Mohamed Omar: Här blir Hanif Bali rasistattackerad på arabiska

Mohamed Omar

De senaste veckorna har Säpo frihetsberövat flera ledande salafistprofiler som man bedömer utgör ett hot mot rikets säkerhet. En av de frihetsberövade är Abo Raad, verksam som imam vid Rashideen-moskén i Gävle. Han har hyllade Islamiska Statens terroroffensiv i Irak sommaren 2014.

Hanif Bali kommenterade Abo Raads frihetsberövande på Twitter den 26 april:

”De drömmer om kalifatet, men när de grips bölar de om demokrati.”

Detta blev sedan en nyhet på ”Sveriges verklighet”, en nyhetssajt om riktad mot arabisktalande i Sverige. På sajtens Facebook-sida fick artikeln om Hanif Bali och IS-imamen Abo Raad flera kommentarer.

Flera kommentarerna innehöll rasistiska attacker som anspelade på Balis iranska ursprung. Hatet mot perser är utbrett i arabvärlden, men även bland araber bosatta i Sverige. Jag har ofta hört föraktfulla och hatiska kommenterar om perser från arabisktalande. Jag upplever att detta bland många har blivit en okontroversiell del av vardagsspråket.

Detta hat har både etniska och religiösa förtecken. Eftersom majoriteten av perserna är shiiter och majoriteten av araberna är sunniter, vilket ger hatet en sekteristisk färg. I den sunnitiska, sekteristiska extremismen menar man att shiiterna inte är riktiga muslimer utan förklädda zoroastrier, så kallade ”majûs” på arabiska. Ordet används som en förolämpning.

Näthatsgranskaren beskrivs som ”en samling människor som i början av 2017 gick samman för att hitta hot och hat på sociala medier”. Gruppen sägs ha utvecklat programvara som de anonyma medlemmarna kan använda sig av för att kartlägga, identifiera och polisanmäla personer som uttrycker sig på ett ”oacceptabelt” sätt.

Denna grupp har, så vitt jag vet i alla fall, aldrig undersökt ”oacceptabla” uttryck på andra språk än svenska, trots att en allt större andel av vår befolkning talar andra språk.

Här är några exempel på hatfulla kommenterar på ”Sveriges verklighet” som anspelar på Balis iranska ursprung. Jag har använt Facebooks eget översättningsverktyg. Det är inte så bra, men ni får ett begrepp om kommentarernas karaktär:

Med ”ibn al-muta’a” eller ”lustens son” åsyftar kommentatorn det shiitiska bruket med tillfälliga äktenskap, kallat ”muta’a”. Eftersom perser till stor del är shiiter, så används detta uttryck för att förolämpa perser. Sunniter betraktar det tillfälliga äktenskapet som hor eller otukt och barnen som föds i ett sådant äktenskap är alltså oäkta. Kommentatorn uttrycker sig också nedsättande om Hanif Balis mor.

Denne kommentator ifrågasätter det lämpliga i att en arabisk nyhetssajt överhuvudtaget citerar en ”iransk hycklare” som Bali.

Sverige hör till de minst rasistiska länderna i världen, medan en stor del av invandringen kommer från länder som är betydligt mer rasistiska. Jag skulle tro att rasismen har ökat i Sverige genom massinvandringen från mer rasistiska länder, något som borde oroa så kallade ”antirasister”, men jag har inte sett något tecken på en sådan oro.

Arabiska är numera det största språket i Sverige efter svenskan, så en grupp som Näthatsgranskaren som gör anspråk på att övervaka rasism på nätet kanske borde ägna någon del av sin uppmärksamhet åt dessa forum. För att konsekvensens och trovärdighetens skull alltså. Själv är jag ytterst liberal i frågan om yttrandefrihet på Internet.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

28 reaktioner på ”Mohamed Omar: Här blir Hanif Bali rasistattackerad på arabiska

 1. Jari Norvanto skriver:

  Lågoddsare: De fem islamisterna som sägs ha frihetsberövats kommer att frisläppas i fullständig massmedial tystnad, när EU-valet är överstökat. Då kommer de att sälla sig till de övriga tusentals islamisterna i Sverjestan, lagom till Eid al-fitr.

  Gillad av 5 personer

 2. Aha skriver:

  Bra, inte en krona ska gå till den civila angivaren Näthatsgranskaren om de inte tillämpar sin angiveriverksamhet symmetrisk, dvs de söker efter hets mot folkgrupp över hela nätet. Kan tänka mig att arabernas hat mot judarna därvid skulle komma att fylla domstolarna framöver.

  Näthatsgranskaren är PK-istisk böld som får statliga medel för att mycket ensidigt, för att inte säga rasistiskt, söker lagbrytare mot en kontroversiell inskränkning i yttrandefriheten. I hets mot folkgrupp räknas nämligen också missaktning av grupp, dock om inte den vite mannen och inte om det svenska folket.

  Om ovan beskrivna missförhållande är PK-isterna tysta.

  Gillad av 6 personer

 3. Göran Holmström skriver:

  Inte kommer,”Näthatgranskaren” anmäla annat än snälla små svennar! Hans arbetsbeskrivning är ju just att jävlas med ovannämnda grupp, dom sköna 600000 stålars som vi finansierar via skattsedeln är ju endast till för det. Det är ju nästa led i den förljugna rättsrötan som man borde ta i örat, alla små poliser och åklagare som befattar sig med näthatsgranskaren och hans svans av parasiter. Lika inför lagen är det största skämtet i detta land.
  Skriv något elakt om” valfri utsatt grupp” så kommer polisen hem inte en gång utan upp till sex gånger letar igenom datorn och vänder upp och ner på hela hemmet efter bevis på vilken förtappad syndare den personen är.
  Men begå ett riktigt brott, då väntar straffrabatter och med lite tur samhällstjänst om,” man inte förstod bättre”.
  Tror inte DDR var värre än det vi har nu.

