Kan det finnas framtidstro efter välfärdsstaten?

Patrik Engellau

Till installationsceremonin för Brasiliens nyvalde president Jair Bolsonaro hade presidenten avinviterat, det vill säga nobbat, representanter för stater som Kuba och Venezuela. Han tog dock hjärtligt leende emot Ungerns Viktor Orbán och den nordamerikanske utrikesministern Mike Pompeo.

Bolsonaro säger att han ska utrota korruptionen, kriminaliteten, socialismen och PK-ismen. Då kan man förstå att kommunister inte är välkomna. Han tänker även rensa ut dem från statsapparaten.

Min portugisiskafröken i Rio de Janeiro tycker mycket illa om Bolsonaro och hans regering. Särskilt illa tycker hon om frikyrkopastorn Damares Alves, nyutnämnd minister för Kvinnor, Familj och Mänskliga Rättigheter. Alves anser att pojkbebisar ska vara klädda i ljusblått och flickbebisar i rosa.

Alves vill också inrätta ett ”våldtäktsbidrag” som ska utgå till den kvinna som blivit gravid efter en våldtäkt men ändå väljer att behålla barnet. Bakgrunden är att abort är förbjudet i Brasilien utom efter våldtäkt. Fru Alves vill nu täppa igen den återstående luckan i lagen. Min portugisiskafröken anser att detta är verklighetsfrämmande. Det är hur lätt som helst att få abort i Brasilien bara man betalar. ”De rika går till riktiga sjukhus och de fattiga tvingas gå till vilken slaktare som helst”, säger hon. Om komplikationer tillstöter kan den fattiga kvinnan inte gå till folksjukvården för då kanske hon blir bestraffad för den olagliga aborten. Portugisiskafröken vet inte till sig av upprördhet.

Vad tycker du regeringen borde göra? frågar jag. Då räknar hon upp en massa sådana reformer som den svenska välfärdsstaten gjort sig världsberömd för inklusive sexualundervisning och fri abort. Medan hon redovisar sina skäl slår mig insikten att hon, som inte lever i en välfärdsstat, tror lika mycket på välfärdsstatens möjligheter att förbättra människornas levnadsförhållanden som jag gjorde på 1960-talet innan välfärdsstaten slagit i taket.

Du misstror dina politiker för att de inte tänker som svenska socialdemokrater, säger jag, och jag misstänker mina svenska politiker för att allihop tänker som svenska socialdemokrater. Beror skillnaderna på att portugisiskafröken och jag har olika politisk grundsyn? Knappast. Vår bakgrund är lika. När hon exempelvis beskriver sina gymnasiestuder i Juiz de Fora, delstaten Minas Gerais, känner jag precis igen mitt Södra latin. Vi har bara olika erfarenheter av vad en stat kan klara av.

Det här, tror jag, är en grundbult i förståelsen av vår tids förvirrade politiska debatt. Det som gav västerlandet hopp, självtillit och framtidstro sedan andra världskriget var övertygelsen om att en framväxande välfärdsstat i alla länder skulle infria sina löften om en bättre jord. Det är ingen tillfällighet att Sverige blev ett föredöme för en hel värld. Sverige visade vägen och den svenska socialdemokratin blev den goda framtiden förkroppsligad.

Jag bekänner inför portugisiskafröken min sorg över att inte längre kunna tro på det där. Och ännu värre är, säger jag, att jag inte har någon alternativ vision som kan återskänka framtidstron. Och det värsta är att inte bara jag, utan hela västerlandet, känner sig lika trevande inför framtiden. Vi vet inte vad vi vill annat än i allmänna termer, till exempel mer sunt förnuft och lägre skatter. Vi föraktar de politiker som lovar oss räddning genom att göra mer av sådant som vi lärt oss inte fungerar.

Kanske är detta förklaringen till sådant som Trump, Brexit, Orbán och Bolsonaro. Kanske är dessa ledare halmstrån som folk utan framtidstro griper tag i eftersom halmstrån är bättre än ingenting alls.

Eller har en sådan som Bolsonaro något att komma med? Det skulle i så fall vara något annat än, som tidigare brasilianska politiker, taffliga låtsasförsök att härma europeisk socialdemokrati som till exempel den numera fängslade arbetarpartipresidenten Lula initiativ att införa ett ”familjebidrag” som var en variant av det svenska försörjningsstödet.

President Bolsonaro själv säger att han står för något nytt. Med honom, säger han, har Brasilien för första gången sedan militärdiktaturen en rent konservativ regering. Många tror på honom, men han har ännu bara regerat några veckor.

