Måttfull och extrem islam

Mohamed Omar

Det finns en imam i Sverige som brukar betraktas som moderat eller måttfull. Salahuddin Barakat i Malmö kan uppföra sig någorlunda i tv-studior och på seminarier. Han förestår något som kallas Islamakademin som säger sig motverka ”radikalisering” bland unga muslimer.
När Dagens Nyheter i våras (26/5) gjorde ett reportage om ex-muslimers situation, så blev Barakat intervjuad. Ex-muslimer drabbas av utfrysning, hot och våld. Barakat menade dock att sådana metoder var förståeliga, då det var viktigt att inte avfall från islam blir vanligare.

”Man försöker göra allt man kan för att det inte ska normaliseras. Och det förstår jag. Jag vill inte heller att det ska normaliseras. Men man ska inte använda otillåtna medel, som att hota med död och liknande.”

Det var ju skönt att han inte utfärdar en dödsdom mot mig som ex-muslim i Sverige. Men riktigt så bra är det inte. För sedan säger han att dödsstraffet för avfall faktiskt är en del av islams lag. Men att det bara kan tillämpas i ett islamiskt idealsamhälle: ”i Sverige 2018 gäller inte det”. Det betyder alltså att när Sverige blir ett islamiskt idealsamhälle, så ska jag avrättas. Åtminstone sju islamiska länder ligger nära det islamiska idealet, i den meningen att ateism i dessa länder är ett brott som är belagt med dödsstraff.

För mig som är öppen ateist och före detta muslim är den pågående islamiseringen av Sverige, förändringen från ett sekulärt, europeiskt samhälle med kristen tradition, till ett så kallat ”islamiskt idealsamhälle”, självklart något som oroar på ett särskilt sätt. Varje steg i denna riktning är ett steg bakåt.

I Sverige 2018 gäller inte dödsstraffet, säger den måttfulle imamen. Men hur är det med Sverige 2025? Mot vilka mål strävar imamen med sitt idoga missionsarbete?

Det är minst sagt motsägelsefullt hur vissa fundamentalistiska, islamiska imamer verkar för att hålla Sverige öppet för massinvandring av ”humanitära” skäl, samtidigt som de med sitt missionsarbete verkar för att göra Sverige mindre humanitärt, ja, kanske till och med ett land som vissa måste fly ifrån.

Det ska dock finnas en skillnad mellan Barakats islamiska idealstat och terrorgruppen Islamiska Statens (IS) försök att upprätta en idealstat i Syrien och Irak. För hösten 2015 så höll Barakat ett föredrag under rubriken ”Bekämpa ISIS!” I sitt föredrag betonade Barakat betonade att man som muslim måste hålla sig till sharia och ingenting annat.

Sedan påstod han att IS-staten inte tillämpade sharia på rätt sätt. På vilket sätt de gjorde fel var oklart. Men detta var alltså hans invändning mot IS: de följer inte sharia ordentligt! Att det skulle vara något fel på sharia fanns inte på kartan.

Ett annat oroväckande tecken var att flera gånger under föreläsningen kände sig Barakat nödgad att försäkra åhörarna om att trots att han kritiserade IS, så stod han på Koranens fasta grund och höll sig till sharia som enda rättesnöre. Det tycks alltså finnas en föreställning bland vissa muslimer att det är oislamiskt att kritisera IS. Och den föreställningen är tydligen så spridd att det är nödvändigt att bemöta den.

Barakat berättade också att flera muslimer avrått honom från att kritisera IS och frågat varför han inte kritiserar Ryssland och USA istället. Underförstått att IS inte är ett större problem än USA.

Det är en ganska vanlig uppfattning bland muslimer i Sverige, som jag själv stött på: den att IS visserligen inte är några änglar, men de är våra bröder i islam och därför bättre än de otrogna amerikanerna. Barakat försvarade sig mot den kritiken genom att säga att det ena utesluter inte det andra. Samtidigt som man kritiserar IS bör man kritisera USA. ”Jag tror inte att Gud är med Amerika”, konstaterade han.

