Den självblockerade staten

Patrik Engellau

För ett hyggligt antal år sedan blev jag erbjuden att skriva ett antal krönikor i Expressen. Den första krönikan var ett ganska vetenskapligt stycke som argumenterade att Sverige troligen var den mest centraliserade staten sedan de pyramidbyggande egyptiska faraonerna om man mätte centraliseringen med den andel av BNP som staten lade beslag på. Efter det fick jag inte skriva några fler krönikor. Om jag säger att den ansvariga Expressenjournalisten sedermera fick en framstående befattning på DN Kultur så kanske du förstår varför.

Att mäta statens andel av BNP är en ganska rättfram historia, i varje fall för moderna västerländska länder som har statistiken någorlunda i ordning. Men pengarna är bara en aspekt av statens maktutövning. Därutöver finns lagarna, reglerna och föreskrifterna från riksdag och myndigheter. (Och därutöver finns propagandan, men den hoppar jag över just nu.)

Min uppfattning är att Sverige har blivit än mer centraliserat sedan min Expressenartikel. Det beror inte på att staten sedan dess tagit en större andel av pengarna utan på att den centraliserade regelstyrningen, mätt till exempel i det totala antalet regelsidor, långsamt men målmedvetet ökat med några procent om året (plus att propagandan numera ibland tangerar hjärntvättens intensitet).

Om vi antar att jag har rätt, vad kan då denna långsiktiga utveckling bero på? En förklaring är förstås att när BNP ökar så växer också de resurser som inte behövs för folkets blotta överlevnad och då kan den som är bäst organiserad tillägna sig de nya resurserna. På det viset ökade statens andel av BNP från 20 procent på 1930-talet till 45 procent idag. (Hur lyckades staten lägga vantarna på BNP-ökningen som ju faktiskt bestod av vinster i företagen och löner hos de anställda? Det hade aldrig gått utan århundradets två stora statsinnovationer som båda inträffade år 1947: källskatten och personnumret. Källskatten förvandlade arbetsgivarna till skatteindrivare åt staten och personnumret krävdes för att administrera systemet.)

En annan, lite mjukare, förklaring till den fortgående maktcentraliseringen är den nästan religiösa föreställningen att statens makthavare, politikerna och deras tjänstemän, faktiskt kan lösa alla samhällets problem och att om samhället har några problem kvar så beror det bara på att politikerna inte tagit sig tillräcklig makt. Om man till en sådan folktro lägger politikers normala mänskliga maktlystnad så får man en juggernaut som inte går att stoppa. Så här kan en juggernaut se ut:

Det slutar med att politikerna tror sig om att kunna lösa alla problem och att medborgarna också förväntar sig att de ska göra det. Tendensen till tilltagande maktkoncentration hos makthavare är ett slags sociologisk grundlag.

Till denna sociologiska grundlag kan vi foga en annan grundlag som återfinns inom nationalekonomin, nämligen lagen om avtagande marginalnytta. Glass är gott och därför äter du glass men för varje deciliter blir nyttan mindre och till slut kräks du. Kombinerade säger dessa två grundlagar att ju mer makt politikerna får (eller tar sig) enligt principen att de kan lösa alla problem, desto mindre blir nyttan av deras insatser. Till slut hamnar samhället i en punkt där marginalnyttan av ökad politikermakt blir negativ, det vill säga att vidare politiska beslut blir skadliga för nationen.

En ganska fin teori, kan du kanske erkänna, men har den någon relevans? Skolan är nog det tydligaste exemplet på att en fortgående centralisering försämrar resultatet.

Utbildningsministrarna Björklund och Fridolin har i tolv år försökt lösa skolans problem genom att utfärda fler regler för skolan. Det funkar inte och man kan bara delvis skylla på invandringen. Jag tror att staten bör släppa rektorerna och lärarna fria och säga åt dem att ordna upp situationen bäst de kan. En del kommer att misslyckas. Men de som lyckas kan bli nyttiga förebilder för andra. Trots allt har hela det en gång utmärkta svenska skolväsendet vilat på dessa yrkeskårers omdöme och vilja till självsanering.

Ett helt och hållet centralstyrt och därför misslyckat projekt är invandringen. Det projektet har inget fundament motsvarande lärarkåren som kan ge styrsel åt verksamheten. Invandringen är en från början feltänkt politikerdröm som hotar att utvecklas till en svensk katastrof och som mest av allt påminner om sovjetisk miljöpolitik: ogenomtänkt beslutsamhet med irreparabla konsekvenser.

Jag tror inte att det går att omskola Sveriges politiker, framför allt inte rikspolitikerna, till att förstå att landet nu behöver decentralisering, inte fortsatt centralisering. Kanske har kommunpolitikerna bättre förutsättningar, men där är problemet, som Hans Jensevik så ofta påpekar, att kommunpolitikerna sitter fast i statliga regler och omfördelningsystem som snedvrider deras åtgärder. Det bästa vore nog att ta bort allt det där, vem som nu skulle göra det, och ge kommunpolitikerna, liksom lärarna, frihet att ordna upp läget bäst de kan. Ju snarare, desto snabbare tillnyktring. (Skulle jag inte ha skrivit en bok om det? Den heter Självständiga kommuner och kom 1991.)

58 reaktioner på ”Den självblockerade staten

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  En av de bästa idéer som aktualiserats i samband med EU är subsidiaritetsprincipen det vill säga att beslut skall delegeras så mycket det går och till lägsta möjliga nivå. Det finns många exempel härpå inte minst inom det svenska näringslivet. Tyvärr har politikerna övergett denna princip vilket fått samma katastrofala effekt som den fick på tyska Wehrmacht och på Tyskland när Hitler började fatta alla beslut själv. I det fallet kanske vi skall vara tacksamma att Wehrmacht förlorade i effektivitet men när det gäller den svenska skolan skall vi i stället djupt beklaga att man övergivit subsidiaritetsprincipen.