Inte ens portugisiskafröken tar det där med färgen på babykläder på allvar. Det blir inte politik av sådant, säger hon, det är bara en allmänt konservativ blinkning till alla religiösa som röstat på Bolsonaro. Däremot, säger portugisiskafröken, kan det kanske bli något av kampen mot korruptionen. Bolsonaro har med häpnadsväckande djärvhet utsett domaren Sérgio Moro, alla korrupta politikers skräck, till justitieminister med utvidgade befogenheter. Och den allmänt respekterade företagaren och Chicago-ekonomen Paulo Guedes, som utbildats av Milton Friedman, snickrar på en strategi för att kränga av kvarnstenen från den brasilianska ekonomins hals, de offentliganställdas pensionsvillkor. Det kan finnas en möjlighet att han ska lyckas.

55 reaktioner på ”Kan det finnas framtidstro efter välfärdsstaten?

 1. Lars skriver:

  Men vad har du för problem med välfärdsstaten Patrik? Vad är det du tror inte fungerar när landet lägger ca 26 % av BNP på välfärdsstaten? Det är inte hela ekonomin och inte hela den offentliga sektorn.

  Varför tror du det är problemet? Hur är det med globaliseringen och sjunkande produktivitet i väst? Vad driver produktivitetsökning när det finns massor med billig arbetskraft i Kina? Hur är det med produktiviteten? Hur är det med Euron? Hur är det med åtstramningspolitik inom EMU området? Hur är det med migrationen? Hur är det med osv…..

  Gilla

  • Lars skriver:

   https://www.adlibris.com/se/bok/the-oxford-handbook-of-the-welfare-state-9780199650514

   Bäst ange källa. Svensk välfärdsstat (välfärdssystem) omfattar ca 25 % av BNP med hänsyn tagen till återflöden av beskattningsbara pensioner mm. Skattekvoten är ca 45 %. Ca 20 % avser andra utgifter. Invandringen ger antagligen en skattekvot om 45 % istället för 44 %.

   Vilka utgifter vill de politiska partierna minska? Vill de som Alliansen minska försvarskostnaderna? Polisen? Idag räcker inte pensionerna för flertalet, det står inte i proportion till lönerna (utom för höginkomsttagare med goda tjänstepensioner och utan frånvaro från arbetslivet av det ena eller andra skälet. Är inte skolorna för dyra med tanke på att kostnaden ligger i Europa toppen? Är inte marginalnyttan lite väl låg? Är det rimligt att ungdomar kommer ut i arbetslivet så sent, senare och senare och att gamlingar ska jobba till 70? Ska kulturen få kosta? Arvoden till politiker? Förskolor?

   När hörde vi politiker diskutera åtstramningar? Är det inte dags minska ned frälset av kulturarbetare, journalister, media, NGOs, Sida, föreningar, religion, idrott, partier och ungdomsförbund och allt annat som flyter ovanpå välfärdsstaten och skapar ideologiska skikt?

   Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   Vi har upprepat det till leda; Lars, men du har inte tagit det till dig.

   Problemet med välfärdsstaten är flerfaldigt.

   Det första och allvarlgaste är att männsikor börjar tro att andra ska kunna fixa ditt liv.

   Det andra är att eftersom behoven är obgränsade så tenderar den att växa til den grad att dess huvuduppgift blir att försörja dem som expedierar välfärden.

   Det tredje är att den här typen av system tenderar att kidnappas av mindre nogräknade personer som bygger diktaturer i skydd av floskler som ”alla ska med” och så hamnar man till slut i Venezuela eller DDR.

   Ok, Lars?

   Gillad av 1 person

 2. A skriver:

  Jag tror din fråga är lite skev P.E. Jag har kommit att tro att det absoluta inte tillhör människans värld. Jag känner MER framtidstro med MINDRE av pk-ism, lögner, ofrihet, kriminalitet, nånannanism, korruption, totalitarism, ungefär så.

  Mvh A

  Gillad av 2 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  ”Nobba” betyder inte att undlåta att inbjuda, inte ens om en sådan inbjudan vore förväntad eller konventionellt påbjuden. Att nobba är att säga nej till en personlig ansökan, en friare, en uppbjudande danspartner.

  Använd inte det nya överemotionella barnspråket som växer fram i senilmedia i dess sista desperata dödsryck!

  Gilla

 4. Fredrik Östman skriver:

  Att de fortfarande liksom tokan i Brasilien betraktar äckligt och uppenbart missriktat och irrationellt sosseri som alltings norm visar sig i din missaktning för Donald Trump. Ingenting annat än dumsocialismens löjeväckande primat ligger bakom denna kritik.

  Gillad av 3 personer

 5. Kjell Rehnström skriver:

  Abortförbud verkar ständigt fungera som ett – kanske omedvetet – sätt att förtrycka de fattiga. De rika klarar sig alltid.

  Sen finns det ju tankar om att abortförbud minskar befolkningen, vilket skulle göra att man måste importera arbetskraft.

