Mohamed Omar: Notre Dame och Europas märkliga undergång

Mohamed Omar

När jag skriver detta på kvällen den 15 april brinner Notre Dame i Paris. Jag tror vi är många som tolkar bilden av den brinnande katedralen som en symbol.  Det är mer än en byggnad som går under. Den här bilden uttrycker vår känsla av att leva i en civilisations sista dagar.

I maj 2017 kom Douglas Murrays bok The Strange Death of Europe: Immigration, Identity, Islam (Europas märkliga undergång) som beskriver Europas snabba förvandling till något annat.

Jag besökte Paris det året, sommaren 2017, och jag såg förvandlingen pågå överallt. Paris blev mindre franskt, mindre europeiskt, och mer likt Afrika och Mellanöstern.

Byggnaderna står kvar, tänkte jag då, men som kulisser. Kulturen som skapade dem finns inte längre. Ättlingarna till människorna som byggde dem dör ut.

Tesen i The Strange Death of Europe är att den europeiska civilisationen, så som vi känner den, inte kommer att överleva den pågående massinvandringen och islamiseringen. Bokens första kapitel bär titeln: ”Europa begår självmord”.

När jag skriver det här vet man inte vilka som ligger bakom branden. Men bilden av Notre Dame i lågor är för mig en bild av det döende Europa.

Detta läste svenska skolbarn om katedralen på 1920-talet:

Det äldsta Paris ligger på en ö i Seine. Liksom ”staden inom broarna” i Stockholm kallas denna ö ännu ”Staden”, la Cité. Där ligger Paris förnämsta kyrka, Notre Dame (Vår frus, d. v. s. Jungfru Marias, kyrka). Den invigdes vid 1100-talets slut och är ett av den gotiska byggnadsstilens första och ståtligaste minnesmärken. Detta sätt att bygga uppkom just på denna tid vid och i Paris och spred sig därifrån till Tyskland, England och Sverige. Man häpnar, då man ser Notre Dame, först över de väldiga måtten och över den fasthet och kraft, som talar ur den av gråaktig sten uppförda kyrkan. Man går närmare och förvånas nu över det fina stenhuggeriarbete, som likt knypplade spetsar täcker hela den jättestora byggnaden. Och man gripes av vördnad, då man träder in genom de bildprydda ingångarna och går fram under de höga valven, som få sin hemlighetsfulla belysning genom de gamla dyrbara målade glasfönstren. I sju århundraden ha stadens invånare här bett för sig själva, för Paris och för Frankrike.

Citerat ur Läsebok för folkskolan (1922).

Den sista meningen, om att be för sig själv och sitt land känns väldigt främmande idag – att bry sig om det egna landet, den egna kulturen, är inte längre okej för européer. Det är okej, till och med bra för andra, men inte för oss.

Ofta används ”kristen moral” för att trycka ner oss och våra sunda instinkter. Men Jesus sade: ”Du skall älska din nästa som dig själv”. Det betyder att du ska älska dig själv. Om du erkänner din nästas rätt att leva lycklig i sin egen kultur och i ett land han kan kalla sitt hem, bör du erkänna din egen rätt till samma lycka.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

48 reaktioner på ”Mohamed Omar: Notre Dame och Europas märkliga undergång

 1. Thomas Ek skriver:

  Flera kyrkor har den senaste tiden brunnit i Frankrike.
  Vill inte spekulera, men,
  det skulle inte förvåna mig om det kryper fram
  att det här var en terrorist aktion.

  Gillad av 5 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Budet att älska sin nästa som sig själv är bara att bete sig normalt. – Så fungerar alla djuren i naturen i den mån de har inlevelseförmåga. – T o m den föraktade råttan hjälper hellre en medråtta i nöd än att förse sig med en godbit, har man kollat i experiment.

  Förklaringen till detta, är den naturliga ”godheten” som är den vi bör satsa på istället för på den inlärda: Att alltid försöka göra det bästa av läget. – Vad som är ”läget” beror på ens inlevelseförmåga och på hur vida perspektiv man har i tid och rum.

  Varför man älskar sin nästa som sig själv, är för att det är du själv. – Var du ser, ser du dig själv. – Medvetandet är insidan av skeendet och döden är en synvilla: Där jag är, är inte döden och där döden är, är inte jag.

