En betydelsefull sociologisk grundlag

Patrik Engellau

Jag hade nöjet att åka taxi i Stockholm med en pakistansk förare. Han hade varit i Sverige i över tjugo år och nu börjat misströsta om sitt nya hemland. Det är ju inget som funkar längre, utbrast han förtrytsamt.

Han hängde upp sig på att tågen och kollektivtrafiken fungerade så illa. I och för sig gav det fler körningar för taxi men det var inte så det skulle vara, sa han. Han retade sig på de eviga byggprojekten i Stockholm som korkar igen hela staden. Han hade hört italienska slalomåkare klaga över de svenska arrangörernas inkompetens vid världscupstävlingarna i Åre. Svenskarna är klantar, sa pakistanaren. Allt ont beror på att de styrande politikerna inte själva utsätts för några problem, förklarade han. Så länge de får behålla sina höga löner och behagliga liv så kommer det aldrig att bli någon förändring. Han fräste av vanmakt en stund och började sedan mumla om att flytta hem till Karachi igen.

Det föranledde mig att kolla statistiken. För tjugo år sedan var Sveriges BNP per capita 65 gånger högre än Pakistans. Nu är siffran 38. Sveriges BNP per capita har ökat med 90 procent på tjugo år, Pakistans med 220 procent. Några år till så får taxichauffören ännu större anledning att flytta hem. För 2019 drar EU ned prognosen för den svenska tillväxten till tredjen lägst i Europa. Med den stora förväntade invandringen under året blir tillväxten per capita i Sverige kanske lägst i Europa.

Själv kan jag inte se några tecken på att förnuft, ordning, klok ledning, beslutsamhet och lite vänligt djävlaranamma skulle vara på väg att återuppväckas i Sverige. Jag tror det beror på att en stor del av landets människor håller på med något annat än att göra sitt jobb. Rikspolitiken erbjuder det tydligaste exemplet. Politikerna bråkar med varandra i stället för att styra landet. Landet behöver faktiskt styras. När den svenska gränspolisen totalsågas för inkompetens av EU räcker det inte ”skjuta till” några miljoner. Om ett företag får problem skulle ingen vara nöjd med att styrelsen ”sköt till” mer pengar. Nej, det måste bli räfst och huvuden måste rulla.

Det räcker förresten inte med att huvuden får rulla som nu senast när generaldirektör Sandborgh fick sparken. ”Att byta myndighetschef löser inte problemet. Nu måste det tydligt klaras ut vad som skett, för att dra lärdom och kunna komma vidare”, säger Lars Hjälmered, ordförande i riksdagens näringsutskott. Mitt tips är att Hjälmereds råd inte kommer att följas eftersom det inte finns någon som har intresse av det. I bästa fall tillsätts en utredning som sex månader senare kommer fram till något som ingen bryr sig om.

Så är det i hela Sveriges offentliga apparat och tyvärr också i en troligen ökande del av de stora privata företagen. Överallt sitter folk och låter bli att ta ansvar. Hur kan jag veta det? Det kan jag inte veta. Visserligen ser siffrorna dåliga ut, men det är inte siffrorna som skrämmer utan andan i nationen. Oviljan att ta ansvar. Och den handlar inte bara om partiledarnas krumbukter utan är en nationell åkomma. Pakistanaren fick vatten på sin kvarn när till och med italienarna klagade på svenskarnas inkompetens.

Vi tror att vi inte behöver ta vårt jobb på riktigt allvar. Det handlar inte bara om genusfrågor, men genusfrågorna kan vara ett exempel. När försvaret satsar på en genushandbok i stället för att tänka på krig så är det ett tecken på att försvaret tänker fel.

I grunden tror jag det handlar om att Sverige har blivit berusat av sina framgångar. Vi tror att vi kan lattja om allting och inte behöver hålla uppmärksamheten på uppgiften. Vi har hittat på för många i sammanhanget ovidkommande saker att syssla med i stället för uppgiften. Vi ska väga orden rätt i mun, vi ska vara pappalediga, vi ska utreda minoriteters ställning, vi ska anstränga oss extra för att vara snälla mot folk som kommer till Sverige för att bli försörjda av svenskarna.

Vissa frågor, till exempel när det gäller migrationen, får inte uttalas rakt ut utan måste inlindas i omskrivningar. Alltför mycket ansträngning måste ägnas åt bortförklaringar, exempelvis hur det denna särskilt stränga vinter kan förklaras av den globala uppvärmningen. Sådant kallas för tabun och är särskilt utmärkande för underutvecklade samhällen och kanske också för samhällen som strävar mot underutveckling snarare mot än enkelhet, rakhet och klarsyn.

