Rikedomens förbannelse

Patrik Engellau

Man hör då och då berättelser, som kan vara skrönor, om människor som vunnit miljontals kronor på lotterier eller spel och sedan slarvat bort alla pengarna och gått ned sig i drogmissbruk så att rikedomsepisoden lämnat vinnaren i sämre skick än när han köpte lotten. Jag tror att det finns djup lärdom att hämta i sådana historier – även om de råkar vara påhittade – eftersom det är mycket mer komplicerat att leva i välstånd än vi normalt tänker på. Det gäller såväl individuellt som nationellt välstånd.

Vi tror att rikedom är ett renodlat plusvärde i livet. Inte så att vi inte inser att även rika människor kan få äktenskapsproblem och cancer, ty det kan alla, men vi tror att rikedomen i sig är problemfri.

Detta är emellertid inte min uppfattning, framför allt inte när jag betraktar den samhälleliga rikedomen. Tvärtom tycks välståndet ha en del inneboende minusvärden (liksom det såklart har påtagliga plusvärden). Detta gäller såväl i privatfallet, där den rike är en ensam särskilt gynnad person, som i samhällsfallet, där det handlar om hela nationer som lite oväntat hamnat på grön kvist (som Sverige sedan andra världskriget).

Familjer där rikedomen gått i generationer har, verkar det, i allmänhet insett detta och lärt sig att uppfostra sina barn i lämplig anda i syfte att minimera minusvärdenas skadeverkningar. På det viset kan de lyckas behålla rikedomen i generationer. En rik gammal dam som jag känner berättade att hon som tioåring fick månadspeng av sin ännu rikare mamma med villkoret att tioåringen förde kassabok och utsatte sina utgifter – på öret! – för mammans kritiska granskning.

Jag tror att människan måste uppfostras att leva i ett överflöd för att överflödet inte ska korrumpera och krossa henne. Om jag hade tid skulle jag skriva en grekisk tragedi på temat ”segrar som förintar vinnaren”, en upphottad variant av den kända berättelsen om pyrrhussegern.

Låt mig nämna två hot som väntar i försåt på att en illa förberedd riking ska gå i fällan. Det ena hotet är att den rike ska bli förtärd av dåligt samvete. Det andra hotet är att den rike ska inse att han inte behövs men inte kunna uthärda denna insikt och därför enligt någon pervers psykologi som bara Sigmund Freud kan förstå försöker onödiggöra även sina oskyldiga barn.

Dåligt samvete uppträder hos förmögna människor som vet med sig att de inte förtjänat sina förmåner. De har oftast ärvt sitt välstånd till exempel, i privatfallet, från föräldrar eller andra släktingar eller, i samhällsfallet, från ett kollektiv av flitiga och strävsamma förfäder som efterlämnar ett oväntat arv ungefär som en bortglömd onkel i Amerika (vilket är fallet i Sverige idag).

Företagare och andra människor som själva slitit ihop sin förmögenhet brukar inte ha dåligt samvete. Varför skulle de ha det? De har ju förtjänat sin rikedom. Värre är det med nutidens svenska ungdom, särskilt de unga kvinnorna. De vet att de dragit en av de högsta vinsterna i det stora lotteri där själar på väg att födas av ödet tilldelas födelseländer. Deras generositet med kollektivets ärvda pengar känner därför inga gränser. De vill dela med sig av vad Sverige har till alla.

Problemet är att de inte fått någon uppfostran till välstånd. De borde ha utbildats med månadspeng och kassabokstvång för att lära sig att de resurser vi kollektivt disponerar i Sverige inte ger dem några rättigheter att slösa som fulla sjömän utan bara skyldigheter att värna, bevara och förkovra arvet. Den oförtjänta rikedomen, med de friheter den ger, undergräver sådana genom århundradena surt förvärvade pliktkänslor som utgör grunden för fortsatt välstånd. Vår tids ungdom, särskilt de unga kvinnorna, har inte genomgått den utbildning i rikedom som rika familjer tidigare tvingade sina barn att utstå för att bevara välståndet för kommande generationer.

