Alla problems moder

Patrik Engellau

Den tyske inrikesministern Horst Seehofer hävdar att invandringen är alla problems moder. Jag menar att det är fel, i varje fall för svenskt vidkommande. Felsynen är allvarlig ty om vi inte rätt identifierar problemens sanna moder så kommer vi inte att kunna lösa ens invandringsproblemen (om de över huvud taget går att lösa). Däremot är det sant att invandringsproblemen är den mest besvärande enskilda effekten av grundorsaken. Andra effekter är sådant som den svenska skolans ihållande svårigheter och brottsligheten i en del utanförskapsområden.

Man hör allt som oftast, inte minst på statstelevisionen, att flera partier inom sjuklövern har anammat sverigedemokraternas invandringspolitik och att det är därför antalet asylsökande har sjunkit sedan 2015. Detta är vilseledande på flera sätt.

För det första är det inte relevant att bara räkna antalet asylsökande eftersom varje asylsökande som beviljas uppehållstillstånd så småningom får med sig ett antal anhöriga som inte behöver söka asyl. (Men färre asylsökande betyder rimligtvis färre anhöriga om andelen som får uppehållstillstånd är konstant.) För det andra beror minskningen av antalet asylsökande – eller snarare återgången till normaltillståndet före hösten 2015 – inte på svenska åtgärder utan på sådant som att Turkiet mutats av EU att stänga sin gräns mot Europa. Åtstramningsmyten är just en myt.

För det tredje är det inte sant att sjuklöverpartierna ska ha anammat sverigedemokraternas invandringspolitik. Sant är att de anammat en del av sverigedemokraternas invandringsretorik. Detta betyder inte mer än att exempelvis socialdemokraterna, moderaterna och kristdemokraterna numera oroar sig över saker som sverigedemokraterna tidigare var ensamma om att oroa sig över. I verkligheten, till skillnad från den del av hjärnan där man oroar sig, har inget hänt. Inget av de åtta riksdagspartierna har någon genomarbetad och trovärdig invandringspolitik som direkt skulle kunna sjösättas om partiet fick ansvar för saken.

Man kan därför inte säga att invandringen är alla problems moder. Vi har ju inte ens börjat försöka lösa invandringsproblemet. Något hindrar oss från att starta det jobbet. Vi bara oroar oss och pratar. Samma Något gör att vi inte tar itu med skolan. (Att ta itu med skolan betyder inte att lova nya lärarhögskolor och nya miljarder till lärarlöner utan att röka ut det politiskt korrekta tänkande som exempelvis gör att lärare inte får vara lärare.) Det är detta förlamande Något som är alla problems moder, åtminstone i Sverige.

En vän till mig som nyligen besökte Norge berättar att alla norrmän bekymrat (och kanske med lite skadeglädje) frågade honom vad vi svenskar egentligen håller på med. Det frågar jag mig också och det gör säkert även du. Annars borde du göra det. Det är nämligen en svår fråga som vi egentligen inte pratar om, framför allt inte i samband med politiska val. Då håller man sig till invanda floskler. Vari består då Något och hur ska det bekämpas?

Jag tror att Något består av ett politikervälde som gripits av en kombination av maktlystnad och hybris och som faktiskt tror att det med sina bestämmelser och sina miljarder – för politikerväldet har inga andra verktyg – kan styra landet mot en bättre framtid. Det är egentligen en oerhörd tanke. Några tusen politiker plus deras pressekreterare och politiskt sakkunniga skulle alltså som någon sorts Moses bereda vägen för tio miljoner svenskar.

Det var inte så Sverige blev ett framgångsrikt land. Sveriges framsteg berodde på folkets idoga arbete och företagarnas djärva entreprenörskap, alltihop genomsyrat av goda, arbetsfrämjande och ansvarstagande värderingar plus en del ibland rätt hårda påtryckningar på medborgare som försökte åka snålskjuts. ”Ligga andra till last”, hette det, eller möjligen ”ligga det allmänna till last”. Det var fult.

