Bitte Assarmo: ”Blåbrunt” sa vänsterledaren populistiskt

Bitte Assarmo

Jaså, du har kommit ut ur garderoben nu?

Så sa en god vän till mig när jag berättade att jag börjat skriva i Det Goda Samhället. Det var sagt i all välvilja, eftersom det här är en person som sympatiserar med många av mina konservativa värderingar, och som dessutom är orädd och vågar sticka ut hakan när det behövs. Det var, gissar jag, också en anspelning på vad många mindre orädda och ”hakutstickande” skribenter och debattörer mycket väl skulle kunna tänkas säga om den katolska chefredaktören som bytte plattform. ”Bitte Assarmo har kommit ut ur garderoben och erkänner numera öppet att hon är…” Ja, vadå?

Det beror främst på vilket nedsättande epitet som trendar för stunden. Nazist och fascist känns lite uttjatat, till och med för ledarskribenterna på Aftonbladet, men förekommer fortfarande regelbundet.

Och ordet rasist används förstås också ofta för att beskriva sådana som mig, människor som erkänner att det finns en svensk kultur och svenska traditioner och som gärna vill uppmärksamma dem i denna kulturdödandets tid.

Det är naturligtvis ett helt felaktigt omdöme om kulturälskande människor. Man blir inte rasist för att man erkänner sitt kulturella arv. Det enda överanvändningen av ordet fört med sig är att merparten av landets journalister och politiker inte längre har den blekaste aning om vad rasism egentligen är.

Ett annat uttryck som blivit mäkta populärt i pk-kretsarna på sistone är ”blåbrun”. Det används i parti och minut för att misstänkliggöra meningsmotståndare, och tanken är förstås att skapa en bild av att den som är borgerlig (blå) också gärna hemfaller åt att vara nazivänlig (brun). Det ter sig förstås skrattretande löjligt för alla som kan tänka längre än näsan räcker, men för pk-ismens fanbärare är det blodigt allvar.

Nu senast hörde jag vänsterledaren Jonas Sjöstedt i sann populistisk anda använd uttrycket för att beskriva bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna. Och när en partiledare, som väl ändå borde ha vissa ambitioner att framstå som hyfsat seriös, använder ett sådant bisarrt begrepp så inser man att det inte är särskilt märkligt att det blir alltmer vanligt förekommande. Men att avgöra vad som är hönan och vad som är ägget – i det här fallet om det var vänsterpolitiker eller folkilskna ledarskribenter på vänsterkanten som skapade begreppet – är svårt att avgöra. En sak är dock säker: Den svenska pk-kåren är i stor utsträckning bräkande flockdjur som härmar efter varandra i allt. Och om en börjar beskriva meningsmotståndare som ”blåbruna” så kan man räkna med att resten lydigt följer efter.

Själv är jag konservativ och inget annat. Jag identifierar mig varken som nazist, fascist, rasist eller blåbrun. Och eftersom jag inte gör det – och inte är ett dugg osäker på var jag står någonstans i samhällsdebatten – så bryr jag mig inte om hur andra identifierar mig. Jag växte upp i ett land där det var fullt tillåtet att tänka fritt. Jag tänker inte sluta tänka bara för att det finns krafter som hävdar att den pk-istiska världsåskådningen är den enda rätta.

I mina ögon finns det ingenting som kan mäta sig med det konservativa tänkandet när det gäller att bygga ett gott samhälle. Konservatismen värnar tradition och kultur och förhåller sig avvaktande till postmodernism och diverse samhällsexperiment som bygger på flyktiga och ogenomtänkta trender. En konservativ samhällssyn ger helt enkelt en djupare anknytning till historien och kulturarvet och därmed också en större förståelse för samtiden. Att vara medveten om sitt kulturarv – och faktiskt också anamma både de positiva och de negativa delarna av det – är oerhört viktigt för att man ska kunna se sin samtid klart.

Idag, när det är högsta mode bland alla de tre statsmakterna att förneka eller till och med nedvärdera just detta kulturarv, är det därför inte särskilt märkligt att både politiker och journalister ser rött när de möter konservativa argument. Och därför kommer de att fortsätta spotta ur sig oförskämdheter och kränkande epitet. Med tiden kommer dock allt färre att lyssna. För ingenting är statiskt, inte ens pk-ismen.

