Patrik Engellau: Låt dem inte bygga flygplan

Patrik Engellau

Adolf Hitler var i många avseenden en man före sin tid. Han rökte inte och avstod från alkohol och kött och liksom moderna miljöpartister tyckte han om djur. Han skiljde sig härvidlag fördelaktigt från Winston Churchill, som söp och rökte och aldrig tänkte tanken att han skulle avhålla sig från att äta kött. Hitler var en renlevnadsman. Han tvekade inte – och där påminner han återigen om miljöpartister – att upphäva demokratin och införa diktatur för att göra världen ren även om detta i hans fall betydde fri från judar snarare än fri från koldioxid. Hans totalitära tendens var det inget fel på.

Jag tar förskräckt avstånd från dessa personlighetsdrag hos den tyske diktatorn liksom jag räds motsvarande programpunkter och idégods hos en del politiska partier och rörelser i vår tid. Men en av hans besatta idéer kan jag förstå även om jag inte skulle vilja göra politik av den. Det är hans motvilja mot ”Entartete Kunst”, alltså urartad eller degenererad konst. I nazisternas kulturpolitik ingick en ambulerande utställning som började i München år 1937 och visade upp olika slags dadaistiska och modernistiska konstverk som nazisterna inte gillade av det enkla skälet att den tyska medelklassen, som nazisterna såg det, blev förolämpad av påstådda konstverk som förfulade och vanställde bilden av människan.

Jag tror att det var en medveten rörelse bland en del intellektuella från slutet av 1800-talet att förolämpa medelklassen, ”épater le bourgeois”. Författare som Oscar Wilde, Charles Baudelaire och Arthur Rimbaud engagerade sig entusiastiskt för detta ändamål. Poeter och konstnärer anslöt sig till gruppen De Dekadenta, rökte hasch och opium och experimenterade med vad som då kallades ”sexuella perversiteter”, allt i syfte att reta borgarna genom att bryta mot vad dessa betraktade som anständighetens heliga regelverk.

Såklart att varje ny generation testar gränser och spränger tabun. Viljan att genera borgarna och skapa en ny stil blev så småningom den konst av dadaister, futurister och surrealister som idag kan säljas för hundratals miljoner kronor per tavla. Gärna för mig. Toleransen kräver att folk får hålla på med sådant (och att Hitler låter bli att försöka stoppa det med hjälp av statens våldsapparat).

Det som bekymrar mig är när dessa medelklasshatare börjar ta kommandot över tänkandet i nationen. Hata oss gärna, men minns att det är vi som försörjer er och att det är våra värderingar som säkerställer att ni får spoltoaletter, fjärrvärme, sjukvård och färskt bröd i ICA-butiken. På Dagens Nyheters kulturredaktion härskar medelklasshatarna med suveränt verklighetsförakt.

När polisen vill ingripa mot våldet, huliganfraktionerna, bengalerna och det våldsamma stöket på fotbollsarenornas läktare skriver en frilansskribent på tidningens kultursidor att polisens insats handlar om ”ett korrupt angrepp på en livskraftig kulturyttring” (4 juni). Den som betraktar läktarvåldet som en livskraftig kulturyttring lever på en annan planet än jag men det är antagligen jag och andra nettoskattebetalare som finansierar hans uppehälle.

Förlåt min gråsossiga eller småborgerliga attityd, men låt inte dessa människors världsfrånvända och skadliga fientlighet mot allt som är logiskt, begripligt och kommunicerbart dominera vårt tänkande. Det finns en överhängande risk att allt som går på tvärs mot medelklassens fattningsförmåga, värderingar och uppfattningar med automatik anses överlägset och upphöjt. Det räcker med att försöka analysera en dikt av Katarina Frostenson – en person som det är nog så synd om för de hatkampanjer som kulturmänniskor utsatt henne för dock, hela tiden, med erkänd respekt för hennes suveräna kulturella kvaliteter – för att tappa fotfästet i tillvaron. Här är till exempel en dikt som heter Hot:

Tigrislik natt i vätskan som bränner olja som hot
munnens kransanus sänder vågor, lovar floder av blod far över
pannor, o r o a r h e la d i n k r o p p driver all värme ur rummet, jagar
ut allt förnuft svärd korsande luften svart particip

Detta kan tolkas på alla möjliga sätt och var och en bör ha rätt att själv tolka som han finner bäst men låt aldrig detta subjektiva, mångtydiga och exalterade tänkande påverka vårt samhälle. Låt dessa virrpannor vara virrpannor men låt mig slippa betala för deras uppehälle och låt dem aldrig medverka när flygplan eller något annat betydelsefullt konstrueras. När det är på allvar måste kulturmänniskor hålla tyst.

