Gudakejsaren Trump

Mohamed Omar

Karnevalen i Viareggio är en av de mest berömda i Italien och årets höjdpunkt för lokalbefolkningen. Konstnärer tillverkar magnifika skulpturer som dras runt i vagnar under paraderna. Liksom de svenska etablissemangskonstnärerna är de italienska motsvarigheterna vänstervridna och den politiska satiren slår gärna högerut. Annars riskerar det ju att kallas hat.

I år hade man byggt en gigantisk skulptur föreställande Donald Trump i skinande rustning. Det här kommer från den så kallade gudakejsar-memen, det vill säga Internet-skämtet om Trump som enväldig gudakejsare över ett galaktiskt imperium. Det var ett sätt för Trump-fansen att driva med vänsterns anti-Trump-propaganda, som utmålade honom som megalomanisk fascist och blivande diktator.

Det är svårt att veta vad italienarna haft för avsikt med sin skulptur. Är det satir på Trump eller på den hysteriska anti-Trump-vänstern? Det vore kul om det vore det senare, men, med tanke på vad man gjort på tidigare karnevaler, befarar jag att den första tolkningen är mer sann.

I sin hand håller Trump-skulpturen i ett stort svärd med Twitter-symboler vid hjaltet. Twitter har ju förändrat styrkeförhållandena mellan presidenten och media. Richard Nixon hade inget Twitterkonto och förlorade mot media. Trump kan alltid gå runt media och tala direkt till folk. För övrigt är gudakejser-memen coolare än Tricky Dick, eller hur?

Men varifrån kommer gudakejsar-memen? Enligt vad jag läst på en sajt som kartlägger memer, så dök sannolikt upp sommaren 2015. Men vem är gudakejsaren? Det finns ett science fiction-figurspel som heter Warhammer 40K. I korthet fungerar det så här: man samlar ihop en armé av miniatyrfigurer av plast eller metall som man målar och ställer på ett bord. Sen så slåss man mot varandra genom att slå tärningar. Med hjälp av linjaler kan man mäta hur långt infanteri och stridsfordon kan gå och hur långt kanoner kan skjuta. Det har också kommit datorspel.

Här kan du se den gigantiska Trump-skulpturen på karnevalen i Viareggio:

Striderna äger rum i en futuristisk värld 40 000 år in i framtiden där mänskligheten är samlad i ett galaktiskt imperium med centrum på planeten Terra. Där har gudakejsaren suttit på en gyllene tron i tio tusen år och hålls vid liv genom någon slags kombination av teknologi och magi. Hans mest lojala genmodifierade supermänniskosoldater kallas ”space marines”.

Donald Trump har gjort memen ännu mer populär genom sina uttalanden om att inrätta ett rymdkommando vid Pentagon och sätt upp en rymdstyrka (space force). Ordet ”again” i Trumps slogan ”Make America Great Again” visar att det finns en nostalgisk laddning i hans vision. Man ska gå tillbaka i känslan, för att gå framåt ekonomiskt, vetenskapligt och tekniskt.

När var Amerika som störst? Kanske den 20 juli 1969 då Apollo 11 landade på månen och astronauten Neil Armstrong yttrade orden: ”Ett litet steg för en människa men ett stort steg för mänskligheten”. När mänskligheten tog detta steg så var det under det i stjärnorna och rändernas tecken. Den amerikanska flaggan var den första jordiska flaggan som sattes ner på en annan planet.

För att hålla memefabriken i gång på högtryck, så har Trump även talat om att börja skicka människor till Mars. Och så vill han tillbaka till månen. Japp, Make America Great Again. Ska bli spännande att se om han kommer att samarbeta med Elon Musk, som har liknande planer, eller om det kommer att bli en kapplöpning till Mars mellan The Donald och Musks rymdbolag SpaceX.

”Om vi inte tar oss ut dit, om framtiden inte innehåller att vi är där ute bland stjärnorna som en art som lever på flera planeter – jag skulle tycka att det vore en otroligt deprimerande framtid”, har Musk sagt.

Trumps kampanj utlöste en våg av kreativa energi som gav upphov till en aldrig sinande ström memer på nätet. Och de fortsätter komma. Men kreativiteten tar sig också uttryck i ”köttrymden”, det vill säga den verkliga världen. Förra året samlade ett gäng serieskapare in pengar på IndieGoGo till en serietidning med titeln Trump’s Space Force. De ville ha 15000 dollar, men fick in 72000. I tidningen framställs Trump som en Han Solo i kamp mot utomjordiska monster. Jag har tyvärr inte läst den fysiska tidningen, men det jag sett på nätet ser snyggt ut.

En skillnad mellan vänstern och högern idag, vilket märks gång på gång i kulturkriget, är vänsterns avsaknad av humor. Högern har inget emot att skoja med sig själva, vilket märks i både gudakejsar-memen och den här serietidningen. Vänstern däremot tar sig på minst lika stort allvar som islamiska fundisar. Den politiska korrektheten har ungefär samma roll i vänsterns världsbild som sharia för islamfundisarna.

I konst, film, litteratur, serier och memer kan man uttrycka saker som inte kan tala öppet om på det mer konkreta och ytliga politiska språket. Ibland kan man genom konsten uttrycka tankar, känslor och drömmar som man på ett medvetet plan inte ens visste fanns. Gudakejsar-memen må vara Trump-fansens parodi på vänsterns nojor, men samtidigt kan den också innehålla något av deras verkliga längtan ut mot stjärnorna och äventyret.