Den måttfulle imamen Salahuddin Barakat fick mig att tänka på en berättelse ur Voltaires komiska roman Candide. I kapitel tolv förekommer en from och vältalig imam. Man skulle, om man vill vara lite elak, kunna kalla honom måttfull.

Det pågår ett krig mellan ryssar och turkar. Under en belägring drabbas den turkiska armén av svält och soldaterna bestämmer sig då för att äta upp sina slavinnor:

”Översten som var en stor fruntimmerskarl förde med sig hela sitt harem och inlogerade oss i ett litet fort vid Azovska sjön där vi vaktades av två svarta eunucker och tjugo soldater. Man dödade massor av ryssar men de blev inte svaret skyldiga. Azov stacks i brand och flöt av blod och ingen hänsyn togs till kön eller ålder. Till sist återstod bara vårt lilla fort och oss tänkte fienden svälta ut. De tjugo janisjarerna hade svurit att aldrig ge sig. Den våldsamma hungern tvingade dem därför att äta upp våra två eunucker av rädsla för att annars bryta sin ed. Efter några beslöt de att också äta upp oss kvinnor.”

Då ingriper den måttfulle imamen:

”Då fanns det bland oss en imam som var mycket from och hade ett gott hjärta. Han höll ett vackert tal till soldaterna och övertalade dem att inte döda oss helt och hållet.”

”- Skär bara av den ena skinkan på var och en av dessa damer, sa han, och ni kan leva utmärkt gott! Om det blir nödvändigt att göra likadant om ett par dar så finns det ju en till. Ni blir hjälpta och himlen ska vara er nådig för en så barmhärtig handling.”

”Han var mycket vältalig och lyckades också övertyga dem, och så underkastade man oss denna hemska operation. Imamen behandlade oss med samma salva som man smörjer gossar med efter omskärelsen, men alla var vi nära att dö.”

Det här fick mig att tänka på vad som räknas som måttfullt respektive extremt. Det beror hela tiden på vad man jämför med. I jämförelse med terrorgruppen IS ledare, så är förmodligen Salahuddin Barakat att räkna som måttfull.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

31 reaktioner på ”Måttfull och extrem islam

 1. Kjell Rehnström skriver:

  Det här är vanligt inom många totalitära och extrema ideologier, som islam, kommunismen, nazismen. De är inga riktiga /fyll i det som önskas/. Minns en intervju jag såg med en svensk konvertit till islam som just förklarade att de radikala muslimerna inte var ”riktiga” muslimer.

  Det är tydligen så att många avfaller från islam. Det är glädjande. Verkligheten kanske börjar tränga in bakom de religiösa murarna. Jag hävdar med ett schweiziskt gökurs envishet att den som tror på en allsmäktig kärleksfull gud inte behöver några kyrkor, moskéer eller synagogor, vad edn de ”riktiga” förkunnarna än månde säga.

  Gillad av 2 personer

  • Erik2 skriver:

   Den som är emot S är ingen riktig svensk…. Har det inte alltid varit så? Då är man nämligen obalanserad och rent allmänt är det något allvarligt fel på personen ifråga. Måste från den ledande posiotionen/kan ej komma ifråga för denna chefstjänst/…

   Gillad av 1 person

 2. Autora skriver:

  ’Ett islamiskt idealsamhälle’ är väl IS kalifat. Det beskrivs ju i alla fall så av dem själva. Och det är ju ett ’idealsamhälle’ som är målet för alla dessa organistioner som arbetar på svensk och europeisk mark. Svårare än så är det väl helt enkelt inte?

  Gillad av 2 personer

  • patriotzz skriver:

   De misslyckades med att upprätta kalit i sitt hemområde, varför skulle de lyckas Europa eller i vårt land?
   Försöker de utrotas de här också? Var rymmer de då?

   Gilla

   • Aurora skriver:

    Vem säger att de har gett upp målet bara för att de slagits ner i Syrien och Irak nu? Var blir nästa bas för etablering?

