Jan-Olof Sandgren: En liberal pudel

Jan-Olof Sandgren

Det var många som blev besvikna när Nyamko Sabuni för någon vecka sen gjorde en pudel. Från att ha sågat mångkulturen jämsmed fotknölarna i tidningen Expressen, förklarar hon dagen efter på Facebook att hon blivit missförstådd. Mångkultur var i själva verket inte alls så dåligt och anhöriga till flyktingar var naturligtvis välkomna. Från att ha förespråkat en migrationslinje farligt nära Jimmie Åkesson, lät hon plötsligt mera lik Erik Ullenhag. Är hon bara en i raden av fega, ryggradslösa politiker eller finns någon annan förklaring?

Det mest hedervärda hade förstås varit att rakryggat stå upp och försvara den politik hon förmodligen innerst inne tror på. Varför gjorde hon inte det? Kanske för att det var precis vad hon gjorde 2010, som integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Den gången blev hon bortknuffad av samme Erik Ullenhag och hamnade i politisk träda under nio år. Nu har debattklimatet ändrats en del, men kanske inte så mycket inom Liberalerna. Bortsett från sin nya logotyp har Liberalerna hållit sig förbluffande intakta. Att Erik Ullenhag över huvud taget kommer på tal som partiledare – trots att han är en av de få i Sverige som fortfarande försvarar politiken under Reinfeldt – visar att man ingenting lärt. Säkert ingen slump att L står först i tur bland småpartierna att åka ur riksdagen. Om Sabuni varit sådär rakryggad (som vi vill att politiker ska vara) hade hon fått respekt av sina supportrar, men riskerat partiledarposten. Uppenbarligen tyckte hon inte det var värt det.

Varför drev hon då inte en mer försiktig linje från början? Kanske för att ingen bedriver Ullenhagpolitik bättre än Ullenhag själv. Han är mästare i att få ”snällhetsprincipen” att verka förnuftig – kanske hans enda politiska kvalitet – men där är han lysande. Det är svårt att slå honom på den planhalvan.

Liberalerna är ett splittrat parti, ungefär på samma sätt som KD. Splittringen går både tvärs genom partiet och mellan partiledningen och väljarna. Ullenhag är tryggt förankrad i ena lägret, men inte i det andra. Med honom vid rodret kommer Liberalerna att samlas runt sina humanistiska principer, men segla ut ur riksdagen.

Sabuni hoppas få stöd från bägge flankerna. Av högerliberala för att utvecklingen gett henne rätt och vänsterliberala för att hon har störst chans att klara fyraprocentsspärren. Därför måste hon presentera två olika åsiktspaket: ”Sabuni 1”, för att tala om för väljarna vilken politik hon vill genomföra och ”Sabuni 2” för att förmå partiledningen att med äran i behåll släppa fram henne.

Jag gissar att hon sneglat en del på Ebba Busch Thor, som ofta tvingas navigera mellan flyglarna i sitt parti, med varierande framgång. När väljarkåren tror att hon representerar högerflygeln får hon tio procent i opinionsmätningar. När man inser att hon också måste ta hänsyn till vänsterflygeln, sjunker stödet till hälften.

Ledarstriden inom Liberalerna pekar på en allvarlig brist i svensk demokrati. Den ideologiska kampen förs inom partier istället för mellan partier. Utåt sett måste varje parti signalera enighet, vilket gör att uppriktighet sorteras bort på ett tidigt stadium, medan hycklande, lismande och taktiskt ljugande premieras. Bara politiska kameleonter har chans att nå toppen.

Samtidigt är det svårt att döma dem som spelar med i spelet. I alla system finns trösklar att passera innan man får inflytande. Sabuni har trots allt visat större integritet än de flesta, även om hon pudlade på slutet. Efter nio år ute i kylan ser hon ut att få sin välförtjänta revansch om man får tro stödet från distrikten.

Ändå noterar jag hennes framgång med blandade känslor. Hon kommer att rädda ett parti som inte verka fylla någon annan funktion i svensk politik, än att ge identitetslösheten ett ansikte. Me adtrikten.de på slutet.vikelse. Mn revanch om man får tolka det massiva stöd hon fått i distrikten.de på slutet. Många (däribland Thomas Gür) hade hellre sett Ullenhag vinna en jordskredsseger – för att sedan med pompa och ståt under den korrekta värdegrundens banér, leda sitt parti ut ur riksdagen. För att aldrig mer komma tillbaka.

Nyamko Sabuni skulle säkert ha förutsättningar att inleda en ny politisk karriär. Kanske inom Medborgerlig Samling.