  Gillad av 7 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  Det skulle som sagt vara svårt att omskola rikspolitikerna och kommunpolitikernas händer är ju bakbundna. Om demokratin fungerade skulle folket avskeda dem inom politiken som vill ha det så här och för vilka det här inte är ett misslyckande utan önskvärda eller i varje fall tolerabla effekter. På väg mot målet med inte bara ökad centralisering utan total centralisering. Med inriktningen att få totalitär makt över inte bara Sverige utan över världen, i a f över Europa och i helst hela västvärlden. Där nationernas självbestämmande är raderat, precis som svenska kommuners, och där en maktelit ”löser problem” och samlar in och fördelar resurserna. Hur resurserna ska skapas av snöpta skatteslavar, är inget som ägnas energi. Hur tillgångar skapas brukar inte kommunister begripa sig på eller bry sig om, inte ens när undersåtarna svälter. Själva har de samlat i ladorna någon annanstans under tiden. Till sig.
  Historien upprepar sig. Visegradsländerna aktar sig instinktivt, de känner igen totalitära vindar. Sveriges godtrogna folk och skyltfönsterpolitiker, de som själva tror på den politiska agendan som hamras ut i media, är ju uppvuxna i frihet och verkar inte känna igen illvilja och ondska. Inte ens hos sina närmaste kollegor som hanterar situationen mästerligt på fullfjädrat psykopatvis, ömsom bundis/bästis och ömsom avståndstagande/anklagande och alltid överst/bäst själva.
  Många säger att vi måste nå botten innan en vändning är möjlig. Eller så kommer svensken som folk med språk, historia och kultur dö ut för att vi är för få som kan föreställa oss att de som borde ta ansvar för vårt väl och ve, avsiktligt nu låter båten sjunka och ensamma tänker hoppa iland först. Om de nu tillåts rädda sig av sina allierade islamistkompisar, vilket jag i och för sig inte tror. Men så är ju jag en sådan där högerextrem människa, som vuxit upp med skräck för kommunism, som fanns i grannländerna och för islam, som fanns långt borta på den tiden. Nu blommar både kommunism och islam i mitt eget land och får näring och utrymme av dem som har makt att bestämma över oss och våra tillgångar.
  Jag förstår varför Macron vill införa källskatt i Frankrike. Måtte han inte lyckas.

  Gillad av 19 personer

  • fyra uppfinningar i hand, värda mer än lite Grand skriver:

   Bra skrivet, det är så uppenbart ohållbart. Mina barn kommer inte att betala för Kaplans eller Fridolins eller Lööfs eller Lindbergs. Hellre då lämna Sverige.

   Gillad av 5 personer

  • Midgard Guard skriver:

   Eva Danielsson, du är en ovanligt klok kvinna, eller människa över huvud taget, som alltid skriver väldigt tänkvärda och balanserade kommentarer grundade i verkligheten. Får vi klona dig? 😉

   Gillad av 5 personer

  • sjodinbjorn2hotmailcom skriver:

   Vad, som förvånar är, att Marxisterna inte förstår, inte ser, hur väljarstödet strömmar över till Den Andra sidan (60 % om inte C och L kackat i eget bo) och bara behöver ta över två tömmar, för att kunna köra med fyrspann!

   Gilla

  • Marita Andersson skriver:

   Eftersom inga stora demonstrationer i ren vrede ännu har hänt i Sverige trots att vi har all anledning och botten är närmare än vi tror, lutar det nog åt den svenska döden. Inte ens valet gjorde någon skillnad förutom möjligen till det sämre.
   Jag har länge hoppats på att den handlingskraftiga ursvensken ska organisera sig mot detta vansinne, men har givit upp.
   Om vi först lyssnar på hur politikerna låter och tillåts låta av journalisterna i msm, lägger till PK flosklerna som levereras av 35-40 åringar i karriären och sedan lyssnar på unga människor så blir jag vettskrämd.
   Det finns en stor grupp unga människor (20-30 år) som inte är uppvuxna i Täby eller Danderyd utan kommer från vanliga familjer med radhus och hund där traditionen inte är att diskutera politik utan leva som vanligt och ha trevligt. Dessa studerar inte vidare i någon större utsträckning och är troligen uppdelade både i PK och SD fållorna.
   Det skrämmande är att dom kan ingenting, deras skolgång är det yttersta resultatet av skolans förfall. De tar allt förgivet, föräldrapenningen, sjuklön, ledigheter, vab, dagisplatser, skolor, vård, ja allt. De misstänker ingenting när dagisfröknarna indoktrinerar deras barn, de tror t o m att de betalar för dagisplatsen via avgiften, trots att det är en bråkdel. De förstår inte hur skattesystemet fungerar, politikernas makt, tjänstemännen. När dom besöker BVC köper de allt med hull och hår. Att denna grupp, som jag tror är ganska stor, skulle fundera på stor eller liten stat, om politikerna vill oss väl eller ej, håller jag inte för särskilt troligt. Försök upplys dem om du orkar, jag har försökt, de tycker det är tråkigt, bättre att kolla på TV. Vi kommer att gå under, jag hinner kanske dö, men dessa unga människor kommer att få ta konsekvensen av sin okunskap och ointresse, då kommer de inte förstå någonting.

