Ny podd: Den okända kulturrasismen

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 25/5) pratar Eddie (Mohamed Omar) med den småländske författaren Jeremiah Björkman. Tidigare denna månad (20/5) skrev Björkman en rolig betraktelse på sin blogg: ”Det renrasiga Stockholm”.

I artikeln visar Björkman man på ett nytt sätt att använda vänsterbegreppet ”kulturrasism”:

”En typ av rasism som sällan uppmärksammas är den strukturella rasism som mediehusen i Stockholm – och då särskilt förlagshusen – ägnar sig åt. Det är i vanlig ordning inte främst frågan om avsiktlig rasism, utan mer om olyckliga sidoeffekter av en omedveten men tydlig kulturrasism.”

Björkman påpekar att av Sveriges författare är hela 80 procent bosatta i någon av de tre storstäderna, med överrepresentation för Stockholm. Smålänningar som Björkman hör till de exkluderade författarna.

Artikeln ”Det renrasiga Stockholm” finns att läsa här

Lyssna på podden i spelaren nedan: