Fakta i frågan

Patrik Engellau

Dagens Nyheter har startat en artikelserie vars namn återfinns i rubriken ovan. Tidningen undersöker sådant som ”Ökar inkomstklyftorna?” och ”Hur bra är den svenska sjukvården?”. Svaren levereras med diagram och tabeller och resonerande text. Den vetenskapliga ambitionen understryks av att två nationalekonomiska forskare – Laura Hartman och Lars Calmfors – engagerats för att ”minska riskerna för felaktiga slutsatser”.

Detta är imponerande och lovvärt. Men jag, som möjligen är paranoid, är en anhängare av devisen att zebran är ett randigt djur och ränderna går aldrig ur. Dagens Nyheter, särskilt kulturredaktionen, tillhör, tillsammans med Svenska kyrkan och några andra framstående institutioner såsom Sveriges Television, den politiska korrekthetens starkaste bastioner. Vad händer när den politiska korrektheten ska pröva på att vara vetenskaplig?

Den 11 maj rapporterade Dagens Nyheter fakta i frågan ”Har våldtäkterna ökat?”. Dagens Nyheters ”svar i korthet” är följande:

Antalet polisanmälda våldtäkter har ökat, men ökningen beror sannolikt till stor del på att lagstiftningen har ändrats. Definitionen av våldtäkt har breddats.

Dagens Nyheter pekar på fyra eller fem lagändringar från 1984 till 2013, till exempel 1998 då lagen ändrades ”så att även annat sexuellt övergrepp än påtvingat samlag kan klassas som en våldtäkt. Det handlar om fall där handlingen kan anses vara så kränkande att den är ’jämförlig med påtvingat samlag’”.

Jaha, tänker jag. Det är klart att det blir fler anmälda våldtäkter om våldtäktsbegreppet utvidgas på det sättet. Och det är den poängen Dagens Nyheter gör. Men då försöker jag tänka ett steg till. En handling som är ”jämförlig med påtvingat samlag” måste väl ha varit olaglig redan före 1998 även om den inte klassificerades som våldtäkt? Eller var sådana handlingar lagliga? Om de tidigare var olagliga måste de tidigare ha redovisats under en annan brottsrubrik. I så fall borde man, om man vill vara vetenskaplig, summera antalet fall under de två brottsrubrikerna för att få en rättvisande bild av utvecklingen och därmed inte kunna skylla på begreppsglidning. Men det gör inte Dagens Nyheter, troligen, säger paranoikern i mig, för att det skulle kunna visa att problemet inte bara är att lagstiftningen ändrats.

I ett fall gör dock Dagens Nyheter nästan som jag begär:

En del brott som numera räknas som våldtäkt klassificerades tidigare som sexuellt tvång. Det är tydligt i anmälningsstatistiken att det finns “överflyttningseffekter” mellan olika kategorier sexualbrott, eftersom antalet anmälda våldtäkter ökade kraftigt samtidigt som antalet anmälda fall av sexuellt tvång gick ner i samband med förändringen av lagstiftningen år 2005:

Min metod hade varit att gå ett steg till och lägga ihop antalet anmälda tvångs- och våldtäktsfall, alltså att summera de två kurvorna ovan, för att se vad som egentligen hände. Men det gör inte Dagens Nyheter. I stället resonerar tidningen lite löst om ett faktum som hade varit jättelätt att fastslå med min metod:

Det är oklart om minskningen av antalet anmälningar rörande sexuellt tvång motsvarar hela ökningen av de anmälda våldtäkterna.

Man behöver inte vara professor i statistik för att med ögonmåttet ana att de sammanlagda kurvorna måste peka rejält uppåt. Men för den som inte litar på ögonmåttet så tog jag siffermaterialet, som ligger på tidningens hemsida, och adderade tvånget och våldtäkterna för att få klarhet. Så här blev det:

Lätt som en plätt att se att sexualbrottsligheten mätt på detta sätt ökat rejält – med över 600 procent – under dessa 42 år. Det har här troligen mycket litet med breddade definitioner att göra. Zebran är fortfarande ett randigt djur.

PS Överkurs i metodfrågan: Om man på allvar ville undersöka hypotesen om att ökningen av antalet våldtäktsanmälningar beror på begreppsglidning så tror jag att man med start från våldtäktsanmälningsstatistiken för varje år måste a) lägga till det antal anmälningar som före någon viss lagändring rubricerades under annan brottsbenämning samt b) dra bort anmälningar som avser handlingar som före lagändringen var tillåtna. Då skulle man, om jag fattar rätt, få en sifferserie som var rensad för begreppsglidning. Ett himla jobb, förstås.

75 reaktioner på ”Fakta i frågan

 1. Isabella skriver:

  Här är en till paranoiker.

  Jag fick aldrig någon riktig ordning på hur man resonerat hos DN om våldtäkter, sexuellt tvång och alla begrepp som omfattas av när en människa tvingar en annan att mot sin vilja vara delaktig i sexuella handlingar. Där offret är i normalt eller i hjälplöst tillstånd.

  Varför kan vi inte tala om kultur?

  Kulturella skillnader existerar. Många män som kommit till Sverige senaste åren har inte samma syn som vi på hur man umgås kvinnor och män emellan.

  Varför kan vi inte tala om att vi i Sverige upplever denna kultur som medeltida?

  Varför duckar vi för det faktum att i många muslimska länder är det inte brottsligt att slå sitt barn eller sin hustru i uppfostringssyfte?

  Varför kan vi inte tala klarspråk om att det är vanligare med danspojkar i Afghanistan än i Sverige?

  Varför kan vi inte tala klarspråk om våldtäkter?

  DNs vetenskapliga rapportering är förvillande och i mitt tycke, bortförklarande. DN gör allt för att förklara att i Sverige är det naturligt med våldtäkter sedan urminnes tider och det har ABSOLUT inget med invandring från muslimska länder att göra. Snarare ändrad lagstiftning. Man tar sig för pannan.
  Tror de att vi är dumma?

  Vi som på mycket nära håll umgåtts med dessa, enligt de själva barn, som personal på boende för ensamkommande barn och som god man för samma grupp. Vi har sett, vi har hört, vi har bevittnat. Men att säga något för flera år sedan var lika med att mista anställning och bli kallad för antidemokrat och andra tillmälen.

