Oskulden i horhuset

Stefan Hedlund

Den nyliberala centerextremisten Annie Lööf har nu hållit landet som gisslan i tre månader, och det är svårt att tänka sig annat än att hon njuter i fulla drag. Likt en sittdemonstrant i en tungt trafikerad vägkorsning ser hon till att ingen kan passera, innan hon fått sin vilja igenom. De kostnader hon åsamkar samhällsapparaten tycks lämna henne totalt oberörd. Samma gäller den våg av förakt hon manar fram gentemot det politiska system som visat sig vara så totalt oförmöget att släpa henne åt sidan, så att landet åter kan regeras.

Den lööfska egotrippen saknar varje form av motsvarighet i svensk politisk historia. När vi väl åter får en fungerande regering borde det vara dags för de folkvalda att allvarligt överväga en grundlagsreform, så att denna form av obstruktion av den demokratiska processen aldrig mer kan upprepas.

Det borde vara helt glasklart att Riksdagens talman, som är landets högsta valda ämbetsman, antingen borde ges befogenheter att i en situation där ingen partiledare visar vilja att bidra till regeringsbildning antingen direkt utlysa extra val eller ingripa för att tvinga fram fyra snabba omröstningar som med automatik leder till extra val.

Under rådande ordning är det ju faktiskt teoretiskt möjligt för Lööf (och knähunden major Björklund) att fortsätta med sitt apspel fram till nästa ordinarie val. Det kan bara inte vara rimligt att en enstaka maktberusad politiker som råkar hamna i vågmästarställning skall kunna missbruka denna ställning på det vis som nu skett. Kanske en grundlagsändring skulle kunna kallas ”Lex Lööf”, så att hon trots allt lyckas skriva in sig i svensk politisk historia – om än som ett djupt avskräckande exempel.

Att det hela knappast kan sluta med annat än förödmjukande nederlag för Annie Lööf personligen borde vara ställt bortom varje tvivel. Oavsett vad hon lyckas uppnå med sina piruetter i regeringsfrågan kommer det att leda till en brutal svekdebatt – från höger eller från vänster. För dem som hyser stor oro över den skada som redan har åsamkats det svenska samhället i allmänhet, och tilltron till viktiga offentliga institutioner såsom landets Riksdag, må detta vara klen tröst. Men det innebär dock ett element av poetisk rättvisa.

Den position Annie Lööf har intagit påminner mycket om den klassiska liknelsen med oskulden i horhuset. Flickan har en mycket åtråvärd tjänst att erbjuda, men den kan bara konsumeras en gång och när så väl har skett är hennes marknadsvärde förbrukat.

Så länge Lööf inte har förklarat vilken regeringsbildare hon avser att stödja har hon en tjänst att erbjuda som betingar ett mycket stort värde. Men när tjänsten väl är såld och konsumerad kommer hon att möta samma öde som den förbrukade oskulden i horhuset. Oavsett från vilket håll den må komma, har hon att se fram emot en intensiv svekdebatt, präglad av invektiv som kommer att utmana det svenska språkets böjlighet.

Man må uppröras över den implicita parallellen mellan landets Riksdag och ett glädjehus, där allehanda snaskiga specialiteter av omoraliskt slag står till buds. Kanske det dock kunde vara på sin plats för våra folkvalda att noga begrunda vad det egentligen är de har fått i uppdrag av svenska folket att syssla med? Det torde inte vara att ställa till med ett utdraget spel om makten som paralyserar viktiga samhällsfunktioner, såsom Riksdagen, och viktiga samhällsprocesser, såsom kommunal budgetering.

Det fanns en tid när begreppet ”förtroendevald” var omgärdat med stor respekt, för att inte säga vördnad. Det var en tid då riksdagsmän åtnjöt ett stort förtroende, som de samtidigt visste att väl förvalta. Den tiden är sedan länge förbi, och kommer sannolikt aldrig åter. Den avlöstes av en tid av opportunism, då uppdraget som förtroendevald lockade personer som såg möjligheter att förverkliga egna agendor, snarare än att oegennyttigt se till det allmänna bästa. Länge förblev den dock förknippad med viss respekt för folkviljan, och med en insikt om att man vart fjärde år skulle bli vägd och mätt. Även den tiden synes nu vara förbi.

Det apspel vi nu tvingas bevittna bottnar i ett totalt förakt för folkviljan. Det spelas av individer som anser att den egna agendan står skyhögt över vad valboskapen må tänka och tycka, och det präglas av en stark tilltro till att det när valdagen nalkas skall visa sig hur enkelt som helst att dribbla bort eventuell kritik. Begreppet ”förtroendevald” har idag kommit att associeras med allt annat än förtroende. Det som nu driver spelet om makten är rökridåer, hyckleri, osanningar om egna ambitioner och – sannolikt – även direkt svekfullt uppträdande gentemot förment allierade.

De långsiktiga konsekvenserna av denna utveckling för allmänhetens tilltro till den demokratiska processen är redan lika lätta att spekulera kring som de är oroväckande för halten i den svenska demokratin. När det väl är över återstår bara att sopa igen spåren, genom att strypa det fria ordet. Blotta tanken på att kvarvarande oberoende medier skulle kunna kartlägga vad som skett, och beräkna kostnaderna för svenska skattebetalare och för det svenska samhällssystemet, måste för de inblandade vara direkt fasansfull.

Högst på den politiska dagordningen när cirkusen är över kommer vi att finna politisk samsyn och samordning kring ett starkt gemensamt intresse – locket på! Och våra skattefinansierade politiskt korrekta medier kommer att vara på maktens sida.

