Ny podd! Mångfald är styrka. Orwells 1984 och Det Nya Sverige

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 24/3) pratar Mohamed Omar (Eddie) med Dolf om George Orwells dystopiska roman 1984. Romanen, som kom ut 1949, skildrar ett totalitärt, kommunistiskt samhälle. I provinsen Airstrip One (före detta Storbritannien) i landet Oceanien övervakas och kontrolleras medborgarna av det styrande partiet som bara kallas Partiet. I Sanningsministeriet är huvudpersonen Winston Smith en tjänsteman som ansvarar för att bevara Partiets propaganda genom att ändra historien för att visa att Partiet alltid har rätt. Från 1984 har vi bland annat fått uttrycket ”Storebror ser dig” (Big Brother is watching you). I podden pratar Mohamed Omar och Dolf om likheter mellan romanens samhälle och Det Nya Sverige. I båda samhällena finns en politisk korrekthet som står över det korrekta, alltså den faktiska verkligheten. I romanen har Partiet motsägelsefulla slagord som ”Okunnighet är styrka” och ”Krig är fred”, medan vi i Det Nya Sverige har ”Mångfald är styrka”.

Lyssna på podden i spelaren nedan:

11 reaktioner på ”Ny podd! Mångfald är styrka. Orwells 1984 och Det Nya Sverige

 1. Göran Holmström skriver:

  Det finns bara som jag ser det två vägar ur denna mörka saga, som får dom flesta dystopier att se ljusa och trevliga ut.
  Antingen så kommer kontrollapparaten gå från vansinnig till fullskaligt vansinnig
  Med än mer övervakning och till det ett Chip i varje medborgare som kommer hålla fullständig kontroll.
  Eller så faller systemet hårt och platt, vilket jag personligen tror mer på,
  då dom få styrande med någon form av intelligens mjölkar allt så gott det går och ordnar nya jobb i ”Säkra” delar av det som kommer stå kvar.
  Men att sagan kommer sluta lyckligt för oss alla vanliga, det är oddsen ytterst låga på.

  Gillad av 3 personer

 2. Dnam eksnad skriver:

  Bra reflektioner, det var många år sedan jag läste denna bok, väl 30år, så endast andemeningen finns kvar. Min reflektioner är som följer, först så tycker jag mig kunna se precis de slagord som nämns, ”krig är fred” används ju av både vänstern och islamister, man gör oss en tjänst om man tar otrogna av daga, men det är mycket slugare i verkligheten, exempelvis så används i USA nu att ”ord är våld”, vilket både tjänar syftet att rättfärdiga våld och ger vänstern en ursäkt att inte ge sig in i ärlig dialog, och ”okunnighet är styrka”, kan detta manifesteras bättre än av Greta?

  Det jag tycker är slående det är hur mycket värre verkligheten är än dikten, för det underliggande instrumentet som används i 1984 är våld och tvingande makt, som i förebilderna kommunism och nazism, så man blir fastbunden på ett bord och tvingad, men det vi lever med idag är ju långt värre än vad Orwell beskrev (skall sägas att detta kan vara en del av romanen som jag glömt) för det är inte så lätt att bara med en stövel i nyllet få folk att verkligen tro på storebror, man säger att man tror, men många ljuger, och endast av rädsla så upprepar de mantrat. På mig så är det verkligt ondskelfulla i pk-ismen, och här spelar Sverige och socialdemokratin ingen liten roll, det är att man tagit KÄRLEKEN istället för stöveln och gjort den till sitt vapen. Det är som en utveckling av 1984, man har medvetet eller omedvetet förstått att folk inte är så onda som dessa diktaturer och Orwells samhälle kräver, och har därför manipulerat folks goda vilja, deras kärlek och medkänsla, istället för att rakt av uppmuntra de onda sidorna och explicit våld. Det ligger ju i romanen, double-speak och hyckleri men dras inte till sin logiska slutpunkt, genom att manipulera folks godhet, så att den blir totalitär ondska, så har man lyckats få folk att bli pk-ister, utan en stövel i ansiktet. Så idag har vi också intelligenta människor som är så djupt indoktrinerade att man talar om ”banal godhet”. Det går inte att överge tanken att detta drivs av godhet, och istället se det för vad det är, ondska, att de verkligen VILL ha det så här.

