Katerina Janouch svarar på frågor: ”Förvirrad i min manlighet!”

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina, tack för allt du skriver. Jag är en (vit) man ”i mina bästa år”, 45 år gammal, och skulle vilja ta upp en fråga med dig som jag funderat på ett tag. Du har ju skrivit en del om detta och jag läser allt som handlar om manlighet och ”den nya” mansrollen med stort intresse, men det diskuteras för sällan. Saken är att jag är relativt nyskild och tycker det är fruktansvärt svårt att i dessa #metoo-tider dejta kvinnor… jag vet inte längre vad jag får och inte får säga. Kan jag bjuda på en middag utan att betraktas som suspekt? är flört tillåtet? Komplimanger? Eller räknas sånt som sexism numera? Om jag vill göra ett närmande, kan jag låta mig ryckas med i ”stundens hetta” eller måste jag ha ett fördigt samtyckeskontrakt med mig i bakfickan och lägga fram det innan jag vågar mig på att ge en kram eller till och med en kyss? Och vad tycker egentligen vanliga kvinnor om allt detta? För mig känns dessa nya ritualer och attityder oerhört avtändande, men kanske är jag bara ett perverst gubbslem som tänker i de banorna? Hur ska jag tänka? Just nu har jag tappat sugen att närma mig kvinnor då jag inte längre vet hur jag ska bete mig som man.

Varma hälsningar och tacksam för svar,

Magnus

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Hej Magnus!

Tack för ditt mejl. Ja du, jag kan verkligen förstå att du känner en förvirring och även en viss trötthet när det kommer till mansrollen. För det är onekligen en svårgenomtränglig djungel av nya påbud vi bombarderas med nuförtiden. Å ena sidan förväntas mannen vara manlig och ta initiativ, men å andra sidan ska han veta sin plats och helst bara ta plats på kvinnors villkor…

Och jag förstår att #metoo har ställt till det, för idag kan en oskyldig komplimang, yttrad utan baktankar i all välmening, bli föremål för rena rama inkvisitionen då mannen i princip avrättas offentligt. Med hjälp av sociala medier kan man skapa ohyggliga drev som faktiskt kan förstöra liv, helt utan att det ligger något konkret bakom, faktiskt också utan att det rör sig om trakasserier eller övergrepp. Samtidigt så är många kvinnor missnöjda med den manstyp de tvingat fram genom att kastrera allt som symboliserar traditionell manlighet (bara uttrycket ”toxisk” manlighet, alltså giftig manlighet, är en smula absurt – att det skulle finnas en manlighet som är så pass hemsk att den måste betraktas som ett samhällshot? Det gör oss människor knappast en tjänst att döma ut halva mänskligheten som dysfunktionell bara utifrån det faktum att de är innehavare av en penis). Jag tror absolut att roller måste få förändras och även moderniseras, men jag tror inte på att könen ska vara neutrala och helt avkönade, om du förstår vad jag menar. Politik och ideologi är en sak, men det vi tänder på sexuellt och känslomässigt är sällan så politiskt korrekt som de förnumstiga debattörerna vill låta påskina.

Jag är ju själv kvinna och ja, jag kan också reagera på män som vräker sig fram och beter sig som översittare, men jag dömer inte ut hela manligheten som vidrig och som potentiella våldtäktsmän. Det är att göra oss alla en otjänst. Jag tror på könens olikhet och på ömsesidig respekt.

Men till dina mer konkreta frågor: Du kan tyvärr inte påverka de stora processerna i samhället, det enda du kan göra är att vara en bra man och vara sann och ärlig mot dig själv. Var tydlig med dina avsikter och kommunicera! Varför inte från start berätta vem du är och vad du står för? På dejtingappar till exempel kan man presentera sig och beskriva sig själv med några väl valda ord.

Många, många kvinnor längtar efter sunda relationer med trevliga män, och män som är trygga i sin manlighet är oerhört attraktiva. Åtskilliga kvinnor tycker också som du, att det hela faktiskt har gått för långt och att dessa hysteriska rörelser där man misstänkliggör varenda karl i något slags masspsykos, är både osunda och kontraproduktiva. Det är givetvis sådana kvinnor du ska söka dig till. Om du känner dig osäker, gå inte för snabbt fram. Alkohol är också en faktor som kan göra att man går över en gräns, så undvik att dricka för mycket i de inledande kontakterna med kvinnor (det rådet ger jag i övrigt alla, oavsett kön, bara så du vet). Lär känna kvinnan, och var öppen för de signaler som hon sänder ut. Klart du kan bjuda på middag, och klart du kan ge komplimanger. I absurda tider är det också viktigt att våga stå på sig och inte bara huvudlöst tramsa med i alla tokigheter. Du är inte alls pervers, tvärtom tycker jag du verkar vara klok och reflekterande – en ödmjukhet som gör att du faktiskt inte kan misslyckas.

Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

49 reaktioner på ”Katerina Janouch svarar på frågor: ”Förvirrad i min manlighet!”

 1. olle reimers skriver:

  Man kanske kan se saken på det sättet också att meetoodiskussionerna lite har rensat luften.
  Det är precis som Katerina säger att både sunda män och kvinnor vill ha varma och sunda relationer.

  Genom debatten har man kunnat sätta fingret på det som är dåligt och möjliggjort en rak diskussion. Den som dejtar en erson av motsatta könet behöver inte fundera så mycket utan det är tillåtet att ställa raka frågor eller avvisa ovälkomna närmanden.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Men lagen har givit ondsinta personer vapen att skada naiva och naturliga med. Man måste vara försiktig och man får aldrig göra ens antydningar till medgivanden. I stället måste man gå till motangrepp helt utan hämningar. Epistemologien står på vår sida.

   Gillad av 1 person

  • Dnam skriver:

   Heather MacDonald hade en annan vinkel på det, nämligen att #metoo sätter en omedveten käpp i hjulet för den omoraliska hedonism som uppmuntrats av vänstern vilken stöder dem i deras projekt att reducera oss alla till opersonliga slavar för staten där vi struntar i familj och barn. Livets mening finnes genom kvalitet, inte kvantitet.

   Gillad av 4 personer

  • Dnam skriver:

   Heather MacDonald gör också den observationen i videon jag delade under Patrik (en mycket innehållsrik video) att det återigen är den grupp som vänstern säger sig vurma för som skadas värst av ”frigörelsen”, nämligen kvinnorna. Man låter påskina att kvinnor och män är lika när vi i de sexuella drivkrafterna är mycket olika, män har en naturlig drivkraft att para sig med så många som möjligt, alltmedan för kvinnor så är det psykologiskt helt annorlunda, p-pillret har inte ändrat på psykologin, endast mekaniken. Så det framställs som kvinnor vill på samma sätt som män, men vem är det som gör våld på sin mest primitiva instinkt, att få barn, jo kvinnorna.

   Vi hade ett ganska bra system förr, där männen, de bra iallafall, lade band på sig av egen vilja för något bättre, barnen. Männen höjde sig över sina lustar. Detta vill vänstern förstöra, samtidigt som man vurmar för den kultur som funnit rakt motsatt sätt att stävja Sodom och Gomorra, nämligen att låsa in kvinnorna och skyla dem och döda eller plåga dem om de på något sätt frestar mannen. Ett alltigenom vidrigt system där inga försök görs att lägga band på mannens mest basala instinkter, sex och våld, och förutsägbart så är dessa samhällen totala misslyckanden, vår kultur, före vänstern, är en civiliserande kultur, den andra, primitiviserande.

   Gillad av 11 personer

  • Ann Södergren skriver:

   Varför har allt blivit så svårt Att bejaka det som förr var insperera nde När kvinnor såg en possetiv uppvakning som något väldigt härligt Jag en kvinna har alltid älskat min roll som kvinna Bejakat manlighet som något jag blir varm av Du man visa respekt Det räcker

   Gillad av 3 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Om vi nu måste spela med i akademiseringen av vanliga mänskliga relationer, och för argumentets skull tillfälligt bortser från det faktum att denna akademisering har till proximativt (se där ett akademiskt uttryck!) syfte att förbjuda och undertrycka alla vanliga mänskliga relationer och ersätta dem med transienta (dito!) transaktioner (dito, fan vad jag kan!), för alla som inte tillhör nomenklaturan (!), för alla som så att säga är mindre jämlika än somliga, så kan man ju fråga sig om du när du reagerar ”på män som vräker sig fram och beter sig som översittare” lyckas göra en åtskillnad på de fall där dessa män vräker sig fram och beter sig som översittare just i sin egenskap av att vara män och när de gör det i egenskap av att vara människor eller kanske någon annan indelning av detta släkte? Du säger att du inte dömer ut halva mänskligheten på grund av dessa episoder, men om dessa män även tillhör en annan kategori — säg, äckliga maktmänniskor eller sossar eller direktörer! — hur förhåller du dig då till den fraktion av mänskligheten som består av just äckliga maktmänniskor eller sossar eller direktörer? Skulle det vara läge att döma ut den? Eller om de alla råkade vara stockholmare eller göteborgare, skall inte deras medinvånare i dessa städer då få sig en mild släng av sleven, åtminstone en uttalat tillbakahållen släng, som den vi män fick alldeles nyss här ovan?