62 reaktioner på ”Oskulden i horhuset

 1. Göran Fredriksson skriver:

  Bra liknelse. Just nu är det för många löv i riksdagen som samtliga skulle göra mindre skada om höststormarna blåste bort dem från riksdaghuset eller t.o.m. lite nytta för en närodlad politik om de komposterades eller användes som biobränsle.

  En orsak till att apspelet har blivit möjligt är riksdagsledamöternas osjälvständighet som en följd av att dessa numera oftast saknar alternativ försörjning i form av ett civilt yrke eller egen förmögenhet att falla tillbaka och partiernas försörjning med skattemedel som flyttat makt från riksdagsledamöterna till partiledningarna.

  En annan orsak är att public service inte fungerar som det var tänkt längre. Min saknad efter journalister av Åke Ortmarks kaliber är stor.

  Gillad av 11 personer

 2. Christer H skriver:

  Tack Staffan!
  Härligt klarspråk och en strålande liknelse ” Oskulden i horhuset”.

  Vi folket är reducerade till valboskap som det gäller att lura var fjärde år
  för att komma åt maktens källa – utsugningsrätten. Den som svenska politiker
  motiverarar med det förledande Orwellska ordet ” välfärdssamhället”.
  Sverige tar ut 44,4 % av BNP i skatt
  Schweiz 26,2% .
  Vilket land fungerar bäst och har den den mest levande och vitala demokratin?
  Var går tågen i tid?
  Vilket land har en välfungerande sjukvård, bra, effektiv polis och ett starkt försvar?
  SCHWEIZ!

  Vi svenskar lever i ett land kidnappat av den politiska klassen med
  låtsasdemokrati, en propagandaapparat av Orwellska dimensioner och
  en skattebeläggning som skulle göra Marx och Ulbricht nöjda.
  Hög tid att se verkligheten som den är.

  Gillad av 11 personer

  • Göran Nilgard skriver:

   Var det inte så, att runt 1960 hade vi relationen 1 till 1 på våra respektive valutor? Vet att 1983 hade förhållandet ändrats till 3 SEK motsvarade 1 SFR (ca 4,9%/år) och idag har vi 9 till 1 (”Endast” 3,19%/år från 1983). En stadig utveckling som bara ”tickar på” mao.
   Med denna utveckling för kronan, 3,19% försämring per år, kommer SFR kosta 15 SEK år 2035.
   Detta är ju inte en investeringsrekommendation, men den verkar rätt säker om man är nöjd med 3,19%. Hyfsat ”valutaarbitrage”.
   Och vet ni vad; jag tror ökningstakten i framtiden kommer att vara väsentligt högre än 3,19% (bara en magkänsla, be mig inte bevisa den).

   Gillad av 6 personer

 3. Palle9 skriver:

  Stefan: Klarspråk och mycket berättigad kritik. Det du kommer in på mot slutet anser jag vara en av nyckelfaktorerna till situationen, mediernas roll. Det stod klart – grundat på opinionsundersökningar – att en situation med tre block i riksdagen skulle behöva hanteras. Ändå tilläts C- och L-ledarna komma undan frågan om regeringsbildningen med floskler om att ”nu måste vi först invänta valresultatet” innan de skulle ge besked om hur de skulle komma att agera. Ponera att Alliansen fått något mandat mer än den rödgröna sidan (nota bene inklusive V), även då hade ju ett stöd från SD krävts i de allra flesta omröstningar för att de skulle få igenom sina förslag i riksdagen. Den Allianspolitiker, som vuxit mest under denna process är Ebba Busch-Thor, som visat upp en klarhet i tanke och ord, som hennes kollegor i C och L hade mått bra av att få en dos av. När 60% av rösterna gick till icke-socialistiska partier, ser det ändå ut som att det kan bli en S-regering … Undrar hur en stor del av C- och L-väljarna känner inför den utvecklingen.

  Gillad av 5 personer

 4. Eva Danielsson skriver:

  Instämmer i varje mening med krönikörens sågning av centerpartiledarens agerande. Alltihop skulle vara obegripligt om man inte inser att Lööf inte bryr sig det minsta om vad som händer med Sverige och hur något blir för svenska skattebetalare. I förhållande till oss beter hon sig patologiskt illvilligt och skamlöst. Globalisering av makten genom fri invandring och befolkningsutbyte är det enda på hennes agenda. Och då mota fröet till en nationalistisk våg via SD. Allt annat är predikande pladder.
  Förtroendevalda får vi byta ut till begreppet självvalda. I en demokrati bör man åtminstone kunna avsätta makthavare. Och se hur det gick. Man bör också ha fungerande yttrandefrihet som grunden i en demokrati. När tillkom lagen om hets mot folkgrupp? Som nu används flitigt för att avskräcka svensken från att använda sin yttrandefrihet och kritisera islam. Samtidigt som polis och rättsväsende rycker på axlarna åt kuturellt präglade bestialiska våldtäkter mot svenska flickor och nu även pojkar. Eftersom gärningsmännen tillhör den kategori ingen får kritisera.
  När försvann demokratin ut genom bakdörren? I smyg. Antagligen svårt att fastställa eftersom socialdemokratin har jobbat på att nå detta läge i så många årtionden. Och nu har fått en extra vapendragare i skepnad av en kvinnlig centerpartiledare som med glasklar stel blick inte viker för uppenbara självmotsägelser. Hon har väl antagligen aningen för blek hudnyans för att vara perfekt, men å andra sidan lurar det alltid någon till att tro att hon är svensk. När hon i själva verket inte har haft markkontakt varken med fosterlandet eller något som liknar verkligheten på mycket länge. Eller kanske aldrig. Vem vet.
  Det är något som är allvarligt fel i alla fall.

