Anders Leion: Ett och annat liv

Anders Leion

Deras mormor satt nästan orörlig vid spisen. Hon hade svårt att gå. Hon var skumögd och såg inte mössen som också tyckte om värmen.

I stugans enda rum fanns också modern och de fyra bröderna som några år varit sex. I tvåårsåldern dog de yngsta, tvillingarna. Antagligen dog de i hjärnhinneinflammation. Modern vågade inte kalla hem läkaren. Hon var rädd för kostnaden.

Fadern, som liksom sina förfäder varit indelt soldat, hade tagit avsked och arbetade som timmerman i Kiruna, när staden byggdes. Han kom hem för att dö. Han hade TBC.
Han var så svag, berättade min far, att ”när han ville ge mig en örfil för något bus jag gjort kändes det nästan inte. Det var det värsta”.

Han dog och familjen hade inte råd att betala för klockringning.

Modern, min farmor, försökte själv klara sig och de kvarvarande fyra bröderna. Hon var hela tiden rädd att kommunen skulle anse henne vara oförmögen till det och ta barnen ifrån henne. Men hon klarade det. Hon städade och tvättade åt de bättre ställda familjerna i Umeå. På vintern stod hon vid en vak på älvens is. När hon kom hem kunde hon inte ta av sig de nedisade skorna med fastfrusna remmar. Barnen fick hjälpa henne.

Men det var inte bara kallt och mörkt. På somrarna jagade pojkarna ekorrar, åt köttet och sålde skinnet. På vårarna fick de i sig vitaminer från barrträdens skott. I bäcken letade de fram pärlor ur flodmusslorna och fångade gäddor med snara som de smög bakåt runt gäddans huvud och ryckte upp när den passerat gälarna.

Min far gick i skolan och arbetade på eftermiddagarna i en lanthandel och på kvällarna sålde han godis på biografen. Lönen från lanthandeln var framförallt mat, ofta lax. När han en gång frågade om det inte fanns annat än lax svarade den snälla Maria i handlarens kök: ”Dug int laxen uppå dej, pajk!” Han lärde sig cykla vid sitt första uppdrag som springpojke. Men en stor, rund ost bak och en stor ost fram skjutsades han nedför backen utanför affären. Det gick bra.

Av de fyra bröderna blev en omtyckt journalist och kolumnist i ortstidningen, en ombudsman för åkeriarbetsgivarna och en ombudsman för rörmokarna i Byggnadsarbetarförbundet. Bara min far förblev arbetare. Han svartlistades – fick inte jobb i hemstaden – sedan han försökt starta ett lokalt fack. Han flyttade söderut och fick arbete hos en religiös företagare som inte brydde sig om svartlistningen. Min far var mycket stolt över sitt yrkeskunnande. Han berättade hur folket på gårdarna såg det som ett under när far och hans kolleger drog in centralvärme. Det var den moderna tiden som kom. Han arbetade till långt efter de sjuttio.

Jag besökte farmor ett par gånger. Hon var alldeles ointresserad av mig. Hennes mått, hennes intresse för barn var redan mer än fullt. Jag förstår henne fullständigt.

De är nu alla döda. När ombudsmannen för rörmokarna skulle begravas bekostades den ståtliga ceremonin av förbundet. Jag skulle lägga ned släktens krans. Det var vinter, regn och mörkt. Den kring graven uppkastade jorden var täckt av en presenning. Under denna låg en planka vid gravkanten. Jag steg på den, plankan kalvade och jag hamnade i graven. Prästen kom springande. Efteråt sade ordföranden: ”Du skulle ha väst i hans öra: Det blir stämning på det här! Då hade vi kanske fått begrava en till”.

Deras barn och barnbarn och andra efterlevande har helt andra liv. Alla andra också.

Varför berättar jag detta? Är inte det uppenbart? Det står ju klart och tydligt mellan raderna.
Den som vill kan ju fylla i så det blir något slags uttalad politik – som ändå inte kan fånga livet.

