Nej, tomten är inte turk i år heller

Mohamed Omar

Igår den 6 december var det Sankt Nikolaus dag. Hans namn finns fortfarande kvar i vår svenska almanacka. Samma dag uppmärksammade teologen och debattören Ann Heberlein en konstig annons från varuhuset Åhlén.

Annonsen låter meddela att ”en riktigt svensk jul har tysk gran, holländskt saffransbröd och turkisk tomte”.

Ann Heberlein ringde upp Åhlens kommunikatör för att ta reda på vad de ville ha sagt med sin konstiga annons.

”Vill ni kanske ägna er åt folkbildning?” sa Heberlein. ”I så fall kan jag upplysa dig om att den tomte ni avser, Sankt Nikolaus var en grekisk biskop…”

Hahaha! Åhlens är inte först med att sprida fejk news om tomtens turkiskhet. Julen 2017 visade Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman prov på samma okunnighet och lika stor iver att ”dekonstruera” svensk kultur.

I krönikan ”Nu tändas tusen juleljus – och tomten är far till de fejkade nyheterna” (23/12 2017) påstod han att jultomten var turk. Budskapet var att hans egen tidning är seriös, men att hans politiska motståndare, sådana där ”högerpopulister”, är oseriösa typer som sprider fejk news.

Men i samma krönika sprider han alltså själv fejk news! Sankt Nikolaus, som anses vara förebild för den populära tomtefiguren med rödvita kläder, levde i ett område som kallas Lykien i Mindre Asien på 300-talet. Han var ärkebiskop i staden Myra. Detta område var en del av det östra romerska riket och befolkades av greker. Nikolaus var grek. Ja, grek, vit, kristen, romare, europé. Turkarna kom inte till Mindre Asien förrän på 1000-talet!

Jag påpekade det då 2017 och jag gör det igen i år. Nikolaus var inte turk då, inte nu, och kommer inte att bli det i framtiden heller.

Här är Åhléns annons som Ann Heberlein uppmärksammade:

På engelska heter han Santa Claus eller bara Santa. Nikolaus är framför allt känd för sin givmildhet, och för att han var noga med att inte visa att det var han som var givaren. ”Nej, när du giver en allmosa, låt då din vänstra hand icke få veta vad den högra gör”, som det heter i skriften. Han räddade tre döttrar till en skuldsatt man från att prostitueras genom att i tre nätter i rad kasta in en säck med guld till familjen. Vilken julsaga!

Sankt Nikolaus prästvigdes och for sedan till Jerusalem för att bli eremit. Efter en tid i avskildhet och självspäkelse återvände han till sin hemstad där han alltså blev ärkebiskop.

Det var en tid av förföljelser mot de kristna under kejsarna Diocletianus i början av 300-talet och Sankt Nikolaus blev själv kastad i fängelse och torterad. Han frigavs när Konstantin blev Roms kejsare. Konstantin gjorde romarriket till ett kristet rike.

De är så ivriga att kasta sig över allt som kan förminska den svenska kulturen och förstora andra kulturer (de ska vara utomeuropeiska) att de inte hinner faktakolla. Varför förstöra en bra historia när det är så roligt att visa dumma ”högerpopulister” att de har turkar att tacka för sin älskade svenska kultur?

Samma år kunde man läsa en Mohammed Ryback på sajten Politism: ”Är det inte dags att vi gör oss av med jultomten?”

Jultomten är ju sådan där ”en vit gubbe” som man inte har någon nytta av. (Ja, ungefär som Shakespeare, Newton, Goethe med flera med flera…). Dessa vita gubbar som får de ”rasifierade” att känna sig utanför och ”exkluderade”.

Så först vill Ryback att vi kasserar tomten för att han är vit. Sedan påstår han att svenskarna är så korkade att de inte ens känner till att tomten är turk: ”Jag menar, skyddshelgonet Sankt Nikolaus som jultomten grundar sig på var ju ändå turk.”

Så helst ska man göra sig om med tomten, men ska man ha honom kvar, så är det för att han var turk. Det är åtminstone en god kvalitet han har, att vara icke-vit. Men liksom Wiman har Ryckback inte kollat sina fakta. Nikolaus var som sagt inte turk, utan grek.

Efter sin död begravdes Nikolaus först i Myra, men när muslimerna (turkarna!) erövrade området år 1071 fördes relikerna till Bari i Italien. Hade relikerna lämnats kvar hade de riskerat förstörelse, då muslimerna plundrade kyrkorna. Profeten Muhammed hade ju befallt att alla ”avgudabilder” skulle krossas.

