Jan-Olof Sandgren: Vilket statsskick kommer efter demokratin?

Jan-Olof Sandgren

(OBS. Denna krönika kan innehålla spår av ironi.)

Olyckskorpar på nätet kraxar om att min generation kommer att vara den sista som kan berätta om hur det är att leva i en demokrati. Tyvärr finns en del tecken i tiden som talar för att dom har rätt. Men det beror förstås på vad man menar med demokrati. Om demokrati betyder en uppsättning känslor och värderingar som den styrande klassen anser demokratiska, kommer demokratin alltid att överleva.
I den meningen har demokrati på sätt och vis alltid funnits, fast det kallades inte demokrati förrän ordet blev populärt i början på 1900-talet.

Men om demokrati betyder ett system där vuxna medborgare regelbundet väljer sina ledare, och på samma fredliga sätt byter ut dem när de inte längre håller måttet – då har demokrati bara funnits under en mikroskopiskt kort period av mänsklighetens historia. Och jag tillhör de få som fått uppleva det.

Trots att jag är ganska luttrad, trodde jag inte att jag under min livstid skulle få uppleva hur en filosof ur det akademiska etablissemanget och även en populär meterolog, lyfter frågan om demokrati spelat ut sin roll. Om inte diktatur skulle vara ett smartare alternativ? Såna här idéer har tidigare bara dryftats långt ute i de politiska marginalerna, och då talar jag inte om Sverigedemokraterna.

Eftersom jag är konspiratoriskt lagd kan jag inte undgå att se ett samband med att socialdemokraterna tillsammans med sina stödpartier, på allvar börjar tappa greppet om svensk politik. Vänstern har förvisso älskat demokratin, nästan lika högt som sin egen ideologi – men bara nästan. I nödfall behöver man en plan B.

Jag undrar om Torbjörn Tennsjö och Per Holmgren tänkt igenom hur utfasningen av demokratin ska gå till. Att överföra den lagstiftande makten till EU eller FN kanske inte är så komplicerat. Det har i stor utsträckning redan skett. Men landet behöver också en lokal administration, som tillämpar lagarna och så att säga ”sköter Sverige”. Någon i den administrationen måste hålla i ordförandeklubban, och hur ska den nyckelpersonen utses? Det finns flera alternativ:

En modell är att EU utser en lojal och erfaren person, till exempel Morgan Johansson, att sköta förvaltningen av Sverige. Att satsa på en befintlig politiker kan dock ha sina risker. Onda tungor kan göra gällande att Morgan redan som justitieminister brukade fingra på grundlagen och flirta med islamister, och på så sätt sopat banan för sig själv som envåldshärskare. Man skulle heller inte vara sen att dra paralleller med den norske kollegan Vidkun Quisling.

En annan modell är att återinsätta kungen i hans ursprungliga roll. Det vore en smidig lösning eftersom Sverige redan är en konstitutionell monarki med 500 års obruten tradition av kungamakt, även om de sista 100 åren varit av mer symbolisk karaktär. En annan fördel är att kungen är politiskt neutral och i kraft av sitt ämbete åtnjuter viss respekt. Idén faller på att monarkin är hopplöst förankrad i det nationella projektet. Det är svårt att tänka sig kungen som något annat än symbol för Sverige, och rojalistiska kretsar skulle knyta förhoppningar att monarken befriar oss från globalisterna i Bryssel, likt Gustav Vasa en gång befriade oss från papisterna i Rom.

Kan militärdiktatur vara ett alternativ? Knappast. Enda fördelen med att låta militären regera ett land är att den i kraft av sitt överlägsna våldskapital garanterar stabilitet. Men våldskapital är väl det enda som den svenska militären inte har. Däremot har man dansare, kvinnor, bögar, genusvetare, skejtare, invandrare och en hel massa trevliga människor. Men kan dom verkligen styra en JAS Gripen, eller för den delen ett helt land?

Teokrati är en annan icke-demokratisk styrelseform som provats på en del håll. Men eftersom Sverige lär vara det mest sekulära landet i världen, där medlemsantalet i Svenska kyrkan varje år når nya bottennivåer är förutsättningarna små. Visserligen har vi en stor grupp muslimer som uppriktigt tror på Gud, men om Kalifatet inte gick att organisera i Raqqa, varför skulle det gå lättare att organisera i Malmö eller i Hästveda.

Invasion av främmande makt är en beprövad metod att få bukt med demokratiska tendenser, och den främmande makt som ligger närmast till hands är förstås Ryssland. Men jag gissar att Torbjörn Tennsjö och Per Holmgren tänkt sig ett mer fredligt sätt att fasa ut den svenska demokratin. Helst med befolkningens goda samtycke.

Med dom förutsättningarna kan jag bara se ett styrelseskick som skulle passa Sverige. Och som lyckligtvis anknyter till vår tradition av individualism och längtan efter renhet:

Lamaism skiljer sig från alla andra styrelseformer, genom att dess högste ledare ”Dalai Lama” utses i späd ålder – innan hen hunnit besmittas av dåliga egenskaper som egoism, ondska och korruption. Det går till så att högt rankade munkar letar upp ett lämpligt barn (efter att ha tolkat hemlighetsfulla tecken) och sedan uppfostrar barnet till andlig och världslig auktoritet. Jag vet inte vilka tecken som kännetecknar en ny lama, men att ett barn en dag sitter utanför Riksdagshuset med en skylt i handen och strejkar för klimatet, kanske skulle räcka.

Med Greta Thunberg som lama skulle vi sätta Sverige på världskartan, inte minst genom att en kvinna tar plats i en för övrigt helt mansdominerad bransch. Och eftersom en lama sitter på livstid kommer Sverige att vara i goda händer för lång tid framöver. Den långsiktigheten kommer vi att behöva om vi ska gå i land med den svåra uppgiften att ändra klimatet.

76 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Vilket statsskick kommer efter demokratin?

 1. Anders Nilsson skriver:

  Varför inte en utvald apa från Skansen? Sannolikt gör en apa bara fel i hälften av besluten. Dagens politiker när knappast upp till nivån att ha hälften rätt.

