El ángel exterminador

Patrik Engellau

Mordängeln är en film från 1962 av den spanske filmmakaren Luis Buñuel. Jag har fascinerad sett filmen ett par gånger utan att förstå. Så här beskriver Wikipedia handlingen:

Filmen handlar om en fest som alla vill gå hem ifrån men tvingas att stanna på grund av en osynlig kraft som stoppar dem i hallen. Det går dagar och nätter, och gästerna tvingas leva som djur.

Det är en elegant fest i ett överklassområde i någon mexikansk stad. Allt börjar precis som sådana fester brukar börja, men av obegripliga och oförklarade skäl tar festen aldrig slut. Ingen går hem. Gästerna bor kvar i dygn efter dygn. Gradvis växer förfallet. Maten tar slut och gästernas kläder blir allt smutsigare och sjaskigare. Relationerna mellan gästerna blir alltmer spända.

Situationen uppmärksammas av grannar och myndigheter. Ambulanser, brandfordon och polisbilar samlas utanför villan men stannar något hundratal meter och ser bekymrade ut. Det bygger upp till en mänsklig tragedi. Den gåtfulla dramatiken ligger i att ingen gör det alldeles självklara för att undvika katastrofen. Gästerna lämnar inte villan trots att det inte finns något som hindrar dem. Räddningspersonalen hålls av någon kraft tillbaka från att gå in i huset och göra sitt jobb.

Jag minns inte hur filmen slutar men det spelar ingen roll. Bilden av människor som väljer att underlåta att vidta självklara beslut för att rädda sig ur en besvärande situation har etsat sig in i min hjärnbark (eller var nu starka sinnesintryck etsar sig).

Under många år tolkade jag filmen som en allegori över den ekonomiska och sociala underutvecklingen i Latinamerika. Underutvecklingen, sa jag mig, beror på att människor inte gör det självklara såsom att arbeta idogt, ta hemläxorna på allvar, ta ansvar för familjens försörjning, inte försöka blåsa sin nästa samt att borsta tänderna två gånger om dagen. Om alla människor uppför sig enligt sådana självklara medelklassnormer så blir det utveckling liksom av sig själv, det har fortsättningsvis varit min fasta övertygelse. Men mexikanarna valde bort dessa dygder, kanske i hopp om att hitta en enklare väg till framgången. Buñuel visade hur det gick.

Nyligen åt jag lunch med en liten grupp herrar som bekymrade sig över det som alla bekymrar sig över dessa dagar, nämligen vad norrmännen kallar ”det svenska tillståndet”, till exempel skolans sönderfall. Då suckar en av herrarna och håller en kort monolog som kunde ha varit inspirerad av Luis Buñuel. Det är inte klokt, säger han uppgivet, hur svårt kan det vara? Alla vet ju hur man gör för att få ordning och disciplin i en skola. Den som inte vet kan fråga Barbara Bergström på Internationella Engelska Skolan. Sverige har haft många hundra års erfarenhet av god utbildning varav hundra år av god utbildning för alla. Det här är inte raketkunskap. Alla vet att lösningen inte är att inleda elevbussning mellan skolorna eller nya lärarmiljarder som politikerna låtsas. Alla vet att det handlar om att lärarna får sätta sig i respekt och att skolorna får rätten att rensa ut det PK-istiska tramset från läroplanerna.

Den upprörde herrn förmodade att det var ungefär likadant på alla de områden där Sverige numera brister. Egentligen handlar det bara om att låta det sunda förnuftet få råda på alla de områden från vilka det motats bort av invasioner av PK-istiska dumheter.

Men varför valde inte mexikanarna att lösa sina problem på det självklara sätt som jag påstår? Jo, det berodde på att en överklass av parasiter kontrollerade staten och felfördelade dess resurser för att trygga sitt eget leverne. Hela Latinamerika har bestått av privilegiestater.

(Det var först när Milton Friedmans läror om den fria ekonomin på 1980-talet började påverka utvecklingen i Chile som en ny ansats prövades – och med gott resultat. I den bästa av alla världar kan Bolsonaro komma att lyckas med något liknande för Brasiliens räkning. Han har åtminstone utsett en lärjunge till Friedman till mäktig finansminister.)