  Gillad av 2 personer

 3. A skriver:

  Stor symbolik Omar, det är bara helt förskräckligt.

  Ju längre vi väntar med att återupptäcka kristendomen, destå värre kommer det att bli.
  Utan källan till sanning och ansvar, kan inte vår kultur överleva, jag är helt säker nu.
  När man tex talar om att kasta av sig det kristna ”oket”, så är det exakt detta man menar oavsett om förstår det eller inte. Man vill inte ta ansvar, man tror det går ändå. Men det går inte, det finns inte ens minsta lilla chans.

  Mvh A

  Gillad av 5 personer

  • Christer E skriver:

   Vadå “återupptäcka kristendomen”? Den har väl aldrig försvunnit helt, även om den under de senaste generationerna fört en tynande tillvaro (sedan Hedenius ”Tro och Vetande”). Vår kultur är influerad av kristendomen, men på inget sätt beroende av den.

   Sanning och ansvar. Jesus säger att jag är sanningen och livet. Vad är detta om inte ett mycket tidigt uttryck för vad som numera kallas postmodernism. Sanningen kan inte kopplas till en individ eller en trosuppfattning, såvida man inte hyllar anti-intellektualismen.

   Gilla

 4. Fredrik Östman skriver:

  Vi får väl se på vilket konto det får skrivas, men jag hade redan diskonterat min personliga förlust. Detta kommer inte att vara den enda katedralen vi förlorar eller gör oss av med. Clownerna är över allt och har inte givit upp.

  Gillad av 8 personer

   • Hortensia skriver:

    Vi får räkna med bråk även utanför skolans och kyrkans värld, Danske mand, när det närmast ensidigt negativa demografiska resultatet av migrationsindustrins missriktade multikultivurm skapar problem så till den milda grad, att vi allvarligt bör överväga totalt stängda gränser – även för kvotflyktingar.

    Gilla

   • Parisare och EU-medborgare skriver:

    De flesta partierna i EU har ingen rösträtt i nästa riksdagsval (!!), så 50% är ouppnåerligt!

    Gilla

 5. Jean L’Cluse skriver:

  Helt riktigt att se symbolism — Europas kulturella, politiska och ekonomiska undergang —I branden . Tack Omar for en val formulerad betraktelse.

  Jean L’Cluse

  Gillad av 4 personer

 6. Richard skriver:

  ”Europa begår självmord”

  Murray har fel här. Är det självmord när någon lurar dig att göra farliga saker, äta dåligt och dessutom samtidigt förgiftar din mat? Det kan komma att se ut som självmord om man inte upptäcker skurken bakom, men är det det?

  Det finns aktörer som inte vill oss väl.

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Nej, Murray har rätt.

   Vad han har upptäckt är att dt tycks finnas en självskadegen i den mänskliga naturen och det han funderar över är vad det är för krafter som får den genen att ta över en annan av våra naturliga instinkter: att försvara oss och att kämpa för överlevnad.

   Det är inte bara yttre krafter som förgiftat vår mat. Det är vi själva som gör det. Vad är det som fattas? Vad är det som bringar oss dithän när vi likt musen blir helt förlamad när ormen närmar sig.

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Återigen vill jag hänvisa till Jordan Peterson, som på ett fantastiskt sätt tagit sig an den kanske allra svåraste frågan: hur ska man kunna motivera sig själv och andra att tugga vidare och inte bar lägga sig ned och dö?

   Ursupatorer har i alla tider varit medvetna om denna mänskliga svaghet och därför vetat om att använda hot som sitt främsta vapen för att frysa motståndet.

   Människan vill gärna att livet ska vara lätt och bekymmerslöst och väljer därför till nittio procent att fly när fara hotar. JP, som vet detta bättre än de flesta, har valt striden eftersom han vet att den till slut är vår enda chans. Nu måste vi få alla andra att inse det också!

   Gillad av 1 person

   • Richard skriver:

    ”Ursupatorer har i alla tider varit medvetna om denna mänskliga svaghet och därför vetat om att använda hot som sitt främsta vapen för att frysa motståndet”

    Det var ju det jag sa; att det inte handlar om självmord utan om att andra som inte vill oss väl skapat det.

