Jan-Olof Sandgren: Avskaffa Första maj – inför Demokratidagen

Jan-Olof Sandgren

Enligt min något idealistiska uppfattning är ”demonstration” de maktlösas sätt att utöva inflytande. Enbart i kraft av sin numerär kan en skara vanliga människor sätta press på en överlägsen maktapparat. Därför är demonstrationsrätten värd att försvaras med näbbar och klor. Enligt en annan mycket vanlig definition är demonstration en uttrycksform som i första hand tillhör vänstern.

Jag kommer ihåg vilken förvirring det utöste när borgerligheten under 80-talet demonstrerade mot löntagarfonder. Kunde icke-socialister demonstrera? Var inte det något av en motsägelse? Lite av samma förvirring kunde märkas i reaktionerna på Folkets demonstration för några år sen, eller Katerina Janouch manifestation på Mynttorget.

Första maj är vänsterns högtidsdag. Och det är vänstern som demonstrerar. Inte så mycket för att utmana makten, som för att befästa den. Evenemanget bärs upp av Sveriges mäktigaste parti som innehaft regeringsmakten under större delen av 1900-talet, så på det viset har det en del gemensamt med militärparader i Nordkorea, eller de folkliga hyllningar som ibland organiserades i det gamla kommunistblocket.

Självklart ska även socialdemokrater ha rätt att demonstrera, men varför ska dom ha en egen helgdag? Varför kan dom inte välja en vanlig söndag, eller någon annan tid då sympatisörer är lediga? Förklaringen är enkel. Trots att man får ledigt från jobbet en hel dag för att bära plakat, är det ytterst få socialdemokrater som gör det. Demonstrationsskolket är enormt. Fick man ingen egen dag till sitt förfogande skulle snart Aron Flams ”motdemonstration” i Stockholm vara större än huvuddemonstrationen. Om första maj är den dag vänstern visar sina muskler, har den på senare år blivit en bekräftelse på att vänstern inte har så mycket muskler att visa upp.

Nu vill jag inte missunna svenska folket en ledig dag. Istället föreslår jag att vi instiftar en ny helgdag; ”Demokratidagen”, förslagsvis den 1 september.

Sedan 2001 har vi en myndighet kallad Valmyndigheten – och som antagligen har ganska lite att göra de år som det inte är valår. Låt Valmyndigheten organisera Demokratidagen, en dag för allmänna val. Vart fjärde år är det riksdagsval, de övriga åren håller man kommunalval, landstingsval, kyrkoval, sametingsval etc, enligt ett rullande schema.

För att locka mer folk till valurnorna, och göra skäl för namnet ”demokratidag”, kombinerar man det med folkomröstningar i viktiga frågor. När som helst under året kan medborgare skicka in förslag på lämpliga omröstningar till Valmyndigheten, som bearbetar förslagen och framlägger dem för riksdagen. Man kan naturligtvis också ha kommunala omröstningar i lokala frågor. Fem till tio rådgivande folkomröstningar varje Demokratidag kunde vara lagom.

Eftersom Demokratidagen är en helgdag kan man tänka sig att det förekommer torgaktiviteter på stan och kanske även demonstrationer, vilket skulle bidra till stämningen.

Ett annat tungt skäl att avskaffa första maj är att dagen varit förknippad med kombinationen arbetarrörelse/socialism. Det är ett ovedersägligt faktum att allt färre arbetare är socialister och allt färre socialister är arbetare. En Demokratidag skulle inkludera alla grupper och göra alla politiska läger som tror på demokrati lika delaktiga.

26 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Avskaffa Första maj – inför Demokratidagen

 1. Benjamin Dhover skriver:

  Det är lätt att skämta om Sossarna som demonstrerar mot sig själva. Men ibland har jag stannat till under åren och betraktat tomtarna som går där och viftar med sina röda flaggor.

  Tror de själva på att det är 1963? Är de verkligen så blåsta att de fortfarande ser S som arbetarnas parti snarare än de oanställbaras och de arbetsskyggas parti? Och för den delen; hur många av dem arbetar faktiskt för brödfödan?

  Gillad av 16 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Det behövs förstås ritualer och seder för att hedra socialismens många offer, förslagsvis tre tysta minuter. Första maj borde återföras till sin ursprungliga funktion. Genom att organisera militärparader kan man bli av med de vidriga dödsdemonstrationerna under röd fana.