  Så jag tycker den verklighet vi lever i på många sätt är värre än Orwells, ingen stövel behövdes. Fast kanske jag tar fel, för vi dissidenter lever farligt, för att vara dissident smittar, sanningen smittar, så stöveln kommer kanske, vi på DGS lever nog farligt, storebror ser oss.

  Gillad av 6 personer

  • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   Jag ser i det närmaste det vi har idag som ett mellansteg. Vi har ett ”snällt” 1984-samhälle därför att vi ännu så länge har ”demokrati”. Jag tror att risken är stor för att stöveln i ansiktet kommer så småningom, och tyvärr ganska snart. Det som finne emellan vårt nuvarande ”snälla” 1984-samhälle och storebrors ”stöveln i ansiktet”-samhälle är yttrandefriheten som man genom manipulation är i full färd med att försöka avskaffa inom demokratins ramar. När man väl lyckats med det åker nog silkesvantarna av.

   Gillad av 2 personer

   • Dnam skriver:

    Jo, fast jag tycker mig se att man hittills lyckats få folk att köpa detta 1984 som jag anser att vi lever i just nu, genom att inbilla dem att det är gott, att de är goda, utan stövel, men det kanske man gjorde i boken också, jag får läsa om.

    Gilla

 3. phnordin skriver:

  Riksbankens projekt avseende införandet av e-kronor är en ny spik i kistan för den svenska Friheten. Först personnummer, källskatten och ett av världens mest påträngande telefon- och dataövervakningssystem. Vad kommer härnäst i arsenalen för Statens kontroll av medborgarna?

  Gilla

 4. Ramses III skriver:

  Förslag:Termen ”Det Nya Sverige” bör absolut bytas ut mot termen ”Det Nyaste Sverige” för att ej förväxlas med det ”Nya Sverige” som etablerades väl i Delaware i Nordamerika som en följd av kungariket Sveriges dåvarande koloniala ambitioner,Men märk väl att ”Det Nyaste Sverige” på sätt och vis endast är en hägring om man beaktar den ytterst feodala kärna som styr detta ”Nyaste Sverige”-låt vara en feodal kärna som gärna låter sig ekiperas och insvepas i en rothschildröd Kejsarens- Nya- Kläder- houte couture.Men Rothschild,Jakob är inte han en Farao vars mor väl för mycket,mycket länge sedan under ”the Egyptian Captivity” blev inseminerad av kanske självaste Farao och även den feodala elitkärnan i Sverige menar väl också själva sig vara sentida Farao-ättlingar.Jo.Så då är ju ”Det Nyaste Sverige” egentligen i allra högsta grad väl inte bara ”Det Gamla Sverige” utan även ”Old Egypt” i egen hög person?Svar:Jo.Så är det precis, säger sakkunniga på området.Fast -vill man gärna tillägga- med lite uppdaterat och uppkomlingsaktigt arsenikvit ”Upper Egypt”-”New World Order”-pynt för säkerhetsskull.

  Gilla

 5. Echnaton skriver:

  Glöm inte heller utbildningsunderskottet bland de nya makthavarna ,vilket kvalificerar till beteckningen ”bildningsproletärer” då det gäller dessa:Stefan Lövfén med sin avbrutna svetsarexamen och sin avbrutna Epa-socionom-utbildning från Umeå.Ygeman med sin ynkliga 15 poäng i Kriminologi.Strandhäll med sina ynka 10 poäng från en tramskurs.Skrämmande.Men inte bara initierade vet att nymesmeriserade utan även helt insiktslösa apparatjiks är de bästa och mest hängivna soldaterna.Komihåg:Okunskap är styrka!De här personerna verkar platsa bra på någon AMS-kurs eller på några platser i det tidigare Fas 4-programmet.

  Gilla

 6. olle reimers skriver:

  En väldigt intressant diskussion om dubbeltänk.

  ”Mångfald är styrka”.(Obama)

  ”Sätta in bombflyg för att klara det fredsbevarande uppdraget” (Obama).

  ”Tornen föll i närmast fritt fall eftersom 10 000 liter bensin spritt sig över 100 000 ton stål” (NIST)

  ” Byggnad 47 föll i fritt fall. Byggnadsstommen gav efter sekvensvis” (NIST)

  ”Kulan träffade JFK vid skulderbladet. och i nacken” (Warrenrapporten)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.