  Gillad av 5 personer

  • Min strand skriver:

   Rätt enligt vem? Dig? Ständigt denna svenska villfarelse att alla tänker som en själv. Har du tänkt på att de kanske vill ha det så här? Exakt så här? Att endast exakt detta system, denna politik, håller dessa apor på apberget, kosta vad det kosta vill för oss andra? Kanske de helt enkelt skiter i oss, de visar oss sina babianrövar för att de tycker det är kul? Kanske vi styrs av sadistiska babianer som i tid och otid visar oss sina obscena rövar för att de tycker de är kul, för att de vill ha det precis så här?

   Gillad av 9 personer

  • Axel skriver:

   En liten fundering. Nu i EU valstider så pratar Socialdemokrater hela tiden om värdegrund. Är det en omskrivning av: Vårt värde är grundt. Känner dom på sig att deras, S politiska modell, håller på att gå i graven. Därav den grunda värderingen. Greta kanske kan rädda dem.

   Gillad av 1 person

 2. Jan Andersson skriver:

  För att passa som diktator måste man först och främst vara man och psykopat, dessutom ganska intelligent på det sätt som brukar kallas slug. Sedan måste man ha stark röst utan dialekt och kunna utstråla beslutsamhet och se tuff ut på det sätt damer gillar. Sedan behövs inga fler kvalifikationer.

  Men det finns gudskelov absolut inga av våra makthavare idag som kvalificerar sig, eftersom det är kvinnor som bestämmer. Männen håller sig i bakgrunden för att få vara kvar ännu en tid, utom när de skickas fram för att läsa innantill från en minneslapp.

  Gillad av 8 personer

  • PerH skriver:

   Jan Andersson ”För att passa som diktator”.
   Finner här på en passande synonym för diktator, nämligen DEMOKRATOR.
   Helt i linje med Wilhelm Mobergs myntade DEMOKRATUR.
   Var jag tramsig nu?

   Gillad av 2 personer

 3. Hortensia skriver:

  Hmmm…. Jan-Olof, det där med en evigt barnslig, klimataktivistisk lama-ledare tror jag är helt uteslutet nu när den svenska demokratin, med jubelåsneminister Morgan Slemmes goda minne och dåliga omdöme, håller på att upplösas i massimporterad dekadens och dominans…

  … så efter den funktionella Demokratin kommer kanske dysfunktionell Dominansdekadens?

  Gillad av 4 personer

 4. Göran Fredriksson skriver:

  Den tydligaste pågående tendensen är just nu att efter den liberala demokratin följer klanvälde med religiös diktatur, uppbackad av främst muslimska men även kristna religioner importerade från MENA-länder och Turkiet.

  Ett alternativ kan vara att Sverige hamnar under ryskt auktoritärt styre med ryskortodox kristendom, vilket många nog skulle föredra. Sannolikheten för att detta alternativ blir verklighet minskar dock vid en stor satsning på försvarsmakten.

  Om önskan är att den liberala demokratin skall behållas är vägen att satsa stort på att upprätthålla den inre säkerheten, bl.a. på polis, åklagare, domstolar, tull m.m. och att inom försvarsmakten lägga det mesta på armén som kan utgöra en slags inrikestrupper. I den situation som våra politiker har satt oss i har vi inte råd att vara så löjligt rädda för Ryssland när alternativet är religiöst klanvälde.

  Gillad av 11 personer

  • W skriver:

   Klokt.
   Det du skriver begriper varje människa med förnuftet i behåll.
   Men tyvärr är den gruppen i minoritet i Sverige.
   Vilka skulle drabbas negativt med Putin vid makten? Inte är det kvinnorna som tycker om att ta en promenad.

   Gillad av 1 person

 5. Elof H skriver:

  Det finns ingen vilja till riktig demokrati hos de med makten. Det finns ett land med något som.liknar riktig demokrati och det är Schweiz. De råkar också vara världens rikaste och säkraste land om man bortser från råvarudopade ekonomier. Här har vi alltså ett utmärkt skolexempel på hur det ska göras och ändå hör vi noll önskemål från makten att följa detta extremt framgångsrika exempel. Anledningen är självklart att de förstår att de skulle förlora sin maktposition.

  Önskar man riktig demokrati så är det två huvudingredienser, riktiga personval utan partier som bestämmer vilka som finns att välja mellan och medborgarinitierade folkomröstningar.

  Gillad av 13 personer

 6. Rune skriver:

  ”Men om demokrati betyder ett system där vuxna medborgare regelbundet väljer sina ledare, och på samma fredliga sätt byter ut dem när de inte längre håller måttet – ”
  ————————–
  Men ett sådant system har vi inte i Sverige och har väl aldrig haft. Det är partierna som utser politikerkandidater via sina valberedningar. I slutna rum där allmänheten inte har tillträde. Vi är hänvisade till att rösta på partiernas färdiga paket. Något annat finns inte nu.
  Jag kan inte ställa upp för val i Riksdagen med mina idéer. Jan-Olof Sandgren kan inte ställa upp för val med sina idéer med nuvarande system. Vilka som får ställa upp bestämmer partierna helt och hållet själva.

  Gillad av 9 personer

  • Erik P skriver:

   …..vilket leder till att Sverige saknar förtroendevalda politiker, vi har endast valda.

   Om inte förtroende från partiledningen räknas, förstås.

   Gillad av 1 person

 7. Elisabeth skriver:

  Det är väldigt viktigt att man röstar EU-kritiskt i kommande val annars går förvandlingen mot ett slags diktatur ännu fortare.
  KD har ju haft en rejäl medvind under den senaste tiden, folk som inte vågar titta längre åt ”höger” har uppfattat KD som ett smakligt alternativ för usch, så genanta de andra verkar vara…..Man har inte velat se att Ebba försåtligt ivrat för anhöriginvandring. Men i tisdags föll maskerna. Jag hoppas riktigt många såg TV-utfrågningen av Sara Skyttedal ( och Soraya Post). Skyttedal förkunnade klart och tydligt att invandringspolitiken ska skötas centralt, av EU, EU ska dela ut kvoter och den som inte vill acceptera detta ( läs Ungern och Polen) ska straffas med indragna bidrag. Ja, jag hoppas Skyttedals insats ledde till väljarflykt. Dessutom. Programledarna hade ett batteri lättsamma frågor- ”vad vet du om EU ?” -där hon var rätt osäker. Hon trodde bl a att Vivaldi komponerat den sk EU-hymnen, jösses, alla borde veta att det är Beethovens ” An die Freude”. Lika underligt som att Ebba inte kände till Selma Lagerlöf i en liknande utfrågning.. Herrgud, hur står det till med allmänbildningen ?
  Men för säkerhets skull hade Skyttedal garderat sig med både viftande lösögonfransar och stilettklackar.

