Mina två politikerkontakter

Jan-Olof Sandgren

Politiker behöver ibland påminnas om att det finns en opinion, eller tipsas om vart vinden blåser. Deras faktaunderlag kan också vara ofullständigt så att det inte klart framgår vad en omröstning handlar om. För att kunna fatta ett klokt beslut måste de i så fall googla, eller lita på att någon uppmärksam medborgare gör det.

Det var i den andan jag en gång skickade ett mess till Hanif Bali. Han hade nämligen uttryckt sympati för frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU (som sedan lades i malpåse av Trump). Kritiker hävdade att avtalet gav Världsbanken befogenheter att utdöma skadestånd i mångmiljardklassen, och därför handlade mer om överstatlighet än handel. Jag ville förvissa mig om att Hanif inte hade missat den informationen.

Andra gången jag kontaktade politiker var för ett par veckor sen, när jag mailade EU-parlamentariker Cecilia Wikström för att protestera mot EU:s planer att införa ”länkskatt”.

Både Cecilia och Hanif svarade. Även om förutsättningarna inte är desamma, illustrerar de två helt olika sätt att kommunicera med medborgare.

Cecilia börjar med att tacka för mitt mail och förklarar hur roligt hon tycker det är med engagerade medborgare. Sedan redogör hon i detalj för hur ärendet bereds inom EU och kommer att behandlas i alla instanser. Hon förklarar mycket pedagogiskt vad förslaget innebär och vilka delar hon själv är kritiskt mot, liksom vad den liberala gruppen ALDE har för ståndpunkt…

Sådär håller hon på, sida upp och sida ner. Mer än 1 100 ord, eller nästan dubbelt så mycket som en vanlig artikel här på DGS. Alla orden till trots, får jag ingen känsla av att hon tagit till sig av min kritik, eller att den kommer att få någon som helst betydelse i den invecklade process hon målar upp. Jag inser att min protest var bortkastad möda.

Hanifs svar var kortare. Istället för 1100 ord använde han fem, nämligen:

”Jag ska kolla upp det”

Det här svaret ger mig å andra sidan en klar upplevelse av kommunikation. Nästan så jag tänkte: ”Wow, som medborgare har man ändå en del att säga till om”. Lite märkligt kan man tycka, så jag analyserar vidare.

Cecilia tar avstamp i sin position som EU-parlamentariker och demonstrerar oombedd sitt kunskapsövertag – så jag förstår att jag inte kan förvänta mig särskilt mycket inflytande (även om det förstås inte kan uteslutas). Hon gör heller ingen hemlighet av att brevet är ett standard-mail, som går ut till alla som är emot länk-skatten. Kort sagt; jag sätts på plats. Även om det sker på ett vänligt, korrekt och professionellt sätt.

Hanif gör tvärtom. Han må vara en av Sveriges mäktigaste politiker, men intar rollen som uppdragstagare (vilket han i djupare mening också är). Jag ber honom kolla några fakta, och han lovar att fixa det. (Om han verkligen gör det är en annan femma, men det hör inte hit). Antagligen hade han uttryckt sig på ungefär samma sätt om en riksdagskollega tipsat honom.

Det ligger en demokratisk potential i digitala medier, som Hanif är mästare på att utnyttja. För att en social plattform ska fungera måste man utgå från att alla som råkar vara inloggade, befinner sig i jämnhöjd och kan ta emot samma sorts budskap. Ett traditionellt maktspråk skulle här bli ohanterligt. Ungefär som kinesiska skrivtecken blir ohanterliga om man vill designa ett modernt tangentbord.

EU byggdes av traditionella byggklossar där formalitet och distans är nyckelbegrepp för en god relation. Att Hanif använder fem ord istället för 1 100, kan i sammanhanget uppfattas som arrogant – ett underkännande av en elitkultur som tagit generationer att odla fram. Men i en tid när människor lider av ”sms-tumme” använder man inte tio ord om det räcker med fem. För att manipulera behöver man däremot 1 000 ord, eller mer – kanske inte ens 1 100 är tillräckligt.

Traditionell maktutövning är till sin natur enkelriktad, medan nya media är interaktiva. De uppmuntrar till dialog. Även om makten förskansar sig löper ändå kommunikationstrådar tvärs över vallgraven genom sprickor i muren, sammanhållningen inom politikerklassen riskerar att luckras upp. Något av detta ställdes på sin spets under ”Oksanenaffären” tidigt i våras.

För Hanifs del innebar det att han sparkades från Moderaternas partistyrelse, tvingades sluta debattera på Twitter och i fortsättningen kanske undviker att chatta med Chang Frick. En snarlik kampanj drogs nyligen igång mot Ann Heberlein. Också hon moderat politiker som byggt sin plattform via sociala medier.