Förklaringen till att vi i Sverige inte tar till de självklara och välkända lösningarna är ungefär densamma som i Mexiko. Även hos oss har staten kapats av ett särintresse. Ett gäng PK-ister vill härska med hjälp av sin ideologi. De PK-istiska dumheter som trängt ut det sunda förnuftet lever inte ett eget liv i atmosfären utan sitter fast förankrade i skallen på sina värddjur, nämligen PK-isterna själva. Dessa är Sveriges fiender. Mordängeln var ingen dålig titel på filmen, det fattar jag först i denna stund.

57 reaktioner på ”El ángel exterminador

 1. Eva Danielsson skriver:

  Träffande beskrivning av vårt lands tillstånd. Utan att ha sett dem mexikanska filmen så verkar den förmedla den där känslan i en mardröm när man jagas och inte kan springa för man trampar som i seg deg. Om det ändå skulle ges tillfälle att pröva det sunda förnuftet för att få ordning på landet, dvs säga att vi har lyckats besegra pk-ismen, så är det ändå inte så enkelt. Det är inte fel på receptet, men befolkningen består numera till så stor andel av människor med en helt annan världsbild än vår egen ursvenska verklighetsuppfattning. (Även om många pk-ister tillfrisknar) Det räcker inte med sunt förmuft och att avveckla alla bidrag, man måste också se till att nyanlända åker hem igen. Återvandring alltså. Speciellt alla muslimer eftersom man inte kan tillåta islam i ett fritt modernt västerländskt samhälle.
  Att vilja följa lagar och bestämmelser och att självklart vilja arbeta och betala skatt för att försörja sig, bygger på en känsla av tillhörighet och lojalitet med nationen, den som stiftar lagarna och tar in skatten. Vilket inte så många nyanlända sedan millennieskiftet ens kan ha, då det har kommit för många för fort och framför allt från för svåra kulturer. Från lågutbildade islamska klankulturer. Sedan millennieskiftet har 1,8 miljoner beviljats uppehållstillstånd och de flesta av dem bör alltså återvända till sina hemregioner. Också för att det är lugnare där nu så och männen behövs för återuppbyggnaden. Återvandring är alltså absolut nödvändigt av alla skäl.
  Det här låter som en naiv önskedröm, att filmen/mardrömmen tar slut, så att vi kan få gnugga ögonen och börja med vår egen återuppbyggnad. Tänk att vårt samhälles nuvarande förfärliga situation avsiktligt och aktivt har skapats av våra egna svenska politiker och EUpolitiker, p g a deras fåfänga och maktlystnad och drömmar om socialistisk totalitär globalism. Utan hänsyn till oss, dem som de ska representera och som de lever på. Den tanken ger mig andnöd av vrede.

  Gillad av 23 personer

 2. Laggar skriver:

  Det sunda förnuftet var till för att göra saker och ting effektivt. PK var inte intresserade av effektivitet utan att saker skulle göras ”rättvist” och respektera människornas individualism. Här finns en motsättning då effektiviteten inte mer är rättesnöret. Den enskilde ”knärriga gubben” kan inte ge en åthutning utan att mötas av rättighetsivrarna. Det har uppkommit en ny norm, åtgärderna måste vara i samklang med ”rättigheterna”. Det är inte bara PK-etablissemanget som upprätthåller detta utan också alla de som förstått sig på grunden till det moderna samhället. Det är inte PK-etablissemanget som går åt oss gubbar utan även inom vår närmaste krets hör vi att så får man inte göra för då kränker man ”rättigheterna”. Det kan bli svårt att få effektiviteten till rättesnöre, då effektiviteten inte mera är det som det var förr, alltings måttstock. Så förfallet kommer att fortsätta, och knärriga gubbar faller ifrån.

  Gillad av 4 personer

   • Kent skriver:

    Axel. När det inträffar så kan du ta bort kommateckenet och då är det väldigt mycket försent.
    Det föds många muslimer i Sverige också och de är formellt från början svenskar.
    Andelen muslimer av Sveriges befolkning närmar sig med rask takt 10%, bland den högsta I Europa.
    Så för Socialdemokraterna är det mumma om man kan köpa detta röstboskap i bulk för våra skattepengar.