  Sen finns det länder där man framför allt aborterar flickfoster eftersom de socioekonomiska förhållandena är sådana att män blir mycket prioriterade.

  Men det är inte säkert att totalt abortförbud sockrat med stöd till förädrarna är en möjlig väg att gå. Tänker på Ceauşescus diktatur.

  Västerlandet har fantastiska framtidsutsikter, men allt beror på hur vi kommer att hantera marknaden. Och det där är väldigt invecklat.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Au contraire! Det är abortentusiasmen som framför allt syftar till att beskära underklassen. Den främsta motiveringen för att hylla aborterna och bedriva aborteringsverksamhet har varit och är eugenetisk. En mycket stor andel av de aborterade fostren i USA är svarta. Det är i USA en av det demokratiska partiets alla rasistiska institutioner. Det är eugenetik precis som i Sverige under SAP.

   Överklassen har aldrig behövt särskilt många aborter för egen del och intresserar sig inte stort för aborter annat än just för att hålla plebsen nere.

   Gilla

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Även om halmstråna saknas i Sverige så fungerar ändå civilsamhället. Folk är genomgående hyggliga och hjälpsamma och det mesta fungerar hjälpligt. Inga elavbrott och fungerande värmesystem. Sannolikt kommer diverse aktivister, dit kanske man måste räkna den härskande 5-partikoalitionen, att gör allt de kan för att förstöra det som ännu fungerar- kanske inte av illvilja utan av fanatism och enfald.
  En kall vinter som denna är ändå nyttigt och kanske får till följd att de värsta galenskaperna inte kommer till stånd – även stollar besitter en viss självbevarelseförmåga.

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Inga elavbrott. Hm. Fråga gotlänningarna. Där får vi en föraning om hur Sverige blir om nuvarande stollar ska få fortsätta. Hur många elavbrott hade Gotland förra året? 20? Eller fler. Igår var det visst kolsvart i flera timmar. Hur länge står gotlänningarna ut? Tja, hur länge står svenskar ut?

   Gilla

  • Lars-Olof Svensson skriver:

   Jag har stor respekt för Dig och Ditt kunnande. De sista raderna i Ditt inlägg leder mig en bit bort från PEs artikel, nämligen till frågan om climate change. Jag ska då genast säga att jag har ingen aning om CO2 kan ha den effekten att den leder till uppvärmning. Det verkar som om man måste vara doktor i teknisk fysik för att greppa det. Frågan om det har blivit varmare är en annan fråga och den kan i bästa fall meteorologerna svara på. Även där tycks det finnas delade meningar liksom i frågan om uppmätta värdens tillförlitlighet. Men om tex en glaciär smälter som varit stabil i århundraden måste åtminstone det bero på högre värme. Det sagt, oavsett om det finns en vetenskaplig sanning i climate change så är det i vart fall en myt eller en religion. Det går inte att ändra på den, tror inte jag. Då är det heller inte meningsfullt att jobba mot strömmen. Det gör inte heller industrin, tex. Tittar man på vad världens bilindustri nu satsar på elbilar så är det fullständigt ofattbara investeringar som görs. Det pågår ett veritabelt race bland tex Toyota, VW, Daimler Benz, Ford, Japan och Kina att lägga beslag på de bästa litiumfyndigheterna. Det forskas enormt på nästa generation batterier, solid state. De beräknas minst fördubbla en Teslas körsträcka, bla. VW (som givetvis har köpt in sig i den forskningen) tror att de finns på marknaden om fem år, Panasonic om tio år. Bara för att nämna något. Och vidare, från 2020 måste alla nya hus som byggs i Calfiornien ha solceller på taket. Visste ni förresten hur mycket av Californiens elproduktion som kommer från renewables (ink. hydro)? 44%. Myten om climate change, om det nu är en myt, kan alltså få mycket stora effekter för industrin, förbränningsmotorn har sett sina bästa dagar (kan man pressa en tvåtonsbil att gå en mil på mindre en en halvliter?). Det ger stora möjligheter för industrin och ny teknologi. Likaså kommer jakten på nya batterityper att få geopolitiska konsekvenser. Pilarna pekar mot Kina, Japan, Sydkorea (som har de största batteritillverkarna och som gör de största satsningarna) och Australien (som har stora litiumfyndigheter) och bort från MENA och Ryssland. Som sagt, det är väl detta som ett land som Sverige borde ta i beaktande – hur puckade än MP må vara. – Det jag nu sagt ska givetvis inte tas till intäkt för att climate change är rätt eller att forskningen från tvivlarna ska läggas ned, tvärtom. Jag erinrar mig att så sent som 1980 var det en allmän uppfattning bland forskare i USA att klimatet blivit kallare och att vi var på väg mot en ny istid.

   Gillad av 1 person

   • Kronblom skriver:

    Det tillverkas syntetisk bensin skapad av koldioxid, vatten och el på Island.