26 reaktioner på ”Anders Leion: Ett och annat liv

 1. Fredrik ÖSTMAN skriver:

  Nej, Anders, där står inte en berättelse mellan raderna. Där står massor av olika historier mellan raderna. De två viktigaste av dem är den socialistiska berättelsen och den kristna berättelsen. Sedan finns väl även en liberalistisk. Den kristna berättelsen säger oss att det inte duger att bara vältra sig i elände. Eländet finns överallt och skapas av människan själv. Du och din far och din farfar var inte de första människorna på jorden. Det var och är er uppgift att använda era rationella förmågor inte för att hitta på livslögner och bekräftelseteorier som säger att någon annan har skapat ert elände för att jävlas med er. Din familj hade sökt sig till det hårda livet i Norrland och deras förfäder före dem till Nordeuropa och Skandinavien.

  När du berättar mellan raderna vet du att de av dina läsare som tenderar att söka bekräftelse kommer att tendera att hallucinera fram en Fiende som har skapat allt det där eländet. Det är oansvarigt av dig att uppamma det som vi måste lära oss att behärska och undertrycka för att vårt samhälle skall kunna åtnjuta en lägre nivå av elände. Ty den socialistiska reaktionen på elände skapar bara mer elände, inte mindre.

  Gillad av 9 personer

  • gmiksche skriver:

   Vältrar sig? Det är ju en beskrivning rakt upp och ner av hur det kunde vara förr i tiden. Och om hur generationer fick kämpa för att skaffa sig och sina efterkommande ett drägligt liv. Inte föll Anders förfäder samhället till last. Eftersom de kämpade så gott de förmådde borde de ha kvalificerat sig för ett skäligt mått av stöd genom sina mera välbeställda grannar. Utan ett rimligt mått av solidaritet kan ett samhälle inte fungera i längden – och förtjänar inte att kallas för samhälle. Det har inte ett smack med socialistisk ideologi att göra.

   Gillad av 9 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Hur tolkar du alltså detta: ”Varför berättar jag detta? Är inte det uppenbart? Det står ju klart och tydligt mellan raderna.
    Den som vill kan ju fylla i så det blir något slags uttalad politik”?

    Gilla

  • Christer L skriver:

   Fredrik Östman! I all välmening. Du kan inte företräda några som du inte på minsta sätt liknar eller delar livsöde med. Du talar naturligtvis för dig själv och dina likar, och du uttrycker ett inte mycket men något inlindat förakt för förlorarna här i världen. Detta förakt är väl det mest gångbara när det gäller att ta sig fram, det är en naturlig aggressiv impuls, inget mer med det. Sådan är människan. Men det var just detta som kristendomen talade emot – från början. Ta det här med saliga äro osv: Saliga äro de som äro fattiga i anden, ty dem hör himmelriket till; Saliga äro de som sörja, ty de skola bliva tröstade; Saliga äro de saktmodiga, ty de skola besitta jorden… osv. etc. det går att slå upp. Jesus gick hårt emot fariseerna och köpmännen i templet och allt detta. Men de var naturligtvis inte socialister. Så du behöver klara ut det här.

   För övrigt hamnade jag igår i en fråga om islam är höger eller inte. Jag hävdar att teokratin islam är mycket höger. Och mycket konservativ. Jag är också höger och konservativ, men inte muslim. Är den nyansen för fin för herrarna? På det hela taget tycker jag att de som inte är bekanta med andlighet ska hålla sig på mattan, dvs. den världsliga, inte den flygande.

   Gillad av 3 personer

 2. miketheviking skriver:

  Tack för att du delar med dig, Anders.
  Alla har vi egna historier eller hört föräldrarnas som alla kan betecknas som ”slita i sitt anletes svett”. Jag tror att människor behöver lite imsin uppväxt för att uppskatta när något blir bättre.
  Dessa männiiskor får perspektiv, gnäller kanske mindre, gör själva desto mer och får karaktärer som tål belastningar.

  Idag har vi yngre mönniskor som är utbrända eller psykiskt sjuka innan 30, de klarar inte en vardag utan mobil, facebook vänner, sin spellista eller vara utan en sockerlatte.
  Förr var mönniskor trötta, kanske hårda inombords och hade andra åkommor.
  Men hur kommer det sig att många mår så dåligt i en värld som är mycket lättare idag?
  Och jag undrar ofta varför getherdar m.fl. som kommer från påvra förhållanden uppvisar en sådan otacksamhet i Sverige? De flyttas ju 100 år framåt i tiden…

  Gillad av 9 personer

 3. lenam skriver:

  En viktig del av berättelsen är att vi varit ett fattigt land ganska nyligen. Hur kan det vara så bortglömt, så fort. Det är inte politikerna som gjort landet rikt utan forskning, uppfinningar och företagsamhet.