60 reaktioner på ”Patrik Engellau: Låt dem inte bygga flygplan

 1. Tomas skriver:

  Ja vad som skall komma ur Universitetens kransanus bestämmer numera politiker och Tro&Solidaritet. Skit samma så länge eliten låter oss betala för att ta hit Obamafamiljen, modeikoner mfl som skall lyssna på barnprofeten och hylla Sverige som föredöme innan de, med polisens hjälp, utan kulhål, i ett moln av utsläpp kan flyga tillbaka till sina erbarmliga Trumpländer.

  Gillad av 7 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Man får ju ändå hysa en viss beundran för någon som kan använda så många ord utan att egentligen uttrycka någonting. Undrar om dylika poeter ser någon verklig betydelse i sina egna alster eller om de bara, i all sin upphöjdhet, flinar åt oss andra. Eller rättare sagt flinar åt dem som läser, analyser och låtsas förstå vad poeten menar. Jag misstänker starkt det senare.

    Gillad av 1 person

  • Elisabeth G skriver:

   I Bengt Liljegrens biografi över Hitler finns en imponerande medicinlista. Bland mycket annat tog han mängder av medicin mot förstoppning. Undra på att karlen var som han var.

   Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag ber att få replikera med följande utsökta dikt av en av våra stora författare:

  Bakom en bukett av
  brutna lejongapsstjälkar
  doldes hennes frostblå fötter
  för älskarens snusbrundrypande spydigheter.
  Som eldflugornas fackeldans
  kringvirvlande i det porfyrglänsande
  nattmörkret
  sköto hennes ögon orospilar
  mot hans orgasmkrökta
  läppar.
  Ensam står han
  bespottaren
  bespottad.

  Jan Wictor 1946

  Camera Obscura

  Gillad av 2 personer

 3. Göran Holmström skriver:

  Nu satte du den, javisst fanns det ett syfte och en mening , hos de intellektuella.
  Men dom var för få då ,en Aleister Crowley en Oscar Wilde och ett par till räckte inte för att tippa skutan.
  Nu är ”Galningarna” för många och kan påverka. En sitter i granskningsnämnden och fäller utslag om pressfrihet, på fritiden så förespråkar personen på ett twitterkonto användandet av knark, närmaste chef backar även upp personen.
  Patrik har sagt det förut, Trädet är genomruttet, nästan varenda gren är infekterad
  av aktivister, skolväsendet var det första som drabbades, dom få aktivister som fanns där skapade hydran. Minns vi hade vår ”Kerstin” i ämnet SO, hennes semester bilder från Ghana lämnade ingen oberörd, detta var ändå 1979,
  skolan läte henne visa naken bilder på henne med afrikaner i badet inför niondeklassare. Om det är värst eller om det var,” Normalitet” 1979 har jag ingen aning om, en annan lärare Leif bjöd hem vissa elever till sin lägenhet bjöd på vin och var ihop med en elev, samma Leif åkte till Christiania med min klass vi bodde på Istegade i ett hotell, Flashback kan berätta hur det är nu. Då var det värre,
  Lars min klasskompis och jag vart jagade av bikers på Tivoli då tjejerna vi hade träffat spottade på dessa bikers. Minns den ena tjejen än idag hon var mycket Sød, haha idag är hon över 60 :).
  Leif Träffade jag på långt senare, han hade gjort sig sin karriär inom data och blivit rik, jag lade värmegolv i hela hans flotta källare i det ”Fina ” huset, nej han mindes inte mig. eller den jag hade med mig. Svart var även betalningen, det är preskriberat nu, men som jag säger trädet är genomruttet.
  Ps du gör ett helt fantastiskt arbete.
  Mvh Göran.

  Gillad av 5 personer

  • Kronblom skriver:

   Fisken ruttnar från huvudet och nu har rötan nått stjärtfenan. Det var generöst att låta virrpannorna få göra allt utom att bygga flygplan. Jag skulle nog dra gränsen vid allt som har en mekanisk funktion eller kan sättas ihop med IKEAs insexnyckel.

   Gillad av 2 personer

 4. laogong2018 skriver:

  Har du någonsin sett en film (svensk eller utländsk) om en ingenjör som konstruerar något nyttigt för vår infrastruktur eller bekvämlighets apparater som tvättmaskiner, dammsugare, datorer, etc.?? Och som dessutom försörjer sin familj….Nej, de som sysslar med film lever ju inte i verkligheten och vi måste tålmodigt se deras skräp.

