Låt inte politikerna glömma samhällskontraktet

BitteA

Bitte Assarmo

En av den nya rödgrönljusblågröna regeringens första åtgärder är att öppna upp Sverige för en mer generös asylpolitik. Reglerna ska ändras på diverse vis, så att fler kan återförenas med sina familjer men också så att det ska bli möjligt att söka och få asyl i Sverige på grund av klimatet och andra särskilt ömmande omständigheter. Det intervjuades migrationsminister Morgan Johansson om i SVT:s Agenda häromdagen.

Reaktionerna har varit många och välformulerade och i Expressen skräder Ann-Charlotte Marteus inte orden när hon beskriver att Johanssons ohederlighet och brist på ansvarstänkande.

Hon har naturligtvis alldeles rätt. S gick till val på en restriktiv invandringspolitik – något som har stöd hos en majoritet av medborgarna – och gör precis tvärtom. Det är så ohederligt att det borde medföra avsked på grått papper. Men det gör det inte, eftersom hut inte går hem i Sverige längre.

Men vem är egentligen förvånad? När socialdemokraterna, efter krisen 2015, annonserade ut skärpta regler och en ny ordning och reda var de allt annat än övertygande. Det var uppenbart att det hela var en respons till kaoset och de vanvettiga kostnaderna under den stora flyktingströmmen, men att det var en motvillig sådan. Det fanns ingen kraft bakom orden, ingenting genuint i formuleringarna. Framför allt fanns ingen respekt för folkviljan. Mer ett slags ”okej då, bara för att ni tjatar så…”. Ungefär som när föräldrar ger efter för en envis unge och halvt om halvt lovar att barnet ska få en vandrande pinne till jul men hela tiden vet med sig att den där pinnen aldrig kommer att vandra in i barnets rum.

Nu vill regeringen på nytt öka möjligheterna för människor att fly hit, till den humana stormakten i norr. Glömda är de problem som gjort människor allt oroligare: bostadsbristen, arbetslösheten, den undermåliga postgången, kriminaliteten och våldet, bristen på poliser, bristerna i vård och omsorg, bilförlossningarna i Norrland, de brinnande bilarna, gruppvåldtäkter och lösspringande jihadister. Idag är en ny dag och nu välkomnar vi nya flyktingar som ska hjälpa oss med integrationen, så som de som kom 2015 skulle hjälpa oss att höja den allmänna kompetensnivån och säkra våra pensioner. Man frågar sig varför.

En orsak skulle kunna vara en vilja att göra gott. I Sverige är vi ju så sällsamt humana och vill alla så väl. Alla är lika mycket värda. Alla ska med. Och det är rentav möjligt att det fortfarande har undgått regeringen att de värst drabbade flyktingarna aldrig kommer att ha råd att ta sig hit.

En annan orsak kan vara att regeringen ännu inte, trots alla rapporter som de rimligtvis måste ha tagit del av, förstått hur vardagen håller på att krackelera för många människor. Förvisso har de suttit tillsammans otaliga gånger i något ombonat rum på regeringskansliet och diskuterat hur de ska komma till rätta med ”utmaningarna”. Men de verkar fortfarande anse att det är Sverigebilden som är viktigast – inte den verklighet som en majoritet av medborgarna lever i. Och med den framväxande högerextremismen i Europa måste Sverige ta täten och visa humanitetens ansikte.

Med det sagt är det troligen bara en tidsfråga innan den växande kritiken mot den nya regeringens beslut om flyktingpolitiken kommer att avfärdas som rasism och främlingsfientlighet, så som brukligt är.

Om – eller rättare sagt när – det sker så låt dig inte tystas. Svensken i gemen är inte mer främlingsfientlig än andra, tvärtom visar de senaste årens generösa flyktingmottagande – och mottagande även av personer som inte kunnat uppvisa asylskäl – att svensken tvärtom är generellt välkomnande och öppen.