44 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: En liberal pudel

 1. pllay skriver:

  Nyamko har familjeproblem, större än de flesta av oss och definitivt större än någon inom den nationalistiska rörelsen kan anklagas och mobbas för att ha.
  Att låta henne representera den liberala ideologin i Sverige är behäftat med avsevärda risker.
  Att å andra sidan ge uppdraget till Ullenhagen är troligen enkel biljett ur riksdagen.
  Att vara liberal är att vara kluven.

  Gilla

 2. Ulf skriver:

  Verkar som skribenten fått sin info via media inte ifrån Sabuni. Hon är konsekvent hela vägen i sitt tänk sedan att media skriver något annat är ju något helt annat. Gör om gör rätt.

  Gilla

 3. Aurora skriver:

  Det är olyckligt att Sabuni ens ställer upp som partiledarkandidat. Det är långt ifrån säkert att hon blir vald trots stöd från många regioner. Ullenhag har brett stöd bland männen. Även om Sabuni väljs, politiskt korrekt med kvinnlig partiledare, så blir hennes chanser att lyckas som sådan små. De som läst Westerholms Ledarsidornas artikelserie om Muslimska Brödraskapet i Sverige vet också att hon har en bror som är aktiv islamist. Liken i garderoben kommer alltid fram hur väl man än försöker gömma dem.

  Gillad av 3 personer

  • Rick skriver:

   Konstigt påsstående att uttrycligen gruppen män inom L skulle stöda Ullenhag. Var fick du det ifrån? Enligt media så får Ullenhag stöd av bl a kvinnoförbundet och LUF. Distrikten lutar kraftigt åt Sabuni.

   Gillad av 3 personer

  • Håkan skriver:

   Min första ”kontakt” med Sabuni var när hon var ordförande för afrosvenska föreningen (eller vad den nu heter). Det var i en TV-debatt med en polischef i Stockholm.

   En svart yngre man hade misshandlat och rånat en handikappad flicka i rullstol inne i en kyrka. På polisradion hade mannen beskrivits som en blåneg*r för att hjälpa jagande poliser att finna mannen. Polischefen beklagade sig över att ordet blåneg*r hade använts.

   Nyamko Sabuni frågade om polischefen kunde garantera att sådant språk inte används i framtiden. Polischefen sa att de skulle arbeta hårt för att det inte skulle inträffa igen, men att han naturligtvis inte garantera att det inte upprepas. Vad säger då Nyamko Sabuni? Jo: ”Du är ett arrogant, respektlöst arsel!”

   Helt obegripligt. Sabuni visade ingen som helst empati för den handikappade flickan. Hade inget alls att anföra kring dådet eller att känslorna då kan svalla. Ingen förståelse för att ingen polischef i världen kan garantera vad andra människor säger i ett pressat tillstånd.

   Missförstå mig rätt. Jag tycker Sabuni för det mesta är vettig. Men med en bror som är islamist, själv född muslim och med detta fullständigt irationella beteende i bagaget så hjälper det inte att man är ett ”politikens Kinderegg”; ”svart, kvinna och muslim” som Jonas Gardell beskrev henne.

   Gillad av 4 personer

   • bejji skriver:

    Sabuni sade för en del år sedan, när hon var riksdagsledamot, att man inte skulle utvisa utländska brottslingar från Sverige,då detta ”bara skulle flytta problemet” till andra länder.
    Så man vet inte riktigt var man har henne.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Blåneger och neger är inga nedvärderande ord. Vikingarna sade blå för svart. Det är vår kultur, det är vår historia. Den som förnekar oss den skall fängslas. Vad gör hon här?

    Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   Så långt har det alltså gått, att den del inte tror på hennes goda vilja och ambition. Fördomsfullt!
   Hur skall då utrikesfödda någonsin ha en chans?

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Varför är det vårt problem? Är det inte de som måste bevisa sin lojalitet? Don José måste bevisa Carmen sin kärlek. Han hade ingen rätt till hennes, inget anspråk. Oui, mon Canarie, hon hånade hans uniform, hans ursprung, hans låga ställning. Detta är normalt mänskligt umgänge, och det har inte utvecklats utan goda grunder. Det har inte skapats ab djävulen. Vi måste förneka dualismen i grunden! Gott och ont kan inte skiljas i klara kategorier. Vi måste agera efter det som är påtagligt och inte hänfalla åt mysticism och antaganden om underliggande godhet eller för den delen ondska. Vi måste se det uppenbara. Vad gör de här?

    Gillad av 4 personer

   • Niklas R skriver:

    Tycker hon inte om islams regler kan hon alltid konvertera.
    Fram till dess är hon ytterligare en kvinna till en muslim som gör som han säger.