   Gillad av 17 personer

   • Fyra uppfinningar skriver:

    Precis så känner jag. Jag har ganska små barn, man försöker rusta dem men det är ju inte möjligt i Sverige, en sak man nästan blir tvungen till är att uppfostra dem till rasister, hellre det än alternativet, hur skall man lära ett barn nyanser när de nyanser, när dessa kan få dem nerslagna och våldtagna och kanske mördade. Jämför med USA, där vet alla vilka områden man skall undvika, och vilka människor, vänstern där lever i ett djupt hyckleri, de säger en sak men gör en annan, och polisen där vet ju vilka som är farliga och skyddar laglydiga. I Sverige så lever de flesta med denna myt att vi alla är lika, nästan, förutom maten vi äter. Att fly verkar allt mer nödvändigt, för när denna generation vaknar upp så är det försent.

    Gillad av 6 personer

 3. Rolf Wasén skriver:

  I Havamal varnas för att lägga alla äggen i en korg. Men det ör lätt vad man gör med överdriven centralisering. Här har Engellau en klockren poäng. Bygger man sedan på med EU och eventuellt med FN ”on the top” som en slags världsregering, så är misslyckandet garanterat. Om nu inte ett mirakel inträffar förstås (alla männen och kvinnorna som styr har perfekta kunskaper och perfekt moral). Bättre att inte förlita sig på mirakel.

  Inom forskningsvärlden har det skett en betänklig centralisering. En gammal skolkamrat till mig blev chef för den yttersta centralenheten i detta S-bygge (?). En utmärkt person, men kanske något byråkratisk.

  Engellaus andra poäng med mera lokalt styre, det vill säga ”självorganisation” tycker jag också är bra. Systemet i Schweiz? Dagens system att regering och riksdag kan vältra över ohanterliga kostnader på kommunerna är definitivt inte hållbart. Mjuk eller hård krasch?

  Så systemfel eller inte systemfel – det är frågan?

  Gillad av 2 personer

 4. afugglas skriver:

  Det är i första hand. den svenska GRUNDLAGEN som inte skyddar mänskligt LIV och ger politiker full rätt att stjäla med borgarnas egendom.
  Du har fullständigt rätt i att det var KÄLLSKATTEN och PERSONNUMMREN som blev socialistens främsta vapen mot en inte ont anande befolkning.
  Men det helt avgörande är nog ändå min och Din grannes möjlighet att med hjälp av en ”sölle” röstsedel i ”allmänna” val plundra oss på vår EGENDOM.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Du tänker på när man vill skydda de ynka rester som finns kvar av natur och då straffar dem som vårdat sig om naturvärdena istället för dem som hårdexploaterat?

   Det är perverst men det är hela systemet. – Det krävs mera intelligens i skattesystemet. – Det måste underordnas samma logik som rättsordningen i stort, – att det skall löna sig bättre att göra rätt än fel.

   En central äganderätt som man trampar på, är rätten till fritt utbyte av varor och tjänster.

   Det definitiva skattesystemet: https://www.alternativ.nu/index.php?topic=5417.0

   Gilla

 5. Laggar skriver:

  Regler finns för allt, det gäller bara att veta vilken regel som skall tillämpas. Här är det regeln som är det viktiga inte det praktiska. Vi skulle övernatta med husbilen i en park med parkplats på Lidingö. Jag frågade en polispatrull som tog en rökpaus om det gick för sig. Problemet var att vilken regel skulle tillämpas för att det skulle gå för sig att övernatta på en tom parkeringsplats. De hittade ingen bestämd regel men på något sätt skulle inte en parkeringsplats överensstämma med en övernattningsplats! Rökpausen tog slut och de åkte iväg, vi stannade regelvidrigt. Som arbetsgivare kunde jag inte ge en vänlig anvisning åt en arbetssökande: han kunde klippa håret, raka o tvätta sig och klä sig lite mer normalt. Det skulle jag som anställare inte få göra, inkräkta på hans integritet. Det finns regler, alltså måste jag tiga, kunde inte upplysa om privata ”regler” då det fanns offentliga. Alla fenomen skall ha sin motsvarighet bland reglerna, förnuft kan inte användas, då förnuftet inte omfattas av alla. Man kan inte leva utan man skall styras av regler som regelsamhället gjort upp. Det finns inget liv utanför reglerna. Så visst är Svea regelstyrt, det personliga ansvaret har övertagits av staten.

  Gillad av 4 personer

  • pllay skriver:

   Det är inte så lätt som att förvänta sig att de senaste årens invandrare frivilligt och glatt skall återvända till sina hemländer.
   Inte heller kan vi tvinga dem, tvång förutsätter makt, vilket vi inte har, framförallt inte våldsmakt.
   Hur tänker du dig att vi ska sortera människor? Vilka ska få bo i Sverige och vilka ska vi be att de lämnar landet?
   Du kan inte basera sorteringen på medborgarskap eller födelseort då rötägg finns av alla sorter och ursprung.
   En kultur är en gemenskap, en gemenskap som definieras genom sin skillnad från andra gemenskaper. Något som är mer än tydligt i Sverige idag.
   Multikultur i svenska politikers tappning är en omöjlighet, en kultur kommer med tiden dominera över andra inom samma land.
   Hittills har det varit självklart att vår svenska kultur skall dominera i landet Sverige, våra politiker och etablissemanget har nu bestämt i vår grundlag att vår svenska kultur skall stå tillbaka för andra kulturer och leva i demokratisk harmoni med dessa.
   En absolut omöjlig grundlag, ambitionen går på tvärs mot alla tänkbara sociala beteenden inom hela den biologiska världen, en kultur kommer dominera och genom vår grundlag är den svenska kulturen förbjuden att göra detta.
   Då återstår att en annan kultur tar makten i Sverige, närmast ligger naturligtvis den Islamska då den har störst våldskapital och en etik och moral som uppfordrar till dominans.
   Så, tillbaka till återvandring, den kommer inte ske.
   Det kommer bli en kamp om vilken kultur som skall dominera, för att vi ska kunna hävda vår rätt till vår svenska kultur och vårt land kommer krävas att vi förändrar grundlagen, något vårt etablissemang och våra politiker samt 82% av befolkningen anser felaktigt.
   Då de 82% multikultitroende genom erfarenheter i det dagliga livet reducerats till en minoritet kommer inbördeskriget.
   Ett krig mellan den rationellt tänkande delen av befolkningen och staten, etablissemanget och de goda. Ett krig utan vinnare.
   Därefter kommer utrensningarna ur Sverige av den förlorande parten.
   Multikultur är en skvader som föröder Sveriges land, kultur och folk.