  Gillad av 6 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   ”Bron över floden Kwai”
   ”Videodrome”
   ”The Core” (som ett exempel på hur filmare tar sig friheter och saknar all teknisk kunskap ör den oslagbar)
   ”Moon”
   ”2001: A Space Odyssey”
   ”Contact”
   ”Wargames”
   ”Le voyage dans la Lune”

   Även om ingen av ovan nämnda exempel har ingenjörens tragglande utvecklingsarbete som fokus, så har de alla teknologi som ett av sina ledmotiv.

   Det handlar nog mer om att en film om hur en ingenjör utvecklar en bättre musfälla är ungefär lika spännande som ”Empire” av Warhol.

   Tänk dig själv en film om byggandet av ‘Tirpitz’, där man bara får se utvecklingsprocess och konstruktion. Inget drama, ingen spänning, inget händer utöver det vanliga och förväntade – det är inte det de flesta biobesökare vill se, och kapitalismens järnhårda näve i valfrihetens sammetshandske är obönhörlig: minsta gemensamma nämnaren säljer mest.

   Jag ser hellre hur Skywalker spränger Dödsstjärnan, än hur Umak Leth designar och bygger den.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Fast Drömkåken, med Björn Skifs, lär förmedla mycken kunskap och erfarenhet enligt en snickarbekant till mig. Lär vara en av de bättre filmerna enligt densamme – mycket realistisk!

   Sedan har vi faktiskt Seger i mörker (1954)
   http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=4427#plot-summary

   ”Historien om bondpojken som blev en av Sveriges största uppfinnare börjar när pojken, Gustaf Dalén, fortfarande går i folkskola. I skolan anses han slarvig, men hemma finns det redan nu en rad bevis på hans tekniska uppfinningsrikedom.

   Några år senare träffar Gustaf den kvinna som kommer att bli hans hustru, Elma. Den flickan ska jag ha, är hans omedelbara övertygelse.

   Vid denna tid beger sig Gustaf också av för att besöka Gustaf De Laval, separatorns uppfinnare, som lovat ta emot. Gustaf har på egna vägar kommit fram till praktiskt tillämpliga problemlösningar — som visar sig ligga nära vad De Laval själv kommit fram till. Denne hälsar Gustaf välkommen tillbaka till sitt framgångsrika industriföretag — när han har studerat. …”

   —————————–

   Det fanns en viss kvalitet i det som gjordes förr … 😉

   Gillad av 1 person

 5. Min strand skriver:

  Det problematiska är ju att jag tror att de flesta så kallade medelklassare nog är som jag var. Jag tycker begreppet medelklass prickar lite fel, för det fångar det vi är, jag menar med begreppet sådana som sköter oss själva och efter förmåga försöker vara bra människor (en väsentlig punkt!) och gnetar på och gör sig användbara för sig själva och andra. Vi producerar! Detta är vad vi är, men vilka är då de andra, ja de är motsatsen, de har från början inte tänkt sköta sig själva, de är de som när man får en god kaka framför sig, inte blir glada för det utan genast tittar runt bordet om någon fick en bättre. De gör sig inte användbara för andra utan fokuserar hela tiden på att bestämma över andra med minimal insats, de är parasiter från första början. Tjuvar. De är inte bra människor (en väsentlig punkt!), detta är vårt stora tankefel, jag, och säkert många med mig, trodde att de som engagerar sig i politik och media och liknande nog var ungefär som jag, men med en mera byråkratisk ådra men detta är ju fullständigt fel! De Patrik kallar medelklassen är helt enkelt de bra människorna, och politikerväldet och journalisterna och så vidare är de dåliga. Så mycket krut läggs på att försöka passa in dessa människor i en mall så att de är som vi, de är naiva, obildade, korkade, men egentligen så är de bara sämre människor, och det gravitationella vortex som nu bildats drar så klart till sig de värsta av de värsta. Ni kan vara helt säkra på att många i riksdagen och en majoritet av våra journalister hellre ser muslimska brödraskapet där än SD.

  Så jag skriver att de vill ha det så här nästan oftare än Patrik skriver medelklass och VIK för att folk skall börja fundera på att de kanske inte är som vi? Att det politiska system vi har resulterar i i två attraherande poler, en för bra människor som vill uppnå något, och en för dåliga som vill parasitera, en pol för de som fortfarande lever efter gamla västerländska och kristna levnadsregler utan att de kanske vet det, och en annan för de den andra sorten, en ny sort som inte var levnadsduglig i primitivare samhällen, men som nu, genom sitt antal, kan leva på parasitism och uppmuntra ondska, i kommunism, nazism, socialdemokrati och pk-ism, A och B röstar för att ta det C producerar.