Troligen följer svenskarna den kanske mest väletablerade sociologiska lagen alla tider, nämligen att när folk blir rika så förlorar de gradvis omdömet och sedan också pengarna även om det kan ta några generationer. Det är en sorglig lag för de rika som drabbas efter några årtionden, men det är också den mekanism som gör att de rika aldrig lyckas etablera den sorts stabila oligarkier som många marxister oroar sig för.

Svenskarna blev rika på 1960-talet. Nu ser vi konsekvenserna. Problemen behöver inte förklaras. Det räcker med att peka på en välkänd sociologisk grundlag.

49 reaktioner på ”En betydelsefull sociologisk grundlag

 1. A skriver:

  Visst P.E, nästan helt riktigt, de flesta ur vad du kallar medelklassen jobbar stenhårt, men effekten av det går mot noll. Samtidigt är detta mitt halmstrå.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 2. Eva Danielsson skriver:

  Slappheten som följd av välstånd och välfärd. Tja, till viss del, men också för att yrkesutövare inte får rätt direktiv och uppbackning av chefer, ytterst från politiker, om vad som ska göras. Att det faktiskt ska åstadkommas något. Inte bara att man ska ”jobba med” något. Dessutom sker den här försämringen med felriktade aktiviteter inte bara i Sverige. Det sker i USA, Kanada och England också, om man följer lite på Twitter och ser vad folk upprörs över där. Genuspedagogik på förskolestadiet t ex. och andra tossigheter som t ex vad gäller invandring och tassandet/fjäskandet för islam. Men ingenstans är man ju så energiskt korkad som i Sverige.
  Det går snabbt att rasera organisationer medan ingen riktigt har ett recept för hur man bygger upp en välfungerande organisation. Det verkar finnas olika vägar för att lyckas. Första ingrediensen är nog i alla fall att man vill försöka göra det. Hittills visar majoriteten av partier och politiker i Sverige ingen sådan vilja ens. De som härskar i Rosenbad driver fortfarande linjen att köra samhället i botten och byta ut sin befolkning. Den tafatta oppositionen går bredvid och vet inte vad de ska tycka eller våga tycka. Tänk om man förlorar i popularitet om man skulle vilja byta linje och försöka rädda landet från totalitär socialism och globalistfascism. Då måste man kanske liera sig med dem som härskarna kallar rasister och nazister. Och så stort offer kan väl ingen kräva av några stackars politiker bara för att man borde försöka rädda samhället…eller?
  Ingenstans i detta avlånga land verkar det finnas någon slags finsk sisu, dansk rättframhet eller Trumpsk självtillräcklighet. Tyvärr.

  Gillad av 13 personer

  • Observatör skriver:

   Du har rätt Eva, men det är inte bara staten som förser medarbetarna med meningslösa arbetsuppgifter.Det förekommer i hög grad även bland privata företag; man gör reklamfilmer för spelsajter, skriver dataprogram som ingen slutanvändare efterfrågat,”förvaltar” andras pengar, producerar ord som få vill höra eller läsa o s v.

   Gilla

  • Axel skriver:

   Jag läste nyligen boken, Nya Kina, av Kerry Brown, som beskriver ledaren Xi Jinping och hans sätt att leda detta enormt stora land. Han lägger tyngdpunkten av utvecklingen på medelklassen, deras välstånd inspererar då övriga att bli medelklassare också. Så var Sverige på 60 Talet också, drömmar om välstånd.
   I dag är medelklassen dästa och bortskämda och struntar i politik, sån skit tycker många.
   För att behålla makten måste man ha en ny målgrupp, den importerade från 3:je världen.
   Dom är lätta att få i sitt stall. Skrämmer dom med stora satan SD. Rösta på dem och ni åker ut med baken före. Så behåller man sin maktposition, lätt som en plätt, medelklassen bryr sig inte, så länge dom kan konsumera ohejdat med lånade slantar.

   Gillad av 2 personer

 3. svenne skriver:

  ”I grunden tror jag det handlar om att Sverige har blivit berusat av sina framgångar.”

  Ja, framgångarna var nog berusande under ”fornstora dagar”, men de senaste decennierna har endast inneburit en successiv utförsbacke efter denna storhetstid och försämringarna har skett undan för undan enligt principen ”de små stegens tyranni”. Denna typ av smygande förändringar är värre än en abrupt negativ händelse eftersom smygandet sker under en relativt lång tid och skapar en tillvänjning till något som inte omedelbart är uppenbart negativt.

  Om man leker med tanken att något politiskt parti – under den tid vi var ett fungerande land – i sitt partiprogram skulle ha haft en vision att i ett slag förändra Sverige till det skick som råder idag så skulle detta parti omedelbart ha blivit idiotförklarat av väljarkåren. Det som de styrande har åstadkommit efter det senaste valet är ju i verkligheten en sådan ren och skär idioti och detta uppenbaras undan för undan av väljarna som nu får ta konsekvenserna av denna politik.

  Gillad av 6 personer

 4. JL skriver:

  Från barn och taxichaufförer får man höra sanningen.