Samtidigt har konsekvenserna av den stora flyktingvågen blivit tydliga och kännbara för alltfler i samhället idag. Det kan så vara att Fredrik Reinfeldts julgran inte har brunnit, och att Henrik Schyffert har råd med både pizza och Netflix och källarsvalt vin, men de är knappast att anse som representativa för medborgarna i stort. De är människor med pengar och resurser, och människor med pengar och resurser behöver inte bekymra sig över sådana petitesser som växande vårdköer, en urholkad äldreomsorg och otrygga skolor. De kan köpa det de behöver.

Andra kan inte det. I alla fall inte med ytterligare pengar än de summor de redan betalat i skatt år efter år. För det var ju det som var det fina med det en gång så omtalade och, av socialdemokraterna, omhuldade samhällskontraktet: med skattepengarna kunde även mindre bemedlade känna sig trygga om och när de blev sjuka, gamla och orkeslösa. Men eftersom socialdemokraterna har om inte avskaffat samhällskontraktet, så åtminstone börjat luckra upp det och ignorera dess giltighet betyder inte längre ett långt liv av arbete och skatteinbetalningar att du är garanterad en trygg ålderdom.

Min granne Viola som är 87 år gammal, har värk i hela kroppen och mycket svårt att röra sig – men som anses alldeles för frisk för att få flytta till ett äldreboende – sa sist vi talades vid:

– Idag måste den som blir sjuk, gammal och orkeslös se till att hålla sig frisk, ung och kraftfull för att inte gå under. Själv går jag runt på rena ilskan numera.

Viola är så långtifrån rasist man kan komma. Hennes dotter är gift med en muslim från Irak och hennes son med en eritreanska och hon älskar sin mångkulturella familj. Men hon grät floder när hon hörde om regeringens nya beslut. Under flera års tid har hon känt av hur samhällets resurser omfördelats, och själv fått mindre och mindre av kakan. Nu kommer det att bli ännu mindre, tror hon.

Jag sa det inte till henne, för jag ville inte göra henne mer förtvivlad än hon redan var, men tyvärr tror jag att hon har rätt. När en regering – oavsett färg – vill börja gynna en ny grupp i samhället gör de det närmast undantagslöst på de gamlas bekostnad. Och mindre pengar till de gamla innebär ännu färre utomhusvistelser, ännu mer smaklös och simpel mat, ännu mindre omsorg, ännu färre duschtillfällen och så vidare i all oändlighet.

Därför ska vi aldrig låta politikerna glömma samhällskontraktet. Och vi ska aldrig sluta ifrågasätta att de sviker de människor som en gång byggde upp den välfärd som andra nu får ta del av. Om vi har råd med en generös migrationspolitik så har vi också råd att förbättra situationen för våra forna samhällsbyggare.

52 reaktioner på ”Låt inte politikerna glömma samhällskontraktet

 1. K. Ulvert skriver:

  Enligt vad som skrivs på ledarsidorna.se så bottnar inflödet i ett mångårigt samarbete mellan socialdemokraterna och muslimska brödraskapet m.fl. satellitorganisationer. Allt i syfte att få hit klanröster på s.
  Ett värre landsförräderi är svårt att tänka sig.

  Gillad av 17 personer

  • Axel skriver:

   Vi äldre Svenskar bör som invandrarna också tillämpa hederskultur. Vi hederliga lojala medborgare som har jobbat och slitit ett helt liv, betalt skatt och förväntat oss en bra och trygg ålderdom. Jag fick vänta 2 år och 9 månader på en prostataoperation. Vilket annat land i Eurpa ha sämre än detta.

   Gillad av 9 personer

   • Bengan47 skriver:

    Jag fick vänta 18 månader på by pass operation. Efter operation sa kirurgen att mitt hjärta var sämre än de trodde. Samtidigt opererades en irakier och en iranier. Irakiern kunde svenska, iraniern inte.
    Så är det i vårt land.

