Mohamed Omar: När konst reduceras till antalet katter och kattor

Mohamed Omar

Förra månaden hölls tydligen en feministisk filmfestival i Stockholm. Jag missade den. På festivalen visades endast filmer som är regisserade av kvinnor. Tanken är att öka jämställdheten inom filmbranschen. Varför ska man göra det? Blir filmerna bättre då? Det får man inget svar på.

Men det är så viktigt för vissa att det till och med finns något som kallas ”jämlikhetsmärkning”. Jag minns när de skulle märka filmer på filmfestivalen i Cannes. När de gick fram till den danske skådespelaren Mads Mikkelsen för att prata om ”representation” i filmer sa han: ”Om det här handlar om en svensk feministisk grej är jag inte intresserad.”

Jag vet inte om det är rätt att kalla detta en feministisk grej. Kanske räcker det med korkad grej? Det finns alltså byråkrater som sitter och räknar antalet kvinnliga och manliga karaktärer i filmer. Jag har inte undersökt saken, men jag utgår från att dessa byråkrater finansieras med skattepengar. Deras jobb är ju så viktigt.

Men könet är ju en idé. Det sitter på insidan, heter det. Man kan födas som en kvinna, men känna sig som en man, och då ÄR man en man. Så hur vet de att männen och kvinnorna i filmerna verkligen är män och kvinnor? Tänk om männen egentligen är kvinnor?

Men de registrerar inte bara kön, utan hudfärg också. Hur många svarta? Så om du gör en film om vikingar måste hälften av vikingarna vara svarta. Men om du gör en film om zulukrigare på 1800-talet får hälften av krigarna absolut inte vara vita. Det vore kulturell appropriering!

I en artikel i Sydsvenskan, ”Tänk om Mads Mikkelsen faktiskt inte är en sur mansgris” (20/5) berättade den smarta teologen Anne Heberlein att hon kände viss sympati med Mads Mikkelsen. ”Kanske tycker Mikkelsen att vi borde fokusera på film, konst, skapande som mål i sig själva snarare än som medel till något annat.”

Ja, är verkligen filmen främst ett verktyg för att uppnå ökad jämställdhet? Det finns de som tycker det, men de finns också de som bär på berättelser som måste berättas. Som Heberlein uttrycker saken: ”Att skriva för att man måste, om det man brinner för, inte för att det tycks vara ett strategiskt val eller ett aktuellt tema.”

Som poet och författare vill jag inte att någon ska lägga sig i mitt skapande. Jag vill inte att någon ska säga vad som är viktigt i det jag skapar. Då är det inte mitt längre. Om jag inte skriver den berättelse eller den dikt jag vill skriva, utan en annan för kvalificera för någon ”märkning”, då är det inte min berättelse och inte min dikt.

När jag gav ut diktsamlingen Skymning öfver Upsala hösten 2013 råkade jag ut för en besynnerlig recension i tidningen Norrländska Socialdemokraten (NSD). Recensionen var visserligen överlag positiv, men recensenten var påverkad av ”märkningstänket”.

”Mohamed Omar är stilsäker och berättar om platser och personligheter. Det personliga upphäver den linjära tiden och dåtid och nutid blir ett. Vi kryssar bland flera manliga, historiska gestalter. Får ta del av otaliga litterära referenser. Det märks att Mohamed Omar är beläst och lärd, men att balansen mellan manliga och kvinnliga referenser haltar. Jo, några kvinnor nämns: Bäckströms änka, en kvinnlig chef, Annika och en svart honkatt.”

Recensenten räknade till och med katter och kattor! Jag har aldrig haft det som ambition att uppnå ”balans” mellan manliga och kvinnliga karaktärer i mina dikter. Skulle det vara en man, skrev jag in en man. Skulle det vara en kvinna, skrev jag in en kvinna. För hur långt ska det där tänket tillåtas gå? Tänk om det finns en elak kvinna och en snäll man? Då är det ändå inte jämna lag.

Och varför skulle man som författare bara begränsa sig till att räkna män och kvinnor och svarta och vita? Varför inte långa och korta, kloka och dumma? Dessutom måste man ju räkna hur många ord var och en får… Nej, jag skriver de dikter jag vill skriva, som behöver skrivas för att fånga den stämning jag vill fånga, måla den bild jag vill måla.

Har vi sjunkit så lågt att vi räknar manliga och kvinnliga figurer i en diktsamling? Man tar sig för pannan. En litteraturkritiker! Här har man arbetat i månader och år. Slitit för att göra något bra. Så kommer någon och trivialiserar din konst genom att räkna kön. Nej, jag säger som Mads Mikkelsen: jag är inte intresserad.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

30 reaktioner på ”Mohamed Omar: När konst reduceras till antalet katter och kattor

 1. Dnam eksnad skriver:

  Nej, det mest framträdande resultatet av detta blir ju att det blir tråkigt, grått. Slutresultatet blir förortens gråa betong, för när inget finns kvar att göra revolt mot, ingen Jesus att pissa ner, vad skall man då göra? Då måste man ju vara FÖR något, inte bara MOT. Det blir grå betong, det är vad vänstern är för.