Det andra hotet är att den rike inser att han faktiskt inte behövs om han inte lär sig att betrakta sin förmögenhet som en egenskap som han är skyldig att förvalta till sin egen och gemenskapens nytta på samma sätt som om han varit en gudabenådad violinist eller matematiker. I ett gott samhälle som förstår sitt bästa så tvingas unga människor att lära sig att sådana gåvor inte ger dem rättigheter utan skyldigheter. Den som ödet givit privilegier har det berövat alla rättigheter att glida genom livet på en räkmacka. I ett gott samhälle, hur välmående det än må vara, inpräntas ständigt i det uppväxande släktet att det har stora skyldigheter gentemot sig själva och kollektivet.

Det är bara på det sättet ungdomar kan få en känsla av mening i livet. Att kravlöst glassa fram i tillvaron skänker ingen mening. Men det är så vår tid behandlar sina unga. Föräldrar med dåligt samvete försöker dämpa sin ångest genom att underlåta att ställa krav på någon, inte ens på sin egen avkomma. När skolungdomar inser att betygen inte är på allvar eller kanske inte ens finns så inser de att vuxenvärlden inte anser att det spelar någon roll hur de sköter sig. Då drar de självklart den korrekta slutsatsen att de egentligen inte behövs. Deras kompetenser är tydligen till ingen nytta när ingen uppmuntrar och lägger märke till ifall de vässar färdigheterna. Om man inte behövs kan man lika gärna bränna bilar så att man åtminstone märks.

49 reaktioner på ”Rikedomens förbannelse

 1. Benjamin Dhover skriver:

  Jag läste härom dagen en hel del om den mytomspunna familjen Rothschild. De har lyckats hålla ett järngrepp om världens bankväsende i flera hundra år och har en officiell förmögenhet överstigande 400 miljarder dollar, fast sådana siffror är egentligen oväsentliga då de äger de flesta riksbankerna i världen inklusive amerikanska Federal Reserve (tillsammans med Rockefellers och Morgans). Sedan guldmyntsfoten avskaffades har ett fåtal familjer därmed i praktiken fria händer att göra vad de vill så länge de förblir diskreta.

  Hur uppfostrar man barn i den familjen? Det känns som att det måste vara en helvetes balansgång att varken få en Lex Luthor eller en festprisse som knarkar ihjäl sig på en lyxyacht full av strippor vid 22 års ålder.

  Gillad av 6 personer

  • The Tart skriver:

   Det är av många skäl mycket angeläget inte bara för den sk Pan europeiska eliten (de kallar sig själva så) utan även för de subgrupper som är kopplade till denna elit att på alla sätt fördunkla hur Rothschild-dynastin och de andra maktägande dynastierna kan bibehålla och ständigt öka sina ofantliga förmögenheter.Det enklaste är väl att på fullt allvar sprida vilseledande narrativer om att exempelvis medlemmarna av denna dynasti t ex genom sparsamhet bestående i att man ständigt går med trasiga skor och begagnade kläder samt livnärande sig på havregrynsgröt som enda diet har lyckats behålla sin förmögenhet.Rothschilds är en de familjer som äger den privata bankkartellen ”The Fed” som skapar världens bas- och sk reservvaluta the USD.En privatägd bankkartell som även-med mycket få undantag- s a s ”äger” och kontrollerar världens alla valutor.Dessa valutor-”pengar”-lånas sedan mot ränta ut till världens regeringar och i förlängningen till världens befolkningar.Detta sker mot ränta.”The Fed” som delvis ägs av familjen Rothschild står juridiskt över alla institutioner och står även över den amerikanska presidentmakten och över både senaten och kongressen.”The Fed” har s a s absolut juridisk immunitet och har ensamrätt att bestämma den sk basräntan som reglerar all ekonomisk aktivitet på planeten Jorden.En höjning av basräntan just idag med säg 3% skulle omedelbart förlama all ekonomisk aktivitet och sannolikt leda till inte bara kaos utan även totalt krig.Rothschilds och de övriga av ”the Feds” ägarfamiljer kan således sägas vara exploatörer som sas genom räntetagande dränerar den mänskliga energin inte bara i USA utan även i t ex Sverige.Rothschild betyder egentligen ”den röda skylten” och syftar inte bara på det Rothschildska familjevapnet utan även på den skylt som dynastins grundare lät sätta upp utanför sin bostad då han övergav sitt ursprungliga familjenamn Bauer.En av de få som lyckats förinta den privata bankkartellens sedelutgivningsmonopol är den amerikanska presidenten Andrew Jackson vars porträtt pryder president Trumps ämbetsrum i Vita huset.På Jacksons gravsten står det triumferande:”I killed the Banks!”.En reformation eller ett återkallande av ”the Federal Reserve-act” från 1913 är menar många-kanske även President Trump-något som skulle gagna den exploaterade och i kedjor slagna mänskligheten.