    Gilla

   • Kalle skriver:

    Sverige befinner sig i samma situation som Venezuela nästan. Vänta och se innan mandatperioden är slut. Politikerna beter sig som Adeln gjorde i Frankrike innan revolutionen. Varför gnäller våra lägre stående undersåtar, frågar dom sig själva. Inget att bry sig om!!

    Gilla

 2. Tritonen skriver:

  Vi kommer att få höra mycket om ansvarstagande och anständighet den närmaste tiden från Sjuklövern, inte minst underi dagens partiledardebatt. Hur folket har röstat är inte relevant, och att SD växer är bara ett irritationsmoment. Att SD haft rätt om invandringen hela tiden, visar bara att de haft fel (!?).
  Ett extraval vore mer än önskvärt, men ses väl av de flesta politiker som något hotfull, eller ”en avgrund”, för att använda talmannens uttryck. Politikerföraktet fortsätter att växa i båda riktningarna.

  Gillad av 5 personer

 3. Bo Svensson skriver:

  ”Generös” migrationspolitik handlar det ju inte om. – Generös kan man bara vara med något man äger, – inte med andras pengar.

  Svenskar generellt har under decennier varit för minskad invandring och om vi kan återställa demokrati och fungerande samhällsdebatt, kommer bidragsflödet att sina för dem som skall tillbaks till sina egna länder. – Norden är en väldigt otrivsam plats, om man inte får ihop medel till mat och logi.

  Gillad av 9 personer

 4. S Eriksson skriver:

  Jag befarar att många politiken redan har glömt eller valt att bortse ifrån samhällskontraktet, bla medför det ökade påfrestningar på sjukvården som dessutom ska spara pengar och resurser. Det blir inte lätt.

  Gillad av 2 personer

 5. Aurora skriver:

  Maken till 5-klöverns väljarförakt kan inget annat demokratiskt land uppvisa. Nu skäms man heller inte längre för att tydligt frångå all parlamentarisk praxis när det gäller SD. Idag är det partiledardebatt. Se noga på den. Maktpartiernas ansikten; hur de totalt ignorerar med uttråkad uppsyn när SD talar. De skrattar inombords för de vet att de har nu totalt vingklippt SD från allt inflytande. Ansikterna är samma som mobbarna i ett klassrum som inte längre ens är rädda för att avslöjas eller utpekas för de vet att den/de stackars offren ändå är maktlösa. Detta är svensk riksdag, Att man i Sverige kan ha samma person som migrationsminister och samtidigt justitieminister är heller inte möjligt i något annat demokratiskt land. Undrar någon varföt Ygeman blev digitaliseringsminister?Jo, för att ha kontrollen över avlyssning och MSBs jakt på ’digitala-påverkans-hotet’. Det här är inte bara väljarförakt; det är demokratiförakt.

  Gillad av 13 personer

   • Aurora skriver:

    Tror inte att jag anspelat på att mena det. Men sant är, förvisso, att det flesta diktaturer gärna kallar sig demokratier. DDR (democratoc deutche republic) och även ex.vis The Democratic Republic of Congo. Se mönstret.

    Gillad av 1 person

   • S Eriksson skriver:

    Aurora.
    Det menade jag inte utan mer att detta land har vissa likheter med DDR och hur mycket får politiker glida på sanningen och när ska det utlysas ett val om det var mycket avvikelser från vallöften.

    Gillad av 1 person

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Samhällskontraktet borde ju om något vara det centrala i en nations politik. Du betalar höga skatter och så får Du något tillbaka som Du inte kan klara själv. Det är precis som en försäkring.

  Emellertid, när något händer och vi vänder oss till samhällsförsäkringens handläggare så möts vi av tystnad och likgiltighet. Försäkringspengarna finns inte längre och nu gäller självkostnad för hela beloppet! Försäkringspengarna har gått till annat och till alla de 7.5 miljarder människor som har det sämre än Du.

  Det borde Du begripa!

  Ja säger Du, men jag har ju betalat premierna precis som avtalat i försäkringsbrevet.

  Nu tycker jag att Du skall hålla truten. Sticker Du upp, dubblar vi premierna och garanterar att Du aldrig kommer att få ut något!