  Besökte den ”välfungerande kommuiststaten Kuba” för många år sedan.

  Ytan kändes relativt välpolerad när vi reste runt.

  Tryggt som i Kina. Antar grova brottslingar ”försvinner”?

  Officiellt ingen hemlöshet, och ”gratis” sjukvård.

  Undantag för all halvfärdiga byggprojekt som avstannade när Sovjet slutade skicka pengar. Intressant att se en halv bro som stått och ruttnat 15 år.

  Jag talar relativt flytande spanska och försökte mig på att få mer info om verkligheten från lokalbefolkningen.

  De flesta verkade inte intresserade av prata om annat än turistfrågor.

  Taxichaufförerna visade sig dock vara guld.

  Snacket om välutbildade svenska taxiförare kändes som ingenting i jämförelse. Här var taxiyrket ett av få sätt att tjäna dugliga pengar, och detta visade sig snabbt på konversationerna under våra resor. Alla vi åkte med hade universitetsutbildning och yrkeskunskaper inom andra mer avancerade yrken.

  Den mest talföre var en civilingenjör utbildad i Ryssland.

  Under 30 minuter med honom fick jag lära mig det mesta om hur drivna och intelligenta människor gör för att (över)leva dugligt i en totalitär stat.

  Gratis boende stämde, men ordet trångboddhet fick en helt ny dimension. Gratis sjukvård likaså. Problemet var bara att det inte fick att få rätt vård i rätt tid utan mutor.

  Hans högsta önskan var landsflykt, eller en övergång till marknadsekonomi.

  Sverige är inte i samma sits ännu, men den totalitära PK-hjärntvätten och det allmänna förfallet är knappast positivt. ….och nu vill allas vår Magda höja skatterna ytterligare.

  …..Ja, what could possibly go wrong?

  Om inte annat kommer väl nationalekonomer få mer data till studier av Laffer-kurvans effekter.

  Gillad av 4 personer

  • Jens skriver:

   Appropå sjukvård och marknadsekonomi. I Sverige behandlar en läkare 600 patienter per år.
   I Tyskland hinner läkarna med 2200.
   Beror det på att svenska läkare är latare eller finns det en annan förklaring?

   Gilla

 5. Jari Norvanto skriver:

  Så längre random regering och MSM är överens om att ”vi har råd” så spelar det ingen roll vilka siffror PE eller någon annan jonglerar. PK-maffian som (för)leder oss är proffs på att ljuga och att komma undan med lögner; det är deras hela värv och väsen.

  Gillad av 2 personer

  • Hans Jonsson skriver:

   ”vi har råd” I min barndom hade den svenska skolan läseböcker med så kallade sedelärande berättelser. Jag minns fortfarande flera av dem. En handlade om en gumma som gick i skogen och plockade pinnar att ha som brännved.
   Gumman gick där och plockade och sade för sig själv: ”Kan jag ta den så kan jag ta den”. När gumman var färdig och skulle gå hem så kunde hon inte rubba lasset. Så gumman började om: ”Kan jag inte ta den så kan jag inte ta den”. När gumman var färdig så gick hon hem tomhänt.
   Det är uppenbart att dagens svenska politiker inte har läst den sagan, I varje fall inte förstått sens moral.

   Gillad av 4 personer

 6. Elof H skriver:

  Skall men få något gjort så måste man koncentrera sig, så enkelt är det. Regeringen och riksdagen lägger minst 90% av sin energi på att förvirra landets förvaltning och max 10% på att fokusera på huvuduppgiften. Allt trams som myndigheter, kommuner och landsting skall hålla på med gör att de helt tappar fokus och tappar sina huvuduppgifter. Det är jämställdhet, hbtq-planer, miljöfokus, hållbarhet, genustrams osv. osv. Allt detta måste bort om kurvan skall vändas upp. Dagens utveckling är ett ständigt oundvikligt förfall inom alla områden.

  Gillad av 5 personer

 7. Dandersan skriver:

  En Irakisk man skulle bygga en flott villa i Närförort vilket följdes av SVT.
  Han var förundrad över alla problem han stötte på under byggprocessen.
  Grannar som skulle höras , krav på handikappanpassning osv.
  Många som vill lägga sig i helt enkelt!

  Gilla

 8. Östrahult skriver:

  Jag tar fasta på kommentaren om hur Sverige respektive Pakistan utvecklas ekonomiskt, Jag läser just nu Tino Sanandadjis bok Tio tusen miljarder. Han ger bra exempel på hur politiker lurar allmänheten med statistik och får svensk ekonomi att framstå betydligt bättre än vad den är. Sverige ligger fortfarande relativt hyfsat i olika jämförelser men det är ett rejält fall från tidigare topplaceringar och trenden går neråt. Man kan dock inte bara anklaga politikerna utan även den korrupta journalistkåren och de aningslösa och bortskämda medborgarna är medskyldiga.

