Att förstå Donald Trump

Patrik Engellau

Det vore förmätet av mig att påstå jag ens kommit i närheten av att begripa mig på Förenta Staternas president, men låt mig peka på två saker som du redan vet som kanske kan ge oss hjälp på traven.

Det första är att han uppenbarligen har svårt att göra sig hemmastadd i den värld av skickliga och erfarna ämbetsmän som normalt driver nationernas och världens öden. Jag säger inte att dessa tjänstemän är trista och trångsynta byråkrater även om sådana naturligtvis förekommer. Men när de är som bäst, typ en gammaldags, oväldig, hederlig, begåvad svensk ämbetsman – tänk exempelvis Dag Hammarskjöld – så handlar det om folk som är rimligt tydliga och förutsägbara och besvärar sig med att ”förankra” sina beslut vilket betyder att i förhand stämma av, rätta till, jämka och anpassa, inte minst bland medarbetarna.

Om man läser Trumps bok The Art of the Deal så inser man hur illa presidenten passar denna värld av eftertänksamma och normalt riskminimerande diplomater:

De flesta blir förvånade över mitt sätt att arbeta. Jag låter saker utvecklas. Jag har ingen portfölj. Jag försöker låta bli att fylla almanackan med en massa möten. Jag låter min dörr stå öppen. Man kan inte ge utrymme åt fantasin och entreprenörskapet om man har för mycket struktur. Jag föredrar att komma till arbetet varje dag och se vad som händer…

Sådär håller det på och jag skulle inte vilja att det vore annorlunda. Jag försöker lära mig av det förgångna, men jag planerar för framtiden genom att enbart fokusera på nuet. Det är det som är kul. Och om det inte är kul, vad är då poängen?

Vem som helst kan förstå att en sådan person passar illa i statens noggrant strukturerade värld. Såklart att medarbetarna inte står ut med en chef som gillar att följa sina impulser. Det går inte att följa en sådan person i svängarna. Han gör medarbetarna nervösa och förvirrar alla som försöker begripa hans agenda. Entreprenörer och etablerade strukturer passar inte ihop.

Det andra som verkar viktigt med Trump är hans agenda, för faktum verkar vara att han har ett program, nämligen ”America first”. Det låter inte som ett politiskt program utan som en tom politisk floskel, men när man ser vad Trump säger och gör så ser det ut att hänga ihop. Han menar på allvar att USA genom att vara så framgångsrikt och generöst låtit sig hunsas av världens lycksökarländer.

Tänk dig en socialsekreterare som känner sig omringad av klienter som bara vill ha fördelar och som vägrar att ta ansvar för sig själva utan bara vill ha bidrag. Tänk dig att denna socialsekreterare plötsligt ansätts av indignation och vill införa en ny ordning där klienterna tar mer ansvar för sig själva. Sådan är Trump. Han är övertygad om att resten av världens länder åker snålskjuts på Förenta Staterna och han avser att rensa upp det ormbo som världen blivit för att USA varit alltför släpphänt och generöst.

Jag säger inte att han har rätt utan bara att jag tror att detta är hans uppfattning och att devisen America first handlar om att korrigera förhållanden som hans kollegor inom politiken inte bryr sig om. Världen lurar Amerika, säger han, och det är inte konstigare att amerikansk arbetarklass röstar på honom än att byggnadsarbetare inom LO stödjer sverigedemokraterna. Skillnaden är att de som lurar Amerika, enligt Trump, är exempelvis EU, Kina och övriga Nato-medlemmar, medan de som utpekas som bedragare av nettoskattebetalande LO-medlemmar för det mesta är migranter.

Det är inte uppenbart att Trump skulle ha fel. Åtminstone saknas det inte hyggliga argument för hans uppfattning exempelvis i frågan om huruvida USAs kärlek till frihandel har lett till att USA bjudit andra länder på större förmåner än USA fått tillbaka, kort sagt att andra länder, däribland EU, skaffat sig orättmätiga favörer på USAs bekostnad.

”En ledande tysk tankesmedja säger att Donald Trump har rätt i att tullarna mellan USA och Europa är asymmetriska”, hävdar Handelsblatt som jag inte vet vad det är för tidning men som verkar seriös:

”EU är inte alls det paradis för frihandlare som EU själv gillar att framställa sig”, säger Gabriel Felbermayr, ledare för ifo Center for International Economics, en avdelning inom det Münchenbaserade ifo-Institutet… Det ovägda genomsnittet för EUs tullsatser är 5,2 procent mot 3,5 procent för USAs.