   Gillad av 3 personer

  • A skriver:

   Hur menar du att ägandet av riksbankerna ser ut?? Ska det vara indirekt då? Jag är lite tveksam till att det stämmer, men kanske har fel. Alltså jag vill inte se nån lista på banker, utan exakt i vilken form de äger dessa.

   Mvh A

   Gilla

 2. svenne skriver:

  ”Låt mig nämna två hot som väntar i försåt på att en illa förberedd riking ska gå i fällan. Det ena hotet är att den rike ska bli förtärd av dåligt samvete. Det andra hotet är att den rike ska inse att han inte behövs …………”

  Ett obehagligt uppvaknande för en ”riking” kan vara att han – endast på grund av sina familjeband – har placerats på en hög post i familjeföretaget och då upptäcker att många av hans underställda är försedda med ett skarpare intellekt och även är rikare på andra förståndsgåvor.

  ”Inte så att vi inte inser att även rika människor kan få äktenskapsproblem och cancer” utan att de även kan vara genuint korkade och rikedomen innehåller inga plusvärden som kan motverka detta.

  Gillad av 1 person

  • Göran Nilgard skriver:

   Känner du till uttrycket: ”You don’t know what you don’t know” eller på svenska för de mera konservativa: Dumhetens barmhärtighet.
   För exempel på detta kan vi t.ex. titta på Peter Sellers i hans tolkningar av kommissarien inspektor Clouseau i Rosa Pantern filmerna.

   Så det är/blir inga problem. Eller hur Svenne?

   Gilla

   • Benjamin Dhover skriver:

    Göran: Aha, så det är så juveler som Morgan Johansson, Annie Lööf, Isabella Lövin m.fl. klarar att se sig själv i spegeln varje morgon utan att skamset krypa tillbaka under täcket av ren ångest över sin egen dumhet.

    Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    @Benjamin

    Inget nytt, väl etablerat inom forskningen.

    ”Dunning–Kruger-effekten är en kognitiv bias som innebär att den som är inkompetent också är oförmögen att förstå att denne är inkompetent. Detta får till följd att inkompetenta överskattar sin kompetens i högre grad än kompetenta.
    Samtidigt tenderar personer med hög kompetens underskatta sin relativt höga kompetens gentemot andra, vilket leder till antagandet att det som är lätt för den kompetente också är lätt för andra.”

    Den senare passusen förklarar antagligen den frustration många här känner över att folk i allmänhet inte förstår vartåt det barkar. 😉

    Gilla

 3. Hosianna skriver:

  Intressant, Patrik, men de ungdomar som driver omkring i destruktiva gäng och bränner bilar, dagis eller skolor, krossar fönster och spottar på gamla damer med hund är definitivt inte ättlingar till de strävsamma svenskar, som byggde upp och förvaltade Sveriges välstånd.

  Gillad av 12 personer

 4. Bo Svensson skriver:

  Vem man är, beror på vad man gör. – Gör man ingenting, är man ingenting. – Inget av intresse.