   Gillad av 3 personer

 6. svenne skriver:

  ”Det slutar med att politikerna tror sig om att kunna lösa alla problem och att medborgarna också förväntar sig att de ska göra det.”

  Denna barnatro är väl för länge sedan död och begraven! Politikerna må anse sig besitta den kompetens som krävs för att hantera problematiska och kritiska situationer, men medborgarnas förväntningar har till fullo grusats då de styrande under en lång tid har bevisat motsatsen.

  Många av de politiker som ingår i den nya regeringen har mycket idioti i bagaget men de placeras trots detta på höga och inflytelserika poster, som till exempel Ygeman och den nya kulturministern. Jag tror att det successivt under mandatperioden kommer att summeras så mycket ifrågasättande av en så stor del av de andra makthavarna att dessa inte kan tas på allvar av väljarkåren, och detta borde bädda för en kollaps av maktinnehavet.

  Vem – eller vilka – av dem som sitter i koalitionsregeringen kan man ”förvänta sig lösa alla problem”? Jag ser ingen och jag är nog inte ensam om detta.

  Gillad av 4 personer

  • Linden skriver:

   Lättare för kriminella invandrare att stanna.
   En statlig utredning har föreslagit det. MP vill inte oväntat göra förslaget till lag.

   Göteborgs kommun vill lätta på kraven att redovisa kontanters ursprung.
   Men bara för boende i invandrargetton.

   Detta för att invandrare lättare ska kunna köpa sin bostad.
   Ännu en gräddfil för asylanter, Svarta klanpengar ska oskattat kunna användas i konkurrens om bostäder.

   Är det konstigt att rådande politikerväldet får humöret och framtidstron att nå nya bottennivåer.

   Gillad av 3 personer

 7. Aurora skriver:

  Vet inte vad Sverige behöver. Sant är våra politiker blivit en yrkeskår som vilken annan med enbart egenintresse och med makt som de inte kan eller vill hantera i enlighet med det konstitutionella fundamentet att de ska representera sina väljare. Normalt skulle man förespråka mindre central makt och styrning. Men det kommer inte att fungera med de mängder av människor som bär med sig regellösa samhällskulturer där korruption och ’starkaste vinner’ är rättesnöret för överlevnad. Denna input i Sverige belastar nu alla system till bristningsgränsen och samhällskontraktet krackelerar. Vi får börja lära oss att klara oss bäst själva vi kan när inget samhällsstöd är att vänta. Med denna insikt kommer också empatin för vår omgivning att minska och tills vi höger inte långre ögonbrynen över alla skjutningar och mord.

  Gillad av 2 personer

 8. Bysantisk mand, fyra uppfinningar i hand, värda mer än lite Grand, svart pulver för mage och mandom fram, mackapär att finna väg på land, och skrivdon bättre än sten och stark vikingahand, får i byte silke och halsband skriver:

  Precis, produktivitetsökningarna, var blev de av, var blev också pengarna från ”privatiseringarna” av? En annan sak som inte nämns är att den allra största effekten, som alla som inte är ideologiskt förblindande och ör vänster, eller talar i egen sak det är ju att varje krona som förblir privat genererar fler kronor än om de tas av stat och kommun för att sedan pytsas igen. Ta skolan, som jag som nettoskattebetalare väl betalar ett par hundra tusen för om året, skolpengen är visst 100,000 men allt fler betalar ju inget alls, utan kostar,mså,det verkar rimligt att anta att skolpengen är 200,000 per barn för mig, 400,000 således för mina två barn. Så mycket skatt betalar du väl inte säger nån, jo det gör jag visst om man lägger ihop allt som beskattats innan jag få en pizza i min mun eller får min svensktillverkade dörr bytt. Hade jag nu behövt hosta upp 400,000 som jag haft i min hand först, då hade jag nog sett anledning att syna skolan lite närmare, och lärarna och rektor hade lyssnat, och jag hade INTE betalat för att migranter, till och med från Italien, får egna hjälplärare. Så att pengarna stannar i de händer som tjänat dem skapar incitament för ALLA att hugga i. Det finns dessutom en annan direkt effekt, det är att folk inte är lika, så en krona som tidigare gick genom skattesystemet som hamnade hos en svensk som hamnat i svårigheter och mist sitt jobb eller blivit sjuk, denna krona kunde man få ett avkast på, denna svensk kom ofta (inte alltid) tillbaks i arbete, men nu men en stor grupp som saknar arbetsmoral och istället har en rövarmoral så har denna effekt också satts ur spel, alldeles oavsett att stora pengar också direkt lämnar Sverige. Så för produktivitetsutveckling så är incitamenta-på-incitament effekten enorm, en produktiv person kan åstadkomma 100 gånger mer än en improduktiv, det är en ännu större effekt än ränta-på-ränta. Att detta inte är den självklara utgångspunkten för alla ekonomisk teori efter Smith och Hayek är bara ett testamente till att parasitpolitiker och parasitforskare från vänster dominerat, avsaknaden av religion har skapat en armé av intelligenta idle-hands som ägnar hela sina liv åt att rationalisera sin lathet och ondska i vissa fall. Dessa ekonomers drivkraft är så tydlig, deras ståndpunkt kommer från deras egen psykologi, en hycklande personlighet, som vägrar se den självklara och uppenbara skillnaden mellan USA, Schweiz, Singapore och HongKong å ena sidan, och Sovjet, Venezuela, Cuba och den europeiska unionen som ständigt halkar efter TROTS sin egen inhemska befolkning och kultur där den industriella revolutionen startade.