  Gillad av 14 personer

 8. Min strand skriver:

  Jag tillåter mig att dela denna video igen, för många så ställer den nog invanda sanningar på huvudet, Hazony är avprogrammering, avindoktrinering, så mycket av det han säger går rakt emot allt man lärt sig under socialidemokratin, dvs under hela min uppväxt:

  Annars så brukar jag rekommendera att kisa, att fantisera lite mindre binärt än Sandgren gör, att låte ordens betydelse få en liten spridning runt den inlärda betydelsen man bär, på så sätt kan de haka i varandra på nya sätt. Det är väl därför författare super så mycket, för att hjälpa processen, som Scrutons boktitel ”I drink, therefore I am”. Nå, om jag kisar lite och betraktar den verklighet vi lever i NU, och jämför detta med min inlärda bild av vad demokrati är, folkstyre, så är det väl helt uppenbart att vi inte har demokrati nu? Den viktigaste frågan, alla kategorier, viktigt på nivån av vår civilisations överlevnad, nämligen invandring av väsenskilda kulturer, i denna fråga så har etablissemanget i flera årtionden, och antagligen sedan EU bildades, haft en plan som går emot folkviljan. Själva EU går emot folkviljan, eftersom det är uppenbart att det är ett imperiebygge, och folk fortfarande älskar sina nationer. Så hela det europeiska politiska projektet har byggt på att gå emot folkviljan, inte genom våld, utan genom indoktrinering via media. Detta är den mekanism som tidigare författares dystopier inte fullt ut kunde föreställa sig, de såg inte massmedias roll. iPhones och Facebook och Twitter trodde de kanske att de kunde styra men internet är dock alltför fritt för makten, det är därför man nu sätter upp allt mer taggtråd så att vi inte delar våra feltänkta tankar.

  Så det vi lever i nu är ju inte alls demokrati, utan istället ett mycket mera sofistikerat storebrorssamhälle än Orwells vision, från dagis och framåt, barnprogram, alla nyhetsprogram, radio, tidningar, allt tjänar vår indoktrinering, Greta och Skråmo-barnen passar ju nästan FÖR bra in som indoktrinerande aktörer i denna verklighetens dystopi. Frågan måste ju istället bli, vad skall vi kalla denna era där de styrande försöker bygga ett utopiskt imperie genom indoktrinering och vad kommer efter? För det enda sätt som Hazony noterar ovan för ett imperie att behålla makten är genom att tvinga folk, genom våld, eller hot om våld, det är ju precis det vi ser. Man har saker som ”näthatsgranskaren” och ”AFA” och ”militanta islamister” och ”Greta” som håller folk i schack, och över alltsammans så viner skattepiskan. Frågan gäller nu, kan makten kontrollera internet? Jag tycker mig se att man ser på Kina alltmer som en förebild. EU har tydligen ett stort projekt där Sverige är inblandat där man använder artificiell intelligens för att finna förbjudna kombinationer av ord, sug på den Orwell och Huxley!

  Gillad av 15 personer

 9. Palle9 skriver:

  Jan-Olof: Du skriver
  ” Om demokrati betyder en uppsättning känslor och värderingar som den styrande klassen anser demokratiska, kommer demokratin alltid att överleva.”
  Just missbruket av ordet värderingar (och värdegrund) är oerhört vanligt förekommande, inte minst från vänsteretablissemanget. Följande ledare i Expressen är – överraskande nog – mycket läsvärd på detta tema:
  https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/kara-politiker-sluta-genast-svamla-om-varderingar/

  Gilla

 10. Hans Högqvist skriver:

  Du får ett gilla av mig Sandgren.
  Det följande är dock helt utan ironi.
  Demokrati i meningen, ”all makt utgår från folket”, har aldrig någonsin varit verklighet i Sverige. Under en tidsrymd så hade folket rimlig kontroll över sitt närområde men nedmonteringen av den ”demokratin” började 1950 (?) i och med att kommunerna börjande slås samman till stora enheter – ”folket” stötte inte längre på sin ordföranden på vägen till handlaren och kunde dryfta hur bygge si eller så skulle placeras t.ex – socialdemokratin tog över styret centralt för att få mer kontroll (och på 1960 och -70 talet började det stora vansinnet med förstörelsen av städers och centralorters centrala delar som ett centralstyrt exempel ).
  Demokratin i Tanzania är mer levande och aktiv än i Sverige, liksom tron på framtiden!

  Så Sandgren, jag länkar till föreläsningen om demokratin i Schweiz än en gång här på DGS, se den nu och inse att där har de haft ”folkstyre” sedan flera hundra år!

  Gillad av 5 personer

 11. Göran Holmström skriver:

  Mycket underhållande text, gillade den verkligen.
  Svaret på alla bekymmer är enkelt!
  GÖRAN den första! En godhjärtat diktator, jag skulle halvera skatten nej en tredjedel för tusan. Adla samtliga på DGS. Till det så skulle varenda en av press, media, aktivister och politiker som haft fingret i syltburken, samtliga skulle sättas i läger och bli av med varenda tillgång endast underkläder skulle få behållas.
  Till det en overall med orden människo-prospect på efter fem hårda år av arbete så kan den bytas ut mot Prov-människa.
  Vad mer att erbjuda Lediga fredagar, avskaffandet av golfbanor införandet av motocross och endurobanor på dessa finfina grönytor.
  Till det ett obligatoriskt tvång att inneha ett motorfordon med tvåtaktsmotor i varje hushåll. Varje lördag så ska den startas och varvas ur, som nationalsång typ, fast bättre.
  Offentliga strippstänger skulle även det införas nej rosenbad slipper inte undan.
  En egen tron av gamla kolvar vill jag ha som beslutklubba en vevstake från en bigblock med kolv på.
  Hur skulle jag finansiera allt? Enkelt annektera Norge och beslagta oljefälten.
  Vad har ni att förlora?

  Gillad av 4 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Du glömde klassikern: ”Fri sprit och bredare trottoarer!”

   Anhåller allra nådigast om posten som ecklesiastikminister.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 2 personer

   • Min strand skriver:

    Ja den får du. Jag blir klimatminister med speciellt uppdrag att undersöka att tropiska öar med bra surf så att de inte sjunker, första stopp Maldiverna, sedan bergstopparna, där glaciärerna måste undersökas medelst djupsnöåkning via helikopter, första stopp Argentiere. Sedan så måste matindustrin undersökas och biffar måste ätas så att inte Kobes kor fiser för mycket. Till sist så måste CO2 nivån upp så att ministerbilen blir en Dodge Charger och privatplan är så klart en självklarhet.