Det efterlysta Något är att vi gjort oss av med den anda som låg bakom våra framgångar. Vem som bör skulden till denna förvandling kan diskuteras. All framgång korrumperar och absolut framgång korrumperar absolut. Sverige har absolut haft framgång och nu ser vi konsekvenserna. Så vi är nog skyldiga allihop. Men särskilt skyldiga är politikerna eftersom hela deras maktposition vilar på föreställningen att det är de, inte medborgarna, som har huvudansvaret för landets välgång. De är särskilt skyldiga eftersom de låtsas kunna betvinga ödet och för att bevara sin maktposition väljer att förneka sanningen. De är särskilt skyldiga eftersom de försöker tuta i medborgarna att om de bara får förtroende en mandatperiod till så kommer de, genom att göra samma sak som de hittills gjort, att kunna få helt annorlunda resultat än de hittills fått.

Om Sverige tillämpade den gamla principen att folk inte ska ligga andra till last (i kombination med Dublinförordningen som säger att en flykting till Europa ska söka skydd i första säkra land) så skulle vi inte ha några invandringsproblem. Om svenska politiker gjorde avkall på sin hybris och sin maktlystnad och erkände att de inte kan lösa skolans problem genom att slänga ytterligare miljarder på ett feltänkt system utan i stället med ödmjuka ursäkter gav skolan tillbaka till lärarna så skulle det åtminstone finnas en chans att lärarkåren reste sig ur sitt betryck, tog på sig ett sedan länge avlagt ansvar och med stolthet, yrkesskicklighet och ledarskap återskapade den goda skola som Sverige en gång hade.

62 reaktioner på ”Alla problems moder

 1. Bo Svensson skriver:

  ”som faktiskt tror att det med sina bestämmelser och sina miljarder – för politikerväldet har inga andra verktyg – kan styra landet mot en bättre framtid.”

  Men så är det ju. – Det är med lagarna ett land skall styras och resten av centralmakten är den över skattemedlens spenderande. – Vi vet ju alla att denna makt kan användas för att styra mot avgrunden och den kan ju istället användas för att sätta kurs mot normalitetens återställande.

  Ansvaret för skattemedlens spenderande över skattefinansierade skall överlåtas till den individuelle skattebetalaren och vid rättsordningens utformning skall man lyssna till de kunnigaste så att det inte blir tokigt. – Där krävs det ingenjörskompetens för att få logik och konsekvens och långsiktig hållbarhet.

  Metoden för att släppa ut undervisningen i den friska konkurrensutsatta delen av ekonomin, består i att man skall få del av skattemedel ägnade ändamålet undervisning i takt med att man kan visa på införskaffat kunnande som man därmed får makt och råd att skaffa sig på en fri undervisningsmarknad. – Planekonomi är idioti.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Skall vara: Ansvaret för skattemedlens fördelning över skattefinansierade ändamål skall överlåtas till den individuelle skattebetalaren.

   Gilla

   • John Finkelman skriver:

    Men hur? Min karriär består av att jag sett lösningar på problem inna folk sett problemen, och sedan utom i några få fall misslyckats med att få folk med mig för att lösa dem i tid. Istället så är min erfarenhet att problem skall vara riktigt tydliga, rakt i ansiktet, innan dess så fattar folk inte vad man pratar om, i synnerhet som ingen annan pratar om det, jag har haft två chefer lyhörda nog, däremellan mörker. Så i mörkret, ditt system ligger så långt från nuvarande situation, hur skall man nå dit?

    Gillad av 3 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Jag jobbar på att hitta de rätta orden som bryter genom masshypnosen.

    Beträffande undervisning jobbar jag på att få PEs erkännande. – Innan han fattat poängen, är det inte lönt att försöka gå vidare.

    Gilla

 2. Tritonen skriver:

  Jovisst, man kan hävda att NÅGOT bär skulden till Sveriges gradvisa förfall. Men det är fel att säga att ingen vill ta itu med de problem som ”alla problems moder” har skapat. Ett parti, hatat och föraktat av etablissemanget, föreslår stopp för ( nästan) all asylinvandring. Detta moratorium tror jag behövs under minst ett decennium för att börja städa upp. Då måste man t ex också avfärda kommande kritik från EU och FN, fastän det säkert svider i PK-skinnet.
  Gör om och gör rätt!