  Så vårt dilemma är att medan vi vill sköta oss själva, så är vi deras enda referenspunkt, själva kan de inget, så hela deras fokus är parasitism och att dominera de bra människorna, det är ju så vänstern kommit att styra, det politiska systemet gagnar parasiterna, allt de behöver göra är att gadda sig samman. Vår sida har ett naturligt handikapp, vi är bra ärliga människor och vill inte skada andra, sådana handikapp har socialdemokrater och nazister aldrig lidit av. Det som behövs är en politisk väckelserörelse så att folk slutar tro de som styr oss om gott och inser att de är tjuvar utan moraliska spärrar överhuvudtaget. Bra människor måste engagera sig i politik, antagandet att politikerna vill oss väl är fel, de vill ha det så här.

  Gillad av 15 personer

  • Richard skriver:

   ”en ny sort som inte var levnadsduglig i primitivare samhällen, men som nu, genom sitt antal, kan leva på parasitism och uppmuntra ondska”

   Precis! Teknologin och rikedomen möjliggör denna galenskap.

   Gillad av 6 personer

  • Ms skriver:

   https://samnytt.se/anders-lindberg-predikar-mot-grillning-for-klimatet-privat-stoltserar-han-med-sina-grillfester/

   Här har vi ett bra exempel på vad jag menar, Anders Lindberg är helt enkelt en dålig människa. Väldigt mycket av den alternativa debatten idag, även den på Samhällsnytt och mycket på DGS, verkar bygga på att det finns två verkligheter, där två olika Andes Lindberg finns, så på Samhällsnytt så gör man sig rolig över Anders Lindberg, som om hans hyckleri är förvånande, men vem är det som äter de goda stekarna för våra skattepengar, vem är det som är extremt välbetald chefredaktör för ett av de största indoktrineringsorganen. Det finns INTE två Anders Lindberg, det är samma Anders Lindberg som lägger ut bilder på sina stekar och burgare som skriver att folk inte skall grilla. Det är som omfolki inte tror sina egna ögons innebörd, de kan inte acceptera att Lindberg helt enkelt är en usel människa, som SKITER i folk, han tillhör en elit som för att bli vid makten upprätthåller en politiskt korrekt verklighet men han struntar ju i om hans fiender ser detta, för han vet att han och hans lika kontrollerar hjärnorna på 60-70% av svenskarna.

   Det finns bara en Anders Lindberg, han vill ha det så här.

   Gillad av 10 personer

  • A skriver:

   M.S, vi vet det som behöver vetas om upplägget. Nu behövs metoder och förpackningar. Och när det tex gäller ”de vill ha det så här” så räcker inte bara retorik, vi måste höja oss till en ny nivå, annars spiller vi bara tid. Bara retorik är inte tillräckligt effektivt. DET GÅR ATT GÖRA MER. Mycket mycket mer. Vi lämnar för mycket lösa ändar. Det är likadant med allt annat också, vi måste gå ”in for the kill”. Det finns ett antal saker som bör uppnås och inte bara hänga i luften. Vi systematiserat förståelsen av vad vi står inför, det är klart, nu måste vi systematisera motmedlen. Ser du/ni inte att allt ligger öppet nu?

   Mvh A

   Gillad av 4 personer

   • Linden skriver:

    I en intervju med Helsingborgs Dagblad (19-06-13) berättar Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén att han inte är politiskt neutral i sitt myndighetsutövande uppdrag utan tvärtom ”väldigt värderingsstyrd”. Militära hot mot Sverige anser Bydén inte är så angelägna för försvaret att fokusera på – det som oroar överbefälhavaren är i stället främlingsfientlighet.

    Ännu en värdegrundsindränkt makthavare. Kan det sluta på mer än ett sätt? Tillika ÖB säger öppet att försvara Sverige och svenskarna kommer i andra hand…..

    Gillad av 2 personer

 6. Christer. L skriver:

  Att Hitler var en renlevnadsman är nog rätt så tvivelaktigt uppfattat. Det finns anledning att tro att han blev alltmer drogberoende och hade en speciell doktor som ordnade till den komposition av medikamenter som dagligen piggade upp och lugnade ner och stärkte diktatorn så att han kunde fortsätta att dela ut vanvettiga kommandon ända till slutet. Göring var ju annars en avslöjad morfinist.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Det var vanligt vid denna tid, något läkare gjorde mer eller mindre automatiskt. Det är troligt att andra länders ledare fick en liknande, om än förstås inte så grundlig behandling.

