Mohamed Omar: Folkhälsan är först och främst folkets ansvar

Mohamed Omar

Det är alltid någon annans fel i vänsterns värld. Att själv ta ansvar för att lösa sina problem har de svårt att tänka sig. Vänsterdebattören Liv Beckström argumenterar i en ledare i Dagens Arena den 1 april 2019 för ”sociala insatser” mot övervikt: ”Förbättrad folkhälsa kräver mer än träning”.

Hon citerar ur det nationella målet för folkhälsopolitiken som är ”att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation”.
Men detta mål kan aldrig förverkligas. Människor är olika. Vissa är lata, andra är aktiva. Vissa kan behärska sig, andra är glupska. Vissa har dålig karaktär, andras är bra. Vad politiker tycker och tänker och saken betyder noll och intet. Hälsoklyftorna finns av samma anledning som det finns inkomstklyftor, begåvningsklyftor och talangklyftor.

Beckström hänvisar till Folkhälsomyndighetens årsrapport Folkhälsans utveckling 2019 visar att utvecklingen går åt motsatt håll:

”Medellivslängden ökar i Sverige för alla grupper under åren 2006 – 2017 – med undantag för kvinnor med förgymnasial utbildningsnivå.”

Tänk om de har sämre hälsa av samma anledning som de inte klarade av gymnasiet – svag karaktär och dålig disciplin? Det kanske inte är någon annans fel?

”God hälsa och ekonomisk jämlikhet är ömsesidigt beroende av varandra”, skriver Beckström. Det tror jag inte ett dugg på. På vilket sätt får jag bättre hälsa för att jag är lika rik eller lika fattig som alla andra? Även den fattige kan avstå från fett och socker. Det sitter i huvudet.

Tankesmedjan Tiden, berättar hon, presenterade på S-kongressen, en rapport som tycker att samhälle och individ delar ansvar för måendet. Jag förstår inte: på vilket sätt är det samhällets fel att vissa inte kan låta bli att vräka i sig mat? På vilket sätt är det samhällets fel att vissa inte orkar gå ut och springa?

Beckström skriver ”självfallet har vi ett eget ansvar för hälsan”. Men hon menar inte vad hon skriver. För i nästa mening påstår hon att den sämre hälsan hos vissa beror på ”minskad inkomsttrygghet och ökade svårigheter på bostadsmarknaden”.

Jag bor i ett litet rum. Men golvytan är tillräckligt stor för att göra armhävningar och sit-ups. Jag har gått ner 40 kilo sedan 2016 och siktar nu mot ett sexpack till sommaren. Jag har inte fått någon hjälp av någon tant inom välfärdsindustrin. Det handlar bara om vilja och disciplin.

Vad har inkomsten med träning att göra? Det är gratis att träna. Bara ställ dig upp, så böjer du dina knän. Gör så 20 gånger varje morgon. Sedan kan du kasta busskortet och börja gå. Strunta i hissen och spring upp för trapporna.

”Alltför ensidig inriktning på individer skymmer sanningen att det är ojämlikhet som förkortar livet och försvagar hälsan för stora löntagargrupper.”

Ja, fördelningen av egenskaper som intelligens, viljestyrka och karaktär är ojämlik. Det kan inte Beckström ändra på.

Det finns intelligenta människor som inte prioriterar sin hälsa. De vill hellre läsa böcker. Vissa vill kunna klara 80 kilo i bänk, andra vill läsa en klassiker om dagen.

”Inkomstfördelning och välfärdssystem, trygga arbetsvillkor och bostäder är långt viktigare för en frisk, kunnig och lycklig befolkning än fler gymbesök.”

Det här begriper jag ingenting av. Självklart är fler gymbesök bättre för min hälsa än andras inkomster och arbetsvillkor. Vad andra tjänar har inget med min hälsa att göra. Min hälsa är mitt eget ansvar och ingen annans. Men som sagt, man behöver inte gå till gymmet. Man kan springa tio varv runt huset. Sen kan man göra tjugo armhävningar innan man somnar. Det kan du göra även om du bor i en städskrubb.

34 reaktioner på ”Mohamed Omar: Folkhälsan är först och främst folkets ansvar

 1. Bo Svensson skriver:

  Så länge vi täcker varandras sjukvårdskostnader via skatten, har vi anledning att bekymra oss om andras destruktiva livsstil och just beträffande fetman finns det ju ett perfekt styrmedel: Fetskatt. – Tusen kronor per kilo övervikt vid den årliga invägningen då man lämnar sin självdeklaration.

