Katerina Janouch svarar på frågor: Blir jag utnyttjad?

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Blir jag utnyttjad, eller tycker hon om mig för den jag är?

Hej Katerina, jag har en fråga om åldersskillnader i kärlek och lite annat. Jag är en man 55+ som via bekanta träffat en betydligt yngre kvinna, hon är precis 30 år fyllda. Det skiljer alltså mer än 25 år mellan oss… Hon hävdar att hon dras till äldre män, att hon alltid gjort det, men jag känner mig ändå osäker på autenciteten i hennes känslor för mig.

Till saken kan läggas att jag är relativt välbärgad och är medveten om att detta givetvis kan vara en faktor som gör att en yngre kvinnas intresse kan väckas. Särskilt om kvinnan, som denna, själv inte har det alltför gott ställt. Möjligen tycker jag också att hon är för ung för mig, hon vill säkert bilda familj, något som jag är helt främmande för då mina egna barn är vuxna och jag har även barnbarn (detta har jag gjort tydligt för henne och hon hävdar att barn inte står högt på hennes agenda, men det kan ju också vara en sak hon säger).

Vad är din syn på detta? Är det dumt av mig att tänka på denna (mycket trevliga och vackra) kvinnas ålder och ekonomi? Eller bör jag strunta i sådant och ge mig hän, jag är inte oberörd av henne, är faktiskt innerst inne rejält smickrad av hennes intresse för mig. Men jag är orolig för att bli utnyttjad, jag vet ju att män med pengar dras till sig en viss typ av kvinnor… du förstår säkert vad jag menar…
”Vis av erfarenhet”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Döm inte ut relationen på förhand!

Jag förstår att situationen gör dig osäker, och att du frågar dig om denna kvinnas känslor är äkta. Men det är oerhört svårt att svara på, jag kan ju omöjligt veta vad som rör sig i denna kvinnas sinne och vem hon är, det vet bara du… Om du har en intuitiv känsla av att hennes känslor är spelade, så kan det säkert ligga något i det, men ibland stämmer inte en sådan magkänsla, för mycket misstänksamhet kan också skapa en överdrivet negativ inställning hos dig som hämmar dig från att leva fullt ut.

Du kan ju försöka ta reda på lite mer om henne, hur har hennes historik sett ut? Det finns ju så kallade lycksökare av båda könen och du har rätt att det finns kvinnor som har som mål att skaffa en man som kan trygga deras försörjning. Det är också lite av en ny trend bland vissa unga kvinnor att de strävar efter att bli omhändertagna av välbärgade äldre män som ger dem en trygg tillvaro och får sex och sällskap som utbyte, ett slags light prostitution som befinner sig någonstans i en social och laglig gråzon. Jag tycker dock inte att du måste döma ut relationen, det finns faktiskt massor av exempel där även en stor åldersskillnad är av underordnad betydelse för kärleken och där paret trivs utmärkt trots att den ena parten är mycket äldre än den andra.

Många yngre kvinnor är attraherade av äldre män och väljer dessa framför killar i sin egen ålder, även när inte faktorer som status och ekonomi är involverade. Om det känns bra för er båda tycker jag inte att du ska stirra dig blind på åldern och kvinnans ekonomiska situation och enbart se dessa faktorer som hinder. Det är bra att du förhåller dig pragmatiskt till omständigheterna, men samtidigt kan alltför mycket negativitet också hindra dig från att unna dig själv en härlig möjlighet att faktiskt uppleva en genuin kärlek. Mitt råd är att du ska ha ett öppet sinne och se vad som händer. Njut av det som sker och se vart det tar er!

Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

20 reaktioner på ”Katerina Janouch svarar på frågor: Blir jag utnyttjad?

 1. perbblog skriver:

  Får jag med liknande erfarenhet kommentera. Hon var 25, jag 60. Ekonomiskt oberoende. Jag tycker du ska bry dig mindre om hennes ekonomi, tjejer tittar alltid på mannens ekonomi för att vara trygg med att han kan försörja familjen. Däremot så tycker jag att du skall överväga att skaffa barn. Det var det jag inte gjorde, och därför tog det slut. En kompis har nu två barn, 4 och 8, han har det lite jobbigt, men han är klart lycklig. Min ålder.
  Så, om en tryggare tillvaro ekonomiskt sett ökar hennes känslor för dig, ge henne det. Du får massvis av kärlek tillbaka.

  Gillad av 1 person

  • Ga Ort skriver:

   ”Däremot så tycker jag att du skall överväga att skaffa barn.”
   Helt rätt! En kvinna vill i normalfallet alltid bli mamma, och du kan ge henne den möjligheten i kraft av att du är stadgad. I stället för sporadiska söta stunder med eventuella barnbarn, kan man få hela kakan med egna barn även i högmogen ålder. Det stimulerar, det ger så mycket kärlek. Om det är andra kullen barn får man möjligheten att uppleva föräldraskapet på nytt, med delvis nya ögon. Man får mycket mer tid att ägna åt familjen om man redan är pensionerad, t ex. Det är min erfarenhet.