  Känner man en alkoholist, känner man alla. – Känner man en rik lätting, känner man alla.

  För att vi är spelare. – Essensen i tillvaron är spel. – Varje art i faunan har utvecklat ett spel som den är nöjd med och klarar av och medvetandets intensitet beror på spelets komplexitet.

  Gilla

  • At the Pleasurehouse "The Tart" in Stockholm there are lots of things at the menu. skriver:

   Snarare på hur man gör sig.Kostymerna och maskeraddräkterna och rollmanus finns redan att köpa överallt för en rätt billig peng.Inte så få roas av att spela tiggare.Än fler är defacto tiggare, men utger sig för och anses av de flesta att vara något helt annat.

   Gilla

  • Göran Nilgard skriver:

   I England finns termen: ”Third generation take-away”. Den generation som enbart äter Take-away av det enkla skälet att de inte kan laga mat. Ingen har lärt dem.
   Också en sorts ”degeneration”.

   Gillad av 1 person

 5. Aurora skriver:

  Som PE säger så har de som arbetat för att uppnå sina rikedom mer respekt för pengarna. På samma sätt så har månniskor som arbetar inom offentliga sektorn mindre förståelse om hur pengar uppstår än de som jobbar i privat sektor. Sverige har länge haft som nationell politik att bygga ut den offentliga sektorn. Alltså alltfler som bara ser pengar som något som växer på träd och som man kan plocka fritt av. Att spendera andras (skattebetalarnas) pengar är ju alltid lätt. På det privata planet är frågan ganska enkel. Männiksor har olika karaktärer och personligheter. En del spenderar medan andra är sparsamma. Man kan se på Lottovinnare. För mig är inte en privat slösare (annat än bidragstagare) ett problem. Då kommer ju pengarna andra tillgodo.

  Gillad av 3 personer

  • Aha skriver:

   Pengarna kommer andra mer tillgodo om de är på bankerna där de lånas ut.
   En mångmångmiljardär som lever modest ger konsumtionsutrymme för en mängd människor genom att pengarna lånas ut.
   En mångmångmiljardär som köper palats och yachter ”ger sig själv” en enorm konsumtionsdel i mänsklighetens totala konsumtion. Den och även betydligt lägre konsumtionersnivåer ser många som brackiga.

   Faraonerna var väl så brackiga man kunde vara.

   Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   Är Du medveten om att den större delen av invandringsindustrin är privatiserad?
   De s k ensamkommande flyktingbarnen är det största bedrägeri som Sverige har utsatts för. Ekonomiskt, socialt och kulturellt.
   Privata verksamheter har skurit guld med täljkniv här och Sjöstedt och vänsterpartiet har inte sagt ett knyst om vinster i välfärden.

   Gillad av 3 personer

 6. Östrahult skriver:

  Tyvärr är det väl ett antal trender som sammanfaller för närvarande:
  På det politiska planet finns det människor som tar det för självklart att de tar andras pengar. Dessutom anser en del som Cecilia Wikström att det är odemokratiskt om man inte får ta mutor
  På det politiska planet finns det även människor som verkar tro att man skapar välstånd genom att trycka sedlar, läs vad kommunisterna med Sjöstedt i spetsen skriver idag på Expressen
  På det privata planet har många också en sorglös inställning till pengar, det är ju nästan gratis att låna.
  Jag börjar känna sympati för det gamla systemet med rösträtt endast till dem med vissa tillgångar och ordnad ekonomi.
  Sedan kan man väl lägga till att det är långtifrån alla förmögna familjer som blivit rika på ett anständigt sätt. Wallenbergarnas historia, för att ta ett exempel i högen, är inte så snygg men det har man lyckats dölja väl.

  Gillad av 7 personer

 7. Jan Andersson skriver:

  Intressant artikel och kloka kommentarer. Pengar är ett bekymmer för såväl fattiga som rika. Men att kunna minska bekymren för alla är väl det bästa att få riskera dem i ett företag och anställa arbetslösa, inte att släppa ifrån sig det mesta i skatt och behöva åse hur alla blir fattigare på alla sätt.