  Gillad av 19 personer

  • Björn G skriver:

   DN har lärt sig att sakliga argument inte behövs, för dem gäller det att ‘förolämpa’ läsaren med sin osaklighet.
   Vänstern har, genom DN:s försorg, gett oliktänkare namn som: Vidrig, narcissist, debil, psykopat, rasist, och hatare, dvs. inte mycket till argumentation kan man tycka.

   Detta visar tydligt att det är meningslöst att diskutera kring PK-media, att de överhuvudtaget skriver såhär är ju ett tecken på ren desperation, de känner att vinden har vänt och nu börjar de bli rädda.

   Vi vet, att de (på senare tid) aldrig har fört en vettig dialog, för de har ju en tro, en vänstertro, som de har anammat och sprider, utan eftertanke eller omtanke om sina läsare (eller Sveriges folk).

   Inte undra på att tidningsupplagan rasar!

   Gillad av 5 personer

  • Jan Andersson skriver:

   DN är bara ute efter att sälja prenumerationer och lösnummer. Om du blir förvirrad av en artikel ena dagen kanske du köper tidningen nästa dag också för att få ett klarläggande.

   Gilla

 2. Vaknauppnu skriver:

  Bra Patrik, klä av dom ännu mer om det ens är möjligt. De är ju redan nakna. Nu kanske vi under skinnet. Och kanske det bara helt enkelt är så att där är allt ruttet?

  Gillad av 7 personer

 3. Björn G skriver:

  ”Men jag, som möjligen är paranoid, är en anhängare av devisen att zebran är ett randigt djur och ränderna går aldrig ur”.

  Är zebror vita med svarta ränder eller svarta med vita ränder, blir då frågan?

  Länge ansåg man att zebror är vita med svarta ränder – men genom embryologisk forskning menar man nu att det förhåller sig precis tvärtom.

  Är vi förvånade över att ‘senare forskning’ har kommit fram till att Zebran i grunden är svart och att DNs ‘forskning’ i ‘heta ämnen’ alltid ger Zebraresultat!

  källa: http://www.norstedts.se/nyheter/138664-ar-zebror-vita-med-svarta-rander-eller-svarta-med-vita-rander-

  Gillad av 3 personer

 4. Lilla fröken PK skriver:

  Man borde lägga till en kurva som visar inflödet av migranter från Mena.
  – Samvariation, sa Bill
  – Socioekonomiska faktorer, sa Jerzy
  – Rasism, sa Svenska FN- förbundet

  Gillad av 13 personer

  • Jan Molin skriver:

   @Lilla fröken PK: jag håller med! Om man studerar Patriks sammanlagda kurva ser man en intressant sak: den i ett par år flata kurvan 1990 – 1991. Luciabeslutet togs av Ingvar Carlsson, Socialdemokraterna, just 13 december 1989. Så då blev det ”lungt” ett tag avseende ökningen av våldtäkter för de svenska kvinnorna. Sedan återupptogs massinvandringen av sosseriets Göran Persson, och våldtäktsökningen tilltog igen. De vill ha det så, den heliga massinvandringen står över allt för sjupartierna.
   Och som jag skrivit en del om tidigare, 1995 undertecknade 9 europeiska länder Barcelona-deklarationen som stimulerar invandring av MENA-folken! Orsaken? OPEC hotade med indragna oljeleveranser. Sverige skrev på detta avtal 2011 av Lena Hjelm- Wallen (S!) under Reinfeldts regim! Och fick vi veta vad som var pågång? Nej! Visste journalisterna? Troligen, men de höll tyst som vanligt.

   Gillad av 6 personer

 5. brrr skriver:

  Enligt NTU förra året har anmälningsbenägenheten minskat kraftigt, blott 11% av våldtäkter anmäls. Tjejer vet att anmälan inte leder till upprättelse, utan bara mer förnedring, och oftast att utredningen läggs ner.

  Gillad av 7 personer

  • Björn skriver:

   Dessutom vet vi inte hur många våldtäkter som INTE blivit av, pga att flertalet kvinnor, radikalt har förändrat sina beteendemönster under senare år! Statistiken påverkas naturligtvis av att de flesta inte längre vågar gå ut ensamma på kvällar och nätter!

   Gillad av 2 personer

   • Jvk skriver:

    Precis, det är inte lätt att kvantifiera det tänkande människor vet, nämligen att Sverige är utsatt för sexuellt barbari av samma dimensioner som i krig.

    Gillad av 3 personer

 6. svenne skriver:

  ”Antalet polisanmälda våldtäkter har ökat, men ökningen beror sannolikt till stor del på att lagstiftningen har ändrats. Definitionen av våldtäkt har breddats”.

  Det här trixandet med statistik för att förbättra – eller försämra – en företeelse som man av någon anledning har tagit ställning till är något som jag tycker kan betraktas som rent bedrägeri.

  Hur i hela friden kan man t.ex påstå att arbetslösheten minskar när det under en period på några månader anlänt tiotusentals människor utifrån som överhuvudtaget inte är kapabla att försörja sig själva genom arbete. T.ex. ”sysselsättning” är ju ett begrepp som många kan smusslas in under och detta är ju så luddigt att det inte borde tillåtas att användas.

  ”Två forskare – Laura Hartman och Lars Calmfors – engagerats för att ”minska riskerna för felaktiga slutsatser”.

  Det borde vara så att forskare som yttrar sig – och tar ställning – angående något aktuellt ämne som kan betraktas som ”känsligt” skall redovisa sin politiska hemvist. En del vet man ju var man har som t.ex Jonas Hinnfors (S) och Ulf Bjereld (S), men annars är det magert.

  Av någon anledning är just sexualbrott ett alltför inflammerat ämne att granska med öppna ögon. Men det beror nog på att denna företeelse är en dominerande faktor då det gäller baksidorna av haveriet med invandringspolitiken, och då försöker man att smussla så mycket som möjligt för att ingen skugga skall falla över detta politiska vansinne.

  Gillad av 7 personer

  • Jan Andersson skriver:

   En forskare borde inte ha någon öppen politisk hemvist eller vara vidskepliga och tillhöra en kyrka. I stället vara öppen för alla alternativ. Annars är de bara personer som typ har genomgått en forskarutbildning.