    Kung Göran har gått om President Eva för mig, och även Ett bra parti.

    Gillad av 2 personer

   • Helicobacteria skriver:

    Åh, Sir Rikard som ecklesiastikminister, det vore något, men jag undrar så här från spinnsidan, om Göran den förste inte skulle ha behov av en häckleriminister också?

    I så fall ämnar jag, som är ett erkänt surmagat och svårflörtat (av alla som saknar päls och extraben) men löjligt lättroat fruntimmer, ansöka om den platsen så snart den utlyses.

    Hjärtligaste hälsningar från Lady Helicobacteria, häckleriminister in spe 😉

    Gillad av 1 person

  • Göran Holmström skriver:

   Fasen vi börjar ju få ihop en styrning av landet. Klart att ni ska få dom titlar ni önskar.
   Bara ni ser till att jag har lika dojjor på fötterna, vill ju inte hamna i samma fack som Junker.
   Ms, du önskade ingen titel?
   Sir Rickard du är given. Sir DNA anhåller att få prov äta en kobe kossa med dig.
   Lady Helio du ska få häckla varje PK så mycket du önskar.
   Sir Anders den köper jag direkt.
   Nu saknas bara en liten arme på några dedikerade så sjösätts planen.
   Patrik ska få sin staty som han önskar.

   Gillad av 1 person

  • Benjamin Dhover skriver:

   Trams på hög nivå. Och ändå är det bra mycket mer verklighetsanknutet än någonting våra kära riksdagspolitiker yttrat det senaste decenniet.

   Sålunda ställer jag mig helhjärtat bakom detta initiativ, och hoppas att posten som GD för Ölmångfaldsmyndigheten är tillgänglig.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Klart du ska ha den rollen,
    Vet du att i verkligheten så fick en GD ta en sämre plats för denna hantverkare, min finbil fick den bästa platsen i garaget, GD fick nöja sig med hörnplatsen.
    Det är kompiskorruption på hög nivå.
    Hade både min Maserati och ibland en endurohoj i ett av Sveriges äldsta myndigheters garage.
    Med skev attityd går det mesta att ordna.
    Kan du fixa lite soldater, för det behövs om vi ska styra upp skutan.
    Mvh Göran.

    Gilla

 12. Arthur skriver:

  Varför fundera över teokrati? Den nuvarande processen verkar vara effektiv:

  – Flytta makt från folkvalda till domare och tjänstemän, offentliganställda så väl som partitjänstemän i offentligfinasierade partier.

  – Flytta makt från svenska tjänstemän till utländska i Bryssel.

  -Ge sken av att makten ligger kvar i riksdagen; gör det så lönsamt att vara låtsasrepresentant att de sitter still i båten och utse företradesvis obegåvade som kandidater.

  – Successivt inom och utom lagen begränsa rätten att väcka opinion och fyll lojal icke-press med flämtande överdramatisk skendebatt om trams som klimat och genus.

  Även Roms kejsare behöll senaten som symbol, mot slutet liknade den mest en kommunfullmäktigeförsamling.

  Demokratin kan lätt tagas ifrån oss. Det pågår redan. Se så lätt det var att införa utomrättslig politisk censur på nätet! Det är helt grundlagsvidrigt men ingen eller få klagar. Allra minst i pressen som länge förespråkat den.

  Gillad av 8 personer

 13. Östrahult skriver:

  Dagens politiska situation har inslag som jag inte hade kunnat tänka mig i min vildaste fantasi för några decennier sedan. Det gäller t ex:

  • Att en konfliktlinje går mellan kvinnor och män
  • Att kunskap ersätts av trolldom och häxjakt
  • Att politiken styrs av sektliknande företeelser (Definition; Medlemmarna i en sekt ser sig som en utvald elit som är i besittning av särskild kunskap)

  Vis av svårigheten att göra prognoser så ska man nog vara försiktig med att anta att ovan nämnda företeelser kommer att vara fortsatt styrande. Troligen räcker det med någon form av djupare kris för att ändra på det hela, dvs återgå till ett mera normaliserat läge.

  Gillad av 2 personer

 14. Rikard skriver:

  Hej.

  Den korporativa staten.

  Se på Kina för ledtrådar. En auktoritär stat där militär och polis skyddar ägandet, partierna, och facken, och där medborgarens fri- och rättigheter är knutna till densammes lojalitet, hängivenhet och duglighet. En stat där ingen skillnad finns mellan stat och kapital, då det är personer från släkter och ätter och klasser som föds in i ledarrollerna, under en fernissa av meritokrati – med jämna mellanrum kommer diverse kamrater att lyftas fram som goda exempel och bevis på meritokratin.

  Kan fred råda mellan den nordamerikanska kapitalistiska plutokratin, den europeiska postmoderna korporativa staten och den kinesiska nationalistiska kommunistiska staten?

  Sydamerika och Afrika samt Subkontinenten får ursäkta, men ingen av dessa kultursfärer bär på särskilt expansiva eller monodominanta idéer.

  Demokrati, som i en uppsättning värderingar, är en kulturprodukt. Som så kan inte alla världens folk tillämpa den lika – det gäller oavsett om statsskicket och värderingarna förs till deras länder eller deras folk till demokratin.

  Hur var det nu med Aeneas ättlingars stat? Kungadöme, olika former av republik, sedan diktatur med senat och till sist en kollapsande stat.

  Men den höll i tusen år, och Bysantinska riket längre ändå.

  I det sammanhanget är demokrati, nationalism, och marxism blott spontana ryckningar i ögonlocken på den idépolitiska drömmaren – och marxismens idéer är de som troligen överlever längst och blir ontologisk grund för framtiden.

  Den som vill se Sveriges omedelbara framtid kan flytta till Seved, Holma, Kroksbäck, Rosengård, – ja, nästan var som helst i Malmö.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 7 personer

 15. Christer E skriver:

  Du har glömt ett styrelseskick, anarkismen.

