Jan-Olof Sandgren: Tankar kring Almedalen

Jan-Olof Sandgren

År 1361 brandskattades Visby av danskarna och i juli 2017 var det dags igen. Staden hotades av nazister. Flera månader i förväg hade tidningarna aviserat invasionen, så när ett 30-tal nynazister slutligen klev av färjan i Visby var journalistkåren på plats. Uppsättningen av tältet med tyrrunan övervakades och minst en Hitlerhälsning registrerades. (Mindre uppmärksamhet ägnades åt de busslaster svenska vänsteraktivister som samma vecka anlänt till G20-mötet i Hamburg där man deltog i kravaller som demolerade centrala stan och skadade 200 poliser.)

2018 var det åter skarpt läge. Domprost Mats Hermansson lät kyrkklockorna ringa ”fara å färde” sedan han upptäckt Thomas Gür på gräsmattan – vilket kunde tolkas som att en högernationalistisk revolt stod för dörren.

2019 hade ytterligare en högerextremist tagit sig innanför ringmuren. Polisen ertappade Gustav Kesselstrand med att under pågående torgmöte redogöra för sitt partis partiprogram, vilket föranledde en anmälan om ”hets mot folkgrupp”.

Andra var listigare och försökte dölja sin högerextremism under litterär täckmantel. När Jimmie Åkesson citerade ”Svensk strävan” av Vilhelm Moberg, anade flera skribenter ugglor i mossen. Verket skrevs under 1940-talet så en rasistisk hund kunde mycket väl ligga begraven mellan raderna? Att Vilhelm Moberg var antinazist visar ju bara hur skicklig Jimmie är på att blanda bort korten. Till exempel fanns ju inga invandrare i Sverige på Mobergs tid och kanske var det just det Jimmie ville säga. För det kan väl inte vara så enkelt som att han ville få oss att känna stolthet över vårt land?

En nervös förväntan verkar gå som en röd tråd genom hela det politiska etablissemanget; att demokratins dagar är räknade. Kanske är det lika bra att avskaffa demokratin själv, innan någon annan gör det.

I årets förstamajtal gick Stefan Löfvén till hårt angrepp mot nazismen och utlovade kraftfulla åtgärder. När man hör talet får man intrycket att han hellre argumenterar mot partier som NMR, än mot SD, vilket är begripligt. För det första är dom inte lika många. Det finns fler sjundedagsadventister i Sverige än vad det finns NMR-sympatisörer (om man får tro senaste valresultatet). Dom är heller inte lika kompetenta, så vid en jämförelse framstår även Stefan Löfvén som hyfsat intelligent. Vidare är dom avskydda av folket, så i valet mellan S och NMR ligger oddsen helt på S sida. Men framför allt: Om man kan visa att dom är på frammarsch, öppnar det dörrarna för ett ”förbud mot rasism”.

Ett sådant förbud låter ju alldeles utmärkt tills man inser vem som sitter på tolkningsföreträdet. SSU i Malmö skulle nog inte drabbas (trots att man närmar sig svenskt rekord i antisemitism). Muslimska och feministiska organisationer får nog också dispens. Men hur är det med AFS? Dom har ju faktiskt talat om att vissa invandrare bör lämna landet. Ligger även MED i farozonen? Att förbjuda SD blir förstås komplicerat, men kanske kan man göra dem mer försiktiga så de slutar upp med att citera svenska författare.

Det förslag Morgan Johansson och regeringen just nu skissar på (och som du kan läsa mera om här) gäller organisationer, men inget hindrar att det i sin slutliga form drabbar även hemsidor, bloggar och alternativ media. Förslaget lägger särskilt fokus på ”vit makt” så rasistiska organisationer av andra hudfärger kanske bedöms mer generöst.

Med några såna här lagar i bagaget kommer Almedalen att bli en betydligt lugnare plats, kanske så lugn att varken politiker eller andra finner det mödan värt att åka dit. Så medan det ännu finns kvar, låt oss njuta av Aron Flam och Henrik Jönsson när de på baksidan av Almedalen diskuterar socialdemokratin, Almedalens framtid… och Sveriges.