  Gillad av 9 personer

 9. Östrahult skriver:

  Visst är det så att det inte finns något på papperet demokratiskt land som håller medborgarna i ett så starkt järngrepp som Sverige gör. Det vi ser nu är nästa steg i denna utveckling där klimathysterin används som murbräcka för att skapa ett överordnat globalistiskt styre. Detta framgår med all tydlighet i samband med det nu pågående spektaklet i Davos där man passar på att publicera en stor undersökning om att ”folket” är mycket positivt inställda till en omfattande invandring. Där kommer också de tillresta enas om nya initiativ att av miljöskäl begränsa vanligt folks vardag. De som beslutar detta har ofta rest i ett av de 1500 privatjet som finns på plats och betalar uppemot 1 miljon SEK för deltagande. En av dessa är Rockström och hans deltagande betalas antingen av skattebetalarna eller av någon av hans korrupta intressenter skulle jag tro.

  En intressant omständighet är att globalisternas ambitioner egentligen ör oförenliga, man vill vara en sluten global elit men deras agerande är beroende av att de nationalstater man vill avskaffa kan hålla folket i schack, en omöjlig ekvation.

  Gillad av 10 personer

 10. fyra uppfinningar i hand, värda mer än lite Grand skriver:

  En sak som retar mig dock är att jag när en misstanke om att alla de som tidigare i sin uppväxt varit förblindade av vänster-teorier (vilket till min stora förvåning verkar inbegripa alla i den offentliga debatten och också alla som skriver i alternativmedia, utom Östman), jag när en misstanke om att de FORTFARANDE helt enkelt är för allt som är bra och mot allt som ör dåligt. Vad menar jag med detta, jo, jag misstänker här på min kammare, att alla som,finner allt större hål den Schweizerost som är det svenska politiska pk-projektet, Westerholm, Gür, Kyeunes, Patrik, Sandström, Arpi, Gudmundson och många många andra, FORTFARANDE inte tar sitt ansvar och röstar SD (eller AFS). Man är för fin detta och avslöjar därmed det största problemet och den djupaste nivån på indoktrineringen, nämligen utopismen, man kan inte acceptera att världen är som den är, den är inte rättvis, det finns inget gott slut, allt som finns är att göra sitt bästa. Dessa sidor andas av detta, folk söker perfekta lösningar istället för pragmatiska, för vad skall kunna bryta det som Patrik beskriver ovan? Inte fan är det att rösta på Liberalerna i alla fall! Eller att hacka på sossarna eller M, de har satt oss i skiten, de vill ha det så här.

  Idag var utopin att kommunpolitiker skall göra uppror, men ALLA sitter ju fast i detta spindelnät, skall man vara fluga eller spindel, en stor äcklig spindel, det är frågan? Så vad är mekanismen, det finns bara två, den ena är genomtänkt politiskt våld men detta är inte en diskussion för dessa sidor, men för varje dag så kommer detta närmare. Den andra, som väl tilltalar folk här mer, det är att vi måste spela spelet, och engagera oss politiskt och det hjälper inte att drömma om sitt eget ”Perfekta Parti”, utan man måste skita ner sig och organisera sig i det som finns till hands, SD, eller AFS, eller MED om man måste, men just nu är AFS och MED pyttesmå spindelbebisar, och SD den enda äckliga stora som kan äta de andra. Visst mycket stolthet måst nog sväljas för att buga för SDs partiledning som man anser sig vara förmer på alla sätt, men det är så livet är, det är inte rättvist. Kanske Janouch kan starta ett parti men det hela börjar med att överge utopismen och att sluts rösta på de som vill ha det så här. Snart val i EU.

  (Jag röstade AFS i riksdagen och SD kommunalt, förra gången SD i båda, och förra och..)

  Gillad av 12 personer

  • Christer L skriver:

   Om det du får för dig förvånar dig kanske det inte är rätt som du får för dig. Kanske du borde förklara för dig själv varför du vill isolera dig i din föreställning om ett fåtal absolut rena och rättrogna ända ner i de djupaste rötterna. Vad har sådant tjafs med verkligheten att göra? Jo, det leder till fanatism. Är du någon sorts fördömande inkvisitor här på DGS? Jag har röstat på SD i två val, så det så.

   Gilla

   • Pung i band? skriver:

    Vad är det för halmgubbe? Du blev inte nämnd vad jag kan se. Jag talar om de som i någon mening äger debatten, som styr bloggar och ledarsidor. Men visst, det jag har märkt som utmärker mig i livet är att jag ser på det ärligare, jag hugger inte folk i ryggen, så för de skyldiga, inkvisitor, visst.

    Gilla

   • Pung. skriver:

    Fanatism? Trams. Det är däremot inte trams att de som varit vänster och socialdemokrater vägrar att inse att de är skyldiga till dagens situation, att det är deras principer som fört oss hit, deras utopiska rättviseönskan som sätter det egna ansvaret ur spel och uppmuntrar svaghet för egen vinning. Vänstern stora fel är att de anser sig vara bättre än andra, men de hycklar bara, det är hårt att svälja jag vet, svårt eftersom hyckleriet är den fundamentala psykologiska beståndsdelen för att vara vänster.