  Gillad av 5 personer

 3. Jan Andersson skriver:

  Politiker kallas ibland för ondskefulla och sluga, ibland för okunniga och korkade. Om man kan vara alla sakerna samtidigt är det särskilt illa (men Macron verkar utan vidare kvala in i denna grupp).

  Jag tror inte att någon svensk politiker är ondskefull eller slug, men väldigt villig och angelägen att få hjälpa till att fixa saker och lösa problem, vad det än är.

  Sådana människor brukar i näringslivet användas för att till exempel gräva ett stort hål i marken. Man ger dem en spade och säger gräv här, tills jag säger till dig att sluta. Sedan måste man ta tillbaka spaden, annars kommer de att fortsätta att gräva överallt när de kommer åt, eftersom de har hittat sin nisch.

  Gilla

  • John Finkelman skriver:

   Detta är för mig helt oförståeligt, hur många skall våldtas och skjutas eller drunkna i Medelhavet eller hur många judar skall fördrivas innan du anser dem onda? Helt oförståeligt för mig. Du tror inte de ser vad de gör?

   Gillad av 4 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Nej, jag tror inte att de fattar ett skit. För i så fall hade de alla med skammens ridnad över hela kroppen avsagt sig sina uppdrag för länge sedan. Sådana här individer måste hjälpas ut, och inte med varsam hand heller.

    Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Tillfället gör tjuven. Du måste vara lite mer vaksam! Något hände när politikerna inte längre behövde gå till sina medlemmar för att få pengar. När de förstod att de kunde plocka direkt ur statskassan försvann alla hämningar och med det det 8:e budet.

   Gillad av 1 person

 4. Eva Danielsson skriver:

  Patrik är ute efter vad som fått svenskarna att acceptera den huvudlösa politik som förs på alla områden sedan minst tjugo år tillbaka.
  Makt korrumperar och där tror jag att första steget mot dagens vansinnessamhälle togs av socialdemokratin redan på sjuttiotalet i vårt land. Och för all del i stora delar av övriga väst. Med tankegods från marxism och franska tokfilosofer och vår då starka socialdemokrati med ”allt ljus på mig”-Palme som ledare iscensattes Grimskis idé om ”den långa marschen genom institutionerna”. Vilket var lätt i ett homogent svenskt samhälle med stor tillit till staten. Inte var vi vaksamma på konsekvenserna av hur man tillsatte chefer och landshövdingar och inte trodde vi på den tiden att Sverige kunde utvecklas till att bli genomkorrupt. Så bristande uppmärksamhet från oss borgerliga och invaggade i välstånd och välfärd har vi svenskar tolererat socialismens förgiftande av samhället.
  Och de passiva politikerna på högersidan är de mest skyldiga. Numera är de dessutom förenade med socialisterna i kampen mot den folkrörelse som på lite skakig grund ändå har uppstått som protest i form av SD, MED och AfS.

  Absolut makt korrumperar absolut, nästa steg, och det är vad som pågår. Socialdemokratins strävan efter absolut makt. Totalitär makt, gärna världsomspännande, där demokratin automatiskt dör sotdöden. Man behöver inte ens diskutera det då, för man ju har skapat omständigheter som leder dit utan att folket är medvetna om det. Precis som infiltrationen av hela offentligsverige sedan sjuttiotalet. Med hjälp av de förödande effekterna av massmigration och med hjälp av klimathotsindoktrinering till att lyda myndigheter vad som än sägs och med hjälp av institutioner som EU och FN, är Sverige först ut i de makthungrigas tävlan om hur man förstör en nation och dess kultur i västvärlden.
  En pilotstudie i hur man vinner kriget mot de egna medborgarnas lust och möjligheter till självbestämmande och inflytande, dvs frihet och demokrati.

  De urgamla svennevärderingarna sedan vikingatiden om att alla måste bidra och inte ligga andra till last gäller bara pursvennar sinsemellan. Postmoderna neomarxister har lyckats få en stor del av folket att gå med på att invandrare ska undantas från detta. (De är ju stackars inkompetenta förtryckta förlorare.) Antagligen för att man ännu inte personligen känt på konsekvenserna och för att man njuter av bekräftelsen i att vara en ”god” människa. Och slipper bli brunsmetad av etablissemanget.
  En annan del av folket tycker ändå att nu måste det till åtstramning och krav, men de nöjer sig med ord. Utan granskning av vad som händer.
  Själv vill jag ha faktisk noll asyl – och anhöriginvandring kombinerat med ett ambitiöst återvandringsprogram.