41 reaktioner på ”Bitte Assarmo: ”Blåbrunt” sa vänsterledaren populistiskt

 1. Benjamin Dhover skriver:

  Märkligt nog ser vi populistiskt blåbruna dödsknarkarnazister nästan ut som riktiga människor på jobbet och på stan. Och detta trots att sjuklövern skriker sig blå i ansiktet över vilka amoraliska monster vi är som har fräckheten att påpeka att svensk kultur inte bara existerar utan dessutom har rätt att göra det. Helt klart ett fall för Morgan Johansson att lista ut hur vi bäst ska identifieras och tystas utan att go full fascist, så det märks i alla fall.

  Gillad av 8 personer

  • T skriver:

   Johansson tystar
   Eliasson o co fifflar?
   Efter höstens val till riksdag, kommuner och landsting stod det klart att bristerna i valsystemet är allvarliga och fusket mer utbrett än någonsin tidigare. Nya Dagbladet kommer därför att bevaka söndagens omval i Falu kommun och uppmanar läsare och medborgare att använda sin rättighet att både kontrollera vallokaler och övervaka rösträkningen på plats.

   https://nyadagbladet.se/inrikes/hjalp-till-att-motverka-valfusk-under-omvalet-i-falun-7-april/

   Om du är intresserad av att medverka, ta gärna kontakt med redaktionen i förväg via mejl och lämna dina kontaktuppgifter, redaktionen@nyadagbladet.se.
   Läs också Nya Dagbladets artikel “Så kan du som medborgare motverka valfusk på valdagen” för mer tips om du kan agera om du ser något misstänkt.

   Gillad av 1 person

  • p kohlin skriver:

   Bra Östman men vi behöver en ny diskussion om de konservativa idéerna och framförallt se på exempel när de är/varit statsbärande ( t ex Bismarck-Tyskland) alternativt mycket inflytelserika i vår västerländska civilisation. Vi kan väl vara snälla och räkna Ryssland dit oxå. Intentioner och utfall. Eller har jag missat nåt?? Att konservatism dels, påstår jag, ingår i självdefinierandet och livsinställning dels politiskt vill ha en stark stat och ett enat samhälle som försiktigt kan reformeras. Nu slutar jag skriva annars svarar jag på min efterlysning. Tycker inte det räcker med en privat uppfattning om konservatism som kan innebära lite vad som helst (som också kan rymmas i olika ismer som inte är konservativa) utan vi behöver utifrån historien se den oxå. Sluttjatat för idag.

   Gilla

   • Dnam skriver:

    Jag tycker Östmans skrivelser om detta är de mest genomtänkta jag läst på svenska men man måste läsa till slut och tänka efter för det är ganska annorlunda från hur vi är upplärda att tänka och dela upp i olika ideologier. Konservatism kommer innan ideologierna och kan inte ställes upp vid sidan av dessa, konservatism är att följa och låta sig vägledas av naturen.

    Gillad av 3 personer

   • p kohlin skriver:

    Med all respekt Östman o DNAM, jag återkommer när jag studerat konservatism djupare och till DNAM: jag inser naturrätten och sympatiserar med dessa idéer men vill oxå pröva idëernas inflytande. Om det går vara objektiv bör man vara det. Återkommer som sagt.

    Gilla

   • p kohlin skriver:

    Tack för tipsen Fredrik Östman, Nej Tännsjö, kommunisten aldrig. Håller på med Scruton på svenska ”Filosofi för den moderna människan” just nu och Tingstens ”De konservativa idéerna” från 1939 (den sista intressant eftersom den skrevs innan ww2 och Tingsten tycker jag är skarpsinnig…Disraeli intressant just nu). Scruton har ju skrivit många böcker, får upptäcka vartefter. Kanske inte ”I drink therefore i am” och ta honom på orden direkt, blir nog lite rörigt på sidan 23 då. .

    Gilla

  • Kaj Åhlund skriver:

   Bästa Fredrik Östman!
   Jag ger dig i grunden rätt att det inte finns någon konservatism i Sverige men protesterar lite när du lägger till ”inget uns”. Däremot är det SD som började tala om ett konservativt block och det visar hur illa ställt det är, KD hängde på medans moderaterna fortsätter å vela.
   Anledningen till detta är att ”sossarna” och kommunisterna lyckats smutsa ner ”högern” och konservatism så till den milda grad att det är fult att vara konservativ.
   Man har tutat i folk att Hitler och nazismen var höger och konservativ när det i verkligheten var tvärtom. Hitlers parti var Tyska Nationalsocialistiska arbetarpartiet ett vänsterparti uppbyggd på samma sätt som Kommunistpartierna!
   Själv är jag stolt medlem av Sverigedemokraterna och hoppas att deras politik tillsammans med KD får stora framgångar för att vända på den skadliga ja rent av förödande politik som bedrivs i Sverige idag. Vad som behövs idag är ett nytt parti ett konservativt parti som grundar sig på kristna värden, monarki och Svenska värderingar uppbyggda genom sekler av hårt arbetande människor!