    Gilla

 7. T skriver:

  Förfallet sker även i det lilla.
  Att åka till Filipstad och andra orter i närheten som Lesjöfors är en resa tillbaka till baksidan av Sverige.
  Passerade Lesjöfors i höstas, skrot och smuts över allt, på gatorna står skrotbilar i rad, i fönstren hänger snedvridna persiennerna och på flera hus är det krossade glasrutor, lokaler uthyres och står öde, bortsett från det vanliga klientelet med pizzor, kebab och annat osvenskt och det enda människorna jag ser är några vinddrivna skygga svenskar, resten är svart,kolsvart.
  MuslimKvinns i slöjor och hijab drar runt med barnvagnar och männen sitter förmodligen och gör inget handtag mer än nödvändigt som att skicka in månadsansökan till socialen. Det är så man vill gråta. Sverige är total kört. Det slits isär av all invandring som är total onödig. Bara förstörande.

  Märkligt är att S fick 43% i valet.

  Gillad av 7 personer

  • Thomas skriver:

   T;
   Den texten om Filipstad känner jag igen (15/4 kl 21.43 på TA) om du ska kopiera andras inlägg får du gärna nämna att den inte är din egen . Blir larvigt när du inte kan stå för din egen text.
   Men gillad av 6 stycken kanske fick kammen att växa lite.

   Mvh Thomas,samma som både här på dgs och på Thoralfs blogg.

   Gillad av 1 person

 8. Dnam skriver:

  I Kina sprids kristendomen via så kallade huskyrkor. Träffas mer än 25 personer så bildas två kyrkor. Staten och socialdemokraterna har stulit svenska kyrkan på ett tusen gånger värre sätt än en brand i Notre Dame. Man döljer inte ens att man söker ett muslimskt övertagande via kopplingen S-Tro och Solidaritet-muslimska brödraskapet och ärkebiskopen kröner förräderiet med att driva med svenskarna med sitt ”Gud är Större”.

  Men Kina visar vägen, det enda som behövs är att träffas, utan staten och PK-ismen.

  Gillad av 8 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   DNAM: Du är en sanningsmänniska – trogen det ljus du har. Och det vill inte säga litet! Genom det är du en förebild för många andra i att vara trogen den kunskap och insikt man har. Innerligt TACK!

   Gillad av 1 person

 9. Vaknauppnu skriver:

  När skall vi sluta vända andra kinden till? Enligt mig skulle vi slutat redan när Fadime blev nekad en minnesplats av sina landsmän. Då skulle vi visat i vems land de var. Men nej, så blev det inte och det är en stor sorg att se Notre Dame nu brinna. Det försåtliga långsamma kriget fortsätter tills alla grenar är knäckta.

  Gillad av 3 personer

 10. Elisabeth skriver:

  Tack för fin text, Mohamed O. Som jag skrivit tidigare idag, att se spiran falla i ett hav av eld……mycket känslosamt. Och katedralen St Sulpice i Paris brann för bara några veckor sedan. Vad är det som pågår?
  https://www.zerohedge.com/news/2019-04-15/notre-dame-burns-european-churches-are-vandalized-defecated-torched-every-day
  Ingen får missa länkade artikeln om den enorma omfattningen av vandaliseringen av kyrkor i Frankrike. År 2018 attackerades 1063 kyrkor, en 17 %ig ökning sedan året innan. Det blir alltså värre och värre. Och det är, enligt artikeln, rätt uppenbart vilka förövarna är. Men, ingen talar eller skriver om attackerna mot kristna symboler. Det råder tystnad i Frankrike och Tyskland. Det är inte förövarna som riskerar något, det är de som pekar ut förövarna.

  Gillad av 3 personer

 11. Göran Holmström skriver:

  Om den var anlagd eller inte är ju den stora frågan.
  Är det en olycka så, är det sorgligt bara.
  Var den anlagd så är det en krigshandling, och ska på så vis bemötas.
  Är det bara jag som fått nog, av att allt vi tror och står för ska vika ner sig för politikernas och globalisternas strävan efter mer makt och pengar?
  Dom bryr sig inte i vilka medel eller, hur dom skaffar sig mer makt.
  En våg av våldtäkter kallas för olyckligt, Sprängningar och skjutningar heter ”Socioekonomiska orsaker”
  Nu har ett världsarv gått upp i rök, visar det sig att det var en medveten handling!
  Så ska det vara startskottet till motståndet och början till att vinna tillbaka vår kultur och livsstil, som vänstern kidnappat och perverterat för egen vinnings skull!