   Men det med renlevnaden är signifikant. Renhetssträvan är en viktig drivande kraft bakom socialismen och det är den kraft som framför allt förknippas med fascism och national-socialism. Våra svenska socialister ville ju också rena och rensa det svenska folkhemmet och dess genpool. Allmänt är socialismen en reaktion på eländet i samhället, och renhetsträvan är ett sätt att bemöta elände. Andra metoder kan vara öppen kamp (kommunism) eller dold maktkamp (socialdemokrati). Det finns olika smakinriktningar inom socialismen.

   Att inte vara socialist är att resignera en smula, att ödmjuka sig och acceptera att man själv inte är perfekt och ingen annan heller. Det är smärtsamt. Livslögnen är en lättare väg att gå, och de socialistiska ideologierna erbjuder färdigformulerade rationaliseringar som man kan bygga sin livslögn av.

   Gillad av 10 personer

 7. Magnus Ström skriver:

  Patriks exempel med huliganer var kanske ett dåligt val. Som frekvent besökare av fotbollsmatcher där Östermalmslaget spelar, så är huliganproblemen inte särskilt stora längre. Man bränner av lite bengaler ibland som gör att det blir rökigt på arenan, vilket är irriterande, men upploppen och slagsmålen finns numera inte på och runt arenan. Däremot samlas olika fraktioner för att slåss i andra sammanhang, men det har inget med kulturyttringen fotboll att göra. Jag blir förvånad varje gång jag ser ansamlingen av poliser i samband med matcher, havande i åtanke de dagliga skjutningarna och bomberna. Det man kan fråga sig är om det DN egentligen vill är att skydda andra kulturyttringar? Könsstympning, hedersvåld, barnbrudar, gruppvåldtäkter, religösa friskolor och andra nutida fenomen?

  Gillad av 2 personer

 8. Observatör skriver:

  Samtidigt som medelklassen häcklas av kulturetablissemanget göder medelklassen detta. Det är medelklassen som prenumererar på DN, det är medelklassen som fyller teatersalongerna, det är medelklassen som besöker konstiga gallerier. Medelklassen vill skilja ut sig från sverigedemokrater och trumpväljare genom att säga sig uppskatta kulturyttringar som såväl arbetare som överklass finner fullständigt obegripliga. Kunde medelklassen bara få lite bättre självförtroende skulle den våga kalla en spade för en spade och obegripligheter för obegripligheter.

  Gillad av 9 personer

 9. Mats Ensér skriver:

  laogong2018, filmen ”Seger i mörker” om Gustaf Dalén och hans uppfinningar handlade just om ingenjören som skapade något nyttigt för vår infrastruktur. Fast det var ett tag sedan jag såg den skall erkännas – 1954!

  Gillad av 2 personer

 10. Östrahult skriver:

  Det är virrpannorna som har tillgång till media och opinionsbildning och det är verkligen en brokig totalt principlös skock, jag erinrar mig några kul exempel:
  En som skrev på ett upprop i någon av tidningarna om det allvarliga miljöhotet driver bloggen ”Hormoner och hemorrojder”, jag vet inte vilket av dessa specialistområden som är mest relevanta i sammanhanget men gissar på hormonerna
  Tjejerna på Aktuellt hade en riktigt mysig hemmasittarkväll om vestibulit häromkvällen, i direktsändning, tog upp halva programtiden och det kändes verkligen som att man var med i flickrummet
  Loreen är ett jättebra exempel på vad man kan vinna på att vara både och. Ena stunden nakenchockar hon och ser ut som en hora för att i nästa stund uppträda på en ”mansfri festival”. Tidningarna hyllar förstås båda beteendena