    Gillad av 1 person

 3. Aha skriver:

  Etablissemangets ovilja att skapa kraftfull opinion mot Islam och dess extremer är värd all förakt. Istället inriktar man sig på Islams värsta kritiker; SD.
  25-50% av muslimerna är enligt diverse enkäter anhängare till Sharia, och där ingår alltså avrättningar av avfällingar. Till det ska läggas hedersförtryck och bortgifte och allt annat förglömt. Ändå läggs det moraliska krutet på det parti som tar avstånd från Islam.
  Situationen i Sverige är fullkomligt surrealistisk. Etablissemanget har gått bananas.

  Sverige måste räddas från etablissemanget.

  Gillad av 8 personer

 4. Ulla skriver:

  Tack MO för att du skriver och ger mig information om denna för mig mycket främmande ideologi. Fortsätt med det, det behövs verkligen.

  Det borde vara tydligt för varje svensk med förnuftet kvar, att se att vårt land är på god väg att bli ett muslimskt land, och att omvandlingstakten accelererar. Men till Sveriges olycka är det många som fortfarande inte ser vart Sverige är på väg, särskilt gäller det goda och fina liberaler, miljöpartister och centerpartister som så gärna vill ha ett idealsamhälle med öppna gränser och allt åt alla (vissa liberaler är farliga för Sverige). Utvecklingen syns dock överallt i samhället, för den som har ögon att se med och kan tänka klart. Nu måste svenskarna också matas med islamreklam i form av klädesplagg på en växande andel kvinnor som rör sig ute bland folk, fler moskebyggen och, på vissa platser, ljudliga proklamationer utropade med hjälp av högtalare av någon som tillhör islams överordnade kön. Överallt! Denna utveckling skrämmer mig.

  Att makthavarna tillåter, och dessutom stöder med skattefinansiering, islams utbredning i Sverige är riktigt allvarligt. För mig är det obegripligt att makthavarna inte ser denna destruktiva utveckling till en politisk ideologi som överallt där den tillämpas följs av elände, krig och ond död. Och lika obegripligt är det att makthavarna blundar för det faktum att många av dagens problem (kallas utmaningar av de goda och fina) är en följd av ett okontrollerat och tillåtande inflöde från länder som grundas på en sådan ideologi.

  Gillad av 5 personer

 5. Jan Andersson skriver:

  Snälla, förklara för en sekulär svensk:

  Om det skulle vara så att den allsmäktige Allah bestämmer allting, så har Allah också bestämt att det västerländska sättet att ta personligt ansvar för sitt liv har blivit det bästa och mest framgångsrika.

  Till den grad att vi västerlänningar nu tycker jättesynd om dem som haft oturen att födas i samhällen där Allah bestämt att man inte får framföra sina personliga åsikter.

  Ändå påstår denne imam att Allah hade helt fel när han skapade västerlandets tänkesätt, och hävdar att Allah vill att det skall försvinna till förmån för ett samhälle som inte kan försörja sina medborgare och absolut inte vill eller kan ta hand om några västerlänningar.

  Varför tolkar imamen Allah så att Allah ångrar sig och vill ha tillbaka det samhälle som inte fungerade särskilt bra i jämförelse? Är det inte bara en dålig ursäkt för att inte orka följa Allahs mycket tydliga anvisningar och föredöme? Är det inte exakt samma sak som när de engelska arbetarna slog söner maskinerna som tog jobbet ifrån dem?

  Och i detta diffusa tankemoln uppfanns en lucka i muslimernas mycket annorlunda sociala och juridiska regelverk: man får visst framföra sina åsikter, bara det handlar om hur mycket Allah hade fel när han skapade västerlandets tänkesätt.

  Ehh… vad skulle muslimerna tänka om de själva fick lov att tänka fritt, rationellt och icke utan en viss logik?

  • Västerlänningarna har det bättre än vi därför att… (lång lista).

  • Vi muslimer har det sämre än dem därför att… (lång lista).

  • Vi har därför rätt enligt Allah att ta över västerlandets samhällen och leva gott på frukterna av det västerländska tänkesättet.