  Gillad av 4 personer

  • Palle9 skriver:

   Östrahult: Jag fick samma tanke när jag läste Patriks krönika: hur kommer det sig att det saknas en seriös journalistisk granskning av alla de floskler av typen ”Sverige går som tåget” osv (bortsett från att detta uttryck håller på att devalveras i takt med ökande problem med just tågtrafiken)? När pressades finansministern på allvar där journalisten var väl påläst och kunde underbygga sina granskande frågor med fakta? Hur kan ministrar tillåtas blåljuga om att invandringen skulle vara nere på mycket låga nivåer när sanningen är att antalet invandrade fortfarande är rekordhögt jämfört med närliggande EU-länder? Listan kan göras lång, och svaret tycks vara antingen en kraftig kompetenssänkning av journalistkåren liksom av riksdagsledamöterna, eller grupptänkande och rädsla för att röra sig bort från åsiktskorridoren. Förmodligen rör det sig om en kombination av de båda.

   Gilla

 9. En sociologisk vind och det svenska isberget skriver:

  Att göra karriär innebär att man söker egna fördelar . Man läser av omgivningens vindar. Skotar hem och riktar in seglet på bästa sätt. En karriär som går väl innehåller därför många slag och vindkantringar.

  I verkliga karriärer seglar människor fram med hjälp av en sociologisk vind. Bestående av människor längs vägen. Människor man investerat i. Det leder till ett starkt beroende av andra.

  Väl på karriärers topp, vill ingen vända nedåt. Valen blir då inte särskilt stora. Man har fastnat på sin topp.

  Att plötsligt börja gå emot en social vind gör få. Om ens några. För det är ju den sociologiska vinden som placerat mig på toppen.

  Lägg till detta ytterligare en pusselbit.

  Människan tar det mesta för givet. Det som fungerar osynliggörs med tiden. En tillvänjningens princip.

  Vid all omorganisation består utmaningen i att förts identifiera det osynliga och väl fungerande. Och inte missa detta vid en förändring. Toppen av isberg flyter alltid på en osynlig undre del.

  Men inga karriärer byggs med hjälp av det osynliga. Och det osynliga i samhället eroderar nu snabbt ned.

  Man har som karriärist inte förstått att tryggheten i ett samhälle ligger förborgad i det osynligas princip.
  I isbergets nedre del. Det som tålmodigt byggts upp av tidigare generationer.

  Den politiskt korrekta vinden har sedan länge förvridit otaliga karriärer. Och för det tvingas vi nu betala ett pris. Vi dras alla långsamt ned i djupet. Gamla Sverige tynar snabbt bort.

  Gillad av 2 personer

 10. Dansk två vänner fann, stora som fan, snorre och Sture ej lämna han kan, då han på chomolungma av varm mule och jakbrak sitt liv återvann, vad nu? dadlar av guld om hals i band, köper tre båtar av glad nepalimand skriver:

  Jo, poängen med stabila oligarker är bra, jag var precis på resa genom Sverige med hög feber så jag kommer inte ihåg var men Dr Gad Rausing blickade ner från ett foto, en sträng man såg det ut som, en disciplinerad man, men någon generation senare så gömmer släkten lik i sovrummet och verkar alldeles galna. Det är mycket svårt att behålla en förmögenhet över generationerna, Buffet sägs hålla sina barn mycket kort. Thomas Sowell gör ofta denna poäng, han avvisar Pickety helt, för rikedom kommer och går, den ena dagen är den ena rik, den andra nästa, man har hög inkomst någon kort period i livet det är direkt felaktigt att det finns en statisk överklass, folk rör sig in och ut ur de översta 10% hela tiden och ännu mer in och ur den översta 1%. Det är helt enkelt inte samma människor. Rothschilds och ”Walmarts” och Rockefellers är undantagen, inte regeln.

  Jag brukar jämföra med Schweiz, där är folk stenrika, Sverige kunde varit precis så, det är staten och socialdemokratin som gjort att vi inte är det, vi hade en helt ofantligt stor industri givet vår storlek samt tillgång till billig energi som ju är motorn för allt välstånd, vi minns alla hur mycket pesetas och schilling man fick för våra kronor, även om man hade ett normalt jobb. Så är det inte mer, och nedgången verkar närmast accelerera, Kina skrattar åt oss när vi lägger ner kärnkraftverk, lär våra barn om att snoppen är en snippa och fyller vårt land med de mest improduktiva och dysfunktionella kulturer som finns på denna jord. USA under Trump följer heller inte denna väg, utan har massivt ökat sin utvinning av olja och gas (och kol tror jag). Det man också gör i Schweiz är att man tittar om saker fungerar innan man ändrar, men det är endast möjligt med en liten stat, för vad skall staten göra? Deras existensberättigande beror av att pilla och ”förbättra” men det bli då de utan ”skin-in-the-game”, politiker och administratörer, som tar besluten, inte de som har egen insats och kunskap. Så om skolan fungerar, varför ändra något, men vad skall då skolverket göra hela dagen? Inget är så klart perfekt, ej heller Schweiz, men Sveriges utveckling är ett praktexempel på hur det går med felriktade incitament (politikerna TJÄNAR på att förstöra Sverige) och avsaknad av egen insats och nersida, och framförallt straff.

