Handlar det om hysteri?

Patrik Engellau

För den här texten måste det utfärdas en ”trigger warning”, särskilt för kvinnliga läsare. Om du inte vet vad trigger warning betyder så rekommenderar jag en förfrågan hos herr Google. Jag fick över nittiofem miljoner träffar.

Trigger warning är ett koncept som utvecklats vid amerikanska universitet och som handlar om att lärare inför sina kurser varnar studenter, särskilt kvinnliga studenter som är extra känsliga, för potentiellt stötande inslag i den föreskrivna kurslitteraturen. Det kan vara en text som påpekar att det i historien förekommer krig, en vedervärdig hantering vari människor tar skada, ibland till och med dör, eller en annan text där det framförs idéer som studentskorna blir så kränkta av att de riskerar att dåna och, ofta under gråtattacker, måste ledas bort från den lokal där saken avhandlas. Även svenska universitetsstudenter kan ta mycket illa vid sig av att behöva höra uppfattningar som de anser stötande, exempelvis när professor Germund Hesslow vid Lunds universitet öppet – och skamlöst som de chockerade studentskorna ser det – hävdar att det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor.

Universitetsstuderande som sålunda anfäktas av obehaglig och oönskad kunskap kan föras till ”safe spaces”, tvåhundraelva miljoner träffar. På svenska kan man säga ”frizon” eller ”säkra rum”. Wikipedia förklarar:

Begreppet safe space avser platser som skapats för att individer som känner sig utsatta ska kunna träffas och samtala om sin utsatthet. Sådana platser finns i västvärlden huvudsakligen på universitet men existerar även på arbetsplatser, till exempel på Nokia.

Frizonerna utrustas ofta med trygghetsskapande utrustning som teddybjörnar och ritblock med vaxkritor som kan avleda de utsatta studentskorna från de tankar som orsakat attackerna mot deras sköra sinnen.

Känner man inte igen detta slags beteenden från tidigare i historien, till exempel i skildringar av vad medel- och överklasskvinnor under slutet av 1800-talet kunde drabbas av? På den tiden, tror jag i alla fall, var kvinnor – inte arbetarklasskvinnor, förstås, men kvinnor i de högre samhällsskikten – erkänt bräckliga och ömtåliga varelser som inte fick utsättas för vare sig fysisk eller psykisk ansträngning. Om de drabbades av något obehagligt, till exempel ett fult ord, kunde de rodna generat eller till och med, om ordet var särskilt fult, få migrän eller svimma.

Dessa kvinnor var framavlade för att leva som försörjda dockor i en skyddad tillvaro. När de konfronterades med livet själv kunde de därför förlora sansen. Arbetarkvinnor som dagligen fick utstå livets hårda törnar hade varken tid eller råd med neuroser.

Föreställningen om kvinnans särskilda svaghet har förstås funnits länge. Antikens tänkare föreställde sig att syndromet hängde ihop med livmodern och kallades därför hysteri av grekiska hysteria som betyder just livmoder. Wikipedia har mer information om hysterin:

Termen myntades av Hippokrates och grundas i de antika egyptiernas föreställning att livmodern kunde vandra runt i kroppen och förorsaka olika sjukdomsliknande tillstånd. ”Hysteri” var fram till 1900-talet vetenskapens benämning på en typ av psykiska störningar, som ansågs vara kvinnliga störningar och därav benämningen ”hysterikor” för drabbade kvinnor.

Den som sett videoklipp där uppbragta amerikanska studentskor leds till rummet med teddybjörnar och vaxkritor kan känna igen sig i Wikipedias beskrivning av hysterikans symtom:

Typiska symptom på hysteri är epilepsi-liknande anfall och svimningar, ibland till följd av hyperventilering, förlamningar, känselstörningar, afasi eller plötslig blindhet/dövhet. Symptomen har inte organiska orsaker, men ter sig som neurologiska, och kallas därför också pseudoneurologiska symtom.

