Jalla, jalla, Kurdistan tillhör alla!

Mohamed Omar

Komikern Özz Nûjen har gjort karriär på svenneförakt. Svennar är korkade, svennar är troll och rasister. Svennar ska inte mopsa upp sig och tro att de är något.

Och samtidigt som Nûjen öst förakt över svennarna som betalat för att gå och lyssna på honom, så har han prisat sitt fantastiska Kurdistan. Svennarna, som öppnat sina hjärtan för honom, är inte lika fantastiska.

Kurdistan är allt. Özz har sagt att han vill ge sitt liv för Kurdistan. Jag undrar vad som hindrar honom. Det är väl bara att åka.

Har Özz tänkt på att sådana som han kanske har en del i skulden till varför kurderna inte har den nationalstat de drömmer om? Det kanske inte bara är araberna, turkarna, perserna och kolonialmakternas fel. Det kanske också beror på att vissa kurder säger en sak, men gör något annat. De säger att de älskar Kurdistan och vill dö för dess frihet, men väljer att leva ett bekvämt liv i Sverige i stället.

Det verkar som om familjen Nûjen håller på med skumma saker. Författaren Katerina Janouch kunde på sin blogg den 31 januari visa att Özz far, och hans syster och svåger, överfört pengar till jihadisten Rakhmat Akilov. Vid läsningen av förundersökningsprotokollet fann hon detta:

”Åren 2014-2017 får han totalt 153 000 i överföringar från olika personer. Av dessa pengar är 75 000 från den kände komikern Özz Nujens syster, advokaten Debbie Nujen, hennes partner/sambo Richard Damm och 10 000 är från Özz Nujens far, Mamoste Nujen.”

Debbie, systern, är asyladvokat, och svågern Richard Damm driver flyktingboenden. Vad handlar det om? Betalning för svartjobb? Jihadisten Akilov har själv uppgivit att han jobbade svart på ett bygge på Gotland.

När Özz konfronteras med uppgifterna gör han som Manuel i Pang i bygget: I no noothing. Men det är inte kul när Özz gör det. Han, hans far, syster och svåger, måste ha sett Akilovs nylle på nyheterna efter terrorattacken. Var det ingen av dem som kände igen honom? Hade de gett 85 000 kr till en man de aldrig sett? Varför kontaktade de inte polisen?

Så här skriver Janouch:

”Om min familj överfört 85 000 till en person som senare visade sig vara misstänkt terrorist som kallblodigt mördat sex personer och skadat ett stort antal andra, så hade jag trätt fram och förfasat mig. Men här råder tystnad större än tomtar tippe-tappar i husen. Vilket givetvis får en att undra. Har polisen förhört Debbie och Mamoste Nujen, samt Richard Damm, och frågat varför dessa överföringar gjordes?”

Ännu har ingen i mainstreammedia börjat gräva ordentligt i detta. De nöjer sig med I no noothing. Kanske för att Özz så länge varit en antirasistisk ikon som journalisterna svärmat för. Han kanske inte var så rolig alltid, men han tjänade Värdegrunden.

Özz har dragit på sig offerkoftan och gnäller över trollarméer och näthatare som är stygga mot den stackars invandraren. Varför inte sluta snyfta och lägga korten på bordet?

Det är möjligt att hans karriär som Värdegrundspredikant kan vara över nu. Det vill säga hans svenska karriär. För kanske kan han börja en ny karriär som komiker i Kurdistan – med skämt om korkade kurder, inskränkt kurdisk nationalism, hyllande av mångkultur (mer arabisk kultur i Diyarbakir!) och krav på massinvandring av araber till varje kurdisk stad och by.

Varför skulle det vara fel med arabisering? Araberna uppfann ju nollan och algebran! De skapade en lysande civilisation i Andalusien! Det finns arabiska lånord i kurdiskan som visar att kurder och araber alltid levt tillsammans. Och egentligen finns det ingen kurdisk kultur. För när man plockar sönder den visar det sig att alla delar kommer från andra håll.

Det vore djupt orättvist av västvärlden att behålla massinvandringens rikedomar för sig själv. Vi bör vara generösa och dela med oss till Kurdistan, så att de också kan bli berikade, och inte sitta där i sin enfald. Det kan bli tufft till en början att ställa om, en utmaning som det heter, men på sikt blir det en tillgång, jag lovar! En sak ni kan göra är att bygga en tunnelbana – alla som åker den blir kurder!

Å, vad jag ser fram emot att höra Özz skämt om den töntiga seden att hoppa över eldar på kurdiska nyåret, Newroz! Och att se alla öppna och toleranta kurder i publiken skratta och applådera….

Att vara kurd är att vara god och human. Det nya Kurdistan kommer, med Özz hjälp som Värdegrundspredikant, att bli en vacker mosaik. Först ska vi bygga upp välfärden, sen ska vi ta in folk, inte bara araber, från världens alla hörn. Mångfald är styrka. Jalla, jalla, Kurdistan tillhör alla!

Klicka här för att gilla min sida på Facebook!