Arrogans

Patrik Engellau

Om jag vill ge intressanta exempel på hur människan kan gripas av uppblåst enfald behöver jag bara söka bland mina egna livserfarenheter. Jag kan gå tillbaka till min tid för några decennier sedan som chef för svenska ambassaden i Guinea-Bissau, en före detta portugisisk koloni i Västafrika.

Afrika var ett av de många högre lärosäten vid vilka jag studerat. Om man bor där några år kan man inhämta värdefulla lärdomar av en art som aldrig förekommer vid tentamina på svenska universitet. Exempelvis förstod jag ganska snart att det här med mångkultur, där olika kulturer fredligt skulle existera vid varandras sida och alla kulturer anses lika värdefulla, vilket hade blivit svensk lag ett tag innan jag flyttade till Bissau, var helt snurrigt. Lejonen betar inte med lammen och det går inte att göra vargen till vegetarian. Men de över partigränserna helt eniga svenska riksdagsledamöterna, som unisont röstat igenom detta förslag, hade inte gått i högskolan Afrika utan i stället förkovrat sig på institutioner som Runö folkhögskola där en helt annan typ av lärdom presenteras.

Det fanns två slags svenskar i Guinea-Bissau, allihop, förstås, finansierade genom det svenska biståndet. Dels fanns vi som jobbade på ambassaden (som inte hade annat att göra än att förvalta det svenska biståndet), dels fanns några dussin så kallade biståndsarbetare som jobbade i den afrikanska verkligheten. De kunde till exempel vara fiskare som skulle hjälpa till att organisera upp fiskenäringen eller träarbetare som skulle leda arbetet på sågverket eftersom den gamla chefen som var portugis försvann hem till Lissabon när den gamla kolonin blivit fri.

De kunde också vara sjuksköterskor och apotekare. Gemensamt för dessa så kallade biståndsarbetare var att de, till skillnad från oss ambassadtjänstemän, kom i daglig närkontakt med landets folk. Vi på ambassaden var mer som en svensk enklav inskjuten i den mörka kontinenten.

Det behövde inte sägas rakt ut men alla visste att vi på ambassaden var lite finare än de andra. Vi blev bjudna på tillställningar inom den diplomatiska kåren. Vi hade nästan allihop universitetsexamen vilket sällan var fallet med biståndsarbetarna. Trots detta var umgänget över klassgränserna varmt och hjärtligt. Till exempel brukade vi ta en öl tillsammans efter arbetsdagens slut i Grand Hotels trädgård. Medan skymningen la sig och fladdermössen rann ut som rök ur husens takpannor berättade vi historier för varandra om hur arbetsdagen gestaltat sig. Dessa ölmöten artade sig till ett slags sociologiska seminarier. Där kunde vi lite finare människor höra från hästens mun hur det funkade i stallet.

Det fanns bara en hake för oss ambassadmänniskor. Vi levde i två världar. Den ena världen var den som i Sveriges riksdag just hade beslutat om mångkulturens välsignelser, hemmamyndigheten till exempel. Den andra världen var biståndsarbetarnas. Biståndsarbetarna blev alldeles perplexa när de hörde talas om mångkulturlagen 1975:26. Det kan inte vara sant, sa det häpet. Sedan tittade de på varandra och brast ut i skratt.

Om sanningen ska fram ansåg vi på ambassaden, som ändå genom de täta kontakterna med hemlandet hade ett visst hyfs, att många av biståndsarbetarna var rasister. De var visserligen schyssta polare och säkert duktiga i sitt arbete, men de var inga man kunde visa upp för besökande delegationer av riksdagsmän. Då fick man välja ut mer städade personer som artigt kunde hålla tand för tunga.

Besökare som kom direkt från Sverige var i allmänhet mycket känsliga. Jag minns är riksdagens talman kom på inspektionsvisit. Jag redovisade öppenhjärtigt min tolkning av vad som skedde i landet, men det skulle jag inte ha gjort för talmannens reaktion, som levererades med viss vämjelse, var ”Du låter ju som en CIA-agent!”. Jag förstod då att jag inte hade någon framtid i den branschen som för övrigt behandlade mig mycket väl.

Vi ambassadmänniskor upplevde ibland situationen som lite besvärande. Hyggliga och välsinnade svenskar som jobbade i den afrikanska verkligheten, alltså biståndsarbetarna, talade och tänkte ungefär som vita sydafrikaner före Nelson Mandela. De låter som rasister, sa vi ambassadmänniskor bekymrat till varandra. Vårt stora intellektuella dilemma var att förklara för oss själva hur dessa hyvens svenskar hade kunnat drabbas av detta för svenska förhållanden så oväntade syndrom.