Varifrån har Wiman och Ryback fått att Nikolaus skulle ha varit turk? De kan ha läst Mellanösternkännaren Bitte Hammargrens artikel i Svenska Dagbladet från den 23 december 2009: ”Tomten är från Turkiet”. Men i så fall läste de nog bara rubriken, för ingenstans går Hammargren så långt som att påstå att Nikolaus varit turk. Men man anar att hon var sugen…

Tanken tas också upp krönikören Patrik Lundberg i Aftonbladet den 3 december 2015: ”Julen är odödlig – och tomten är turk”. Rubriksättaren kunde inte hålla sig, men artikelförfattaren själv vågar inte påstå att Nikolaus var turk, bara att han kom från Turkiet. Men inte heller det är alltså rätt, för det fanns inget Turkiet då och inga turkar i Anatolien.

Berättelserna om det grekiska helgonet Nikolaus påminner oss om att Mindre Asien en gång var en del av den europeiska, kristna kulturen, men stegvis föll under islams makt. Slutet för det kristna, grekisk-romerska riket, det som vi brukar kalla Bysans, kom den 29 maj 1453 då Konstantinopel föll i turkarnas händer.

Sankt Nikolaus i rödvit biskopsskrud:

Det bysantinska riket existerade i tusen år och låg alltså mellan islams välde och de västra delarna av Europa. Det fungerade i praktiken som en gränsvakt som hindrade de ivriga jihadhärarna från att rycka fram. Det första försöket att erövra Konstantinopel skedde 674, sedan följde flera försök ändra fram tills 1453.

I september 2006 höll den dåvarande påven Benedict XVI en föreläsning vid universitet i Regensburg där han citerade den bysantinske kejsaren Manuel II som 1391 kommenterade förhållandet mellan kristendom och islam med dessa ord:

”Visa mig då vad nytt Muhammed har kommit med, och du kommer bara att finna sådant som är dåligt och omänskligt, som till exempel när han föreskrev att tron som han förkunnade skulle utbredas med svärdets makt.”

Föreläsningen väckte ilska bland muslimer. Kyrkor blev attackerade. Manuel II:s kommentar låter brysk och kategorisk, men åtminstone hans ord om jihad är helt riktiga. Profeten Muhammed, liksom kaliferna som efterträdde honom som ledare för den islamiska staten, föreskrev att islam skulle utbredas med svärdets makt. Och de visade i handling hur det skulle gå till.

Denna nationalmasochism, där man nästan triumfatoriskt utropar att det ena och det andra egentligen inte är svenskt eller europeiskt, tycks komma från etablissemangets vilja att underminera kritiken mot massinvandringen och mångkulturalismen. Försöken att manipulera historieskrivningen påminner om Partiets paroll i George Orwells dystopiska roman 1984: ”Den som behärskar det förflutna behärskar framtiden. Den som behärskar nutiden, behärskar det förflutna”.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

45 reaktioner på ”Nej, tomten är inte turk i år heller

 1. Aurora skriver:

  Vi ska ändå ’utrotas’. Och i Sverige kan man spara in på svärdet också. Vi gör jobbet själva. Äntligen skriver Tobe (M) och Hanil B (M) att de många våldtäkterna är ’etniskt-religiöst’ grundade. Ja, de är hatbrott. Men det erkänner fortfarande inte etablissemanget och domstolarna.

  Gillad av 12 personer

 2. larslindblog skriver:

  På Youtube finns ett klipp när Sankt Nikolaus förts till Moskva , Kistan ser ut att vara av rent guld.
  President Putin hälsar på traditionellt ryskt sätt , han pussar på kistan , läggen pannan mot kistan och sedan bugar Putin sig och gör korstecken tre gånger innan han går och tänder ett ljus vid helgonets porträtt. ( om någon vill se kan man gå in på Youtube och skriva sankt nikolaus och putin i sökrutan )

  Kanske president Putin blivit alltmer kristlig på äldre dagar – Putin själv säger att han är avgjort kristen- men Putins fiender menar att det är ett ”spel” men det är en sak mellan Putin och hans Gud.

