Bitte Assarmo: Unga människor ska inte ha för mycket makt – av biologiska skäl

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Att unga har lättare för att lära sig nya saker än vad till exempel medelålders människor har känner de flesta till. Men den unga hjärnan har också sina brister. Forskning visar nämligen att hjärnan inte är helt färdigutvecklad förrän vid 25-30 års ålder.

Hjärnforskaren Jay Giedd var en av de första som, med hjälp av så kallade magnetresonanskameror, upptäckte hur mycket hjärnan förändras under tonåren. Tidigare har forskarna trott att den mest intensiva hjärnutvecklingen sker under barnets första år, men så är alltså inte fallet.

Den del av hjärnan som blir klar allra sist är ett område i pannloben – ofta kallat ”hjärnans beslutsfattarcentrum” – där förmågor som framtidsplanering, förmågan till överblick, riskbedömning och omdöme samlas. Dessa förmågor är alltså inte färdigutvecklade hos ungdomar och mognar inte helt förrän man är 25, kanske till och med 30 år.

Det här är förstås intressant när man ska försöka förstå hur tonåringar tänker. Om man är medveten om att en tonåring generellt är kass på riskbedömning blir det ju mer förståeligt att det finns tonåringar som kör motorcykel utan hjälm, eller har oskyddat sex med folk de knappt känner.

Men det är också intressant ur ett annat perspektiv, nämligen vad som händer med ett samhälle där ungdom upphöjs till idealnormen och där människor, vars hjärnor inte är helt färdigutvecklade, ges makt att på de största plattformarna sprida sina uppfattningar och åsikter till hög och låg.

Det mest uppenbara exemplet just nu är naturligtvis Greta Thunberg, tonåringen som har klimatångest och skolkar från skolan för att väcka opinion. Hon har blivit profet, efterföljare till självaste Jesus, ”expert”, årets kvinna, nominerad till Nobels fredspris, hedersdoktor vid ett ansett universitet och diverse annat, och hon är tveklöst den mest inflytelserika opinionsbildaren för närvarande. Ett reklamjippo, initierat av Ingemar Rentzhog – möjligen i samarbete med Gretas föräldrar – som gått så lysande att till och med Rentzhog själv måste vara förundrad.

Med Greta Thunberg som norm har det offentliga samtalet om miljö och klimat blivit ett omoget samtal, grundat på känslor snarare än fakta och vetenskap. Det är ångest, skam och panik för hela slanten och den som försöker prata vuxet och sakligt om det hela har inte mycket att hämta.

Med Jay Giedds rön om pannloben blir frånvaron av en vuxen diskussion plötsligt mer förståelig. Om en tonåring ges makten att styra konsensus kan vi helt enkelt inte förvänta oss något annat eftersom det handlar om biologi. Problemet är alltså inte Greta Thunbergs förhållningssätt i klimatfrågan, för hon är inte vuxen ännu. Problemet är att vuxenvärlden av någon märklig anledning fyllts av kollektiv hänförelse inför barnets ”sanning” och tagit ett steg tillbaka.

Pannlobens sena mognad kan sannolikt också förklara en del av de mer absurda stolligheter som kommit upp hos de politiska ungdomsförbunden genom åren. Ungliberalernas vurm för tidelag, till exempel. Centerungdomarnas förslag om att cannabis ska säljas på systembolaget, SSU:s fascistoida förslag om att frånta de gamla rätten att välja vilken mat de vill äta och så vidare. Sverigedemokraternas ungdomsförbund placerade sig så långt ut på högerkanten att moderpartiet till och med gjorde slut.

Lyckligtvis finns det fortfarande så pass många vuxna även inom politiken att ungdomsförbunden sällan får särskilt mycket gehör för sina dumheter. Men tendenserna finns ju där. Miljöpartiet har till exempel länge velat sänka åldern för rösträtt till 16 istället för 18. Och det är klart, ett parti som i grunden är lika barnsligt och omdömeslöst som en omogen pannlob, om man får uttrycka sig så, skulle förstås tjäna röster på att ännu fler omogna människor röstade på dem. Men resten av samhället skulle förlora. För om Giedds hjärnforskning visar någonting så är det att man ska ta sig i akt för att överskatta ungdomens förmåga. Och att det vore avsevärt bättre att höja åldern för rösträtt än att sänka den.