Vi kom fram till vad vi tyckte var en intellektuellt hållbar förklaring, nämligen att skillnaden mellan oss och biståndsarbetarna var att vi hade fått en gedigen utbildning och därför kunde stå emot de omedelbara sinnesintryck som den afrikanska världen nästan oemotståndligt tryckte på besökare som inte av det internationellt oöverträffade svenska högre utbildningsväsendet hade vaccinerats mot vissa tankar.

53 reaktioner på ”Arrogans

  • Göran Holmström skriver:

   Snarare utopister. Likt Timothy Treadwell (Grizzly man). Som förespråkade att människor och björnar kan gott leva sida vid sida. Den utopiska övningen slutade med att han och hans flickvän vart uppkäkade.
   Politikerna har ett juste hägn mellan sig och sina villfarelser. Dessutom kostar det ju bara en Pizza och netflix enligt en stor kännare av humanism.

   Gillad av 7 personer

   • Av Kashgars vann, törsten försvann, men halsen och benen danske man, fulla av bölder fann, kamelens usla sans får bann skriver:

    Ja, och vi spelar vår egen pjäs, som Vladimir och Estragon:

    Vi väntar på vår egen Godot, vi hoppas att han inte vill ha det så här.

    Gillad av 1 person

 1. Laggar skriver:

  Typiska reaktioner på mötet mellan hur världen skall se ut och hur den ser ut. De skolade har sin bild och de försvarar denna bild mot det de ser, som om det de ser är något som inte existerar. Praktikerna ser något de inte godtar och vill se sin praktiska värld vara det som skall gälla, alltså är det fel på världen och människorna i världen, som förhindrar världen att vara såsom det praktiska säger att den skall vara. Denna konflikt är fundamental och bygger på att vår bild av världen är fel, den är teoretisk. Praktikerna har en praktisk värld och tror att den är lika överallt, vilket också är teoretiskt. Praktikernas reaktion är i alla fall mer jordnära även om den förenklat kallas racism, så innehåller den i alla fall påbudet om ”alla är lika” eller de praktiska problemen är lika. Lös sedan konflikten.

  Gillad av 2 personer

 2. Jari Norvanto skriver:

  Det låter som att biståndsarbetarna så att säga utmanade det högre, humanitära samvetets föreställningar och sinnefrid, och deras människosyn lämnade mycket övrigt att önska…

  Gillad av 1 person

 3. Hosianna skriver:

  Tack Patrik. Verkligheten är en oöverträffad läromästare och den verkliga, oförfalskade sanningen tenderar att komma fram till sist.

  Multikultilögnen är allt annat än vit, snarare illande röd av allt blod, som spillts i vårt arma land sedan vansinnespolitiken implementerades.

  Gillad av 13 personer

 4. fabricerad skriver:

  True dat som det heter i vernacular English. Jag har liknande erfarenheter från min tid utomlands. Spenderade ett antal år i ett land med annan kultur än den västerländska och det låga antalet svenskar på plats ledde till att vi som bodde där förr eller senare träffades. Förvisso umgicks jag mest med lokalbefolkningen, skötte mina affärer och lärde mig språket men ibland blev det någon tillställning med ambassadsfolket. Konstigt nog var de särskilt intresserade av att uppmärksamma svenska traditioner och fira dessa. Jag gjorde det bara när jag blev inbjuden vilket tyvärr var för ofta. Men, vad är poängen med att leva i en annan världsdel, sitta i ett eget kulturreservat och inte vara del av vardagslivet i landet man bor i? Kunde man inte lika gärna ha stannat hemma. Känner så väl igen Patrics iaktagelser men hinnerminte skriva mer nu för skattepengar ska dras in!

  Gillad av 5 personer

 5. Aurora skriver:

  För den som vill studera arrogans satt i praktik bör väl politikernas uppförande i den svenska regerings-o-bildningen där all respekt för valresultatet sätts åt sidan vara tillräckligt talande.

  Gillad av 15 personer

  • Erling skriver:

   Konferenser om klimatförändringar och rapporter om dessa är legio.
   Men jag har börjat undra, vad är egentligen farligast för Sverige?
   Klimatförändringar eller bemanningen i
   regering och riksdag?