  Gillad av 8 personer

  • Klas Göran skriver:

   Han är självfallet djupt och ärligt troende, generös, storsint, hjälpsam och god, ärlig och öppen, givmild och beskedlig, fredsfurste och fadersgestalt. Och har naturligtvis aldrig hört talas om Machiavellis påpekande att fursten inte måste vara from, men att han utåt måste visa sig from. Ett sådant påstående vore russofobisk fake news och propaganda. Nej, bereden väg för Putin, strö palmer bred ut kläder när Sverige inlemmas i det nära utlandet. Eller hur?

   Gillad av 2 personer

 3. Ulla skriver:

  Det är inte första gången som Åhlens smyger med folkuppfostran i sin verksamhet. Åhlens är dock inte ensamt om att ägna sig åt smyguppfostran av folket vid sidan av sin egentliga verksamhet. Översittarfasoner och mästrande kan ses överallt, inte minst i media, politiken, idrotten, skolan och kyrkan. Genom att påstå att en viss svensk kulturyttring eller tradition i själva verket inte är svenskt utan har kommit med invandringen eller visa i text och bild hur mångkulturell man minnsan är, vill man fostra nordborna till att gilla främmande kulturbärare. Man har en agenda.

  Varför har det blivit så här? Kan det beror på att de som arbetar i, eller på annat sätt kommer i kontakt med, den ständigt svällande migrationsindustrin är väldigt många och att de nu finns överallt i myndigheter, företag och organisationer? Från den minsta församling och idrottsförening till alla myndigher och stora företag, vilka tar till de möjligheter som står att finna för att omvända folket till att bli positivt till omvandlingen. Och samtidigt visa att man är god. Så måste det vara. Någon annan förklaring kan inte jag finna.

  Gillad av 10 personer

  • Elisabeth skriver:

   Det ligger mycket i det du skriver, Ulla. Jag kan konstatera att mycket svensk reklam idag tycks vilja avbilda ett slags multi-kulti, mångfärgat samhälle i ljuv harmoni .Reklambranschen ( och beställarna ) verkar drömma om ett svenskt hittepå-New York, paren har oftast olika hudfärg, barnen är ofta mörka och krushåriga. När jag tittar på TVs reklamkanaler brukar jag roa mig med att räkna dem som ser icke-svenska ut. De dominerar snart. Jag tror dock man aktar sig för att välja alltför många flickor med icke-svenska utseenden till den Lucia-trupp man årligen skickar till Syrakusa för PR-uppdrag. Italienarna älskar nämligen fortfarande blondiner.

   Gilla

  • Anders L. skriver:

   Apropå Turkiet, nu finns äntligen orsak att påminna om förre redaktören, borgmästaren och utrikesministern Boris de Pfeffel Johnsons sublima limerick med vilken han vann The Spectator´s President Edogan Offensive Poetry competition:

   There was a young fellow from Ankara

   Who was a terrific wankerer

   Till he sowed his wild oats

   With the help of a goat

   But he didn’t even stop to thankera.

   Gillad av 1 person

 4. killeri skriver:

  Det som beskrivs är en Disneyfierad och amerikaniserad tomte men har vi i Norden inte andra tomtar också? Jag tänker på den gråklädde pysslingen som vakar över gård, människor och fä. Denne tomte är inte så kommersiell och öser inte gåvor inköpta i köpladorna över människorna men känns mer genuin än ”Santa”. Och inte det minsta turkisk.

  Gillad av 3 personer

 5. fabricerad skriver:

  Om än ett litet sidospår till ämnet så måste jag lyfta fram att jag många gånger har funderat på vad som driver företag att luta sig mot vänster. Åhlens lilla tafatta försök till PK visar ett skepp som lastat för mycket babordsides. Finns det inget konsekvenstänk? På samma vis förvirrar det mig att Facebook, Twitter m.fl. så tydligt tar ställning åt vänster. Har dessa företags chefsskap inga minnen av vad som faktiskt händer den dag vänstern får verklig makt? Är de ens medvetna om att när den riktiga vänstern får makten kommer företagen att förstatligas med blypiller som enda ersättning?

  Gillad av 7 personer

  • Elisabeth skriver:

   Fabricerad, det kallas champagne-vänster, på engelska limousin-liberals. I alla kommunistländer uppstår alltid en elit och s k ”hangers-on” som inte drabbas av kommunismens elände. Kontakter, kontakter ! Dessa tycker om att sippa champagne och åka förlängd bil mellan galamiddagarna alltmedan man predikar om kommunismens förträfflighet för alla andra. Lite jämförbart med klimatalarmisterna som tycker om att åka flyggplan till alla möjliga exotiska resmål för att predika om utsläppens farlighet.