  Jag tror många svenskar är omedvetna om hur långt vi halkat efter, en anekdot, när jag jobbade vid CERN för länge sedan så började en svensk civilingenjör där som hamnade i Ny Teknik som den bäst betalde svenska nyutexaminerade ingenjören med 35,000kr i månaden. Det som inte stod var att han fick det netto, det var skattefritt.

  Gillad av 6 personer

  • ja, ja, men..... skriver:

   ”I Schweiz är alla stenrika” – detta är ett intryck som du måste ha tagit av en väldigt välmående svensk koloni i Schweiz anno 1970, med framgångsrika företagare (Rausing, Kamprad och co.) i spetsen. Den vanliga schweizaren har dock drabbats av reallöneförlust de senaste 30 åren, stigande kostnader för hyror och sjukförsäkringen, utkonkurrering och lönedumping av billiga EU-medborgare och arbetslöshet för 50+åringar. Folk i allmänhet har det allt svårare att få ihop sin ekonomi. Att äga ett eget hus förblir en dröm för 70 procent av befolkningen som trängs i stora fula hyreshus. När du jobbade på CERN har du förmodligen bara rört dig i en högavlönad internationell expat miljö med väldigt lite kontakt till den vanliga befolkningen, dessutom i Genève, ett internationellt ghetto i Schweiz och inte alls typiskt för landet.

   Trots detta kan jag hålla med om att Schweiz fortfarande är ett land där mycket fungerar bättre än i Sverige, men guldet ligger inte på gatan här heller.

   Gillad av 1 person

  • A skriver:

   Jo men kan det bli bättre än att vi halkar efter, Snorre? Vad skulle det vara isåfall?? Att maktelitens beteende kommer att stå oss dyrt är ju redan solklart. Handlar det BARA om pengar så kan vi ju skratta oss lyckliga. Vi behöver ju främst av allt bli av med dragningskraften. En ny liten istid vore en annan välsingnelse. Det behövs fundamentala förändringar om vi ska klara oss ur detta helskinnade. Det är många skeenden i historien som avgjorts av yttre faktorer. Det är absolut inte omöjligt att vi skulle kunna bli gynnade av helst flera samverkande sådana. Pk-ismen har ett moment nu, när det blåst över kan det ta hundratals år innan det återkommer nåt liknande. Det gäller att överleva skiten, nu.

   Mvh A

   Gillad av 2 personer

 11. Dadlar av guld skriver:

  Off-topic och begränsat allmänintresse:

  Jag fick en reprimand igår av Patrik, det är ganska intressant för hur ofta får man det som vuxen? Det är väl en sak man försöker lära sina barn, att ta in kritik. Det möblerade ändå om lite så jag tagit initiativ till att lägga av med några ovanor jag har på och utanför DGS (fast skrev visst för mycket igen) jag tror vi saknar detta i Sverige. Jordan Peterson in action, clean up your room! Att ge och kunna ta kritik, det är inte lätt, och att sedan be om ursäkt, oj där klämmer det verkligen. DGS är ju Patriks bonzai så det är upp till honom att tukta kvistarna, passar de inte med helheten så ryker de kanske. Jag tog kritiken bredare än det specifika, så är det ju ofta, man bygger upp en irritation över många saker som så måste kondenseras, jag hoppas ändå kunna fortsätta skriva här, det finns andra ställen men det är mycket olyckligt om alla måste hitta en nästan total åsiktsgemenskap så jag skall personligen anstränga mig mer för att förstå de jag inte håller med och försöka sluta skälla efter alla bilar. Inte lätt.

  https://www.brain-magazine.fr/article/brainorama/46234-The-Angriest-Dog-in-the-World-la-BD-de-David-Lynch

  Gillad av 5 personer

 12. Erik2 skriver:

  Ja, visst är det precis så. Vi lattjar runt med folus på helt ovidkommande saker, och med en ivrig vilja att nedvärdera och sabotera den verkliga verksamheten i det verkliga livet. Den nyrikes förbannelse. Så bra skrivet. Så oerhört sorgligt!

  Gilla

 13. Göran Holmström skriver:

  En personlig fundering jag har är om inte det enklaste är att sittstrejka, tills lottovinsten som gör en fri ramlar in?
  Är så trött på att betala för en lekstuga, jag inte fått värst mycket tillbaka av.
  Men kanske lite trött och gnällig idag bara, får återkomma efter lunch, biff bea och pommes brukar muntra upp en del.
  Ps varför svarar aldrig politiker eller Journalister på trevliga men ändå ifrågasättande mejl?
  Mello verkar dom ju kunna skriva mil om.