Men där finns kanske också något annat – en oro. För människornas imperium i Warhammer-världen hotas av kaos. Elitsoldaterna för en förtvivlad kamp för att upprätthålla gränserna, både de inre och de yttre. Det här är något moderna amerikaner kan känna igen sig i, känslan av att leva mitt i en stor förvandling med ett okänt slutmål. Man anar dock att slutet inte kommer att bli gott och känner att man förlorat kontrollen. Trumps mur kan på ett omedvetet plan upplevas som mer än en fysisk mur, ja, som en symbol för ordning.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

10 reaktioner på ”Gudakejsaren Trump

 1. brrr skriver:

  En Trump-tweet jag verkligen gillar:
  ”Heaven has a Wall and strict immigration policies. Hell has open borders.”

  Ziikos ägnar sig åt en annan typ av memer som jag tycker är ganska skoj, t.ex.:

  Gillad av 2 personer

 2. Snö och snö och snö, danske mand, med istappar i skägg som narvalens tand, utmattad sig fann, vad nu? gata av guld minsann, tempel och stupa och vackra dräkter många ibland, välkommen till Shambala säger yetimadam skriver:

  Som vanligt är perspektivet om Trump fel, vi spelar djupt inne på egen planhalva och förväxlar det med mitten på planen. Jag uppfattar nästan all kritik av Trump så, det finns ett hav av folk som börjar med att säga, ”jag röstade inte på Trump” men.., det är ungefär som alla de som krititiserar förd pk-istisk politik från tusen vinklar, men ändå inte röstar SD (eller AFS eller MED). Så artikeln ovan visar på guldstatyer av Trump, men man kan endast förstå Trump om man förstår att vänstern och pk-isterna fick oss alla att stå nästan inne i eget mål, ALLT är fel, ALLT är fel med samhällsdebatten, politikernas fokus och förståelse och medias beskrivning av verkligheten. Det krävdes en Trump som inte bara sprang from till mittlinjen utan också insåg att vänstern är naken, den kan inte skydda sitt eget mål, för den har fel om allt, men har fått alla att trängas på egen planhalva, men det finns mindre och mindre plats, allt är på väg att bli totalitärt, media blir allt mer som i rena kommuniststater, när man nu kontrollerar hela media och skola och universiteten så går man vidare till arbetsplatser och försöker tränga in i hemmen. Så kom Trump och pekar på de bara rövarna, media ljuger ju, staten tjänar endast sig själv och migranter är inte den välsignelse som man sagt och klimatet är som det alltid varit, solen styr det.

  De som kontrollerar oss, pk-isterna, är mycket riktig inte roliga, de har sina statskomiker som Shitfert, Usch Nöjen och Shetner för att dölja att de är tramsiga, men de masochistiska skratten hos publiken låter som piskade åsnor, det är så uppenbart att de är på statens sida och de framstår allt mer som löjliga, dagligen så blir vi mer som Nordkorea:

  Kan man annat än skratta åt etablissemanget?

  Gillad av 7 personer

 3. Välkommen till Shambala skriver:

  Sedan är artikeln fel i det pecifika också, vänsterperspektiv igen. Massmigrationen är på inget sätt oundviklig, dessa folkströmmar är medvetet skapade av vänstern, i USA av demokrater och globalister och på samma sätt i Europa, som Ungern visar så är det lätt att få kontroll över gränsen. Jag menar, inte sitter väl Omar och tror att han kan vandra över gränsen till Saudiarabien, eller Thailand, eller Japan? Det är inte så lätt, de har nämligen en kontroll, folkströmmarna vi ser är ju skapade av etablissemanget, dels genom att slå sönder strukturer i Mellanöstern och dels genom att hålla gränserna öppna. Jag har rest genom forna Östtyskland och fått batongen mellan benen från gränsvakter med kpistar, det fanns ingen risk att man provocerade dem. Så det är ingen diffus känsla av ett annalkande kaos som driver Trumpanhängare utan ett försvar mot en vänsterstrategi att importera en ny underklass som röstar vänster. Motståndet från vänster mot muren beror av endast en sak, muren fungerar. Fråga Israel, fråga Ungern, och för den delen, de delar av USA där det redan finns en mur mot Mexiko.

  Gillad av 4 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Påminner mig om när vi åkte på skolresa genom DDR 1965. Flera i bussen var kissnödiga men chauffören sa att vi kan inte stanna eftersom vi fått en tidtabell att hålla oss till. Kisspaus ingick inte så alla fick hålla sig tills vi kom till VästBerlin. Nåja vi var ju unga grabbar så det gick bra.

   Gilla

 4. G.Persson skriver:

  Kul och väl skrivet. Mr Trump har verkligen humor och han använder den klokt mot sina fiender.
  Fast visst har gudakejsaren större likheter med Sven-Bertil?

  Gillad av 1 person

 5. Välkommen till Shambala skriver:

  Kommer ni ihåg hur man smutskastade Reagan i Sverige? Han planerade också ett Star Wars, jag vet för jag jobbade med en del av laserteknologin, neutronpumpade lasrar. Nå, Sovjetunionen föll:

  Gillad av 2 personer

 6. olle reimers skriver:

  Trumps styrka är hans direktretorik. Utan förskönande omskrivningar.

  ”You should be in jail”.

  Hillary kan liksom inte svara ”du ljuger”; på det!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.