49 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Unga människor ska inte ha för mycket makt – av biologiska skäl

 1. miketheviking skriver:

  Jag brukar alltid skratta rått när jag hör eller läser följande:
  ”Tidigare har forskarna trott att den mest intensiva hjärnutvecklingen sker under barnets första år, men så är alltså inte fallet”.
  Du hör det så fort nya rön presenteras och det nya Faktat är nu absolut sant och ersätter det fakta som förut var sant.
  Nyckelordet är ”trott”. Om en forskare tidigare trott något baserat på fakta(?) vad är det som säger att den inte tror något nu också?

  Medias, politiker, makthavares och vanliga människors slängande med ”men forskningen visar ju att det är så här” leder till det problematiska förhållandet att de tror att de pratar om bevisliga fakta och att ifrågasättande inte får förekomma.
  Forskare undersöker det okända och presenterar rön (fynd av iaktagelser eller experiment) som sen bildar grundstenar i olika hypoteser. Hypoteserna är inte fakta men ska förhoppningsvis med bevisbara fakta bilda en ny kunskap.

  Nåväl, om vetenskapen nu kommit fram till det människan med sunt förnuft och beprövad visdom redan vetat i århundranden, så är det väl dags att sluta rösta fram barn till Statministerkandidaturer (Annie, Gustav, Ebba…)
  Media driver ungdomshets och förkastar alltid äldre erfarna och beprövade kandidater.
  FN driver Barnresolutioner som nu används i de mest bisarra sammanhangen i svenskt beslutsfattande.
  Ja det går ju så långt så att föräldrar frågar barnen om vilka beslut som ska tas i olika sammanhang.

  En sista sak om Greta Thunberg. Låt henne vara, sluta häckla och ifrågasätt henne.
  Hon är en kavat, intelligent och trossviss 16-åring. Hon tror starkt på det hon gör (precis som många andra tonåringar). Det är inte Greta som tagit utrymmet i media. Det är media och omgivningen som upphöjer hennes status och utmålar henne som profet. Inte Gretas fel.
  Sätt ljuset istället på Rockström, en vuxen människa, som smider planer i Potsdam om vårt klimat. Ifrågasätt skidskytten Björn Ferry som menar att klimathotet löses med en världsskatt på CO2. Det finns nog med vuxna som irrar runt.

  Gillad av 7 personer

 2. Henric Ankarcrona skriver:

  Professor em Hugo Lagercrantz har sedan länge också hävdat att unga män har senare pannlobsutveckling än unga kvinnor. Männen borde ha en körkortsålder på 25 år etc.
  Omfattande forskning är basen för hans tes.
  Krönikörens infallsvinkel är högst relevant även om klimatmissionären är flicka.

  Gillad av 6 personer

 3. killeri skriver:

  Man brukar säga att ungdom är en sjukdom som går över med åren men det kan betvivlas eftersom man kan se vuxna människor gå omkring i byxor med stora hål på knäna.
  Det är säkert ett patetiskt försök att verka ungdomliga men visar bara att de är lätta att manipulera. Precis som barn och ungdomar.

  Gillad av 4 personer

 4. Gunnar skriver:

  Jomenvisst, när en annan var ung läste jag ex-pressen, aftonslasket o sånt. Sedan mognade denne snart sjuttioårige gubbstrutt som bara sjutton och gick över till DGS och annat.
  Kanske är det en annans fel att gammelmedia tappar reklamintäkter mem det må vara hänt. För är väl så att tappar man läsare så tappar man även annonsörer.