  Gilla

  • The Pleasurehouse called "the Tart" in Stockholm. skriver:

   En basal medborgarlön vore sannolikt en mycket bra idé och skulle eliminera mycket onödigt lidande.Medborgarlön samt direkta politiska val utan korrupta ”folkföreträdare” är äkta reformer som kan införas snabbt och billigt.I Estland har man nu på försök prövat direktvalsmodellen som ju sedan gammalt används i alpriket Switzerland dit många vill flytta.

   Gillad av 1 person

  • Thor skriver:

   För mycket fokus på oansvariga ungdomar i artikeln. Är benämningen ”batikhäxa” bekant? Av äldre personer ska man kunna kräva mer sunt förnuft än av det ungdomliga oförståndet.

   Gilla

 8. De djupa hjulspåren skriver:

  Människan är en varelse med en medfödd önskan om att placera sig själv högt upp i socialt anseende. Det ger större och bättre överlevnadsmöjligheter, både för en själv och ens avkomma. Hon blir då känslig för vad andra tycker om henne.

  Precis som valutor och metaller, på en världsmarknad, så uppträder även människors värderingar på en slags samhällelig scen och marknadsplats. Människan är extremt duktig på att känna igen och rätt väga av detta sociala värderingskapital.

  Delvis består livskarriären av en förmåga att navigera sig fram genom detta värderingslandskap. Och inte bara av praktisk kompetens, som vi så gärna vill tro. Det är en orsak till att vi ser så mycket konformism. Så mycket av likhet.

  Faran ligger i att hjulspår kan nötas socialt djupa. Så djupa att vi får svårigheter att ta oss ur dem – när det behövs. För vem förmår att själv ändra på vinnande koncept? Vars regler sätta av andra.

  Mycket av det som ligger bakom den trånga åsiktskorridoren handlar om hur omgivningen läser av de optimala recepten. Och tillämpar dem – på sig själva. Vilka hjulspår – inom samhällsandans vägnät – som för människor in i stugvärmen – den kollektivt accepterade.

  Talet om en enda värdegrund, om en helsvensk räddning av klimatet, och Sverige som en humanitär stormakt, är inget annat tecken på mycket djupa hjulspår. Som uppträder på bekräftelsens marknad.

  Utan en korrigerande omgivning riskerar ett samhälle att bekräfta ihjäl sig. Och det är väl där Sverige hamnat. En konformism som utvecklats mot megalomani. Ett slags kollektivt storhetsvansinne. Även enskilda länder kan drabbas av grandiositet, hybris och en förhöjd självkänsla.

  I psykiatrin skulle detta sinnestillstånd få en diagnos. Individer med en starkt överdriven självuppfattning, och en falsk självbild riskerar att tappa kontakten med verkligheten själv. Men är det inte just det Sverige drabbats av? En svensk kollektiv personlighetsstörning? Framdriven av bortskämdhet.

  Gillad av 7 personer

  • Franz skriver:

   ”(…)en svensk kollektiv personlighetsstörning(…)”.Den där personlighetsstörningen finns framförallt hos den väl köpta och fjärrstyrda svenska pseudoeliten ,men får naturligtvis katastrofala konsekvenser för hela nationen.En nation kan ses som en självreglerande organism som på alla sätt försöker läka och komma till rätta med de skador och sjukdomar som en vettlös köpt och korrumperad elit åstadkommer.Det är kanske ur det här perspektivet den våldsamma indignationen mot den korrupta svenska pseudoeliten måste ses.En bisarr och korrumperad pseudoelit som nu gör Sverige till åtlöje för alla har måhända ingen reell framtid trots att den är massivt stödd av de inspiskade , fanatiska och mordiska banditerna i Bryssel och Globalbank.Inc?

   Gillad av 3 personer

  • What kind of Pleasurehouse is "the Tart" in Stockholm really? skriver:

   Finns att döma av empiriska data rätt så många masokister och självplågare också.Hur skulle en stat kunde existera utan dessa?