  Gillad av 6 personer

 12. Hortensia skriver:

  Ja, Eddie, nu brinner det i knutarna för ”eliten”. Ska de lyckas fortsätta negligera det missnöje med sakernas tillstånd som pyr ute i stugorna…

  … och som sannolikt blossar upp till ett politiskt inferno, om Notre Dame, Vår Fru, återfår sin forna glans bara för att förvandlas till ytterligare…

  … en malplacerad moské, vanhelgad åt en av de absolut ynkligaste, men farligaste ”män” vi alls känner till i mänsklighetens långliga historia?

  Gillad av 2 personer

 13. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är något fantastiskt att uppleva de jättelika gamla katedralerna i sin särpräglade skönhet. De var medeltidens jätteinvesteringar som slukade en stor del av ländernas BNP. Idag bygger Sverige vindkraftverk som är högre än både Uppsaladomen och Notre Dam. Det blir vår tids byggnadsminnen som kommer att stå kanske ett halvsekel och producera elström för kanske hälften av denna tid. Vad kommer att finnas kvar efter 750 år? – En nedvittrad stump?

  Gilla

 14. Parisare och EU-medborgare skriver:

  Vadan all denna pessimism och uppgivenhet och dessutom all detta underblåsande av erbarmliga konspirationsteorier?

  Europa har alltid lyckats ta sig samma och övervinna hotande faror, låt vara ibland under galgen (t.ex. i samband med WW-1, som egentligen var ett europeiskt inbördeskrig). Den europeiska kulturen är fortfarande livskraftig, men behöver (som många inlägg pekar på) ett erkännande. Den kulturen (vår kultur) är inte en kristen kultur, snarare går den tillbaka till den romerska (jfr den romerska rätten, som är basen för många europeiska länders lagstiftning, bl.a. den svenska). Efter Avicenna (1000-talet) och Averroes (1100-talet) har den muslimska världen inte förmått frambringa tänkare av rang, så hotet därifrån mot vår europeiska kultur kan nästintill bortses från.

  Slutligen, varifrån får Omar sin vision att Paris sommaren 2017 blivit mindre franska, mindre europeiskt? Besökte han bara Belleville, kanske, där det arabiska inslaget är stort, men absolut inte en majoritet. Det finns andra stadsdelar, kinesiska, vietnamesiska, judiska, etc. men så har Paris alltid sett ut. För det mesta fredliga, men oroligheter har förekommit, t.ex. massakern på hugenotter under Bartolomeinatten.

  Gilla

  • Dnam skriver:

   Hur många är muslimerna i Paris idag, jämfört med judar och vietnameser? Vilka stadsdelar har du lust att röra dig i på kvällen? VET du vad som orsakade branden? Har du sett videon, är det kanske Quasimodo?

   Gilla

   • Parisare och EU-medborgare skriver:

    Jag bryr mig inte om hur många muslimer/judar/vietnameser det finns i Paris, så länge de inte hindrar mig från att göra det jag vill (gissningsvis finns det fler judar än muslimer i egentliga Paris). Jag rör mig i alla stadsdelar (möjligen undantaget Bois de Boulogne på kvällarna) utan att känna någon speciell rädsla, precis som de flesta parisarna.

    Husr ska jag kunna VETA vad som orsakade branden? Esmeralda är kanske lika trolig som någonsin Quasimodo (!)

    Gilla

  • Roger Antmann skriver:

   Det är inte med stora tänkare som islam hotar Europa, det är med våld eller hot om våld, samt ett systematiserat barnafödande.

   Gilla

   • Parisare och EU-medborgare skriver:

    Utan stora (eller inte fullt så stora) tänkare faller eventuella erövringsförsok ihop som ett korthus, jfr IS. Stora tänkare hjälper dock inte alltid. Så hade nazisterna t.ex. både Nietzsche (mycket orättvist mot Nietzsche) och Heidegger (inte alls orättvist mot Heidegger) som tänkare/ideologer och ändå höll deras rike i bara drygt 10 år.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.