   Gilla

   • Svenne skriver:

    Jan Andersson.

    Men det ju vara så att en forskare – utan angiven politisk hemvist och med stor auktoritet – använder sig av rapporter och olika mediala plattformar för att föra ut ett budskap under en täckmantel av objektivitet. Han kan, i det fördolda, vara oerhört engagerad i något politiskt parti, eller någon annan organisation, och kan härigenom på ett subtilt sätt smyga in åsikter som t.ex.kan påverka ett valresultat.

    Detta förfarande är ju möjligt då det gäller forskning inom områden som handlar om politik, sociala frågor etc. Detta medan forskare inom det naturvetenskapliga området inte kan vinkla rapporter på samma sätt utan att bli avslöjade och detta främjar ju en krass -och opartisk syn inom just denna disciplin.

    Gillad av 1 person

 7. Jan Bengtsson skriver:

  Man vågar kanske inte undersöka?

  En gyllene regel i kulturella ”forskningssammanhang”,
  undersök aldrig om Du riskerar att få fel svar…

  Dessutom måste man väl rimligen särskilja två saker?

  ARBETSKRAFTSINVANDRING,
  från likartade kulturella Europeiska kontexter,
  gentemot FLYKTINGINVANDRING från 3e världen!

  Numera från kulturellt närmast (ointegrerbara) aparta kulturer,
  med en för oss totalt väsensskild religion…

  Vi fick på 90-talet många båtflyktingar från Vietnam…

  Har vi någonsin hört talas om dem,
  i sammanhang som GRUPPVÅLDTÄKTER?

  Detta moderna fenomen,
  är huvudsakligen relaterat till MENA-regionen,
  numera sannolikt även Afghanistanska flyktingar…

  Kan man i så fall se något välkorrelerat samband)
  Typ religion eller patriarkal kultur…

  Gillad av 2 personer

 8. Magnus Rosensparr skriver:

  Det är inte vare sig bristande förmåga eller lathet som ligger bakom DN:s bristfälliga redovisning. Det är ett medvetet försök att mörka, dölja och skapa förvirring kring den uppenbart katastrofala ökningen av sexualbrott i Sverige. DN missleder avsiktligt allmänheten med sin aktivistiska agenda, och sviker grovt sin journalistiska uppgift.

  Gillad av 13 personer

 9. Kungskobran skriver:

  Hej Patrik
  En stor osäkerhets faktor i sammanhanget är anmälningsbenägenheten, jag kan tänka mig att den har ökat på senare år, vad som emellertid talar emot är att polisen ändå lägger ner så det är meningslöst att anmäla.
  Intressant vore att veta om anmälningsbenägenheten har ökat efter #metoo upproret.

  Gillad av 1 person

 10. Hovs_hällar skriver:

  Bra jobbat Patrik!

  Det handlar alltså om en ungefär SJU GÅNGER högre förekomst av våldtäkter numera jämfört med 1970-talet. PK-sektens vanliga papegoj-svar är att ”anmälningsbenägenheten har ökat”

  Om man däremot erkänner vilken katastrofal utveckling detta faktiskt är, så hamnar asylinvandringen genast i fokus. Det finns data som visar på en helt massiv överrepresentation av MENA-folk bland förövarna, något som PK-politrukerna desperat försöker förneka.

  PK-politrukernas förfalskning av verkligheten är ett hot mot hela vår civilisation. Samhället kan inte längre fungera som det var tänkt, om lögnen styr myndigheternas handlande. Det blir som att leva under ockupation från en främmande makt.

  Gillad av 9 personer

 11. Lars-Olof Svensson skriver:

  Det samma gäller Örstadius (DN) artikel om att nyanlända lättare eller snabbare nu får jobb än tidigare och färre får försörjningsstöden. Men han berör endast i förbigående vad förvärvsarbete är i SCBs statistik, en timmars arbete i veckan i november och han berör överhuvudtaget inte effekten på statistiken av alla ålägganden i regleringsbrev från regeringen till myndigheter att skapa arbetstillfällen för nyanlända som te x att kopiera papper eller agera mottagningsvärdar på tex myndigheter. Och när det gäller att andelen som får försörjningsstöd verkar det vara riktigt att denna andel gått ned men å andra sidan har andelen som får etableringsersättning gått upp, i tex Rinkeby från 5,1 % 2011 till 22,8 % 2016 ( nyanlända med vistelsetid 0-1 år). Etableringsersättning är just till för att nyanlända inte ska behöva söka försörjningsstöd. Vem som vill kan besöka SCBs statistik för URB och LUA-områden (Husby, Rosengård, Ronna, Araby …), http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Temaomraden/Integration/Statistik/Registerdata-for-integration/

  Gillad av 6 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Prexist. Dessutom hör jag att det anställs ”nya svenskar” för att sortera och dela ut brev, vilket förklarar varför det har blivit så’na problem med postens brist på tillförlitlighet.

   Gilla

  • Tjalle skriver:

   ”Minst en timme i veckan. Gärna utan betalning.”
   Så var definitionen på att ”vara sysselsatt” för några år sedan.
   Och så jämfördes svensk sysselsättning med andra europeiska länders vars definition säkert är lite annorlunda …
   Eller jobbar andra länders sysselsatta också ”minst en timme i veckan” ?

   Gilla

 12. Autora skriver:

  I totalitära stater finns det ett Sanningsministerium, som ofta är identiskt med Propagandaministerium. Det har vi Sverige. Media, och DN, är ett. Ett tag hade regeringen en websida med ’myter om invandringen’. Det var nu inga myter utan det visade sih att ’myterna’ var sanning.

  Gillad av 4 personer

  • plq017 skriver:

   Vi har numera ett Sanningsministerium i Sverige. Det leds av Vinnova, och de har just fått 13,5 miljoner för att starta sin verksamhet. I gruppen som samverkar ingår SvT/SR, DN och SvD.

   Gillad av 2 personer

 13. 5ven55on skriver:

  Om Laura Hartman och Lars Calmfors inte problematiserar frågeställningen utan är så tendensiösa som du beskriver så har de förverkat allt förtroende och bör genast fråntas sina titlar. En akademisk titel ska stå för sanningssträvan och hederlighet. Oärliga forskare drar hela institutionen i smutsen.