  Idealt skulle samfundet ”Organiserade Anarkister för ett Reglerat Samhälle”, ta ledartröja (varför alla dessa idrottsaforismer i tid och otid…) och föra in den organiserade anarkismen på spelplanen och ge gult (eller rött) kort till bruna, röda och skära politiska inriktningar. En straffspark i öppet mål…

  Gillad av 1 person

 16. Claudia de Longueville skriver:

  ”Utfasningen av demokratin” är sorgligt nog redan påbörjad.
  Av de skräckmodeller till nationsregimer, som målas upp i artikeln så är det inte utan, att man slås av tanken, att den i landet nu existerande kan vara den mest blodisande av dem alla.

  I min serie, ”Svea rikes värsta marodörer, från Albrecht af Mecklenburgs dagar till nutid”, vill jag därför i dag avhandla ”Riksklanten”.
  Den sällsynt sorgliga sälle till styresman, vars maktmissbruk och misskötsel av det gamla konungadömet så svårt vandaliserat detta, att de uppkomna skadorna är definitiva och irreparabla.

  En plundrare och niding, vilken lagat så att landet nu befinner sig i ett tillstånd av fullt kaos.
  En klåpare och ogärningsman, som av någon outgrundlig anledning ännu inte ställts till svars för de begångna ogärningarna och som tycks undkomma all rannsakan.
  Den gravt inkapable statsministern har lett en regering, som under snart fem år oavbrutet ertappats med lögner och desinformation om tillståndet i nationen.

  En nickedocka, som gång på gång visat, att han inte har haft någon som helst styrsel på sina ministrar och som inte heller vetat vad dessa sysslade med.
  En veritabel sömngångare, som lett en ministär, vars dokumenterat försumliga agerande försatt riket i en synnerligen allvarlig belägenhet.

  En landets styrelse, som i ett historiskt perspektiv torde vara, inte bara den mest outbildade och obildade, utan även den mest inkompetenta och ansvarslösa.
  Ett kabinett, som uppvisat en respektlöshet och likgiltighet, gränsande till vettlöshet.
  Det går inte att förstöra ett land mer än vad denna fasans regim har gjort.
  De svårartade följderna av den galna migrationspolitiken blir nu bara värre och politikerna står handfallna.
  De tycks inte vilja förstå hur illa det är ställt.

  De gastkramande följderna av den sanslösa, för att inte säga sinnesslöa, eller snarare hjärndöda, statskonsten överskuggar allt.
  Det är en kolossal och gränslös uppsjö av importerade problem, som nu översköljer och dränker detta stackars plågade land.
  Ett hemsnickrat inferno, dag ut och dag in, som suger all energi ur riket och vars hantering kostar skjortan.

  Hur kom det sig, att en absolut amatör och nolla kunde anses lämpad som partiledare och därmed som presumtiv regeringschef?
  Varför i hela friden ville man på den posten ha en figur, som inte hade erfarenhet som minister och inte ens hade varit riksdagsman?
  En förbryllande märklighet och en omständighet, som saknar motsvarighet sedan ämbetet inrättades 1876.

  Det följdriktiga resultatet blev en nationens ledare, som har satt nytt världsrekord i politisk oklokhet och fixat en oslagbar notering i opportun statsmannakonst.
  En fjärrmanövrerad tjomme, som kom att ställas inför en oförutsedd händelseutveckling, som han inte var redo för och som han var hopplöst illa rustad att möta.

  Många har frågat sig, om den på statsministertaburetten nu sittande göken är den dummaste, trögaste och mest korkade, som därstädes slagit sig ner?
  Påståendet, att denne är den i särklass mest omeriterade krumelur, som valts till landets statsminister lär inte kunna bestridas, men är han även den mest imbecilla figur, som någonsin förordnats till att leda nationen?

  Så mycket står dock klart att denne, med sin närmast obefintliga utbildning, sin obildning, klena begåvning och exceptionellt låga intellektuella kapacitet, i alla fall ingenting annat är, än en katastrof för Svea rike.
  En i alla avseenden stabbig, struttande, sällsynt oskön figur, som är i total avsaknad av kvalifikationer för posten.

  Stefan Löfven är sopproten, som transsubstantierades till statsminister.
  En rikets ledare, som är själva sinnebilden för en sopa och odugling.
  En sluddrande pajas till taltratt, som inte kan beskrivas som någonting annat än en jubelåsna.

  Gillad av 1 person

  • Palle9 skriver:

   Claudia: Du skriver (helt riktigt) att de uppkomna skadorna är definitiva och irreparabla. Det är just detta, som är det unika med Löfvens (och låt oss för all del inte glömma Reinfeldts) styre: tidigare regeringar har förvisso gjort misstag, ibland mycket dyrbara sådana. Men de har trots allt gått att reparera även om det kostat på. Men ett folkombyte i form av import av utomeuropeiska invandrare från mestadels helt dysfunktionella länder, samt att därefter tillåta anhöriginvandring (i st f att låta den invandrade återvända när läget i hemlandet stabiliserats) i stor skala: det åstadkommer just irreversibla skador för generationer framåt.
   Ett genomgående tema i Assar Lindbecks självbiografi (Ekonomi är att välja) är hur svaga våra politiker varit i fråga om att bedöma inte bara de direkta utan speciellt de indirekta konsekvenserna av de beslut, som de fattar. När det gäller beslutet att tillåta massinvandringen slår denna brist på bedömning av följdverkningarna alla rekord. Vissa kommentatorer här på DGS vill hävda att det mer handlar om ren illvilja, men mot det talar det track record, som våra rikspolitiker har att uppvisa. Oavsett vilket: resultatet förskräcker – sveket är speciellt stort gentemot den uppväxande generationen, som kunde ha fått ett välfungerande samhälle att växa upp i och leva i.

   Gillad av 4 personer

 17. Östanskog skriver:

  Länskolnämnden i Södermanlands län anordnade ett ”demokratiprojekt” i mitten av 80-talet. Dessförinnan hade jag trott att demokratin heter folkstyre på svenska.

  Gillad av 1 person

 18. Ms skriver:

  Denna fick mig att inse något:

  https://www.realclearpolitics.com/video/2019/03/06/thomas_sowell_warns_us_may_not_resist_calls_for_socialism_i_woudnt_bet_on_it.html

  Sowell är inte säker på att USA kan stå emot socialism, jag skakade av mig detta men insåg när jag lyssnade på D’Souza beskriva Obama hur han var en ”resentment organizer”, hur det var hans talang, han byggde inga iPhones, han var ingen entreprenör, utan han drevs av avund, att USA är ett av de få västländer som inte helt tagits över av socialism och socialistisk filosofi, så kanske pk-ismen och socialismen inte kan stoppas förrän den har misslyckats precis överallt? Kanske Trump är ännu viktigare än jag insåg.