   Gillad av 2 personer

   • Mässkalle skriver:

    Det nya ordet är Riksdagshospitalet där vården är otillräcklig för de partiologiskt sjuka som drabbats av SosseVän pesten.
    Ursäkta Patriks läsare i denna utsökta blogg. Det går inte utan att vara satirisk över de som inte har förmågan att se, Sverige behöver en regering (eller nyval)

    Gilla

 6. Av Kashgars vann, törsten försvann, men halsen och benen danske man, fulla av bölder fann, kamelens usla sans får bann skriver:

  Jag har ovanan att läsa tills något stör mig. Idag kom jag till att ”svenskar var finansierade av det svenska biståndet”. Så var det inte, det var min mamma och pappas arbete, min morfars och min farfars, som betalade denna socialdemokratiska underhållning i Afrika för en ny överklass där jag tycker Jan Eliasson uttrycket det väl i ett par meningar, han svarar ju på Östlunds ”vad fan får jag för pengarna”. Svaret är Jan Eliasson som lyssnar på Bach spelat av frun på egen flygel med hund på den äkta mattan vid kakelugnen i huset i Danderyd (?) koketterade med både massinvandring och att aldrig betalat skatt. Det får vi och Östlund för pengarna, det fick min mamma och pappa, det fick min morfar och farfar, och jag. Förbannade parasiter till politiker som säljer sitt eget land och folk, det får vi.

  Nu läser jag vidare.

  Gillad av 16 personer

  • Mässkalle skriver:

   Hunden Leos matte har givit ordet ”NAIVA” ett ansikte.
   Ännu är det långt till de GULA västarna, även om jag har en varningsväst i bilen. Lättare är att närvara och bua. Inget bugande längre utan Buuuuuuu!

   Gilla

   • Av Kashgars vann, törsten försvann, men halsen och benen danske man, fulla av bölder fann, kamelens usla sans får bann skriver:

    Som sagt, det jag egentligen tycker bör göras, och anser nödvändigt, efter mogen analys i 10 år, kan inte sättas på pränt.

    Gillad av 1 person

 7. Avmaskad skriver:

  Så är det än idag.
  Vi har de bildade och de obildade,
  de instängda och de frigående.
  De kallas även pk-folket och rasister.
  I det nya Sverige är det de som har makten och de som hålls utanför.
  Det är de som får skriva i landets största tidningar och de som utestängs från spalterna,
  Det är de som får komma till tals i statsmedia och de som man talar nedsättande om.
  Det är de som bor segregerat och de som tvingas bo mångkulturellt.
  Det är de som övertygar om att invandring är lönsam och de som står i köer och förbigås.
  Det är de som lever bra på sin pension och de som inte inte har råd med medicin.
  Det är de som företräder Sverige utomlands och de som kämpar för sin försörjning i hemlandet.

  Gillad av 7 personer

  • Björn skriver:

   Och de som vill skydda sig själva, sina barn och föräldrar, mot utifrån kommande hot och våld, är ”högerextrema” och saknar rätt ”värdegrund”!

   Gilla

 8. Johan P skriver:

  Hej
  Det du beskriver har jag funderat på.
  UD Sida våra globala företag alla privat semester resor , div intstutioner på ” våra” universitet borde
  gett våra ledare insikten om vad multikultur är och om det fungerar innanför beslutet och genomförde detta full skale experiment .

  Gilla

 9. Dandersan skriver:

  Har också varit ute i Afrika på korta sejourer och samarbetat med lokalbefolkningen.
  Inget utrymme för arrogans när man skall lösa problem tillsammans.
  Moralskillnader märktes dock ofta, något man fick leva med och vid sidan av, jobbet skall göras.

  Gillad av 1 person

 10. Håkan skriver:

  Tack för en liten minnenas flashback Patrik från mig som under några år i slutet åttiotalet i ett land långt borta upplevde det du börjar beskriva – jag skriver börjar för du kommer väl med en fortsättning?
  Det finns mycket mer att ta fram beträffande skillnader mellan bild och verklighet, två begrepp numera signifikant för debatten i Sverige.
  Mina erfarenheter från de nästan tre år jag var biståndsarbetare inkluderar dock frekvent inbjudan och umgänge med både svenskt ambassadfolk och SIDA-folk och folk från många andra ambassader och internationella organisationer, då jag var en av de projektledande och därmed en i ”protokollet”. Mäkta intressant och inte så lite desillusionerande om man säger så.