    Gillad av 1 person

   • Ms skriver:

    Även om jag skulle trott på hennes goda vilja, så 1: varför diskutera vem av förrädarna som är minst förrädare? 2: jag applicerar försiktighetsprincipen, skulle du stödja en partiledare vars bror var fullblodsnazist utan att hon brutit med denne?

    Gillad av 2 personer

  • Tomas skriver:

   Tyvärr tror jag Sabuni likt EBT inte är helt uppriktig. KD:s tapp i opinionen förklaras idag igen av löjliga Expressen att det skulle bero på Adaktussons voteringar i abortfrågor. För mig är det självklart att när flera bloggare uppmärksammat att KD likt C försöker lura väljarna i immigrationsfrågan blir man rättvist straffad. Bäst vore om man accepterade att liberalerna är ett onödigt parti och vände peksymbolen ned i graven.

   Gillad av 1 person

   • Elisabeth skriver:

    Ja Tomas, visst är det så. KD försökte vilseföra väljarna avseende partiets invandringspolitik och det straffar sig. Både löjligt och provocerande att lägga skulden på Adaktusson och abortfrågan. Men det beror på att man vill försöka vilseföra väljarna igen. För även om Ebba ställer sig vid mikrofonerna och skriker att partiet nu är för helt fri abort så kommer partiets siffror att dala ner mot 4 % spärren. Det är Ebba och partistyrelsen som orsakat partiets haveri och ingen annan. Det finns ingen nåd för lögnhalsar. Och det finns ingen viktigare fråga än invandringen.

    Gilla

  • Thor skriver:

   Vad gör hon här? Bra fråga. Hursomhelst uppbär Sabuni lön som Hållbarhetschef på gamla ärevördiga Ångpanneföreningen, eller mera trendigt känt som Afconsult. Vad hållbarheten går ut på vore intressant att få veta. Posten innehades tidigare såvitt jag vet av ingen mindre än Alice Bah.

   Gilla

 4. Östrahult skriver:

  Att bara två udda figurer är kvar inom liberalernas ledarstrid visar hur allvarligt läget är. Ullenhag verkar ha tillbringat de senaste åren på en öde ö utan kontakt med omvärlden och Sabuni finns det allvarliga frågetecken kring med hennes nära koppling till personer som rör sig i extrema miljöer. Bästa lösningen är om de två falangerna delar upp sig och går till centern respektive till moderaterna.
  KD: Personligen har jag inte förtroende för KDs ledning och jag undrar var de vettiga personer som nyligen anslutit sig gömmer sig. KDs agerande styrs idag av vad vänsterjournalister sätter upp nästa dag på löpsedeln. Detta har fungerat under ett drygt halvår, kanske inte pga partiledarens enastående egenskaper utan beroende på avsaknad av konkurrens.

  Gillad av 3 personer

 5. elfyma+ skriver:

  Att vara liberal är att vara kluven. När de måste välja så säger de ”både och”.
  Detsamma kan sägas om KD, Centerpartiet och Moderaterna.
  Varför inte samla ihop tokliberalerna inom L, C, KD och M och låta dem bilda ett eliternas parti (Humanisterna) som skiter i verkligheten utanför universitetsstäderna, gärna under ledning av idolen Greta Thunberg.

  De som inom L, C, KD och M fortfarande har fötterna på jorden kan sedan bilda ett nytt starkt parti (Realisterna), gärna under ledning av Staffanstorps starke man Christian Sonesson.
  De kan sedan samarbeta med SD i ett konservativt block för att leda landet i en hållbar riktning.

  Partiledarna kan efter denna rockad vara ärliga inför väljarna.
  De slipper ljuga sig blåa före varje val likt telefonskojare.

  Gillad av 6 personer

  • Beppe852 skriver:

   Det är inte bara Sabunis islamistiske broder som stör. Det gick rykten om att Sabuni och Reinfeldt hade ett förhållande. Hur mycket av dennes idéer har hon kvar i bagaget. Tror inte alls på henne!

   Gilla

 6. Thor skriver:

  Tröttsamt med ordet ”pudla” som förknippar ett roligt och intelligent djur med ryggradslös underkastelse. Ägaren ska med ”guilt by association” också förknippas med detta. En tarvlig mobbning. Skriv att Sabuni gjorde en islam istället om du vågar.

  Om Jan-Olof Sandgren var lite mera bildad skulle han veta att Winston Churchill hade en pudel. En man som aldrig gjorde en islam.