  Gillad av 2 personer

 11. ERROL skriver:

  Jens Liljestrand skrev nyligen en minst sagt motbjudande och pinsamt moralistisk anmälan av Frostenssons personliga beskrivning av det drev som slutligen burade in syndabocken; Arnaud i fängelse. Domen mot Arnaud är långtifrån självklar, vilket Lena Andersson, en av få kulturjournalister med integritet, övertygande visat.
  Oavsett hur man ställer sig mot domen mot Arnaud och det orkestrerade drev mot ”kulturmannen” som bandhunden Wiman på DN är så stolt över, så måste man mänskligt, psykologiskt och empatiskt ha förmågan att förstå Frostenssons subjektiva upplevelse och kamp för sin livskamrat. För kulturkommissarie Jens Liljestrand så är detta mänskliga perspektiv helt oacceptabelt; Jens Liljestran skriver på fullt allvar att Frostensson är ”oanständig”.
  Eftersom Frostensson har fräckheten att ifrågasätta de ylande journalisternas narrativ så är
  Frostensson per definition ”oanständig”. Den totala omänskliga patentmoralism som Liljestrand torgför är minst sagt motbjudande. Frostensson skall ovillkorligen böja sig för den verklighetsbeskrivning som de självgoda kulturjournalisternas drevmentalitet stipulerar – om inte Frostensson skriver en personlig betraktelse över händelseförloppet som stämmer överens med den ”offentliga sanningen”, då är Frostensson ”oanständig”. Kulturjournalisterna som skrå har redan en stor skuld till da Costa och Quickfallen, men har uppenbarligen inte lärt sig någonting. I dagens dagismoralistiska och instrumentella kulturdebatt så har uppenbarligen inte ens de närmast anhöriga och personligen berörda rätt att ha en subjektiv, avvikande mening.

  Gillad av 2 personer

  • Peter skriver:

   Och så glömmer man att Bonniers DN i princip sökte avsätta Riksdagens talman under Metoo hysterin genom grundlösa anklagelser.

   Gilla

 12. olle holmqvist skriver:

  Hitler undvek kött, men han krävde inte att andra skulle göra det. De fick välja själva. Han skiljer sig därigenom från vår tids ”djurbefriare”.
  F ö sa han: : ”Jag har inte avskaffat demokratin. Jag har förenklat den”. Är det en sådan förenklad Despokrati som kommande-generations-kramarna Holmgren och Tänsjö fantiserar om ?

  Gilla

 13. Christer E skriver:

  Jag ursäktar gärna din “gråsossiga eller småborgerliga attityd”, dina inlägg och skrifter är alltid välskrivna och intressanta.

  Kultur är det nödvändiga kittet som håller samman en nation eller ett samhälle (eller EU för den delen, även om fogarna nu knakar betydligt). Kultur påverkar det omgivande samhället, tänk bara på vad hade det blivit av franska revolutionen utan samtida pamflettskrivare och upplysningsfilosofer?

  Alla kulturyttringar är heller inte livskraftiga utan självdör efter ett tag, ibland flera år. Exempel kan vara det oförblommade hyllandet av östasiatiska diktaturer (är väl bara Jan Myrdal kvar i den kretsen) eller det patologiska hatet av EU (majoriteten av svenska väljare är nu positive eller mycket positiva till EU).
  Jag vet för lite om Katarina Frostensons inblandning i Akademi-katastrofen för att uttala mig, men när hon jämför sin egen exil i Frankrike med både Strindbergs och Ingmar Bergmans har hon passerat en anständighetsgräns.

  Självfallet ska kulturpersoner (eller -elit) aldrig vara direkt inblandade i konstruktion av t.ex. flygplan, men väl vid allvarliga debatter om t.ex. migration, yttrandefrihetens gränser och murbyggande.

  Utan kultur återstår bara barbari. Tänker osökt på det felaktiga citatet som tillskrivs Göring, ”När jag hör ordet kultur osäkrar jag min revolver”.

  Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Messerschmitten ingriper mot sista stycket, törs jag säga slutstycket:
   Att osäkra sin revolver är en felaktighet i sig. Det är väldigt ovanligt att revolvrar alls har någon säkring (annat är det, oftast, med halv- eller helautomatiska pistoler).

   Gillad av 1 person

 14. Hedningen skriver:

  Jag kan bara ge skribenten medhåll för detta kåseri, som utgår från en jämförelse med Adolf Hitler, Miljöpartister och sätter tummen på den verkligt springande punkten, nämligen medelklassens dekadens. Som en självskriven representant för denna dekadenta kader, och allt som är fettbildande, omoraliskt och till och med skändligt vill jag bara ha sagt att skribenten och redaktören kunde skapa ett bättre, godare och kanske även sundare samhälle med andra skrivande själar typ Bianca Muratagic och Katerina Janouch omkring sig, och på denna webplats – ja kanske rent av Ann Heberlein, som ju tycks ha sinne för poesi, snarare än Mohamed Omar eller till och med jag själv. Vi är ju redan tillräckligt illa beryktade, genomskådade av världen, desavouerade och ställda i skamvrån – eller också har Patrik Engellau slutligen genomskådat oss bättre än resten av Världen kunnat…