Därmed har jag kommit fram till en observation eller kanske hypotes som jag härmed underställer världen. Den här sortens svaga, sköra, världsfrånvända och kanske hysteriska kvinnoroll är just den som kvinnosakskvinnor i flera hundra år ägnat sig åt att bekämpa. Deras ambition har varit att befria kvinnan från det förtryck som den rollen representerat. Nu har befrielseprojektet gått i mål, i varje fall i de högst utvecklade västerländska länderna, i varje fall nästan. Nu kan vi se framtidens avantgarde av befriade kvinnor, själva inkarnationen av den nya, befriade kvinnan. Hon finns på de främsta amerikanska universiteten. Hon hyperventilerar och får anfall och svimningar när hon utsätts för obehagligt tal och måste föras till ett säkert rum där hon kan gosa med keldjur.

Den stora skillnaden mellan nutiden och det förgångna är att dåtidens kvinnor inte hade makt vilket de numera har skaffat sig. Min portugisiskafröken, som är en kvinna med huvudet på skaft, har framlagt belägg för att kvinnorna har makten. Det upptäcker man, säger denna brasilianska, om man betänker hur synen på ansvaret för sexuella ofredanden har ändrats. När hon växte upp, säger hon, var varje oönskad sexuell incident kvinnans fel. Kvinnan hade kanske klätt sig utmanande eller på annat sätt utsatt männen för olämpliga frestelser så hon fick stå sitt kast om det ledde till obehagliga konsekvenser. Blev hon gravid så fick hon ordna sitt problem bäst hon kunde. Idag är det tvärtom, påpekar brasilianskan. Det ser man på metoo. Vad som än händer är det karlns fel. Vad den berörda kvinnan gjort eller sagt har inte med saken att göra. Männen ska veta sin plats.

Har hysterikor makten i vårt land?

62 reaktioner på ”Handlar det om hysteri?

 1. Eva Danielsson skriver:

  Det är alltför många kvinnor som genom tidigare generationers modiga kvinnokamp, fått del av makten i samhället och inte förvaltar detta. Politik är, bör vara, förnuftsbaserade val och beslut för det gemensammas bästa. Inte känslostyrt utlevande. Mogna människor håller huvudet kallt fast hjärtat klappar varmt. Vare sig man är man eller kvinna.
  Dagens politiker spelar öppet på känslor för att nå sina, ofta inte klart redovisade, mål. Den postmoderna id-politiken går ut på att få folk att glömma förnuft och logik och tro att de är nydanande djupa och ”gudomligt” humana, när de hänger sig åt känslor i stället för tankearbete. Det ligger mer i det kvinnliga psyket att falla för sådant än i det manliga. Så ja, landet styrs till alltför stor del av ”hysterikor”.
  1800-talets överklassdamer levde med den tidens sociala förväntningar (och snörliv), som säkert framkallade stor frustration över brist på personlig frihet trots andra privilegier.

  Dagens feminister har ärvt makt och personlig frihet i vår moderna västvärld, men har målat in sig i ett hörn där det inte är rätt att bejaka sin kvinnlighet. Där kampen fortsätter för att ta ifrån männen deras makt över tillgångarna, kanske hämnas på männen för nya och gamla oförätter, och inta mäns platser i världen. Men med samtidiga krav på särrättigheter och hänsyn till sin kvinnliga skörhet, som de samtidigt förnekar finns, som ett medel i kampen. Sådana inre konflikter och självmotsägelser kan säkert ge verklig skörhet och hysteri. Som utnyttjas av dem som är ute efter makt.

  Kloka kvinnor struntar i feminismen och tar för sig av möjligheten att i ett modernt samhälle förena sin kvinnlighet med intellektuell kompetens och andra talanger och behov. De utnyttjar möjligheten till personlig frihet och blir inte hysterikor.

  Gillad av 8 personer

 2. lenam skriver:

  I vårt land tror man (eller låtsas) att alla är lika snälla innerst inne. Ingen vill lura, bedra eller utnyttja någon annan. Då är det lätt hänt att man blir just lurad, bedragen och utnyttjad. Kanske vi kvinnor är mer lättlurade. I så fall har vi en kvinnlig syn på migration och integration. Vi tigger om att bli lurade och bedragna. Även våra politiska företrädare tycker det är okej. Är de bedragare också eller bara naiva?

  Gillad av 5 personer

  • Asta skriver:

   Margot Wallström var i sitt esse på nyheterna igår, hon strödde lovorden över den afrikanske läkaren som får Nobelpriset för sitt arbete med att hjälpa våldtagna kvinnor. Säkert med all rätt.
   Men det var något som skorrade, vem har någonsin hört Margot nämna eller ömka sina våldtagna systrar i Sverige?