  Som vi ser fungerar inte vänsterextremisternas metod att akademisera, abstrahera och kategorisera för att underbygga deras imbecilla och instinktiva socialism. Det är misslyckade rationaliseringar som även har den fina egenskapen att de råkar fungera bra för att vräka sig fram och bete sig som en översittare, om nämligen offret för behandlingen inte har ännu bättre koll på de akademiska begreppen, abstraktionerna och den rationella metoden. Vänstern använder universitetens hjärntvätt som klubba mot de friska.

  Kan jag likväl be dig att nästa gång du skriver en liknande text fastställa att du inte dömer ut hela mänskligheten på grund av att någon människa som råkade vara man, eller för den delen kvinna, har vräkt sig fram och betett sig som en översittare? Vi måste hålla fast vid vår mänskliga humanism. Och vi måste vara medvetna om hur fantastiskt starka de könsbundna arketyperna är. Vi betraktar automatiskt och ofrånkomligen varje medmänniska som man eller kvinna. Detta är något vi skall välkomna och glädas åt! Vive la petit différence! Men i rätt sammanhang! Det är vi som skall föra i förnekelsefoxtroten, för vänstern har inget på fötterna.

  Gillad av 3 personer

 3. lenam skriver:

  Framförallt ogillar kvinnor män som inte kan läsa av signaler. Om en normal kvinna blir intresserad av mannen så märker han det. På kroppsspråk, på ögonkontakt, på leenden, på intresse för personen. Somliga män bryr sig inte om att läsa av intresse och går bara på. Chansar helt enkelt. Det ogillas oftast.Och uppfattas som buffligt.

  Gillad av 1 person

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Europas vackraste kvinnor finns i Ukraina!

   Dessutom ofta välutbildade o lätt assimileringsbara!
   Inte det minsta bortskämda heller!

   En tillgång för Sverige!

   De respekterar en fin man!

   Gillad av 3 personer

 4. uppstigersolen skriver:

  Tack och lov så har jag en bra hustru sedan 50 år tillbaka. Men jag träffar många människor i olika sammanhang och det är ganska lätt att konstatera vilka kvinnor jag skulle kunna tänka mig att ha en relation med om jag inte hade en hustru. Problemet är om man är desperat och vill komma fram till ett resultat i form av sänggående eller något ditåt för snabbt. Låt det ta tid. Rätt vad det är så träffar man på någon som är lite mer intressant än någon annan. Det är trevligt att bara umgås. Att försöka hitta nån via dejtingsajter känns lite meningslöst. Göran H skrev ju för ett tag sedan om hur han lanserade sig som Mr Midget (tror jag) och han fick många smaskiga erbjudanden. Men jag tror inte något av dessa hade lett till nån varaktig relation.

  Gillad av 2 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Haha ja dejtingvärlden gav massor av insikter, dels så dög en vanlig stabil man inte till något, men målad påfågel attraherade massor.
   Har ju som jag ser det världens bästa gumma nu, men kan bara hålla med dig,
   att hitta en bra partner tar sin tid, och det kanske inte är den starkaste passionen som ger mest i längden heller. Det finstämda och en stark gemenskap underskattar nog många tyvärr.

   Gillad av 3 personer

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Tillåt en petimäter en protest:

  ”Men till dina mer konkreta frågor: Du kan tyvärr inte påverka de stora processerna i samhället, …”

  Visst kan vi alla det.

  En skog består av alla sin träd – om vi alla tänker att vi inte kan påverka samhällsprocesser kommer heller ingen av oss att försöka. Samhället består av dess människor: om en tystnar, varför skall en annan tala i hans ställe?

  Det är en fråga om hur – och när man söker partner är Hektorerande diatriber inte den bästa metoden (utom möjligen i vänsterextrema kampgrupper likt V eller Fi).

  Som sagt, petigt, och jag kanske läser något annat än du avsåg – inget illa ment.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 5 personer

 6. Göran Holmström skriver:

  Ett tips till Magnus, åk på en raggar-träff eller mc-träff där är det garanterat PK-fritt och högt i tak. Där kan du vara dig själv och träffa normala vackra kvinnor, som inte sabbats av Metoo, klimatalarmism och alla andra PK-ismer som florerar.

  Gillad av 2 personer

 7. Sixten Johansson skriver:

  Magnus, vad vet du om dig själv? Vad har äktenskapet och skilsmässan lärt dig? Har du på djupet frågat dig själv, andra berörda och andra erfarna varför det inte fungerade – och bearbetat svaren? Söker du en ersättare eller ett anti-ex?

  Tänker du forma dig själv så att produkten passar kvinnors önskemål? Då kommer du aldrig att passa. Bara för att du är själviakttagande och medveten är du väl inte gjord av lera? Vill du ha en kvinna, som söker efter en lerdocka att forma, stämpla och glasera?