  Gillad av 1 person

 15. Göran Holmström skriver:

  Har gått och grubblat rätt mycket på din text, gillade den fantastiskt mycket. Men den saknade en röd tråd känner jag, eller så är jag inte skärpt nog att se den.
  Början med Hitler var lysande, sedan så hakade jag upp mig på låt dom inte bygga flygplan! Horten 229 byggdes och det tog nästan 40 år för USA bästa ingenjörer att knäcka gåtan och bygga F117 och B2 Spirit, ok det var inte just Hitler som byggde Horten. Där finner jag kopplingen till våra vänstertokar lång och utan tråd.
  Inte för att Hitler är min favorit, tvärtom, men ingen kan förneka att tredje riket byggde och tänkte ut saker som var helt sjuka ur teknik-nörd perspektivet.
  Att vår nutid,med Greta i spetsen knappt kan bygga tandpetare det är jag överens med.
  Men tror tyvärr att tekniksprången har dödats av byråkrati och miljömål, kreativiteten är kastrerad av snuttefiltsväldets låtsas omsorg och humanism.
  nej önskade inte se Hitler vinna eller det tredje riket växa, tvärtom.
  Men måste erkänna att lite nyfiken på vad som hade kommit ur den teknikutveckling
  som det stod för, Pansarvagn Maus var en helt galen tanke, med eget fältsjukhus.
  Ja tekniken kom på avvägar och ersattes av elektronik, kameror och övervakning.
  Sade det för några dagar sedan vann inte tredje riket ändå via EU?
  Ps ja jag är förbaskat besviken, växte upp med att nu någonstans så flög man till Venus eller jupiters ringar, Merkurius var koloniserad lika med Mars.
  Men vad fick vi det kontantlösa samhället och 48 kön, till det så ska grillandet avskaffas..

  Gillad av 1 person

  • Kronblom skriver:

   H229 var ett mästerverk av bröderna Horten. Tänk om man hade plockat av vingarna och satt hjul på skapelsen. Hur hade bilarna sett ut idag? Auto Union Rekordwagen 1938? Nu blir det grillad tysk korv och Le Mans 24h på TV till helgen.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Låter som en toppen helg, här potatissådd och fixa grannens tak.
    kanske lite enduro om tid finnes.
    Stefan Bellofs varv på Nurburgring 6,11 någonting tog många år att slå.
    LMP är snyggare än moderna F1.

    Gilla

   • Kronblom skriver:

    Nästa helg är det Nürburgring 24h men på tyska RTL Nitro. Världens största biltävling med flest bilar på banan. De snabbaste är GT3 klassen för att minska olycksriskerna, ändå flyger de någon decimeter över banan på ett ställe per varv. Mitt eget bästa varv är 9.30 i en ”vanlig” bil. 6.11.13 slogs förra året med en LMP-1 Porsche 919. 5.19.55

    Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    9,30 är ju riktigt bra.
    Håller på och bygger fast det går sakta, en formel 1 replika av en formel ford 2000, ska stoppa i en mc motor har 2 1000cc kawasaki ninja motorer liggande,
    dom som gjort samma operation landar på cirka 320-330 Kg bil utan förare.
    Så mitt mål är med turbo 1,4 hp per kilo med tjocka mig i, då får jag uppleva vad hjältarna upplevde när turbo-eran var som värst.
    Nej paddlar är för fegisar 😉 hade det på en superkart, funkade inte alls, kort hjulbas och lynnigt chassi gjorde att varje växling i hög fart så var man en halvmeter från apex direkt.
    Ps polaren satte banrekord på Spa i klassen superkart hans tid står sig än,
    hans rekord var exakt lika snabbt som dåvarande F1 hade varvtider i Regn,
    inte illa pinkat av lite järnrör och en motor o lite plastkåpor.
    Mvh Göran.

    Gilla

 16. Lennart Bengtsson skriver:

  En förklaring

  Kanske inte alla läsare känner till bakgrunden till Camera obscura. Här kommer den:

  Camera obscura gav stoff till många löpsedlar när det 1946 avslöjades att Lars Gyllenstens och Torgny Greitz diktsamling från samma år var en bluff. Författarna, som skrev boken under pseudonym, ville visa att vem som helst skulle kunna göra modern poesi så som den såg ut i mitten på 1940-talet. Ett halvt sekel senare skriver Gyllensten och Greitz om sin kultförklarade diktsamling:

  ”Så här i efterhand kan man nog säga att Camera obscura var ett slag i luften – men ett kraftfullt slag. Den tog inte död på modern dikt. Men kanske bidrog den till att rensa ut alltför långsökta godtyckligheter och falskt eller förfelat djupsinne av vad som skrevs. Åtmistone tillfälligtvis.”