Orosmoln hopas även i USA. Etablerade politiker har länge varnat för en situation som ingen forskare kunnat förutse, men som riskerar att undergräva hela den amerikanska demokratin:

”Presidenten twittrar”.

28 reaktioner på ”Mina två politikerkontakter

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Hanif Bali är moderaternas Gossen Ruda. Med sin invandrarbakgrund har han kunnar säga en del beska sanningar om invandringspolitiken. Tråkigt att partiledningen vill cencurera honom. Inte särskilt vuxet gjort!

  Gillad av 8 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Cecilia lär Du slippa efter EU-valet 2019)
   Fö var väl hon aktivt inblandad i TTIP…

   Efter valet lär nog Moderaterna ångra att man istället för Hanif,
   valde ”ordbajsaren” Ulf K…

   Han lär använda de 1100 orden,
   för att säga, detta begriper Du ej!

   Då hade man kunnat vara ett 25 % parti…

   Fast nu kan man kanske istället bilda en Moderat Minoritetsregering?
   Baserad på en 17-18 %…

   TOLERERAD av ett SD runt 30 %,
   inte detsamma som stödd…

   För Alliansen existerar knappast längre?
   RÖDluvan spräckte den!

   Gillad av 2 personer

   • Vax skriver:

    Det går inte att vara färgblind inför en folkmordsideologi” kunde lika gärna vara islam, med deras historiska framfart i bestialiska mord, utplåning av kristna, judar och andra otrogna, som pågår ännu i dag av islamiska staten.
    Dessa fåtaliga nazister får skulden för allt judehat, terror och brottslighet, trots att deras aktiviteter är en liten rännil, jämfört med islams  jihadister, salafister, fundamentalister, hedersförkunnare, gruppvåldtäktsmän, mördare etc. 

    ”Nazister” är räddningen för etablissemanget, som intar tätplatsen i strutsmentalitet, när det gäller orsaken till alla deras ”utmaningar.”
    http://word.harrietsblogg.se/2018/07/09/sjalaringning-over-svensk-demokrati/

    Själaringning över svensk demokrati” Almedalen

    Gillad av 2 personer

 2. Östrahult skriver:

  Det verkar som att partierna är väldigt introverta och ogillar utbölingar. Googlar man på ”Heberlein” på moderaternas hemsida så blir det 0 träffar. Hon är uppenbarligen sedd som ett störningsmoment. Partierna har ett jätteproblem med denna kultur som gör att väljarkontakten prioriteras ner. Orsakerna till denna situation är främst följande:

  o Broilers som ledare
  o Medias fixering vid partitopparna
  o Förstatligandet av partiernas ekonomi

  Besök Almedalen så ser man hur det går till, journalister, partiledningar och ”kändisar” utgör ett enda stort kamaraderi.

  Min egen erfarenhet av kontakt med politiker är att man oftast blir ignorerad, undantaget är personer som själva tvivlar på sitt partis förträfflighet som de moderater som inte gillade DÖ.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Man kan väl anta att ANNS åsikter ligger på tok för nåra SD?
   Skulle hon köra Valkompassen, blev hon nog själv förvånad)

   Men det sägs ju i USA att kvinnorna röstade precis som sina män/bröder…
   Erik v d Heeg är ju Moderat!

   (M)an ser nog henne som ett dragplåster,
   som Ulf inte för allt smör i Småland vill se invald i RD…

   A real pain in the Moderate ass, You might say!

   Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Exakt så! Bara ett löjligt försök att visa ”bredd och höjd” i partiets politik INFÖR valet! EFTER, blir det mittfåran som gäller igen, samtidigt som Bali leds ut genom bakdörren….

   Gillad av 1 person

  • Lev Barkland skriver:

   Ja, både Bali och Heberlein gör nog tyvärr, trots sina vettga idéer, väldigt mycket skada. En inte oansenlig del moderatväljare sätter sin tilltro till dessa nyktra röster, som verkar ha noll förankring högre upp i partiet.

   Jag har som många förundrats över deras agerande, vad dessa personer gör i M. Vem som helst kan bli förblidnad av karriärlystnad förstås, de ser M som en plattform där de kan jobba och de tror sig kunna driva sin politik där, men är det hela förklaringen? I hemlighet har jag hoppats att de båda har en diabolisk plan, att de nu under valkampanjen skulle gemensamt annonsera att de lämnar partiet och går över, lämpligtvis till MED, och tar en stor grupp väljare med sig. Det hade varit en fantasktisk kupp. Men tiden börjar nog rinna ut för den önskedrömmen, det skulle behöva hända ungefär nu.