  Gillad av 4 personer

 14. Politisk flytkraft skriver:

  Vid statistisk analys kan man välja att zooma ut eller in – eller både ock. Att zooma in kan handla om att välja ut en viss typ av företeelse, och granska den extra noga. Gå på djupet i detaljer. Och den vägen försöker blotta mer djupgående samhällsförändringar, rentav hitta större trendbrott.

  Man kunde då på DN ha valt att syna fenomenet gängvåldtäkter. Blottat ålder, kön, social bakgrund, bostadsort, kulturell identitet och även olikartad etnicitet bland dömda förövare. Och kanske även borrat vidare via djupintervjuer med ett slumpartat urval av både offer förövare. Och den vägen försökt blotta mer detaljerade variabler, med bäring på den mer övergripande statistiken.

  Det valet hade nått in i mänskliga förhållanden, attityder, psykologi, generell kvinnosyn och olikhet i kulturella värderingar.

  Vet inte om DN som tidning väljer att ducka för analytiska detaljer av den sorten. För det behövs inte mycket fantasi till, för att ana en viss sprängverkan inom ämnesområdet. Vi lever inte i en tid när otvungenhet, ärlig klarhet och ren neutralitet står särskilt högt i kurs, även om många i munväder talar om vetenskaplighet.

  För även hanterande av vetenskapliga fakta går snabbt ned sig i ett kulturellt värderingslandskap. Där tidsandan i sig utgör en begränsning. Fakta hämtar snabbt emotionell färg från samhället i övrigt. All politik ha hu valt sina egna färg. Och historien själv bär även den på sina.

  Denna typ av ängslan anar man från DN:s håll, men även från myndigheten Brå:s sida. Man tycks värja sig för att simma ut på allt för djupa vatten. Man räds samhällets politiska mal- och underströmmar. Och själva vill man fortsatt flyta på den egna politiska korrektheten.

  Men verkligheten själv låter inte vänta på sig. Den tvingas vi alla leva i och under, med eller utan undersökningar och mer djupgående analyser.

  Gillad av 4 personer

   • Jvk skriver:

    Jo det är populärt. Mera sällan får man läsa om skolflickor som blir våldtagna och sedan nerkissade i grupp i någon liten svensk idyllisk by. Snart bakom varenda korvatjolla.

    Gilla

 15. MartinA skriver:

  Våldtäkt är ett särskilt brott därför att det syftar till att tvinga på andra din avkomma. Detta glömde. vi bort. Lagändringarna flyttar fokus till upplevelse. Istället för det verkliga brottet som handlade om aggressiv reproduktion, statusfusk och kamp mellan grupper.

  Gillad av 6 personer

 16. Aha skriver:

  Tino Sanandaji gör också tummen ned för DNs granskning. Han gör det den 10 maj på Facebook, bl.a. skriver han att DNs resonemang att antal inläggningar p.g.a. grovt sexuellt minskat med 3% inte visar på att våldet minskat. Det är nämligen så att under mättiden har antalet vårdplatser minskat rejält, folk skickas hem fortare.

  Det finns dock mycket DN skulle kunna faktagranska;
  – hur många har haft reella asylskäl de senaste decennierna?
  – hur stor är sannolikheten att återsändande afghaner råkar drabbas av terrorattentatt? (Försumbar, men media är ändå angelägna om att rapportera om terrordåd från Afghanistan)
  – vad är notan för senaste decenniets invandring? Över 1 000 miljarder?
  – hur många hatbrott har blivit anmälda mellan invandrade grupper?

  Så där skulle det hålla på för hela migrationsproblematiken som är uppbyggd på en enda stor lögn om att invandring är bra.

  DN och övrig riksmedia har gett sig ut på minerat område som de naturligtvis kommer att undvika så mycket som möjligt.

  Gillad av 9 personer

  • Palle2 skriver:

   AHA: Många bra trådändar att börja nysta i, som du anger. Ett tilläggsförslag:
   Hur stor andel av asylsökare under de senaste tio åren har medvetet agerat så att de maximalt försvårat bedömningen av asylskälen (t.ex. genom att förstöra sina ID-handlingar)?
   Detta slags agerande var ju en bidragande orsak till de långa handläggningstiderna från Migra-tionsverkets sida efter 2015 års massinvasion – detta i sin tur har lett fram till frågeställningen om de 9000 afghanerna, dvs att deadline passerades är i hög grad orsakat av detta slags agerande från de asylsökandes egen sida. Från twitter (Steget efter):
   https://pbs.twimg.com/media/DaKBaqBWsAAh-1-.jpg:large

   Gillad av 1 person

 17. Östrahult skriver:

  Det är väl just med anledning av texter som denna som DN vill ha bort ”hat-siterna”. Det finns bara en långsiktigt hållbar lösning: säg upp prenumerationen på DN (och på SVD)

  Gillad av 3 personer

 18. KristinaF. skriver:

  Flera här har skrivit om kulturella skillnader. Här är en utmärkt artikel i ämnet.
  https://www.svd.se/svensk-sexualsyn-ar-ett-undantag. Och jag undrar hur många flickor och kvinnor som ska offras innan vi talar om dessa mäns kultur? Jag tror inte på information och attitydförändringar hos dem. Möjligen att det skulle kunna vara ett inträdeskrav till Sverige.
  Inga våldtäkter och inga sexuella övergrepp, annars får ni inte beträda landets gränser. Det talas för lite om offren. Mest om vad synd det är om dessa män. Och jag förstår inte heller varför så många svenska kvinnor och män så gärna vill ha dessa unga män här i Sverige, till vilket pris som helst verkar det som. Vad har de för något som gör att alla anständiga gränser överträds?

  Gillad av 6 personer

 19. oppti skriver:

  Socioekonomiska skäl talar väldigt mot all invandring!
  De som kommer hit får väldigt mycket högre status än de som stannar.
  De får även betydligt lägre nivå än medelsvensken.
  Två orättvisor på en invandrad!

  Gillad av 1 person

 20. Klas the skriver:

  DN har samma nedlåtande syn på kvinnan som de som våldtar. De vill att det skall fortsätta, helst öka. Deras vapen är att lura kvinnorna med artiklar som denna.