Inte för att det spelar någon roll för bedömningen av rimligheten i Trumps åsikter men det kan ändå vara intressant att veta vad slags pengar det handlar om i det pågående grälet om tullar. USA har alltså infört en tjugofemprocentig tull på stål och en tioprocentig tull på aluminium gentemot Kanada, Mexico och EU. År 2017 importerade USA stål för 30 miljarder dollar från dessa leverantörer och aluminium för 17 miljarder dollar. Om man antar att tullen inte påverkar handelsvolymerna skulle detta betyda att Trumps handelskrig tills vidare kostar de amerikanska konsumenterna (som ju är de som drabbas av tullarna om volymerna inte påverkas) ungefär nio miljarder dollar om året. Det motsvarar i storleksordningen 80 miljarder kronor vilket är ungefär 50 procent mer än Migrationsverkets budget eller strax under två procent av Sveriges BNP. Är det mycket eller litet? Jag vet inte. Men med tanke på hur lätt Migrationsverkets budget slinker igenom utan protester så kan det inte vara så mycket. Tänk på hur litet Sverige är i jämförelse med de berörda jättarna.

Nu avser EU att från den första juli slå tillbaka genom att införa tullar på vissa amerikanska varor, till exempel motorcyklar, whiskey, jordnötssmör och apelsinjuice. Importvärden för 2,8 miljarder euro ska beläggas med en tull på (om jag fattat rätt) tjugofem procent, vilket betyder sju miljarder kronor, således en tiondel av de amerikanska ståltullarna. EU vill alltså i syfte att hämnas på Trump bestraffa sina egna medborgare med en tiondel så mycket som Trump vill bestraffa USAs medborgare. (Om du fattar så kan du förklara för mig.)

Men nu råkar det vara så att Trumps ilska mot länder som parasiterar på USA inte bara handlar om export och import utan ännu mer, tror jag, om försvarskostnader. Där har han tveklöst på fötterna. Västvärlden räknar helt kallt med att USA ska betala för dess försvar (mot vadå? det är överkurs). USA satsar 3,6 procent av sin BNP på försvar. Bara fem av de andra 28 Nato-länderna kommer i närheten av de två BNP-procent som är Natos riktlinje, nämligen Grekland, Estland, Storbritannien, Rumänien och Polen. Så världen, inklusive Sverige, räknar med att USA återigen ska rädda oss om det skulle bli krig.

92 reaktioner på ”Att förstå Donald Trump

 1. Björn G skriver:

  Trump jobbar för Amerikanernas bästa.
  Sverige som är en högsocialistisk stat, full med roffare och lögnare, har företrädare som jobbar för andra än Svenskarna.
  Det är skillnaden!

  Gillad av 17 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Dessa varor har mycket noga valts ut,
   för att drabba de nyckeldelstater,
   inför årets mellanårsval,
   som Trump också måste vinna i 2020 års Presidentval!

   Planen initierad av illasinnade Cecilia Malmström…
   Sverigefienden!

   Bort med alla Folkpartister från EU 2019,
   helst i årets Riksdagsval också!

   Enough is enough!

   Gillad av 7 personer

 2. Lars skriver:

  Ser man på Kinas, Japans och Tysklands kontinuerliga bytesbalansöverskott som placeras i USA (och är EUs bytesbalansöverskott) blir det fråga om större pengar, som löses enklast av dessa länder mha skattesänkningar, lönehöjningar mm som ger ökad import eller dyrare export och mindre kapitalflöden till USA som håller upp dollarkursen Inte underligt om de länderna anser det strider mot deras intressen. Jag gissar Trumps agerande handlar om förhandlingstaktik och det skulle kunna förklara det lätt irrationella beteendet som man kan uppfatta det som, man vet ju inte var man har Trump!

  Försvarsfrågan är större än Nato och omfattar även Sydost Asien och Japan och Indien, som behövs för att ringa in Kinas expansion, men Frankrike och GB syns även där. I Europa går försvarslinjen mot Ryssland från Turkiet till Estland och intressekonflikterna fortsätter ned mot mellersta östern, Iran och Saudi Arabien och de mindre länderna. Nato medlemmen Turkiet är en viktig spelare här. Ryssland gränsar mot ett antal muslimska stater. Var finns kriget? Vem blir inblandad?

  Jag blir förundrad och undrande över vilka makteliter i USA Trump stöter sig med? Anti Trump kampanjerna är ju stora. Sannolikt de finansiella och industriella intressen som har stor produktion i Nord Ost Asien eller ser globaliseringen som penningmaskin genom de finansiella flödena.

  Men det är omöjligt bedöma herr Trump. Jag får väl bjuda in mig på en fika!

  Gillad av 2 personer

  • Lars skriver:

   En stark dollar gör det enkelt expandera utomlands för amerikanska företag genom uppköp eller förläggning av produktion. Frågan om det är bra eller dåligt med stark dollar har ju varit väldigt omdiskuterat, men att det har betydelse för olika intressen står klart. Konsumenterna får ökad köpkraft och konsumentprodukter kommer från Kina!

   Gillad av 1 person

  • Staffan Bodemar skriver:

   Betr.: ¨¨Anti Trump kampanjerna är ju stora¨¨ Jovisst, och det är inte framför allt finansiella och industriella intressen utan en mängd ‘gräsrötter’, fastän andra ‘gräsrötter’ än de som stöder Trump. De är emot lögner och missbruk. Varför fick Puerto Rico mindre stöd än Florida efter deras respektive katastrofer? Och kampamjer mot rasism som fortfarande finns så starkt i USA. Och mot de oerhörda mängd vapen, t.o.m. milittära, som så lätt kan köpas i landet.Etc.
   Och man får inte glömma att Trump också är en elit människa, fastän inom affärsvärlden, inte inom politiken.
   Men det är självklart bra att han slagit om betr. Nord Korea och nu går helt in på en förhandlingslinje i staället för konfrontation.