  • Vi är skyldiga Allah att riva ner Allahs skapelse i form av de västerländska samhällena, sluta att tänka själva och återgå till fattigdom, elände och bara lyda Allah, eller vad imamen säger att Allah vill. Imamen är klokare än vi, eftersom han är imam. Eller har han bara en större käft, större behov att snacka, och det enda han törs snacka om är det tillåtna?

  Finns det någon annan än vi själva som väljer åt oss? Allah? Men… Allah vill oss uppenbarligen inte väl! Eller är det bara imamen som har tolkat Allah fel utan att ens kolla med chefen?

  Gillad av 3 personer

 6. Danske mand, bland rykande fötter glider fram, nu han är i hinduers land, i katmandu han med strömmen glider med jakar i dunga i band, vad nu? många bakar föröver i flodens vand, swasthani brata Katha minsann skriver:

  Jag tycker avslutningen är bra, oftast när jag diskuterar saker som vi här gör så fungerar det inte för det verkar inte som svenskar lärt sig att skilja på kvalitativa och kvantitativa argument. gör man kvantitativa argument så måste man vara rimligt enig om skalan och folk verkar anammat postmodernismen fullt ut och förmår inte ställa upp rimliga skalor: utvisning av våldtäkt, skära av skinkor, mörda sexslavbarn, rösta på SD, döda redan födda foster, inte låta homosexuella gifta sig i kyrkan, slänga matavfall bland grovsoporna, könsstympa, omskära, köra dieselbil. Vänligen rangordna och placera på en linjär skala från 1-100.

  Ett annat problem, som också används på dessa sidor, det är att man som teknik referar till litteratur man läst, som om det skulle vara ett argument. Läs den och den artikeln, innan dess kan vi inte prata. Eller: konsensus är så och så. Personen förmår då inte själv skapa argumenten, återigen kan man då inte diskutera, utan man bara utbyter fakta.

  Det allra största problemet, problemet moder tror jag, det är att svenskar inte gillar att diskutera, det anses ofint, dessa sidor är också symptomatiska, diskussioner blir ofta sura, man försöker inte se vad den andra har att säga, och landar ofta i förolämpningar. Jag syndar också, men det är nästan en regel att när man kritiserar ett perspektiv att svenskar alltid tar det personligt istället för som en utmaning till ärlig duell. Nu tycker jag så här, punkt!

  Gillad av 2 personer

  • Richard skriver:

   Håller helt med! Denna oförmåga att prioritera är oerhört tröttsam. Jag fattar inte varför det ska vara så svårt för folk. Fattar de beslut på sådant korkat sätt?

   Hänvisandet till artiklar, videor, böcker utan att berätta vad i källan som stöder påståendet är också irriterande men de som gör det ignorerar jag vanligen bara.

   Du kan ha rätt i att svenskar inte gillar att diskutera. Jag är bortskämd med vänner som gillar fria samtal med högt i tak så jag har inte stött på det så mycket. Men i kommentarsfälten blir det inte mycket diskussion, det kan jag hålla med om.

   Jag kan lägga till en till: De flesta är väldigt dåliga på att lyssna/läsa. De hallucinerar dit sådant man inte sagt. En del gör det antagligen avsiktligt – troligen ett oskick de lärt sig från våra skurkaktiga politiker och ljugmedia med sina halmgubbar.

   Gillad av 4 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Själv älskar jag att diskutera. Genom att bryta åsikter mot varandra kan man komma fram till något. Dock, de flesta svenskar gillar inte att diskutera. De anser att det är bråk. Dålig stämning osv. I en diskussion kan jag ibland inta en motsatt åsikt mot vad jag tycker. Bara för att få till en diskussion. Men det är jag det.

   Gilla

 7. Underdog skriver:

  Det är så enkelt att de värderingar som Islam bygger på är helt oförenliga med de värderingar det svenska samhället bygger på. Det är bara att öppet framhäva detta i alla sammanhang. Själv har jag slutat gömma mig och påtalar numer alltid, när tillfälle ges, att Islam helt enkelt inte går ihop med västerlandet. Jag får alltid mothugg, men eftersom jag läst Koranen kan jag slå tillbaka med kunskap.