   Gillad av 1 person

   • Holodomor skriver:

    Artikelrubrikens fråga:”Är jag utnyttjad?”Kan lätt punkteras och göras onödig på ett enkelt sätt för de män som sett allför många äktenskapstragedier med infekterade underhållsbidragsstrider och liknande hemskheter som numera är rätt vanliga i det statsfeministiska dårhuset Sverige.Bor man i Skåne t ex i Helsingborg är det hela mycket lätt ordnat ,eftersom det i det mer normala Danmark och speciellt i Köpenhamn finns rätt många kliniker där man om man vill kan bli s a s ”donator”.Man får även en slant för besväret.Det finns t o m en sådan där donatorklinik knuten till Köpenhamns universitet dit intresserade kan vända sig.På det sättet kan man faktiskt om man är en trägen donator ge upphov till ett helt kompani danska avkomlingar.Man har s a s skjutit mitt i prick och även säkrat att kommande generationer slipper både statsfeminismen och det instängt dårhusaktiga i Sverige.

    Gilla

  • Anders skriver:

   Instämmer. Att inte skaffa barn tror jag är ett stort misstag. Kvinnor vill ha barn. En kvinna som inte vill ha barn med dig älskar dig knappast. Små barn är mycket vitaliserande och som äldre när man inte längre behöver tänka på sin karriär har man mycket mera tid med barnen än man hade som ung.

   Gillad av 2 personer

   • Tor skriver:

    Den enda verkligt stora gåva man kan ge till världen är att inte sätta barn till den. Många kvinnor idag inser också detta och väljer bort barn. De får mycket skit för det, för att man ska göra som flocken. Lyssna inte på flocken på dessa sidor.

    Gilla

 2. Göran Holmström skriver:

  Hej du välbärgade nästan lika gamla man.
  Du vi kanske ska byta erfarenheter?
  Du kan börja med att tala om för mig hur man blir välbärgad utanvallt för mycket slit.
  Gärna även med bibehållen heder och rent samvete!
  Så ska jag tala om för dig hur man blir en trygg man.
  Oddsen för att hon ser dig som en Alfa siverrygg, beror mycket på ditt yttre.
  Säger dina vänners flickvänner, att du är manlig och skitsnygg, så ökar dom en bit.
  Men ser du ut som 97% av svenska äldre män så är dom låga.
  Ett annat enkelt test kan vara att spankulera, visst heter väl det så?
  In i en galleria, gå ett par varv och kolla om omgivningens kvinnor smygkollar in dig,
  Släpper unga vackra kvinnor sin pojkväns hand när du går förbi, så är det ett säkert tecken.
  Om ingen av det ovannämnda stämmer in.
  Så har du fått en vacker goldigger på halsen
  , inget fel eller klander över det.
  Alla åldras inte som fint vin mognat,
  Därför uppfanns pengar, så mediokra medelålders män kan köpa sig en kvinna långt över sin klass i att välta kor.
  Sådär, nu har jag hjälpt dig med attraktionsfaktorn, nu är det din tur,
  Hur blir jag äckligt rik utan ansträngning?
  Mvh Göran.

  Gillad av 5 personer

 3. Ga Ort skriver:

  ”Om det känns bra för er båda tycker jag inte att du ska stirra dig blind på åldern ”
  Man ska dock vara medveten om att Sverige är extremt åldersdiskriminerande. I Sverige får man inte diskrimera pga ras, kön, sexuell läggning osv. Men när det gäller ålder finns knappt några hämningar.
  Svenskar präglas tyvärr ofta av stereotyper för hur det ‘ska’ vara. Min erfarenhet från liknande situation är att detta med åldersskillnad kan bli ganska jobbigt. Receptet är att betrakta sig själv som en ‘filmstjärna’ eller kändis och helt ignorera irrelevanta människor i omgivningen. Dom uttrycker ändå bara sin egen själsliga tomhet med sitt stirrande och sina diskriminerande tankar/kommentarer.

  Gilla

 4. lenam skriver:

  Den här kvinnan vill få makt och övertag, Hon gillar plånboken mer än bäraren av den. Är mannen generös och bjuder så är hon nöjd. Det här med barn står inte högst på listan just nu men plötsligt dyker detta behov upp när hon fått makt över situationen. En undergiven man kan finna sig till rätta i situationen. En klok man bygger inte en varaktig relation på henne. Relationen har en obalans och någon blir förlorare här.