  Men viktigast är förstås att räta på ryggen som svenne och kräva en politik som återupprättar frihet, demokrati, sekularitet och jämställdhet. Med individen och en suverän nation med slimmad stat som utgångspunkt.
  På riktigt.
  Kämpa mot globalisternas totalitära utopier. Och sluta ta skiten från id-folk och ”ockuperande” svennefientliga invandrare. Låt inte mobbare komma undan, som Jordan Peterson säger. De ska utvisas.

  Gillad av 8 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Eva Danielsson – Utmärkt formulerat — själv använder jag termen ”kollektiv psykos” för detta. Alltså själva roten till alltsammans; det som driver asylvanvettet och mycket annat.

   Och som även kallas ”PK-sekten”

   En förvirrad härva av idéer med ursprung i bland annat 68-vänstern, vars emotionella grund är ett slags självhat. Ett tvivel på den egna existensen, ett själsligt tomrum.

   Ett sådant tomrum kommer snart att fyllas med något annat, och den processen kan vi tydligt se.
   Den aggressiva kulturkrets som förenas av islam har inlett sin erövring av vårt samhälle, och den här gången möts man inte av vapen, som vid tidigare erövringsförsök, utan välkomnas tvärtom av förvirrade västerlänningar med handhjärtan!

   När nazityskland runt 1940 försökte betvinga England möttes de av en nation ledd av Winston Churchill.
   Nu när islam försöker betvinga Sverige möts de av… Jimmy Åkesson, som alla övriga makthavare försöker sätta krokben för.

   Gillad av 3 personer

  • Vax skriver:

   Jan Myrdal skriver Att Sverige som stat i utrikespolitiken övergett den försiktiga Bernadottepolitiken och blivit alltmer underdånigt uppkopplade till Nato är inte en valfråga.
   En Pentagonförhäxad man i Sverige sitter som (S) försvarsminister. Faller regeringen lär hans efterträdare med all sannolikhet inte bli helt öppet NATO-lydig.

   Subsidiaritet kallas det när stora frågor avgörs av icke folkvalda administratörer i EU.
   Och blott lokalfrågorna får avgöras av svenska riksdagsmän och myndigheter .

   Gilla

  • Jan Molin skriver:

   Jag vägrar att kalla mig svenne! Det är vad okupanterna som ombetts komma hit av sjuklövern kallar oss svenskar! Jag är svensk, vi är svenskar.

   Gilla

 5. Aurora skriver:

  Skräckscenariot har vi ännu inte sett. Men de observanta kan ana det nu i senaste valet. När alla dessa nya befolkningsgrupper blir alltmer medvetna om sin röstmakt i valet. De kommer att rösta för att införa sina egna samhällen och kulturer här. Vi vet redan att MP redan är ett legalt islamistfäste. Snart dags för svenne att packa väskorna. Vart?

  Gillad av 2 personer

  • Maggie Mannerheim skriver:

   Lär er språk. Spanska, italienska, portugisiska, polska. På något sätt gäller det att ha trumfkort på hand – om tio år kanske svenskar kan förflytta sig endast som asylsökare.

   Gilla

 6. Alexander Zetterberg skriver:

  Bra artikel, men precis som alla andra som angriper det politiskt korrekta och politikerväldet vågar du inte peka ut den verkliga kärnan – den verkliga ”alla problems moder”.

  Nämligen välfärdsstaten – det enda som hålls heligt i vår tid!

  Välfärdsstaten måste monteras ner, men detta arbete kommer misslyckas om vi inte samtidigt inser att välfärdsstaten är ond. Vår västerländska civilisations överlevnad hänger på att vi når fram till denna centrala insikt – insikten om välfärdsstatens inneboende ondska!