  Gillad av 1 person

 21. Jaxel skriver:

  Så här skriver Sarnecki i DN 2016:

  ”Brottslighetens omfattning är förhållandevis svår att studera. Kriminologer är dock överens om att nationella trygghetsundersökningar (NTU) är den bästa källan till att undersöka utsattheten för flera typer av våldsbrott..”
  medan dödsorsaksstatistiken och Brå:s ”konstaterade fall av dödligt våld” Det framgår att ”flera typer av våldsbrott” inkluderar sexualbrott (1).

  NTU visar en katastrofal utveckling av sexualbrotten under senare år (2). Utvecklingen borde föranleda tillsättandet av någon sorts kriskommission. Emellertid finns en slutsats av utvecklingen som är mycket svår att bortse från, således avstår PK-eliten, inklusive DN, förstås att prata om detta.

  1. https://www.dn.se/debatt/okad-invandring-leder-inte-till-okat-antal-brott/?forceScript=1&variantType=small

  2. https://www.bra.se/brott-och-statistik/statistik-utifran-brottstyper/valdtakt-och-sexualbrott.html

  Gilla

 22. Jvk skriver:

  Etablissemanget spelar högt det förstår vi alla, de sätter allt på rött och känner croupieren men hur kan denna mörkläggning uppdagas, för verkligheten är som den är, antalet kvinnor och barn som våldtas i Sverige är vad det är, alldeles oberoende av BRÅ och DN, så hur kan folk själva upptäcka detta när etablissemanget har satsat sin framtid på allas lika värde och att ingen våldtar mer än någon annan? Vanligt folk har då bara en mekanism kvar, nämligen egen erfarenhet, ens eget barn råkar ut för något, ens syster, ens kusin, ens mor, eller granne. När denna kork då flyger ut så kommer hatet att vara massivt, alla inlärda argument kommer att väga lätt, allt prat om rasism och allas lika värde kommer att väga fjäderlätt när det rör ens egna. Hämndlystnaden kommer att bli enorm, vi som tänker själva känner det redan, snart kommer alla att känna likadant. Hat, och önskan om hämnd.

  Gillad av 8 personer

 23. Bertil Rolf skriver:

  Bravo Patrik!

  Denna site är som allra bäst med detta slags kvantitativa beskrivningar och analyser.

  Både siffrorna ovan och Dina tidigare siffror som redovisat det fortfarande höga antalet beviljade asylansökningar belyser vad som händer bakom fasaden i Sverige.

  Det är typiskt för önsketänkande som i DN att man avslutar tankegången så snart som man nått till en slutsats eller ett tvivel som man hela tiden önskat sig. Man tänker inte vidare i det extra steg som fordras för att kullkasta önsketänkandet.

  Bästa hälsningar!
  B.R.

  Gillad av 1 person

 24. Erik2 skriver:

  Sexualbrotten ökar kraftigt över tid. Liksom att anmälningsbenägenheten minskar stort, över tid. Det åskådliggörs tydligt i text och kommentarsflöde här idag. (Varav det nog kan antas att de flesta som läser här inte är förvånade därvidlag. Den statistiken hal länge funnits tillgänglig för den velat ta del av den.) Samtidigt trumpetades det ut igår att Svenska FN Förbundet varnar för den svenska rasismen. Allt detta och särskilt den senare är false flag operationer. Makten har för avsikt att slutföra omvandlingen av landet. Om det kräver totalitärt styre med censur och öppen förföljelse av oliktänkande, så för all del. Låt gå. 2019 förändras landet, precis som Juholt sagt. Då är det stopp med sidor som denna. Patetiskt. Så små människor i toppen.

  Gillad av 2 personer

  • Jvk skriver:

   Självklart så har anmälningsbenägenheten minskat kraftigt. Idag så våldtas allt yngre kvinnor och flickor och ofta i grupp, av folk med rejält med våldskapital, därutöver så hade man tidigare samhället på sin sida, så är det idag, och jag tvivlar på att ens polisen är på offrets sida, hela samhället uttrycker stöd för förövarna, domstolarna dömer inte, politikerna tar hit fler och fler våldtäktsmän och media döljer och bortförklarar. Ett våldtäktsoffer måste ju konkludera att det är en brant uppförsbacke att anmäla, förövarna går ju kvar på skolorna, blir utsläppta efter 6 månader eller får ett par veckors samhällstjänst och sen skall offret möta sina plågoandar igen. Jag gissar att anmälningsbenägeheten vad gäller invandrade våldtäkter har fallit med en faktor 10, alltmedan svenska förövare säkerligen blir jagade som förr, och som sig bör.

   Gillad av 4 personer

 25. Å skriver:

  På tyska finns två presskategorier, som bägge kan appliceras på DN – Lügenpresse och Lückenpresse (lögntidning och lucktidning)

  Off topic – man kan i dagens Neue Zürcher Zeitung läsa att det i sydosrasien görs fantastiska demokratiska framsteg. Efter oppositionens seger i valet har den tidigare regeringschefen och hans fru förbjudits lämna landet. Nog vattnas det i munnen när man ser vad en fungerande demokrati kan åstadkomma!

  Gilla

 26. Pelle skriver:

  Problemet som DN har är att vägen tillbaka till trovärdighet är i stort sett oöverstiglig. Har man väl tagit steget till över till att bli en religiös propagandapamflett går det knappast att försöka publicera en normal tidning under samma namn och med samma redaktion igen.

  Jag, och många med mig, utgår numera ifrån att det som står i DN är påhittat och utan verklighetsgrund. I exemplet ovan skulle det t.ex. inte förvåna mig om det påstådda forskarsamarbetet är en direkt lögn. Patologiskt trixande och fixande är en sjukdom som inte går över utan lång behandling. . Att DN skulle lyckas självmedicinera sig till hälsa tror jag vi kan bedöma som högst osannolikt.

  Gillad av 2 personer

 27. Jeff skriver:

  I likhet med Socialdemokraterna står Sverigedemokraterna för en klassisk folkhemsnostalgisk retorik. Till skillnad från Socialdemokraterna driver Sverigedemokraterna dock inte en politik som garanterat kommer skada arbetarklassens intressen.