21 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Tankar kring Almedalen

 1. Tomas skriver:

  Morgan är väl skickad att representera de små stegen på väg mot tyranni. Likt alla beslutsfattare som är lågutbildade på sitt ämnesområde har han blivit ett utmärkt redskap för de totalitära makterna i bakgrunden. Vi får väl acceptera att slaget är förlorat om Sverige, när dumheten infiltrerat alla maktcentra och politiker tolkar valresultat efter vad som gynnar dem själva. Storfinansen har blivit intellektuellt degenererad och dansar efter socialisternas pipa i fåfäng förhoppning att de skall skonas så länge som möjligt eftersom de är ekonomisk motor till galenskaparna. Kriget kommer socialisterna säkerligen förlora likt vid Östblockets fall. När svenskar med fler hjärnceller än som behövs för att styra kroppens primära behov tröttnat på att bli hunsade av idioter nalkas gryningen. Tyvärr kommer det ta tid och föregås av en ekonomisk golgatavandring kryddad med en kriminalitet på u-landsnivå, vilket gör att en gammal motståndsman som jag förmodligen inte kommer få uppleva förnuftets kommande seger själv.

  Gillad av 7 personer

  • Anders L. skriver:

   Det kan gå fort också som Malcom beskriver. Hatet och förbittringen växer, de etniska motsättningarna tilltar när bidragen inte kommer in på kontot i tid. Medborgargarden och frikårer tappar besinningen, vapentillgången är god. De som flyr hem får repatrieringsetableringsersättningar på Arlanda.

   Gillad av 1 person

  • brrr skriver:

   ”…Storfinansen har blivit intellektuellt degenererad och dansar efter socialisternas pipa…”

   Eller kan det vara tvärt om?
   Eller kanske en ömsesidig dans?

   Gillad av 2 personer

   • Tomas skriver:

    Att socialisterna skulle blivit intellektuellt degenererade är en omöjlighet. En förutsättning för att tillhöra en socialistiskt rörelse eller att vara dess svans är en rudimentär intellektuell nivå.

    Gillad av 1 person

   • Andersson skriver:

    ”Att socialisterna skulle blivit intellektuellt degenererade är en omöjlighet. En förutsättning för att tillhöra en socialistiskt rörelse eller att vara dess svans är en rudimentär intellektuell nivå.”
    Ahh, Thomas 16:21 är ironisk… +1

    Gilla

 2. V for Vendetta skriver:

  Med sådana lagar i bagaget behöver vi inte längre oroa oss för demokratins väl och ve för då är den på riktigt avskaffad. S drar sig dock inte för detta för S ledstjärna har sedan årtionden inte varit politisk förändring utan politisk makt. Makten är den näring som får den stora S kroppen att röra på sig. Hotad makt är en farlig makt. Allt som hotar S och deras existens måste på ett eller annat sätt förbjudas. En lag så som den som de nu skissar på kommer att tysta allt meningsmotstånd så länge det inte handlar om strejkrätt eller lika lön för lika arbete. Den kommer att kväsa alla partier som arbetar på en konservatistisk grund och framförallt kommer den att utplåna alla nationalism. Vi skall glömma det som är eller var vårt hemland och vill vi inte glömma självmant så skall vi tvingas att glömma det. Min framtidsbild av Sverige är dyster, ett land där vi som skötsamma invånare likt bin i en kupa skall arbeta för mångkulturens befrämjande (dvs fixa fram pengarna åt de som inte själva vill) och öppnar vi munnen i ett försök att förändra detta skal vi likt drönarna på hösten kastas ur kupan eller bestraffas hårt.

  Gillad av 7 personer

  • Kalle skriver:

   Almedals veckan. Lööfet hade nog bråttom hem för att kunna hålla en trädgårdspredikan till sina 9 000 afganska lärjungar. Hon var ju en vinnare i Almedalen. Budskapet till lärjungsrna är att när dom får medborgarskap och får rösta, måste dom naturligtvis rösta på sin Lööfska gudinna. Statsministerposten hägrar enormt. Blir jag statsminister, kommer belöningen till er mina lärjungar.