  Gillad av 5 personer

 7. Fredrik Östman skriver:

  När Horst Seehofer säger att invandringen är alla problems moder, så menar han inte att invandringen i en politologisk analys var det problem som orsakade alla andra problem. Han menar att invandringen är det problem vars lösning kan leda till lösningen på många andra problem, enkannerligen de problem som låg bakom att invandringen blev ett så stort problem. Ty om man löser problemet med invandringen måste man angripa hela det socialdemokratiska bidragshärket. Annars löser man inte invandringsproblemet, ty det socialdemokratiska bidragshärket orsakar hela tiden och utan prut ny invandring om den gamla skulle ta slut. Därför är invandringen alla problems moder.

  Endast invandringen kan mobilisera och motivera det socialdemokratiska bidragseländets upplösning.

  Om det inte lyckas i Tyskland kommer Bayern kanske att utträda ur BRD. Det är en fråga om överlevnad. Vi kommer sedan att se en ny järnridå sänka sig längs Polens, Tjeckiens, Bayerns och Schweiz’ gränser till det nordeuropéiska kalifatet.

  Invandringen är alla problems moder.

  Gillad av 8 personer

 8. John Finkelman skriver:

  Off-topic men Hugo Selling är en lysande ny stjärna på en annars svart SvD-himmel. Att rymma folk med olika åsikter är en sak, men en tidning kan inte både vara för journalistisk integritet i för-pk mening och söka sanningen och samtidigt vara en aktivistblaska linje med de skribenter som befolkar detta avskräde till tidning. En enda som tillåts driva extremistiska agendor, om det så är mot Trump som ledarsidan har en stående kolumn dom för, eller allt som oftast bland de vanliga artiklarna så smutsar det ner alla skribenter, vad skall man tro på. Selling måste vara en ung test-ballong fall i fall det börjar blåsa nya vindar, man vill ju inte stöta sig med makten.

  Gillad av 1 person

 9. John Finkelman skriver:

  Jovisst, om bara.., jag skall inte länka till Supertramp igen men frågan inställer sig, hur? De vill ha det så här, om det kan vi väl vara eniga, så vi kan inte förvänta någon hjälp från landets etablissemang.

  Jag blev censurerad hej vilt igår, kanske för att jag beskrev en väg man använde tidigare för att byta riktning, man bytte monark. Då vi hade verklig monarki så var det mycket som var bättre för rollerna var klara. Kungen tog skatt till försvar men också för att berika sig själv, han försökte inte lura i folk att det vara han som planterade åkrar, fiskade, byggde hus eller rullade sten eller sydde kläder. Alla visste vem som var produktiv.

  Gradvis med att ett politikervälde vuxit fram så har oundvikligen skatten vuxit, och vuxit, och vuxit, tills vi nu har fallit över kanten, Sverige är dött och springer i luften, välfärdsstaten är död, det erkänns bara inte, men det är lätt att se att när politikerna blir beroende av utlänningar för att få skattehjulen att snurra fortare då kommer kollapsen, den har redan kommit för det går inte att stoppa.

  Sanningen är nog att skatten är ringen i Sagan om Ringen, det är den som binder oss, och vill växa för förutom det rent monetära uttaget och att folks initiativkraft förtvinar pga skatten, själva folks livslust och mening förtvinar, så har skatten en annan effekt, den hindrar oss att se vem som bidrar och vem som snyltar, vem som är god, vem som är ond, för alla är vi ju lika bra, skatten, eller ringen ses som något oförstörbart som bara är, folk delas inte upp i producenter och de som måste bli hjälpta och eftersom makten ligger hos de som delar ut skatten inte de som genererar den, så går det inte att rucka på.

  Det har gjorts men det är väl värt att studera Schweiz. Kanske vi behöver dvärgarnas hjälp för att bryta ringens makt, annars är vi dömda att kämpa mot orcher för alltid.

  Gillad av 4 personer

 10. svenne skriver:

  ”………utan i stället med ödmjuka ursäkter gav skolan tillbaka till lärarna så skulle det åtminstone finnas en chans att lärarkåren reste sig ur sitt betryck, tog på sig ett sedan länge avlagt ansvar och med stolthet, yrkesskicklighet och ledarskap återskapade den goda skola som Sverige en gång hade”.