  Gillad av 3 personer

  • A skriver:

   Alltså Dnam, finns det några exempel på utvecklad socialism, där man lyckats pressa tillbaks denna med ord? Som jag ser det, är vägen ut oftast?, att socialismen leder till mördande och skräckvälde men att man blir ändå inte av med makten, utan efter mycket lång tid så går luften ur av nån slags total desillusion. Ingen alls tror längre på skiten. Ingen. Sen kan ett folk vara imunt ett tag. Ge ett exempel där man snackat sig ur det? Utan hjälp från nåt grannland eller stormakt. Jag ser på det som att gå in i ett förbjudet område i ett diagram. Gör man det så är ens öde beseglat. Ungefär så. Det är nog därför jag hoppas på bananskal och sånt. Det är också typiskt Sverige att ha en makalös oförtjänt äcklig tur. Någon annan kommer att lösa Sveriges problem, du vet vilket. Någon kommer att ta itu med det och lösa det, och DÅ byter makten fot när det står klart vad det nya är. Antingen blir det så, eller så.. blir det inte så bra.

   Mvh A

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    A måste tacka dig mycket, idag har jag byggt fästen för stötdämpare, och mitt i övningen så tänkte jag hur skulle A lösa detta, jag vart noggrann byggde jigg och passade in bitarna.
    Tack du är ett föredöme i noggrannhet. Ödmjukt så tar jag emot dina råd.

    Gilla

   • Dna skriver:

    Nej, men man måste ha så kul på vägen man kan så vi kanske borde ordna en rendevous och dela ut titlar under Göran I. Bara det inte blir som i filmerna baksmällan, med Reinfeldt inslängd i en inbox och man kanske vaknar upp bredvid Mona Sahlin och inser att hon har en..

    Gillad av 1 person

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   CLAUDIA DE LONGUEVILLE: ”En landets styrelse, som i ett historiskt perspektiv torde vara, inte bara den mest outbildade och obildade, utan även den mest inkompetenta och ansvarslösa.
   Ett kabinett, som uppvisat en respektlöshet och likgiltighet, gränsande till vettlöshet.
   Det går inte att förstöra ett land mer än vad denna fasans regim har gjort.
   De svårartade följderna av den galna migrationspolitiken blir nu bara värre och politikerna står handfallna.
   De tycks inte vilja förstå hur illa det är ställt.”

   Tillägg: MAYDAY MAYDAY MAYDAY!

   Gilla

 19. ERROL skriver:

  Vänstern är förälskad i sin egen demokratiuppfattning, inte i demokratin. Socialdemokratin har länge opererat utifrån en Rousseanskt dominerad demokratisyn – en demokratisyn som ensidigt betonar folkstyret; RF 1:1 ”All makt utgår från folket”. Folket har per definition representerats av SAP, som kallar sin rörelse för folkrörelse, och som länge inte såg något principiellt fel med kollektivanslutning till partiet.
  Maktdelning, lagprövning och den enskildes rättssäkerhet visavi staten har varit områden som socialdemokratin varit blind inför, och som fortfarande utgör ett underskott i den svenska författningen. Vänsterfalangen av SAP och framförallt vänstern, inkluderande V, (VPK) har till yttermera visso varit direkt fientligt inställda till demokratin i dess liberaldemokratiska, normativa betydelse.

  Kommunister och tokvänstern opererar med ett helt igenom förljuget begrepp: folkdemokrati, som i praktiken likt i Venezuela utgör allt annan än verklig demokrati.
  Slutligen så har vänstern i Sverige och i synnerhet SAP opererat med allt annat än en tydlig prioritering av verklig demokrati i sin havererade bistånds- och utrikespolitik som ständigt och åter stöttat partibröder i Socialistinternattionalen som leder enpartistater. Denna digra lista av personer som socialdemokratin funnit värderingsgemenskap med består bl.a. av Robert Mugabe och Daniel Ortega. Hur mycket dessa åsiktsbröder och marxister i praktiken älskar demokratin borde ha varit uppenbar för socialdemokratin redan innan man gick ”all – in” och satsade svenska skattemedel på demokratiföraktande socialister.

  Gillad av 2 personer

 20. li br skriver:

  Vad krävs det för att upprätthålla en demokrati och skydda en demokrati ?

  Ska mänskliga rättigheter kunna användas mot en demokrati istället för ett medel för att upprätthålla en demokrati?

  Vad krävs det för medborgerliga skyldigheter för att en demokrati ska fungera till allas belåtenhet?

  vi har ca 20 fria demokratier i världen. Resten har andra statskick som totalitär regimer, diktaturer, kungar, krigsherrar, kommunism, andra ideologier.

  Känner mig bara så trött på att all dubbelhet i Sverige.
  Alla kulturer är jämlika och bra men samtidigt är det asylskäl när en kultur utövas mot någon som inte gillar den i sitt hemland men samtidigt så ska andra ha rätt att utöva samma kultur som ger asylskäl i mitt hemland. Min kultur och mina traditioner som inte skadar någon är inte någon kultur alls och nedvärderas. Andras kulturer upphöjs till berikande och en rättighet som jag upplever är mänskligt osunda.

  Gillad av 3 personer

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Men VILKEN form av demokrati är det Du vill skydda och upprätthålla? Dagens svenska system inbjuder oss enbart att välja på partiernas redan utvalda elit (som själva ansträngt sig för att komma uppåt i den partipolitiska hierarkien). Hur kan det kallas demokrati övergår mitt förstånd. Hur de än missköter sig kan vi inte göra oss av med dem….vi tvingas betala för alla tänkbara slöserier som de hittar på med skattebetalarnas pengar. Det har gått för långt för länge sedan.
   Fundera ett tag på direktdemokrati istället – ett demokratiskt system som bygger på medborgarinflytande. Skulle vi haft det hade vi garanterat aldrig blivit ett av världens värsta vapenförsäljare (per capita). Nu står vi här och borde skämmas…för att våra ”företrädare” är sådana tillväxtalkoholister att de inga skrupler har. Snyft!