  Gillad av 9 personer

 3. olle reimers skriver:

  Demokratidagen – för demokrati och yttrandefrihet.

  Anledningen till att man bör inflika yttrandefrihetsbegreppet är att demokratiditot har missbrukats av dikatorer i alla tider. Sällan har de dock använt yttrandefrihet i sin retorik!

  Gillad av 8 personer

 4. Aha skriver:

  Bra förslag. Skulle gagna Sverige och bli en vitamininjektion för demokratin.

  Det skulle gagna Sverige för folket vet bättre än riksdagen exempelvis inom invandringsområdet för att inte tala om rättsväsendets alltför mjuka domar där livsstilskriminella in absurdum tillåts begå brott utan straff (straffrabatterna).

  Borde tas upp av något parti – varför inte SD för att vara ett exempel på att man är nytänkande.
  Borde prövas parallellt med första maj för det senare släpper nog inte vänstern.

  Demokratidagen eller varför inte folkdemokratidagen skulle kunna visa att Sverige, den sjuke mannen i Europa, är på väg tillbaka från den kvävande PK-ismen.

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   Finns bra tankar i den artikeln. Jag har länge funderat på om man inte skulle låta kommunalvalet ligga mellan riksdagsvalen.

   Nackdelen är väl att det är dyrt, samt ”jobbigt” för partierna och kanske kan leda till en viss ”rösttrötthet”. Fördelen är definitivt att vi får ett ökat intresse för den kommunala skötseln (särskild om vi får beslutande folkomröstningar kommunalt) och riksdagspartierna får ett indirekt betyg i halvtid.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Du tänker för smått. Låt varje kommun göra sina egna planer och tidtabeller med det enkla tillägget att de INTE får samordna valet med andra typer av val. Rösttrötthet är väl utmärkt, det håller ointresserade borta och lämnar en potential för omstörtning vid behov.

    Gilla

 5. STURE INGEMAR LARSSON skriver:

  Eftersom de tidigare socialistiska partierna numera är uttalat feministiska borde 1 maj bytas mot 8 mars. Det gick ju bra att byta bort annandag pingst mot nationaldagen som arbetsfri dag.

  Gillad av 2 personer

 6. Östrahult skriver:

  Bra synpunkter. Sossetågen handlar väl numera om att den nakna kejsaren tågar runt. Än så länge är det ytterst få som upptäckt detta faktum. Man tycker att de som har till uppgift att beskriva samhällsutvecklingen, t ex journalister, skulle se detta. De vill inte se och vill inte ta upp ämnet. Ett undantag är Lotta Gröning som skrev en kul artikel i Expressen.
  Enligt förhandssnacket blir årets ämne hotet från nazisterna och att vad som helst är OK för att utestänga SD. IS-terroristerna ses inte som ett hot utan som ett kollektiv vi ska hjälpa. Jag slår vad om medierapporteringen idag blir fortsatt blind och döv.

  Gillad av 8 personer

 7. Kristina von Heland skriver:

  Just nu pågår första maj demonstrationer i Venezuela, på riktigt alltså. 25 militärer begär asyl på den brasilianska ambassaden.
  Leopoldo Lopez, en oppositionspolitiker, släpptes igår av säkerhetsstyrkorna. Han har suttit i husarrest i fyra år. Vakterna släppte honom, deras säkerhetspolischef har skrivit mot Maduro. På SVT är det inte korrekt info.
  Det illustrerar med tydlighet det artikeln beskriver, att högern kan demonstrera mot den socialistiska diktaturen på första maj.
  Själv gjorde jag lite mindre protester, vi brukade köra genom första majtåget med en amerikanare med USA flaggan på huven.
  Lopez höll tal med Guaido varpå han först fick skydd av den sydamerikanska org. Nu är han, fru och barn på den spanska ambassaden. Det är bekräftat av Spanien.
  Lite poetiskt beskrev en reporter-Lopez står med tårar i ögonen, inte av rörelse utan av all tårgas.
  Wallström får stor artikel i SVT. Hon fattar nada. Trist för Sverige att ha en sådan utrikesminister, det skojas ganska friskt om henne utomlands…Uttrycker sig försiktig? Maduro eldar på med våld, tortyr, flowers in your hair Wallström?
  Det är inte bara USA som fördömer Maduro. Ryktet går att M. skulle fly till Cuba. Han förnekar detta. Ryssarna har specialstyrkor i landet, glömde ni det SVT?

