Politisk kupp i Eurovision kritiseras

Under Eurovisionsschlagerfinalen valde Island, den BDSM-vänliga och antikapitalistiska trion Hatari, att vifta med palestinska flaggor. Trion kan nu komma att straffas av den europeiska TV-unionen EBU eftersom det de gjorde ses som en politisk markering, något som är förbjudet under tävlingen.

Hatari har också fått svidande kritik på sociala medier. Sakine Madon, politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning skriver: Man får se både Israels och Palestinas flagga (Madonnanumret). Ni som ropat om bojkott…tror ni att Kurdistans flagga hade fått synas i Turkiet? 

En annan twittrare konstaterar: Lite ironiskt ändå.. Om Palestina hade anordnat ESC så hade Islands ”Hatari” inte varit välkomna. Tvärtom faktiskt. 

9 reaktioner på ”Politisk kupp i Eurovision kritiseras

 1. Magnus Rosensparr skriver:

  Jodå, twittraren tyckte nog sig vara kvick, och har naturligtvis en poäng, men verklighet är det inte och kan aldrig bli. ”Palestina” kan inte anordna ESC för att det inte är vare sig en stat eller en nation, och kommer aldrig heller att bli det. Israels flagga är en nationsflagga precis som Sveriges, men den flagga Hatari viftade med är det inte och kommer inte att bli det heller. I den region ESC hölls året 2019 kan schlagerfestivaler bara hållas i antingen Israel, Jordanien, Libanon, Syrien eller Egypten, och så kommer det att vara under återstoden av 2000-talet.

  Gillad av 1 person

 2. Hilding Bengtsson skriver:

  Dags att lägga ner skiten!

  Har överlevt sig själv, ett politiskt spektakel,
  där man lägger rösterna på de geografiska polarna!

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Jojo. Men när inringarnas röster räknas så blir det annorlunda. Sverige ledde när de nationellt tillsatta röstat. Mycket tack vare våra ”polare” i grannländerna. Sen blev Sverige sexa tack och lov när inringarnas röster las till. Sen att man kunde lägga ner den, eller köra den i nån reklamkanal håller jag med om. Jag såg den faktiskt och jag var imponerad av showen. Israelerna kan. Både det och att sköta sitt land.

   Gilla

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  Det privata är politiskt – men det politiska är inte privat. Så lyder en grundlag för politisk aktivism, särskilt den av det rödare slaget.

  Hatari betyder tydligen ‘Fara!’ på swahili och är en film där John Wayne jagar storvilt i Afrika. Jag måste erkänna att jag är smula oklar över kopplingen till en läderfetischist-ensemble med musikaliska ambitioner. BDSM-vänlig är minst sagt en underdrift, att döma av foton på gruppen. De ser ut att vara på väg till SLM, snarare.

  Men de gör sin egen sak stor skada, i det att de gör gemene man upprörd och avogt inställd, så intet ont som inte medför något gott.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.