   Märkligt detta, och det gäller även vänsterskatorna på public service, elände som händer andra sidan jordklotet då finns programinslagen och empatin där, då strömmar bidragspengarna.

   Den svenska tonårsflickan som utsattes för en gruppvåldtäkt och blev så illa behandlad att hon inte orkade leva vidare utan tog sitt liv.
   Har feministen Margot, FI eller invandringsvurmarna på SVT över huvudtaget ägnat henne en tanke?

   Gillad av 4 personer

 3. Bo Svensson skriver:

  Vem har makten? – De som är högst i rang, har makten. – Vi är flockvarelser och i samverkande flockar som mänskliga samhällen är, är alla angelägna om att svara mot vad man tror de förväntar av en som man erkänt som högre i rang.

  Detta kan ingen undandra sig. Det man kan göra åt saken, är att väldigt noga begrunda vem det är man ser upp till och varför och vara beredd till omprövningar.

  Vill man sluta upp med att vara flockvarelse, blir man som psykopaten.

  Gilla

 4. Bert Mellblom skriver:

  En liten komplettering: ”Hysteriker” är en term som i modern psykologi ersatts av ”histrioniker”. Det finns även något som kallas ”histrionisk personlighetsstörning”. Är det någon som vill få lite nya perspektiv på dagens PK-ideologi, så rekommenderar jag varmt en googling av just ”histrionisk personlighetsstörning” eller ”histrionic personality disorder”, som det heter på elementär utrikiska. Triggervarning: risk för omtumlande aha-upplevelse.

  Gillad av 1 person

  • Ingvor Sabina Le John skriver:

   Wikipedia ”Exempelvis visade en studie från 2009 att ett långvarigt missbruk av anabola steroider kan leda till att en person utvecklar histrioniska drag (men även antisociala och narcissistiska drag).[14]: ” Intressant!

   Gilla

  • lookslikeanangel skriver:

   Bert Mellblom;
   Intressant!

   Skulle “hysteri” vara en kvinnlig form av kontroll/makt. Ett sätt att hävda sig?
   Eller när kraven blir övermäktiga (t.ex. att lyckas socialt).

   Ofta fungerar miljöer där det finns en mix mellan män och kvinnor väl.
   Bra dynamik!

   Gilla

 5. surpuppa skriver:

  Det verkar företrädesvis vara jäntor som blir kränkta, hyperventilerar och svimmar. Jag undrar om inte ECT (Electroconvulsive Therapy) skulle hjälpa dem att återfinna sansen och balansen i tillvaron.

  Gilla

  • Hans Högqvist skriver:

   Elchock behandling var ganska vanlig när jag arbetade som mentalskötare på 1970 talet. Behandlingen var effektiv men patienterna återföll efter 6 – 20 månader i det tidigare beteendet.
   Om säkra rum innebar att ”patienterna” fick köa för att få sin elchockbehandling och således se de som är före i tur få denna skulle ”behovet” av safe rooms snabbt försvinna. 🙂

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Stig: För att döda en människa är 50 mA den rätta strömstyrkan. Mer och mindre betyder högre chans till överlevnad tills man når så stark ström att man kokas i sin egen saft, t.ex. i elektriska stolen.

    Hans: Ja, tortyr har faktiska och fantastiska effekter.

    Gillad av 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    Ingen har visst forsket seriøst på hvorfor elsjokk skulle fungere…
    Psykiatriske pasienter har vært utsatt for mye forferdelig gjennom tidene, få har vel vært så rettsløse som dem.

    Hadde dere lobotomi i Sverige? I Norge tok det ikke slutt på Gaustad før på 1970-tallet.

    Gilla

   • Hans Högqvist skriver:

    Jodå, vi hade lobotomi under flera år i Sverige. Resultatet var ”gott”, det fanns inget kvar att behandla – det innebar också att de som lobotomerats inte kunde klara sig själva längre….
    Det har forskats seriöst på varför elchock fungerar, vilket det gör även om resultatet, så vitt jag vet, inte är bestående. Chockbehandling ( även iskalla bad har använts ) tycks förändra tankebanorna men det kan bli både positivt eller negativt. Jämför med att plötsligt utsättas för livsfara vilket för de flesta leder till hög aktivitet för att undkomma medans många blir närmast förlamade av rädsla. En mental förberedelse på vad man ska göra om till exempel några specifika trafikolyckor är oundviklig kan rädda många liv eftersom rädslan i en skarp situation då undanträngs av handling.