    Gilla

  • The Dude Abides skriver:

   Det ger en själslig frid, M**B, att veta att någonstans där ute, där finns du. Bland alla anonyma NPC:er man möter på gatan finns du, Östman och en handfull andra som bär motståndet på era axlar. Vem som helst kan vara er – ni kan vara vem som helst. Det skänker en trygghet. Det skänker en hopp.

   Gillad av 3 personer

 11. Aha skriver:

  BNP utvecklingen per capita har varit svag de de senaste tio åren. Hur det måttet utvecklas är ju en stor indikator på hur vår standard utvecklas. Utvecklingen är alltså medioker. Någon sade att 1% ökning behövs för att underhålla befintliga strukturer och det är där Sverige i så fall befinner, dvs ingen standardökning alls. Sedan beror ju nyttan också på vilka tjänster och varor som produceras. Om många jobbar med att kontrollera andra eller håller på med nonsensjobb såsom att några undersöker hur ofta vänstern ljuger och demoniserar politiska motståndare, så har detta direkt koppling till hur medelklassen upplever sitt välstånd. Här finns det väl skäl att tro att det inte hänt så mycket för medelklassfamiljen.
  Den tekniska utvecklingen och fabrikernas förmåga att slimma produktionen gör dock att när TV och bil byts ut så får man bättre standard för samma peng. Är det inte där medelklassen befinner sig, inga mer pengar att röra sig med men en teknisk utveckling som gör att saker och ting ändå blir något bättre?

  Hade vi haft en bättre BNP utveckling per capita, säg 2-3% per år, så är ju förmågan att få saker och ting gjorda avsevärt bättre efter säg 30 år, 30 ggr 2,5 % = 75%. Lägg därtill att det är 2,5% på ökande andel så har väl BNP på trettio år fördubblats vilket då betyder en avsevärd standardhöjning.

  Om utvecklingen blev så gynnsam, det var den på femtio- och sextiotalet, skulle vi inte behöva höja pensionsåldern för att vi blir äldre.

  Gillad av 2 personer

 12. Bo Svensson skriver:

  Metoder för decentralisering:

  Individuellt ansvar för skattebetalaren över pengarnas fördelning över skattefinansierade ändamål.

  Spararna ges makten över kreditgivningen och slopade garantier för banksparandet. – Aktiesparandet behöver ju inga garantier, det fungerar ändå. https://www.alternativ.nu/index.php?topic=161643.0

  Skattemedel till undervisning betalas ut i takt med att man tillgodogör sig kunnandet, så att man får makten att skaffa sig det på en fri marknad.

  Gilla

 13. Hans Jensevik skriver:

  Noterar vad som står i slutet om kommunerna. Korrekt. Vi är centraliserade till döds. I princip har vi kollektiviserat kommunerna som man gjorde med jordbruket i Sovjet. Vi kan prata om kolchoskommuner med våra kommunalråd som statliga kolchoshövdingar. Nu är vi i det skedet att våra 349 lirare i riksdagen inte längre förstår att de centraliserat kommunerna och har ett styransvar. I det skedet svalt minst 10 miljoner ihjäl i gamla Sovjet. Nu har vi motsvarande läge här när det gäller invandringen. Stora volymer invandrare kommunplaceras med anordningsbidrag för två år åt lokalpolitiker som vet att medeltiden för jobb tar sådär minst sju år och i glesbygden och landsorten finns inga jobb alls. Hur lokalpolitikerna spelar svarte Petter med staten om invandringens kostnader berättar min senaste video på YouTube ”Bidragsdriven befolkningstillväxt”. Artiklar om diverse lokala problem kommer från mig också på denna sida efterhand som jag fått fram statistiska belägg för det jag skriver. Strategin är som Patriks, ”spotta stenen blöt”.

  Gillad av 6 personer

 14. Fyra uppfinningar skriver:

  https://www.oecd.org/tax/tax-policy/revenue-statistics-highlights-brochure.pdf

  Titta på grafen på sidan två, hur skatten som % av BNP ständigt stiger, hur kan det bli på annat sätt när inkomsten hos de som styr är proportionell mot det totala skatteuttaget och inte mot BNP per capita eller ännu hellre proportionell mot egna konkreta insatser som andra som jobbar privat måste tampas med. Denna proportionalitet måste brytas, politiker måste avlönas på annat sätt, eller så måste deras tid i politiken begränsas, att avlöna en parasit med sitt eget blod och sedan förvänta sig att parasiten skall suga mindre, inte mer, verkar naivt.

  Gillad av 1 person

  • Eva Danielsson skriver:

   Om man även tänker sig att skattetrycket, hur det än är utformat, aldrig aldrig får höjas, bara hållas konstant eller sänkas. Då skulle politikers lön och förmåner kopplade till skatteinkomsterna bara kunna stiga om landet i helhet faktiskt ökar sina inkomster och dessutom kan då statens och kommunernas budgetar bara kan öka om vi sammanlagt tjänar mer.
   Då skulle vi aldrig kunna livnära bidragsmigranter. Nu tvingas vi göra det genom att ständigt bit för bit rånas av staten. Som om det inte är brottsligt när staten stjäl. Hm..

   Gillad av 4 personer

   • Björn skriver:

    Statens rånliknande skatteuttag från medborgarna för att täcka massinvandringens helt horribla kostnader, ÄR brottsligt! Dessutom är 80% av landets röstberättigad befolkning att betrakta som medbrottslingar! Hur ska ett land, vars medborgare till övervägande delen består av fakenews-indoktrinerade och självmordsbenägna människor, kunna räddas?????