    Gillad av 4 personer

   • Kalle skriver:

    Om någon bland dagens ungdom frågar mig, vad skall jag utbilda mig till för att få ett bra liv.
    Mitt svar, undvik lärarlinjen, vården, polisen, dvs offentlig anställning. Kass lön, utbrändhet och ingen status med mycket spott och spe från PK

    Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Bunuel gjorde det omöjliga som Tarkovskij och konstnärer i diktaturer har lyckats med; oss till fromma. Att via en allegorisk form förmedla ett mycket tydlgt budskap som censorerna inte visste hur de skulle komma åt. Särskilt inte om man, som i Bunuels fall, var uppburen av en hel värld!

   Gilla

 3. Jari Norvanto skriver:

  ”Den gåtfulla dramatiken ligger i att ingen gör det alldeles självklara för att undvika katastrofen. Gästerna lämnar inte villan trots att det inte finns något som hindrar dem.”

  Sanningen bakom Bunuels mexikanare kan vara mycket prosaisk: de var väl rädda att stämplas som rasister eller transfober av trolljägare som lurkade utanför filterbubblan.

  Gillad av 5 personer

 4. Observatör skriver:

  Det som hindrar oss från att genomföra adekvata åtgärder är religion. En lutheransk religion, men utan Gud. Det handlar om synden. Det är en synd att begränsa invandringen. Det är en synd att bestraffa elever som stör lektionerna. Det är en synd att fysiskt avlägsna resenärer som saknar biljett från tunnelbanan. Det är en synd att ifrågasätta vissa klimatteorier och så vidare. Luther erbjöd Gud som med sin Nåd kunde förlåta syndaren. Nu när Gud är avskaffad finns ingen förlåtelse.Den som ifrågasätter är evigt förtappad. Bäst att hålla käften och sitta still i båten.

  Gillad av 3 personer

 5. Christer L skriver:

  Mordängeln är oförmågan att bryta upp. Istället fortsätter man i en anda av hopplöshet. Hopplösheten är vår gemenskap, den stilen. Man kan inte blott se denna självmordsritual hos den svenska makteliten utan även och i än högre grad hos den svenska väljarmajoriteten. Överallt där hopplösheten gör sig gällande och uppbrottet blir avgörande, dit kommer mordängeln sniffande och orsakar gruppförlamning och feghet. En annan surrealistisk regissör skrev ett manuskript som han kallade: Det sovande folket. Likt sömngångare går folket till valurnorna och röstar för mer av samma politik. Oförmögna att bryta upp. Ändå är det så enkelt, kodordet är: adjö. Eller aJÖKen. Nästa hållplats är EU-valet – hur många kliver av då?

  Gillad av 11 personer

 6. Lars Bernhoff skriver:

  Det är ideologiska lösningar blockerar förnuftiga lösningar. Det bekräftas av att samvetsömma fick bestämma invandringspolitiken utan hänsyn till vår förmåga att ta emot på ett rimligt sätt. Samtidigt fick det spridas att invandring är lönsam baserat på att det var mycket bra när vi tog emot behövd arbetskraft på 60-70talet. Redan där framstår skillnaden tydligt med dagsläget.

  Att förnuftet inte fick råda var tex att hela förra mandatperioden lät Sossarna Vänsterns paradgren om vinster i välfärden blockera alla förnuftiga lösningar som behövdes. Det är kommunerna som upphandlar nästan alla välfärdstjänster, alltså är det de som ska bli bättre på att beställa från de som ger bäst resultat för pengarna oavsett privat eller offentligt ägande. Om den som levererar bäst resultat till lägst pris dessutom får lite pengar över hur stort problem är det?

  Det efterlysta förnuftet skulle kunna tillämpas om de 15 bästa leverantörerna (oavsett privata eller offentliga) och kommunerna inom varje delområde av välfärden fick sammanfatta sina erfarenheter och tips. Då får vi fram de bästa metoderna. Dessa ska offentliggöras och kan då bli ledstjärnor för de som är sämre på att använda sina skattemedel. Teoretiskt kan man räkna ut hur mycket som skulle sparas om de sämsta släppte fram bättre metoder. Miljarder!
  Svenskt Näringsliv gjorde i sin välfärdsutredning 2018 sådana jämförelser. Skrämmande skillnader som SKL är alldeles för dåliga på att hantera. De klarar inte ut de ideologiska låsningarna som finns inbyggda i sin organisation. Det är som PE skriver PK-istiska dumheter som trängt ut förnuftet.

