Ny podd! Islamister infiltrerar svenska partier

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 5/12) pratar jag med Sameh Egyptson som är forskare i interreligiösa relationer vid Lunds universitet. Han är aktuell med boken Holy White Lies om Muslimska Brödraskapets verksamhet i Sverige. Brödraskapet grundades i Egypten 1928 med målet att upprätta en islamisk stat.

Egyptson kommer själv från Egypten och kan arabiska, vilket är behändigt då man gör research för en sådan här bok, då islamister ofta säger en sak på svenska, en annan på arabiska. Boken, som finns på både arabiska och engelska (och som jag ännu inte har läst), kastar ljus över Brödraskapets ljusskygga ideologi och strategi. Egyptson har läst böcker, artiklar och andra dokument på arabiska. Men han har också tittat i svenska arkiv.

Mehmet Kaplan, som var minister i den socialdemokratiska regeringen, sade utåt att han inte stödde Sveriges Muslimska Förbunds (SMF) krav på särlagstiftning för muslimer.

I en intervju för Svenska Dagbladet 29/4 2006 sa han:

”Det här har ingen som helst förankring i någon av våra organisationer. Detta är ickefrågor för oss. Jag har också pratat med vice ordförande i SMF som inte heller känner till det.”

Men Egyptson har hittat ett protokoll från ett årsmöte där man beslutat att kräva särlagstiftning för muslimer. Och protokollet är undertecknat av Kaplan.

I Sverige är det kontroversiellt att kalla Kaplan islamist, men när Mahmoud Khalfi, i dag chef för Stockholmsmoskén, intervjuas av den tunisiska tidningen Tunis News använder han det arabiska ordet ”islamiyin”, alltså ”islamister”, för att beskriva Kaplan och Abdirazak Waberi, som då var riksdagsledamot för Moderaterna. Han säger också att Islamiska Förbundet är känt för att tillhöra Muslimska Brödraskapet.

Egyptson kan också visa hur Brödraskapet och dess sidoorganisationernas verksamhet i Sverige finansieras med skattepengar. Boken Holy White Lies finns hittar man på alla nätbokhandlar. Man kan också besöka författarens hemsida här

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).