  Gillad av 1 person

  • brrr skriver:

   Och tvångssterilisering om man är intellektuellt undermålig?
   Och hur blir det med mig som väger mindre än min längd stipulerar att jag borde enligt ”experternas” tabeller, får jag tillbaka på skatten då?

   I en atomiserad värld som håller på att braka samman, är det naturligtvis många som mår för jä****t och torskar på olika slags beroenden, ofta sådant som deras gener och hjärnor har förutsättning att torska på. Hur gör vi med alla giriga psykopater, ska de betala in extra skatt när de blåst andra människor på deras livsmöjligheter?

   Gillad av 4 personer

 2. JL skriver:

  Instämmer, men ”eget ansvar för sin situation” går tyvärr emot allt i vänsterns kärna.

  Alla är antingen offer, eller förövare.

  ——

  Intressant är att, ju äldre jag blir, och ju fler länder som jag bott i, ju mer landar jag personligen i slutsatsen att ”olika folkgrupper beter sig signifikant mycket olika, och vissa beteenden är hårdkodade”.

  Har också själv haft anställda från ett 10-tal länder med vitt skilda kulturer (och genpoler).

  Vissa egenskaper är lätta att korrigera, medans vissa aldrig verkar försvinna även om de ibland går att förtrycka/korrigera.

  Bor nu i ett land med kultur vitt skiljd från den svenska. Har ägnat mycket energi åt beteendekorrigering i min närhet. Ibland går det, men vissa egenskaper bara ”är”.

  Det svenska ”flitet och planerandet” är inte direkt vanligt i länder där man aldrig behöver frysa och mat växer på träden.

  Alla har INTE en liten flitig och långsiktigt planerande svensk inom sig , som kommer ut med rätt stimuli.

  Är det också något man lärt sig under all dessa år i yrkeslivet, så är det att du sällan kan ändra på människor.

  Acceptera dem som de är, eller avsluta samarbetet.

  Aldrig har jag avslutat ett samarbete för tidigt, men alldeles för ofta har jag tänkt att ”han/hon får en chans till så kanske det går bättre den här gången”.

  ——

  I den sociala ingengörskonstens värld har man inte mycket övers för mina erfarenheter dock. Förtryckande strukturer och socioekonomi förklarar 100% av variansen när ideologier får dominera diskussionen.

  Tänk om man skulle tillämpa samma syn på djur? Där har vi inga som helst problem att generalisera och tilldela olika raser sannolikheter för genetiska egenskaper.

  Att t.ex. kamphundsraser är gravt överepresenterade bland hundar med aggressionsproblem beror endast på miljöfaktorer? Visst, de flesta kamphundar är nog skötsamma och lever säkert hela livet utan att skada någon…. överrepresentationen är dock signifikant, och aggression har gynnats evolutionärt i rasens framtagning. .

  Värt fundera på när vi importerar befolkning från regioner i Mellanöstern och Nordafrika där vilja/förmåga att utöva våld har varit mer evolutionärt gynnat.

  Jämfört med norra kalla Europa sker resursanskaffning oftare genom erövring, än via skapande.

  ——

  Riktigt lika mörkt som M Omar ser jag det inte. Många ”Oduglingar” kan bli skötsamma och dugliga.

  En del beteenden kan förtryckas/korrigeras relativt permanent. M Omar med sin nyvunna fysiska form är kanske själv ett exempel på detta?

  Här en sammanfattning av en bra bok i ämnet. Läses helst i sin helhet: https://fourminutebooks.com/the-power-of-habit-summary/

  Gillad av 4 personer

 3. Jan Andersson skriver:

  Fett ska man äta mycket av (överskottet går ut) men mycket mindre socker eftersom det stannar i kroppen. Men idag kan man se vuxna individer som kolkar i sig sockerdricka, något som aldrig förekommit i Sverige tidigare.

  Gillad av 5 personer

  • Kronblom skriver:

   Stämmer bra. Utan socker minskade vikten snabbt i början men sen går det långsammare när BMI gick under 30. Har man som jag slitna leder är kolhydraterna nästa steg.