  Exempel det krävdes en regeringsförklaring februari 2019 för att få på pränt att det ska gälla mobilförbud på lektionstid. Detta har Internationella Engelska Skolan tillämpat från start. Hur det har dröjt så länge för en skolmyndighet att driva igenom det uppenbara är något som måste vara unikt för Sverige. Samtidigt har alla vetat att mobiler på lektionstid är ett onödigt störande moment för mycket.

  Mer förnuft och mindre ideologi när bästa lösningar ska sökas vid användning av skattepengar!

  Gillad av 3 personer

 7. Leif Nilsson skriver:

  Håller helt med dig Eva!
  ”Tänk att vårt samhälles nuvarande förfärliga situation avsiktligt och aktivt har skapats av våra egna svenska politiker och EUpolitiker ..”
  Ja, de avfärdade och undertryckte alla varningar. Vi skulle alla ha lyssnat till Enoch Powell i tid:

  Gillad av 7 personer

 8. Moral som polerade marmorskivor skriver:

  När jag läste dagens text kom jag att tänka på samhällsmoral. Tänk om moral kunde materialiseras till ett fast ämne, med färg, form och struktur. Ungefär som en flammig välpolerad marmorskiva, med variation i ådring och mönster. Vad enkelt allt skulle bli då. Inget mer gissande om moralisk substans.

  För moral är sällan entydig och klar. Moral skiljer sig åt mellan grupper. Den vinkel grodan ser med, i sitt grodperspektiv, är inte samma som örnens.

  En del upplever sig som förtrampade. Andra kliver högrest, som giraffer, utan att se särskilt mycket, trots sin långa hals.

  Från sidan kommer nu mer aparta händelser in, via större migrantgrupper. De behöver exempelvis inte arbeta för födan, som äldre generationer fick. Och som gav svensken en hög arbetsmoral.

  De kommer i åtnjutning av bostad, skola och ett visst materiellt överflöd ändå. Det bör väl påverka ens moraliska perspektiv? Svenskens moral kom delvis till genom att sätta väckarklockan på ringning var morgon, och sedan arbeta 40 timmar i veckan, i kanske 45 år.

  Verkligt moraliskt djup blottas alltid vid stresstester. Inte genom vad man säger eller uttalar sig om. Marmor är hård till sin natur, liksom även moral kan vara.

  White flight börjar tidigast hos eliter. De bor aldrig någonsin i utanförskapsområden. Redan vid 4 till 5 procent av främmande inblandning, börjar deras exodus. Men deras moral förblir likväl intakt.
  Så pass intakt att de inte drar sig för att kritisera andra för att vara populister. Eller rentav i behov av att krypa tillbaka under sin sten.

  Moral kan inte paketeras i påsar eller skivas ut som recept.

  Nu breder en etniskt/kulturell horisontell axel ut sig i samhället. Den läggs till den traditionella socioekonomiska vertikala axeln.

  På den horisontella axeln återfinns den somaliska familjen parallellt med den klassiska medelsvensson, men i motsatta ändar.

  Tänk om moral och etik kunde blottas som i en välpolerad marmorskiva. Då skulle vi lätt kunna upptäcka alla moraliska skönhetsfläckar som människor går och bär på. Som så lätt döljs av förljugenhet och den rätta svadan.

  I framtiden lär vårt samhälle utsättas för mer av stresstest. Då uppdagas var marmormönstren går. Vad folk innerst inne går och bär på.

  För när tryggheten förflyktigas blottas alltid människors allra innersta, ofta som handlingar.
  Det visar oss historien. Det är i verkliga kristider marmorns ådring och struktur kommer fram. Då – när festen är över.