  Men själva projekt slutfördes med den äran tack vare den handfull ”riktiga” biståndsarbetare i projektet som var på fältet och som ofta bar sig åt som du beskriver.

  Gillad av 1 person

 11. K. Ulvert skriver:

  Svårigheten att se verkligheten som den är uppstår bara om vissa erfarenheter automatiskt kallas nazism av de som ännu inte gjort dem.

  -Jag ser ju verkligheten, men den verkar minst sagt nazistisk. Hur ska jag göra nu?
  Vad är det som ska gälla, mina fördomar hemifrån eller mina lärdomar härifrån?

  Gilla

 12. Elisabeth skriver:

  Patrik E, det här låter som en beskrivning av Stockholmskt mediafolk, politiker på riksplanet , Södermalmshipsters och ärkebiskopar/generaldirektörer kontra svensk landsbygdsbefolkning, framförallt skånsk sådan, dvs folk som lever i verkligheten utan skygglappar.

  Gillad av 2 personer

  • Axel skriver:

   Hoppas att vi får igenom M och Kd ,så dom kan bilda regering. Då bör lagstiftas att alla flummisar för öppna gränser, blir ålagda att verka som biståndsarbetare på fältet och uppleva mångkultur i verkligheten. Därmed blir dom avprogramerade för evigt.

   Gilla

 13. Boklig bildning och kylmedel skriver:

  I praktiska yrken blandas teori med praktik. Ut kommer funktionalitet. Och gångbarhet på en marknad. Som exempelvis att byta kompressor och kylmedel på en trasig värmepump. I det gamla bondesamhället gällde lättare teori och tung praktik i dagligt samtal med varandra. Den som helt lever i teoriernas värld behöver sällan konfronteras med en besvärande praktik. Då blir det enkelt att vidmakthålla teoretiska tankar av luftslottskaraktär. Avancerade teoribyggen anses som fina. Bra mycket finare än bygeniets händighet. Boklig bildning ger alltid högre status, än vad som rinner ur hantverkarens händer. Även om akademiska fjädrar plockats ur andras fjäderdräkt. Så ser värdehierarkierna ut – även inom en ambassads isolat. Egen erfarenhet och praktik står inte särskilt högt i kurs inom akademiska väggar. Världen vi möter inom djurriket ser helt annorlunda ut. I djurens psykologiska panorama spelar känslor en helt avgörande roll. Det vet varenda djurägare. Djurens levnad är uppfylld av emotioner. Avsedda att styra, vägleda och ibland utmynna i handlingar. Ur emotionella möten drar djuren blixtsnabbt slutsatser. Tidsfönstren är extremt korta. Det måste gå fort. Där har teorier inte någon plats – om det skall gå djuren väl. Faror och möjligheter låter inte vänta på sig. Det teoretikern kallar för fördomar brukar födas ur en egen praktik. I denna miljarder år gamla värld har många överlevnadsstrategier bränts in i DNA. Och människan själv har inte lämnat djurriket – om nu någon trodde det. Vad människan i de lägre liggande landskapen däremot kan få svårigheter med, är att möta acceptans för den verklighet de ofta mött.
  För den stämmer mer sällan med teorier och högre akademiska ambitioner. Att få acceptans för den verklighet människor faktiskt mött, kan lätt stöta på patrull. Där egen erfarenhet väger fjäderlätt, i jämförelse med större och mer avancerade teoribyggen. Där en praktik lätt omvandlas till en ökad anmälningsbenägenhet – dragna genom korrekthetens filter. Filter konstruerats på högre akademisk nivå, som gett ett antal poäng i ett CV. Men knappast gör en väl lämpad att byta kompressor och kylmedel på en fallerande värmepump. Detta sagt med egna fördomar i behåll – som därigenom blottar den allestädes närvarande sprickan mellan teori och praktik.

  Gillad av 1 person

 14. W skriver:

  Trots Dimitris Avramopoulos, den grekiske EU-kommissionären för migration, tal om en ”moralisk plikt” att ta emot miljontals ”flyktingar” – vilka i själva verket är ekonomiska migranter – är det i dag bara fyra europeiska ledare som de facto lever upp till den galna policyn: den nye, men svage, premiärministern i Spanien, Pedro Sanchez; den tyska kanslern Angela Merkel; och Frankrikes president Emmanuel Macron. Och så förstås Sverige med Stefan Löfven.

  Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   ” Och Stefan Löven från Sverige.” Jag tror vi måste lägga till 82% av övriga svenskar också! Att efter 43års massinvandring, påbörjad 1975 av S och Palme men tillsammans med resten av de övriga partierna, inte ha förstått deras landsförräder är oerhört svårt att förstå!