  Till skillnad från Socialdemokraterna driver Sverigedemokraterna inte en politik som ofrånkomligen leder till både försämrad välfärd och högre skatter, parallellt med bibehållen kravlöshet och tilltagande otrygghet.
  http://fnordspotting.blogspot.se/

  Socialdemokraternas politik gynnar socialdemokratiska yrkespolitiker, fackpampar och parasiter, men som missgynnar i stort sett alla andra.

  Och leder till otrygghet och förfall på alla områden.

  Socialdemokraterna måste bort till varje pris.
  Om inte annat för att utkräva en hederlig hämnd.

  Att tro att alliansen, med dubbeltungade Kristersson i spetsen skulle vara bättre, är en önskedröm.

  Gillad av 4 personer

  • BL skriver:

   Moderaternas strategi måste vara intressant att studera för statsvetare och psykologer som sysslar med grundforskning. Ms mål är att vägra regera.

   Nu går de hårt in för att minska sina opinionssiffror, så att de inte får majoritet tillsammans med SD och tvingas rösta emot alla sina egna förslag när SD lägger dem.

   Kampanjfilmen ”Likt en fralla” betonar hur uppskivad den numera ironiskt kallade alliansen är.

   Gilla

 28. olle holmqvist skriver:

  Biologi-Magistern som talar:
  Zebran ränder ”går ur” ju mindre tse-tse-flugor det finns. Ränderna lurar flugan att tro
  att den är en massa gräs. Å andra sidan signal till lejon: kom och ät upp mig. Eftersom flugan är farligare än lejonet väljer evolutionen skydd mot flugan – där flugor finns.
  Inga flugor – inga ränder.

  https://www.nature.com/articles/ncomms4535/figures/1

  Gillad av 1 person

 29. Palle2 skriver:

  Patrik: Utmärkt att du kritiskt granskar DN-fasonerna. När verkligheten visar sig peka i oönskad riktning jämfört med vad ett visst etablissemang hävdat, kommer automatiskt frestelsen att omdefiniera termer så att man kan frisera statistiken. Man kommer osökt att tänka på uppföljningen av s.k. utanförskapsområden. När alliansen kom till makten var ett av huvudargumenten mot den sittande S-regeringen det ökande utanförskapet, vilket bl.a. visade sig i ett ökande antal utanförskapsområden. Särskilt Reinfeldt hamrade på om detta mot Göran Persson, och alls inte omotiverat.
  När sedan Erik Ullenhags departement skulle göra en uppföljning inom området, kom den obehagliga verklighetschocken: antalet utanförskapsområden hade fortsatt att öka under allians-regeringens tid. ”Lösningen” blev en omdefinition av själva begreppet, något som bl.a. Mauricio Rojas (som varit med om att genomföra den första kartläggningen) protesterade mot.
  På samma sätt nu: när vi har en verklig och kraftig ökning av antalet överfallsvåldtäkter (ofta gruppvåldtäkter), då gäller det att förneka problemet – annars skulle ju befolkningen kunna komma på tanken att invandringspolitiken inte bara varit naiv utan rentav skadlig för landet. I det läget visar PK-media och -etablissemang upp en sällan skådad kreativitet och uppfinningsrikedom för att försöka påverka bilden av verkligheten (inte själva verkligheten) i önskad riktning.

  Gilla

 30. Linden skriver:

  Özz Nujjen skriver i sin sista krönika i Expressen:
  ”Kostnaderna för invandringen är inte viktiga eftersom det har med människor att göra, och människors lönsamhet för samhället ska inte spela någon roll. Ungefär så kan man tolka hans krönika med rubriken ”Jag hoppas att du har en klump i magen”.

  ”Vad kostar dina barn förresten? Kan man köpa ditt barn? Allt har ju ett pris. Allt och alla kan köpas för tillräckligt mycket med pengar, eller hur?” skriver Nûjen.

  ”Vad har du själv åstadkommit? Hur lönsam är du? Ska vi två tävla?” fortsätter han och gör tydligt att det är svenskarna som han adresserar sina retoriska frågor till.

  ”Kanske svågern kan spökskriva”

  ”Du kanske till och med anser dig vara bättre som människa? Eller som svensk? Är det du som definierar och även bestämmer? Vem har bestämt det? Du? Vem är du ens? Och vem tror du att du är som ger dig själv den rätten? Tillåt mig skratta. Eller nej, jag behöver inte din tillåtelse till det, jag skrattar ändå, hela vägen till banken. Förlåt! Det sista var verkligen meningen. Den sätter i gång den svenska avundsjukan.

  Din eviga förbannelse, din skam, som du måste bära, själv, intill din död, omgiven av ingen, för du har räknat allt i pengar och värderat människor och dina familjemedlemmar genom status, titlar och på om de är till nytta för dig och ditt samhälle.” Slut citat.

  Maken till kuslig människa får man leta efter.

  Gillad av 1 person

  • Jvk skriver:

   Jag tror inte det, han är nog ganska representativ för den region har kommer ifrån och bevisar varför hela området är dysfunktionellt med krig, våld och kvinnoförakt. Det är svenskarna som släppt in honom i landet som är kusliga, han är bara som han är, det kan han inte hjälpa.

   Gillad av 1 person

   • Linden skriver:

    Jvk
    Du har delvis rätt, vi har bjudit in honom.
    Men bara för att Özz är en kurd kan vi inte stillatigande acceptera att han är en stor skitstövel.
    Du brukar klaga på svenskarnas syltryggar.
    Kanske är det delvis vår ständiga undfallenhet som delvis gör att att vågar vräka ur sig dessa otidigheter.
    Han ha stått på scenen och häcklat oss svenskar i åratal och vi har applåderat och troligen betalat honom kungligt.
    Det vara slut på det.
    Ge karlen en spark i ändalykten till att börja med.