   Gilla

 9. Dandersan skriver:

  Det är lätt att leva som fattig om man är rik.
  Fattiga och rika är lika.
  Det är lätt att bli fattig om man lever som om man är rik.

  Visdom ger rikedom-inre rikedom icke beskattningsbar och oftast helt osynlig 😉

  Gillad av 1 person

 10. Anders skriver:

  Redaktör’n beskriver det Sverige som gick i graven i mitten på 60-talet. Sörjt och saknat, kommer aldrig tillbaka.

  Gilla

 11. Göran Holmström skriver:

  En målande Hjalmar Söderberg tror jag visst det vart “Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”
  Nästan alltid så finner jag texterna här mycket tänkvärda, eller så presenterar dom en synvinkel som kan antingen visa en annan sida än hur jag tänker,
  eller bekräfta ens tankar.
  Men på något vis så skänker den här bara tyvärr irritation, just nu vet jag inte varför, ska läsa den igen och fundera lite, frukost klar nu ska en brasa till min älskade gumma tändas samt tänka en del.
  Sätter gilla på den för att den gav en känsla, även om jag inte önskade den känslan alls.

  Gilla

 12. Eva Danielsson skriver:

  En god fostran kan förhindra förvärva-ärva-fördärva både vad gäller pengar och flit och moral. Men om det verkar gå att få något utan ansträngning och ingen förälder eller någon representant för lagen finns eller kanske finns men tittar åt ett annat håll, så kan även väluppfostrade ta hela nävar ur godisskålen. Utan att ens vara särskilt sugen på karameller. Bara för att det går. Så även om man har fått god välståndsutbildning så behövs ständigt stöd för att upprätthålla moralen genom kontroll och kännbara påföljder för slöseri, rofferi, lögner och lättja. Av föräldrar eller av ordningsmakten. Allt detta är bristfälligt i dagens Sverige och inte minst saknas det kontroll och rejäla påföljder för makthavarnas slöseri med folkets tillgångar. Att folket borde kunna avsätta de styrande, tjänstemannaansvar, författningsdomstol, att ha rätt att välja bort, även slippa betala för, t ex makthavarnas megafoner i form av public service och statsbidragsmedia. Bortskämdhet i kombination med låtgå-politik utan krav och påföljder, är destruktivt på alla sätt vilken ekonomisk nivå man än pratar om – den mer absoluta rikemansnivån inom politikerskiktet eller den mer relativa rikedomen i ett svenskt utanförskapsområde.

  Gillad av 9 personer

  • Claes-Göran Olsson skriver:

   Patrik sätter varje dag fingret på både tokigheter och ofullkomligheter i Sverige. Det känns mer och mer angeläget för en rejäl omstart av Sverige. Grundtankar för en sådan finns här på DGS, men framför allt i MED´s och AfS´s program.

   Problemet är hur sådana tankar får tillräcklig spridning när Public Service är en stängd väg. Förstår Patriks idé att konkurrera ut DN, men tror att det blir svårt och tar för lång tid, när man ska starta från noll. DN tog lång tid på sig för att nå sin höjdpunkt under Tingsten, men rasade fort under Lagercrantz. Trots att nivån har bibehållits under femtio år har ingen utmanare uppenbarats.

   Ser en försutten chans i övertagandet av Metro från Mats Qvibergs sida. Metro skulle med medveten journalistik och ledning kunnat omvandlas till en kvalitetstidning med ett behändigt format och stor blandad läsekrets, och med sin fantastiska spridning världen runt kunnat bli ett formidabelt forum för att bekämpa politisk korrekthet världen runt. Förmodligen ett oemotståndligt forum för sådana som Jordan Petersson för att nå utanför dagens krets av följare.