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    Staffan Bodemar, Trump har INTE slagit om. Han vill inte ha konfrontation. Han vill ha förhandling. Vägen till förhandling går via VERBAL konfrontation. Det lyckades uppenbarligen!

    Gilla

 3. Björn G skriver:

  Trump till skillnad från Göran och Mona.

  Hur mycket Göran Persson eller Mona Sahlin än försöker, så kommer de aldrig att framstå som goda herdar.

  Herdar som ansvarsfullt skyddat sina får.

  Gillad av 3 personer

 4. Jvk skriver:

  Självklart har Trump rätt. Han har mer rätt än världen förstår, för USA behandlas som hela världens pappa och hela världen är en finnig tonåring som omsorg gapar i falsett och ömsom i basröst i sin hormonstinna indikation. Jävla pappa! Nu är alla sura för att pappa inte är en velourmes mera. Se bara hur många på denna blogg som verkar uppfostrade att tycka illa om USA, alla världens orättvisor och krig är USAs fel, strunt samma att vi alla hade varit nazister eller kommunister eller i Asien undersåtar åt Kejsaren om det inte varit för USA. Utan USA så hade världen nästan garanterat redan upptäckt hur det är att leva med en kärnvapenvinter. Man hackar på pappa men vilket annat land vill man skall ha USAs militärmakt? EUs ledare och rasbiologer, Mengeles efterträdare? Tror inte det. Patrik glider också över den lilla detaljen att världens handelshinder är långt högre mot USA än omvänt, det är ingen detalj, han undersöker inte hur mycket EUs högre handelshinder kostar, jag tror inte folk inser hur mycket billigare allt är i USA, åtminstone före kronans dyk, jag skulle köpa en garageport, kostade en tredjedel mot en svensk, men det finns ju nästan bara svenska att välja på. Hur ofta ser man made in USA?

  Så det Trump säger åt världen är väx upp för fan och ta ansvar för dig själv och dina kalsonger som ligger och dräller överallt. Han säger samma sak som Jordan Peterson och är hatad på samma sätt, man vill tala om allas lika värde och inte plocka upp sina kalsonger och ta ansvar för sina egna beslut, som exempelvis massvåldtäkter av europeiska kvinnor. Våldtäkterna är som smutsiga tonårskalsonger, Va! skall jag befatta mig med dem!??

  Gillad av 15 personer

  • Jvk skriver:

   Lika glad som Nugent är, lika sura lät de på P1 i morse, jag svär, de ser hellre kärnvapenkrig än att Trump lyckas. Tänk er om det varit Obama, då hade man redan diskuterat i Oslo om man får ge fredspriset två gånger. Fan vad jag hatar etablissemanget, nu och alltid, ni blir aldrig förlåtna, må ni dela ert ålderdomshem med ensamkommande.

   Gillad av 13 personer

  • BTS skriver:

   Instämmer helt med JVK, tänk alla miljarder dollar amerikanska skattebetalare har betalat för Europas
   försvar sedan WW2, för att inte tala om alla amerikanska liv som offrats för Europas frihet.

   Men så fort det krisar till sig så skriker man; pappa kom och hjälp oss.

   Trump har helt rätt när han de facto säger att nu är det dags för Europa att stå på egna ben.

   🇺🇸

   Gillad av 3 personer

  • Stig Rydmark skriver:

   @JVK ”På denna blogg som verkar uppfostrade att tycka illa om USA”.
   Du tror det handlar om uppfostran!? Det handlar i själva verket om normal intelligens och kunskap. När vi vet att USA i samband med Nûrnbergrättegångarna ”importerade” tusentals nazister och krigsförbrytare, bl a Klaus Barbie, Vietnamkriget och de senaste decenniernas krigföring i Mellanöstern, förstår normala människor att man inte längre kan glorifiera USA pga deras insats i WWII.
   Usa är skyldig till 20 miljoner människors död och satt Mellanöstern i brand, skapat IS och skapat enorma flyktingströmmar. USA har haft 21 år av fred sedan 1776 och inte hållit ett enda av c:a 400 avtal med USA:S indianer.
   Du får acceptera att jag och andra inte köper ditt gullande med USA. USA är en skurkstat.

   Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Det är just den skurkstaten; ”the Deep State” (det militärndustriella komplexet i samarbete med bedragarna i säkerhetstjänsterna, medierna och bankväsendet) som Trump nu håller på att ta itu med.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    QED, när folk i ett samtal säger att deras position bygger på vedertagen kunskap, hemliga källor, eller vetenskaplig konsensus så,vet man vad klockan är slagen.Normala människor som använder teknik från USA (datorn, ipaden, iPhone, bilen osv) och som bor i ett land skyddat av USA borde genast flytta, även om det börjar bli ont om kommuniststater, Nordkorea duger fortfarande men det är USAs fel om de ger upp kommunismen så du får skynda dig. De vars position jag int delar ser jag nästan i 100% av fallen som hycklare.

