Katerina Janouch svarar på frågor: När man är stressad av sociala medier och en sårad av väninnans exkludering

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina,

Tack för dina kloka svar. Jag är en kvinna som närmar mig 50 och det här är en fråga som jag brottats med ett tag. Ibland känns det bättre, ibland sämre. Just nu är jag i en svacka. Det handlar om sociala medier och att så många visar upp sig, hur lyckade de är, hur mycket de tränar och hur trevligt de har med sina vänner. Nya kärlekar visar man också gärna upp och det är idel hjärtan och solsken. Ja, jag kanske låter bitter men jag får inte riktigt ihop det… Många gånger luktar det tillrättalagd fasad! Varför har man så stort behov av att visa upp denna ”lycka”, finns den inte om den inte förevigas på bild? Nu senast blev jag väldigt sårad då en god väninna till mig hade grillfest i sin trädgård och jag inte var bjuden. Jag fick i realtid, medan det pågick, se hur trevligt man hade med rosévin i glasen och idel glada skratt. Allt förevigat på bild och upplagt på Facebook. Det högg i hjärtat. Jag var inte inkluderad i det trevliga umgänget. Jag har inget otalt med dessa kvinnor och som sagt, jag är väldigt god vän med initiativtagaren. Hur gör man? Ska jag säga något? Jag vill inte göra mig osams… Men det skaver i mig. Till saken ska läggas att jag ställt upp mycket på väninnan då hon hade det tufft med en familjemedlem. Jag fanns där, tröstade och gav goda råd. Nu kanske du tror jag är en ragata som folk inte vill bjuda för jag sprider dålig stämning men så är det inte, jag är trevlig och omtänksam och social och har ett fungerande umgänge med goda vänner. Kanske du har några kloka ord till mig? Hur ska jag göra?

Med hopp om svar,

”Trädgårdsfantasten”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Sluta följ dem som stör dig och tala ut med väninnan.

Hej ”Trädgårdsfantasten”, tack för ditt mejl! Du är inte ensam om att reagera och störa dig på hur vissa viker ut sitt liv på sociala medier. Jag håller med om att det kan bli för mycket, och är man lagd lite åt det hållet, att man lätt kan störa sig på vad folk har för sig, så kan man bli tokig… Vad gäller den saken är mitt bästa råd att försöka släppa taget och fokusera på ditt eget mående och hur du vill leva ditt liv så att du mår bra. Det kan vara klokt att ta pauser från sociala medier eller till och med sluta följa de personer som leder till ökat blodtryck. Varför ska du plåga dig själv i onödan? För mig låter det som ett självskadebeteende…

Vad gäller din väninnas grillkväll är det knivigare. Jag förstår så väl att du blev besviken och ledsen över att bli exkluderad! Det skulle nog jag också bli. Kanske skulle jag bara svälja förtreten och tänka att folk ju kan bjuda vem de vill, och också låta bli att bjuda, om de känner för det. Det är trots allt hennes ensak. Eller så skulle jag, för vänskapens skull, försöka reda ut vad som hänt. Eftersom ni är så nära tycker jag att du, om du inte kan släppa detta, kan vara ärlig och höra av dig till henne och säga som det är och berätta hur du känner. Inte gå till attack utan ödmjukt påpeka att du blev sårad. Kanske finns där en förklaring som du kan acceptera?

Ibland gör människor saker utan att tänka sig för. Grillkvällen kanske var en spontan historia som det fattades beslut om i sista sekund och utan att din väninnan för den sakens skull kunde bjuda in alla hon känner. Tänk dig själv, bjuder du alltid alla när du har fest? Men visst blir det extra kännbart när det rör sig om en nära vän som du dessutom ställt upp för. Och just det faktum att den trevliga aftonen visades upp på Facebook gör det hela extra plågsamt för den som inte fick vara med i gänget.

Mitt råd är att fokusera på annat än sociala medier. Läs en bok, umgås med människor i verkliga livet, var förlåtande mot väninnan. Men red gärna ut saken i lugn och ro, om inte annat för att du själv ska få sinnesro. Hoppas mitt svar kunde vara till hjälp!