  Gillad av 8 personer

  • Sofia skriver:

   Tack för ditt inlägg. Jag har länge och ofta försökt att påtala att socialförsäkringarna är just försäkringar. Pensionspremier betalas också in under ett helt arbetsliv olika mkt beroende på inkomst och sysselsättningsgrad och när de blir gammal ska du kunna plocka ut dessa. Men i och med att vi iSverige har givet staten uppdraget att vara både försäkringsbolag och pensionsförvaltare kan vi inte byta bolag när premien går upp pga allt större välgörenhet, dvs till människor som inte betalar premien. Så jag undrar om man verkligen kan tala om allas lika värde eller någon form av rättvisa i Sverige längre. När antalet försäkrade hela tiden förändras och när någon som arbetat 40 år ( men i låglöneyrke) och betalat in pensionspremier får ut samma eller marginellt bättre pension än någon som inte jobbat en enda dag, inte betalat in en enda premie. Hur kan någon påstå att vi då har en princip att alla är lika mycket värda? Hur kan svenska politiker anse att vad de gör är gott för någon? Det är själva definitionen av orättvisa att vissa har rättigheter utan skyldigheter. Hur kan man ens ifrågasätta att skattebetalarna (försäkringspremieinbetalarna) skulle ha mer rättighet till försäkringssystemen än de som inte betalar premie? Vad är det för vansinnig logik som styr? Det är fullständig trolöshet mot huvudman och maktmissbruk det handlar om. Vad värre är detta maktmissbruk som man kallar solidaritet på nyspråk får fortsätta vårat enda maktparti förlorar inte mer än några procent av rösterna i senaste valet. Har skattebetalarna i det här landet inget koncept om mitt och ditt längre, eller är alla så utbrända att logik och sunt förnuft helt enkelt försvunnit? Eller är människor i gemen så intill gränsen självutplånande att de på riktigt vill få dyrare och sämre försäkringar för att jämna ut skillnaderna mellan länderna?

   Gillad av 5 personer

 7. Jari Norvanto skriver:

  Politikerklassen består av borna egoister, karriärister och vanelögnare. De får betalt för att ljuga och intrigera dagarna i ända. Så länge medborgarna fortsätter att rösta på dessa notoriskt otrogna blir det som det blir. MSM är ett dåligt skämt; redskap för hegemoner, spelmaskin för förströelse och avloppsrör för att gödsla populasen med propaganda.

  Gillad av 3 personer

 8. Ulla skriver:

  Viola och hennes kamrater har varit med på det mångkulturella tåget sedan det startade på 80-talet, det tåg som nu tuffat på i snart 40 år med generösa erbjudanden till utlänningar som politikerna vill ska komma hit, och det oavsett om det är fråga om flytt eller flykt. Och tåget kommer att fortsätta tuffa på; ”Framåt” som en viss partiledare stolt skanderarde i valdebatterna, samma partiledare som ropade ut i etern ”Kom Hit” i samband med en partimöte för många år sedan och ”Kontroll” som en totalt verklighetsfrånvänd minister sa i söndagens Agenda.

  Det är ingen hemlighet att politikerna omfördelar gemensamma resurser från inrikes födda till utrikes födda och att denna omfördelning nu har pågått under snart 40 år (läs Långtidsutredningen 2015). I omfördelningen ingår att ta resurser från äldreomsorgen och ge till inflyttarna och det måste väl Viola och hennes kamrater förstå. Annars bör de lyssna på den utmärkte Hans Jensevik på Youtube. Han visar i siffror på ett tydligt sätt hur kommunerna omfördelar resurser till det mångkulturella projektet och att det är äldreomsorgen som drabbas hårdast.

  Viola och andra väljare vill väl ha denna utveckling, men jag mår dåligt av den.

  Gillad av 12 personer

  • S Eriksson skriver:

   ULLA
   Bra skrivet och förklarat, men jag tror inte att Ulla och många andra inklusive mig själv förstår allt. Politiker i Sverige är väl inte direkt kända för att tydligt belysa myntets bägge sidor. Dessutom kan det vara väldigt vanskligt och förbjudet att göra det.