    ”Produktionen sker i två steg – i en elektrolysör produceras först vätgas med hjälp av vatten och el. Vätgasen blandas sedan med koldioxid i en reaktor där resultatet blir bränslen i olika former, som exempelvis metan, metanol eller syntetisk bensin . Med de enkla byggstenarna – vätgas och koldioxid – kan slutprodukterna skräddarsys till olika bränslen, som bland annat kan ersätta vanlig bensin och diesel.” (Chalmers)

    SI-HCCI-motorn drar 20% mindre bensin än en konventionell bensinmotor. Först ut på marknaden blir nya Mazda 3. Snål som en diesel men utsläppen av kväveoxid är en tusendel av en dieselmotor. Så nej, bensinmotorn kommer att leva vidare men inte personbilar med dieselmotor.

    Gillad av 1 person

   • W skriver:

    Den här veckan samlas makthavare i Schweiz för att bland annat diskutera klimatförändringar. Samtidigt förväntas omkring 1 500 privatflygplan att landa i området.

    Jean-Claude Juncker flög privat för miljoner – kräver att EU-medborgarna blir mer klimatsmarta
    Det föregående året rapporterades fler än 1 300 privatflygplan i samband med forumet.
    Enligt Andy Christie, VD för Air Charter Service blir större privatflygplan allt populärare bland politiker och näringslivsfolk.
    – Det verkar finnas en trend med större privatflygplan, särskilt tunga jetplan är populära.
    Davos har ingen egen flygplats. Från närliggande städer måste man resa med tåg eller åka bil. Ett annat populärt färdmedel bland makthavarna är att flyga helikopter mellan flygplats och alpstaden.

    Att leva som man lär är inte miljöpartisternas melodi.

    Gillad av 3 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   En framtid med återkommande kortare och längre elavbrott, kanske regelbundet, är en mardrömstanke för oss som bor på landet. Och vi är ganska många. Innan massinvandringen för sådär femton år sedan hade vart tredje hushåll enskilt avlopp vilket ger ett hum om hur många vi är.. Mörker och kyla kan man fixa ganska lätt, men vid strömavbrott går inte vattenpumpen och då har vi inget vatten i kranarna eller i toaletterna. Och alla har inte ett gammalt utedass kvar i något hörn. Det är vatten som är det stora problemet vid strömavbrott. Förutom förstås om regeringen går vidare med att steg för steg förbjuda vedeldning i olika former. Då fryser vi ihjäl.

   Gilla

 7. Svart pulver med risvin i mage försvann, nu vikingakraft i skrumpna dadlar skall lockas fram, vad nu, det brakar och inte lite grann, på huk bakom kamel i sand, annan uppfinning av Kinamand, där bak till nytta finner danske man skriver:

  Mycket intressant, läser månne Herr Engellau mina tankar, eller är det omvänt? För en sak som jag observerat och funderat över på senare tid det är hur tidigare vänstermänniskor, eller sådana som säger sig fortfarande vara vänster, rör sig bort från de vänsterpk-ister som nu styr. Ett ställe man kan observera det nästan i realtid det är på Rubin Report som samlar Peterson (som möjligen är framme), Harris, Weinsteins och så vidare, men också på dessa sidor, eller Westerholms, eller KOA, eller Heberlein, eller Sjunneson, listan är mycket lång. Brett Weinstein sitter och spekulerar om evolutionära förklaringar men finner av en slump sådana som hyllar hans egen personlighetstyp, men det hela är enklare han är för allt som är bra och mot allt som är dåligt, förklaringar som pekar på behovet av religion för svaga och dåliga människor avvisas fortfarande.

  Jag tycker mig se en rörelse där bra goda, modiga ärliga människor som håller sin individualitet högt rör sig bort från vänsterskapelsen, samtidigt som andra, dåliga, fega, lögnaktiga som är kollektivistiska och totalitära skapar en allt mera extrem utopi baserat på socialismens principer där man gör politiskt gods av människor svaghet, inte deras styrka. Vi kan se samma sak inom klimatforskning, gott och ont separeras och denna vetenskap har nu kommit att dra till sig lögnarna och stöta bort de ärliga, man säger det själva: det viktigaste är ”konsensus”. Man har rätt, punkt. Jag ser lögnare och hycklare och självtjänande människor när jag ser sådana som Rockström och Mann, jag ser motsatsen när jag ser sådana som Lennart eller Moore och Curry från en video jag länkade till igår. Så jag tror att vi i pk-ismen får en allt tydligare pol, byggd på anti-kristna principer, koherent nedtecknat som socialism och senare postmodernism men det började redan under upplysningen.

