Katerina Janouch svarar på frågor: Blir jag utnyttjad?

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Blir jag utnyttjad, eller tycker hon om mig för den jag är?

Hej Katerina, jag har en fråga om åldersskillnader i kärlek och lite annat. Jag är en man 55+ som via bekanta träffat en betydligt yngre kvinna, hon är precis 30 år fyllda. Det skiljer alltså mer än 25 år mellan oss… Hon hävdar att hon dras till äldre män, att hon alltid gjort det, men jag känner mig ändå osäker på autenciteten i hennes känslor för mig.

Till saken kan läggas att jag är relativt välbärgad och är medveten om att detta givetvis kan vara en faktor som gör att en yngre kvinnas intresse kan väckas. Särskilt om kvinnan, som denna, själv inte har det alltför gott ställt. Möjligen tycker jag också att hon är för ung för mig, hon vill säkert bilda familj, något som jag är helt främmande för då mina egna barn är vuxna och jag har även barnbarn (detta har jag gjort tydligt för henne och hon hävdar att barn inte står högt på hennes agenda, men det kan ju också vara en sak hon säger).

Vad är din syn på detta? Är det dumt av mig att tänka på denna (mycket trevliga och vackra) kvinnas ålder och ekonomi? Eller bör jag strunta i sådant och ge mig hän, jag är inte oberörd av henne, är faktiskt innerst inne rejält smickrad av hennes intresse för mig. Men jag är orolig för att bli utnyttjad, jag vet ju att män med pengar dras till sig en viss typ av kvinnor… du förstår säkert vad jag menar…
”Vis av erfarenhet”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Döm inte ut relationen på förhand!

Jag förstår att situationen gör dig osäker, och att du frågar dig om denna kvinnas känslor är äkta. Men det är oerhört svårt att svara på, jag kan ju omöjligt veta vad som rör sig i denna kvinnas sinne och vem hon är, det vet bara du… Om du har en intuitiv känsla av att hennes känslor är spelade, så kan det säkert ligga något i det, men ibland stämmer inte en sådan magkänsla, för mycket misstänksamhet kan också skapa en överdrivet negativ inställning hos dig som hämmar dig från att leva fullt ut.

Du kan ju försöka ta reda på lite mer om henne, hur har hennes historik sett ut? Det finns ju så kallade lycksökare av båda könen och du har rätt att det finns kvinnor som har som mål att skaffa en man som kan trygga deras försörjning. Det är också lite av en ny trend bland vissa unga kvinnor att de strävar efter att bli omhändertagna av välbärgade äldre män som ger dem en trygg tillvaro och får sex och sällskap som utbyte, ett slags light prostitution som befinner sig någonstans i en social och laglig gråzon. Jag tycker dock inte att du måste döma ut relationen, det finns faktiskt massor av exempel där även en stor åldersskillnad är av underordnad betydelse för kärleken och där paret trivs utmärkt trots att den ena parten är mycket äldre än den andra.

Många yngre kvinnor är attraherade av äldre män och väljer dessa framför killar i sin egen ålder, även när inte faktorer som status och ekonomi är involverade. Om det känns bra för er båda tycker jag inte att du ska stirra dig blind på åldern och kvinnans ekonomiska situation och enbart se dessa faktorer som hinder. Det är bra att du förhåller dig pragmatiskt till omständigheterna, men samtidigt kan alltför mycket negativitet också hindra dig från att unna dig själv en härlig möjlighet att faktiskt uppleva en genuin kärlek. Mitt råd är att du ska ha ett öppet sinne och se vad som händer. Njut av det som sker och se vart det tar er!

Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com