Mohamed Omar: ”Hjälp! Det som vi rymde ifrån har kommit i kapp oss!”

Mohamed Omar

Enligt den islamiska kalendern befinner vi oss nu i årets första månad, muharram. I år börjar muharram den 31 augusti och slutar den 29 september. Den här månaden är framför allt viktig för shiamuslimerna. Den 10 muharram dödades Hussein, profeten Muhammeds barnbarn, under slaget vid Karbala i slutet av 600-talet.

Shiamuslimerna tror att Hussein var Muhammeds efterträdare som ledare för muslimerna, att han var ofelbar och begåvad med gudomliga krafter, alltså ungefär ett helgon. Den 10 dagen kallas ”ashura” (det betyder den tionde på arabiska) och är i praktiken den största högtiden bland shiiter. Då samlas de för att sörja Hussein, sjunger sånger om honom och berätta legenderna om hans liv och död.

Det är ritualer med gamla anor och ett viktigt inslag i kulturen i världens starkaste shiitiska nation Iran. Ashura firades även då Iran var en monarki och styrdes av en shah. Men sedan den islamiska revolutionen på 70-talet då Khomeini, en shiitisk skriftlärd eller ”mulla”, tog makten, så har dessa ritualer politiserats. I Iran idag används de för att föra ut de styrande mullornas budskap. Man använder de också utanför Iran för att sprida mullornas inflytande. De gamla legenderna har getts en ny tolkning: Hussein representerar Khomeini och hans mördare, Yazid, representerar shahen.

Den 7 september samlades en grupp shiamuslimer på Sergels torg i Stockholm i en sådan politisk manifestation med religiösa förtecken. Manifestationen är inte framför allt islamisk eller shiitisk utan snarare en manifestation till stöd för den islamiska republiken Iran – även mot shiamuslimer som har en annan tolkning. Det är känt att man på officiella manifestationer i Iran brukar skandera Död åt USA och Död åt Israel. Det är mindre känt att man också skanderar Marg bar zid-e-velayat-efaqih, vilket betyder död åt dem som motsätter sig den islamiska republikens teokratiska system. Denna typ av styre kallade Khomeini ”velayat-e-faqih”. Jag ska inte gå in på detaljer, men i korthet betyder det att de rätta skriftlärda, mullorna, är bossarna.

Jag påstår inte att manifestationen inte var islamisk, självklart var den det. Jag menar bara att man ska förstå att den hör hemma i en särskild islamistisk strömning och är kontroversiell även bland shiamuslimer.

Manifestationen på Sergels torg arrangerades av Imam Ali Center i Järfälla som har starka band till den iranska regimen. Skribenten och debattören Nima Darvish, som själv har iransk bakgrund och talar persiska, befann sig på torget och filmade. Man kan se hans klipp på Facebook. För en stund förvandlas Stockholm city till Mellanöstern.

Denna manifestation väcker starka känslor bland svenskar med iransk bakgrund. Många av dem har flytt från islamistiskt förtryck. En person som kommenterar på Nimas Facebooksida skriver: ”Hjälp! Det som vi rymde ifrån har kommit i kapp oss!”

Man ska veta att det inte är många med iransk bakgrund som går till Imam Ali-moskén. De flesta är istället irakier och libaneser, två länder med betydande shiitisk befolkning. Jag vet eftersom jag varit där flera gånger då jag var muslim. Jag har även deltagit i ashura-ceremonier. Irak och Libanon är viktiga för den iranska regimens geopolitiska intressen, bland annat att kunna ha en landväg till Medelhavet. Regimen använder den gemensamma religionen och dess högtider för att skaffa sig inflytande. Och det har man i stor utsträckning lyckats med.

26 reaktioner på ”Mohamed Omar: ”Hjälp! Det som vi rymde ifrån har kommit i kapp oss!”

 1. S Eriksson skriver:

  Det stämmer tyvärr, det är svårt att vara humanitär stormakt om man inte kan ge en trygghet.
  Såg några som hade plakat med texten ”Afghanistan är inte säkert.”
  Tänkte att skylten med ”Inte Sverige heller ”
  hade varit lämpligt.