  Gillad av 5 personer

 8. Aurora skriver:

  Vad är sense moralen i detta? Ja, portigisfröken tror fortfarande på sverigemodellen; som vi mer och mer insett imperfektionerna med. Alla är emot Bolsonaro innan han ens läst sin installation. Sverige naturligtvis, eftersom hela svenska maktetablissemanget historiskt och traditionellt stött vänster som Demokraterna i USA men också vänster,-och kommunistgerillor i Sydamerika. Vi har väl sett hur det gått. Ex. i Nicaragua. Vill inte brasilianarna bekämpa brottsligheten och korruptionen? Verkar som att Bolsonaro kan vara rätt man. Men de som tjänar på korruption är naturligtvis sura. Precis som de är sura på Salvini och di Maio i Italien.

  Gilla

 9. brrr skriver:

  ”…Vi vet inte vad vi vill annat än i allmänna termer, till exempel mer sunt förnuft och lägre skatter…”

  Precis. Så har det alltid varit. ER version av ”sunt förnuft” och ERA sänkta skatter. Som Tino Sanandaji sade i sitt föredrag hos DGS; Har man bara en hammare, ser allt ut som en spik.

  Det var därför Reinfeldt och Borg var så populära, de sänkte era skatter.

  Gilla

 10. Svart pulver med risvin i mage försvann, nu vikingakraft i skrumpna dadlar skall lockas fram, vad nu, det brakar och inte lite grann, på huk bakom kamel i sand, annan uppfinning av Kinamand, där bak till nytta finner danske man skriver:

  Forts

  Det sker en rörelse där bra människor delas upp från dåliga och de dåliga styr nu, detta verkar ha startat med religionens död, människor som psykologiskt inte tar till sig tio Guds bud börjar samlas, alltmedan de som gör det som befinner sig i fel läger blir utstötta. Man kan teckna följande förenklade bild, den verkar hålla.

  Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig – vi kan skapa våra egna gudar och staten hjälper oss gärna
  Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn. – staten kan tolka Guds vilja i pk-ismen
  Tänk på att hålla sabbatsdagen helig – inget är heligt, allt är statens
  Visa aktning för din far och din mor – din far och mor är som alla andra, och du är som alla andra för dem
  Du skall inte dräpa. – vissa är så arga så de får döda, de kan inte hjälpa det
  Du skall inte begå äktenskapsbrott. – familjen skall undermineras till förmån för staten så det är ok, att skiljas är ok, att inte vara gift är ok, att homosexuella är gifta är ok
  Du skall inte stjäla. – socialism och välfärdsstat
  Du skall inte vittna falskt mot din nästa. – postmodernism, för en god sak så är det rätt att ljuga
  Du skall inte ha begär till din nästas hus. – det är inte rättvist att han har ett hus och du inget, du får ta det och staten hjälper dig, socialism
  Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom. – det är ok att ta om du inte har, det är ok att våldta svenska kvinnor, det är ok att råna åldringar, du rår inte för det, det är ok att vara girig

  Sedan så gör man uppenbarligen upp med individen, att människan är född i Guds avbild, till förmån för ett totalitärt kollektiv.

  Så religionen höll tidigare de värsta i schack och såg till att de inte samlades, men nu har de brutit sina bojor och samlas och de vänstermänniskor som i huvudsak inom sig levde efter tio Guds bud som var vänster av temperament, de kunde inte leva utan religion, de ser nu den växande ondskan som kommer av att pk-isterna följer motsatsen till tio Guds bud och att vi är fria individer.

  Gillad av 5 personer

   • Kronblom skriver:

    Man ska betala räkningar från arkitekten även om man inte får byggnadslovet beviljat. Kriminella är inte bara det på onsdagar utan de är det 7 dagar veckan och alltid när tillfället uppstår.

    Gilla

   • Det är livet skriver:

    Är inte det typisk för många framgångsrika, svenska kvinnor idag? Titta på den upphöjda Blondinbella, även hon föll för en kriminell. Vad är det med kvinnors omdöme idag?

    Gillad av 1 person

 11. Göran Holmström skriver:

  Nu vet jag absolut ingenting om Amares Alves, men den som använder en T-shirt med texten, Em defesa da familia, även om Portugisiska inte är mitt språk
  Så går budskapet tydligt fram. En sådan människa är som jag ser det värd att lyssna på både en eller två gånger.
  Det är min ödmjuka åsikt i alla fall.