Med varma hälsningar, Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

14 reaktioner på ”Katerina Janouch svarar på frågor: När man är stressad av sociala medier och en sårad av väninnans exkludering

 1. Östrahult skriver:

  Sociala medier är skadliga av många skäl, bl a för att de ger en falsk bild av verkligheten. Det är inte ovanligt att folk bemödar sig mer om att skapa en bra bild på sociala medier av en upplevelse än att fokusera på själva upplevelsen. Jag var nyligen på en naturskön plats med rätt mycket turister och noterade att många bara sprang runt och tog selfies snarare än upplevde det natursköna.

  Jag tror också att mycket blir snyggare på bild, i annonser, osv än i verkligheten. Ofta är det verkliga huset, beg bilen eller båten snyggare på bild än i verkligheten. Samma med sociala medier. Verkligheten är inte lika rosaskimrande. Jag gissar att man inte skriver så mycket på sina sociala medier om skilsmässor, ekonomiska problem, psykisk ohälsa bland unga, missbruk osv.

  Gillad av 3 personer

 2. Min strand skriver:

  Det är mitt intryck att sociala medier är enormt skadliga för kvinnor, inte minst unga tjejer, jag har en tonårsdotter och vi håller hennes medieanvändande relativt hårt men det är ju inte ett alternativ med förbud. Med sociala media så har man utvecklat redskap som jag tror talar till främst kvinnors instinkter, samlarmani, social dominans, utseendefixering och nu med smarta telefoner så är till och med själva handhavandet kvinnligt, med små fingerrörelser, tangentborden talade mer till män, dataspel mer till män med ett ständigt skjutande osv.

  Det ryktas att de viktigaste aktörerna inom social media förbjuder sina barn att använda dem, för det är inte bara tid som försvinner, utan tid som kunnat användas till att läsa, tänka, pussla om i skallen och sortera.

  Gillad av 3 personer

 3. lenam skriver:

  Min fråga är också ”när bjöd du själv hem några”? Om man bjudit en person ett antal gånger som aldrig bjuder tillbaka kanske man väljer bort just den personen.

  Gillad av 1 person

 4. Göran Holmström skriver:

  Då gumman och jag inte har vare sig Facebook eller några andra sociala medier,
  av det enkla skälet vårt liv är vårt och vi delar det endast med människor som verkar i verkligheten. Jag förstår alla som lever torftiga liv, och hur dokusåpor och nätet kan vara frestande att fastna i. Men det är en sämre verklighet än en bister verklighet med riktiga människor, och riktiga upplevelser! Alla blir varken rika eller berömda, vissa genier fastnar i dom lägre skikten, vissa idioter nästlar sig upp till toppen, sådant är livet, men att börja fabulera sin framgång på nätet leder inte till ett harmoniskt liv, eller bestående lycka.
  Lycka är att få älska någon som älskar en när man är sitt sämsta jag, som ser förbi alla ens svagheter och tillkortakommanden. Som ser en och ler när man klantar sig och borde gjort bättre.
  Det är sann kärlek,sådan kärlek ger en ytterst hög lägsta nivå!
  Sådan har jag fått uppleva först vid 50 års ålder och jag önskar att alla får göra det.
  Den trygghet och styrka man får av en sådan partner är fantastisk.
  Det är en vacker dag idag, gumman ska klippa gräset och jag ska dra el, grillen tänds förmodligen i eftermiddag.
  Önskar alla en underbar dag.

  Gillad av 7 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Sanningen man inte vill erkänna känner man igen på att den gör en förbannad, skulle man kunna säga utifrån hur statusknarkarna reagerar. Det är väl som att vara litteraturkritiker: det man inte förmår själv snackar man sönder och samman.