   Gilla

 9. Rutger skriver:

  Att ta hit migranter och försörja dem är extremt inhumant och grymt. Med samma summa kunde man hjälpa kanske 50-falt fler annorstädes. Därtill fokusera sig på de främst behövande. Tänk dig räddningspersonalen på en olycksplats som istället för att rädda 100 personer, väljer att rädda 10 st. Eller att de ägnade sig åt stukade tummar, medan andra låg och dog brevid. Skulle förmodligen få fängelse. Sådant lovordar våra härskande politiker, medan barn i tex Jemen dör som flugor. Finns knappt ord för sådan ondska.

  Gillad av 14 personer

 10. gmiksche skriver:

  Jag har svårt att tycka synd om Viola. Det finns goda skäl att anta att hennes, och inte enbart hennes, skattepengar gått till att etablera hennes nyvunna exotiska släkt. Man får göra de uppoffringar som man själv bestämmer om genom röstsedeln.

  Gillad av 12 personer

  • Elisabeth skriver:

   Ja GMiksche, jag vill inte vara elak och jag ömmar för alla gamla som nuförtiden nekas välförtjänt plats på äldreboendet men – jag skulle vilja veta vilka partier Viola gynnat under åren. Det har nämligen varit rätt lätt att se vart många partiers politik skulle leda. Och dottern är gift med en muslim ? Hmmmmmm….

   Gillad av 6 personer

 11. Aha skriver:

  Vilka är det nu som drabbas av invandringspolitiken som skulle kunna ha haft det bättre med en sansad politik? Hur ser listan ut med de värst drabbad grupperna till de som kommit lindrigast undan? Kanske så här;
  – cancerpatienter som dör i vårdköerna – vården kunde ha fått mer pengar
  – svenskar som blivit kvar i förortsområdena
  – sköra äldre som inte får tryggt boende – en inre humanitär stormakt hade varit lösningen
  – fattigpensionärern som lika gärna kunde ha fått ökat försörjningsstöd istället för invandrare
  – svenska kvinnor som fått inskränkt kvinnofrid
  – svenska tonåringar som får se upp var de sätter ner fötterna
  – unga som tvingas bo kvar hemma
  – befolkningen som fått se en medioker ekonomiskt utveckling
  – befolkningen som måste jobba längre
  – även mångkulturkramarna har påverkats eftersom de ibland har tvingats flytta så att deras barn inte behöver gå bland förortsbarnen.

  I befolkningen inbegrips alla duktiga och ambitiösa invandrare som gått in för att göra rätt för sig.

  Gillad av 4 personer

  • Palle9 skriver:

   Aha: Instämmer i din lista, men den är förstås inte fullständig. Man skulle t.ex. kunna tillägga: färre brottsoffer, en polisstyrka som hade haft en sportslig chans att klara av sina uppgifter, ett försvar (både militärt och civilt) värt namnet. Till detta kan läggas humanare arbetsmiljö för personal t.ex. på försäkringskassan, socialsekreterare, lärare m.fl. Som sagt, listan kan göras längre än så, vi har bara börjat skönja början på de belastningar som landets kommuner kommer att få erfara framöver.

   Gillad av 5 personer

  • Observatör skriver:

   Ej att förglömma alla de stackare som lurats hit av flyktingsmugglare och finansiärer och som lovats guld och gröna skogar, men som hamnat i limbo utan möjlighet att återvända eftersom de inte kan betala sina skulder till dem som betalt för resan. Unga män som med stolthet kunnat försvara och bygga upp sitt hemland hamnar i förnedring när de i rosa utstyrsel med en stor låda på ryggen slirar fram i snögloppet på en gammal cykel för att leverera mat till den aningslösa medelklassen.