   Gilla

   • Björn skriver:

    Ingen av dessa två är ”valarbetare”, utan har bara letat upp en av PK-sekten halvt godkänd ”plattform”, för att SJÄLVA nå ut! Hyberlein, blir möjligtvis kvar efter valet, men Bali åker garanterat ut i kylan!

    Gillad av 1 person

 3. Gösta Johnsson skriver:

  Hanif är en klart lysande stjärna. Saknar honom i twitterflödet. Hoppas han snart är tiĺlbaka och räddar ett vacklande krypande tassande M.

  Gillad av 1 person

 4. Jeff skriver:

  JORDENS UNDERGÅNG NÄRA I ALMEDALSTALET FRÅN ISABELLA LÖVIN
  Isabella Lövin fick dock problem i Opinion live när hon inte kände igen sin egen familjs bil. Vilket självmål för Isabella Lövin som skyllde på sin man. Se klippet.

  Invandring, kriminalitet, utanförskapsområden, våldtäkter, asylfusk och bidragsfusk nämndes inte med ett enda ord under talet i Almedalen. Inte heller de 9 000 afghanska unga fuskande männen som skall få stanna i Sverige. Inte ett ord om domen i Migrationsdomstolen.
  http://mobil.thoralf.bloggplatsen.se/2018/07/08/11545972-jordens-undergang-nara-i-almedalstalet-fran-isabella-lovin/

  Gillad av 1 person

 5. En annan fd moderat skriver:

  Så du får ett korrekt, utförligt och pedagogiskt svar och det får dig att känna dig nertryckt? Vilket sossetrams rentut sagt! Det är nog du som får jobba med dina egna underlägsenhetskomplex. Jag föredrar politiker som behandlar mig som en tänkande vuxen snarare som ett barn som allt måste förenklas för.

  Sen finns det många andra bra anledningar att föredra Bali framför Wikström. Och hans raka stil är självklart mycket bra.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   ”Pedagogiskt” i betydelsen ”röstboskapet skall hålla sig på mattan och inte lägga sig i hur fint vi ordnar allt för oss själva på deras bekostnad”?

   Hur fan vågar du komma dragande med ordet ”pedagogiskt”? Är vi i något slags skola?

   Gillad av 3 personer

  • Gustav Hjelm skriver:

   Fd Moderat,

   Cecilia Wikström svarade med ”klipp och klistra” – snömos. Artigt, utförligt men likväl poänglöst, vilket noterades.

   Hanif Balis ”Jag skall kolla upp det” – svar var kort och snärtigt och kan tolkas som; ”Oj, vänta, menar du att jag har missat något? Okej, jag skall titta närmare på detta. Tack för påpekandet!”. Inget svammel, enbart ett konstaterande och ett löfte om att ta del av budskapet.

   Det senare är att föredra.

   Gillad av 4 personer

  • Lev Barkland skriver:

   Jag tror att brevskrivaren upplever att den enda meningen i svaret från Bali är skriven uppriktigt av honom själv. Medan Wikströms mail är prducerat av någon kommunikatör i sossarnas stab. Det är i alla fall känslan man får.

   Gilla

 6. lookslikeanangel skriver:

  Spela spelet
  schack matt eller plask matt.

  På färjan från Gotland pratade jag med en trevlig, söt tjej. Hon var väldigt glad och lättad för hon hade just skilt sig!
  Hennes exman var tydligen helt hopplös när det gällde ekonomi; alla pengar plus lån gick till lyx och bilar. Hon hade det inte jättebra ekonomiskt – höll på att utbilda sig till sjuksköterska tror jag det var. Hade del i mannens gamla skulder. Men ändå..… SÅ SKÖNT att ha koll och styrsel på sin ekonomi.

  Egentligen är det så vi har det i Sverige nu. Alla utgifter plus lån rycker undan tryggheten.
  Det skulle vara underbart att istället konkret kunna arbeta för en framtid.

  Jag vill ha skilsmässa NU!

  Gillad av 1 person

 7. olle reimers skriver:

  Jag har på senare tid kontaktat såväl politiker som journalister.

  För det mesta har jag fått ett svar (inte standard faktiskt) men när jag gjort en uppföljning kommer inget mer.

  De uttrycker glädje med väljare/läsare men det är uppenbart att de inte är intresserade.

  Undantagen är faktiskt de tidigare nämnda Jan Ericsson i Ubbhult (m) och Staffan Danielsson (c) som även tycks agera. Ett exempel är tryckfrihetsfrågan i vintras där bägge agerade mot det absurda förslaget (och de fick i viss mån rätt).

  Det finns således hederliga journalister och politiker. Men de har det inte särskilt lätt.

  Jag tror att de blir påverkade av direktkontakten och att det därför lönar sig att fortsätta.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.