   Gilla

 15. Aha skriver:

  SVTs ansvarige Hanna Stjärne uttryckte häromdagen sin belåtenhet över SVTs opartiskhet och saklighet.
  Well, den dag hon släpper fram någon i TV-rutan (varför inte Patrik?) som i lugn och ro som i krönikan får uttrycka sin tvivel över fördelarna med mångkultur, vore det något av det yttersta tecknet på att SVT är opartiska. Mig veterligen har ingen under decennier fått möjlighet att uttrycka tvivel över mångkulturen. Assimilering är ju det som minst behövs för att komma tillrätta med dagens enorma invandringsproblem. Inte minst måste Islam hanteras.

  Var finns de länder där mångkulturen varit en framgångsfaktor? Inte USA med sina 40 miljoner fattiga av mestadels svarta och latinos. Bevisen för motsatsen är däremot legio med de länder som imploderat pga stridigheter mellan folkgrupper. Detta ses dock olika; Aftonbladets Anders Lindberg såg Jugoslaviens sammanbrott som tecken på farlig nationalism.

  Lindberg går uppenbarligen mot stupet, Engellau går från stupet.

  Gillad av 3 personer

 16. Linden skriver:

  Arrogans smakar på det ordet och kommer genast att tänka på Stefan Löfvens jultal.
  Ett jultal fyllt av hätska utfall mot SD.
  Högerextremister hela partiet med åtföljande väljare alltså över miljonen svenska medborgare. Hårt arbetande människor flertalet av oss.

  Extremist, googlar man på det ordet framgår det att enl. Säpo så finns det cirka hundra våldsbenägna högerextremister lika många vänster dito och kanske uppemot 3000 våldsbejakande islamistiska extremister.

  Men i Löfvens och PKisternas värld är det inte Akilov med följe som är faran.
  Der är vi hederliga svenskar som fått nog av folkutbytet och åtföljande kriminalitet .
  Som fått nog av hjärntvättande statsmedia, av inkompetenta ljugande politiker .
  Marrakechavtalet och hantera det av det är det sista exemplet på hur lite respekt de har för sin valmanskår.
  Ruffel och båg rakt igenom. Sjuklöverpolitikerna är ett riktigt dåligt pack.

  Gillad av 7 personer

  • Axel skriver:

   Bagdad Bob dvs Stefan Löfven tror på sin förträfflighet, att han skall frälsa världen från misär. Ps: Hur går det med toaletterna till världens alla kvinnor.
   Vad som sker i Sverige är bagateller i hans värld. Lite får man offra för mångkulturen, när man har uppdraget att frälsa hela världen. Bagdad Bob frälste inte Irak.

   Gilla

 17. Hovs_klipphällar skriver:

  Ja, så är det.Svenskarna har i decennier hjärntvättats i en förljugen världsbild som bygger på lögner.

  Människor påstås vara lika i hela världen, de påstås bara råka se lite olika ut på ytan.
  Men mentalt har alla människor i hela världen en liten svensk i själen, en svensk som bara väntar på att få blomma ut!

  Svensken blommar ut bara man får ”åka tunnelbana i Stockholm”, som Åsa Romson sa för några år sedan.

  Sådana förbannade enfaldiga lögner har legat till grund för makthavarnas politik i ett antal decennier nu, och det verkar ha börjat ungefär på 1960-talet.

  På Tage Erlanders tid fanns det ännu en realistisk medvetenhet om att människor INTE är som någon slags utbytbara standardiserade maskindelar, utan på gott och ont är starkt präglade av sin kulturella bakgrund. Och att folk från starkt skilda kulturer kanske inte alls fungerar särskilt bra tillsammans.

  Den som vill få en skakande inblick i hur ex-vis kvinnorna behandlas i Afghanistan kan ex-vis googla på ‘Magda Gad + Kabul’ — och då behöver man kanske gå ut och kräkas. Sedan kan man ta sig en funderare på vad som sannolikt blir resultatet, om man börjar importera män från den delen av världen hit till Sverige.

  — Vilket är exakt vad Sveriges makthavare nu håller på med. Och som ytterligare kommer att underlättas av ‘Global Compact’ — ett ont och destruktivt dokument som socialdemokraten Dan Eliasson tog initiativ till då han var stor makthavare i FN.