  Gillad av 15 personer

  • W skriver:

   Vänsterextrema Expo har sedan 1990-talet ägnat sig åt att åsiktsregistrera och hänga ut meningsmotståndare på högerkanten. En stor del av verksamheten finansieras med bidrag från de svenska skattepengarna.
   Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har i år beviljat nästan fyra miljioner skattekronor i bidrag till den vänsterextrema stiftelsen. Det rör sig bland annat om drygt 2,7 miljoner kronor till Expos projekt ”Hatkollen”.
   Nu har Expo också beviljats drygt en miljon kronor från MUCF för sitt projekt ”Högerextremism på nätet: strategi, retorik och juridik”. Projektet går enligt ett pressmeddelande ut på att utbilda ”utredare, åklagare och domare” i att lagföra så kallad hets mot folkgrupp på sociala medier.

   Som sagt locket ska på…

   Gillad av 3 personer

 5. Tritonen skriver:

  Folkets vilja i val med ett växande SD har vållat kortslutning i Riksdagen. Över en million röster måste till varje pris negligeras. I stället för att söka en politisk majoritet agerar partierna politisk teater med bombastiska moraliska utspel, som låser möjliga lösningar. Rädslan för SD tror jag till stor del beror på att partiets kritik mot den förda politiken varit riktig, och att de ”utmaningar” Sverige nu måste ta itu med, är de etablerade partiernas fel, inget nämnt och inget glömt. Den humanitära stormakten har många lik i garderoben.

  Gillad av 7 personer

 6. svenne skriver:

  ”Det borde vara helt glasklart att Riksdagens talman, som är landets högsta valda ämbetsman, antingen borde ges befogenheter att i en situation där ingen partiledare visar vilja att bidra till regeringsbildning antingen direkt utlysa extra val eller ingripa för att tvinga fram fyra snabba omröstningar som med automatik leder till extra val”.

  Ett extraval skulle nu vara välgörande därför att partierna under eftervalscirkusen har visat hur de innerst inne vill att landets politik skall bedrivas under den kommande mandatperioden, och detta skiljer sig markant från den information som gavs innan valet:

  – Det var aldrig tal om att Decemberöverenskommelsen skulle återinföras men detta är nu vad som är på gång.

  – Det nämndes aldrig att en röst på ett borgerligt parti skulle resultera i stöd för ett samarbete med socialistiska partier.

  – Hur Annie Lööfs inblandning i internationella suspekta organisationer påverkat hennes olika ställningstaganden har aldrig redovisats varken före eller efter valet.

  – Inget av 7-klöverpartierna berättade att de – vid en valvinst – ville öka invandringsvolymerna men facit visar att detta är ett faktum.

  Ett extraval skulle rensa luften eftersom väljarna nu tydligare ser den dolda agenda som partierna hemlighöll innan valet. Därför har man nu ett bättre underlag att göra ett rationellt ställningstagande vid sitt partival.

  Gillad av 4 personer

   • Margareta skriver:

    Hunden har ingen annanstans att ta vägen. Husse ger mat – genom skattesystemet, som är utportionerad återbetalning av stöldgodset – samt värme och viss gemenskap – om man tror som husse.
    Priset för att vara en sparkad hund är högt men vart skall hunden ta vägen om man inga resurser har? En fattigpensionär t.ex., som genom livet lurats att investera känslor och arbete i husse och nu får en spark i ändan som tack.
    Hunden är i grunden ett flockdjur och så länge hunden får mat och värme stannar den i sin flock – och hos hundföraren.
    Vad jag tycker om A. Lööfs beteende uttrycker Stefan Hedlund excellent genom sin text ovan.

    Gillad av 5 personer

 7. Bo Svensson skriver:

  Nu kan ju inte folkviljans förverkligande överallt ses som något gott och eftersträvansvärt. – I flertalet muslimska länder, är det tvärtom att de blodtörstiga massorna hålls i schack som är villkoret för något som liknar civilisation och rättsordning.

  Gilla

 8. olle reimers skriver:

  Jag har använt samma uttryck ”apspel” för den cirkus som satte igång efter valet. Det var min slutsats efter det att man kunde förstå att Annie Lööf hade utsetts till att leda Sveriges utstakade väg in på den globalfascistiska stigen på sommarens Bilderberg/Trilaterala Kommissionsmötet.

  Det som slår mig i skrivande stund är att påskriften av Global Compact är det som ligger bakom att ingen regering har velat vara den som är ansvarig för den påskriften. Vi får se svaret på den frågan när det avtalet väl är påskrivet.

  Sverige är helt uppenbart slaktoffret i det globala apspel som fortgår samtidigt. Det förefaller som om ”Öppna era hjärtan” var signalen till den charaden. Texten till Global Compact har på något håll jämförts med liknande texter som förfärdigats i regeringskansliet.

  Här ligger minst en gravad hund. Förmodligen en hel jurkrykogard.

  Gillad av 11 personer

  • Göran Nilgard skriver:

   Precis så….tänkte jag också för några dagar sedan…

   GÖRAN N 5 december, 2018 kl. 09:36

   Har det slagit någon att Sverige kan vara initiativtagare till detta ”dokument”?

   Gillad av 2 personer

  • Degelstål skriver:

   Jo så kan det vara. Det är möjligt att huvudsyftet med Global Compact är att tysta sidor som denna, det kan vara så att de inbillar sig att dissidenter kommunicerar på nätet verkligen är det som driver utvecklingen, men för det första så kan de inte helt strypa kritiken men det viktigaste är ju att det inte alls är kritiken på nätet som driver demonstrationer och ”populismen” utan verkligheten. Till sist så brister det för en pappa med våldtagen dotter och han åker in med mausern till någon religiös lokal, eller mammorna till våldtagna åker till någon förort för att demonstrera och blir våldsamt attackerade. Vi har storskaliga upplopp att vänta i hela Västeuropa, det kommer att komma vad vi sura gubbar och tanter än sitter och skriver här. Förbjuder de kommunikation på internet om dessa ämnen så, som de säger på engelska, ”fuck them”, jag skaffar vapenlicens och får tid att läsa fler böcker och mina hobbies. The dude abides, mitt hem är mitt slott.