    Gillad av 5 personer

 15. Göran Holmström skriver:

  Denna text och följande kommentarer är mycket intressant. Dels påvisar den systemfelen. Samt i kommentarerna missnöjet.
  Läste igår en klok tanke om att vi bara diskuterar detaljer, istället för att göra något.
  Frågan som följer blir vad kan man göra då? Redan som ung pojk insåg jag att landet Sverige var helt sjukt. Fylld av ilska och hat så lovade jag mig att ett förutsägbart skitliv var det sista jag skulle få! Men ödet eller Gud har humor så vad fick jag, grattis här är ditt liv. Men som 54 år ung så inser jag att min stolta ryggrad
  och oförmåga att ljuga på rätt sätt ställde till det lika mycket som ödet.
  Någonstans vid närmare 40 års åldern så slutade jag vara arg, några år innan det så vart jag hederlig med. Barnen behövde en far som kom hem varje dag och var en god försörjare, på den vägen är det.
  tillbaka till frågan vad kan man gör åt eländet som drabbar oss alla?
  Det finns ju några vägar att gå dom lagliga och dom olagliga till det dom riktigt olagliga.

  Gillad av 1 person

 16. Göran Holmström skriver:

  Tänker inte tjata om dom olagliga för mycket då någon tyckare kan ju tolka det som uppmaning att begå brott. Men dom lagliga då? att sätta på sig en hatt ( folie valfri) och en skylt och förklara alla systemfel, det leder ju till idiotförklaring troligtvis. Samla ihop ett folk som knappt orkar sig ur tv-soffan då, är det vägen att gå? Visst hade jag varit kvinna och utseende som valfri miss universum så kanske
  några hade kommit för att lyssna. Men lätt överviktig och inga kontakter, eller en röst som fungerar för 24 timmars tal ;). Nej sanningen är att knappt någon lyssnar på mig.
  Så vad återstår det då? Jo skriva till ansvariga, skriva till media och skriva här!
  Mycket mer lagligt går det inte att göra tyvärr. Jo förbereda sig för om det smäller,
  Det är faktiskt lagligt.
  Det olagliga då? Rent observera hypotetiskt nu, läs igen hypotetiskt.
  Så ja där går det att ställa till det rejält, och få pendeln att svänga fortare.
  Men det innebär att ge upp allt det lilla man skaffat och bo till skogs, käka rester som slängs typ vid snabbmatsställen, leva på rötter och det skogen ger.
  Till det helt ensamen eller med någon likasinnad, alla andra sätt leder ofrånkomligt till att man åker dit till slut. Enda sättet att ha oddsen på sin sida är att göra så.
  Visst också detta hypotetiskt så är ju det ett val! Men hur många här är så starka i sin övertygelse att det är rätt att gå den vägen?
  Och frågan vi skrev ju om hjältar igår, hur många just i detta nu vill/vågar bli hjältar eller martyrer? Fortfarande hypotetiskt för den som tror annat!

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Skatterevolt. Vi har bensinskatt för att vi skall åka mindre bil, tobaksskatt för att vi skall röka mindre. Alltså är moms till för att vi skall schoksa mera, byta varor och tjänster mera, inkomstskatten till för att vi skall jobba svart eller inte alls, bidragen är till för att vi skall söka dem. Bara att sluta arbeta övertid, att ta ett sabbatsår, gå ned på deltid, allt har förödande effekt för Maggan på Finansdepartementet.

   Gillad av 3 personer

   • Fyra uppfinningar skriver:

    Jag spekulerade över vad som händer när man tar bort papperspengar vilket inte verkar allt för avlägset. Kanske behövs en ny betalningsform, elektronisk lokal valuta som inte som Bitcoin har ett värde i sig själv, utan en fast växelkurs till kronan, fast man kan bara omsätta den lokalt i ett lojalt nätverk, en lokalvaluta för att underlätta byteshandel av varor och tjänster som försiggår skattefritt.

    Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    helt rätt lite civil olydnad är alltid nyttigt. Måste erkänna att ditt val att flytta från Sverige,
    var riktigt bra val. Nu sitter jag fast med ungar och familjen. Hade det bara handlat om mig så crossbussen och böckerna (inte alla då)och iväg.
    Nåväl det kunde vara värre, man kunde ju slitit i en gruva i Sibirien på 1950 talet.
    Imponerad av dina kunskaper i så många skilda ämnen.

    Gilla

 17. kvellulvblog skriver:

  Sjukvården skulle också ha dramatisk nytta av att landstingen och deras anställda byråkrater fick andra uppgifter. Statens uppgifter skulle begränsas till kvalitetskontroll, och att se till att alla invånare får tillgång till adrlvat vård. Övrigt skulle hanteras av professionen, med hjälp av privata entreprenörer för försäkringar och sjukhus..

  Gillad av 1 person

 18. Ulf45 skriver:

  Den framlidne danska advokaten och politikern Mogens Glistrup, som också skapade Fremskritspartiet, som idag heter Dansk Folkeparti, hade följande tanke om dåtidens politiker och som stämmer mycket väl in på dagens politikerskrå:

  ”Skatt är politiker detsamma som alkohol är för alkoholister”.

  Gilla

 19. En liten fågel i en hand skriver:

  Individ och samhälle. Börjar nästan kännas överspelat. Att mäta totalen av mänsklig påverkan är en omöjlighet. Alla har vi genomgått formativa ögonblick. En politiker når aldrig in det mest intima. Politiker fjärrstyr – alltid – på ett mycket stort avstånd. Medan familj och vardagsliv omslutet inpå bara huden.

  Ändå talar politiker om integration och assimilering, som om enskilda individers inre kunde fjärrstyras från politiskt håll. Som om de satt bredvid mig, vid mitt eget köksbord.