  Glöm inte att biologin är det absolut viktigaste (oavsett om du letar efter en mamma, hora eller madonna). Du är och du måste förbli luden, fast du tänker alldeles för mycket. Försök tysta den tjattrande babianen i skallen (helst redan utan alkohol). Du ska veta att hennes tjatterapa nästan aldrig tystnar så länge den är vaken, men om du växer dig stark och äkta, kan bäraren vila trygg ibland vid din sida. Om du inte bjuder motstånd kommer hennes tjatterapa att forma babianen i din skalle, ditt yttre, ditt beteende, din självbild, andras bild av dig.

  Försök alltså hitta dig själv som karl, fast du som 45-åring bara är halvvuxen. Ge fan i metooandet och skippa varenda PK-fjolla. Var ärlig med vad du söker, om det så är liggvilliga eller en konservativ kvinna för äktenskap. Sluta hoa som en hona. Spana efter ögonpar med djup och själ, efter någon som skrattar med ögonen också – med dig! Toppen är om hon har galghumor och självironi, så har ni krismedicin till hands, ifall ni skulle gänga er.

  Gillad av 4 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Tina, jag gav de bästa undringar och råd jag med 1500 tecken kunde ge som man till man i en absurd, biologiskt och psykosocialt sjuk tid, när yngre män än jag (71 år) på många sätt är i ett svårt underläge och mycket av allt det naturliga och självklara har satts ur spel.

    Givetvis bör både kvinnor och män söka autenticitet inom sig själva och hos sin möjliga livskamrat. Den mest kostbara gåvan av alla är livet. Man värdesätter verkligen inte denna gåva, om man inte förvaltar den genom ett livslångt sökande efter sanning och äkthet. Men i dag är det som om bara vi ”gammaldags” människor i alla åldrar, både kvinnor och män, förstår vad det betyder att söka och uppskatta det äkta och sanna.

    Kan en äkta människa stå ut med att leva med en oäkta, artificiell, självskapad eller kollektivt formad partner? Äkthet behöver också bekräftelse, kan inte bara gömmas inombords. Det logiska rådet blir därför helt enkelt att söka sina vänner och livskamrater bland alla ”gammaldags vi” och låta de oäkta leva sina låtsasliv bäst de vill.

    Gilla

 8. Johan skriver:

  Du belyser en viktig poäng. Vi män har plötsligt blivit offret i samhället. Tänk så många som hängts ut oskyldiga, tex aftonbladetjournalisten, svtprofilen.

  Tror fortfarande minst en tredjedel av damerna inte är våra fiender och inte skulle anmäla dig baserat på att de ångrat sig. Sikta in dig på dem.

  Gillad av 1 person

 9. Marita K. skriver:

  Underbara Katerina!

  Jag håller inte med om ”Du kan tyvärr inte påverka de stora processerna i samhället” MEN antar att det är menat som att man sällan kan påverka på väldigt kort sikt. Pragmatism i sammanhanget, helt enkelt.

  Katerina med fleras idoga opinionsarbete tror jag påverkar, annars skulle inte heller så många vara arga över att Katerina med flera vägrar hålla käften! 🙂

  Gillad av 2 personer

 10. UlfH skriver:

  Att vara sig själv är ett bra råd till en man som vill vara man. För att komma dit kan man ta J. Petersson tolv råd till unga – eller vem som helst – män. Mycket bra råd att ha som målsättning om man vill bli en verklig man – eller människa.!

  Gillad av 1 person

 11. Rolf Wasén skriver:

  Katerina tänkte i hastigheten lite fel i om vad vi som enskilda människor kan påverka. Man står upp för det man tror på och när tillräckligt många är av samma åsikt, så tippar vågskålen över!

  Gilla

 12. Dan Ahlmark skriver:

  Katerina J. skriver klokt som vanligt, men saken är ju, att dessa åsikter bara är sunt förnuft. I extremfeminismens tidevarv är det lätt att glömma bort, hur artificiell och människofientlig könsmarxismen egentligen är. Jag skrev för några veckor sedan en artikel om angreppen på ”äldre vita män”, en numera förkastlig grupp människor. Under rubriken ”Män” tog jag då upp några faktorer, som är relevanta även för diskussionen här : https://www.contra.nu/contra-articles/aldre-vita-man/

  Gilla

 13. kvellulvblog skriver:

  Som äldre vit man med inkomst tillhör jag dem vars åsikter direkt förkastas enligt konventionella media. Men det finns andra åsikter i samhället, både hos män och kvinnor. I en motsvarande situation som frågeställaren, tycker jag att det är direkt fördelaktigt med den polarisering som uppstått. Man behöver bara var sig själv, bjuda, prata, krama, feminazisterna avslöjar sig då direkt , och man kan tacka för sig och vända sig till en annan kvinna, det finns många. För att inte missförstås, med feminazister menar jag kvinnor som talar om män, som Hitler talade om judar. Bättre att kunna avsluta direkt, än att först så småningom, finna vilken orm man närt vid sin barm.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.