   Gillad av 5 personer

   • Ron (GB) skriver:

    Den har ögon, han ser.
    Jag rekommenderar nedanstående länk.

    ————–
    [CITAT] ”Under flera års tid har FN arbetat med att ta fram ett icke-bindande avtal om hur migration ska hanteras globalt.
    Jag deltog som representant för Europaparlamentet vid FN:s högkvarter i New York när arbetet med denna migrationspakt, Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, startade i september 2016.”
    ————–

    Citatet kommer från en debattartikel som publicerades av Aftonbladet den 4 december 2018. Debattartikeln är författad av Cecilia Wikström (L), svensk Europaparlamentariker.

    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/EorGoa/kvalificerat-nonsens-om-flyktingavtalet-sd

    Gillad av 3 personer

 9. Aurora skriver:

  Den implicita parallellen mellan riksdagen och ett horhus upprör inte utan är snarast välfunnen. Är inte så säker på att Lööf kommer att lida nederlag. LUF-ordföranden menar i Aftonbladet att avskyn för V får inte vara starkare än den för SD. Och det verkar ju Lööf och Björklund mena också. Löfven vill ha regeringsmakten och tänker inte släppa den nu när han sitter på ’sonderings’uppdraget. Frågan är om Lööf och Björklund tänker nöja sig med att bara stödja en röd-grön regering (efter Löfven-löften) eller om de kräver regeringsplats och ministerposter. Ja, att stödja mot bara löften blir mer än lovlogt dumt, men dock möjligt i Lööfs märkliga sinnevärld när hon sedan måste förklara sig för väljarna att det fortfarande finns en Allians.

  Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   Det är bara de nyttiga idioterna, följet, som anser sig vara goda. Psykopaterna gör inga sådana överväganden. Minns vad Stalin sa när han tillfågades om han inte led med de ukrainska . bönderna so svalt till döds. ”Medkänsla är bara för veklingar”.

   Bill och Hillary Clinton har mördat hundratals individer som de ansett stå i deras väg, de är sinnebilden av dagens ondska.

   Gillad av 1 person

 10. Astrid skriver:

  Det pågår en kraftmätning både globalt och nationellt av bibliska mått.

  Jesus Kristus frestades i öknen: Vinna hela världen och bli en världslig ledare. Han svarade: Vik hädan du Satan! Pippi Långstrumps visdomsord: Den som är mycket stark måste också vara mycket snäll. Men globalistoligarkerna och deras otaliga marionetter är elaka – sataniska. Denna satanism ställer sig påven och svenska ärkebiskopen bakom.

  Gillad av 7 personer

   • olle holmqvist skriver:

    Fast jag tror faktiskt att dom upplever sig själva som goda. Vill bara allas bästa. Små nationer med egenvalda politiker – dom måste böja sig opinionen, se bara på Macron och bensinskatten, Se hur de för att vinna sina val övertrumfar varandra med löften som de sedan i regeringsställning tvingas glömma, och så byts det regering och samma visa om igen, och igen. Nu när vi är en värld så kan vi inte lyxa oss med små nationalstater som bara ser till sitt eget kortsiktiga bästa. I längden förlorar alla på det. Vi globalister jobbar inte för vårt eget bästa, vi vill bara ha en genomtänkt och strukturerad och långsiktig världsordning.

    Det aktuella förslaget – Julkklappen – till Europas folk – facket får finnas visst och
    t o m förhandla ! – men glöm det där med strejkrätt. Den skrevs bort den 10 dec Herrans År 2018.

    Gilla

   • Degelstål skriver:

    Glöm det Olle, jag tycker det luktar omedvetet hyckleri från din sida, jag frågar dig: vet du inte med dig om du fuskar och ljuger? Så klart du gör, på exakt samma sätt är det med de som styr nu. Så om du vet det, så gör de det också. Du är helt enkelt dubbellurad att du inte är en bättre människa än de i etablissemanget.

    Gillad av 1 person

 11. Bo Svensson skriver:

  Gilla läget! – Vi har nu en chans att sprida insikten, att demokratins rådande former är dåligt ägnade för folkviljans förverkligande, om det var det som var tanken.

  Det aktuella problemet handlar om svårigheten att få till en samling individer med uppgiften att besluta om hur skattemedlen skall fördelas över skattefinansierade ändamål.

  Just den uppgiften finns det inte längre något motiv för skattebetalarna att delegera till representanter.

  Sedan är ju den aktuella rörans egentliga innebörd att folket är obeslutsamt och inte vet vad det vill och där skulle den ”första kammare” jag rekommenderar bestående av landets intelligenselit kunna få ta över som regering tills folket kan bestämma sig.

  Nu kan ju inte folkviljans förverkligande överallt ses som något gott och eftersträvansvärt. – I flertalet muslimska länder, är det tvärtom att de blodtörstiga massorna hålls i schack som är villkoret för något som liknar civilisation och rättsordning.

  Gilla

 12. Jan Andersson skriver:

  Det är ingen risk för makthavarna att någon som inte redan är på listan över sådana som skall tystas kommer att avslöja kostnaderna, just follow the money. Det är idag ingen skillnad på en journalist och en reklamsnubbe.