    Gillad av 1 person

 5. Björn G skriver:

  Den socialistiska statens domar och dess dåvarande och nuvarande ombud.

  Pappan till 11-åriga Ebba Åkerlund som dödades vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm överklagar skadeståndsersättningen, rapporterar TV4 Nyheterna.

  Enligt mannen är skadeståndet på 60 000 kronor ”en förolämpning”.
  I stället kräver han 150 000 kronor i skadestånd och även 150 000 kronor i kränkningsersättning.

  Mannens advokat Thomas Bodström
  säger att tingsrätten inte tagit ”någon som helst hänsyn till de saker man borde ha gjort” och hänvisar framförallt till flickans låga ålder.

  Bodström som själv har bidragit till dessa ersättningsnivåer, som justitieminister!

  Gillad av 5 personer

  • Jvk skriver:

   60,000??? Det måste vara så att det gör det bara för att jävlas, det är väl mindre än när en ensamkommande får en tillsägelse i skolan? De skämtar med oss aprilo.

   Gillad av 3 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Vid trafiksäkerhets-investeringar räknar man med människovärde runt 23 miljoner för att bedöma satsningarnas rimlighet och då är det sådana utbetalningar som krävs för att skapa de rätta incitamenten. – Kompensation till efterlevande är en sak för sig.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Nej, vi skall inte beträda vägen som leder till ohemula skadestånd som vi själva måste betala oss. Det betyder ju bara att vi blir dubbelt bestraffade för muselmanernas gärningar.

   Vi vet hur vi skall bli kvitt islamismen.

   Gillad av 2 personer

   • olle reimers skriver:

    För en gångs skull stämmer inte din logik. Du måste börja i den andra ändan. Sverige har genom en felaktig politik medverkat till en persons förtida död. Då är det statens ansvar att kompensera för det.

    Vårt ansvar är att vi valt sådana företrädare för staten som försatt oss i den situationen. Då får vi betala för det.

    Ur den skadelidandes synvinkel saknar det betydelse att det drabbar dig och mig att för många personer som Akilov fått vistas i Sverige.

    Det är vårt skinn i potten; vårt demokratiska system! Dess följder får vi ta ansvar för.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Olle, du är kanske bekant med dagiset i Israel som tröttnade på att föräldrarna hämtade sina barn för sent och så att säga stal tjänster av dagiset: personalen var tvungen att stanna längre, vilket de inte alls ville? De införde ett skadestånd, en avgift som måste betalas när barnet hämtades för sent i brott med det avtal som ingåtts för att reglera dagisbesöken. Resultatet var inte, som dagiset hade förväntat sig, att det blev färre sena kvällar för personalen, utan att det blev FLER! Det som tidigare hade varit ett brott, en omoralisk händelse som smärtade i själen men inte kostade något i pengar, hade nu blivit en handelsvara. Visst, för två hundra spänn köper jag mig lite extra barnpassning vid behov.

    På samma sätt reagerar folk på förekomsten av försäkringar, som ursprungligen var tänkta som ett sätt att dela på risken för olyckliga händelser som inte drabbar alla i ett kollektiv, men säkert några. De tycker att inbrott numera är ett mindre allvarligt brott, eftersom försäkringen betalar. På motsvarande sätt fungerar andra ”skadestånd”. De förvrider den moraliska uppfattningen. OK, för två mille låter jag Ahmad våldta mid tioåriga dotter, för fyra får han köra över henne med lastbil.

    Det är inte OK!

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Givetvis har du rätt i att systemet borde göras om. Men nu har vi valt det här och då får vi ta konsekvenserna.

    Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   DO hade sannolikt gett mer i skadestånd för en vägrad handskaking…
   Allah påstådda kränkningar ges högre skadestånd!

   Lägg ner Sverigefientliga DO,
   en Myndighet vi kan vara förutan!

   Gillad av 1 person

 6. Björn G skriver:

  ”Han menar på allvar att USA genom att vara så framgångsrikt och generöst låtit sig hunsas av världens lycksökarländer.”

  Sverige har drabbats av personer med lycksökarfeber.

  Ramberg: Ovanligt med så stora reduceringar
  Nästan hälften av målsägandebiträdena i terrorrättegången nekas en tredjedel eller mer av sin begärda ersättning. Det är ovanligt, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till Sveriges Radio Ekot.

  – Jag kan bara konstatera att domstolen har reducerat i hög utsträckning, säger Ramberg.
  Skälet till att deras ersättning reduceras är att Stockholms tingsrätt anser att en del av biträdenas arbete varit onödigt.

  De är dessa personer som benämns parasiter på samhällskroppen!

  Gillad av 5 personer

 7. Elof H skriver:

  Listan på vad Obama åstadkommit är extremt kort, därav är det logiskt att en president som är hans totala motsats är bättre lämpad för ämbetet. Mycket sällan en ”Nice guy” är rätt man.