  Gillad av 4 personer

 2. miketheviking skriver:

  Intressant inblick!
  I övrigt bör USA och Israel avhålla sig från inblandning i Iran. Vore bättre att knåda in dem i samma deg som man gjort med så många andra teokratiska stater i Mellan-Östern. Öka handeln, öka utbytet, visa respekt och öka förståelsen. Man handlar med diktaturen Kina så det går att göra det med Iran. De flesta iranier jag stött på är inte blodtörstiga islamister och säger inte heller det om sitt folk.

  De jihadister som sprängt folk i bitar i Europa har varit sunniter, wahabister och salafister. Inte iranier.

  Gillad av 4 personer

  • Niklas R skriver:

   Verkligen?!?
   Jag tycker det är bättre att krossa den islamiska teokratiska diktaturen och återinföra ett parlamentariskt shah-styre med typ den svenska regeringsformen så som den såg ut från 1809 till 1975. Det skulle ge en verklig maktbalans med ett stabilt överhuvud vilket skulle få landet att blomstra.
   Jag tror inte Irans problem baseras på folkets inkompetens utan problemet ligger i ledningen. Ge iranierna riktiga förutsättningar och de kommer få landet att blomstra precis som svenskarna fick Sverige att blomstra. Detta är något de aldrig kan få under en islamisk diktatur eftersom den är mest inriktad på att förverkliga en sexmissbrukares drömmar.

   Gillad av 1 person

   • educaremm skriver:

    Varför skall en s.k. västvärld på ett mallgrodeaktigt, rått, burdust och ociviliserat sätt över huvud taget blanda sig i Irans inre angelägenheter?

    Kanske då vilja säga till Iran: – Vi vill att ni blir lika dåliga som oss och vi vill att ni förstör era unga flickor och kvinnor som vi gör, och förvandlar dem till sexuella skyltdockor, precis som vi gör. Vi vill att ni ska bli lika dekadenta, lika likgiltiga, lika degenererade och lika försupna som vi. Vi vill att ni skall bli lika krigstokiga som vi är när det kommer till våra enastående förmågor att kunna framskapa dödskulter, eller självutplåningskulturer, hopplöshetskulturer och degenererade samhällen.

    Vi vill bomba er sönder och samman så att ni kan bygga upp era länder på nytt och från grunden, samt då få chansen att bli lika dödsfokuserade, lika alkoholfokuserade och lika sexfokuserade, samt lika förvirrade och lika livs- och levnadsfientliga, samt också då just destruktivt dödskultodlande, som vi.

    Det är endast våra högtravande, malliga och våra självöverskattade, våra självgoda drömmar och förhoppningar, vad gäller er och ert undermåliga och usla land.

    Vi är helt enkelt starkare än ni, och därmed, med den starkares rätt, i sann vilda västern-anda, så är vi bättre på allt och allting än ni, så det så. Och gör ni inte som vi vill och säger, så ser vi er som vår fiende, och då…

    Iran, artigt: Jaha? Tack, men nej tack. Vi vill inte bli som ni. Vi vill bli som vi. Men ni får gärna fortsätta att vara som ni, om ni själva vill.

    Gilla

   • Niklas R skriver:

    För att muslimer älskar att pracka på alla andra sin dekadenta och människofientliga livsstil så nu är det dags någon återgäldar tjänsten.

    Gilla

   • miketheviking skriver:

    Möjligen.
    Men då kan vi ju stoppa upp folkrätten och internationella regler där bak…

    Det var en s.k. folklig revolution, stöttad av västmedia, som upphöjde Khomeini till ”folkets” ledare när han klev på planet i Paris i slutet på 70-talet.

    Vem och vilka ska bestämma vilka nationer som ska krossas? Vi ”de goda” ska väl inte sätta oss till doms över andra nationer, Låt dem sköta sitt, vi vårt.
    Jag tror ff. att dialog är bättre en konfrontation – i slutändan är det ändå folks liv som släcks pga. inkompetenta ledares agerande. På båda sidor.

    Gilla

   • Niklas R skriver:

    @Mike
    Nej, det var socialisterna i väst som stöttade Khomeini, inte folket. Du glömmer att socialisterna löpte runt som galna hundar på 70-talet i väst, eller så är du inte tillräckligt bildad för veta hur det var då. Har du glömt RAF och alla dessa mysiga socialistiska terrororganisationer som vänstermedia också hejade på?
    Enda anledningen till varför Khomeini kunde ta makten var för att USAs president var som du, vek och ”tror på diskussion” med muslimer, CIA och Mossad var redo att likvidera Khomeini så fort han steg av planet men innan det skulle landa fick CIA order att avbryta och Israel gick inte vidare själva.