   Gilla

 4. Jari Norvanto skriver:

  Det var ju ödmjukt av vänsterdebattören att skriva om ”påverkbara hälsoklyftorna” och inte låta alla ”klyftor” framstå som politiska göromål. Men var dras gränsen mellan påverkbara och icke påverkbara?

  Om man äter upp apelsinklyftor, så försvinner klyftorna, Kanske man då kan konsumera sig igenom alla sorters klyftor… Och vad är ursprunget till ordet klyftig? Att man har en skalle som en grapefrukt eller bråddjup av smartness? Höhö.

  Gillad av 1 person

 5. Fredrik Östman skriver:

  Det är ju som vanligt värre ön det verkar vara. Det som orsakar fetmaepidemien och med den epidemierna av alla dess följdsjukdomar som högt blodtryck, cancer, åderförkalkning, insulinresistens (”diabetes 2”) och så vidare är statens och samhällsingenjörernas kostrekommendationer.

  Gillad av 5 personer

  • Anders L. skriver:

   Övervikt och fetma har tredubblats sedan 70-talet så att nära en tredjedel av jordens befolkning nu är överviktig. Orsaken är ändrad livsstil och felaktiga kostråd. Ät mer fett och mindre socker, kolhydrater!

   Gillad av 2 personer

 6. akelaslair skriver:

  Har med viss oro lagt märke till att du magrat. Det gläder mig att det beror mera på ändrade kostvanor och träning än ohälsa. Sköt om dig och ha det gott. Jag uppskattar allt du skriver, särskilt när du skriver om svensk kultur, men hör för dåligt för att hänga med i poddarna. Hälsningar från en farmor.

  Gillad av 4 personer

 7. Dnam eksnad skriver:

  Jag har nog också sett att du smalnat, aha,sixpack.

  Artikeln prickar lite fel, jag tror ohälsan som nämns främst rör invandrarkvinnor, de får dålig hälsa av psykiska skäl, av denna grymma folk och kulturblandning som de uppmuntrats och lurats till, på samma sätt blir deras män uppgivna och hatiska. Vilket värde har de i en helt annan kulturell kontext, som vår? Det är så tydligt, ALLT de vill är att återskapa sina egna samhällen här, för att de skall finna mening och värde i tillvaron, etablissemamget, 7-klövern, har stulit allt som var värt något för dem, allt som gav gav dem glädje, så det är inte så konstigt om de blir MER religiösa och MER avvisande mot den nya kulturen, de blir lätta offer för radikalisering. Istället för att sitta på sin egen gata, och se mormor komma förbi, eller hälsa på hantverkarna tvärs över gatan, eller gå till den brokiga marknaden, eller utföra en myriad av sysslor som man gör i dessa samhällen där alla behövs, så har de blivit VÄLFÄRDSKLIENTER. De tar ut pengar ur en automat, de utsätts för förnedringen att gå till socialen som enda syssla, sedan matkassar, sedan hem till lägenheter som gjorda för självmord. Deras barn har uppenbarligen ingen framtid och blir hatiska och omöjliga att kontrollera i den nya kulturella kontexten.

  Är det inte fruktansvärt, man har tagit livet från dessa och ersatt det med en enda lång stig till döden, som klienter som skall motivera existensen av det välfärdsindustriella komplexet, alla, från politiker till socialsekreterare, de får sin utkomst och kvasireligiösa godhetskick på ryggen av alla dessa människor som man tagit ifrån meningen med livet, de sitter i sina lägenheter och bara överlever, de vegeterar, inte konstigt att de får dålig hälsa, de får inte ens nog med sol.

  Vilken vidrig hybris Sverige är besatt av, vilken okunskap om världen och vad som gör livet värt att leva. Sverige tar meningen med livet från allt fler människor för att skapa en falsk mening åt alla hycklande svenskar som stödjer den officiella lögnen, det är dags att klä av denna lögn och denna ondska, det är dags att ge dessa invandrare meningen med livet åter och släppa ut dem ur buren som är Sverige, de är som fåglar som kineser håller i burar och betalar för att släppa ut för sitt nöjes skull, för att sedan fångas igen. Låt dessa invandrade kvinnor och män får livet åter och låt dem få lämna Sverige och åka hem. Då kommer livsglädjen och hälsan tillbaks.

  Gillad av 7 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   DNAM — Intressant med detta utbrott av empati, jag blir smått rörd.

