Ny podd! Har mångkulturen och massinvandringen gjort folk konservativa?

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 27/2) pratar Mohamed Omar (Eddie) med Richard Sörman, docent i romanska språk och tidigare forskare och lärare i franska vid Uppsala universitet. Sörman är även skribent här på Det Goda Samhället. I podden berättar han om sin syn på konservatismens återkomst. Vad är skillnaden mellan konservatism och liberalism? Har intresset för konservatism något med massinvandringen och mångkulturen att göra? Konservatismen, menar Sörman, betonar ”det givna”, det sammanhang vid föds in i som vår familj, vårt språk och vår kultur. Detta medan liberalismen betonar det möjliga, vad individen kan göra med sitt liv. En motsättning mellan konservatism och liberalism är dock inte nödvändig.

Lyssna på podden i spelaren nedan:

11 reaktioner på ”Ny podd! Har mångkulturen och massinvandringen gjort folk konservativa?

 1. Rolf Wasén skriver:

  Det här var mycket bra. Förmodar att Sörman kan sina franska filosofer och Michel de Montaigne, som var en mästare på att uttrycka sig oförblommerat, enkelt och mustigt. Även Bacon hör till samma skola. Carl Schlyter använde till och med ett gammalt citat av Bacon om gödsel och pengar i sin egen tappning (utan att nämna ursprunget?).

  Jag skulle bara vilja tillfoga en liten observation. De personer jag tyckt kommit med väsentligheter som Paulina Neuding och John N Gray (OBS! Inte John Gray från USA) har haft en tendens att komma med etiketten ’konservativ’. John N Gray skriver bland annat i UnHerd.
  – I en kommentar har jag skrivit att en styrka hos gråsossarna var värdekonservatismen.
  – På samma sätt är ett viktigt och skulle jag tro positivt element i Visegrad-länderna traditionalismen.

  Gilla

 2. Fredrik Östman skriver:

  En motsättning mellan liberalism och konservatism är inte bara möjlig, inte bara nödvändig och oundviklig, utan den huvudsakliga politiska motsättningen i alla civilisationer, alla tider.

  Kampen mot socialismen är underordnad, ty det är verkligheten som är socialismens värsta fiende.

  Anledningen till att den postmoderna socialismen förefaller vara svår att angripa är att den har allierat sig med just liberalismen. De postmoderna ställer alltid socialistiska krav, har en socialistisk agenda, men argumentationen i offensiv och defensiv är alltid liberal. Den svenska socialistregeringen med liberala bandhundar bär syn för sägen.

  Gillad av 4 personer

 3. Jonas skriver:

  Jag läste för ett tag sen en bok om den samiska kulturen och ett stycke fastnade i minnet.
  Ett folk som lever isolerat är inte medveten om sin kultur. Inte förrns de ställs mot en annan, främmande kultur, så definieras deras egen kultur.

  Vi har ställts emot en annan, främmande, kultur och vi är inne i processen av att definiera vår egen kultur.

  Gillad av 3 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Så är det. Det är i mötet med ”den andre” som man blir ökat medveten om sig själv, genom att inse vad man inte är. Detta gäller självklart i mötet mellan individer och kollektiv av olika etnicitet, men går att hitta på nivåer även inom etniskt homogena samhällen och som socialpsykologisk förståelse går under namnet ‘distinctiveness therory’.

   Samuel Huntington:

   ‘People define their identity by what they are not.’

   Gillad av 4 personer

 4. Göran Holmström skriver:

  Vet inte om konservativ, är rätt ord? Snarare så tror jag att dom flesta svenska känner sig lurade och förda bakom ljuset av media och politiker.
  Men vågar inte säga något av rädslan att bli kallade rasister, därför fortsätter detta vansinne.
  Om vi skulle fundera lite så, skulle man kunna hjälpa så många för en bråkdel av pengarna på hemmaplan istället, Ingen mår bra av att släppa sina rötter och ”Fly” till ett kallt land där allt är både krångligt och dyrt.
  Nej jag är personligen helt övertygad om att Öppna våra hjärtan och flyktingpolitiken endast är ett spel för galleriet och det hela går ut på att behålla makten med ”köpta röster”.
  Vore det humanitärt så skulle man hjälpa fler på hemmaplan!

  Gillad av 2 personer

 5. olle reimers skriver:

  Konservatism är i grunden en överenskommelse med folk man känner.

  Det går inte att göra hållbara överenskommelser med personer man inte känner. Tän bara på innebörden av begrepp som ”japansk förhandling”; d.v.s. att innan bläcket har torkat man är igång med att förhandla om det man precis kommit överens om.

  Gillad av 1 person

 6. garlbanke skriver:

  Det äv svenskens eget fel genom att inte ha varken intresse eller kraft att hävda sina traditioner. Svensken är scizofren, både utpräglad individualist (älskar ensamhet) och kollektivist. Det senare har gjort henne till konsensus sökande och konflikträdd. Ur detta har uppstått en beröringsskräck som drabbat alla tjänstemän inom offentliga sektorn.

  Vi har sedan länge övergivit påskkäringen mot halloween (bus el godis) och numera valborg genom att i större utsträckning fira den stora eldfesten. Från en bakgård till Kungsträdgården och nu slutligen Skansen. Inte illa men svensken är annorlunda och bor i Landet Annorlunda. Som man bäddar får man ligga. Mea culpa!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.