  Gillad av 2 personer

 18. Sixten Johansson skriver:

  Ambassadfolket tog inte till sig sinnesintryckens verklighet, för de hade genom en ”gedigen utbildning” ”vaccinerats mot vissa tankar”. Exakt så! Kognitiv psykologi, gruppdynamik, kulturantropologi, sociologi och idéhistoria i ett nötskal. I samtiden är DGS, Flashback och fria media i allmänhet ett mångårigt pågående sociologiskt seminarium, som är vida överlägset allt i universitetsvärlden, därför att så många talare och tänkare deltar och deras teorier och önsketänkande hela tiden relateras till erfarenhet av verkligheten. Så skulle ju även mediehus, partier och skolor kunna arbeta.

  Man kan avfärda både Patriks SIDA-erfarenheter och dagens PK-ism med etiketten ”socialism” eller ”vänsterliberalism”, men då gör man sig närsynt på höger öga. Vilka skapar dessa ismer och vidmakthåller och exploaterar dem än i dag? Jo, de elitära skikten, framför allt den intelligentia som har högerbakgrund, borgare och borgarbarn. Såsom i Sverige, så ock i EU och globalt.

  I Sverige framträder tre klasser: härskare, samhällsbärare och bidragstagare. Härskarklassen består av symbiotiska delgrupper och är nu rent parasiterande. Delar av Samhällsbärarna (Verklighetens folk) kan ha skäl att känna avund och uppleva orättvisa. Men det är ju intelligentian, borgarbarnen och vänsterns gräddskikt, som exploaterar avunden och skapar nya offerroller och ny väljarboskap. Det är deras maskerade förljugenhet, arrogans och egoism, som impregnerar alla röda och PK-istiska avundsjuke- och likriktarälskande ismer.

  Gillad av 5 personer

  • Av Kashgars vann, törsten försvann, men halsen och benen danske man, fulla av bölder fann, kamelens usla sans får bann skriver:

   Just precis, trots allt gnabb så är vi nog eniga om huvuddragen och mycket få inser samma sak. Där ger jag dig helt rätt, det är av största vikt att popularisera denna kunskap så att den får genomslag utanför de små kretsar som vi här är en del av.

   Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Jag tror att triangeln är en bra variant för att visualisera detta. Härskaren(den retorikproducerande ljugande paracitvänstern), bidragstagaren/”offret”(våldsproducenten/röstaren), samhällsbäraren(slaven). Härskaren i maskopi och utbyte med bidragstagaren, mot den starkt demoniserade slaven. Båda med ett hårt tryck (skam/våld) mot slaven som inte under några omständigheter ska kunna resa sig. Ens tänka tanken.

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Sant, A 18:39 och Kashgar 14:59 (och fast jag bara har analyserat i fyra år instämmer jag i kl 18:19). Det gäller att laga efter läge och gå fram på flera vägar efter bästa förstånd och möjlighet. Utanför privatlivet är det för mig viktigast att försöka förstå, koppla all teori till verkligheten och popularisera. Jag blir svartsynt av allt det destruktiva och infantila, men ändå är det ruggigt och fascinerande att vara både statist och ha en nanoroll i denna skräckfilm utan manus, befinna sig mitt i en svindlande stor omvälvning på alla plan och försöka se och beskriva processerna inifrån.

    Gilla

 19. styggestig skriver:

  Jag reste till och i Namibia för två år sedan. Vår guide var en ung man på 36 år vid namn Tomas. Han var son till ett tyskt par som hade korsat Europa och Afrika i en Volkswagenbuss 1970. I Namibia hade det tyska paret köpt ett ”homestead” på 5 000 hektar och fött tre pojkar. Tomas var son nummer två och därför inte den som skulle ta över efter fadern.
  På vägen från flygplatsen i Windhoek for vi på ”Robert Mugabe Aveny” och gjorde en kort avstickare förbi det magnifika presidentpalatset, där presidenten av Bantustammsgrenen Owambos residerade. Därefter passerade vi de ”vita områdenas” höga murar med taggtråd och krossat glas på överst.
  När vi for förbi områden där det bodde färgade, pekade Tomas på bokstäverna som fanns på husen – B för Bantu och K för Kohisan – de två huvudstammarna i Namibia. På husen, eller snarare skjulen, märkta med B fanns ibland även underindelningarna för de två grenarna av Bantustammenför, O för Owambos repektive H för Hereros.
  Här var det inte tal om någon ”multikultur” eller ”spännande kulturmöten”. Här visste man vem man var och var man hörde hemma!

