Ny podd: Upptäck din svenska kultur

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 19/6) pratar Eddie (Mohamed Omar) med Malin Kim som driver bloggen Kulturminnet. Malin är läkare och bosatt på den västgötska landsbygden. Hon startade sin blogg för inspirera andra till att turista i hemlandet och hembygden upptäcka den skatt som ryms i det svenska kulturarvet. Men på bloggen berör hon också politiska frågor och ifrågasätter mångkulturalismen. En av Malins favoritplatser är hällristningsområdet i Tanum i Bohäslän. Bilderna är från bronsåldern.

Lyssna på podden i spelaren nedan:

8 reaktioner på ”Ny podd: Upptäck din svenska kultur

 1. Jan Andersson skriver:

  Man klarar sig eftersom man säger att man inte riktigt vet vilka som har gjort ristningarna, i vilket syfte eller till och med när de gjordes. En sak framgår då tydligt och det är att det knappast var svenskar som gjorde ristningarna, eftersom Sverige inte fanns då. Eller kallades så av de som bodde här på den tiden, när det nu var.

  Alla tror emellertid att ristningarna har en djup religiös innebörd, men för den som känner människan liknar de mest graffiti gjord av sysslolösa buspojkar. ”Vad har jag sagt? Sluta med det där nu, och hjälp far din att fiska istället”. Ack, om man hade en tidsmaskin och kunde åka tillbaka och titta på när de hackade i berget. Risken är väl förstås stor att man stannade…

  Gilla

 2. Kjell Rehnström skriver:

  Sverige är som bekant ett litet land, och i små länder ser man mycket mer av omvärlden. Sverige är i den meningen ganska typiskt.

  Mitt intryck är att svensk kultur kritiseras av både progressiva och reaktionära – ofta för samma sak – fjäsandet för det utländska och nedvärderingen av det egna. I Pariiiiiis lät det beundrande för några sekler sedan, och sedan ”i Berliiiin!” och nu är alla till sig ”i New Yooork”, låter det.

  Och när vi beundrar invandrare för deras stora insikter i den egna kulturen inser vi inte alltid att vad de har ”torskat dit på” är en ofta förljugen historia där man vet mycket om vilka som har varit elaka mot det egna landet men vet mindre om hur elakt det egna landet har varit mot andra.

  Sett utifrån är Sverige ett ganska besynnerligt land. Det är verkligen en tillgång!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.