  Men de flesta svenska kvinnor skulle nog väldigt gärna se Annie Lööf som statsminister, hon har alla attribut som krävs: kvinna, ung, arg, och köper inte några förlegade patriarkaliska förtryckaridéer. Plus de män som gör som kvinnorna vill, eller som bara tycker att hon är snygg (vanligt).

  Gilla

 13. KENNETH skriver:

  Vi bevittnar hur en ny DÖ kommer till och det förskräcker. Den förra DÖ gjorde att riksdagen förlamades eftersom det fanns en verklighet att förhålla sig till. Den DÖ som nu växer fram kommer att resultera i nya piruetter till ridån går ned.

  Gillad av 2 personer

 14. Östrahult skriver:

  Det mesta tyder väl på att C och L underordnar sig sossarna. Kortsiktigt är detta givetvis oerhört olyckligt men långsiktigt kan det inte leda till annat än att flera får upp ögonen för att det är något som är ruttet i Sverige.

  Lööf är ett exempel på en oroande utveckling där despoter tar makten och som i vissa fall kan ställa till oerhörd skada.

  Inställningen till SD är helt obegriplig. Båda blocken har utnyttjat deras stöd i riksdagen och Lööf tycker nu tydligen det är OK med kommunisterna. Samma tänkande går igen när det gäller nobelfesten, det är OK med Saudiarabien, lite mord har ingen dött av (här), men inte OK med SD.

  Jag önskar att svenskar inte skulle vara så fega, mera Frankrike behövs!

  Gillad av 6 personer

 15. Högmod går före fall skriver:

  Länge tänkte jag att Sverige hamnat under en lycklig stjärna. Som klarat sig undan två världskrig. Begåvats med penicillin. Fick uppleva hur smittkopporna och TBC utrotades. Det senare släckte min egen mormors liv, 36 år gammal. Min egen mor lämnades ensam, endast 15 år gammal. Efter senaste kriget följde en social och teknisk utveckling som enbart tycktes kunna förebåda något bättre. Man förstod tidigt på sextiotalet att en miljöpolitik var nödvändig. Motåtgärder, som byggande av reningsverk, vidtog. Och en viss försiktighet gentemot vissa pesticider följde i Rachel Carsons spår. En förbättringens moralism spreds över världen. Kolonialismens effekter städades undan, visserligen under vånda. Vi landade på månen 1969. En mänsklig framgångsaga, framfödd som en effekt av kalla kriget. Men likväl bärande på en utvecklingsoptimism. Allt utspelade sig i skuggorna från ett potentiellt kärnvapenkrig. Sedan hände något. Utvecklingsoptimismen gick över i ett slags turboläge. Lilla nationen Sverige utvecklade en syn på sig själv som moraliskt överlägsen. Blicken vändes utåt. Mot världspolitiken. Välfärdsstatens framgång gav oss en moralisk kraft. Med den som alibi gick vi vidare ut i världen. Den egna självbilden gav oss råg i ryggen. Och Olof Palme fick vind i seglen. Sverige hade blivit för litet. Något som även underlättade denna utveckling var det utdragna Vietnamkriget. Intresset och blicken ut över världen var född. Blev till ett svenskt signum. En moralisk stormakt i vardande. Vi skulle från och med nu använda oss själva som en moralens måttstock. Det fick omedelbara följder för migrationspolitiken. Vi skulle för resten av världen visa att ett omfattande multikulturellt projekt var möjligt. Visa världen genom att själva gå före – att olika etniska grupper kan fås att leva i endräkt och harmoni med varandra. Där någonstans tappades kontakten med realismen bort. Många politiker började anfäktas av en moralisk hybris. Alla nuvarande välkända mantran föddes. Det är där någonstans min egen rädsla tar vid. Inte bara Annie Lööfs C skrämmer mig. Det gör även L, Mp, och V, som fortsatt vill öka på den multikulturella extremismen, genom att lägga in en högre växel i migrationspolitiken, via en generöst tilltagen anhöriginvandring, parat med ett mandat för FN att öppna fler lagliga vägar in i Sverige. Där släcks nog definitivt Sveriges lyckliga stjärna. I egna stunder av mörker, tänker jag redan på vårt eftermäle. Hur förklaringarna och eftersnacket kommer att gå, där högmod gick före fall. Drog ned oss i fördärvets moras. När hybris, likt en tsunami, drog fram över landet Sverige. Där en hypermoralisk inställning till slut fick Sverige på knä. Och vilka dess historiska uttolkarna kommer att bli. För de kan inte komma från dagens politiker eller media. Lika lite som tredje riket fick sina historiska uttolkare inifrån, efter andra världskrigets slut. För mig utgör Annie Lööf enbart en naturlig följd av ett svenskt övermod. På en realism som helt gått helt över styr. Så min rädsla består, oavsett regering. Den utvecklingsoptimism jag burit på, är sedan länge försvunnen. Jag är numera vanvettigt rädd för alla politiker. Särskilt de mer äppelkindade. Oavsett namn. Snart införs nog passtvång till de övriga nordiska länderna. Krishärden Sverige hotar att spilla över till våra grannar.

  Gillad av 12 personer

 16. Degelstål skriver:

  För mig har det varit apspel så länge jag kan minnas, massinvandringen började inte igår, vänstervansinnet började inte igår, fick vi inte Vilse i Pannkakan istället för Kalle? Hela mitt liv har bestått av indoktrinering från vänster. 82% röstade för fortsatt apspel,varsågod, jag tycker det är jättebra och eftersom för mig det är EXAKT samma apspel så slösar jag ingen tid på att följa det. Det lustiga är alla som verkar förvånade, de kämpar mot sina egna gryende insikter, att de vill ha det så här och skiter i demokratin. Det har bildats en konsensus på toppen om hur man kan parasitera på samhället genom att fördumma de som arbetar så att de går med på att betala för allt större grupper av latmaskar och på annat sätt dysfunktionella så att politikerklassen och andra kan raka åt sig så mycket som möjligt. Allt man läser om detta nu är av folk som inte har accepterat faktum, som inte förstår att det är populister för den fria folkviljan av alla de slag mot etablissemanget.