  Gillad av 1 person

 20. Jan Andersson skriver:

  I varje organisation av människor behöver dessa information. Mycket mer än vad som egentligen behövs för att sköta sitt jobb, för att få en känsla av tillhörighet till organisationen, och för att göra jobbet bättre i morgon än i går. Men relevant information från ledningsgruppen är en bristvara i alla organisationer. Och de som saknar denna relevanta information hittar då på sin egen variant och sprider den. Och det är då allting börjar gå snett. Alla tror att ledningsgruppen har något att dölja eftersom de inte dementerar eller tillrättalägger. Organisationen börjar lösas upp, helt i onödan.

  Folk tål att höra sanningen, alltid.

  Gillad av 1 person

 21. Tritonen skriver:

  1 kap, paragraf 2 i RF:
  Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas. Lag (2010:1408).

  Mångkultur ska alltså FRÄMJAS, inte t ex beaktas e dyl. När denna grundlagsförändring antogs 2010, var SD det enda parti som sade nej. Utvecklingen har givit dem rätt, tyvärr.

  Gilla

  • Tom Nässbjer skriver:

   Ingen genomgripande offentlig debatt föregick, mig veterligt, beslutet inför valet till den riksdag som ändrade grundlagen enligt ovan.
   Hur är det med svenska folkets ”etniska, språkliga och religiösa möjligheter [att] behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv” – skall dessa också främjas eller skall det anses tillgodosett genom främjandet av (än så länge) minoriteternas? Här aktualiseras frågan om angiven paragrafs, i RF:s första kapitel, legitimitet.

   Gillad av 1 person

 22. LJ skriver:

  Den statsfinansierade vaccinationen mot fördommar är inte speciellt effektiv, i alla fall inte för de som inte blivit hjärntvättade bortom kritiskt tänkande.

  Jag har spenderat halva mitt vuxna liv boendes längre perioder utomlands, och gör det även nu. Sydeuropa, Oceanien, Asien, Centralamerika.

  Det dröjde inte länge innan PK-kunskap från svenska regimen kom på skam.

  Ojdå, folk från olika ställen beter sig extremt olika.

  Arv eller miljö? Gissningvis ofta en kombination, men att förneka de extrema skillnaderna gör endast en hjärntvättad vänsterliberal, eller någon som aldrig upplevt världen med egna ögon.

  Kan det t.ex. vara så att evolutionen inte gynnat skilda egenskaper på olika platser? Typ:

  Kallt land och tufft på vintern? Planera, strukturera och sammarbeta, eller dö ut.

  Varmt land med mat på träden, det löser sig alltid så skaffa många kids.

  Kargt eller öken? Gissar på att t.ex. ”killing and conquering limited resources” är en evolutionärt hållbar strategi.

  …men ovanstående hypoteser får man endast ställa upp när det handlar om icke-homosapiens. Homosapiens föds ju som bekant som oskrivna blad, och beteenden formas sedan enbart av socioekonomiska faktorer.

  Att det sen finns mängder av studier på enäggstvillingar (uppvuxna under olika förhållanden) som visar att miljön ofta har mindre betydelse för beteende….. Well, det ska ignoreras eftersom det strider mot PK-religionens teser

  Gillad av 1 person

 23. ceciliawetzel skriver:

  Att bo i Afrika ett tag, är en utmärkt skola.
  Sedan flera decennier tillbaks, så har det blivit inne bland unga att göra en lång utlandsresa mellan färdig utbildning och den stundande karriären. Ja, nästan obligatoriskt – ungefär som en slags konfirmation – för de som har råd…
  Resan brukar gå österut, men mycket i många länder ”österut” är rätt annorlunda/mer västerländskt än på den tiden som ”pionjärerna” började – så utmaningen har numera kanske blivit ens slags utökad charter?
  Så varför inte en resa i Afrika istället för de som är verkligt nyfikna – verkligt nyfikna som de som gjorde långa resor som unga för några decennier sedan?

  Jo jag har bott i Abidjan något år eller två. Inte som biståndsarbetare utan ”privat”.

  Gilla

 24. Leif Nilsson skriver:

  Tack Patrik!
  För varje dag som går, blir vi allt fler som också förstår, ”att det här med mångkultur, där olika kulturer fredligt” ska ”existera vid varandras sida och alla kulturer anses lika värdefulla” är helt snurrigt.
  Vad som händer, när Eutopas folk inser de förödande konsekvenserna av PK-etablissemangets multikulti-experiment, fångar Rudyard Kipling i poemet ”The Beginnings”:

  ”It was not preached to the crowd,
  It was not taught by the State.
  No man spoke it aloud,
  When the English began to hate.”