    Man får hoppas att Expressen upplaga minskar ytterligare. De är av samma skrot och korn.
    Någonstans måste det börja svida på folkföraktarna.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Så klart, hade jag fått bestämma så hade Nujen först och främst blivit ordentligt undersökt för hur det kunde vara så att han betalade 85,000 för städtjänster till Akilov som sedan begick terrorbrott, det torde vara det dyraste enkla tjänster någon någonsin betalat i Sverige. Sedan så skulle Nujen få köra standup i Turkiet, enkel biljett, du har så klart rätt man måste hålla två tankar i huvudet samtidigt man kan hata etablissemanget OCH de otacksamma migranterna som inte klarat sig en dag utan att kunna leva som parasiter på arbetsamma svenskar.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Och svenskarna skrattar åt hans innehållslösa ”satir” av svenskarna och hans innehållslösa framträdanden. Det här är ju så dumt så man undrar….självklart innebär varje form av mänsklig aktivitet en kostnadssida och en intäktssida och visst kan vi välja att låta olika fall balansera olika och visst kan vi bestämma oss för att saker är viktiga och kostar utan intäkter, men då gör vi det, eller borde göra det utifrån en rimlig analys av konsekvenser av vårt beslut och alternativen och ägnar oss inte åt Kants plikt etik, att oavsett konsekvenser handla som man vill att andra ska handla mot en själv – en ganska absurd filosofi om vi tar med i beräkningarna att ingen vill betala mer än den måste och gärna vill har det gratis och låta någon annan betala (måste inte vara direkt pekuniät mätbart). Så vad bidrar Nujjen med till det svenska samhället? Han är ju pekuniärt framgångsrik….

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Se det så här, i takt med att svenskarna vaknar så kommer han att bli allt viktigare för att värva röster til SD och AF.

    Gilla

 31. Sixten Johansson skriver:

  Jag vill eftertryckligt anbefalla bloggen fristad.eu och de två senaste inläggen jämte kommentarer: ”Stackars övergivna våldtäktsmän” och ”Integrationsindustrin”. Sammantaget bjuder skribenterna i de kommentarsfälten (och i all synnerhet Utlandssvensk!) på en oöverträffat fyllig och skarp analys med internationella utblickar och realistiska diskussioner av hela problematiken. Mer behöver man knappast läsa för att förstå hur landet ligger och varför det har lagt sig.

  Gillad av 6 personer

 32. Jvk skriver:

  Jag skrev ett inlägg som föll bort, bara kort, felen i denna så kallade forskning är så många och så djupgående att man bara måste börja från början, starta med rådata, allt är fel. Jag är av den fasta övertygelsen att nästan all samhällsforskning från åtminstone 70-talet och framåt endast är en täckmantel för en återuppstånden marxism i form av kulturmarxism. Inget går att lita på då alla institutioner utanför de hårda vetenskaperna är infiltrerade äv vänstermänniskor som har drivit en agenda i 50år. Jag tror man måste kasta allt på sophögen och börja från noll, jag tror inte på något av det och det brukar räcka med att läsa ett par meningar i en rapport innan man snubblar över de första vetenskapliga metodfelen som uppenbarligen är agendadrivna från vänster. Jag tror inte man kan lita på något alls, om man inte själv ser rådata, det är fel staplade på fel staplade på fel och varje fel invaliderar hela alltet, man ser det genomgående i allt som har med effekter på samhället att göra, och det är förståeligt för vänstern börjar med en bild av hur verkligheten BORDE vara, och hur den mänskliga naturen BORDE vara, och måste för att upprätthålla sin teori frångå all god vetenskaplig metod och objektivitet.

  Gillad av 4 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   JVK, speciellt i avslutningen slår du huvudet på spiken. I stället för sanningssökande och konsekvensanalyser ägnar sig även akademikerna åt en sorts avancerade kulissbyggen. Fackområdets språk, metodik och oändliga rationaliseringsmöjligheter ställs i uppdrags- och anslagsgivarens tjänst, men gagnar varken vetenskapen eller människorna.

   Men en bidragande faktor finns nog också med i bilden. Jag tror att den västerländska människan sociomentalt faktiskt ÄR annorlunda nu än för 50 år sedan och att hon redan då var annorlunda än 50 år tidigare. Vi har blivit som plantor utan jord och kruka, atomiserade, ego-uppsvällda. Det innebär att på ett subtilt och svårmätbart sätt stämmer inte längre de tankegångar och de kunskapsmassor som byggde upp human- och socialvetenskaperna, ideologierna och praktiken. De sociala och mentala förutsättningarna är nu som då outtalade, självklara, axiomatiska – men nu är dessa osynliga grundpremisser mycket annorlunda. Och några få graders omärklig ändring av kursen ger med tiden en mycket stor avvikelse.

   Gillad av 1 person

   • Jvk skriver:

    Jo, men det är faktiskt inte så svårt, de flesta vet när de inte är ärliga, jag gjorde ett experiment med kall fusion för många år sedan när det var i ropet, vi mätte massa neutroner mot all förmodan men så slumpade det sig så att jag råkade slå av lyset. När jag slog på ljuset så tickade det in massor av neutroner. Mätfel helt enkelt, och den första artikeln var helt säkert forskningsfusk eller så usel forskning så att det aldrig skulle publicerats. Det är mitt intryck att all samhällsforskning, från genus till kriminologi och allt däremellan är som att att bortse från att man slår av och på lyset, i bästa fall.

    Det räcker med att vara ärlig, något etablissemanget aldrig är.

    Gillad av 2 personer

   • Lars skriver:

    https://www.adlibris.com/se/bok/socialismen-infor-verkligheten-studier-over-socialdemokratisk-askadning-och-nutidspolitik-9789198403176

    Läser just nu denna bok från 1928, 90 sidor nu in i den, och fascineras av det du skriver om hur verkligheten BORDE etc och tror du har rätt, men fascineras av att i inledningen av denna bok så behandlas marxismens inre budskap som en skillnad mot idealismen, att den senare utgår från tanken (BÖR vara) och inte hur världen ÄR. Att se världen som den är och inte se på religion, ideer etc, men väl hela tiden medvetna om att människan är en social varelse omsluten av samhället, alltid i relation till detta. Samtidigt diskuteras liberalismen kontra socialismen, där den förra skapar atomiserade individer. Produktionskrafterna avser social ordning och bortser inte från att människan är kreativ, kunskapsbyggande och skapande. Religion kan inkluderas, men ingår inte i marxismens socialhistoriska studier, ekonomin har inte primat hävdas, men samtidigt är ideologi etc en överbyggnad, produktionsförhållandena inkluderar de mer mjuka mänskliga strukturerna.