  Gillad av 15 personer

  • Maj Rehnberg skriver:

   Forskning, uppfinningar och företagsamhet är inte bara positivt. Det är väldigt mycket av det som är negativt. Vilka bestämmer över vad det ska forskas om. Mats Hansson som forskade om amalgamet och upplyste att det måste stoppas blev i fråntagen sin forskar tjänst.

   Det var på 80-talet. Förbudet kom 2009 hur många skadades och dog under de åren och som fortfarande skadas därför att vi har en sjukvård som inte kan behandla förgiftningar av tungmetaller.

   Du kanske tycker vi varit ett rikt land men fortfarande är det som det alltid varit att ett fåtal rika lever gott på ett flertal fattiga.

   Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Så talar en socialist! Det gäller att hitta på vilka argument som helst för att få en ursäkt för att ta ifrån andra männidkor vad de slitit för!

    Gilla

 4. lingongatanblog skriver:

  Förvärva, ärva och fördärva. När jag läser denna typer av texter så förbannar jag att jag inte var född ett århundrade tidigare. Livet var hårt men det hade mening, Sverige gick framåt. Nu sitter jag bekvämt med min j*vla platt-TV och Instagramsemesterbilder och ser Sverige falla ihop omkring mig. Tack Anders för dina texter.

  Gillad av 6 personer

 5. Göran Holmström skriver:

  Anders gillade detta en verklig historia med verkliga personer. Om livet som fattig i Sverige finns det många berättelser,
  konstigt nog så skrivs det aldrig om exempelvis fabrikören, som byggde bra billiga bostäder åt sina arbetare.
  Ej heller skolan som byggdes, och tillhörande lanthandel.
  Jag är ganska säker på att vårt välstånd kommit av den industriella utvecklingen,
  lika säker är jag att socialdemokraterna gjort allt dom kunnat för att sabotera enskilda försök att bygga bättre liv.
  För missnöjda människor skapar inte, även om dom säger det. Så är målet att alla ska lida lika mycket.
  Därför är din berättelse om din familjs slit viktig, en familj av många som kämpade på.
  Det hade varit intressant att få veta vilka drömmar som fanns.

  Gillad av 7 personer

  • Christer L skriver:

   Bra sagt, och håller med i det mesta. Men ”missnöjda människor skapar inte”, är väl alltför kategoriskt och leder fel. Det där med fabrikören, den andan hade väl Eyvind Johnsson. Att skylla för mycket på andra och allt detta med kränkthet har gått för långt, den saken är klar. En del föds med silversked i mun, den saken är också klar, och från det hållet kommer ofta alltför litet skapande. Det är en sak att skylla på andra och en annan att kräva mer av dem som har förutsättningarna. Det är de som förmår höja sig ur skiten som ofta höjer även andra.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Christer, vi tänker nog lika i detta.
    Man kan visst skapa mycket ur missnöje. Frågan är bara om man skapar något med bra energier eller harmoniskt av missnöjet.
    Kanske skulle varit lite mer tydlig där.
    Mvh Göran

    Gilla

 6. Aha skriver:

  Merparten som nu är pensionärer, 2,1 miljoner, har Leions (och Assarmos) bakgrunder i släktleden. Endast två generationer bort för dagens pensionärer öppnar sig alltså i normalfallet sådana historier som Leion och Assarmo berättar. Alkoholismen var ett minne blott, den rationella jordbrukstekniken var på ingång, arbetskraftsbehovet på landsbygden kom framöver att minska drastiskt.
  Det var det strävsamma Sverige som växte fram, generationer som gjorde sitt och mer därtill.

  Gårdagens generationer med dagens teknik hade förmodligen slagit oss med hästlängder. Ta bara sådan sak att man inte ska ligga andra till last.