  Gilla

  • Jvk skriver:

   Aja, anarki i Libyen, många avhuggna huvuden av IS och våldtagna småflickor, sexslaveriet har fått ett uppsving. Han har också väckt rashatet till liv i USA igen, nog har han gjort en del.

   Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Obama måste ha varit en av de sämsta Presidenterna genom tiderna?
   En Amerikansk variant av Reinfeldt, som ville sänka sitt land…

   Men det omdömet gäller nog inte här i Sverige…

   Inte nog med det så fortsätter han att på alla sätt,
   både före och nu efter avgången,
   att obstruera, djävlas med sin efterträdare…

   Har byggt upp en parallell organisation,
   för att försöka avsätta Trump…

   Detta har ALDRIG inträffat i USA:s historia!

   Det HAR VARIT KOTYM,
   att en avgången President inte lägga sig i politiken efter avgång!

   Men han vill väl försöka rädda sitt eftermäle…

   Som landsförrädare förtjänar han att belönas med ett rep!

   Gilla

   • Gunnar Karlén skriver:

    Jimmy Carter skall nog inte underskattas! Han verkar mycket klartänkt nu som 93-åring och ser inte ut att gå i någons ledband. Det är positivt!

    Gillad av 2 personer

 8. Elof H skriver:

  Förutom tullar så har EU och många andra länder andra typer av handelshinder i långt större utsträckning än USA. EU har t.ex. en massa hinder för vad mat får kallas om det inte tillverkats i rätt region.

  Gillad av 2 personer

 9. Bo Svensson skriver:

  Att få till verklig frihandel, är villkorat med en massa annat och kommer inte att bli av förrän alla är överens om att användning av våld och hot skall vara för att upprätthålla rättsordningen och rättsordning innebär, att man vinner fördelar i kraft av sina förtjänster: Man skall vara nyttig. – En rättsordning att ta på allvar skall resultera i framlängesutveckling för naturen och livsmiljön och för att människosläktet skall utvecklas framlänges, är det i kraft av sina förtjänster man breder ut sig på andra mindre förtjäntas bekostnad.

  Som förlaga till en global rättsordning kan man använda min rekommenderade lösning på MÖ-konflikten: Ett regionalt grundskattesystem med avgifter på förfogande och täkt av begränsade och eftertraktade naturresurser (territorium, odlingmark, olja, vatten, fisk o s v), och att intäkterna fördelas på befolkningen enligt principer som gynnar återhållsam reproduktion. – Krav på ekonomisk garant för att omfattas av rättsordning och utbetalningar efter våldsbrott på den nivå som krävs, för fredens och trygghetens bevarande.

  Betalsystemet måste också ses över. Valutors värde vilar på den väldigt tveksamma rätten att skuldsätta framtida skattebetalare som inte gett sitt medgivande. (- Jag har en lösning på det också som jag ännu inte hittat något fel på.)

  Men allt pekar nu i motsatt riktning. – Man verkar ladda upp för ett Harmageddon.

  Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Det finns villkor för att frihandel skall kunna etableras. – Ett är t ex att det går att hålla reda på vem som är skyldig vem hur mycket och varför.

    Gillad av 1 person

 10. olle holmqvist skriver:

  Trump själv säger ”America first”, det gäller för amerikaner. För varje annan nation gäller
  detsamma. Per-Albin 1928: ”Sverige åt svenskarna-svenskarna åt Sverige”
  Högerledaren Arvid Lindman som införde rösträtt lika för alla män, byggde arbete och arbetarbostäder i Norrland, menade att Sverige skulle producera sin egen mat.
  Skyddad av skyddstullar.

  När jag var ung på sextiotalet festade jag och min kvinna: Riktig köttbit, entrecote och vin.
  Macon Rouge, en flaska, en gång i veckan. Var vi fattiga ? Idag kan det bli vin och köttbit varje dag. Men i Kävlinge, Helsingborg, Tomelilla, där slaktas inga djur. Biffen kommer från Brasilien.

  Som en automatisk telefonsvarare kommer politikeradelns svar: Det där bestäms i internationella avtal som vi skrivit på. Nu gäller att likt Gandi och saltskatten, hitta vägar att krypa runt de strypkoppel som den fria handeln med livsmedel innebär. Förebild: Gandi och saltskatten. Vi får ännu ha potatis och bär på tomten – för eget bruk.

  Tänk om vi skulle bilda odlarkooperativ – för eget bruk. Bostadsrättsföreningen köper in en gård-och producerar sin egen mat, för eget bruk.Två anställda yrkesfolk sköter driften, en bokföringskunnig pensionär, får en oavlönad men meningsfull syssla, andra i föreningen får frivilligt vara med om skörd och slåtter. Man anlägger fiskodling.och energiskog….Utopi ?

  Gillad av 5 personer

  • Rune skriver:

   ” andra i föreningen får frivilligt vara med om skörd och slåtter. ”
   —————————
   Då gäller det att de är kunniga i att köra och arbeta med de tunga maskiner som krävs för dessa jobb.

   Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    föreställde mig faktiskt folkuppspel med slåtterkarl och räfserska

    gå in på 14 min
    annars finns nog dom ”kunniga” också

    Gilla

 11. lingongatanblog skriver:

  ” i den värld av skickliga och erfarna ämbetsmän som normalt driver nationernas och världens öden” och där gjorde min hjärna en tvärnit. Dessa skickliga individer som skapat euro-kris, subprime kris, bombat mellanöstern och nordafrika till ett kaotiskt tillstånd och därefter fixat en flyktingkris, som oförtrutet försöker provocera Ryssland för att återstarta kalla kriget m.m. De senaste 20 åren har västs ledare tagit en rad mycket dåliga beslut som inte gagnar befolkningen. Detta är den bakomliggande orsaken till den folkliga resningen i väst.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   A lot of Obama left-overs obstructing Trump!

   THE BIG swamp rat might be Rod Rosenstein…
   HAN skulle aldrig lyckas sälja en enda begagnad bil…

   Man undrar vem som rekommenderade honom som Deputy Attorney General…
   Den personen, önskade Trump garanterat allt ont!

   Gillad av 1 person

 12. oppti skriver:

  Han är ingen diplomat direkt med sin tydlighet.
  Rockström hade en krönika i DI som avslöjade lite skevhet i våra handelsförhållanden.
  Om den koldioxidskatt som vi i Sverige drabbas av på våra inhemska varor skulle läggas till på importen skulle detta ge ett ramaskri i omvärlden.
  USA har inte samma skatt men de har satsat på miljöåtgärder som inte drabbar andra länder ffa i Asien. Kanske dax att utjämna denna belastning?

  Gillad av 2 personer

 13. Samuel af Ugglas skriver:

  I snart tre generationer har Sverige genomsyrats osjälvständiga parasiter som tar för givet att socialisterna håller dem vid liv från vaggan till graven, med bl.a. amerikanarnas hjälp. Trump har genomskådat spektaklet och har tvingats åse hur europeiska politiker dragit amerikanarna vid näsan, dem och den mest lättlurade av dem alla hr. Obama.
  Trump agerar i Amerikas intresse, är det så svårt att förstå?

  Gillad av 2 personer

 14. Jvk skriver:

  Det är en ren fest att läsa MSM rubrikerna, DN: avtalet är uddlöst i stora bokstäver. Uddlöst betyder översatt att det finns en reell chans till nedrustning, inte som Iran-avtalet som gav Iran möjlighet att ifred utveckla kärnvapen.

  Det verkar som den tysta diplomatin bäst kan stoppas, på teknisk jargong, långt upp i röven. Tyst diplomati är en omskrivning för att stötta antisemiter och västhatare och terrorister världen över så tyst att vi inte får veta det.

  Gillad av 4 personer

 15. oppti skriver:

  Intressant att lyssna på Trump efter överenskommelsen med Kim.
  Skall bli spännande se hur våra media hanterar det om hälften av det han säger blir verklighet.

  Gillad av 1 person

 16. phnordin skriver:

  Trump är otvivelaktigt en komplicerad ledare för den som är van vid gängse traditionella umgängesformer och retorik i internationell politik. Han förefaller byta åsikt lika geschwindt som andre byter skjorta, och har en maktutövningsteknik som i mångt och mycket grundar sig på att vara oberäknelig. Fördelen med hans agerande är att allt vad PK-ism heter har kastats över ända och på så sätt öppnat för nya vindar

  Gillad av 2 personer

  • Jvk skriver:

   Tycker det är lätt som en plätt att förstå honom, jag tror det är mångårig svensk dumdryghet som övergått i pk-infekterande inre organ som gör det svårt, man är sjuk utan att veta om det. Det är bara svårt för att man vant sig vid lismande lögnare och att man köpt lögnerna om Trump. Han inser att när man hanterar fifflare och skurkar så måste man spela spelet, inte leka att man styra med den goda sidan av kraften:

   Gillad av 5 personer

   • Svea Krut skriver:

    Håller helt med en entreprenör och en byråkrat kan verka bra. En entreprenör börjart i byråkratin, märker att den är märklig och inte tydlig, denne tar då nästa steg. och det händer något. Mitt närmsta ex är Ingvar Kamprad,.Han märkte att man behövde köpa xx antal pennor och måste göra det si eller så, han gick runt problemet och sålde själv direkt, finns fler ex på detta i Världen

    Gilla

   • Björn skriver:

    Håller med! Tycker han håller en rak, tydlig och konsekvent linje på alla områden, och som jag också skulle vilja se mer av hos politikerna här hemma!

    Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Trump är en överlägsen spelare i maktens schackspel,
   både taktisk o strategisk…

   Svårläst precis som han lovade i valrörelsen!

   Honom vill man inte spela poker med…
   Inte ens Stefan ”Stenansiktet” Löfvén!

   Som gick ALL IN med extravalshotet!