   Tänker dock på ETT faktum: Alla dessa människor VILLE hit till vårt kalla snörika land!
   De lockades hit med feta löften från makthavarna om stora bidragspengar.

   Den som inte trivs här kan med fördel resa hem igen, och jag bryr mig inte om deras bristande trivsel i Sverige…

   Gilla

   • Dnam skriver:

    Haha, det är väl dolt men jag menar det, visst kommer deras trivsel långt ner på min lista men jag avskyr denna sociala ingenjörskonst där man skall få alla att bli likriktade kuggar för staten.

    Vi måst vända på godhetsargumenten, att det på något sätt är gott att dessa människor är här, det är det inte, man tar ifrån dem människovärdet, en slags slavar i ny tappning, samtidigt som vi hålls kvar i skatteslaveriet. Det är BARA politiker och VIKs fångvaktare som tjänar på detta.

    Gillad av 3 personer

  • matsesoc skriver:

   När jag läser ”Dnam eksnad”s inlägg kommer jag att tänka på boken ”Historien om Sascha” av Karl Bjarnhof. Det är en detaljerad biografisk berättelse om en judisk familj som ”flydde” från Tsar-Ryssland till Sverige i början av 1900 talet. Ett typiskt flyktingsöde! Fadern blir till slut vansinnig av otrivsel i det främmande landet! Utan tvivel hade han bittert ångrat att han gav sig iväg från hemlandet!
   https://biblioteket.stockholm.se/titel/24432
   http://libris.kb.se/bib/1530141
   Av stort historiskt värde och behjälplig för att förstå våra nuvarande ”invandrares” läge! En ”lose-lose situation” för alla! Utom för globalisterna som strävar efter att förstöra Europa

   Gillad av 1 person

  • A skriver:

   Jag har föreslagit muslimer jag känner, att de borde fly från Sverige. De har ingen aning om vad makteliten försöker göra med dem. Jag uppfattar dem inte som särskilt uppmärksamma politiskt, snarare gör de sin grej oavsett. De jag träffat tycks inte uppfatta Sverige alls på samma vis som vi. Men de vet mer om livet, ondskan och sanning än svensken. Men ändå omedvetna om mycket iallafall. De är nog mera vana vid en regelrätt tyrann, inte denna oerhörda försåtlighet vi har här.

   Mvh A

   Gillad av 1 person

 8. Isabella skriver:

  Härlig krönika som framkallar skratt trots allvarligt ämne och svidande kritik mot vänstern.

  Fascistiska dekret under Mussolinis tid i Italien, där han, Mussolini ansåg att staten var normen och uppförandekoden. Staten skulle disciplinera medborgarna. Fascismen fanns på alla samhällsområden för att påverka italienarna att bli mer italienska.

  Vänstern bejakar ju staten och statens ansvar för allt som rör medborgaren. Vana som de ideologiskt är av förtryck och diktatur. Något de vill pådyvla oss övriga som inte delar deras förvridna världssyn.

  Vi ska vara glada att vi ännu kan och får träna var och när vi vill, äta för mycket eller för litet och roa oss som vi finner bäst. Snart kan de tiderna vara förbi.

  Då avser jag inte heller klimatfrågan som miljöpartiet larmar om. Två toppnamn till EU inom miljöpartiet vet att jorden är borta om 5 år.

  Undrar om miljöpartiet är det nya Sista Dagars Heliga, en sekt vars nasare gick från dörr till dörr med sitt budskap att domedagen var nära om man inte följde deras regler.

  Gillad av 5 personer

 9. Göran Holmström skriver:

  Bravo Mohammed fortsätt skriv så bra som du gör, jag gillar verkligen det du skriver och tänker, och träna på sex-packet kommer till den som sliter hårt nog 🙂
  Själv så älskar jag mitt tolvpack den ölmagen har inte alla råd att bygga.
  Ps när du blir stark nog så finns det massa bra varianter på armhävningar, som dom på tumme och pekfinger, tio sådana stärker fingrarna så mycket att man lätt kan slå pekfingret genom hård markfrigolit om sådan skulle anfalla en någon gång ;).
  Till det så armhävning med dubbelhandklapp, bygger mycket bra reflexer.
  Ps jag ska börja med enduron igen, bara jag kommer i crossbrallorna..