  Gillad av 3 personer

 9. danske mand, tre jakar hade han, två kvar i snö, arga som fan, en på himlen över Himalayas bergiga rand, brinnande som en fackla minsann, snabbt sig i Nepal befann, i Katmandu naken som yetimadam, ett dzopkyoskalv i durbars sand skriver:

  Här blir jag osäker, det är min fundamentala osäkerhet vad gäller DGS, för en del sägs aldrig öppet. Jag får känslan att Patrik beskriver en dröm, han betraktar en fest och befinner sig på en fest men även han drömmer fortfarande och är i en än större fest. Jag tyckte jag såg tecken på denna drömfest igår gällande att tankesmedjorna inte skulle vara pk och också under Assarmos inlägg. Drömmen ser ut som följer, den handlar om att de skyldiga för dagens problem är ett pk-istiskt odugligt och parasitiskt etablissemang eller ledarskikt som följer en felaktig ideologi, så långt allt väl, man hade kunnat vara vaken, men där man behöver nypa sig är när man inbillar sig att BARA MAN GÖR ANNORLUNDA så går detta. Detta är den dröm som alla bland Sveriges never-Trumpers, eller never-SD lever i, referenser till Buñuel och Engelska skolan är målande beskrivningar av denna sofistikerade klass. Varenda en på Axess eller Kvartal eller på ledarsidor drömmer samma dröm, på alla middagar i fina våningar i Stockholm dröms denna dröm, så röstar man M, eller S, eller kanske L, eller C.

  Innerst inne så drömmer ni om att om ni bara fick kavla upp ärmarna så kan ni få ordning på förorten, ni kan ta islam ur muslimen, klanen ur klanledaren, somaliern ur somaliern, kort sagt, djupt i ert undermedvetna så dröms det om att alla kan bli svenskar. Ni drömmer om samexistens, för att ni i all er sofistikerade trygghet ryggar för det som krävs och den självklara slutsatsen att fredlig samexistens mellan väsensskilda kulturer är omöjlig och att det är ett brott som begåtts att ta hit dessa människor, ett brott mot dem, och ett brott mot svenskarna och det västerländska kulturarvet. Jag kan ta fel, ni kanske är vakna, men jag ser inga tecken på det, för ingenstans ser jag problemen beskrivas adekvat, utom i de argaste mest plumpa kommentarer från de som kanske aldrig hört talas om Buñuel.

  Gillad av 15 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Blanda inte in Buñuel i detta! Filmen handlar ju om att han ser att medelklassen drömmer, att han kritiserar det. Det är en uppenbar anspelning på samma myt som den om livets vatten. I vår mytologi, i vår konst, i vår kultur, den tiotusenåriga, vet vi mycket väl vad som händer om man förstenar samhället, om man håller för hårt i alla regler, om man inte låter livet flyta vidare. Detta har beskrivits klart och tydligt av Jordan B. Peterson, men hans källa är samma som Buñuels och för den delen bröderna Grimms:

   Vår civilisatoriska mytologi.

   I en annan film, Belle du jour, har Buñuel även beskrivit det motsatta beteendet, att sakna struktur, att släppa efter för impulserna.

   Den fina balansen mellan dessa ytterligheter är Tao, Vägen, Logos, hjälteprincipen, the saviour general.

   Gillad av 4 personer

  • Aha skriver:

   Intressanta tankar, men det kan ändå vara mer banalt än vad man tror;
   Livet fungerar ju bra (för de med fina middagssalar) och att vara human skadar ju inte. Nedrans SD med sin lortiga bakgrund och som motsätter sig främlingar.

   Frågan blir; hur djupt tänkande är de som röstar på sjuklövern? Tänker de mycket eller litet? Jag är benägen att tro att de på den skalan tänker de lite.

   Omgörningen av Sverige skulle alltså ske utifrån en väljarkår som väljer utifrån banala grunder.

   Gillad av 2 personer

  • Christer L skriver:

   Bäste Onämnbare. Min uppfattning är att vi alla svenskar är Sverige, och att vi alla är delaktiga i vad som pågår. Vad skulle jag eller du eller någon kunnat göra men gjorde inte för att bidra till en annan utvecklingen än den som skett? Det går ju inte att diskutera så och komma fram till något. Vissa makthavare har axlat det formella ansvaret, men i detta ligger ett ställföreträdande, det gör inte oss andra ansvarslösa. Hur mycket bör vi utanför de juridiska begreppen tala om skuld och rätt och orätt? Ordkriget i etablerade media är en komplicerad sak. Vrede på en bloggsida är i sig inte mycket med.