  Gilla

 12. Eva Danielsson skriver:

  Måste vi ha någon framtidsvision som liknar en samhällsutopi? Måste vi hitta en ersättning för sossarnas folkhem och deras och liberalernas nyare globalistfantasi? Jag tror inte på allomfattande utopier lika lite som jag tror på någon allsmäktig gud. Men visst, det är svårare att marknadsföra icke-visioner och icke-tro. Att man bara vill ha väldigt lite makt till det viktigaste och vill lämna över allt annat till väljarna själva. Att man får kämpa och reda ut sitt liv själv och ta eget ansvar för sina närmaste och vad man vill tro på. Svårt att hitta slogans för att vilja göra mindre. Mindre befolkningstillväxt t ex. Fast man kan ju prata om ökad frihet/självständighet och om kvalité och teknikutveckling och stärkt äganderätt och mer kvar av det man arbetar ihop. Större självförtroende och stolthet skulle nog kunna bli en konsekvens, men det kan man inte utlova. Det hänger på var och en. Jag vill bara ha den brokiga vanliga strävsamma vardagen med utrymme för individen, familjen och civilsamhället med en kulturell nationalism som bakgrund. Vilket i nuläget känns som en ouppnåelig orealistisk dröm. I ett samhälle med begränsad statlig makt gentemot medborgarna och därmed också med begränsade åtaganden för medborgarna. Personlig frihet är alltid viktigast. Sedan kan man diskutera hur mycket skattemedel staten behöver för att utföra sina viktigaste uppdrag inkl de viktigaste välfärdsuppdragen, de som vi är överens om behöver vara kvar. Utgångspunkten måste ändå vara att svenska skattebetalare/medborgare äger landet och inte har några skyldigheter mot andra länder än som allmänt goda grannar. Och vaksamhet mot dem som inte är lika goda grannar. Om man dessutom gemensamt tycker att man har råd och möjlighet att bistå andra vid katastrofer av olika slag, så gör man det där det händer. Att tvinga fram resp locka folk att flytta ifrån sina hemländer är inte humant. Varken mot dem eller mot mottagarländernas folk. Globalistfascisternas maktspel är ett gigantiskt övergrepp på alla inblandade.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Nej, man får INTE diskutera (i dessa termer) hur mycket ”staten” ”behöver” för at ”utföra” ”sina” ”uppgifter”! Det är ett sluttande plan där rörelsen bara kan gå i en riktning, och för varje sluttande plan finns den en kraft som sitter undertill och bestämmer hur det skall tippas. Detta senare är det vi kallar problemformuleringsprivilegiet. Så länge all vår kraft går åt till att rädda vad som räddas kan ovanpå det sluttande planet, medan detta tippas än åt höger, än åt vänster, har vi ingen kraft över till att hitta och angripa denna egentliga fiende. Sosseriet på Sveavägen.

   Staten skall inte ha någon budget, inte ha några fickpengar, inte ta in pengar på ena sidan och ge ut efter eget behag på den andra. Varje statlig institution måste ha sina egna personliga intäkter fastställda enligt rättvisa principer helt oberoende av varandra.

   Gillad av 3 personer

   • Anders Dimberg skriver:

    Detta är grunden för att få en fungerande regering! Skatt får endast tas ut för väl definierade utgifter, och det måste finnas en grundlagsdefinierad gräns för hur stor procent som någon medborgare kan tvingas att betala i skatt TOTALT (25%?) under fredstid. Dvs. så här stor får budgeten vara totalt, häri skall alla utgifter finnas, för försvar, infrastruktur, rättssystem, skolor, sjukvård, socialtjänst, välfärd, myndighetsutövning etc. Resten måste finansieras privat. Man röstar på dem som har bäst förutsättningar att lösa uppgiften.

    Gillad av 2 personer

 13. Dandersan skriver:

  I vissa länder är abort tillåtet och där föds ett överskott av pojkar.
  Det är kanske inte så lätt att överföra våra värderingar till andra länder rakt av!

  Gilla

 14. Hans Högqvist skriver:

  Ett socialistiskt samhälle är inte förutsättningen för ett tryggt samhälle för alla.
  Ett icke socialistiskt samhälle är inte detsamma som en nattväktarstat.
  Gör individen valet att supa och begå brott har denne gjort valet att hamna på tvångsanstalt, så var det fram till slutet av 1960 talet. Fram till början av 1900 talet miste de som valde att mörda huvudet. Få fortsatte att begå brott och ingen fortsatte att mörda.
  Vi ska inte ha en nattväktarstat men vi ska ge folk valfrihet och ansvar, vilket innebär att det välfärdsindustriella komplexet måste minskas radikalt. Invandringen måste vara ett minimum.

  Gillad av 7 personer

  • Lars skriver:

   Blir det några pensioner kvar efter att du minskat välfärdsstaten, ca 26 % av BNP att jmfr med att skattekvoten är ca 45 % av BNP? Sjukvård, äldreomsorg, skola, pensioner, sjukbidrag, barnbidrag mm? Finns det inget annat du kan minska på?

   Gilla

 15. Vax skriver:

  På tal om pensioner…..pengarna bränner på fickan.
  https://www.nyatider.nu/pensionspengarna-branner-i-regeringens-kassakista/
  Pensionssystemet hotas av politisk klåfingrighet
  Det senaste i raden är en kampanj för att använda AP-fondernas kapital för att investera i de genuint olönsamma höghastighetståg som inte minst Miljöpartiet gärna vill bygga i Sverige. Kampanjen för detta starkt kritiserade förslag bedrivs också intensivt av bland and­ra Naturskyddsföreningen.