   Gilla

 2. Lars Strömberg skriver:

  Om den neurotiska etikettsvåndan vore obefintlig så skulle sannolikt både samtal och resonemang utvecklas på ett gynnsamt sätt.
  Jag brukar tänka: Spelar det någon roll – egentligen, alltså – vilken etikett andra klistrar fast på en? Och spelar det någon roll i vilken låda man därefter blir med stoppad i?
  Visst, det spelar roll, om man är fokuserad på socialisering.
  Om man däremot värdesätter resonemang och funderingar snarare än det sociala spelet, så har etiketterandet ingen större betydelse.

  Gilla

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Så sant!

   Rött o grönt blandat blev som vi vet…

   30-40 tals BRUNT!

   Det dåliga samvetet tycks plåga ännu?
   Då kletar man det på andra istället!

   Vårt land struntar man i…

   Gillad av 1 person

  • Erik2 skriver:

   När rött blod torkar blir det brunt. Vill man behålla den röda färgen måste nytt blod hela tiden tillföras. Jag tycker det symboliserar kommunismen så väldigt bra. Jag tycker också man kan säga kommunism och inte socialism, feminism, genus osv. Det är kommunismens hydra som alltid återkommer med tio nya huvuden.

   Gillad av 1 person

   • Patria Amissa skriver:

    Exakt så Erik2! Man behöver bara betänka att 1953 sade CH Hermansson: ”Stalin är en av alla epokers mest geniala vetenskapsmän” och ”Lenin och Stalin är och förblir också den svenska arbetarklassens förnämsta lärare”. Och när Hermansson avled förra året skrev Jonas Sjöstedt: ”CH gjorde marxismen och socialismen relevant i den tid han levde i”. Och sådana personer har suttit och sitter i Sveriges riksdag!

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Nazistflaggan var röd som alla andra socialistflaggor. Det är en varning för kapitalet: Karl Marx samlade pressklipp om trafikolyckor och den röda fanan var den varningsflagga man gick till fots med framför bilar och tåg (”kapital”).

   Gillad av 1 person

 3. Att skapa inflation skriver:

  En gång i tiden unga människor – är i dag döda. Så har livet alltid sett ut. Människor föds, lever och dör. Och med det deras personliga erfarenheter. Få har i dag levt under det nazistiska oket – eller hört dess stöveltramp i original. Men litteratur och vittnesmål svämmar över av detaljer. För den som vill förstå gäller det att läsa in sig på ämnet.

  Mänsklighetens lärande borde fungera som ett evigt husbygge. Där all mänsklig erfarenhet kunde muras in i väggarna. För tid och evighet.

  Det är svårt att hålla all mänsklig smärta vid liv, som en påminnelse om historiens orättfärdigheter – för kommande generationer att ta del av.
  Detta för att undvika framtida övertramp och mänskliga härdsmältor. Kunskapens låga – om nazismens förflutna och illdåd – måste kunna hållas levande och sann.

  Så över till nuets ögonblick.

  Där pågår kampen om den mediala uppmärksamheten. Så även inom dagspolitiken.
  Då vill man arbeta effektivt. Slå igenom i mediabruset. Man tar då gärna till de grövsta vapnet man känner till. Och det är anklagelsen om nazism.

  Men inflation kan även drabba historiska referenser. Inte bara ett penningvärde. Utnyttjar man nazismen, som ett brunt skynke – i tid och otid – tappar nazismens med tiden kontakten med sina verkliga rötter och ondska. Man punkterar till sist allvaret i historien själv.

  Orättvisa anklagelser om brun färg och nazism gör därför historien en orättvisa. Man förringar indirekt nazismens verkliga offer. Obefogade anklagelser gör historien själv en björntjänst. Ropar man för ofta – ”att vargen kommer” – när det inte är sant – så banaliserar man till sist nazismens destruktivitet. Om även snälla människor med goda avsikter framställs som nazister – hur skall man då kunna skilja dem från verkliga nazister?