  Om vi inte är beredda att ens i ord stå upp för det svenska och än mindre att slåss för det är det rätt självklart att Islam kommer att segra eftersom det finns gott om muslimer som mer än gärna slåss för sin vidskepelse. Medan vi försöker prata in dem i det svenska passar de på att slå ihjäl oss.

  Gillad av 7 personer

 8. Niklas R skriver:

  Islam är vad kristna kalla djävulsdyrkan. Även måttfull djävulsdyrkan är ofattbart för sunda människor med kristna västerländska värderingar.

  Gillad av 1 person

 9. S Eriksson skriver:

  Menade inte Barakat eller du avhopp från islam, det andra ordet som står i texten ”avfall” kan nog tolkas på fler sätt och det kan bli väldigt känsligt.

  Det är i slutet på stycket som inleds med – När Dagens Nyheter. Det är färglagt i rött.

  Gilla

  • Klas Göran skriver:

   ”Avfall” är ett äldre ord som i detta sammanhang används som substantiviserat verb, från ”avfalla”, tyska ”abfallen”, att falla av ifrån ngt. Det är säkert besläktat med ”avfall” i betydelsen ”sopor”, men har en helt annan betydelse.

   Gillad av 1 person

 10. Klas Göran skriver:

  Jag tror att jag förstår Muhamed Omars position bättre nu.

  Om å ena sidan även förment ”moderata”, ”måttfulla”, muslimska ledare intar positioner som av en utomstående sekulariserad europé måste uppfattas som extrema och dessa imamer samtidigt stöds och uppmuntras av de svenska statsmakterna, då måste de som är objekt för de extrema åsikterna uppfatta det som att den svenska staten inte gör någon skillnad mellan ”extrem” islam och ”måttfull” islam.

  Hållningen som Barakat ger uttryck för skulle ju kunna sammanfattas som att ”egentligen skulle vi vilja slå ihjäl alla som lämnar islam, men eftersom det inte går att göra så bra i Sverige måste vi begränsa oss till att mobba och trakassera dem så att ingen annan muslim får för sig att göra samma sak” – en åt minstone aggressiv position.

  Så om jag förstår Muhamed Omar rätt är det irrelevant hur få eller många salafister, muslimbröder, ”moderata” islamister eller allmänt ärkereaktionära muslimer det finns i samhället, så länge svenska medier och myndigheter inte ser någon skillnad mellan dessa och allmänna ”kulturmuslimer” utan behandlar de förra såsom helt normala företrädare för de senare. Resultatet blir ändå att extremisterna får inflytande i samhället i stort. Därför vore det då relevant att peka på alla påfund dessa grupperingar har, eftersom den svenska staten förr eller senare kommer att stödja dessa grupper finansiellt.

  Problemet skulle alltså inte vara extremisternas antal eller verkliga representativitet utan snarare svenska mediers och myndigheters hållning gentemot extremisterna.

  Om jag har uppfattat det rätt nu.

  Gillad av 5 personer

 11. GT skriver:

  Diskussionen om måttfullhet leder helt fel. Den islamiska värdegrunden återfinns i sharia vars juridiska motsvarighet återfinns i islamisk lag. Studerar man innehållet i islamisk lag så finns det ingen västerländskt grundad måttfullhet. Sharia ligger på helt andra änden av upplysningsparadigmen med vilka vi formar vårt mpderna västerländska samhälle. Alla praktiserande muslimer följer sharia i mer eller mindre utsträckning och således är de endast mer eller mindre påverkade av det du finner på den andra sidan av värderingsskalan men aldrig helt fria från densamma.

  Gillad av 1 person

 12. lookslikeanangel skriver:

  ”Indian Summer” för marxister

  Några dagar av värme. Lövträd i färgexplosioner.
  Man kan förledas att tro att det är vår! Så förrädiskt….

  Det är vinter, VINTER, i antågande.
  ”Brittsommar” heter det i Sverige.

  Lätt att förföras….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.