  Gillad av 1 person

 5. Elof H skriver:

  Du får väl simulera att du förlorat/håller på att förlora dina pengar. Måla upp att ni trots allt kan vara lyckliga i en hyresrvåa och slipper svälta. Om hon stannar kan du låta ”turen” vända så du får tillbaka dina pengar.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Dåligt råd! – En relation kan ses som en charad, – man leker en lek och bland dem man har att välja på här finns inte ung vacker kvinna älskar fattig äldre man.

   Gilla

 6. akelaslair skriver:

  Vill du inte ha barn finns det bara en sak som kan rädda dig – vasektomi. Ordna också ditt testamente så att dina barn och barnbarn ärver dig fullt ut alternativt testamentera en del till något som ligger dig varmt om hjärtat. Särkullbarn äger rätt att få ut sitt arv direkt även om du skulle råka gifta dig med den unga damen. Förklara det för henne och se om intresset svalnar. Om inte – lycka till och njut av tillvaron så länge den varar.

  Beträffande barn så finns det visst kvinnor som inte vill ha barn. Jag känner flera som steriliserat sig och de är inte mindre kvinnliga för det. Själv avskyr jag ungar.

  Gillad av 1 person

 7. Elisabeth G skriver:

  Det är svårt att råda någon i denna sak men Katerinas råd verkar förnuftiga. Själv känner jag till tre äktenskap där åldersskillnaden är 28, 30 resp. 32 år. I samtliga fall är mannen den äldre och de verkar ha det bra. Två av paren har barn tillsammans, det tredje inte.

  Det som får mig att bli betänksam i det här fallet är främst mannens egen tveksamhet. Är man tveksam beror det ofta på att man anar att något är fel men inte kan sätta fingret på det.

  Gillad av 3 personer

 8. ramonafransson skriver:

  Ni som är äldre män och som tycker att barn är stimulerande, tänker ni överhuvudtaget ¨på barnet? En pappa som vid 70 års ålder ska ut och sparka boll? Lära barnet cykla, springa bredvid cykeln? Tänk också på barnet och inte bara på er själva. Visst vill kvinnor som är i 25-30-35 ha barn, det är nog det vanligaste, men det finns också de kvinnor som inte vill ha barn. Och vad säger dina egna barn som också har barn, vilket givit dig barnbarn? Eller tycker de att du ska bestämma helt själv. Eller vet de ingenting ännu. Det finns barn och det finns barn. Alla är inte osjälviska och tar emot en ung (styvmor) med öppna famnen. Och har du en fin kontakt med dem och den skulle bli förstörd, hur tänker du inför det? Så du har nog mycket att fundera över, och glöm inte att prata med kvinnan du är berörd av. Hon ska kunna svara ärligt på dina frågor. För du tänker väl inte kuta iväg och gifta dig på studs antar jag.

  Gillad av 2 personer

 9. Sven skriver:

  Hur mycket utnyttjar du den unga kvinnan själv? Om du är helt ärlig vad attraherar dig mest hennes personlighet eller hennes ungdom. Hon ger dig sina bästa år och får vad i gengäld?
  Inga barn i alla fall som det verkar! Så vad vill du ge henne?

  Gilla

 10. Göran Holmström skriver:

  Något jag funderat lite allvarligt på,
  är varför gubbar i min ålder är så sugna på unga tjejer.
  Är det jakten på evig ungdom som drar,
  eller känslan av att vara bland dom första att uppleva henne?
  Oavsett orsak så fattar jag inte suget, menar en mogen vacker kvinna som skött om sig.
  Det finns inget vackrare, eller mer sexigt
  Kanske en tvåtaktscross på fullvarv då.
  Nej lammkött är inget för den här sura gamla gubben.
  det finns inget som

  Gilla

 11. JL skriver:

  Makt, pengar och den trygghet dessa innebär är såklart attraktivt för de flesta kvinnor.

  Undantaget non-agreeable kvinnor som ofta löser makt och pengar själva, och ofta istället landar mähä-män, typerna som kategoriserar sig som feminister, dricker sojalatte och och ringer på en snickare för att sätta up en hylla

  Attraktion en till makt behöver dock inte innebära att det är ett ”aktivt medvetet val” från kvinnans sida. Hon kan mycket väl vara attraherad av ”dig”, och inte symptomen (pengar, makt, status) på den du är, och det du gjort.

  Instämmer med övriga, skaffa barn om du inte har mycket bra skäl att avstå. Jag är några år yngre än du är och ska snart ha ett till. Ytterst få kvinnor vill inte ha barn, även om bland de som säger sig inte vilja ha.

  Min fru är 15 år yngre än jag är, och ändå känner jag mig ofta som den omogna i förhållandet. Kvinnor mognar avsevärt snabbare än män. Logiskt om man ser evolutionärt på saken. Män kan ”leka hela livet” medans kvinnor har ett relativt kort fönster att få pusselbitarna på plats.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.