  ”Raset för kvällspressens reklamintäkter fortsätter”

  https://samnytt.se/raset-for-kvallspressens-reklamintakter-eskalerar-och-stortdyker/

  Gillad av 6 personer

 5. Stefan Sewall skriver:

  Ja, vid unga år saknar man omdöme. En kompis till mig uttryckte en gång: ”Det var när jag var ung och odödlig” med glimten i ögat om någon stollighet han gjort men överlevt.
  En äldre flygvapenofficer i RAF som en gång intervjuades och kommenterade riskerna de engelska och amerikanska bombflygbesättningarna och jaktflygarna löpte när de gav sig av mot Tyskland under andra världskriget kommenterade att det bara var möjligt för att de var så unga.
  Lite mer mogna människor skulle aldrig ha gått att rekrytera för 50%-dödliga bombuppdrag. Bara unga killar i 19-20 årsåldern rekryterades frivilligt då de inte till fullo insåg riskerna och saknade fantasi att föreställa sig de fasor de kunde utsättas för. I huvudet måste funnits mantrat: ”Jag klarar mig jag är stark och odödlig”, ”Det händer inte mig” eller också tänkte de inte alls utan förträngde alla sådana tankar.

  Jag träffade dock en urgammal f.d. engelsk stridsflygare en gång över en öl på englandsfärjan på 80-talet som berättade om sina flyguppdrag under Battle of Britain. Han sade att han var livrädd i luften och inget vidare effektiv. Kulor kom farande från alla håll och man hade ingen möjlighet att gira undan eller kontrollera situationen, har jag minnen hur han beskrev den kaotiska och panikartade situationen i cockpit. Det gick inte att se fiendeplanen som när som helst kom från intet. Det var sheer luck om man överlevde. Han skröt inte alls utan erkände sin svaghet och rädsla. Han var inget äss. Däremot var han tekniker och torpeduppfinnare på 30-talet, i samma bransch som den vackra skådespelerskan Hedy Lamarr, och hade uppfunnit ngn sorts självsökningteknik för torpeder som engelska krigsmakten var oförutseende nog att inte vilja utveckla vidare, utan nobbade, vilket gjort honom förbittrad. Den hade förändrat krigsutvecklingen menade han. Inte helt omöjligt.

  Näraliggande parallell: När man kör bil vid 18 är man ganska riskbenägen och kör om utan fri sikt på chans utan att tänka. Minns egna sådana dåraktigheter då graven undveks med en hårsmån. Försäkringsbolagen har också mycket högre premier för förare under 24 vilket ju är talande och borde få ungdomsförbunden att tänka efter. Men tänka efter är inte deras starka sida.

  Gillad av 15 personer

  • miketheviking skriver:

   Ja, och slutsatsen är väl att man bör ifrågasätta att stater kan massmanipulera unga människor och sen tvinga ut dem i krig där de dödar lika unga människor på andra sidan.
   Med vilken universiell rätt tar sig staten sådana rättigheter?

   Gillad av 1 person

   • pllay skriver:

    Med den starkes rätt och med evolutionens.
    Om vi blir anfallna av en främmande stat och vi bestämt oss för att våra ynglingars liv är mer värda än att slaktas i krig kommer den invaderande statens ynglingar slakta våra ynglingar utan att krig proklamerats.
    Förr kallades det folkvandring, nu flyktingmigration.
    Våld trumfar empati.
    Den som inte vill/kan försvara marken under sig förlorar den.

    Gillad av 3 personer

   • pllay skriver:

    Mike,
    USA för sina försvarskrig på andras mark.
    Moral/omoral beror på hur man ser på den starkes rätt.
    Min kommentar avser försvar av egen mark på eget territorium.

    Gillad av 2 personer

 6. Leif Nilsson skriver:

  Jag håller helt med ditt (Bitte Assarmo) grundläggande resonemang och slutsatsen ”att det vore avsevärt bättre att höja åldern för rösträtt än att sänka den”. Det är inte bara bättre – det är nog en absolut nödvändighet!
  Det kan också vara viktigt att kriterierna för rösträtten baseras på annat än ålder (t.ex. språkförståelse, grundläggande kunskaper om landets kultur och samhällsskick, etc.)

  Jag håller dock inte med om att centerungdomarnas förslag om cannabis, är en “absurd stollighet”. Få saker är så grundligt utredda och vetenskapligt prövade, som drogernas inverkan, både på individ och på samhälle. Av alla stolliga förslag från CUF, så lär detta dock ha en förnuftsbaserad grund.