  Ingen av de utredningar som gjorts om höghastighetståg i Sverige har visat att det är en samhällsekonomiskt lönsam affär. Tvärtom visar flera olika kalkyler att höghastighetståg inte är en bra affär för svenska förhållanden.

  Regeringen och partierna i pensionsgruppen, alla riksdagspartier utom V och SD, ligger bakom ett förslag om att öppna för att pensionssystemets säkerhetsventiler, AP-fonderna, skall kunna använda sina resurser för att investera i det olönsamma järnvägsprojektet.

  Gillad av 1 person

   • M.D. skriver:

    På huk bakom kamel: Det går ju inte. Det är som med städning; börjar man på ett ställe så måste man ta tag i hela rasket, annars ser det bara ännu jävligare ut. Och Varbergs fästning har inte på långa vägar kapacitet nog att inhysa alla tjuvaktiga politiker och klåfingriga tjänstemän. Kanske bygga ett alcatraz på den där lilla ön på vägen mellan varberg och danmark istället?

    Gilla

 16. Yvonne Rosenthal skriver:

  Det som nu pågår och som har pågått är inte frågan om utbyggnaden av en välfärdsstat utan en utbyggnad av ” inte ansvarsstaten”. Mer pengar och mer makt åt politiker oavsett eventuella ” goda förevändningar” innebär att medborgarna tar mindre ansvar. Förödande för välstånd och allt som berör medborgarnas väl. bild ur verkligheten : Unga entusiastiska små ” Luffare” hoppar och och ner bakom Jan Björklund som håller tal i Almedalen. ” Kvotering” ” Kvotering” skanderar de unga glada hopparna. De ville att politikerna ska bestämma vem av två föräldrar som ska byta blöjor och vem som ska värma välling på gemensam baby så det blir rätt och rättvist. Föräldrar slipper bestämma och slipper ansvar . Nya samtyckeslagen – rätt tillämpad slipper kvinnor ansvar. I

  Gillad av 1 person

 17. Bo Svensson skriver:

  Den rätta avvägningen mellan att satsa på de lyckade människorna och på de ömkansvärda får man med de lyckade människornas makt över hur deras resurser skall användas.

  Först skall man ha en rejäl rättsordning så att alla får det de förtjänar, sedan skall de ha makten över det de tjänat.

  Gilla

 18. Björn skriver:

  Det är TVÅ akuta åtgärder som måste till; 1. Totalstopp för all invandring som inte är jobbrelaterad. 2. Synen på brott och straff måste förändras i grunden! T.ex måste straffrättsåldern sänkas till 13 år. En del påstår att strängare straff inte har nån preventiv verkan, men om det verkligen ”kostar” redan vid FÖRSTA förseelsen, med t.ex tiodubbla strafftider, jämfört med idag, är jag övertygad om att brottsligheten på sikt kommer att gå ner! Nybyggda fängelser, och då menar jag FÄNGELSER, inte ”spa-anläggningar”, liknande de som idag finns i södra och mellersta Sverige! Bygg istället riktigt otrivsamma fängelser uppe i Norrlands inland! Detta kommer också att minska flyktmöjligheterna och besöken av knark-langande ”polare”! Dagens klemande med allt och alla, från småförbrytare till yrkeskriminella våldsverkare, är ett hån mot alla stackars brottsoffer och deras anhöriga. Man blir ju skogstokig av ilska, när man t.ex läser om hur invandrargängens brutala personrån ökar lavinartat över hela Sverige, och skapar en oro och fruktan som är helt förlamande för för folks vardagsliv och trygghet! Krafttag måste till NU!!!!!!

  Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Alltså, – när denna ordning är på plats, kan bidragsflödet dras ner till den nivå som resulterar i spontan repatriering.

   Gilla

  • Eva Danielsson skriver:

   BJÖRN
   Instämmer. Vi måste skippa vårdtänkandet vad gäller våldsbrott och ”mota Olle i grind” vad gäller unga brottslingar. Föräldrar är ansvariga för sina omyndiga barn och bör lagföras parallellt med sin son och kunna få böter, skadestånd m m och även gemensam utvisning. En och annan tonåring skulle kanske hejda sig inför att delta i en gruppvåldtäkt om de vet att hela hans familj riskerar utvisning. För övrigt bör vi försöka hyra fängelseplats i brottslingars hemländer i första hand. Och komplettera med ett par isolerade anstalter på olika ställen i inte Norrland för de värsta. Med strikt hantering, låg standard och ständiga förflyttningar av internerna. Ingen rast och ro eller kunna bygga upp egna gäng inom anstalten. Söndra och splittra.