   Själv skjuter jag på gräsklippningen (gräsmattan är liten, som en badmintonplan ungefär) tills dess det står knähögt – och går då med lien. Visst, det kan gå fortare med maskin, och visst alla vill inte hålla på med det; helt okej för min del. Robot, nagelsax, handjagad klippare eller ombyggd Folkabubbla med lustgasinsprut – bara man trivs med sin egen metod.

   Grilla gjorde vi igår – mat man eldat på (som en kompis i Skåne kallar det) smakar på något sätt bättre. Precis som mat lagad i järnspis smakar bättre än från el-dito. Ägnar dagen åt att bygga odlingsbäddar och plantera.

   Helt utan anspråk på expertis, och helt oombedd vill jag dela med mig av råd jag fått från en äldre släkting:
   -Slå i stakar med ca 20cm avstånd på önskad plats (där behöver inte vara matjord under) till en figur av önskad storlek och omkrets – man bör kunna nå mitten. Stakarna bör sticka opp ca en fot som högst.
   -Ta vidjor och slanor från pil, vide björk eller (min favorit) gran och väv en sarg mellan stakarna. Den bör sticka upp högst en fot, helst lite lägre, över markytan.
   -(Är man orolig för att dräneringen skall vara för effektiv kan man bottna med gammalt papper – ej glättat – brun kartong är idealiskt. Stoppar även ogräs o.d. från att tränga igenom underifrån.)
   -Täck botten med ett decimetertjockt lager av kvistar, ris, gamla löv, torrt gräsklipparhack och liknande – även pinnar upp till en tums tjocklek kan slängas i. Trampa det hela platt.
   -Blanda träaska, hästskit, och matjord: jag föredrar dubbelt så mycket hästskit som aska och dubbelt så mycket jord som skit.
   -Sprid detta jämt inom sargen.
   -Peta i frön som kan gro ute, eller plantera ut förkultiverade plantor – tänk på temperaturen!

   Har satt selleri, pumpa, ärter, bönor med mera på detta vis. Perfekt för en latmask som jag.

   Vem behöver FB och annat sådant ‘kal’?

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 3 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Visst blir det godare på en vedeldad järnspis.
    Kul med ditt odlings intresse, vi har dill, gräslök, persilja, broccoli, brysselkål, plocksallad, isbergssallad, spenat, majs, ruccola, ärtor, gurka, tomat, morot, rädisor, vitkål, lök och både sen och tidig potatis på gång.
    Hoppas bara på lite värme, har du tips på paprika, misslyckades förra året med den.

    Gillad av 2 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Paprika skulle jag nog hålla inomhus, eller i växthus. De gånger jag försökt har den antingen blåst sönder, eller torkat (förra sommaren t ex). Den brukar vilja ha egen kruka vad jag förstår. Försöker just nu förkultivera sådan i gamla mjölkkartonger – frön från butikspaprika. Får se om det går eller om den är för vek för livet utanför drivhuset.

    Frun och jag siktar på att odla alla frukter och grönsaker själva – med hänsyn till odlingszon, jordmån osv. Växthus står på femårsplanen. Vi är rätt nyinflyttade där vi bor nu, så all tidigare odling (i Skåne) kommer någon annan till glädje. Lite sorgligt är det men vad skall man göra?

    Odlingsbädden jag beskrev testar vi för första gången – tänker min själ inte slänga ut tusenlappar på pallkragar! Skogen är ju full av material, och ju mindre jag behöver bryta sten desto bättre. Växthus hoppas jag kunna snickra ett, vad det lider.

    Sen blir man överraskad: här är zon 6 (5 i söderlägen), och vad hittar jag i skogen oppanför huset? En fläder. Den ska inte vara där men det struntar den glatt i. Så kan det vara.

    Fast nu är vi vådligt OT – det handlade ju egentligen om hur Katerina försöker trösta och hjälpa någon som mår dåligt av att känna sig utanför.