   Gillad av 3 personer

   • fabricerad skriver:

    Exakt så men i konceptet ingår också makt och pengar vilket de tillskansar sig genom att förstatliga företag.

    Min enkla analys är att företag som Ben&Jerry’s, Google m.fl. försöker rida på en godhetsbåg och ekono iskt tjäna på attvin a pöbelns gunst. Vad de inte verkar förstå är att när ledarna skriker ”skjut kapitalisterna och förstatliga tillgångarna” kommer pöbeln att följa order. Sådan är pöbeln, då liksom idag och imorgon.

    Gilla

 6. Eva Danielsson skriver:

  Nationalmasochism var ett bra begrepp, tack, som etablissemanget lyckats sprida tillsammans med känslan av att vara god. De styrande är besjälade av mer och mer makt till sig själva och kreti och pleti hålls lugna med fina ord om medmänsklighet och enskilda exempel på folk som det är synd om.
  Det finns mycket i den svenska folksjälen och i svensk kultur, i betydelsen gemensamma spelregler och värderingar, som inte är bra. Men det är vårt. Vår kultur som vi har rätt att utveckla efter hur vi vill ha det. Svensk kultur är bäst just i Sverige. Punkt.
  Om man inte gillar detta så får man flytta någon annanstans. Skulle jag vilja att vi alla tänker och säger. Masochism är sjukt och destruktivt både för personer och nationer.
  De maktgalna i toppen måste bytas ut. Inom svensk politik och inom EU. Vad gäller FN så är det vi som bör lämna den skurkorganisationen. Om vi ska kunna hoppas på ett tillfrisknande.

  Gillad av 10 personer

 7. Dude perfect skriver:

  Man kan notera att inga svenskar flyttar till Turkiet, till den gamla kristna staden Konstantinopel som Ottomanerna erövrade. Så agendan är klar, som Victor David Hanson pedagogiskt förklarar, att väst kom att dominera militärt världen över berodde på vår kultur som satte den självständigt tänkande individen som frivilligt organiserar sig i centrum. Ingen annan kultur har kunnat stå emot detta utom vid några få tillfällen. Alla kulturer som då och då kunnat stå emot väst militärt har så långt som möjligt anammat västlig kultur, de har khakis, arméerna är organiserade på samma sätt och all teknik är lånad eller kopierad från väst. Hans poäng innehåller mer, han menar att pga detta som kommer ingen annan kultur att kunna hota den västliga militärt, de måste bli som vi. Hela världen vet detta och har ett gigantiskt mindervärdeskomplex, USA hade kunnat ta över vilket land i världen som helst.

  Kan man inte vinna mot oss man mot man så har man valt det näst bästa, att få vår kultur att ruttna inifrån, det dom står på spel är om vi skall vara självständiga individer eller inte, etablissemanget har övertydligt valt sida, och fler och fler vaknar intuitivt upp till vad som står på spel och väljer sida, är man för individen eller totalitarismen?

  Gillad av 10 personer

 8. Anders skriver:

  Åhléns är i gott sällskap. I mitt barns lärobok om vikingatiden (4:e klass) kan man på en karta se att vikingarna minsann färdades till Istanbul (!) och Turkiet. Jag ska inte överdriva min framgång med att försöka förklara för barnet att denna framställning är gravt ohistorisk.

  Gillad av 4 personer

 9. 5ven55on skriver:

  ”Nikolaus var inte turk då, inte nu, och kommer inte att bli det i framtiden heller.”

  Nej, det stämmer vad gäller verkligheten. Men tyvärr är risken stor att samtidens postmoderna makthavare fortsätter sitt värv att stöpa om historien för att den ska passa deras egna syften och att Nikolaus i framtiden kommer att ha varit turk eftersom det är vad alla får lära sig.

  De har redan gjort sådan historieförvrängning gällande den kommunistiska revolutionen i Ryssland och världskrigen. Så han blir nog turk ska du se.

  Gilla

 10. Fredrik Östman skriver:

  Holländska lussekatter!? Vad är det för dumheter! Inte ens vänstervridna WIkipedia har några sådana påståenden. Saffran kom till Östersjön i och med att handelsvägarna tog en nordligare väg när muselmanerna stängde Medelhavet. Det har funnits på Gotland minst sedan dess och använts för att färga gröt och sedermera saffranspannkakor. Alla kulturer som har kommit i kontakt med saffran har använt det för att färga bröd. Det är inget man måste lära sig av någon.