  Och när höga politiska företrädare faller för detta billiga, förringar man allvaret i nazismen, och alla dess offer. Man saknar ansvar gentemot historien själv. Bara för att kunna plocka billiga poäng i nuets frestande ögonblick.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vi har alla i Sverige levt under det national-socialistiska oket, och gör det än. Det började redan 1932. Nu är det fullt utvecklat med Hitlerjugend som protesterar på gatorna mot sina egna föräldrar och med politiska kommissarier på barndaghemmen som indokrinerar barnen i statideologien så att de offrar sina liv och kroppar för sociala och medicinska experiment. Ondsinta doktorer skär bort fullt friska könsdelar från friska barn för att tillfredställa socialistiskt-ideologiska lustar och ideal. Sverige 2019. Hitler skulle avundas Löfvén.

   Gillad av 7 personer

 4. Göran Holmström skriver:

  Egentligen så är ju hela cirkusen rätt smart uppbyggd. idioter som aldrig skulle kunna skapa ett företag eller tjäna rejäla pengar på hederligt vis, har kidnappat demokratin och säger sig göra det,”Rätta”. Till hjälp har dom journalister som knappt kan granska något vare sig opartiskt eller ordentligt, dom tjänar även dom mycket bra på att spela med.
  Sammanfattar man Sverige så är det ett Idioternas Pyramidspel endast.
  Jag är mycket tacksam att jag råkat födas i detta land, INTE..

  Gillad av 1 person

 5. Aha skriver:

  Fulstämplingen i form av att kalla sina motståndare för rasister, högerpopulister etc ska fås att upphöra. Varhelst den förekommer på (förment) anständiga och någorlunda neutrala ställen; angrip den. Angrip den framför allt på public service. De har i ett halvsekel fulstämplat borgarpolitik. Det måste äntligen fås till ett slut. Public service ska vara opartiska, de har ett formellt ansvar för detta. De ska förmås att först och främst omnämna organisationer och personer som de själva vill bli omnämnda.

  Nya media borde samla sig och gemensamt skjuta bredsidor på public services halvsekelgamla ovana att fulstämpla allt till höger om vänster (där fick jag till det).

  Ta dom i örat för varje enskilt missbruk. Vässa pennorna.

  Gillad av 2 personer

 6. phnordin skriver:

  Det stämmer att populismen frodas framförallt i det PK-istiska samhället. Titta t.ex på den överdrivna godhetskulten, oövertänkt biståndspolitik, genusforskningen, indoktrineringen genom SVT och SR och nu klimathysterin mm som alla verkar med starka populistiska inslag. M.a.o. använd detta epitet med urskillning och med goda definitioner som bas.

  Gilla

 7. rolfholmen skriver:

  Hej Bitte,
  När jag började på gymnasiet hade jag oturen att hamna i det som då kallades ”det nya gymnasiet”. De som var ett år äldre genomled studentskrivningar och examensförhör. De kunde på riktigt kalla sig för studenter. Vi, min årskull och de som kom efter, bara gick ut gymnasiet. Som väl är fick jag åtminstone gå i realskola.
  Vad jag vill komma fram till är, att en väldigt smart och vältalig yngling, som verkligen tog studenten höll avskedstalet som representant för studenterna. Hans tes för att uppnå det ideala samhället var ”total indoktrinering”. Det är onödigt att nämna hans politiska hemvist. Det tycks mig som att hans idé håller på att genomföras genom dagens skol- och familjepolitik. Förhoppnings låter sig alla inte indoktrineras, även om det ser mörkt ut.

  Gillad av 1 person

 8. Dnam skriver:

  Inget är statiskt men mer statiskt än annat är totalitära ideologier och stater, och nu har vi tre i Sverige, socialism och dess derivat pk-ism, samt islam. Islam har klarat sig utan en enda förbättring i 1400år, så något av det mest infantila som nu torgförs av etablissemanget, det är assimilering och ett ”europeiskt islam”, vi kan se fram emot att finna denna nya konsensus och villfarelse överallt snart gissar jag.

  Så det är ett rejält misstag att anta att detta går över hux flux som en musikstil eller bellbottoms. De som tror på samexistens riskerar att islam blir sluttillståndet för både barn och barnbarn och barnbarnsbarn.

  Gillad av 4 personer

 9. Ivan D. skriver:

  Sjostedt, ledare for ett parti med rotter I Stalin’s ideologi bor nog ligga lagt med konmentarer.

  I sammanhanget , nar Dagens Nyheter behover en politikers kommentar till en dagsaktuell fraga ar det pafallande ofta hur ledaren for ett f.d. Kommunistparti tillfragas. Vad skulle Herbert Tingsten saga?

  Ivan D.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.