  Gillad av 4 personer

 8. Gösta Johnsson skriver:

  Bort med 1 maj som helgdag. Återinför pingsten som helgdag. Alternativt inför en demokrati och yttrandefrihetsdag. Det finns partier som vill inskränka yttrande och åsiktsfriheten…det måste förhindras!
  1 september är ett bra förslag ..!

  Gillad av 1 person

 9. li br skriver:

  På demokratidagen kan man ha en öppen scen där folk får sätta upp sig på tid för att tala. Där folket kan få komma till tals och prata med befolkningen. Skapa opinioner och öppna samtal och känna gemenskap.

  Inte ha ”företrädare” som talar till folket från en scen.

  Det är stor skillnad att tala till någon och tala med någon.

  Gillad av 1 person

 10. Ulf45 skriver:

  När man för några år sedan införde Sveriges Nationaldag som förlades till den 6 juni, tidigare ”Svenska Flaggans Dag”, Så bestämdes att en annan helgdag skulle kompensera inrättandet av 6 juni som Nationell Helgdag.

  Därför togs AnnanDag Pingst bort som kompensation. Det har jag aldrig kunnat förstå, då det vore bättre att avskaffa 1:a Maj som Nationell Helgdag, eftersom den dagen är vänsterns adelsmärke till förtret för alla som definitivt inte tillhör vänstern, mig själv inkluderad.

  Tiden är dessutom för länge sedan förbi då arbetarklassen var den dominerande mängden väljare under tidigt 1900-tal. Så är det inte längre. Idag existerar inte den sortens arbetarklass som beskrivs i socialistsången: ”Upp trälar uti alla stater… Åtminstone inte i Sverige.

  Gillad av 3 personer

 11. Jari Norvanto skriver:

  ”Enligt min något idealistiska uppfattning är ”demonstration” de maktlösas sätt att utöva inflytande.”

  Och manifestation etablissemangets sätt att understryka sin godhet.

  ”En Demokratidag skulle inkludera alla grupper och göra alla politiska läger som tror på demokrati lika delaktiga.”

  Det låter kackigt, men behjärtansvärt. En demokratidag i skriande kontrast demokraturen resten av året.

  Gillad av 1 person

 12. Rikard skriver:

  Hej.

  Vad skulle vara mer demokratiskt än att varje kommuns och även riksdagens ledamöter utsågs genom lottning, istället för att partier avgör vem vi röstat fram? (Vissa spärrar kan förstås vara på sin plats.)

  På så vis kommer församlingen att motsvara folket. Partier kan förstås få inkomma med förslag, precis som andra organisationer, men utan företrädesrätt. Regering kan utses av en folkvald person – en rikshovmästare eller jarl istället för det tråkiga ‘president’ vore en god titel, och själv utse sitt ministerkabinett.

  Beslut som kräver skattehöjningar, eller nya skatter, får endast genomföras om minst två tredjedelar av de röstande (inte de röstberättigade utan de faktiskt röstande) ger bifall vid folkomröstning, lokal som nationell.

  Arvodet som lottat ombud vid folkets ting (kommun alt. riksdag) uppgår men överstiga ej det som är lägst av normal-, median- eller medellönen, och stiger med denna. En person blir efter att ha lottats fram två gånger avförd från listan för respektive församling; så gäller även den som väljer att avstå sin plats.

  Låter inte det som demokrati – en demokrati som kan firas varje dag istället för på bara en av makthavaren bestämd sådan?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 13. Stefan Ahrenstedt skriver:

  För länge sedan i urtiden var dagen som nu kallas 1:a maj en glädjens dag, man eldade, flög i luften, roade sig och såg fram emot sommaren. På denna Det Goda Samhället-sida har vi lärt oss att detta är kvartsårsdagen mitt emellan vårdagjämningen och Midsommar, den dag då sommaren börjar. Kristendomen kom och ändrade dagen till helgonet Valborgs ära och allt urtida blev häxor och djävlar. Och därefter kom sossarna och ändrade om så det blev 1:a majfirande till deras egen ära, och allt annat var urtida och fel.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.