  Skadeverkningarna från de legala drogerna, alkohol och cigaretter, är väl dokumenterade, och det finns vetenskapliga studier som visar att alkoholkonsumtionen ger värre skador än cannabis.

  Den avgörande frågan är dock hur samhället hanterar medborgarnas drog- och alkoholkonsumtion. Totalförbud har prövats i många fall. Förbudstiden i USA, visade sig få svåra samhälliga konsekvenser, utan att man lyckades få bort alkoholkonsumtionen. Alkoholhandeln kom att bli maffians främsta inkomstkälla och gynna dess tillväxt och inflytande.

  Att sakligt och på vetenskapliga grunder diskutera svensk narkotikapolitik, har i decennier varit mer tabubelagt än att diskutera massinvandringens konsekvenser. Är det något område som helt dominerats av en politiskt korrekt linje, så är det svensk narkotikalagstiftning.

  Nota bene att narkotikabegreppet inte är medicinskt definierat, utan ett juridiskt begrepp, som genom ett politiskt beslut även kan omfatta alkohol och nikotin. Det är inte heller otänkbart, att vi i en snar framtid, riskerar få en politisk majoritet, som på sakliga grunder kommer att narkotikaklassa alkoholen. Totalförbud mot alkohol råder ju i många av de kulturer, som nu ”berikar” oss i ett rasande tempo.
  Vuxna myndiga medborgare, bör enligt min mening, själva kunna avgöra sina konsumtionsmönster och bör inte beslutas av politiska församlingar.

  Gillad av 8 personer

 7. Observatör skriver:

  Vad värre är har vi fått en skola anpassad till de dummaste och lataste med sjunkande kunskapsnivå samtidigt som intelligensen förefaller sjunka och observationer av verkligheten har fått ge vika för studier av amerikansk populärkultur på olika bildskärmar. De är dags för ”de äldste” att återta makten.

  Gillad av 5 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”De är dags för ”de äldste” att återta makten.”

   Men – haha – dom e ju gamla, jö! *tugga tugga, klunk klunk*
   Åsså luktar dom skunk. Asså djuret, inte rökat. Hoho.

   Gillad av 1 person

 8. Ulrika skriver:

  ”det vore avsevärt bättre att höja åldern för rösträtt än att sänka den.”
  På pricken! Ulf Bjereld däremot är för att sänka den. Inte så underligt när man ser och hör hans vänsterlutande idéer. Mognar pannloben hos alla?

  Gillad av 5 personer

 9. Christer L skriver:

  ”Problemet är att vuxenvärlden av någon märklig anledning fyllts av kollektiv hänförelse inför barnets ”sanning” och tagit ett steg tillbaka.”

  Sextonåringen inom oss är ingen nyhet. I realiteten är alla stora frågor centrerade kring denna inre gestalt, krig och fred, ära eller förakt, lycka eller olycka. Allt underhållande dramatiskt berättande handlar om hjältar och skönheter som sextonåringen inom oss engageras av. All reklam är inriktad på honom eller henne. Och frälsningen från sextonåringen inom oss är alla frälsares åtagande – fräls oss ifrån dataspelen, knarket, pornografin, fräls oss från rasismen, modevågorna, popstjärnorna, orättvisorna, fräls oss från våra politiska motståndare, bränn häxorna, bort med fanatikerna, aktivisterna, hetsandet, hatet, nationalismen, socialismen, rasismen, stå upp för frihet jämlikhet och broderskap, underminera den demografiska homogeniteten, utrota de antidemokratiska krafterna… All denna puerila politik kan förklaras med den inre sextonåringen, idiotin som schabblar bort de bästa förutsättningar som mänskligheten någonsin haft. Den inre sextonåringens val av framtid präglar all framtid. Därför är den inre sextonåringen det mänskliga samhällets mest exploaterade mentala tillstånd.