   Gillad av 2 personer

 3. Aha skriver:

  Muslimska organisationer är väl mer eller mindre öppet rasistiska mot judarna. Undrar hur man tänkt sig kunna ge dem frispel, likaså rasismen mot den vita mannen som är utbredd bland kvinnoorganisationer.

  Det borde bildas en grupp som likt vänstern skannade misstänkta organisationer efter rasism och som sedan regelmässigt anmälde dem. Det skulle kunna ta loven av de strävanden som nu finns i att begränsa yttrandefriheten, inte minst från FN.

  Gillad av 2 personer

 4. Anders skriver:

  Men det är väl självklart. Först förbjuder man NMR, sedan AfS, och slutligen SD (det är kanske därför SD blivit så mesiga på sistone och utesluter islamkritiker i parti och minut). Med klarar sig nog. De är alltför obetydliga.

  Gilla

 5. Emil skriver:

  Fantastiskt fyndig text. Håller fullständigt med författaren. De ”goda” håller på att avskaffa demokratin. Det sker i Frankrike, i Storbrittannien och det sker här.

  Gillad av 4 personer

  • brrr skriver:

   Det sker -med lite varierande framgång- i hela nordvästra Europa samt Nordamerika.

   Vi som är motståndare till projektet borde organisera oss bättre och ha mycket mer samarbete mellan de olika länderna som är drabbade.

   Men hur…? Och vilka har kunskaperna och möjligheterna att organisera mer samverkan? Alla försök slås dessutom ner, t.ex. Martin Sellner…

   Gillad av 3 personer

   • Emil skriver:

    Ja. Samma där. (Kom på det så snart jag hade postat….att jag utelämnade Tyskland som exempel. Sen finns ännu fler, men dessa är ju de stora som man främst tänker på i sammanhanget.)

    Gilla

 6. Göran Holmström skriver:

  Pjäsen är redan färdig, och alla roller är tillsatta. Det gnabbas och det bjuds på lite bullar och saft till publiken, allt är så lagom och så förutsägbart som det kan vara i lilleputt landet lagom!
  Vi alla ska trivas och le, likt halmdockor vajande i vinden, tomma på insidan och dåligt knutna på utsidan.
  Ska vi le och sjunga lovsång för mångkultur och utsatta gruppers unika ställning, mitt i strålkastarljuset står skådespelarna och ler, publiken sitter tyst lyssnar och väntar på den sista akten!
  Scenarbetarna släcker ner salongen och tar fram strypsnarorna, en efter en stryps publiken
  till jubel och applåder över det nya fina, ett land där alla tänker lika, könets värde är avskaffat.
  samtliga sju skådespelare, bugar inför den kallnande publiken, ler och formar handhjärtan.
  Från dom övre logerna där dom utvalda och frälsta sitter skyddade hörs jubel och stående ovationer. Det gamla är nu dött och utrensat, leve det nya Hurra hurra.
  Är det bara jag som finner pjäsen urtrist och långsamt monoton?

  Gillad av 2 personer

 7. Kalle skriver:

  En sak som vi bör bevaka är, när skägget börja växa vilt på Morgan Johansson och han lindar in huvudet med ett långt tygstycke. Samtidigt upphör yttrandefriheten. Detta är endast en spekulation i yttrandefrihetens anda.

  Gillad av 1 person

 8. Magnus Rosensparr skriver:

  Den enda riktiga behållningen från årets Almedalsvecka var, i likhet med föregående år, TV-programmet från Ledarsidorna.se; ”Almedalen – Andra sidan”.

  Det var som en kavalkad av gräddan av Sveriges dissidenter som passerade revy i år. Den svenska islamismens nemesis Johan Westerholm, den svenska socialismens nemesis Aron Flam, det svenska flummets främsta fiende Rebecca Weidmo Uvell, den svenska vänsterns dåliga samvete; den knivskarpe Malcolm Kyeyune, den lätt amerikaniserade stenhårde högersluggern Henrik Jönsson och Sveriges sanningsenligaste snut; kriminalinspektör Peter Springare.

  Det lovar gott för Almedalen 2020.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.