    Gilla

 6. uppstigersolen skriver:

  Självklart Patrik. Annie Lööf är själva reinkarnationen av en hysterisk kvinna. Såg du sista valdebatten där Jimmie Åkesson nämnde att invandrare har vissa problem för att de inte är svenskar? Annie gick upp i falsett, svimningen var nära, luktsaltet inte långt borta.

  Gillad av 3 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Før i tiden hadde vi uttrykket ”premenstruelle menn”. Ironisk ment, selvsagt.

   Ellers er det faktisk en del kvinner som blir veldig ustabile i forbindelse med mensen – det skyldes hormonsvingninger, ikke histrionisk personlighetsforstyrrelse. Akk ja, kvinner i overgangsalderen har også sitt å slite med, og kan bli ganske på tuppa. Siden går det over, og man lugner seg.

   Gilla

 7. JL skriver:

  ”Har hysterikor makten i vårt land?”

  Jodå, det är bara att titta på vilka som har den politiska makten. Slående hur befriat från alfahanar det är. De män som finns är mest betahannar som måste vara kvinnor tills lags för att att gå ligga.

  Något förenklat kanske, men sant i sin kärna.

  Alfahannarnas tid kommer när det svenska skeppet har sjunkit ännu djupare, och fler skriker efter kompromisslös handlingskraft.

  Det intressanta i sammanhanget är att vi nog kommer få se kamp mellan svenska och muslimska alfahannar på sikt.

  Intressant

  Gillad av 1 person

  • gratiks skriver:

   JL, de muslimska alfahannarna är redan här. De svenska alfahannarna har vikit ned sig utan strid. Ingen – på vilken nivå de än befunnit sig – har bjudit motstånd fast de haft lagen på sin sida hela tiden.
   Om 15 år är Sverige muslimskt och det jämlika samhället förlorat, förvandlat till en ynklig parentes i historien.
   När de svenska aktivistkvinnorna upptäckt att de dribblat bort sin frihet räcker inte vare sig luktsalt, elchock eller frizoner. Då är det underkastelse som gäller samt en livsvandring mellan spisen och sängen under den muslimske alfahannens beskydd.
   83 proc av svenskarna röstade för detta scenario…

   Gillad av 2 personer

 8. Ulf Hörberg skriver:

  Ofta användes ”luktsalt”, vad det kunde ha varit, för att få de kvinnor som ”dånat” att återfå sina normala fysiologiska funktioner. Det hölls under näsan på den som dånat som då piggnade till. Kanske en enklare och billigare alternariv till fysiska frizoner. Även mjukdjur mm kan lätt feltolkas som uttryck för patrialkaliskt förtryck. De flesta mjukdjur som finns är troligen inte vare sig värdegrunds- eller HBTQ cerifierade vilket i sig är en stor skandal.

  Gillad av 1 person

 9. Aha skriver:

  Jäklar vad ömtåliga dagens generationer har blivit. De är en ”prinsessan på ärten” – generation. Förresten, det är nog bara en viss generation som utvecklat detta; renläriga PK-ister med vänsterframtoning där kärnan naturligtvis är feminister.

  De gör sig själva en ogärning genom att utveckla detta förmenta behov av safe spaces. De flesta medsystrar torde skaka på huvudet liksom alla icke-feminiserade män.

  PK-isterna börjar uppvisa alltmer sektliknande beteende och som alla sekter kommer de en dag att spricka. För oss andra gäller det att tills dess minimera deras skadeverkningar.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   AHA — Ja just det, detta ÄR en sekt, något vi kan kalla ”PK-sekten”. Och bland kännetecknen för den sekten är just en ”hysterisk” verklighetsförnekelse.

   – I dagligt tal har vi fortfarande termen ”hysterisk” som beteckning på obalanserade emotionella utbrott (som vanligen drabbar kvinnor).