  Gilla

 14. Lars Berglund skriver:

  En viktig orsak till att det finns så många inkompetenta tjänstemän är att man i Sverige aldrig kollar de meriter (curriculum) som personer anger när de söker högre tjänster i stat och kommun. Många välbetalda politiker och chefer i statliga och kommunala företag och organisationer åberopar därför en mängd falska meriter för att på så sätt konkurrera ut andra som har korrekta meriter. Få vågar överklaga tillsättningarna för att inte själva bli stämplade som bråkstakar. För en del år sedan var det en socialdemokratisk kvinna som fick en hög statlig tjänst genom att påstå att hon var kommunalråd. Men det visade sig att hon de facto bara varit sekreterare till ett kommunalråd. En viss skillnad alltså. När man skulle tillsätta höga tjänster på det nybildade Statens Museer för Världskultur i Göteborg i slutet av 90-talet visade det sig att flera höga chefer fick sina tjänster med hjälp av falska meriter. Chefen för hela den nya myndigheten påstod att han var professor i historia vid Göteborgs Universitet,vilket han aldrig varit. I sitt curriculum åberopade denne dessutom flera skrifter som han inte skrivit själv. Tack vare sina falska meriter blev han chef för en Europas (kanske världens?) största konstsamlingar. Han anställde i sin tur en chef för Östasiatiska Museet i Stockholm, som fick sin tjänst med hjälp av falska meriter. Den falske professorn anställde även en chef för den utåtriktade verksamheten på myndigheten, som påstod sig vara diplomerad vid Institutet för Högre Reklam (DIHR) i Stockholm. Den uppgiften var också falsk. Senare försökte den falske professorn dessutom göra denne ”reklamman” till chef för Etnografiska Museet i Stockholm. Ingen av dessa tre höga tjänstemän var behöriga för de höga tjänster de fått. Trots detta, ansåg den dåvarande kulturministern Marita Ulvskog att allt gått korrekt till. Hennes beslut gick, i sin tur, inte att överklaga eftersom Sverige saknar Författningsdomstol. Men hur tjänstetillsättningen på Östasiatiska Museet gått till finns noga diariefört på Kulturdepartementet, Registrator, 103 33 Stockholm. Ref. ärende: Ku 2000/203/Ka Den kan beställas gratis. En mer ingående information om hur tjänstetillsättningarna gått till finns även att läsa i en tidigare publicerad artikel i tidskriften DSM. Den kan rekvireras från: sinoart@telia.com

  Gillad av 4 personer

 15. Hovs_klipphällar skriver:

  Ja — själv ser jag det såhär:
  Att landet infiltrerats av en väst-fientlig sekt vi brukar kalla ”PK-sekten”, en sekt med ursprung i studentvänstern från 1968.

  Den här sekten har inflytande i hela västvärlden, men har varit ovanligt framgångsrik i Sverige och därmed lyckats förstöra ovanligt mycket av de immateriella tillgångar vi hade.

  Alla riksdagspartier — utom SD — är svårt anfrätta av PK-sektens ideologi, och allra värst är det som väntat på vänsterkanten.

  Nu pågår ett kulturkrig, där PK-sekten strävar efter att koppla ett slutgiltigt mördande strypgrepp på Sverige.
  Man har framgångsrikt mobiliserat sina älsklings-trupper för detta syfte: över två miljoner asylmigranter från huvudsakligen väsensfrämmande kulturer i MENA-länderna.

  Det här är PK-sektens favoritsoldater i kampen för att förstöra vår svenska kultur. Vi måste inse att det alls inte handlar enbart om enfald och inkompetens, även om det på ytan kan verka så, utan om en medveten plan för att förstöra vårt land.

  PK-sektens politruker hatar allt det vi byggt upp i Sverige. De är innerst inne av samma skrot och korn som de just nu omskrivna IS-terroristerna, och mycket riktigt är PK-politrukerna benägna att bagatellisera det här vidriga avskummets brott.

  Hanif Bali sammanfattade i en debatt nyligen mycket effektivt hur myndigheterna totalt försummat att genomföra några verksamma åtgärder mot IS-terroristerna, trots att de haft flera år på sig. Se ex-vis här:

  https://nyheteridag.se/bali-till-landets-politiker-be-om-ursakt/

  Hanif är en av få hederliga politiker bland 7-klöverns partier.

  Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vad då ”på vänsterkanten”? Politisk korrekthet är vänsterkanten. Det är precis samma lära, samma tendenser, samma preferenser, samma idéer, samma socialism, samma milleniarism, samma kiliasm, samma utopism, samma radikalism, samma kätteri, samma ondska, samma eländesstiftande, samma lika allting som det alltid har varit.