  Gilla

  • Dnam skriver:

   Ja hälsa är mer än sexpack. Jag hade i många år sexpack, när min barn kom och man inte hade tid med gymmet så uppfann jag babyträning, det går till så att varja gång man går till gymmet så tränar man på en timme lika mycket som man gjort på 3-4 gånger, 5-6 timmar tidigare, med nästan lika tunga vikter. Enormt effektivt, men min hälsa var ändå inte bra, jag var inte glad, stressad, och sov dåligt och blev sjukare och sjukare, trots sixpack, och dog nästan. Detta har drabbat mig två gånger, lite mildare första gången då jag jobbade hårt, tränade på gym, klättrade och också dök. Jag tror jag överbelastat mitt immunförsvar och levt med en inre psykisk disharmoni som slitit ner den fysiska hälsan till slut. Jag har ännu inte hittat ut, och känner mig som en ballong som flög runt och nu har luften pyst ut.

   Så sexpack i all ära men att göra sådant som är meningsfullt och fyller en med energi är viktigare.

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Tråkigt att hälsan är inte på topp, jag var en gång i samma sits, dubbla jobb ibland trippla sov knappt något under långa perioder, enda gången jag sov ordentligt var när jag drack Whiskey haha tålde enormt lite på den tiden.
    Mina symptom var astma hela vintern och mycket ont i bröstet hostade blod, nej inte mycket men tillräckligt för att oroa sig, minns inte hur länge jag mådde så men över tio år i alla fall, var i övrigt stark som en oxe kunde hänga på ett dörrfoder och göra chins med endast två fingrar på varje hand, men trots det så föll jag sönder inifrån.
    Nu är det cirka 15 år sedan jag mådde dåligt och numer är jag väl lite över medelmåttig i form och styrka, men mitt inre mår bäst, minus galenskapen då 😉
    Om du vill ha mitt råd i att återfinna hälsan. Så börja med att släppa all inneboende ilska och hitta någon form av meditation, behöver absolut inte vara österländsk.

    Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Här kommer fortsättningen, sedan uteslut konstgjorda tillsatser i maten, så gott det går, läsk innehåller bara skräp som sagt inget med långa e-nummer.
    Lått fysisk rörelse, gärna med repetering, då kan man meditera över frid samtidigt.
    I början händer inte ett dugg, men du som är jävligt skärpt, kommer märka det förmodligen snabbare än envisa trögtänkta mig, att inombords så börjar det hända saker, med hälsan.
    Viktigt att komma ihåg varje adrenalin påslag av stress eller ilska, ger flera dagars försämring i immunförsvaret, Läs detta om och om igen tills det sitter,
    Vi är inte GJORDA FÖR ATT STRESSA, länge. vi lever fel mot hur vi är skapta.
    Danske man repetera detta om om och om igen, tappa inte tråden eller tålamodet, visst det händer, men bara kämpa på, om du inte tror så funkar det inte heller!
    Läs lite böcker om spontan läkande för att fixa tron, Detta är mycket viktigt utan tro händer inget, nej inte tro på Gud eller högre makt utan på att DU vill läka dig själv.
    Svettas är viktigt det renar systemet och lagom med vatten inte överdrivet men du fattar lagom.
    Det kanske verkar knasigt och flummigt detta.
    Men tro mig jag läkte bort min Astma och allergi såhär jag har, det inte längre, till det så på över 7 år den värsta ohälsa är småförkylning endast ett par gånger.
    Det jag skriver nu kommer du inte tro, på men jag bröt handleden i endurospåret, drog det rätt själv och det läkte törs inte skriva hur fort,men tro mig fort gick det.
    Ps önskar dig all hälsa åter, då du är en bra person och mycket trevlig att byta tankar med.
    Mvh Göran.

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Jamen Dnam, nu får du se till att bli frisk. Jag tänkte att vi skulle segla i skärgården och klura ut lite grejor. Jo visst.. Och andra kanske vill haka på? Det skulle kunna bli kanonbra 🙂

    Mvh A

    Gilla

 10. garlbanke skriver:

  Vi lever i syndabockens tid. Den innebär att ingen kan någonsin göra något fel, för om det blir fel så beror det på någan annan. Om denna annan inte finns i närheten beror det på samhället. Att ta personligt ansvar existerar inte längre. Människor har anträtt degenereringens väg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.