   Gilla

 17. Jaxel skriver:

  Jag trodde main-stream nationalekonomi i Adam Smith anda sade att alla tjänar på frihandel. Och att hålla på och räkna på vem som eventuellt tjänar mest bara är destruktivt. Tycker mig ha förstått att Trump anger nationella säkerhetsintressen och inte ekonomi som skäl.

  När det gäller försvarskostnader så är det korrekt att Europa parasiterar på USA. Detta parasiterande är djupt olyckligt.

  För övrigt är det tragiskt om samarbetet mellan och inom Europa och Nordamerika inte fungerar. Ett sådant samarbete är oerhört viktigt för vår, både Europas och Nordamerikas, säkerhet och trygghet.

  Gillad av 1 person

  • phnordin skriver:

   Trump tror nog på frihandel, men han anser kanske att den fria konkurrensen och handeln med Kina har snedvridits pga av alla ockulta och statliga bidrag och hjälpinsatser till den kinesiska industrin som florerar. Det är handelsunderskottet med Kina som är det stora problemet för USA.

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Poängen med att engagera sig i försvar, är att få makt över sitt öde. – Om USA skall bestämma, får de betala också. – Kom inte migrationseländet också, i varje fall i Tyskland, som en följd av att man där fråntogs makten att sortera och påtvingades oönskat klientel?

   Gilla

 18. Trode skriver:

  Tull drabbar kunderna. Motiv för tull är att begränsa importen och gynna den egna industrin. USA har stort handelsunderskott som många tidigare uttryckt farhågor om. Nu är det tyst om det. Om tullar är rätt väg vet jag inte men det är rimligt att USA har lika höga tullar som andra länder. Likaså är det rimligt att USA inte skall bekosta andra länders försvar.

  Gilla

 19. villervalle03 skriver:

  I Sverige anser politiker att man inte ska förhandla med Åkesson som är folkvald, men har fel värdegrund enligt dom. Men Trump kan åka till andra sidan jordklotet för att förhandla med en diktator som har tusentalsliv på sitt samvete.Säger ganska mycket om Sverige och dess politiker. Dom kan stoppa deras värdegrund dit där solen aldrig lyser, tycker jag, men man har väl fel värdegrund.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Magstarkt att använda floskeln ”Allas Lika Värde”,
   när man inte ens kan samtala med varandra…

   En fjärdedel av Sveriges väljares åsikt är ju inte värda ett skit?

   Gilla

 20. O.t. skriver:

  När Europaparlamentet idag diskuterade budgeten kritiserade europaparlamentarikern Peter Lundgren (SD) det faktum att man inte planerar för det inkomstbortfall som blir följden Storbritanniens utträde, Brexit. Sverige ska betala än mer och man talar om ökade tullar.

  Det uppstår ett stort hål i EU:s budget när Storbritannien lämnar. Men istället för att banta budgeten, pågår resonemang inom EU hur detta hål ska fyllas med nya inkomster. Det är något som Peter Lundgren vände sig emot under debatten i parlamentet.

  – Man ignorerar totalt inkomstbortfallet som uppstår när Storbritannien lämnar detta hus. Istället ska högre avgifter tas ut från kvarvarande medlemsländer och egna inkomster ska skapas i form av tullar och dylikt. För Sverige föreslås en höjning med 15 miljarder kronor.

  Gilla

 21. lookslikeanangel skriver:

  Trump-style

  Jaha, vad ska en stackars kvinna säga.
  (Det där lät väl bra, ynkligast vinner)

  Jo,
  A doer is a doer, is a doer!

  Förresten
  Miljöpartiet säger att de behövs för planeten.
  Är det någon som vet vilken planet?!?

  Gilla

 22. olle reimers skriver:

  Det centrala omdömet om Trump. om man frågar Trumphatarna. är att han är för dum. På CNN idag skrev man att hans medarbetare lyckats få honom att skruva ner sin bombastiska stil när han träffade Kim. De kan inte föreställa sig att han kom på det alldeles själv.

  En del är så dumma att de tror att Trump är korkad, trots att alla- säger alla – som jobbat i hans administration; även flera som fått sparken, säger precis motsatsen. IQ 168 läste jag nyligen.

  Sanningen är nog den att de som är smarta, men som levat gott på den ordning som rått i Amerika som gynnar diverse ”fat cats”, inser att Trump är det största hotet hittills mot deras bekväma liv i ”The Swamp”..

  Stödet för den uppfattningen syns bäst i när man granskar hur talmannen Paul Ryan (R) och ett antal kollegor; s.k. never Trumpers, agerar. På alla sätt försöker man nu sabotera granskningen av justiedepartementet och säkerhetstjänsterna genom att söka hemliga uppgörelser över partigränserna som förhindrar att man får veta för mycket. Tack och lov har Trump supportrar också inom det republkanska partiet som velat rensa upp i träsket.

  Trump har en stil som avviker från vad man är van vid från politiska och diplomatiska kretsar. Han tar världen med storm. Det var den inte beredd på.