   Gillad av 1 person

   • Christer E skriver:

    Som om inte britternas ogenomtänkta (finns skarpare ord) röstning om Brexit inte skulle avskräcka, tänk bara på om ”folkets vilja” skulle ha gällt så hade vi fortfarande vänstertrafik i Sverige.

    Idén med parlamentarisk demokrati (den nu gällande i Sverige) är att vi medborgare regelbundet väljer förtroendeingivande personer som vi ger tid och råd till att sätta sig in i komplicerade ämnen och sedan fatta beslut som vi, röstberättiga, antingen accepterar eller byter ut våra förtroendevalda i nästa allmänna val.

    I övrigt finns ”små” beslut och lagar som bereds på EU-nivå och som sedan pga EU:s konstruktion måste bli nationell lag också, dvs bli lag genom beslut i varje lands parlament. Det kan handla om krav på deklaration av sockerinnehåll i bröd, eller krav på ursprungsland för matvaror. Skulle verkligen alla dessa beslut först ställas till befolkningen i en allmän folkomröstning? Tillåt mig att tvivla, starkt.

    Parlamentarismen är förvisso inte utan fel, men ett folkstyre i stil med nu akuella schlagerfesstivalsomröstningar vore flera steg i fel riktning.

    Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Om Din slutsats är att vi svenskar är betydligt mer korkade än exempelvis schweizarna – så förtsår jag Din synpunkt.

    Däremot begriper jag inte att någon frisk hjärna tror att det är VI……medborgare, som Du skriver:
    ”att vi medborgare regelbundet väljer förtroendeingivande personer som vi ger tid och råd till att sätta sig in i komplicerade ämnen och sedan fatta beslut som vi, röstberättiga, antingen accepterar eller byter ut våra förtroendevalda i nästa allmänna val.”

    För något sådant är det ju inte som sker, och har inte varit på årtionden.
    Du och jag väljer i blindo….på olika grupper av individer som själva ansträngt sig att ta sig uppåt i den hierarkiska trappan i de fake-ideologiska partigrupperna. Snarare mer eller mindre falska, mer eller mindre myglande ocg fiffalnde med våra skattepengar. Hela det partipolitiska systemet är till för dem själva och att hålla kvar det sjuka ekonomiska systemet med alla mängder av samarbeten mellan politiker-stprföretag-banker. aktiemarknaden och börsen.

    Personligen står jag inte längre ut med falskspeleriet längre.

    Gillad av 1 person

   • Christer E skriver:

    @ annagustin2
    Nu är ju demokrati något mer än att ”passivt” rösta vart 4:e år. Dels har vi medborgare möjlighet att påverka politikerna genom vår yttrandefrihet och mötesfrihet och dels finns ett antal demokratiska institutioner som kollar vad beslutsfattarna gör (eller inte gör), riksdagsrevisorer, domstolar av olika typer (saknas dock en konstitutionsdomstol), etc.

    Därutöver finns (fortfarande) en fri och oberoende press som nagelfar makthavarnas beteenden, ibland lite väl hårt kan tyckas (s.k. drev), men ändå nödvändigt.
    Demokrati är det sämsta av alla styrelseskick, förutom alla som redan provats (Churchill), så vilket/vilka alternativ ser du till dagens parlamentarism? En stark man/kvinna som ställer allt ”till rätta”, eller att makten delas mellan olika etniska grupper (som i t.ex. Libanon) eller ett roterande ledarskap som hanteringen av EU:s ordförandeland?

    Aktar vi oss inte kan vi mycket väl få en Orban eller Erdogan som ledare för ett ”illiberalt” (Orbans term) demokratiskt (?) Sverige.

    Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Det Du beskriver är en utopi som inte överensstämmer med verkligheten. Det räcker att gå in i ett parti under ett år så får man svart på vitt att det inte är så som kanske många vill tro att det fungerar.
    JAg vet inte hur mycket ”fri press” det fnns kvar i Sverige men Svenska Dagbladet och Aftonbladet ägs av en nors riskkapitalist….så dessa journalister går ju sina ägare till mötes – och är inte medborgarnas försvarare, tyvärr.
    Du undrar vad jag själv skulle vilja se för styrelseskick….ja helst en Deltagardemokrati i någon form…med betydligt större inflytande av vanliga medborgare. Till maktens korridorer söker sig egenvinningen…den har jag ingen lust att betala lön till.

    Gilla

   • Christer E skriver:

    Rousseau (skam över honom) skrev om ett samhälleligt kontrakt, att medborgarna gav upp vissa friheter mot att Staten (stort S) garanterade andra friheter, t.ex. lika rätt inför lagen, viss yttrandefrihet, etc. De som inte ville skriva in sig i sådana samhällskontrakt måste, för Samhällets skull, tvångsinskrivas.
    Ett sådant samhälle vill jag inte leva i, även om jag är villig att ge upp vissa friheter för att samhället ska ge mig t.ex. likhet inför lagen.
    Alla tidningar ägs av någon. Centern ägde för några år sedan (10+) en stor mängd av Sveriges dagstidningar. Inte gjorde det att C kunde växa till ett ledande svenskt parti. Inte heller lär ett norskt ägande göra att pressens åsikter lutar åt något som skulle kunna kallas Norgevänligt eller Schibstedtvänligt (vi svenskar tycker ju överlag bra om Norge i alla fall).

    Du vill ha större deltagardemokrati, större inflytande för vanliga medborgare. Hur ska ett sådant medborgarinflytande se ut i komplexa frågor, som t.ex. hur ska Sverige agera inför förslaget att införa en EU-gemensam åklagarmyndighet för vissa typer av internationella brott?
    Jag är inte jurist och jag kan inte bedöma för- och nackdelar med en sådan konstruktion, och tillfrågad (i folkomröstning eller liknande), skulle jag passa.

    Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Alltså kan vi konstatera att någon FRI PRESS – det har vi inte. (jag älskar Norge men att riskkapitalister äger pressen….ger en starkt vinklad nyhetsbild av tillvaron).
    Du ställer frågan:
    ”Hur ska ett sådant medborgarinflytande se ut i komplexa frågor”?

    Jag skulle vara mycket glad om vi åtminstone kunde börja med att införa samma rättigheter som schweiziska medborgare har: verktyget folkomröstning – om medborgarna samlar tillräckligt med röster för det.