    Tack vare att USA fegade ur så kunde Khomeini ta makten i Iran med hjälp av socialisterna, som han prompt hängde efteråt, och inleda 40 år av muslimsk terror. IS gjorde inget som Irans eller Saudiarabiens ledningen inte redan gjort. Skillnaden var att Islamiska Staten sände det på bästa sändningstid. Detta var inget som den vanlige iraniern ville, de var fångade i en rävsax tack vare att USA svek sin allierade, shahen.

    Gilla

   • educaremm skriver:

    Niklars R sa: ”För att muslimer älskar att pracka på alla andra sin dekadenta och människofientliga livsstil så nu är det dags någon återgäldar tjänsten.”

    Då kan man fråga sig, undra och fundera över:

    1. Är det Iran /islam /muslimer som promotar alkoholindustri?
    2. Är det Iran /islam/ muslimer som producerar dekadent och översexualiserad pop-rockmusik?
    3. Är det Iran / islam /muslimer som producerar demoraliserande pornografiindustri?
    4. Är det Iran / islam /muslimer som producerar dekadenta, familjefientliga, tv-serier?
    5. Är det Iran /islam/ muslimer som promotar en spel-/drog- och kriminalitets-idoliserande industri, främst genom film och tv-serier?
    6. Är det Iran / islam /muslimer som förespråkar familjesöndrande ideal?
    7. Är det Iran /islam /muslimer som promotar en högmodig, hysterisk och manshatande, feminism?
    8. Är det Iran /islam/ muslimer som producerar all demoraliserande skräp-tvunderhållning i västvärlden, inklusive all familjeförlöjligande- , vålds- kriminalitetes – samt gränsöverskridande sex- hyllnings- tv, i en västvärld?
    9. Är det inte en s.k. väst-värld själv, som konsumerat allt detta skräp, och som en väst-värld själv då låtit sina barn och ungdomar influerats av, påverkas av och förledas av, i tro att de då är s.k. moderna, fria, frigjorda och – emancipierade – , men som i själva verket har söndrat miljontals barnfamiljer, med väldigt, väldigt många olyckliga barn i sitt släptåg?
    10. Är det då inte i själva verket en västvärd som alldeles själv begår långsamt självmord och som då inte alls egentligen kan skylla på varken Iran, islam eller muslimer?

    Gilla

 3. Nils Dacke skriver:

  Islam oberoende av version är en politisk våldsideologi på samma sätt som nazism och kommunism, dessa ideologiers mål är världsherravälde och vägen dit kantas av förtryck, våld och terror.

  Gillad av 1 person

 4. Niklas R skriver:

  Nu är jag lite ambivalent i huruvida Muhammed faktiskt existerat eller inte.
  Å ena sidan finns det en hög med texter från 900 och 1000-talet som pratar om Muhammed men bortsett från dessa finns inga andra arkeologiska eller sekundära källor som pratar om någon Muhammed, muslimer eller islam innan dess. Speciellt inte i den tid som han skulle ha existerat.
  Å andra sidan finns det arkeologiska bevis samt skrifter som påvisar att det som står i koranen har ändrats flera gånger.

  Det sagt, om man ska tro berättelsen om Muhammed så dog han 632 eK. Då har jag lite svårt att se hur hans barnbarn skulle ha hunnit bli tillräckligt gammal för att dö i strid innan dess. Speciellt med tanke på att han inte fick några barn med sin första fru som dog runt 620 eK. Först därefter tar han sig en massa andra fruar och sexslavar och kan då få barn.
  Alltså borde hans barnbarn kunnat bli dödad i strid under andra halvan av 600-talet tidigast.

  Gilla

  • Ola Nyfält skriver:

   Qibla –böneriktningen – som utmärks med en nisch i väggen – mihrab – var ursprungligen riktad mot Petra i Jordanien! Inte Mecka!

   Gilla

   • Niklas R skriver:

    Japp.
    Vilket också förklarar varför inte speciellt många islamiska lärda gnäller nu när Saudiarabien håller på att ”expandera” den stora moskén som har kaban genom att cementera över ”Kahjidas” hus och ”Muhammeds” hus. De gör inga utgrävningar eller någonting de bara river och cementerar över och bygger nytt.
    Inga imamer, mullor eller liknande protesterar. De protesterar inte för de vet att det finns inget där att hitta.