   Gilla

 12. Danske mand med svart pulver i hand, dras genom falnad glöd i sand, men väldiga gnistor sätter hårig dam i brand, större eld ej setts ens i vikingaland, över snö och is ett ylande värre än i samarkand, skriver:

  Jag har enormt svårt för detta inlägg, jag läste också Marteus och får samma känsla. Jag ger er inte rätten att ÄNNU IDAG, inte erkänna ert ansvar för alla våldtagna, eller för att Ebba mördades, eller de nerhuggna på IKEA, eller all den misär som Marteus räknar upp i sin artikel. Det är ERT FEL! Ni talar om naiva politiker, dåliga politiker, oärliga politiker, hycklande men nu glömmer den viktigaste förutsättningen, nämligen fega hycklande väljare, som ÄNNU EN GÅNG inte röstat på SD (eller AFS eller MeD) utan som 82% av befolkningen ÄNNU en gång, pga feghet och att man i sin otroliga egoism vägrar rösta på de som vill göra något åt detta, så man griper efter halmstrån och röstar S, C, L, V, Mp eller M och KD av rent egoistiska feel-good skäl, hellre än tar ett pragmatiskt ansvar och röstar på det enda parti som velat sätta stopp för detta så länge de funnits. Hycklare, det är vad ni är. Ert fel, punkt.

  Nej, denna frustration man nu kan läsa om, den luktar, den kan stoppas upp där solen inte lyser, ni har inte rätten att fortfarande kräva att kunna vara för allt bra och mot allt dåligt! Det är NI som är underlaget för det fortsatta vansinnet. ”S gick till val på”, give me a break, 85% i förorten röstar S, INGET skulle kunna få S att släppa denna säkra källa till bidragstagande väljare, inget.

  För det fall att Assarmo och Marteus röstade SD och på ställen jag inte sett skriver om att de stödjer SD (eller AFS eller MeD) så tar jag tillbaks allt.

  Gillad av 8 personer

  • Linden skriver:

   Så är det, skambeläggningen av SD har nått sådana proportioner att folk slutat ( eller aldrig börjat) tänka.
   Vad ska släkten arbetskamraterna grannarna säga om det framkommer att du lagt din röst på SD.
   PKisterna gammelmedia public service har lyckats utomordentligt väl i sin strategi.
   Men har väl i ärlighetens namn haft god hjälp av att svensken överlag är en harkrank.

   Gilla

  • Åke Sundström skriver:

   Danske man: Du glömmer de värsta folkförrädarna, den tigande forskarkåren. Utan deras aktiva eller passiva (tysta) stöd skulle väljarna för länge sen ha förstått vad som gott snett med gamla Sverige. När hörde du någonsin en professor i humaniora eller samhällsvetenskap ens antyda de elementära sanningar som du här sätter på pränt. Enstaka undantag finns, men dessa tystas utan prut av de näst-värsta förrädarna, murvlarna och deras ägare, med Bonniers och Skipstedt i spetsen. Låt vara att Expressen nu försöker byta fot, något sent på dagen kan man kanske tycka, men likväl välkommet. Så visst kommer sönderfallet att stoppas, men frågan för oss äldre är om vi lever när befrielsens timme slår. Det vore trist att ta farväl utan att skönja en bättre framtid för våra barnbarn.

   Gillad av 4 personer

   • Danske mand med svart pulver i hand, dras genom falnad glöd i sand, men väldiga gnistor sätter hårig dam i brand, större eld ej setts ens i vikingaland, över snö och is ett ylande värre än i samarkand, skriver:

    Jo, filmen som delades igår om klimatforskning var explicit på denna punkt. Skriv under på ”konsensus” om du vill ha fortsatta anslag. Detta gäller förstås alla områden, det är otroligt.

    Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   Ett grundläggande problem är att vanliga hyggliga männsikor som tagit Tio Guds Bud till sitt hjärta, har väldigt svårt för att fösrtå att för vissa personer är andra människor bara ”collateral .damage” , d.v.s. ”offer” som ”vi” får acceptera för att nå de högre målen.