   Gillad av 1 person

 13. Dodi skriver:

  Rikedom i materiell ekonomisk mening behöver inte alls vara något som är utslagsgivande i bedömningen av en människas värde eller värdet av en människas livslopp-hennes ”öde”..Snarare är det så att det endast i ett djupt demoraliserat förflackat samhälle är så att materiell rikedom anses vara den yttersta mest eftersträvansvärda kvalitén.Idag ser vi en påtaglig glidning i samhället där moraliska kvalitéer som personlig integritet,civilcourage och förmågan att trancendera människans kreatursliknande bindningar mer och mer anses ”samhällsfarliga”-i vissa sammanhang t o m kanske ”rasistiska”(?),”elitistiska(?)- och absolut ej önskvärda.Brist på personlig integritet,feghet,opportunism,fursteslickande,hal anpasslighet och en bejakelse på alla plan av det kreaturslika i människovarandet anses däremot av många att vara ytterst eftersträvansvärda egenskaper och ger i många fall automatiskt inträde till de vällyckades societet.Rikedom i sig-objektivt betraktad-är etiskt neutral ,däremot ej det sätt på vilket den fås och används.Makten strävar alltid efter att om möjligt utsuga,exploatera och förinta i första hand de utblottade och ”fattiga”,men tenderar naturligtvis att utsuga och exploatera och förslava även de ”rika”.Endast en mycket inbilsk och förflackad människa värderar den materiella ekonomiska rikedomen som det yttersta värdet.En sådan människa självdestruerar sannolikt om den materiella rikedomen som han eller hon förfogar över förflyktigas.Marx:”Kapital har en tendens att över tid förflyktigas”.Det bästa och mest säkra sett ur detta perspektiv är naturligtvis att själv bli den som ytterst äger alla sedelpressar och allt guld överallt.Att själv bli den yttersta Makten och den främste exploatören.

  Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   Som den ovan nämnda bankfamiljen (vars namn det är svårt att nämna utan att bli censurerad av WordPress) som tillsammans med sina kompisar planerat för under mer än 100 år, och som nu har uppnått det goda resultatet att ha köpt världens politiska elit och skrämt vettet ur dem med jihadister.

   Gillad av 1 person

 14. Göran Holmström skriver:

  Nu vet jag vad som gjorde mig irriterad. Nämligen hur jävla orättvist livet är och hur mycket som arv miljö och slump spelar in, egentligen så ska jag absolut inte klaga dom flesta lever rätt förutsägbara liv oavsett rikedom eller fattigdom.
  Mitt har varit allt annat än förutsägbart. Men det enda som stör mig rejält är hur förbannat svårt det är att dra ihop pengar till sina drömmar! Har aldrig lidit brist på stålar sedan jag började arbeta, för att vara född av två knegarföräldrar där den ena frodats i sitt missbrukarbeteende sedan unga år.
  Så har jag ”lyckats” över statistisk förväntan, men det finns ett pris på den övningen 54 år ung så helt slut, inte fysiskt där finns massor att ge. Men dubbla/ trippla arbeten för dom där förbannade pengarna under så många år har nött ner mig i själen. Orken är tyvärr borta, om den kommer tillbaka vet ej?
  Och det är där som texten tog sig in i hjärtat, känslan att ”slösat” bort sitt liv för pengarna, visst ungarna fick en bättre start än mig, dom fick två föräldrar som var dedikerade i deras liv fullt ut.
  Och det är kanske där jag ska finna meningen igen glädjas år deras framtida liv med dom möjligheter som dom har.
  Ps mina unga polare använder Ladd, det kanske vore något 😉

  Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Själv har jag ju jobbat mycket under mitt liv. Som ung med flera arbeten för att få ihop pengar till nåt kul. Senare när barnen kom för att ge både dem och mig ett gott liv. Jag har dock haft ganska lätt för mig. Jag fattar snabbt vad jobben går ut på så det gällde att maximera insatsen utan att slita ut sig för att få en hygglig lön. Så jag har nu en pensionärstillvaro med tillräckligt att göra för att inte ledas men ändå tid att ha kul. Jag bekymrar mig inte för morgondagen. Jag har fyra barnbarn och hoppas de får uppleva ett rikt liv.