  Varför är det på detta viset? Därför att fram till sextonåringens nivå är människans natur övermäktig kunskap och kultur. Det krävs en kraftig initiationsrit för att kuva sextonåringen inom oss, driva oss ut ur paradiset, ut i en ansvarstagande vuxenvärld. Och i avsaknad av sådana stenåldersfasoner tar det en livstid. Kanske jag överdriver en aning. Men är det inte luttrade pensionärer som undertecknad som borde styra alltihopa?

  Gillad av 3 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Under en period på 1600-talet,
   ansågs ett barn alltid vara ett sanningsvittne,
   typ vår Greta som kan se CO2…

   Då blev kvinnor brända på bålet!
   Idag är det de vita männens tur…

   Historien upprepas lätt,
   när undervisningen är bristfällig e uteblir!

   Får dagens elever veta hur Centerns partiprogram såg ut 33-45?

   Gillad av 2 personer

 10. Elisabeth G skriver:

  Rösträttsåldern borde höjas till 25 år. Gärna i kombination med ett kunskapsprov avseende rent objektiva kunskaper (det går att framställa sådana som bara avser fakta). Lägsta ålder för att vara valbar till riksdagen borde höjas till 30 år och för att bli minister till, i vart fall, 35 år.

  Det är identitetspolitiken som ställer till det. Många tror att om inte tonåringar får sitta riksdagen så finns där ingen som företräder dem. Så är det ju inte (eller borde i alla fall inte vara). Riksdagsledamöterna ska verka för hela Sveriges bästa, inte enskilda gruppers. Det krävs mognad, erfarenhet och kunskap för att kunna axla det ansvar det innebär att styra ett land. Vi behöver något helt annat än dagens lekstuga.

  Jag läser för närvarande Herman Lindqvists bok om Mannerheim. Mannerheim Marsken Masken Myten, heter den. Av s 252 f framgår att Mannerheim var emot en sänkning av rösträttsåldern från 24 till 21 år, eftersom den skulle innebära en sänkning av kompetensnivån både hos väljarna och de valda. Mannerheim själv skrev: ”för att förstå och taga ståndpunkt till nationens ofta invecklade livsfrågor kräves det mogna omdömet, som följer med ålder och erfarenhet”. Sant.

  Gillad av 11 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Och av samma skäl kommer vänstern inte acceptera en sänkning av rösträttsåldern. Om det alls vore en fråga. De behöver den ständiga påfyllnaden av naivitet, emotionalitet och kontraproduktiv idealitet.

   Gillad av 2 personer

  • bejji skriver:

   Mannerheim blev finsk ÖB vid 72 års ålder och Finlands president 77 år gammal. Något sådant kan förstås aldrig hända i Sverige (mtp Fridolin, Lööf, Ebba och andra yngre ”politiker”).
   Dessutom talade han flytande svenska och ryska språken, bättre än han talade finska.

   Gillad av 2 personer

 11. Conny Lundberg skriver:

  Högst intressant och tankeväckande artikel av Bitte!
  Många kommentarer som är insiktsfulla och lyser av erfarenhetens visdom vilket är högst njutbart i dessa tider av okritiskt tänkande!
  Ytterligare en intressant aspekt av ungdomens korttänkta agerande är också den oerhörda fascinationen av allt digitalt och elektroniskt, ex vis mobilstrålning och introverterande effekter av en alltför stark bindning till mobilen på istället för den verklighet vi lever i, vilket senare till stor del visar den alltmer ökande robotiseringen av samhället och denna dyrkan av artificiell intelligens och allt detta på bekostnad av vanlig anständig mänsklighet och empati.

  Gillad av 3 personer

 12. Jari Norvanto skriver:

  Det verkar som att pannlobens mognad avstannat i hela politikerklassen.Antingen det, eller som bananerna i butiken: gått från omoget sträv till mosigt sötsliskig utan mellanliggande mognadsfas.

  Gillad av 4 personer

 13. educaremm skriver:

  Det är en sanning som Bitte Assarmo uttalar.

  Dock, de som makt haver över allt och alla i ett styrande etablissemang i samhället, är nog av en mer darwinistisk åsikt eller syn på människan?