  Igår fick jag ytterligare vatten på min depressionskvarn, inte bara konsten är infekterad, jag följer en del av Leonard Susskinds föreläsningar på youtube, men så såg jag hans T-shirt, något om ”National Black Physics Students Conference” … man tar sig för pannan, men Stanford är känt som vänsterhögborg. Jag förlåter Susskind, liksom Neil Young så är det han gör fantastiskt även om han kanske är förvirrad politiskt, Neil genom röka och heroin, Susskind genom svarta hål och tidsresor.

  Gillad av 5 personer

 2. Göran Fredriksson skriver:

  Att t.ex. räkna antalet kvinnliga resp. manliga karaktärer i filmer, att hitta på idén som t.ex. att det finns många kön och införa s.k. genus”vetenskap” är en rätt självklar följd av att alla numera skall ta studenten (fast Palme avskaffat den) och att så många som möjligt skall ta högskoleexamen. Istället för de c:a 10 % av årskullarna som i det gamla utbildningssystemet blev akademiker, det som avskaffades på 1960-talet, som producerade ungefär den volym akademiker som ett samhälle behöver och som därmed även kunde upprätthålla kunskapskraven på studenterna.

  Ty vad skall annars hela den skrälldus människor som gått på dagens högskolor göra än att sitta vid skrivbord och hitta på onödiga saker som mest är ägnade att åt att ställa till förtret? De kan ju inte rimligen ägna sig åt att bygga hus, jobba i skogen eller i industrin eller med något annat som verkligen behövs och som det nuvarande utbildningssystemet inte tillgodoser i tillräcklig omfattning.

  Gillad av 6 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Nejdå, det är en åsikt jag ofta luftar. När menar du att ”möjligheterna” skall vara lika, vad menas med ”möjligheter”, hur skall de likas och hur vet man eller mäter man att man lyckats i detta uppsåt?

    Gilla

   • Niklas R skriver:

    Inte mer komplicerat än vad det låter. En person ska ha rätt att eftersträva den utbildning, jobb eller sysselsättning som den vill utan att vara begränsad i lag eller kutym på grund av t.ex. vilket kön den har.

    Med andra ord, vill du bli barnmorska ska du kunna bli det oavsett om du är en man eller kvinna, svart eller vit, kristen eller ateist – samhället och lagarna ska inte sätta stopp för din vilja att utbilda dig och jobba med detta. Sen om patienterna hellre vill ha en kvinnlig barnmorska, det är en annan diskussion. Det är jämlikhet i möjlighet.

    Men vi ska inte stifta lagar som säger att varannan barnmorska måste vara en man. Det är jämlikhet i utfall.

    Eller, vill du vara hemma med ditt nyfödda barn så ska inte staten tvinga din man att vara hemma med det medans du måste gå tillbaka till jobbet – det är inte jämlikhet det är staten som lägger sig i familjeangelägenheter.

    Gilla

   • Niklas R skriver:

    På vilket sätt?
    Du får gärna utveckla dina tankegångar istället för köra med one-liners som inte säger någonting.

    Gilla

   • Niklas R skriver:

    Nej, idioter enligt Einsteins definition av en idiot.

    – Idioti är att upprepa samma sak om och om igen men förvänta sig ett annorlunda resultat varje gång.

    Gilla

 3. lookslikeanangel skriver:

  KONSTIGT

  Det hela emanerar nog från förskolepedagogiken.
  Alla ska bli sedda – det ska vara rättvist!
  Sympatiskt egentligen.

  Men samma idé när det gäller konst och konstkritik
  blir förstås fel. Konst ska förhoppningsvis ge en
  annan upplevelse och dimension till tillvaron.

  Så, hellre spaden än tårtspaden…..

  Gilla

 4. Jari Norvanto skriver:

  ”Men könet är ju en idé. Det sitter på insidan, heter det. Man kan födas som en kvinna, men känna sig som en man, och då ÄR man en man. Så hur vet de att männen och kvinnorna i filmerna verkligen är män och kvinnor? Tänk om männen egentligen är kvinnor?

  Men de registrerar inte bara kön, utan hudfärg också. Hur många svarta? Så om du gör en film om vikingar måste hälften av vikingarna vara svarta.”

  Kulturkrig och postmodern mindfuck av rang, som kommer att leda till ett vanligt, gammeldags inbördeskrig på ideologisk och etnisk grund. Kommunism, ”liberalism” och islam mot resten.

  Gillad av 1 person

 5. Klas Göran skriver:

  Recentionen är esultatet av vulgärkonstruktivististiskt tänkande: orden skapar den ”sociala verkligheten”.

  Om man då skriver om lika många kvinnor som män, ”rasifierade” som ”vita”, katter som kattor, så blir världen en jämställd, jämlik plats. Om man skriver om fler kvinnor än män etc skyndas utvecklingen på. Om man däremot skriver om fler män än kvinnor cementerar man det ojämställda, ojämlika patriarkala rassistiska samhället.

  Ordmagi? Simsalabim!

  Gillad av 1 person

 6. olle reimers skriver:

  Allt handlar om att reducera individerna till en foglig massa. Att griparna killarna vid -ken är effektivt! Mycket effektivt t.o.m!

  Gilla

 7. Björn skriver:

  Varför är det så få, för att inte säja inga, män som föder barn….Varför är det så få kvinnor som vill köpa sex av män……Varför får kvinnor inte prostatacancer…..Skillnader på könen? Njaee,,,,lite kanske, men ALL samexistens handlar ju naturligtvis om hur man BETER SIG som INDIVID gentemot andra INDIVIDER! OAVSETT KÖN!!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.