  Ett problem är ju att lärarkåren befinner sig i sitt ”betryck” på grund av att de är i underläge då det handlar om maktkampen i klassrummet. Detta därför att en kategori av elever kan betecknas som mer eller mindre ”untouchable” eftersom de har kränknings – och rasistvapnet i sin hand och dessutom kommer från ”socioekonomiskt utsatta förhållanden”. Dessutom har dessa elever många gånger ett stöd från sina föräldrar som framför mycket bestämda åsikter om hur deras telingar missgynnas på grund av ”strukturell rasism”.

  Om någon lärare stolt skulle räta på ryggen och på ett kraftfullt sätt visa var skåpet skall stå så försätter sig denne i en sårbar situation där han inte har något stöd att vänta från vare sig skolpolitiker eller servila kollegor. Ledarskapet är så försvagat att hur yrkesskicklig läraren än är så kvävs detta trots att han känner en passion för sitt ansvar att förmedla kunskap och detta är ett gigantiskt svek mot denna yrkeskår.

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”… och detta är ett gigantiskt svek mot denna yrkeskår.”

   Ja, här kan vi verkligen tala om svek! Arma land …

   ”En lärare i Lysekils kommun har avskedats efter en kränkande kommentar till en elev på en låg- och mellanstadieskola.
   “Antingen har du väldigt dåligt minne eller så är det något fel på din hjärna”, uppges läraren ha sagt till en elev inför klassen.
   – Det är ett grovt uttalande. Man ska inte behöva råka ut för det som elev, säger kommunens utbildningschef Lennart Olsson till Lysekilsposten.
   Kommentaren fälldes när eleven ställde en fråga om ett prov. Barn- och elevombudet har granskat händelsen och anser att eleven utsatts för kränkande behandling.
   Den kränkta eleven och klasskamraterna har fått stöd av kurator.”
   http://www.gp.se/nyheter/sverige/l%C3%A4rare-sparkad-efter-kr%C3%A4nkning-1.8874992

   Gilla

 11. Arthur skriver:

  En av de mest korroderande företeelserna i samhället är represalier mot frispråkiga. Var och en av oss kan ta ett litet steg mot vårt samhälles tillfrisknande genom att i alla fall aldrig själva medverka till sådana.

  Gillad av 3 personer

 12. Rolf H Carlsson skriver:

  Ett problem med den i och för sig vettiga idén att ge tillbaka skolan till lärarna är att det som en gång var en lärarkår, dvs en professionell kår som inom sig upprätthöll sunda pedagogiska värderingar under Palme-eran förvandlades till fackliga apparatchniks i sossestaten. Jag minns hur detta genomförts fullt ut under 80-talet och blev tydligt när två lärare insisterade på att få gå en fortbildningskurs trots att de då skulle få avstå från lön under utbildningstiden. Detta behagade inte den fackliga organisationen som då uteslöt dessa hedervärda lärare.

  Gilla

 13. Linden skriver:

  Har funderar mycket på möjligheten att bilda vita grindsamhällen.
  Men än är tiden uppenbarligen inte mogen för det med tanke på valresultatet.
  Afs är vårt opp, men att de någonsin ska få makten är inte troligt med tanke på de klanröstningar vi kommer att få se i framtiden.
  Alltså återstår bara att lita till oss gräsrötter själva. Men innan dess måste fler vakna upp från hjärntvätten och fatta galoppen.

  Gilla

  • John Finkelman skriver:

   Nej, den är inte mogen, jag har bekanta med mycket tillgångar, de bor mycket flott men ”trivs inte” där på sommaren mer, för det har blivit ett attraktivt utflyktsmål och bad för invandrare och muslimer, som felparkerar hej vilt, skränar och har sig (en pojke blev sparkad i magen på bryggan, bajs på bänkarna osv) och till och med går in på tomten. Så de flyr till ett annat flott överklassområde med sommarställen, men lyssna nu, lokala afghaner som bor i närheten har upptäckt badstället precis bredvid så.. Det lilla smultronstället är inte så mycket smultron mer..var skall dessa pk-människor fly nu? De tycker sig själva ha ”sunda åsikter”, antytt till skillnad från mina då. De röstar absoluuuut inte SD.

   Gillad av 2 personer

 14. BTS skriver:

  ”De (politikerna) är särskilt skyldiga eftersom de försöker tuta i medborgarna att om de bara får förtroende en mandatperiod till så kommer de, genom att göra samma sak som de hittills gjort, att kunna få helt annorlunda resultat än de hittills fått.”