    Hur råda? Mitt råd: minska FB till strikt nödvändiga kontakter. Tänk på det som telefonen förr. Inte håll du (kvinnan som vänt sig till Katerina) väl på förut med att ringa allt och alla du känner varenda dag om allt möjligt? Trappa ned, var sträng mot dig själv: inget ”ska bara kolla” – det är detsamma som morgonsupen för en alkis. Kanske rentav schemalägga användandet som om det vore på jobbet: ”1830 till 1900 – kontrollera status på anhöriga och vänner”.

    Och gör något du tycker om. Gå på Liljevalchs, ta en trädgårdstur på Österlen, tälta i Sarek, gå på opera i Dalhalla, bygg Uppsala domkyrka av tändstickor och glasspinnar – skäm bort dig själv genom att just göra något du gillar. Inte bara passivt uppleva, vara med eller hänga på utan aktivt. Eller nåt annat.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 4 personer

  • mktafskum skriver:

   Var inte med i facebook, twittra inte, undvik foton på nätet, undvik grupper i whatsup, stäng av mobilen och använd den endast vid ev. krock och bärgningsbil eller något mycket viktigt. Kapa halvdana vänner och öd inte din tid. Gör roligare saker

   Gillad av 2 personer

 5. p kohlin skriver:

  Vi lever i ett tidevarv där narcissism som karaktärsdrag uppmuntras via de tekniska möjligheterna (sociala medier m m) och att detta drar till sig sådana människor i politik, MSM d v s inkompetens, bara yta betyder något.
  I fråga om vänskap: ompröva vänskap. Är han/hon verkligen din vän? För att ha en vän måste man oxå vara en vän.
  I framtiden blir AI det intressanta i relationer mellan människor och politik.

  Gillad av 2 personer

 6. malmobon skriver:

  Stora bekymmer folk har. Dock är vänskap och umgänge en sv de saker man behöver.
  Läste i psykologi detta. Var väl 3:e viktigaste gruppen. Mat, sömn, vatten första gruppen. Närhet, sex , motion i 2:a gruppen och sen vänskap och umgänge. Kan ha fel. Var 30 år sedan jag läste.
  Tycker hon skall söka andra vänner. Ordna grillkväll med dessa.

  Gillad av 2 personer

 7. Cissi skriver:

  På sociala medier visar man inte upp sitt ansikte kl 05.30 på morgonen, eller dokumenterar grälen och tjafset med sin partner, eller hur stökigt ungarna har det på sitt rum. Allt handlar om att provocera och skryta och göra alla andra stressade. Förr stressade man sina grannar när man målade om altanen eller hemmafruarna bytte gardiner ofta. Jag minns så väl hur provocerad min mamma som gjorde karriär aldrig hann med det, och vi hade en hemmafru mitt över.

  Vi människor har alltid jämfört oss med varandra. Problemet är att vi aldrig någonsin ser exakt allt i en annan människas liv. Du skulle kunna stressa dina väninnor med foton på ett fejkat glassigt singelliv, långa badkarsstunder med rosor och ljus vid badkarskanten, lyxiga dejter mm. Jag kan slå vad om att de skulle bli påminda om sin slitna relation och längta till din ”frihet” och att vara uppvaktad.

  Nej, skippa facebook och instagram. Det är bara fejk alltsammans. Alla har förklimakterieproblem, tappar sitt hår, grälar, sliter med matkassar och upproriska tonåringar och dåligt sexliv. Skaffa dig det liv som du vill ha istället.

  Gillad av 1 person

 8. Kronblom skriver:

  Jag använder inte fejjan och sånt, inget kan bräcka mig i alla fall. Alltid retar det någon och hur många kan jag reta upp bara genom att finnas till. 😀

  Gillad av 1 person

 9. Anna skriver:

  För de som tröttnat på tillrättalagda bilder på nätet rekommenderas facebookgruppen Family living, där visas livet som det verkligen ser ut hemma hos normala människor, med disk och ostädat, leksaker, smutskläder och hundhår. Det är en sådan lättnad att se dessa bilder och läsa de riktigt roliga berättelserna- en total antidot mot perfektionistförgiftningen som ökat stressnivån i samhället till farliga propotioner.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.