  Apspelet började sannerligen inte för 3 månader sedan.

  Gillad av 5 personer

 17. Axel T skriver:

  Hade vi i Sverige haft en anständig demokrati, då hade Annie Lööf blivit åtalad för statsfientlig verksamhet.
  Straffskalan för sådan verksamhet torde vara mångårigt fängelse straff. I Sverige blir hon kändis i stället.
  Nu vill hon ju samarbeta med en nästan fulländad socialism, så det anses ok för henna att komma in i den socialistiska värmen. Vilket annat land hade tillåtit att ett 8% parti låser demokratiska principer så brutalt som
  Lööfet. Det är vi mesiga överbelånade konsumentorienterade svenskar som tycker. Jag har det bra, lånar friskt och struntar därmed i landets politik.

  Gillad av 2 personer

 18. Lars-Olof Svensson skriver:

  Ja visst är det konstigt. Att först skälla SD för rasister och än värre för att därefter tvingas inse att de hade rätt om massinvandringens effekter är naturligtvis smärtsamt. Liksom att erkänna att man själv bär ansvaret för tillståndet i nationen och SD inget. Det nödvändiga, att erkänna att man hade fel blir då omöjligt. Eller är det någon som kan föreställa sig Annie Lööf säga: Ursäkta svensk folket. Vi hade fel om invandringens effekter. Vi får lov att ändra oss och regera med stöd av den miljon väljare som röstat på SD.
  Men Annie Lööf kommer aldrig erkänna sitt fel. Det är just det hennes show med S visar. Det är bara en avledningsmanöver avsedd att vrida kamera och mikrofon från hennes eget och Cs ansvar.

  Gillad av 1 person

 19. Elisabeth skriver:

  Och nu börjar tricksandet med anhöriginvandringen. Sydsvenskan skriver idag om detta . Det är en snyftisartikel med inbakade fakta. Kommunerna här nere skickar alltså de anhöriga fram och tillbaka. Lite av Not in my Backyard. I förra veckan l skickade Malmö kommun en taxi med en ”ensamkommandes” anhöriga till kommunhuset i Vellinge. Vellinge kommun skickade dock tillbaka taxin med beskedet att vistelsekommunen ska gälla. Revolten börjar kanske nerifrån, helt enkelt för att kommunerna varken kan eller har råd att fortsätta spelet.
  https://www.sydsvenskan.se/2018-12-09/kommuner-vill-inte-ta-ansvar-for-ensamkommandes-familjer

  Gillad av 2 personer

 20. Sune Mangs skriver:

  Annie Lööf må taktisera men är synes det mig framförallt sprickfärdig av inbilsk självgodhet.
  Den moralistiska läsning av det politiska landskapet som Lööf excellerat i utgör en ny höjdpunkt i borgerligt politiskt självskadebeteende. Det är mot den bakgrunden patetiskt och direkt motbjudande hur det cyniska maktpartiet SAP kan sitta stilla i båten medan Aftonbladets ledarredaktion kan heja på den hysteriska självrättfärdigheten som ansatt C och L.
  Annie Lööf påminner dessutom i sin slängiga retorik, av grötmyndig moralism underbyggda och av ultimativa men logiskt osammanhängande krav beströdda svada, inte så lite om Olof Johansson. Lööf uppehåller sig likt Olof Johansson i ett eget semantiskt rum, med en egen inbilsk logik, vilket naturligen genererar en inte obetydlig grad av frustration.

  I en demokrati med yttrandefrihet synes ovanstående kritik vara helt legitim att framföra. Men som den rekorderliga samhällsmedborgare jag är förstår jag, efter att ha tagit del av Svt, att jag hemfallit åt centerhat. Jag kan bara beklaga, men lovar att försöka bättra mig.

  Gillad av 3 personer

 21. Arthur skriver:

  > …borde ges befogenheter att i en situation där ingen
  > partiledare visar vilja att bidra till regeringsbildning

  > tvinga fram fyra snabba omröstningar som med automatik
  > leder till extra val.

  Han har denna befogenheter. Han har valt att inte bruka den. Efter så lång tid är det naturligt att spekulera om varför men som en av decemberöverenskommelsens upphovsmän kan han förutsättas ha en hel rävfarm bakom örat. Dessutom är han oavsättlig.

  Gillad av 1 person

  • Stefan Hedlund skriver:

   Hm. Såvitt jag kan förstå saknar Talmannen befogenhet att själv utlysa extra val, innan det skett fyra omröstningar. Detta borde kanske ändras. Det är också oklart vilka befogenheter han har att faktiskt tvinga partiledare till snabb omröstning, för att få slut på obstruktion. Detta borde kanske antingen ändras eller förtydligas.

   Gilla

 22. Sixten Johansson skriver:

  Rubriken formligen tvingar mig att föreslå läsning av en högst njutbar recension eller snarare essä av Jens Ganman. Han läste parallellt två självbiografiska böcker, dels Annie Lööfs ”Sanningens ögonblick”, dels ”Insatiable: Porn – A Love Story” av en av världens mest kända porrstjärnor, Asa Akira. Såväl Akiras som Jens Ganmans reflektioner är både okonventionella och ärliga…
  jensganman.wordpress.com/2018/12/03/ratt-vardegrund-en-karlekshistoria/

  Gillad av 2 personer

 23. Jari Norvanto skriver:

  Vi får väl se om Lööfskan lyfts från sittdemonstrant till husockupant. Åren går och Sjuklöverpolitiken består… Tills det ej längre går.