  Albert Einsteins definition av vansinne:

  Att pröva samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat varje gång.

  Svenska sjuklöverpolitikers agerande i ett nötskal.

  Gillad av 2 personer

  • John Finkelman skriver:

   Nej det är du som är vansinnig. Varför i hela friden tror du att de tror att det blir ett nytt resultat varje gång? Endast svenskar är så korkade och tänker gott om sina politiker. Slå en svensk och han tror att politikern inte menade det. Slå en svensk igen och han tror att politikern är naiv. Slå en svensk igen och har tror att politikern begick ett misstag. Slå en svensk..

   De vill ha det så här, de är nöjda, och så länge du tror gott om dem så kommer vi ingen vart.

   Gillad av 3 personer

 15. O.T skriver:

  Läst på dagens juridik Efter fem år som justitieombudsman avslutar Hans-Gunnar Axberger sin gärning med ett beslut som riktar sig direkt mot maktens högborg – Regeringskansliet

  I sitt beslut slår Hans-Gunnar Axberger, utan omsvep, fast att regeringskansliet systematiskt ägnar sig åt ”grova åsidosättanden” av svensk grundlag.

  JO är givetvis inte omedveten om de resurser som finns inom Regeringskansliet. Med 6,6 miljarder kronor i årlig budget och så många anställda att de siffror som presenteras brukar variera mellan 3 500 och 5 000 personer – ”beroende på hur man räknar” – så är det svårt att hävda att man inte skulle hinna med det som enligt JO är en av Regeringskansliets kärnuppgifter – nämligen offentlighetsprincipen.

  Man får ju utgå ifrån att denna inställning till grundlagen inte är någonting som rättschefer och andra höga befattningshavare inom statsmakternas toppskikt bara slänger ur sig utan att den också är förankrad hos Regeringskansliets högsta chef innan den saluförs offentligt – nämligen hos statsministern.

  Gillad av 4 personer

 16. A skriver:

  Jag kan säga att alla problems moder är redan löst, i tex min kvinnas huvud. Och hon råkar vara en spegel av det svenska folket. Jo, jag kan använda henne som en mycket mycket pålitlig referens samt användas för div experiment. 🙂
  Det finns ingen som helst möjlighet att påverka detta med ord. Hon VET. Och tycker det är bra att problemet är löst. Klart. Det enda som skulle kunna påverka detta är händelser som går att se med ögonen. Då skulle omedelbart det detta nya gälla.

  Mvh A

  Gillad av 2 personer

  • pllay skriver:

   Din kvinna är inte på några sätt unik, jag tror majoriteten av människor, både män och kvinnor, endast bedömer direkt självupplevda realiteter, och först då väger in dem i sin världsbild, alltid lika självklart och helt utan reflektion över gårdagens uppfattning i frågan.
   Förmågan att av iakttagelser göra tankeexperiment om resultatet av dessa i tangentens riktning och vad som krävs för att bryta riktningen är endast ett fåtal förunnat, däribland inte våra politiker och tyvärr heller inte vår maktutövande intelligentia, eller så saknar de heder och moral.
   Jag har många gånger funderat över hur det kommer sig att högt utbildade människor ofta är så ofattbart dumma, premierar utbildningssystemet minneskonstnärer på problemlösares bekostnad?

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    ”Hög utbildning” är en dissocierad abstraktion. Det finns mycket få likheter mellan en utbildning till civilingenjör och en till jurist eller genuspedagog. Men de tillhör samma katagori: ”hög utbildning”.

    Bland politiker är ”hög utbildning” likväl mycket sällsynt.

    Gilla

 17. Sixten Johansson skriver:

  Samhället är ett megakomplex av mekanismer, som griper in i varann. Utan motkrafter blir de självförstärkande och till sist ostoppbara och samhällsdestruktiva. Historien och lukrativa ismer skapar den lokala jordmånen för utvecklingen. Skeendet döljs och förvrängs av de täta dimmor som babbelismen producerar.