  Gilla

 23. Lars Strömberg skriver:

  Apropå Trump-Kimmötet:
  Nu tjattras det för fullt – bland alla dem som såklart INTE gjort något, förutom att just stå passiva och tjattra – om att dokumentet är vagt, diffust, tveksamt etcetera.
  Vem vann mest? Vem förlorade?
  Det finns MASSOR av utröstningsprogram och skit på TV att titta på istället, för dem med slika intressen.

  INGEN – före dessa två gubbar – har gjort något liknande detta möte tidigare.

  Ändå kommer dessa tjattergamar (journalister, politiker och vanligt löst folk) med all sin gnälliga, missunsamma attityd till detta fullständigt historiska möte.
  Vet hut och gå och lägg er!

  Gilla

 24. MartinA skriver:

  ”Så världen, inklusive Sverige, räknar med att USA återigen ska rädda oss om det skulle bli krig.”

  Ungefär som det romerska imperiet ”räddade” judarna på nollsjuttiotalet och hundratrettiotalet?
  USA ut ur Europa! USA har en hel kontinent för sig själv. Vad sjutton gör dom här? GO HOME!

  Gilla

 25. olle holmqvist skriver:

  Trumps erfarenhet är ju affärer, dvs förhandlingar med en motpart som vill ha levererat.
  Det betyder träning i förmågan hur ”kunden” tänker – önskar vad varför på vilka villkor.
  Politikerna har en flock väljare som inte omedelbart kan få et intryck av ”leverans”.
  Kunna hoppa in i skallen på den andre…Kim eller vad han nu heter.
  Trump kan.

  Gillad av 2 personer

 26. Carl Johan Törnell skriver:

  Jag vet inte riktigt vad artikeln syftar till, men Trump står för i princip allt jag har lärt mig att man inte skall göra. Dessutom har han fel i det mesta han gör. Frihandel är det som har skapat de enorma framsteg vi har sett de senaste 30 åren. Fri rörlighet för alla är bra för det ökar konkurrensen. Om vi inte tror på det vi själva håller på med, utan vill stänga in oss för att skydda oss, vad håller vi då på med?

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Frihandel som syftar till att göra en av pparterna till ett Särimnerkadaver som alla kan äta av är inte frihandel i dess riktga betydelse.

   Trump är affärsman och förstår vikten av frihandel. men han vill bara att den ska ske på lika villkor. Han är trött på att var mjölkkossa; det är allt!

   Gilla

   • ctornell skriver:

    Fast det blir ju knappast mer frihandel av att man inför mer handelshinder. Om USA betraktar sig som förfördelat borde man ju försöka få bort resterande handelshinder istället för att införa nya.

    Gilla

 27. ChristerE skriver:

  Ja man må säga vad man vill utan att bli trumpen.
  Men ser man till den ofantliga personalomsättning som skett under Trumps era,så bör den sätta ett historiskt rekord. The apprentice var rena barnleken då Potus hade att göra med renodlade amatörer. Nu trilskas folk med intellektuell stuns och politiska ambitioner med såväl egen erfarenhet som ideologiska mål,samtidigt som Potus twittertummar växer sig till att bli morötter.
  Han må ha vilka själ som helst att lyfta sina mål ifrån sin tidigare kampanj och till sin egna hejaklack.
  MEN att sitta i knät på Putin och omfamna Kim Jong-Un samtidigt som han är mer än oförskämd till sina Nato-medlemmar,Merkel och May,det borde förpassa honom till något mer stillsamt,typ tomatodling,den grabben lider inte bara av total hybris,han är även totalt tondöv för omvärlden,behöver vi verkligen ytterliggare en sådan världsledare?

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Jag har full förståelse för din inställning om det är så att du hämtar din information om the Donsld från CNN och DN.

   För att få en lite bredare bild av fenomenet bör du kanske ta och titta lite på resultatet av hans presidentskap hittills (och kanske t.o.m. jämföra med din idol, Barack Obamas).Just dag kablas det ut bilder över världen hur Nordkorea monterar ner sin viktigaste avskjutningsramp, hur ayatollorna skakar i sina kaftaner, hur BNP stigit från 1.5 till 4.5 procent, hur han har fått upp delar av gänsskyddet mot söder, hur hans popularitetssiffror skjutt i höjden.

   Han har dessutom på et föredömligt sätt tagit itu med Europas ansvarslösa ledare som Theresa May, Angle Merkel och Eugene Macron.

   Han rensar i Washingtonträsket så att det står härliga till. Pedofilringarna med många ledande politiker och Hollywood i spetsen börjar brytas upp.

   Vad klagar du på? Att han säger ”tremendous” femtio gånger om dagen?

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    De finns överallt. Hillary hjälpte en av de inblandade i försöket att smuggla barn från Haiti till att få ett nytt jobb. Utrensning pågår i Hollywood. Ett stort antal personer väntar på att bli stämda.

    Jeffrey Epsteins Lolitaflyg har varit populärt i Washington.

    Pedofilin är ett välkänt utpressningsredskap.

    Det finns hur mycket somm helst. Du måste läsa på lite.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.