   Det bör handla om att, som du säger, beskriva problemen adekvat. Vilka som bör hållas ansvariga är väldigt klart redan, och nu kan den frågan begränsas till dessa. En del klarar sig undan kanske. Jag tycker att DGS redaktion och gästtyckare kan vara litet sena i sina iakttagelser och tankar om utvecklingen, men heder åt dem alla. Patrik har rätt svårt att fatta detta med globalismen, till exempel. Men han är ju rätt bra i alla fall. Likadant med Teodorescu et consortes. Vi behöver alla som byter sida. Det är ju mycket på dem det nu beror. Inte perfekt, men får duga, menar jag.

   Gillad av 1 person

   • Smörte skriver:

    Detta missar min poäng. Det är en sak, vem är skyldig men det är inte det som jag skriver om, utan den skiljelinje som får mellan de som fortfarande inbillar sig att detta kan lösas med samexistens. Ingen åtgärd som krävs har någon gång beskrivits på någon ledarsida i Sverige, aldrig. Absolut inte av Teodoresco (om hon får står som galjonsfigur), som inte alls bytt sida, hon tillhör fortfarande de som upprätthåller myten om att om man bara gör si eller så, så funkar detta, lite hårdare krav där, lite bättre kontroll där, lite bättre lärare här, lite fler poliser där. När myten upprätthålls så fortsätter invandringen. Skiljelinjen går mellan de som inser att det är ett fundamentalt misstag som aldrig går att rätta upp att blanda dessa kulturer, det enda som är meningsfullt är åtgärder som får folk att lämna Sverige. Inget annat.

    Gillad av 9 personer

   • Christer L skriver:

    ”Skiljelinjen går mellan de som inser att det är ett fundamentalt misstag som aldrig går att rätta upp att blanda dessa kulturer, det enda som är meningsfullt är åtgärder som får folk att lämna Sverige. Inget annat.”

    Inget annat? Bra! Vad är det då för åtgärder? Vilka är genomförbara till vilka konstnader och vilka risker? Det är där problemet börjar. Den svenska nationen ansätts mycket allvarligt av islamismen och dess anknutna svenska globalistiska politik. Andra kulturer är dock mer kompatibla. För att militarisera problemet i större skala med kraft och konsekvens så fordras resurser av ett slag som aldrig funnits i landet. Att betala återvändare är en dellösning, men måste kombineras med ökade krav. Vad som är väldigt konkret är att vi redan är invaderade av hundratusen stridsvilliga unga män som kommer att få stöd i en konflit av mycket resursstarka intressen. Vi kan ju börja diskutera detta, istället för att upprepa samma sak ideligen. En sak vore att utveckla ett nordiskt samarbete.

    Gillad av 1 person

   • Christer L skriver:

    Jag kan också föreställa mig att en skiljelinje kan definieras och understrykas mellan de invandrare som vill och kan acklimatisera sig och de som upprätthåller klaner och maffior och bildar enklaver. Bra invandrare på vår sida mot problemen, således. Etablerade media är enigt emot detta för närvarande, men vi bör inte gå på det spelet, tvärtom.

    Gillad av 1 person

  • lookslikeanangel skriver:

   Borgarklassens diskreta charm
   (en annan film av Buñuel)

   Jag anar någon slags animositet mot ”borgarklassen”.
   Det är helt OK, om man nu tycker att de borde agera NU!

   Men ibland får man fundera lite på taktiken
   – nödvändigtvis inte på strategin.
   Var ska man gömma ”sanningsserumet”
   om inte i den banalt söta drinken?

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Jag håller med dig ”Danske mand…” om att Patrik inte riktigt går till botten med det här.

   I motsats till dig tror jag dock att han är ytterst medveten om vad han håller på med. Han vill att vi alla ska få göra våra röster hörda och öppar därför inte med att drämma den största spikklubban i huvudet på oss. Rätt handlat, enligt min uppfattning.

   Du har däremot – enligt min mening – rätt i att detta går att fixa till på ett normalt och städat sätt.

   Sverige har kidnappats av en sekt som inte kommer att ge sig i brådrasket. anledningen till det är att de fortfarande känner att de har uppbackning av globalfascisterna till vars agenda de har försvurit sig.

   Det kommer alltså att behövas ett svenskt Guantanamo innan detta är över. Vi får börja med att se om Trump lyckas med sitt. Det kommer nog att behövas.

   Gillad av 2 personer

  • A skriver:

   Det är mycket bra skrivet Danske Mand. Jag har upplevt samma sak i hela mitt liv, det jag genast förstått kommer att bli slutpunkten, måste tröskas igenom i mängder av etapper av allmänheten innan de tjugo år senare når fram till samma. De kan inte och vill inte.