  Lennart

  Gillad av 2 personer

 17. thojak skriver:

  Bra skriv. 🙂

  Har ngn aning/koll på hur månghövdad kulturavdelningen inom den förmenta publika servicen är? De tar so-oder-so upp en helsickes massa bandbredd i tid och otid och ägnar 99 % av den tiden till antingen ‘hitte-på’ o/e icke-frågor.
  Vedervärdigt ! 😦

  Mvh/TJ

  Gillad av 1 person

 18. som ovan skriver:

  I Det självgoda samhället skrev Patrik den 13/6: ”När det är på allvar måste kulturmänniskor hålla tyst”. Men det är just då människor absolut inte får hålla tyst! Kulturella konstigheter är en viktig spärr mot den inkrökthet och monomani som slutar i diktatur och dystopi. Detta är den paradoxala vitsen med den yttrandefrihet som lever utan skräck för censur och inkvisition. PE:s torsdagstext är i sig ett exempel på just denna vitsiga paradox.

  Att konst stämplas som degenererad säger mer om stämpelns innehavare än om konsten i sig. Endast ett ringa fåtal kan på förhand ana att den stenade missdådaren senare ska visa sig ha varit en sann profet.

  Genom att till synes aningslöst anamma trångsynta kulturperspektiv sviker PE de många konstnärer som hängdes ut och upp under en ond tid, judar såväl som icke-judar. Kulturförbrytare minsann!

  Gillad av 1 person

  • Redaktionen skriver:

   Jag har aldrig sagt eller menat att man ska stena modernister eller ens konst- och ordklåpare. Toleransen kräver att jag tål deras existens men toleransen kräver inte att jag försörjer dessa människor eller hänger upp deras tavlor på mina egna väggar.

   Jag får tycka vad jag vill (även om de flesta andra kanske tycker något annat). Du får tåla att jag tycker vad jag vill. Du får visserligen tycka att jag är trångsynt men det hjälper inte samtalsklimatet att racka ned på dem som tycker annorlunda än man själv. Om du inte är alltför trångsynt själv borde du bli glad över mångfalden.

   Den där insinuanta anklagelsen om antisemitism kan jag förlåta om du med hjärtats förkrosselse ber om förlåtelse. Sedan när och på vilket sätt kan en medborgares privata smak vad gäller konst anses för rasism?

   Menar du att jag är skyldig att gilla allt som någon kallar konst? Rannsaka i så fall ditt demokratiska sinnelag.

   Patrik

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    ler lite åt konst och ordklåpare, det sista skriver jag under på direkt,
    Konstklåpare, det får eftervärlden bedöma och värdesätta.
    Men håller med dig i princip, värdet av det skapade, sätts av marknaden.
    Varför ska någon ersättas för skräp för att det kanske har ett politiskt budskap.
    Dina texter är oftast konst, du är vass med ord, läsvärt och intressant, oftast bättre än dom mesta B-deckar författarna man kan köpa i handeln.
    Ja lite beröm där, kritik då? Tja kanske så skulle du umgås med bottenskrapet en stund för att se den sämsta sidan? Men vem är jag att påstå vad som är rätt eller fel?
    Åter till konsten, min dotter en hyllad konstnär i både London och Rom, tyvärr så hoppade hon av tåget och gick sin väg, hon menar att olja är stendött.
    Jag håller inte med, vi har många roliga diskussioner om det.
    Hon är tekniskt perfekt, precision på hög nivå, känslor målar hon tyvärr uselt.
    jag målar känslor och stämningar, mycket bra, blygt där extremt bra rent av lysande.
    Men i en tid då ingen vågar känna på riktigt eller ärligt så förloras det i bruset av trender och rätt lattesort.
    Konst är underbart och inte fasen ska du hänga skräp på väggen för att glädja andra.
    Ordklåparen har talat 🙂

    Gilla

 19. thojak skriver:

  Apropos Adolf H. som omnämns lite i ovan, erinras historien om Napoleons röda skjorta när han red i strid. Anledning till denna färgmundering var, att mannarna ej skulle demoraliseras vid eventuell blodsutgjutande skada.
  Av samma anledning bar Adolf H. alltid bruna byxor… 😉

  Trevlig helg!
  Mvh/TJ

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.