   Gilla

 19. Sixten Johansson skriver:

  Kanske trampar både Bolsonaro och svenska PK-ister i Maos fotspår, men viker av åt höger, går baklänges eller blundar vid stupet? Jag läser nu en klassiker från 70-talet om kulturrevolutionen; Alain Peyrefitte: ”När Kina vaknar… kommer världen att darra”. I förordet nämns både ”den kinesiska modellen” och ”den svenska modellen”. Boken är spännande retrospektivt och med dagens PK-ism i bakhuvudet.

  Dagens Sverige tecknar jag som en liggande rektangel med tre fält, likt trikoloren, fast med ett blodrött utopismfält till vänster och det blåblodiga egoismfältet till höger. Mittfältet är substanslöst vitt: liberalerna, media, ordens prästerskap. Längs övre kanten ett tjockt tuschstreck: makteliten, etablissemanget, den politiska klassen.

  Gammelkommunisterna i nedre vänstra hörnet ser både betongvänsterns svek och kapitalismens girighet. Mammon-moderaterna ser socialismens blodspår och byråkratisosseriet. Mittfältet pillar sin navel. Men ingen ser den blinda fläcken i sitt eget öga. Var i denna politiska tanketrikolor placerar sig då Bolsonaros hårdföra konservatism – eller Fredrik Östmans ideala? Själv skulle jag långt nere i mitten rita en låg, bredbasig triangel, vars hörn går in i både vänster- och högerfältet, en ideologisk folkfront, som kan ge ett multifokalt seende.

  Hur rutten Mao än var, insåg han att ett folk måste mobiliseras för kollektiva livsmål. Kineserna hade den grunden i sin kultur, men svenskarna måste uppvärdera och laga en ringaktad och trasig social gemenskap.

  Gillad av 1 person

 20. phnordin skriver:

  Det upphör inte att förvåna att PK samhället avskriver nya politiska fenomen av typ Bolsonaro redan innan de hunnit uträtta något i sin nya funktion. Samma sak gäller Trump ej min favorit men som ändå ha lanserat en del goda idéer och förändrat politiken ibland till det bättre. Jämför med den stagnation i tänkandet innan dessa ledare tillträdde och som var anledningen till att de valdes.

  Gilla

 21. Bertil von Pengagone skriver:

  I samband med ett besok i ett varuhus i USA kom jag i samsprak med en butiksanstalld. Han berattade att han varit hog regeringstjansteman i finansdepartementet i Nicaragua under Ortega innan han flydde till USA. Pa min fraga hur Ortega/Nicaragua anvant de 400 miljoner kronor som Palme raskt skankte Nicaragua nar man upptackle att Ortega var socialist svarade min van att han aldrig hort talas om detta bistand.

  Ar min ”vans” pastaende korrekt?
  Utredde SIDA nagonsin vad som hande med pengarna?

  Bertil/Skattebetalare och f.d. bistandsarbetare

  Gilla

  • Eva Danielsson skriver:

   Kanske OT men allt utlandsbistånd bör slopas. Gör mer skada än nytta trots säkert många enskildas hjälparbetares goda arbetsinsats och goda vilja, men som helhet och i ett längre perspektiv leder inte ständiga gåvor till annat än korruption och inlärd hjälplöshet. SIDA bör läggas ner. Stäng gränserna för allt annat än noggrant kontrollerad arbetskraftsinvandring och låt nationerna ta hand om sina egna problem. Om någon vill bidra så får man söka jobb i det land man ömmar för. Och söka sponsorer om man behöver kapital. Inget som skatter ska gå till.
   Och vi bör gå ur FN. En skurkorganisation. Vad har FN åstadkommit???

   Gillad av 1 person

 22. Fredrik Östman skriver:

  Kan det finnas framtidstro efter välfärdsstaten?

  Frågan kan tolkas på flera sätt. Det som mer än något annat omintetgör hederliga människors framtidstro är ju själva existensen av begreppet ”välfärdsstat”, att så många medmänniskor av ondska eller dumhet kan hitta på ett sådan tillskapat elände och önska sig det och införa det och bryta ned det civiliserade samhället. Det är ytterst deprimerande. Men det verkar inte vara detta uppenbara perspektiv som behandlas i krönikan?

  Att ”välfärdsstaten”, alltså förmyndarstaten och funktionssocialismen och statskorporativismen, skulle falla samman under sin egen tyngd, att den aldrig kunde och knappast var avsedd att uppfylla sina påstådda och förmenta målsättningar var klart långt innan den ens först beskrevs. Det är och har alltid varit ett illvilligt och elakt spel från första början, och detta har varit allmänt känt. Ingen god föresats står bakom ”välfärldsstaten”.

  Gillad av 4 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.