  Gillad av 1 person

  • Av Kashgars vann, törsten försvann, men halsen och benen danske man, fulla av bölder fann, kamelens usla sans får bann skriver:

   Eller så här, för 1000 år sedan (Wikipedia):

   kälginläyü aqtïmïz
   känslor üzä čïqtïmïz
   furxan ävin yïqtïmïz
   burxan üzä sïčtïmïz

   We came down on them like a flood,
   We went out among their cities,
   We tore down the idol-temples,
   We shat on the Buddha’s head!

   Andra har varit med om det förr.

   Gilla

 25. Kurt Granberg skriver:

  Tack Patric jag känner igen det du skriver om, själv Sidasponsrad ”fältarbetare” i 8 år, Rödakorsdelegat i fyra samt utlånad ”expert” i FN-högkvarteret i drygt två år och många år på hemmamyndigheten Sida med operativt ansvar i samtliga världsdelar (utom Australien förstås). Skriv gärna mer om detta, vi är många som är intresserade.

  Gillad av 1 person

 26. Lars skriver:

  Kanske det är så att gamla ”strategier” gör att man låser sig och inte kan vara här och nu och koncentrera sig på ämnet?
  Att resultatsträvan gör att man inte kan förstå och hantera? Och att det gäller psykologin både personligt och i relation till andra (system).

  Tänker på fixeringen vid resultat. Finansmännen tar över, de hanterar allt som om det endast handlade om investeringar och avkastning, räntabilitet, sammanslagningar, rationalisering. Deras värld negligerar teknikutveckling, verksamhet, kultur, människor. Men samtidigt fungerar storföretagen, men skapas ny verksamhet? Storpåvarna, VDar, styrelseordföranden får enorma ersättningar, men är de skapare av något nytt? Var finns uppfinnarna, kreatörerna?

  Det är, tänker jag, intressant jämföra med TV utbudet. Det tycks som att inget nytt kommer, allt är upprepning. Politiken, skolan. Kanske psykologin? Forskning inom de sociala områdena. Litteraturen (bara deckare och ordrika texter), tacka vet jag Jules Verne och Blixt Gordon.

  Gillad av 3 personer

  • ceciliawetzel skriver:

   Just så.
   Finasen tog över – en märkligt symbios med start på 70-talet. Det var nog inte vad ”folket” tänkte sig`- men så blev det med reguleringar.
   Inte riktigt så som det som var tänkt egentligen?
   Det finns alltid de som är smartare, och jag undrar över hur demokratin ska kunna ge vettiga rättesnören.

   Gilla

  • Av Kashgars vann, törsten försvann, men halsen och benen danske man, fulla av bölder fann, kamelens usla sans får bann skriver:

   Haha Lars! En gemensam punkt! Jules Verne och Blixt. En av mina favoritböcker är Mystiska ön.

   Gilla

 27. Birgitta skriver:

  Tack Patrik E , för alla oss andra som inte har din erfarenhet av Afrika så finns det en serie på SVT , Liberty jag vet inte hur sanningsenlig den är , dock av bekanta som arbetat i olika positioner i Afrika så skildrar den livet som biståndsarbetare, där och då.
  https://www.svtplay.se/liberty
  Måste skriva att jag är tacksam för vi stannade i Europa med ”vanliga” jobb inom den privata sektorn.

  Gilla

 28. JP skriver:

  För er som gillar Jordan Peterson så har han angivit dessa tre huvudorsaker till helvetet på jorden för den som är angelägen (de är antagligen också dödssynder):

  1) Arrogance.
  Vi har arroganta politiker och välutbildade PK-pretton på andra positioner.
  2) Deceit.
  Lögnen. Bedrägeriet. Har vi gott om.
  3) Resentment.
  Känsla av att ha blivit orättvist behandlade av livet, förfördelade. Detta kännetecknar nog en del invandrarungdomar väl, varför de hänger sig till brott.

  Gillad av 2 personer

 29. olle reimers skriver:

  Tack Patrik, för att du lägger ut en ny pusselbit varje dag som vi andra får försöka hjälpa till med att infoga i det pussel som börjar framträda allt tydligare.

  Det kan väl sammanfattas med ett enkelt och välkänt ordspråk : Högmod går före fall!”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.