  Nu växer mer av utanförskapsområden fram. Fler och fler människor i samma lägenhet. En ny form av belägenhet. Mer av religiös och etnisk särart drivs på, delvis dold bakom slöjan.

  Ibland besöker politiker dessa områden. Likt astronauter på tillfälliga rymdbesök. Vi skall då bibringas intrycket av att de tar in denna verklighet. Och förstår den. För att därefter ta fram sina trollspön, eller rökelseeldar – och får problemen att försvinna – på ett nästan magiskt vis.

  Men denna typ av problemlösning kan inte politikerna tro på själva. Därför betraktar jag migrationspolitiken som ett medvetet samhällsexperiment. I extremt stort format. Vanför utsätter de oss för detta? Får frågan ens ställas? När alla vet att de politiska verktygen saknas. Ingen politiker kan ta sig in bakom stängda dörrar. Och inga blåljus hjälper. Det vet var och en. Vissa svenskar börjar så smått se sig om efter ett lugnare och mera tryggt land.

  Varför väljer man ändå att skuldbelägga rena tveksamheter? Som om farhågorna var gripna ur luften. Jag är själv numera rejält trött på att få höra att det är mig det är fel på – och inte på politiken. Och att bli utpekad som en fiende. Mot vad? Mot ett väl fungerande samhälle? Känner de mig? Ingen av dem har suttit vid mitt köksbord. Ändå tycks de betrakta mig som paria. En som bör stötas ur samhällsgemenskapen. Medan dörren står öppen för andra, mer främmande fåglar.

  Gillad av 2 personer

 20. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  BNP är ett lurigt begrepp. Jag tycker det är bättre att fundera lite över statens intäkter. 2017 var statens totala intäkter 1440 miljarder (https://www.esv.se/press/nyheter/2018/staten-gick-123-miljarder-plus-2017/). Låt oss avrunda till 1500 miljarder.
  Utslaget på 10 miljoner invånare betyder det 150 tusen per invånare.
  Räknar vi bort hälften (barn, pensionärer, arbetslösa osv. som inte är bidragande i nutid) så betyder det 300 tusen per invånare.
  Sen skall man betänka att av de ekonomiskt bidragande sä är hälften dödvikt som bara lyfter lön utan att faktiskt producera något, så egentligen är det 600 tusen per produktiv invånare.
  Men då skall man inte glömma att hälften av dem som faktiskt producerar något producerar något som är skadligt och som vi hade haft det bättre utan, så i slutänden blir det 1,2 miljoner per produktiv och till samhället positivt bidragande person.
  Snacka om över- och sönderbeskattad befolkning.

  Gillad av 1 person

 21. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Sakta gröper droppen ur stenen. Ju fler som tar Patriks kunnande och vishet till sig och som tillhör tidigare generationer och har förmågan att förmedla erfarenhet och kunskap, j u fortare kan vi få till en förändring. Vi bör vara införstådda med att det kommer att bli ett markant motstånd eftersom vissa inte inser fakta och har också en utkomst av PK-samhället. De kommer att vara lojala mot den nuvarande makten oavsett om dess idéer inte är konstruktiva för en nation som ska utvecklas positivt.

  Gillad av 1 person

 22. lookslikeanangel skriver:

  Mer makt OCH ansvar till kommuner
  och – inte minst – mer koll på ekonomi och företagande.

  Jag har faktiskt varit byråkrat en kort tid (preskriberat nu!)
  men jag minns, när man kom ut till kommunen
  så tittade dom förskräckt på mig;

  Men du, du är ju centralbyråkrat!

  Gilla

 23. Lars skriver:

  Jag är osäker på detta. Jag utgår från att västerländska demokrati och kapitalism är beroende av pluralism och förekomsten av många maktcentrum, men jag är inte överens med beskrivningen som tar sin bas i offentliga utgifters andel av BNP.

  Ca 25 % av BNP utgörs av välfärdsystemen inklusive pensioner, sjukförsäkring, vård, skola omsorg. Försvar, polis, tull, statliga affärsverk, myndigheter mm liksom kommuner producerar resten av BNP andelen för det offentliga.

  Riksdag och regering lagstiftar och skapar budget efter anslagsäskanden och har departement till sitt förfogande, men är inte tillåtna ministerstyre. De olika utförande enheterna har stor självständighet inom regleringsbrevens område. Bidrag till kommuner och inkomstutjämning mellan kommuner avses utjämna förutsättningarna med hänsyn till skatteunderlag och åldersfördelning så att medborgaren får likartad service oavsett kommun.

  Näringslivet är å sin sida ägarmässigt starkt koncentrerat och på olika marknader råder oligopol t.ex. banksektorn eller tillverkande industri.

  Jag tror inte man kan dra slutsatsen att välfärdsystemen vuxit pga möjligheterna att ta in skatt förbättrats eller att skatteuttaget ökat pga tillväxten utan snarare att välfärdsystemen vuxit i omfattning efterhand som samhällets produktion ökat och det funnits skäl styra om konsumtionen mot gemensamma tjänster kring välfärden och utjämna inkomst mellan generationer t.ex. bygga ut pensionssystemen efterhand som mindre av produktionen behövts för direkt materiell konsumtion som mat, kläder och bostad. Nöden försvann.

  Det är inte så att offentlig sektor är tärande! Men den behöver med det inte vara effektiv!

  Om sjunkande marginalnytta så ser vi det i västvärlden kring skola, kring sjukvård, kring flygtransporter mm. Det är ett begrepp kopplat till kostnader och intäkter hos verksamhet som för produkter till en marknad. Det är inte ett dynamiskt begrepp som gäller över tid utan avser ett statusläge på kort sikt.

  Jag tror inte man kan dra slutsatser av att

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.