  Gilla

 24. Östanskog skriver:

  Jag åkte till Värnamo för att rösta på Laura Huhtasaari i finskt presidentval. Jag dansade en shamanistisk fenno-ugrisk dans i röstningslokalen i stadshuset för att motarbeta Annie Lööf som kommer just från (nej, så modig var jag inte, jag vågar inte ens posta här i mitt eget namn!). Jag blev gråtfärdig när jag pratade och drack te från kommunens automat (som någon hade glömt att stänga av) med mina hårdarbetande landsmän från trakter kring Lagan och Gislaved i Småland.

  Jag har i alla fall gjort mitt.

  Gilla

 25. Martin skriver:

  Svenskarna låter det ske.
  Detta imbecilla folkslag som inte har tillräckligt med ryggrad att driva ut en folkfiende som Lööf från maktens boningar.
  I en normal demokrati skulle Annie Lööf på sin höjd blivit kassör i nån lokal naturskyddsförening, men här i detta lovligt lama land är AL upphöjd till nån sorts moder Teresa.
  Den uppblåsta självgodheten hos AL ser inga gränser (gränser existerar icke i Lööfs drömscenario)
  Vi må skydda oss för den röda faran.
  Ve Sverige som vänt det kristna lutherska arvet ryggen och istället kröker rygg inför den styggelse som islamiseringen kommer bli och redan blivit på mången vis.
  Gunnar Hedlund roterar i sin grav.

  Gillad av 3 personer

 26. olle holmqvist skriver:

  Horhus & Politik

  Edgar Allan Poe, (samtida med Almquist ungefär, fast han levde mer kort och intensivt) en av mina husgudar, berättar om hur ett val skedde i det unga landet Förenta Staterna::
  På valdagen far en skjutsvagn runt och samlar ihop allt röstberättigat manfolk, så till bordellen
  med fri tillgång till flickor och sprit. Vid lagom grad av upprymdhet skjuts till vallokalen med rätta röstsedeln i hand. Hemfärd efter fullbordad medborgarplikt på egen hand, dvs ostadig fot, om jag minns rätt.

  Kanske något att lära för våra politiker ?

  Gillad av 2 personer

   • olle holmqvist skriver:

    Digest.!
    ””De har begått det grova men vanliga misstaget att förväxla det ovanliga med det obegripliga. Men det är dessa avvikelser från det vanliga, som hjälper förnuftet i dess sökande efter sanningen. I sådana här undersökningar borde man inte fråga efter vad som har hänt, utan efter vad som har hänt, men inte hänt förut.”

    https://www.britannica.com/topic/The-Murders-in-the-Rue-Morgue

    Vilka i sv nutidspolitik motsvarar de två damerna ? Och vem är orangutangen ?

    Gilla

 27. Mjölner skriver:

  Instämmer i hyllningskören för Stefan Hedlund.
  Implicit parallell horhus- riksdag, njae, hela riksdagen är väl ett ”politiskt horhus”, med
  partiledaren som sutenör. Partipiska, uteslutningshot, värdegrunder, div. snaskigheter och jäv.
  Talmannen deltar i cirkusen och akrobatiken att obstruera grundlag och regeringsform.
  Han lär ju vara arkitekten bakom DÖ. Reinfeldt och Bildt smyger i kulisserna.
  Ett extraval kommer med all säkerhet inte inträffa. De 82 procenten valboskap som
  röstade på sjuklövern är upplurade på läktaren och helt handlingsförlamade.
  De vill ju ha det så här, globalism. Kom inte och påstå att det inte varnats för detta.

  Gilla

 28. Tom Nässbjer skriver:

  Jens Ganman har på Facebook publicerat en stereo-recension av två unga kvinnors självbiografier. Den ena författarinnan är ledare för ett liberalt parti och den andra är, enligt Ganman, 100% frigjord. Ur den gan-manska framkallningsvätskan stiger fram märkliga bilder av vår tid, blixtbilder ur det förgångna – och apoka-lyps. Med alla 100% utan bojor på marknaden och annorledes hur blir det då?

  Gillad av 1 person

 29. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är skrämmande att se hur ett tidigare förnuftigt lett land numera är i händerna på fräcka och hänsynslösa figurer som sedan länge nått sin inkompetensnivå. Finns det längre något hopp för detta olyckliga land?

  Varför finner sig svenska folket i att toppridas av politiker som förefaller önska att de helst försvann och kunde bytas ut mot migranter. Och det är ju precis detta som sker. Varför får de inte vara i fred i sitt eget land?

  Kanske ändå politikerna skulle fundera över en plan B om det skulle visa sig att de mer stridsdugliga nykomlingarna kanske efter en tid helst vill byta ut dagens politiker mot något som passar dem bättre? De kanske inte alls gillar att betala halva lönen i skatt? Emellertid, att våra politiker skulle ha en plan B är föga troligt eftersom de inte har dokumenterat tillstymmelse till förmåga eller fallenhet för konsekvensanalys.
  Tyvärr är ODUGLIGT ett för svagt ord i dag.

  Gillad av 2 personer

 30. Bakunin skriver:

  Jag förstår inte upprördheten. Frånvaron av regering är den bästa regering Sverige har haft i mannaminne. Det är dessutom en form av folkbildning till Världens minst politiskt begåvade folk.
  Länge leve Lööf! Hon leve! Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

  Gilla

 31. Inkog Nito skriver:

  ”Högst på den politiska dagordningen när cirkusen är över kommer vi att finna politisk samsyn och samordning kring ett starkt intresse – locket på! Och våra skattefinansierade politiskt korrekta medier kommer att vara på maktens sida.”