  Här nere sjunger barnen en visa om hur saffran gör degen gul, men saffran är i princip okänt och när det används tar man alldeles för lite. Priset är också det fyrdubbla mot i Sverige och kvaliteten usel. En risotto alla milanese är i Wien en ljusgul rätt utan saffranssmak. Detta är det som visar om en krydda är kulturellt etablerad eller inte.

  Bojkotta Åhléns! Besök affären i gul reflexväst! Riv ned plakaten!

  Gillad av 6 personer

 11. Lars-Olof Svensson skriver:

  Självutplåningen är den sista bastionen i försvaret av massinvandringen. Genom att blunda för kulturella skillnader kan vi helt bortse från de problem massinvandringen skapat. Ett litet exempel var gårdagens inslag på Rapport och Aktuellt om våld i skolan – på Södermalm. Fastån det var uppenbart vad problemet låg lyckades Nike Nylander att inte säga rakt ut vem eller vilka det var som rånade och misshandlade eleverna i skolan (en hade fått personskydd tilldelat sig). En rektor från Göteborg med lilafärgat hår förklarade att detta var vanligt i skkolan och att man måste ”jobba” förebyggande. Fastän det var helt klart vilka förövarana var ställdes ingen fråga om föräldraskap.

  Gilla

 12. micaelsblogspot skriver:

  Oavsett allt som skrivs nedlåtande och PK, om bart tomten har sitt ursprung, så skall det firas en fin traditionell svensk jul i min familj.
  Med julgran, tomte, julbord, julklappar till barn och barnbarn. Det skall också sättas ut en skål gröt till den gråklädde pysslingen som vakar över hus och gård som det har gjorts i min släkt i generationer.
  Även julstjärnor i fönstren mm, allt för att det synas att ingen PK iver skall få fördärv min / vår svenska tradition.
  Vad sen andra personer gör och tror om detta imtresserar mig inte.

  Gillad av 3 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   ‘Juleblotet’ midtvinters er i hvert fall en tvers igjennom nordisk tradisjon med røtter tilbake til åsatroen. På Østlandet holder vi fortsatt på grisen som hovedrett julaften, og juleølet inngår som en del av tradisjonen.

   Gilla

 13. fairdinkum2017 skriver:

  Den svenska tomten är ju ett hopkok av St Nicolaus och den nordiska hustomten från asatrons tid. Vilka bildade personer vi har på reklambyråer och tidningar som borgar för en ”hög och ideologiskt riktig” folkbildning! Kan det finnas en agenda tro? Vad var det en ond människa sade om ” .. bara barbariet är ursvenskt” ? Den personen måste själv ha varit en obildad barbar!

  Tack Eddie för dina inlägg.

  Gillad av 3 personer

 14. Klas Göran skriver:

  Tyvärr, ”turkisk tomte” har kommit för att stanna: det är en aldeles för bra alliteration. Åhlens borde ha skrivit ”…gambiansk gran, somaliskt saffransbröd och turkisk tomte”. Eller eftersom Nikolausfirandet i den formen som inspirerat jultomten säkerligen kommer från Tyskland: ”tysk tomte”. Men det provocerar ingen längre.

  Gillad av 1 person

 15. P I Persson skriver:

  Nej, Nikolaus var inte turk. Men poängen är ju att han inte var svensk. Jag har väldigt svårt att bli upprörd över annonsen, deras poäng stämmer. Väldigt mycket av det som många tror är ursvenskt kommer från andra länder och kulturer. Inte ens Jesusbarnet var svenskt …

  Det svenska, som vi kan och bör vara stolta över, är vår förmåga att uppta och integrera utifrån kommande impulser, ”försvenska” dem och göra dem till våra.

  Gilla

 16. Willy.Lindqvist skriver:

  I dessa tider har till och med jultomten blivit kontroversiell. Vad kan det bero på? Att svenskar numera är osäkra på sin egen identitet?

  Gilla

 17. Bo Ek skriver:

  Det är märkligt. Santa Claus har funnits i Sverige i flera hundra år men räknas fortfarande som turk. Om Santa Klaus verkligen varit turk och flyttat hit idag hade han varit svensk innan tunnelbanedörrarna hunnit stänga sig bakom honom.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.