   Mvh A

   Gilla

 10. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  Patrik påminns om filmen ”Mordängeln”. Jag å min sida får associationer till filmen ”A Clockwork Orange” från 1971 av Stanley Kubrick baserad på Antony Burgess bok. Har säkert setts av de flesta som är tillräckligt gamla. För de som är för unga, googla!

  De fruktansvärda händelserna omkring det sista världskriget som lämnat Europa i ruiner och resulterat i så mycket förstörelse och lidande var en chockbehandling som kan liknas vid Alex’s ”aversion therapy”. Den var framgångsrik så till vida att Alex därefter var totalt ofarlig för samhället. Men denna ”hjärntvätt” resulterade också i att hans förmåga till självförsvar blockerades och att han därigenom blev helt livsoduglig. Det har länge varit så att det var tillräckligt att uttala det magiska ordet ”rasism” för att blockera alla hjärnor för rationellt och logiskt tänkande! Kan liknas vid Alex’s blockad där han viljelös liggande på marken och låter sig misshandlas av en gammal tiggaren!

  Ett typiskt exempel av denna blockad är för övrigt också turerna om det ”Rasbiologiska Institutet” och ”Centerpartiets historiska rötter”. Naturligtvis bör vetenskaplig forskning om mänskliga raser bedrivas! Det bedrivs forskning om nästan allt, de flesta forskningsområden av långt mindre betydelse. Varför skall inte ett ”Rasbiologiskt Institut” studera och beskriva olika ”skallformer”? Ett typiskat exempel på irrationell ”blockering” typ ”Alex”.

  Men detta är naturligtvis betydelselöst jämfört med den blockad som omöjliggör motstånd mot invasion av främmande folk därför att motstånd skulle vara ”rasism”!

  Gillad av 1 person

 11. uppstigersolen skriver:

  Samtidigt som PK-eliten inte vill ändra på nuvarande invandringspolitik så vill de drastiskt förändra hela energipolitiken. Vi har i stort sett fossilfri el i Sverige. Men nu har man ett projekt där vi ska bli helt fossilfria till 2040. Detta löser man genom att lägga ner kärnkraften, förbjuda fossildrivna bilar samt öka befolkningen med 100 000 nya figurer varje år. Att detta inte går ihop inser alla som gått igenom andra klass i småskolan och därför klarar av addition. Men PK-isterna förstår icke. Läs gärna om äldre människor på Kvartal https://kvartal.se/artiklar/en-aldrande-befolkning-ar-en-god-sak/

  Gillad av 5 personer

 12. Göran Holmström skriver:

  Både Bunuel och Dali var fascinerade av det surrealistiska, Bunuel har jag ingen större koll på annat än, Den Andalusiska Hunden, som dom gjorde tillsammans.
  Att förstå Surrealism är inget man kan göra, då den är helt baserad på känslor och intryck, som jag tolkar det i alla fall. I Salvador Dali`s fall så finns det dom som hävdar att han var ett så stort geni, att han både kunde se fem dimensioner och även avbilda dom på duken. Om detta stämmer vet jag inte, vad jag vet dock är att han dyrkade sin mamma, och hade vissa Oidipus fantasier, valde sin fru Gaia utifrån att hon delade likheter med hans mor. Vid mötet med Picasso så yttrades orden” Förstår Du”. Svaret vart” Ja”. Sedan sades det inte mer.
  Surrealism var det jag började måla, drömvärlden och både Jungs och Freuds tankar fann jag intressanta, insåg dock att surrealism hade sina begränsningar,
  på många plan. Dels så måste motivet vara lagom avancerat, så man inte tappar betraktaren, dels smickrande så betraktaren känner sig rätt intelligent som förstår.
  Till det väcka lite provokation. Just där så insåg jag att surrealism handlar mer om manipulation, än att verkligen spräcka gränser och tankar.
  Men vist det finns en hel del vackra verk att studera både inom målning och inom filmens värld. Hieronymus Bosch sent 1400 tal kan nog hävdas vara den som började tolka verkligheten så.
  Vad har då Surrealism med vår svenska verklighet att göra?
  Jo, kopplingen att genom sälja sig själv, med hjälp av lite media. Hoppa från trend till trend vrida och vända på verkligheten för att sko sig själv lite extra.
  Allt detta som jag ser det har lett till denna förvirrade verklighet vi alla lever i nu.
  Ett rejält experiment i tre dimensioner fyra om man lägger till tiden.
  Den femte är förmodligen våra politikers oförmåga att hålla löften eller tala sanning.