   I politiken kan man studera beteendet hos medlemmar i PK-sekten där sådana emotionella utbrott närmast används som politiskt vapen.
   Som härom året när det började ifrågasättas om de såkallade ”ensamkommande barnen” verkligen skulle ses som barn, framkallade detta rent hysteriska reaktioner hos vissa debattörer.

   ”…det är ju BAAAARN det handlar om….!!”

   Mitt intryck är att PK-sekten närmast satt i system att använda sådana beteenden för att sätta makt bakom sina åsikter och krav. Och få motståndarna att framstå som hårda och okänsliga.

   Gillad av 2 personer

   • Anne-Hedvig skriver:

    Ja visst kan følelsesbruddene brukes rent instrumentelt for å få viljen sin – det tror jeg skjer temmelig ofte.

    Gilla

 10. Erik2 skriver:

  Välfunnet. Får jag bara passa på att uttrycka min beundran för skribenten. Det finns ingen i detta rike som skriver så skarpt och klarsynt OCH trevligt. Varje dag. Du har faktiskt ett ansvar för att bli minst 110 år och fortsätta på samma sätt hela tiden. Faktiskt. Det som skrivs här håller väldigt hög klass, på många plan. Tack för att jag får vara med som läsare, jag lär mig något varje dag. Samtidens självförståelse? Ja, det stämmer precis. I alla fall för mig.

  Gillad av 4 personer

  • Gökboet skriver:

   Får göra som Soros och Rockefeller som köper blodtransfusioner med blod från unga människor. Jag har själv fått en 20 liter blod och det gör skillnad, vad de än försöker lura i en.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Ytterligare en orsak att inte skänka sitt blod.

    Problemet med organskänkning är att det inte är tillåtet att själva profitera själv på det, utan endast de som styr våra sjukhus och medicinföretag tillåts att göra det.

    Mina organ får användas för transplantation endast om mina efterlevande får sälja dem till högstbjudande. Annars är det tvärstopp.

    Gilla

 11. Tina skriver:

  Kvinnorna i överklass och adel på 1800-talet var mycket hårt snörda i sina korsetter, för att få de vackra getingmidjor som var på modet. Att svimma var lätt hänt, då de inte kunde andas. Att under ett svimningsanfall snöra upp korsetten med män närvarande i rummet var en omöjlighet.

  De som beskrivit dessa svimningar och luktsalter då någon i rummet sa något som kanske engagerade kvinnan ifråga, och hon fick dra efter andan för att svara och då svimmade, var just män.

  Gillad av 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    Søk på ‘dronning Maud’ (av Norge) på Google, så skal du få se hvepsetalje!

    Da min mormor var ung (født i 1874) festet man lissene/snorene i korsettet til sengestolpene, og trakk seg så vekk for å få strammet skikkelig.
    Det ble ikke mye dyp pust eller nok oksygen til lungene av dette. Lett å tro at man kunne bli mentalt ustabil og kraftløs.

    Gilla

 12. Göan Åkesson skriver:

  Förr i tiden användes luktsalt för kvinnor som dånat. Hjalmar Bergman beskriver i sin bok ”Hans nåds testamente” användningen av det ”Engelska saltet”. Hjorthornssaltet är också ett exempel på luktsalt. Utmärkande för salterna var att de var ett starkt luktande pulver eller en vätska. Kan detta vara rätt medicin för dagens PK känsliga studentskor?

  Gilla

 13. Gökboet skriver:

  Svaret är ja, vi styrs av hysterikor:

  Vi bär alla arketyper inom oss som är mer eller mindre omedvetna, de regler som styrde oss tidigare gjorde det i högre grad i harmoni med den mänskliga naturen, kristendomen har vuxit fram under tusentals år och Nietzsche hade rätt om Guds död, vi människor blir till monster för vi tror att vi utan hjälp kan styra våra arketyper själva, med rationell analys, men få om någon klarar detta. Istället så blir vi fångar i ideologier som för sin inre konsistens måste förneka väsentliga delar i den mänskliga naturen, det som kanske är förvånande är hur fort man kommit fram till alldeles uppenbara felslut (som att det inte spelar roll att jag och min son har snopp och min fru och dotter saknar detta attribut) som är just så dumma som krävs för att visa att ideologin styr oinskränkt, vi kan fås att hoppa precis så högt som ideologin kräver.