    Apropå Petra så har arkeologer hittat ett gammal fundament som man misstänker kan vara den första moskén. De skulle börja den utgrävningen i år.

    Gilla

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Jo, vi var en del som påpekade detta för femton-tjugo år sedan, att får muslimer bosätta sig i ett land så blir det landet muslimskt.

  Detta för att de flesta muslimer varken kan eller vill frigöra sig från det slaveri och det folkmordskrig islam är.

  Lösningen är ju barnsligt enkel. Muslimer är ingen rätt att vistas i Sverige, annat än som diplomater eller turister. Ut med dem, varenda en, och gör om moskéerna till minnesmuseum över islams offer i Sverige, likt hur Auschwitz är det för Förintelsens.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 5 personer

 6. Tomas skriver:

  Helt otroligt att nutida politiker på ett par decennier lyckas riva ned vad våra förfäder byggt upp i sekler. I min släktkrönika skall jag beskriva dessa galningar från Reinfeldt, Löfven, samtliga miljöpartister och vänsterpartister, Morgan, Lööf, Björklund mfl. Förmodligen lyckas de göra Sverige till nuvarande västvärldens enda muslimska land med stenåldersregler och omfattande kvinnoförtryck. Lyckas någon stoppa det hoppas jag nämnda individer straffas.

  Gilla

 7. Ola Byfält skriver:

  Robert Spencer: Did Muhammad Exist? 2012 frågar sig pga avsaknaden av så tidiga historiska källor och bevis för Muhammads existens. Några forskare driver tesen att Koranen blev en religiös inspirations- och stridsskrift vid/efter erövringskrigen samt identitetsbärande. Araberna kunde inte vara sämre än ”Bokens folk” judar och kristna.

  Gilla

  • Niklas R skriver:

   Det finns väldigt starka bevis för att islam är en konstruerad religion där de hittat på delar allt eftersom politiken och rikena utvecklat sig.
   De absolut viktigaste bevisen är den så kallade qiblan som finns i de tidigaste moskéerna samt beskrivningen av den heliga staden med kaban.
   En ledtråd: de tidigaste moskéerna pekade inte ens i närheten av dagens Mecka och i koranen samt haditherna så fanns det bland annat olivbönder på gatorna. Oliver växer inte och har aldrig växt i närheten av dagens Mecka.

   Gilla

 8. Fredrik Östman skriver:

  Jag har bott vid en landsväg (uttalas lannsväg) i hela mitt liv. Men du menar nog landväg. Det heter så, även om även mitt stavningsprogram inte vet det. Landvägen och sjövägen.

  Allmänt tar ”land” i betydelsen ”fasta marken, inte vatten” inget foge-s, medan ”land” i betydelsen ”territorium” gör det.

  Gilla

  • Fiat Lux skriver:

   Det är inte bara ditt stavningsprogram som är okunnigt. Också Svenska Akademiens ordboksredaktion tycks ha missuppfattat saken. För att inte tala om Edvard Persson.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Exakt det jag hävdar står också i SAOB: ”Anm. Beträffande anv. av formerna land-, lands- o. landt- ss. förleder i ssgr i modernt språkbruk gäller som huvudregel, att land- användes i bet. 1 o. 6, lands- i bet. 2 o. 3 samt landt- i bet. 4.”

    Vem fan tror du att jag är!?

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    En landsväg som den Edward Persson sjunger om är alltså en väg som upprätthålls av ett land, alltså ett landskap, till exempel Skåne. Detta i kontradistinktion till vägar som upprätthålls av riket (”riksväg”), av socknen (”sockenväg”), av kommunen, av länet (”länsväg”) eller av någon annan.

    Gilla

 9. Södermalmsrealisten skriver:

  Kan man inte ta – Landvägen – till Berings sund ? Och om det blir tunnlel ? Undervattensvägen – U-vägen, hör väl ihop med U-sväng. Tunnel-vägen blir T-vägen, öppen mellan Te och Fyra.
  Fast Flygar-Anders Lindbergh (”h” tillkom hät högstdensamme kom underfund med att han var släkt med Charles) – flyger och flaxar som han vill.Flygplanet hans egna, heter Sprit af
  St Haninge.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.