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Härligt att du har ett rikt liv, det är ju så det ska vara, Jag ska inte klaga egentligen.
    Det är mest att saknaden av energi äter lite på mig.
    Själv ett barnbarn och 4 härliga bunusbarnbarn.

    Gilla

  • Kronblom skriver:

   Orken kommer aldrig tillbaka på heltid, det är en del av att bli gammal. Ibland kommer det stunder med energi men det räcker inte. Mitt liv kan sammanfattas med texten till Substitute med The Who.

   Gillad av 3 personer

 15. Peter skriver:

  Tack för en utmärkt och tankeväckande krönika. Ska visa den för mina barn.

  Men en skönhetsfläck var lbilden om själar som av en slump hamnar i Sverige. Låt oss slippa den DNs ledarsida använder den gärna för att trycka till svensken. Men vi placeras inte ut av storken. Vi föds där våra föräldrar bor.

  Gilla

  • Gert Persson skriver:

   Tack Peter för att även du uppmärksammade de onödiga orden om själar.
   Det är just det som fjantarna brukar spinna vidare på. Att vi har haft tur som föddes i Sverige.
   Därför ska vi ha dåligt samvete. Trams, sa Bill. Fjanterier sa Bull!
   Mina föräldrar träffades på dansbanan och blev kära. Resultatet blev jag och mina fem syskon.

   Gilla

 16. Tårtan,the Tart. skriver:

  Vad som är framgång och motgång bedöms ofta helt slentrianmässigt utifrån mycket tveksamma kriterier.Ytterst är ju dessa fenomen endast något som oftast bedöms utifrån av människor som ofta helt saknar omdöme och djupare insikter.Att vinna eller ärva en mycket stor summa pengar behöver ej alls alltid vara en ”framgång” utan kan ofta vara början till en eller flera personliga tragedier.Ibland t o m ond bråd död.Att bli ruinerad t ex i en börskrasch behöver inte heller alltid tolkas som en ”motgång” utan kan ge ett fördjupat livsperspektiv ,vilket i sin tur kan leda till en hälsosam omvärdering av basala livsvärderingar.Det är alltid den upplevande människan som tolkar-ofta utifrån felaktiga kriterier.-vad som är ”framgång”,”segrar” resp ”motgång” och ”nederlag”.På det sättet kan det hävdas att det som tolkas som ”framgång” resp ”motgång” ytterst bara är neurologiska synapsurladdning- ”bio-elektriskt fenomen”.Sett ur ett ”von-oben”-perspektiv kan det till och med vara så att det finns skäl att varna både för framgångsdyrkan och motgångsskräck.After all:Det är bara neurologiska synapsurladdningar i hjärnan på en observerande och tolkande människa.Inget att hänga upp sig på.Det som sker det sker-som väl någon sjöng.en gång.

  Gillad av 1 person

 17. Snackademiens anständiga sekreterare skriver:

  Tack för påpekande av detta faktum.

  Jag tror detta har en reell betydelse för människor i allmänhet och ungdomar i synnerhet.
  Det är något djupt tragiskt med skämtet om ungdomarna ”… som inte har någon lokaaal …”
  För många år sedan sa Marit Paulsen något rätt kontroversiellt; Barnarbete är kanske inte bra, men det kan samtidigt finns något värdefullt med det. Inte mycket kan mäta sig med den känsla av stolthet jag upplevde som liten när jag kom hem och uppvisade mitt lilla bidrag till vår fattiga familj.

  Jag vill på inget sätt romantisera fattigdom, som förstås är det motsatta förbannelsen, men många ungdomar (inte alla) vet inte om något annat än att det alltid finns tillgång till i princip allting, och en bristsituation finns i inte föreställningsvärlden, men känslan av att vara behövda är de kanske inte bortskämda med. Att ha en uppgift och veta dess värde kan man inte köpa el på något annat sätt krysta fram, kanske skulle det fylla ett behov hos många i dessa dagar då det är stort fokus på ungdomars psykiska ohälsa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.