    Boken är intressant då det lär vara svensk socialdemokratis ledande filosof och Erlanders favorit och han skrev ju i en tid då man bröt med kommunismen och på 30-talet kom Saltsjöbadsavtalen mm.

    Som sagt fascinerad av att läsa en 90 årig bok som berör vad vi här diskuterar och får intrycket att vänstern inte längre är vänster utan har transformerats till postmoderna liberaler som i grunden har en idealistisk filosofi, orden, tanken, betyder allt (likt Hegel).

    Nåja, får väl läsa färdigt boken innan jag har en uppfattning…

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars (01:42), det där är exakt vad jag kommit fram till. Det förklarar också varför arbetarrörelsen och socialdemokratin länge var så framgångsrik och även de galnaste ideologierna har fungerat ett tag. Inga av de gamla politiska ismerna har betraktat människor som lösrivna plantor, utan velat flytta dem med jord och allt. Efter politiska omflyttningar och t o m krig har samhällena därför kunnat repa sig, plantorna har fortsatt att växa, delvis med ny jord, delvis erfarna och härdade. Men trädmetaforiskt har vi steg för steg blivit skoglösa, avlövade, avkvistade och kapade vid roten. Nu återstår bara en massa kala stockar, som de postmoderna ismerna gärna vill blanda i icke-diskriminerande högar, målade i maximalt många nya pigment- och könskulörer, därför att de gillar mångfald…

    Gilla

   • Lars skriver:

    Boken gör en åtskillnad mellan liberalism, som skapar dessa kalhyggen, och socialism. Galna ideologier har det funnits i världen under 1900-tal och nu, jag är dock intresserad av hur han beskriver relationen liberalism (kapitalism) och socialism (tolkad då och under S fram till 70-tal och hur han formulerad vad som kom att kallas funktionssocialism. Jädrans imponerad av förmågan att skriva och diskutera sådant som äganderätt som dispositionsrätt givet av samhället (dvs helheten, inte bara staten), skatt och lagregler, som inskränker dispositionsrätten, hur det omformar samhällsförhållanden etc. Klar och tydlig. Skulle vara intressant höra dina synpunkter. Intressant historisk dokument i alla fall och minnena av senare tidsåldrars retorik dyker upp. Jag tror det finns en klar skillnad i S praktik fram till 70-tale och senare.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Jag hinner inte läsa boken, men jag tror att Nils Karleby hade en djup, sökande och ideologiskt helgjuten politisk syn, som kom rätt nära ren pragmatism och paleokonservatism. Johan Westerholm har ofta nämnt honom som ideologisk förebild. Wikipedias artiklar om Nils Karleby och om funktionssocialism tycker jag ger en förvånansvärt splittrad bild av honom och av socialdemokratins utveckling. Men det ligger nog i sakens natur, eftersom ideologierna egentligen alltid blir sekundära, ren överbyggnad, en sorts efter- och förrationalisering av det som man politiskt har gjort, gör eller tänker göra i praktiken.

    De två egentliga drivande motorerna är dels ekonomin, dels psykologin, båda i vid bemärkelse och med sina respektive system och sammanhang. Men en human och verklighetsförankrad politisk ideologi skulle ändå kunna fungera inspirerande, riktningsgivande och meningsskapande i en svår tid, så nog skulle Karlebys tankar behöva studeras och omsättas. Jag tror inte alls att den nuvarande socialdemokratiska partiapparaten kan förnya sig, utan det skulle behövas en trovärdig utbrytargrupp.

    Gilla

 33. Lennart Bengtsson skriver:

  För att stävja de pågående våldtäktsvågen förslår jag att lämpliga kurser ordnas i självförsvar samt att utsatta damer/flickor skaffar sig lämpliga försvarsmedel. Det finns mycket sådant tillgängligt, säkert kan man få tips på nätet. Sedan om inte detta hjälper så bör man efteråt utkräva en lämplig hämnd. Eftersom rättvisan inte fungerar för avskyvärda handlingar längre så får man dessvärre ombesörja detta själv. Vad kan man annat göra om man är övergiven av samhället? Om man inte gör något -vad skall man då tro? Bryr man sig inte längre och vad händer om individen inte längre har någon självbevarelsedrift? Då går ju samhället under- eller hur?

  Gilla

 34. L skriver:

  Förslaget om att ge uppehållstillstånd till 9 000 afghaner utan asylskäl så ologiskt och så dumt att det är svårt att finna ord.
  Inte ett enda av de argumenten som regeringen, eller de olika aktivistiska grupper som drivit frågan, använder sig av är ett skäl för asyl.

  De utgör möjligen länkar i en kedja som gör svensk migrationspolitik usel och verkligen i behov av att förändring.

  Detta utspel från regeringens ”vilda västern-politik” öppnar för en del intressant. Det ger framtida partier, vars agendor vi vet väldigt lite av idag, ett riktmärke på hur godtyckligt och nonchalant man får handskas med Sveriges lagar.

  Lagrådet säger ”gränsen är nådd”!

  Men ingen backar upp SD som vill skippa lagförslaget.

  Gillad av 2 personer

 35. Lars skriver:

  Alla dessa ord som fungerar som besvärjelser.
  Sådana skygglappar och det är väl ett gott skäl att undvika sjuklöverpartierna, jag har inte längre förtroende för dem.

  https://storstad.wordpress.com/category/individualism/

  Så meningslösa sådana här artiklar är när de döljer att det handlar om invandrarbarn med talet om fattigdom. Det gör ju att man undviker problem som t.ex. att undervisa i svenska INNAN de hamnar i klasser med andra ämnen t.ex. förskola, som ”Alliansen” föreslår, men det skjuter nog vid sidan problemet egentligen. Små barn har oerhörd förmåga snappa upp ett nytt språk. Det handlar om de äldre och eftersom det tar tid lära sig nya språk då så borde de även i fortsättningen gå i separata klasser för att inte åldersskillnader ska störa de andra mindre barnen.

  Förövrigt sökte sig föräldrar som var mer försigkomna andra skolor som Husieskolan för sina barn.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.