  Gillad av 1 person

 13. Jaxel skriver:

  Den här analysen återkommer gång på gång från krönikören och är i mångt och mycket densamma som framfördes av Anders Leion igår.

  För enkelhets skull begränsar jag min kommentar till invandringsfrågan.

  Nettoskattebetalarna har verktyget för att ge PK-isterna i riksdag och regering respass, men gör inte det. Istället så accepterar nettoskattebetalarna den politik som förs. Varför gör de det? Hur kan denna politik framstå som attraktiv i nettoskattebetalarnas ögon?

  Att få till en förändring av politiken kräver att nettoskattebetalarna förändrar sitt förhållningssätt till densamma. För att åstadkomma detta menar jag att man till att börja med måste förstå hur detta kollektiv tänker. Först efter att som utgångspunkt ha förstått detta finns en hyfsad chans att med argument påverka.

  Dagens analys, även om den har sina poänger, liksom gårdagens bidrar inte med att ge några verktyg härvid lag.

  Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Är ett stim som en svärm?
    Inom robottekniken så är svärm tänkandet det nyaste och hetaste, i alla fall för fem år sedan.
    Nu kör Boston Dynamics, med stereoskopiskt värme seende , två ir sensorer som överlappar varandra och med det”skapar” en bild av den verklighet roboten ser.
    Minns min sons ytterst dyra dinosaurie som både var radiostyrd och till viss del autonom,
    som jag köpte för cirka 15 år sedan, den leksaken fixade allt detta, men fick tyvärr varken slakta den eller beväpna den för sonen. Nu står den och samlar damm bara.

    Gilla

 14. Vax skriver:

  Det råder lärarbrist i Sverige men trots det visar nya siffror att allt fler lärare registrerar sig som arbetslösa.

  Samhällsnytt rapporterade förra året att antalet anmälningar om grova fall av hot och våld i grund- och förskola hade ökat kraftigt. År 2012 handlade det om 327 anmälningar medan antalet år 2017 hade ökat till 597 och dessutom spridit sig nedåt i åldrarna.
  – Det är en enorm skillnad i attityden till lärare, förklarade Ulla Nyström Theander, rektor på Wendela Hellmanskolan i Härnösand, för SVT.

  Vi för ingen statistik över enskilda personer, men döper ärenden efter vad som orsakar arbetslösheten. Uppsägning på egen begäran har ökat, med hänvisning till arbetsmiljön, säger Anna-Karin Frend-Öfors.

  Sverige ett samhälle i fritt fall.

  Gillad av 4 personer

 15. Lars skriver:

  Patrik är nyliberal och förfalskar verkligheten. Hans egna nyliberala projekt slog sönder den svenska skolan utan positiva resultat, så han vill ha mer av samma sak. Märkligt. Allt och alla går att köpa för pengar.

  Sätt in 20 miljoner på mitt konto så ska jag också bli nyliberal.

  Gilla

 16. Ss skriver:

  ttps://ledarsidorna.se/2019/02/en-rost-mot-extremism-och-hedersfortryck-ar-en-rost-for-mycket-for-socialdemokraterna/
  Som utlandssvensk sedan 20 år kan jag fortfarande inte riktigt ta in hur ”arbetarpartiet” Socialdemokraterna på några korta decennier lyckats utföra en 180-graders rotation där de numera ivrigt motarbetar vanliga svenska knegares intressen till förmån för en fullständigt väsensfrämmande totalitär förtryckarideologi nödtorftigt maskerad som ”religion”.

  Hur tänker Johansson, Bjereld och de andra medlöparna? ”Det här blir skitbra på några års sikt! Sverige kommer att gå MYCKET bättre med ett par miljoner arbetsvägrande fanatiker som har en välkänt fäbless för att förnedra invånarna i de samhällen de tar över!”

  Vi glömmer att utanförskapsområdena är socialdemokraternas starkaste fäste. Makten framför allt

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.