  När jag skalar inåt mot lökens mitt tycker jag mig se att en uråldrig klyvnad är kärnan i västvärldens vansinne, nu när så många har tid, råd och makt att odla sina påfund utan att bindas av verkligheten. Utvecklingen drivs av en individuell och en social klyvnad i psyket + pengar i överflöd. På lång sikt behöver vårt medvetande ta ett evolutionärt språng, men på kort sikt och utan ledare måste pengaflödena sina och bubblorna krascha.

  Om jag-medvetandet jämt vill styra kroppen går det galet. De flesta minns tonårsfumligheten och en inre distans i psyket. Något sker redan tidigt: en 2-3-åring kan röra sig motoriskt grovt, men ändå exakt som en judomästare eller graciöst som en dansare. Några år senare kan naturligheten vara borta. I dag försöker vuxna bygga sig själva med träning och idéer i stället för att låta jaget bli vän med kroppen, det ursprungliga mästerverket.

  Analogt föds vi i en samhällskropp, skapad under århundraden, främst av handlingar, inte av babbel. När dagens människor tappar den nära kontakten med samhällskroppen och bara speglar sig i sina åsiktskollektiv lyfter deras jag-bubblor från verkligheten. Enda markkontakten är sugslangen till penningpumpen.

  Gillad av 3 personer

 18. Lasse Forss skriver:

  Skulle vi ha ett fritt medielandskap, så skulle säkert vansinnigheterna ha stoppats för länge sedan. Men nu har vi ingen fri press. Vi har lakejer som hyllar genus”vetenskapen” och som begraver problemen. Då får vansinnigheterna spridas som om de vore något positivt. Det finns ingen yrkesgrupp som är så undermålig som journalisterna. Inte en enda en.

  Gillad av 2 personer

  • pllay skriver:

   Frågan är om de inte också har den största makten i samhället.
   Vi röstar i enlighet med den information vi har tillgänglig samt utefter hur vi tror grannen röstar.
   Vi är som individer rädda för att avvika från gruppens gemensamma värderingar, värderingar som vi får bekräftade i media.
   Media styr våra åsikter genom att på enklast möjliga sätt servera oss den information vi anses behöva samt tala om för oss vad vi bör tycka och tänka, förnuft och sanning göre sig icke besvär.

   Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Likt Pllay bedömer jag att media nu har den största makten i samhället just genom att dag efter dag, decennium efter decennium, via massor av i praktiken likriktade kanaler producera viss information om samhället, men framför allt Den Gällande Berättelsen om verkligheten + tolkningen av den + förhållningssättet till den. I huvudsak sker detta subtilt, mellan raderna; som en sorts bekräftande, mental konsumtion av redan kända strukturer.

   Vänsterviktningen spelar in, men allra mest betyder medias etablerade praktik och nyhetspsykologin. Var och en av oss skulle som praktikant förr eller senare falla in i samma trall, därför att den omedvetet upplevs som den enda ”rätta” – och framför allt naturligtvis den enda säljande! Om du inte kan sälja får du sparken. Själva optiken, inriktningen på enskilda fall, skapar den största missvisningen över tiden, eftersom det inte finns någon instans som ger helhetsbilder av samhället, inte ens skolan. Och ingen efterfrågar heller torra helhetsbilder, annars skulle media sälja sådana.

   Problematiken har funnits mycket länge, men förvärrats under de senaste decennierna. Genom att folk har lämnat sina gamla sociala gemenskaper och förlorat en del naturliga skvaller- och stödkanaler har de som surrogat blivit ängsligt beroende medlemmar av likriktade åsiktskollektiv, som påverkas starkt av det rikstäckande och västliga kollektiva medvetande som media skapar och vidmakthåller.

   Gillad av 1 person

 19. Axel T skriver:

  Nu kommande Tisdag finns bara ett hopp om framtiden. Tuffa Uffe får möjlighet att bilda regering. Han bör uppmuntras så han blir tuff. Lööf:et får sin dröm i uppfyllelse och blir minister. Blir det låsning i bildandet av regering och nyval som följd , då blir det fara på färde. Då mobiliserar klanerna och den importerade bidragsberoende delen av populationen sig och röstar på Såssarna. Dom får sannolikt minst 35 % av rösterna. Därefter stundar en mörk framtid för oss Svennar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.