   Gillad av 2 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Nej, Fredrik, det blir meningslöst att stämpla alltihop som samma. Om allt är rött, var finns de andra färgerna? Vad ska vi satsa på? Vilka bär fram detta icke-rödfärgade osynliga, Fredriks i och för sig kloka, men blott tänkta alternativ?

    Det stämmer inte att pk-ismen är samma socialism. Att konstatera det är viktigt för att kunna förstå vår samtid och räkna ut vad som går eller inte går att göra. Nu handlar det om en mycket djupare, existentiell, kollektivt inducerad sjukdom i medvetandet och verklighetstestningen. Och det är inte socialistiska lösningar som numera erbjuds, utan rent babbelistiska ”lösningar”, som inte ens kan existera och inte erbjuder någon samhällelig framtidsvision eller något ledarskap alls, bara ren destruktion i babbelismens och maktutövandets förlängning.

    Socialismen som ideologi (inkl kommunism och marxism; företräds i dag bara av gammelkommunister) har väl aldrig varit infantiliserad, feminiserad, genusflummig, rasfixerad, verklighetsförnekande, kränkthetsodlande, utbildningsföraktande, ekonomiskt imbecill och likgiltig, och aldrig har den avrustat militär, polis, brandförsvar, vård osv. Den har aldrig varit fanatiskt likhets-, tolerans-, frihets- och rättighetstroende. Tänk bara på dess centrala maxim: ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. Där finns en klar insikt om olikheterna både i förmåga och behov, inte alls vår tids ”allt åt alla” och ”lika åt alla icke-vita och mest åt metooare, fobifierade islamister och svartmuskiga”.

    Gillad av 2 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Fredrik (21:48), ja, sedan tusentals år har fungerande samhällen fungerat så, men all erfarenhet måste föras vidare till nästa generation. När barnen som nu har makten och fullständigt dominerar samhällskroppens medvetande, då har traderandet upphört och samhället börjar falla sönder.

    Sannolikt går detta inte att stoppa, så utvecklingen har väl sin gång, men hoppet och förståelsen måste leva vidare. Därför behövs konkreta organisationer och luttrade vuxna som företräder och förkroppsligar ett annat slags tänkande, här och nu. För att inte nya blinda fläckar ska uppstå behövs också en bredd, en sorts folkfront. Särskilt nu när det i Sverige varken finns realism eller ett klart konkret alternativt tänkande är det viktigt att inte bara stämpla allt negativt vi ser som socialism, för inom ”allt” skulle väl även t ex folkhemstankarna innefattas.

    Gilla

 16. Patria Amissa skriver:

  Fru Svea, en högbröstad kvinna från Norden,
  hela världen tog henne på orden
  när hon med eftertryck sa:
  ”Jag är så sanslöst bra!”
  Men, tyvärr, det var före alla morden!

  Gillad av 2 personer

 17. Emund skriver:

  ”Nej, det måste bli räfst och huvuden måste rulla”. Det uttrycket har hamnat fel, skulle väl vara ett citat från ”IS-resenärerna” i dagens krönika av hr Omar.

  Gillad av 1 person

 18. Dandersan skriver:

  Sara Danius avgår från Svenska akademin.
  Vad har det med Sveriges öde att göra?
  Hennes mor är Anna Wahlgren och hennes barnabok var aktuell för alla råd som den gav till samtida föräldrar.
  Samtidigt kan barnen som hon hade själv vittna om en kaotisk uppväxt.
  Detta att vilja men inte kunna delas av många, men att därtill utgöra sig själv som föredöme och förkasta andra hör vårt samhälle till.
  Vi har blivit ett folk utan egna normer ängsligt litande på andras initiativ och på samhällets.

  Gillad av 1 person

  • Rune skriver:

   Ja, Sara Danius avgår från Svenska Akademin står det i spalterna i dag. Men det jag har undrat i ett par tre år är: Hur kom hon dit? Vilka är/var hennes meriter?
   Från mitt håll sett så dök hon upp från tomma intet som sekreterare i Akademin.
   På ungefär samma sätt som Mona Sahlin dök upp som toppolitiker, från ingenstans, inom socialdemokratin.

   Gillad av 1 person

 19. Lars skriver:

  Jag håller med och tror som Patrik och jämför med en del privata företag som har strategin att kostnadsminimera, ändå kan satsa på stora projekt där de ser möjligheter, och ändå i grunden kostnadsminimera. Snåla företag, men framgångsrika. Troligen ser det inte ut så överallt och inom dessa kostnadsminimerande företag kan det se rätt olika ut på olika områden och avdelningar. Man kan ju inte expandera utan djärva satsningar. Men vem och vilka är det som då leder? Till Patriks beskrivning vill jag föra ledning och belöningssystem, för det tycks fallera vid sidan av ansvarsutkrävande (som är en del av belöningssystemen). Jag är rätt övertygad utifrån vad jag hör om att Patrik har rätt i att det han beskriver spridit sig in i många stora företag, som på papperet är framgångsrika. Man borde fråga sig kring näringslivet om och varför inte ny verksamhet, avknoppningar från de stora företagen, för näringsliv i allmänhet och BNP per capita i synnerhet framåt (även om migrationen drar ned).