    Schweizarna röstade tex den 10 juni förra sommaren OM bankerna skulle få behålla sitt monopol på att nytillverka datorpengar vid varje lånetillfälle. De ansåg att bankerna endast ska få låna ut de pengar som deras kunder lånar in (som det var förr även hos oss). De kallade sitt omröstningsförslag ”Suveräna pengar” och menade att endast staten ska ha rätt att tillverka pengar till samhället. (idag är ca 3 % riktiga pengar, alltså sedlar och mynt, resten…97% är bara ettor och nollor i datorerna, ett väldigt känsligt och korkat system).

    De höll på i 4 år att samla namnunderskrifter och fick tlll slut rätten att driva igenom en folkomröstning. Deras önskan kan tyckas självklar…i alla fall om man är någorlunda ekonomiskt allmänbildad. Men naturligtvis blev det motkampanjer uppifrån. Så den ekonomiska allmänbildningen räckte inte till för att stoppa VÄRLDSHISTORIENS STÖRSTA BEDRÄGERI, tyvärr. Endast 34% gick till valurnorna.

    MEN…..medborgarna i Schweiz har i alla fall RÄTTEN att kräva folkomröstning – den rätten har inte vi.
    Vi…vi är under tummen på maktfullkomliga individer med stora bekräftelsebehov som drivs av egenvinning. Varför vill folk betala lön till ett sådant systems företrädare?

    Gilla

   • Christer E skriver:

    @annagustin2
    All press ägs ju av någon Shibstedt, Bonnier, politiska partier, eller andra, men det innebär ju inte automatiskt att pressen skulle vara ofri. Eller menar du på allvar att media som Twitter, Facebook, etc. skulle kallas ”fria”? Tänk bara på vad ryska troll, automatiska botar och andra krafter skriver där. Där finns allt från falska uppgifter om det farliga med att vaccinera sig till alla möjliga och omöjliga konspirationsteorier (att jorden är platt, att månlandningarna aldrig ägde rum, …).

    Schweiz är intressant med sina folkomröstningar. Ibland kan folkomröstningar vara motiverade, men ofta är de tecken på att politikerna smiter från sitt ansvar (Brexit). För ungefär ett år sedan röstade schweizarna för att invandringen av EU-medborgare skulle begränsas kraftigt, dvs i princip stopp för EU-medborgare att åka till Schweiz för att jobba.
    Nu innebär avtalet mellan EU och Schweiz att EU:s fyra pelare (bl.a. fri rörlighet för människor) måste gälla också för Schweiz (precis som för Norge). Ett stopp av den fria rörligheten innebär att Schweiz avtal med EU inte länger gäller (Schweiz regering och EU försöker ignorera folkomröstningsresultatet). Schweiz ligger inklämt mellan EU-länder och utan EU-avtal drabbas exportberoden Schweiz hårt.
    ”Tänkte inte på det…” blir nog en schweizisk reaktion om nu EU-avtalet skrotas.

    Gilla

 21. Social konstruktion skriver:

  Rasmus Paludan har uttryckt den bistra sanningen.
  Antingen slänger vi ut muslimerna eller också blir landet muslimskt. Iget annat är värt att nämna.

  Gillad av 4 personer

 22. annagustin2@gmail.com skriver:

  Hela det partipolitiska systemet har tjänat ut. Vi behöver fortare än kvickt bygga ett nytt demokratiskt politiskt system och självklart ska det grunda sig på stort medborgarinflytande.

  Dagens så kallade demokrati är ju ett skämt. Den politiska eliten har blivit som den nya tidens adel….knappast någon frisk människa i landet VILL ha det så. Vi måste sluta göda detta ruttna system som enbart lockar till sig egenevinningen. Vi kan vända dem ryggen och börja bygga nya system. Några duktiga människor har i alla fall börjat…dessa gör något för oss alla:

  Äkta Demokrati – https://www.xn--ktademokrati-fcb.se/
  Folkstyret – https://www.folkstyret.se
  Demokratiskt Folkstyre – http://demokratisktfolkstyre.se
  Demokraterna – Visionärerna – http://demokraterna.org
  Direktdemokraterna – https://direktdemokraterna.se

  Gilla

  • Rune skriver:

   Ja det svenska partisystemet är det stora felet i Sverige. Partierna är slutna sekter stängda för det stora flertalet medborgare. Partierna utser på egen hand i slutna rum kandidater till riksdagen, landstingen och kommuner. Partierna måste öppnas för oss vanliga medborgare. Tänk om vi vanliga kunde kliva in i valfritt parti och ställa frågan: ”Vad fan håller ni på med?”

   Gillad av 4 personer

 23. Mats R skriver:

  Man kan väl utnämna Olof Palme till evig härskare över Sverige. Eftersom han dessvärre är död, så kan väl ordföranden för SAP ikläda sig rollen som ställföreträdare. Jag menar, har ett liknande arrangemang fungerat för romerska kyrkan i ungefär 2000 år, så borde det väl kunna fungera för Sverige också. Beträffande Greta T, se Uppenbarelseboken.

  Gilla

 24. kolosserbrevetkap3 skriver:

  J-O.S: ”Visserligen har vi en stor grupp muslimer som uppriktigt tror på Gud, men om Kalifatet inte gick att organisera i Raqqa, varför skulle det gå lättare att organisera i Malmö eller i Hästveda.”

  Ja, denne Jan-Olov S förnekar sig inte. En liten propaganda-apparat i sig självt. JESUS är GUD och FADERN är GUD och DEN HELIGE ANDE är GUD.

  Men för all del Jan-Olov S, gå och fråga Imamen eller muslimen om de håller med om det jag skrev. Om ej, så är deras gud inte den GUD som det står om i bibeln. För bibeln ger mig rätt i sak.

  Fast detta vet du ju redan.

  Gilla

 25. olle reimers skriver:

  Välj en ledare på livstid. Ålder 50 år+. Han får en budget på c:a 20 % av dagens. Han ska fixa försvar, polis, domstolsväsende, utrikesförvaltning och en plan för rikstäckande infrastruktur på olika områden.

  Han får mål för vad som ska åstadkomma. Redovisning varje år. Misslyckande och två folkomröstningar senare har vi en ny.

  Resten fixar vi själva.

  Gillad av 2 personer

  • pllay skriver:

   Ett något mindre blodigt Romerskt system?
   En vald diktator som kan avsättas i stället för att mördas.
   En kombination av de två bästa systemen, diktatorns effektivitet och demokratins maktkontroll.
   Ja, troligen bättre än dagens förment demokratiska politikerdiktatur utan möjlighet till ansvarsutkrävning.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.