  Inte ens i sin vildaste fantasi kunde väl Gunnar Justerdal, den tidigare chefredaktören för Grönköpings Veckoblad (en man som verkligen hade flödande fantasi) föreställa sig att det berömda mottot för den journalistiska inriktningen hos fantasitidningen Grönköpings veckoblad skulle så till 100 procent (kanske 150) genomföras i det verkliga Sverige under de sista årtiondena av hans levnad (avled 2018). Den minnesgode Grönköpingsläsaren kommer säkert ihåg mottot: ”Vår officiella linje har alltid varit att hålla med dem som har makten i samhället, och gärna lite till.” I Grönköping blommar den granskande journalistiken verkligen ut i sin fulla potential!

  Hur många av oss har inte före, vid, under och efter frukostbordet med krampkänningar i käkmuskulaturen (slagna nästan till marken som vi är av den svenska politiken, myndighetsutövningen, juridiken, journalistiken osv) fällt yttrandet: ”Men detta är ju rena Grönköping!”

  Men snälla nå´n. Grönköping är sedan länge distanserat. De milda och godmodiga stolligheterna i den staden känns i jämförelse med absurditeterna i dagens Sverige som under av sunt förnuft, vett och visdom. Så hur ska vi hädanefter uttrycka oss i vår överkokande frustration?

  Gillad av 1 person

 32. Monica skriver:

  Centerpartiet är i dag där i huvudsak kvinnor från överklassen och övre medelklassen från storstäderna som röstar på Centern samt många invandrare i huvudsak muslimer eftersom de upplever ett fritt spelrum där och Annie Lööf vill ta hit ytterligare 30 miljoner utifrån. Centerpartiet som en gång i tiden var ett intresseparti för lantbrukare känner sig förmodligen inte hemma där. Undrar vilket eller vilka partier som denna grupp röstar på? Gunnar Hedlund och Torbjörn Fälldin roterar säkerligen i sina gravar

  Gilla

 33. Samuel af Ugglas skriver:

  Stefan, idag har det gått 91 dagar och det är den senast kända perioden vi i Sverige haft ”demokrati” på riktigt. Njuter i fulla drag av att socialisterna inte kunnat lägga fram ett enda nytt förslag om utplundring eller kriminalisering av det svenska folket.
  Däremot vore det intressant om Du beskrev vilka olagligheter Löfvens ”expeditionsministär” har begått under dessa fantastiska 91 dagarna. Horhusets alla medlemmar i all ära, vem minns inte Anne-Mari Paulssons ”Knapptryckarkompaniet”?
  Ditt inlägg bekräftar bara vanligt folks uppfattning om tillståndet i nationens ledning, tack för det!

  Gilla

 34. micaelsblogspot skriver:

  Reblogga detta på Micaels Lidéns Blog och kommenterade:
  I Sverige har politikerna sitt eget bästa för ögonen först, allt annat verkar oväsentligt idag.
  I vårt eget pajashus Rosenbad är cirkusen i full gång utan att svenska folket reagerar.
  Vart tog all stolta män och kvinnor vägen, vi är i botten ett krigarfolk är för mig en gåta. Ensam är det svårt att kämpa för rättvisa.
  Vi behöver enas om att gå ut och protestera på gator och torg tillsammans och kräva vår rätt av politikerna. Men det är bara en dröm som jag har, ensam verkar det som. Mycket tragiskt.

  Gilla

 35. Sixten Johansson skriver:

  Apspelet i sverigecirkusen kan tolkas utifrån två termer. Den första är ”psykoinfantilisering”: mentalt är stora delar av befolkningen vuxenbarn, i synnerhet likriktade korporationer som politiker, journalister, jurister och andra som dragits in i infantiliserande spegel- och mobbkollektiv och saknar kraft och mod att bryta sig loss. För att bli helt fri räcket det inte att svälja ett rött piller, man måste bli vuxen på riktigt.

  Nästa är en följdterm: ”mental pedofili”. Föräldrar och andra ansvariga säljer sina egna och andras barn (både biologiska barn och vuxenbarn) och dessa utnyttjas mentalt och ekonomiskt såväl av samvetslösa krämare som av de oräkneliga mentala pedofilerna bland avnämarna. Ett typiskt exempel beskrivs i Patriks artikel ”Tjäna pengar på arga miljöaktivister” jämte kommentarerna. Det som sker i globalistisk skala sker också i en krympt svensk skala. Biologiska barn och vuxenbarn utsätts för en sorts grooming: lockas, mutas, hotas och tvingas att bli mentalt utnyttjade eller prostituerade.

  Därför är robotar som Annie Lööf så begärliga i den mentala pedofilins tjänst. En fullskalig latexkopia av porrstjärnan Asa Akira kostar 5749 dollar. Annie Lööf-dockan kostar hundratals miljarder, och alla tvingas punga ut. Asa Akira blev kanske våldtagen vid 2-3 års ålder och tänker att hon kanske gillade det. Jag vet inte när Annie Lööf började gilla det. Ett barns grandiositet kan lätt blåsas upp och hela den politomediala miljön programmerade den självgående dockan.

  Gilla

 36. Hawwa skriver:

  Och som grädde på moset slutar inte Annie Lööf att le.

  Det är allvar nu, har Annie förmanat. Så varifrån kommer detta stolta och sturska leende?

  Det väcker onekligen frågan om hon inte vill skiljas ifrån den centrala roll hon har tillskrivit sig i den här leken.

  Hur mycket allvar är det för Annie – på en skala?

  Gilla

 37. Hans Nilsson skriver:

  Annie Lööf har sin största väljargrupp bland trottoarbönder speciellt på Stureplan och andra högtravande och vin och drinkdrickande områden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.