   Enskilda personers, unika individers, väl och ve är underordnat det kollektivt bästa och kan därför offras sak- och samvetslöst.

   Av den anledningen ser man inte hur politikerna rangordnar målen i samhället. Och omprioriterar dem allteftersom tiden går.

   Just nu är Sverige i centrum för den globala världsordning som är förutsättningen för att hela mänskligheten ska räddas från nationella egoister som Orban och Trump, från klimatkatastrofer som orsakas att för många männsikor har bilar och flyger, från att de är alltför många för att svara mot den långsiktiga hållbarheten, o.s.v.

   I den andan är det klart att människor som haft förmånen att växa upp i världens tryggaste land och tack vare sina ledares klokskap sluppit förödande världskrig och svältkatastrofer, nu får finna sig i att deras pensionärsliv kanske kortas med ett fåtal år. Lite lidande så där på slutet måste man väl tåla när man haft det så bra tidigare; eller hur?

   Gilla

 13. Hild skriver:

  Skulle tro att Viola troget röstat S i alla år och fått precis det hon har röstat på. Det kommer att krävas krafttag från den svenska väljarkåren 2022 om vi vill få till en förändring. Om bara 15 år så kan Sverige ha en 30% muslimsk population givet dagens immigration och födslotal. Den muslimska andelen av befolkningen kommer givetvis att rösta på det parti som främjar en muslismsk agenda samt är för införandet av sharia lag. Varje svensk väljare borde fråga sig om de står beredda att emigrera till ett land som Iran, Syrien eller Irak där islam är dominerande statsreligion, för de kommer snart att leva det.

  Gillad av 5 personer

 14. W skriver:

  Ju mer problematisk en invandrargrupp är med avseende på brottslighet, försörjning och kulturellt och etniskt avstånd från svenskar, desto mindre är chansen att de återvandrar.

  Förutom att 90 procent av invandrarna är utomeuropéer, är det även intressant att titta på den muslimska invandringen som en separat faktor. Islam är en religiös och politisk kraft som oroar många svenskar och har under historiens lopp sällan dragit jämnt med andra religioner, med resultat som sträcker sig från smärre etniska spänningar till massakrer, fördrivningar och inbördeskrig.
  https://www.nyatider.nu/massmigrationen-fortsatter-132%E2%80%89%E2%80%89%E2%80%89696-nya-uppehallstillstand-forra-aret/

  Ifall svenska politiker vill att Sverige ska ha 30 procent muslimer som en stark maktfaktor före mitten av seklet, samtidigt som etniska svenskar blir en minoritet i sitt eget land, fortskrider alltså allting planenligt.

  Gillad av 3 personer

 15. Barbro Rosengren skriver:

  Det kändes trösterikt att läsa detta inlägg !
  Det FINNS alltså människor där ute, som tänker som jag !
  Varför varför varför ser(eller hör) vi inte det i etablerade media ????
  Och i synnerhet inte i Public Service !
  Hur ska vi få våra röster hörda ?

  Gillad av 2 personer

 16. Dandersan skriver:

  Vänstern vill ha ökad jämlikhet och minskad segregation samt generös invandring.

  Jag vill ha vackert väder , mer regn om det behövs samt snö och isar som går att åka på.

  Gilla

 17. Gärna en bra pension men först en ordentlig muslimsk invandring skriver:

  Vad gnäller Viola på, hon ville uppenbarligen ha det så här och så har hon också fått det.

  Hon får väl be sin muslimske svärson och sin eritrianska svärdotter att komma och pensionsrädda henne.

  Gillad av 5 personer

  • Danske mand med svart pulver i hand, dras genom falnad glöd i sand, men väldiga gnistor sätter hårig dam i brand, större eld ej setts ens i vikingaland, över snö och is ett ylande värre än i samarkand, skriver:

   Haha, snygg signatur.