  Gillad av 3 personer

 7. Elisabeth skriver:

  Det hon sade i första omgången är självklarheter för de flesta som inte ramlat i MSM-politikerträsket, mångkultur har visat sig inte fungera, amnestier och anhöriginvandring lockar fler till Sverige. Självklarheter för de flesta som sagt men inte för Liberalerna och inte för DN. Så även om Sabuni måhända verkligen tycker så här ( och det inte bara var ett simpelt försök till röstfiske…..) så lär hon inte kunna reformera ett sådant parti, speciellt inte när hon har en drake som DN emot sig. Det är ganska talande att det är Stockholm som håller på Ullenhag, denna intetsägande prakt-mes, och att det är övriga regioner som vill ha krutgumman Sabuni. Bevis på det jag alltid hävdar , politisk korrekthets högborg heter Stockholm.Det är därifrån piskan viner över landet. Med mer eller mindre bra resultat….. Hursomhelst, det kommer att gå åt skogen för L oavsett om man väljer Sabuni eller Ullenhag. Partiet har gjort sig obehövligt. Och Sabunis bror, ja. Skulle han skickas ut för röstfiske bland muslimer var det tänkt ?
  Slutligen, nu får Adaktusson kicken från KDs ledning. Suck, en av landets få principfasta politiker ska bort. KD har verkligen gett sig ut på en vinglig färd som kommer att sluta i diket. Om nu bara olyckan Kristersson byts ut så kan vi kanske äntligen få lite ordning i den svenska politiken.

  Gillad av 5 personer

 8. malmobon skriver:

  Ganska trött på att nya partier försöker komma in i Riksdagen. Kommer aldrig hända. Vet vad som krävs efter som jag varit med på nära håll när Calle Herslov med sitt Skånepartiet försökte göra come back. Gäller både AfS, MED och några andra Stockholms partier.

  Förändring gör man inom befintliga riksdagspartier. Tror även de kommer försvinna en del småpartier från riksdagen. Mp, Liberalerna, KD och sen Centerpartiet.
  Bortkastade röster.

  Nu lär AfS få 4 st. nya från SD Stockholm. Fungerar ungefär som MFF länar ut spelare till Trelleborg och Landskrona, Kommer aldrig upp i högsta divisionen om inte reglerna förändras.

  Gillad av 2 personer

 9. Rune skriver:

  ”Förändring gör man inom befintliga riksdagspartier.”
  Nädu! Alla riksdagspartier har förändrats till det sämre. Alla! Även SD som skulle vara ett hopp för förnuftets återkomst. Sveriges partisystem måste rivas upp och återstartas på något annat sätt med ett direktdemokratiskt system.

  Gilla

 10. Kjell Rehnström skriver:

  Var det inte Nyamko Sabuni som på rent principiella grunder avböjde att ge bidrag till broderns (?) organisation när hon hade hand om bidrag till religiösa organisationer? Någon av er därute minns kanske detaljerna.

  Gilla

 11. p kohlin skriver:

  Den allvarligaste bristen i svensk demokrati är mental: svagt medborgaransvar.

  Röstande sker nästan undermedvetet genom propagandapåverkan och rädslor, inte genom genomtänkta privata övertygelser. Vem L väljer som ledare är ointressant, gör ingen skillnad. PK-tåget tuffar vidare till nästa anhalt 2022.
  Det som kan få svenskarna att tänka till är när de personligt negativt berörs av samhällstillståndet. Vi får se vad som händer. Det vi kan vara säkra på är nog att Lafferkurvan kommer att bevisas: det optimala skatteuttaget är redan nått och sen då?

  Gillad av 1 person

 12. Erik2 skriver:

  Vad gäller Ullenhag så tänker jag nog att den snällheten kan man diskutera. Vem var partisekreterare när avlyssningsskandalen brisetade för Leijonborg för ca 15 år sedan? (Man hade inloggning till S interna system under flera år.) Sedan är väl L och C bara stödpartier åt vänstern. Har alltid varit. Rollen är att fånga väljare på väg från vänstern till högern. Då fångar man dom kan använda deras röster till vänsterpolitik. Samma roll har M och KD. Man fångar röster på väg mot SD. Ett falskt politiskt system där det politiska enväldet gör som mam vill.

  Gilla

 13. Ms skriver:

  Hennes bror är muslim och stöder militanta muslimer. (Ett segment med självcensur här). Vad är Sabuni? Jag stöder förstås inte pk-ister men skulle aldrig heller stödja någon som är släkt med självcensur.

  Dessa försök att spå i pk-teblad var är det, den sista dandyn, Rolling Stones avskedturne? Meningslöst. De är våra fiender, ett förrädarvälde.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.