  Nämligen den att det är naturligt (i naturen, och inom t ex apflockar?), att de yngre, friskare och starkare, de som har krafter att kunna utmanövrera de äldre, tar över?
  De äldre blir ju alltmer oförmögna att strida eller att kriga (för sina revir`), för sin brödföda, eller för möjligheter till beskydd? De äldre blir ju (i naturen), bekämpade, eller blir lämnade för att (tillåtas att?) dö?

  Precis som också gamla lejonhanar inte längre kan upprätthålla en maktordning eller förmår försvara sitt (tidigare erövrade) revir, gentemot en flock yngre lejonhanar som då slår ihjäl den gamle hanen och dödar eventuella ungar till denne, och övertar lejonhonorna i flocken?

  Så tänker förmodligen samhällsmakthavare och samhällsplanerare, i den stora världen, av olika slag? Inklusive en s.k. vetenskapstroende vetenskapsvärld?

  Sådana (naturens underordnande instiktiva beteenden hos djurflockar), är ett s.k. naturligt tillstånd, som då bör (borde, ska?), gälla också inom människo-flockars (naturliga- , dvs., icke-kulturella), samhällsformationer?

  Ett s.k. o-naturligt tillstånd för en samhällsordningsorganisation menas då vara ett lagstyrt tillstånd?

  Ett mer – känslostyrt – , eller ett s.k.mer instinktivt, (=djuriskt= naturligt?), flockbeteende, (inom djurflocken – människor – ?), menas då vilja anammas och tillämpas?

  Dvs., såsom djurens lagar råder i naturen, så låt (också) gamla dö ut, låt de unga ta över?
  Låt de sjuka, de halta och de lytta, dö ut (vi kan hjälpa dem på traven, det är ju – naturens ordning – ?), och låt barn ta över?

  Det som ses varande djurflockars naturordning, varför kan detta inte också vara människorflockars naturordning?

  Låt de fattiga, de odugliga, de studieobegåvade gå under i destruktiva livsstilar, som de själva väljer framför ordnade och strävsamma livsstilar? Låt dem knarka ihjäl sig själva, låt dem supa ihjäl sig själva, sätt dem i fängelser (arbetsläger?), och låt dem där, neddrogade och försupna, förargade och förbittrade, bekriga, döda och bekämpa till döds, varandras gängbildningar? (Såsom det verkar ske i alltfler av överfulla fängelser i Sydamerika?)

  Vem eller vilka behöver dem?

  Låt – Moder Natur – ha sin gång?
  Strunta i (människo? – ) – Kultur – ?

  Människa är ju ändå (enbart?) ett – flockdjur som andra flockdjur – ?
  Vad är människa? Människa är djur. Punkt.

  ….

  Jo, jo…så går nog tankar alltmer hos alltfler i dag? Med hjälp av en gedigen och enträgen propaganda, en gedigen och genomarbetad hjärntvättande hjärntvätt, inom alla slag av massmedier, inklusive filmer och reklamfilmer, samt inte minst naturfilmer och ocskå vetenskapsprogram.


  Snart vill väl inte människa ens vara människa längre?
  Hellre då vara (såsom) djur? Apa, hund, katt, ko, får, get, häst, fågel?

  Vem vet…

  Gillad av 1 person

 14. JL skriver:

  I min värld får man rösta när man BIDRAR till det gemensamma på något sätt.

  En yrkesarbetande 17-åring omdöme smäller högre än en 35-årig yrkeskriminell.

  Utöver detta, legalisera cannabis och övriga droger.

  Använder ej droger själv men storebror ska ge fan i vad fria människor väljer att göra med sina egna kroppar. Legalisera och beskatta. Behandla missbruket. Nettoeffekten blir tveklöst positiv.

  Som en gigantisk positiv sidoeffekt tappar den organiserade brottsligheten majoriteten av sina högmarginalprodukter. Räkna också med att skjutningarna och korruption minskar markant om det inte längre finns en svart marknad att slåss om.

  Prohibition i USA tycker man världen borde lärt sig från men det verkar fortfarande vara känslor som styr drogdebatten.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.