  Gillad av 12 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Anarkotyranni. Rent akademiskt motiveras beteendet på juridikskolorna med att det är ”raitionellt” att straffa den hårdare, som reagerar starkare på straffet, det vill säga Medelsvensson, i stället för den som inte påverkas nämvärt av straffet, det vill säga bidragstagare och välfärdsklienter och yrkeskriminella. Man föreställer sig att det har något med hushållning med rättsväsendets resurser att göra. Mycket tunt strukna här, de smaklösa rationaliseringarna! Mycket tunt!

   Gillad av 4 personer

 4. Björn skriver:

  Varför kämpar araberna här i Sverige för att Islam ska få inflytande, när de påstår sig ha flytt från Islams ”biverkningar” i sina hemländer? Skulle Islam ”lyckas” bättre här? Och varför går så många svenskar på den ”lätte”….

  Gillad av 1 person

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Därför att på hemmaplan tillhörde de inte de härskande ätterna, klanerna eller stammarna. Här, i ett land utan folk om jag har förstått politiken rätt, kan de bli den nya härskande klassen.

   Betänk att det inte rör sig om västerlänningens korta, egocentriska och narcissistiska perspektiv där projektet ”JAG”, vandringsutställningen ”MINA upplevelser” och givetvis det ontologiska begreppet ”MINA känslor” samt det etiska ramverket ”MIN värdegrund” är det enda som verkligen finns.

   Det rör sig istället om människor som fortfarande tänker och resonerar som så att de söker öka sin makt och sin status för sin avkommas skull: de lever för sina barn och barnbarn, något som fyrtiotalisternas föräldrar i hög grad var de sista att göra i Sverige, i alla fall som normal- eller typfall.

   Istället är vi alla individer. (Utom avvikaren längst bak, som skriker att han inte är det…)

   Därför söker de mer eller mindre medvetet inympa och göra till norm och normalläge sitt sätt att leva. Alternativen för oss är underkastelse frivilligt, med tvång, med våld eller aktivt faktiskt verkligt motstånd.

   Vilket individer inte kan göra mot en motståndare som står uppställd i falang. Där krävs åtminstone svinfylking för det.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 2 personer

  • Björn skriver:

   De ”flyende” Musselmanerna fortsätter såklart med sina interna falangstridigheter här! Skillnaden är bara att de har lämnat armodet och misären hemma, och i stället låter de svenska skattebetalarna stå för omkostnader och uppehälle! Allt sanktionerat av ”våra politiker”….

   Gillad av 1 person

 5. Martin Facerberg skriver:

  Där ser man när araberna får mothugg så kommer deras rätta natur fram. Och sådana försvarar PK-
  Maffian. Annars så ylar dom om rasism.

  Gillad av 1 person

 6. Dan skriver:

  Jag är född i Iran som en muslim, men det var länge sedan jag har slängt bort den barbariska culten.
  Vad arabisktalande sunniter säger om shiiter det stämmer men samma sak gäller sunniter också. Vi som är födda som muslimer är barn av våldtäckt. Det finns ingen kärlek i islam. Kvinnan är skapad av Allah bara för att ge muslimer mera muslimer. Så vad arabisktalande säger om shiiter gäller sunniter men det stämmer inte det att shiiter är Persier.
  En riktig Iranier (Persier, Kurd, Azari, Baloch o Lor) kan inte ha islam som religon.
  Själva Islam o muslimer säger att muslimer har ingen nationalitet, så varför här kommer nationaliteten i det här sammanhanget?
  Även som iranier det räcker inte att bli född i Iran eller komma från en iransk familj att bli kallad för iranier.
  Iranier/ Persier är de som följer iransk kultur och iranska språk som persiska, azeriska, balochi, kurdisk och lori.
  Shiiter i Iran talar ”Farsi” vilket mest har arabiska ord 55%, turkiska 20%, övriga språk av västvärlden 10% och bara 15% persiska ord. Även många av shiiter kallar sig ”persier” och säger att de talar persiska, fast det är fel. Det är typiskt muslimer som vet inte och kan inte sin ursprung o historia. Därför säger de alltid ”asalam o aleikom” (Fred på dig), men alltid är de i krig med sig själva och de övriga.
  Det mest ignoranta folken runt hela världen som är som dockteater är muslimer.

  Gillad av 2 personer

   • Dan skriver:

    Vald bort islam för att de flesta pratade om att man skall göra goda gärningar, men själva gjorde inte det och ännu värre var det att de gjorde exalt motsatsen för är islam är så. Omgivningen? Tack o lov har ingen kontakt med de idioter som dyrkar en hallick som Allah och en pedo som Muhammed. Hallick är ingen konstigt ord för Allah eftersom han bemannar Mohammed i quranen att ha sex med alla kvinnor som han önskar sig. Från Khadijah som var äldre än honom och Ayesha som bara var 9 år gammalt medan han själv var i 50 års åldern + de som han mördade deras män och sen våldtog dem. Så här vi alla muslimer blev muslimer och därför är vi muslim födda barn av våldtäckter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.