  Gilla

  • Lars skriver:

   Det handlar ju inte enbart om att göra onödiga saker utan om hur man bedriver verksamheten på ett bra sätt. Se t.ex. på banker som verkar på en oligopolmarknad med enorma vinster, hur ser deras IT verksamhet ut? Både SEB och Nordea lade ner ungefär en miljard vardera på att kapsla in gränssnitten mellan olika system för att kunna genomföra succesiv förnyelse av dem. Båda misslyckades och lade ner projekten, Nordea gick vidare men med en ny strategi att köpa in kärnsystemen utifrån (och bygga och hantera kring systemen själva) och insåg att man samtidigt måste ändra hur verksamheten bedrevs, strömlinjeforma, anpassa affärsregler mm. Hur det ser ut idag är jag inte underkunnig om, men bankvärlden internationellt beskrivs som att man sitter fast i gamla ärvda system som det är oerhört svårt att anpassa och förvalta och oerhört dyrbart. SEB flyttar sin IT verksamhet till Litauen för att kapa kostnader. Nordea har verksamhet i Polen. Generellt sker sedan ett par decennier outsourcing till internationella IT jättar som IBM, CAP, Tata m.fl. och programmering sker i låglöneländer där samtidigt kompetensen är god. En hel del av inflödet av IT människor till Sverige avser just outsourcing, men obekant hur mycket. Senaste IT flugan är utveckling av dataspel. Kommer det att vara en framgångsfaktor för Sverige eller något som tas över av större internationella bolag? Kan det ersätta kundgruppen svenska storföretag, de som har råd att utveckla system?.

   Med detta sagt att hur företag sköts är oerhört väsentligt och inte enbart kring vad man gör.

   Gilla

   • Agent X skriver:

    Ja, dessutom, hur blir det med rikets säkerhet när både stora delar av infrastrukturen, utvecklingen och underhållet av mjukvaran sker utomlands för våra största banker, det verkar inte så genomtänkt. Helt plötsligt så kommer inte en krona fram kanske?

    Gilla

   • Lars skriver:

    Jag är lite undrande över att man lägger så väsentlig verksamhet i Baltikum med tanke på geopolitiska överväganden och de tre små ländernas sårbarhet vid ökade spänningar.

    Gilla

 20. jörgen skriver:

  ”Män i Europa som inte har mod, stolthet eller självkänsla, som inte har någon moralisk känsla av rätten till sina pengar och liv, som ber om ursäkt för att vara framgångsrika – kommer inte att förbli framgångsrika och rika länge till.
  De är, som vi ser, det naturliga betet för svärmarna av plundrar som stannar under sten i århundraden men som en invaderande armé kryper ut vid den första lukten av en man som ber om förlåtelse för skulden att äga rikedom. De kommer att skynda sig för att lätta honom för skulden och hans liv, som han förtjänar.” Der var visst Ayn som sade det.

  Gillad av 2 personer

 21. Nils Dacke skriver:

  Man behöver kraftigt ruska om den statliga byråkratin och det politiska systemet genom att slänga upp det mesta i luften och börja om från början med total ny organisation och styrning. En gång i början på 90-talet jobbade jag på ett dotterbolag till ett stort svenskt och internationellt företag. Dåvarande VD genomförde då inför några stora internationella kontrakt en total makeover av företaget genom att i princip slänga upp allt i luften och plocka ner det som verkade kunna fungera, alla på företaget undrade hur skall detta fungera, är han galen eller??. Resultatet blev att väldigt många fick nytt och utökat ansvar, andra fick mindre ansvar, men nästan alla fick nya eller delvis nya arbetsuppgifter. Slutresultatet blev häpnadsväckande med en kraftig omsättnings och vinst ökning under många år och vårt dotterbolag blev enligt dåvarande koncernchefen diamanten i koncernen.

  Gilla

 22. Elöd Szanto skriver:

  Apropå löneutveckling och BNP ökningar. Visst är det lättare att öka från låga nivåer, men utvecklingen kan gå snabbt.
  Det kommer dock en brytpunkt som gör att specialister från mindre utvecklade länder inte längre dras till ”honungslandet”.
  Tex har min syster som är patolog i Rumänien en nettolön på ca 45 000 per månad. Med ett prisnivå som är vesäntligt lägre än i Sverige blir det svårt att locka henne hit.
  Men vi kan fortfarande locka hit andra katergorier från Rumänien.
  Sverige är fortfarande attraktivt!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.