  Gillad av 6 personer

 7. Johannes skriver:

  ”Det står ju klart och tydligt mellan raderna” – att livet var hårt för vanliga arbetare, slit och elände och strävan efter ett bättre liv.
  ”Den som vill kan ju fylla i så det blir något slags uttalad politik…” Uttalad politik är att säga att livet blev mycket lättare att leva, tack vare arbetarrörelsen.
  Punkt och slut.

  Klassisk uppdelning; Klasskamp och tack vare socialismens seger blir även ditt enda liv mycket bättre. Att politik inte kan fånga livet? Visst, kan politik ”fånga livet” i klasskampens tecken.
  ”Upp till kamp emot kvalen!
  Sista striden det är,
  ty Internationalen
  åt alla lycka bär.”

  Men alla blev inte lyckliga i socialistiska drömsamhällen. Miljoner och åter miljoner människor blev djupt olyckliga, fängslades och dödades. ” Är inte det uppenbart? ” Inte alls. Historien skriver man alltid i efterhand. Och man skriver om, beroende av hur politiker vill fånga människornas liv. Livslögn följer med till graven.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Nej, socialismen skadade framför allt arbetareklassen och de personer som förekommer i berättelsen. Det kan man emellertid INTE läsa mellan raderna. Det måste man mödosamt lära sig och tänka ut. Som tur är gjordes detta för tusentals år sedan. Men det bortsåg man ifrån, och då gick det som det gick. Den svenska arbetareklassens unga söner får huvudet insparkat av arbetarrörelsens nya klienter, som senast i Skövde.

   Gillad av 5 personer

 8. Björn skriver:

  Det är bara att konstatera att den svenska befolkningens känsla av gemenskap, arbetslust, framtidstro och psykiska välbefinnande, peakade på 60-talet! Före dess gick ”resan” på alla sätt uppåt, men när socialisterna började inse att deras ”levebröd” dvs ”klass-klyftorna”, höll på att täppas igen, blev det panik! ”Åtgärden” blev att på ett mycket utstuderat och listigt sätt, göra så många som möjligt bidragsberoende(utsatta!)! Och när sen den inhemska befolkningen inte räckte till för att hålla motsättningarna vid liv, blev invandring från dysfunktionella länder den självklara lösningen! Resultatet? Ja, de lyckades långt över förväntan……

  Gillad av 3 personer

 9. Hovs_klipphällar skriver:

  En rörande berättelse! Man får en tankeställare när man läser detta, hur Sverige på 1800-talet var ett av Europas fattigaste länder. Och hur snabbt det gick, tack vare den tekniska utvecklingen och vår hårt arbetande befolkning, att omforma landet till att vid mitten av 1900-talet bli ett av världens rikaste nationer.

  Detta kan vi fundera över. Varför har Sverige nu tappat bort sin ledande ställning?

  Kunde vi lära oss något av de mänskliga egenskaper och förmågor som gjort oss rika?

  Har vi valt odugliga ledare som förrått oss?

  Se där något att grunna över…

  Gillad av 3 personer

 10. MartinA skriver:

  Varför har så många av ni socialister insisterat på att kalla er liberaler? Vad är poängen med att utge sig för någonting man inte är? Det skulle helt enkelt inte falla mig in att göra det. Vad är poängen? Hur ska man kunna lita på någonting ni säger?

  Gillad av 4 personer

 11. X-files skriver:

  Scener från ett skånskt statarliv:”Ja så fattigt var det att man fick använda Imperialsängen i skift och ligga i den och sova 3 timmar var -på det sättet fick var och en i alla fall lite sömn innan det var dags att stå upp vid femtiden på morgonen.Stolar fanns det bara två så även där fick man sitta i skift.Och vägglus-plågan var verkligen olidlig.Såplut användes såklart ,men det hjälpte endast högst temporärt.Och kläder?Bara gamla trasor sedan morfar Ginkos tid.Och barnkullarna var stora-minst 5-8 stycken.Och silla-maten var så snålt tilltagen så att sillarna bands i snören som fästes i taket-om det fanns något tak-och sen fick var och en svälja en sill som sen drogs upp igen ur munnahålan och sedan var det den andres tur att svälja och slicka på silla-biten bäst den kunde”.(Arvid Nilsson.”Statarliv”.Gleerups förlag.Okänt tryck- och utgivningsår.Hårda bud i statarstugan minsann.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.