   Gilla

  • Åke Sundström skriver:

   Oförskämt att klandra gamla Viola för att hon trott på sitt partis påstådda kamp för de sämst ställda, rörelsens kärntrupper. Fattiga gråsossar är ju den grupp som lurats alla värst av de politiska partierna, sannerligen inte bara av SAP, för vad än ett lojalt fullföljande av Olof Palmes högskattelinje är det som Bildt och Reinfeldt har ägnat sig under sammanlagt 15 års tid. Inflation och sjunkande kronvärde har varit mumma för de rika, men inneburit nyfattigdom för i första hand pensionärer och ungdomar som tvingats köpa borätter till rekordhöga priser för att ha någonstans att husera sin familj.

   Alliansens ledare har precis lika mycket att skämmas för som Stefan Löfven. Ingen av dem har den skam i kroppen, den känsla för rätt och fel, som säkert har varit en moralisk kompass för såväl Viola som för de allra flesta äldre svenskar. I dag leds Sverige dessvärre av en trolös och därför avskyvärd politikergeneration, som dödat demokratin genom att vägra lyssna till sina egna väljare och som samtidigt överlämnar en tung skuldbörda till våra barnbarn – i samråd med MP, det parti som en gång sa sig vara en röst för framtida generationer.

   Kombinationen diktatur och anarki är ett faktum, trots våra finansministrars falska försäkringar om allt är OK så länge tillräckligt höga skatter kan utskrivas för att fixa en balanserad statsbudget. Vi får väl säga som en gång Per Ahlmark: Lycka till! Och visst, de själva klarar sig undan med skinnet och skyhöga pensioner i behåll – i stället för att straffas för brottet att förvandla Sverige från ett land med högt välstånd till en annalkande statsbankrutt. Ett Venezuela Light! Bara mer fingerfärdigt kamouflerat och med sammanbrottet lite längre fram i tiden. Än en tid går det att leva på rost och röta!

   Gillad av 1 person

 18. Lars Strömberg skriver:

  ”Samhällskontraktet”? Jovisst har jag stött på ordet många gånger. Men, är inte detta ytterligare ett ord i högen av en massa andra ord, som många svänger sig med, utan att vare sig svängaren eller mottagaren funderar så särskilt mycket på vad ordet INNEBÄR?

  Gilla

 19. Danske mand med svart pulver i hand, dras genom falnad glöd i sand, men väldiga gnistor sätter hårig dam i brand, större eld ej setts ens i vikingaland, över snö och is ett ylande värre än i samarkand, skriver:

  Vi får se vilket samhällskontrakt muslimerna vill ha, det är väl det relevanta, jag hoppas alla svenskar drar så kan politikerna utan gångbara talanger utanför politiken försöka få ekvationen att gå ihop med alla dessa invandrade ingenjörer och läkare.

  Herregud vad jag också är trött på alla dessa referenser till mina många muslimska vänner:

  Gillad av 1 person

 20. Zhengyang Wu skriver:

  Jag undrar om någon kan berätta för mig om det verkligen har funnits ett socialkontrakt i Sverige. Jag letade och letade men hittade inte på något ställe där någon svensk makthavare bekräftade att staten och medborgarna hade ingått ett socialkontrakt i Sverige.

  Och jag tycker faktiskt att svenska makthavare beter sig som att det aldrig har funnits ett sådant socialkontrakt heller. Eftersom jag inte lyckade hitta något bevis för det så lutar jag åt att de egentligen inte har brutit något socialkontrakt, när det inte ens finns.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Ett kontrakt behöver inte vara ett dokument eller ens uttalat från någondera parten. Det räcker med vad man inom juridiken kallar ”konkludent handlande”.

   I frågan om samhällskontraktet består det konkludenta handlandet i att medborgarna betalar skatt och att politikerna levererar vad medborgarna förväntar sig. Av naturliga skäl är det, precis som ifråga om t.ex. ett äktenskap inte tydligt i varje detalj, som att vi ska ha sex på torsdagseftermiddagarna, såman kan utgå från vad som utlovats i olika politiska manifestationer; i budgets o.s.v.

   Det finns ett samhällskontrakt; säkert!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.