  Det som inte debatteras är alla de andra väsentliga delarna av den mänskliga naturen som tradition och religion och familj och grannar och vänner tillsammans skulle hjälpas åt att kontrollera, och det är inte förvånande att de mest vidriga våldsverkare och sexuella predatorer som pedofiler och gängvåldtäktsmän ursäktas och förlåts, men också detta är bara ett av de mer synliga resultaten. Jag tror att vi genom att hålla oss till dessa simpla ideologier gör allvarlig skada på våra psyken och det syns kanske tydligast hos kvinnorna, men det är en masshysteri som drabbat nästan alla, se bara på blicken i Annie Lööfs ögon. Det har öppnats ett gigantiskt hål i människan psyke, för egen del så är mitt botemedel mot detta isolering och naturen och att försöka skärma mig från de värsta avarterna, och jag finner en viss tröst i DGS där folk försöker tänka själva, men lätt är det inte, jag avundas er som slapp pannkakan.

  Gillad av 2 personer

 14. Jari Norvanto skriver:

  Hysteriska manér är adelsmärke för PK-värdegrundens avantgarde eller de som önskar tillhöra den progressiva spjutspetsen. En godhetsdeklaration, ett credo, för dem som ”går i bräschen”. Förr eller senare kommer hårdare tider där koketterande med ord och perceptioner inte längre förslår. Få se om den vänstern i västerlandet, såsom i revolutionens Iran, äter sina egna barn – som nyttiga idioter för islam.

  Gillad av 1 person

 15. BjörnS skriver:

  Vad hände med Rosie the Ritever? ”We can do it!”.

  Triggervsrningar och säkra utrymmen är dumheter, speciellt på universitet. Om inte någon kan argumentera för varför något är fel och upprörande så är det nog så att argument saknas. Att skrika högt är inget argument.

  Gilla

  • Åke S. skriver:

   Sjöfartsnäringen lades ned av sosseriet (70-talet) och med det växte hysteriet.
   Rosie (ikon) var ”nitare” på skeppsvarven i USA. Det sjösattes en libertybåt varannan dag under WWll.

   Gilla

 16. Sixten Johansson skriver:

  Länge har de mest högröstade och oresonliga feministerna hävdat kvinnans rätt att med varje tänkbart medel kontrollera t o m mäns tankar och blickar, samtidigt som hon med massmedias, sociala mediers och rättsväsendets fulla kraft kunnat krossa den misshaglige – om det är en svensk man. Men i takt med kulturberikningen måste även rabiata feminister börja anpassa sig till en verklighet, som vägrar uppfylla önskningar.

  Den medialt silade offentligheten har länge präglats av hysteri, delvis till följd av medielogiken och rekryteringen. Sedan har hysterin skruvats upp, förgrenats och blivit mer mobbkollektivistisk. Klimat-, miljö-, kött-, varg-, amnings-, köns-, ras-, anti-Trump-, Putin-, metoo-, Hanif Bali-, Lamotte-, sverigebilds-, flykting-, SD-hysteri – den uppammade kollektivhysterin har inga gränser. Vi kan gott kalla alla PK-aktivister för hysterikor, därför att nästan hela den offentlighet de äger är feminiserad, käringiserad.

  Vad gäller frågan om hela PK-ismen kan ses som masshysteri är psykiatern Thomas Jacksons tankar en mycket bra utgångspunkt:

  jajj.se/mass-sociogen-sjukdom-sveriges-journalister-lider-av-psykisk-störning-dr-Jacksons-stockholmsföreläsning-2018-05-19

  Denna epidemiska, mediespridda sjukdom har blivit kronisk, kollektivpsykotisk och uttrycker ofta en vänsteristisk moralpanik. Jacksons föreläsningstext kan lätt kompletteras genom egna studier av försvarsmekanismerna, ordmagin (babbelismen), atomiserade individers ångestdrivna spegel- och mobbkollektivism.

  Gillad av 2 personer

 17. Axel T skriver:

  Som tur finns det kloka och förnuftiga kvinnor som inte är feminister. Jag har mött massor av sådana under min levnad. Feministerna, vad har dom för personliga egenskaper som gör dem så stridsvilliga. Får dom ingen uppskattning av männen, är dom panelhönor??

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.