Det man inte har i huvudet får man ha i benen

Patrik Engellau

Idag har jag inte kommit på någon lysande idé att utveckla i en krönika och därför har jag i stället tvingats arbeta för att få ihop en text. Jag har gått igenom de åtta riksdagspartiernas samt Medborgerlig samlings migrationspolitiska program.

Min forskningsmetod har varit att googla på partinamn plus ”migrationspolitik”. Jag tror att jag lyckats trassla mig fram till rätt sidor. Det finns dock en risk att jag kan ha missat någon viktig uppfattning som ett parti placerat någon annan stans på nätet. (Eller att partiet kanske inte vill visa var det står i frågan, som exempelvis Vänsterpartiet, som bara presenterar en kort text och sedan föreslår att besökaren ska läsa mer i två länkade riksdagsmotioner som båda leder till återvändsgränden ”file not found”. Jag återger partiernas uppfattningar med mycket få ord. Om jag slarvat och gör något parti orätt ber jag om ursäkt redan från början.

En slående observation är att alla de nio partierna utom ett presenterar sin migrationspolitik på ett mycket allmänt och kortfattat sätt. På ungefär en sida säger de vad de har att säga, vilket alltså inte är så mycket (utom i undantagsfallet). En väljare får veta vilken huvudsaklig attityd partiet har till migrationen, men inte vad slags praktisk politik i frågan som partiet skulle vilja bedriva.

Först kommer fyra partier som är odelat positiva till migrationen. Sedan kommer tre partier som har vissa tvivel om migrationens fördelar. Därefter kommer ett parti som är odelat negativt till migrationen. Sist kommer ett parti som verkar svårt att inplacera på tyckarskalan men som å andra sidan har en lång och konkret åtgärdslista.

Miljöpartiet  vill att det ska bli ”lättare att komma hit”. Partiet ”hoppas… att fler ska välja att leva och arbeta här… Papperslösa ska ha rätt till vård och alla barn ska ha rätt att gå i skolan… Människor som kommer hit ska snabbt få kontakt med skola, vård och jobb.”

Vänsterpartiet har samma inställning som miljöpartiet. Vänsterpartiet ”vill skapa en mänsklig, värdig och välkomnande flyktingpolitik i Sverige och Europa. Alla människor ska ha möjlighet att söka skydd undan förföljelse och förtryck”. Staten ska sluta ”bygga murar” och i stället förkorta handläggningstiderna i asylärenden.

Centerpartiet tycker likadant. Partiet ”strävar efter öppna gränser, fri rörlighet samt en generös och human flykting- och invandringspolitik. För ett parti som bygger sina värderingar på alla människors lika rätt och värde finns inget annat logiskt ställningstagande än att verka för en värld där människor kan röra sig fritt över gränserna. Den ömsesidiga fria rörligheten inom EU bör utvidgas så att den omfattar hela världen.” Migrationen berikar Sverige. Eventuella problem beror på systemfel som är Sveriges egna.

Liberalerna ”vill ha en generös och human flyktingpolitik. Att många vill komma hit ”gör oss alla rikare”. ”Vi behöver ett stärkt gemensamt europeiskt asylsystem som innebär att vi tillsammans kan höja nivån på asylmottagandet i alla medlemsländer.” Dessutom bör vi ha mer arbetskraftsinvandring.

Kristdemokraterna är först ut i den partigrupp som kan ha dubier om migrationens välsignelser. Sverige ska ge migranter skydd, men det ska vara ”ordning och reda i asylmottagningen”. Partiet vill se några justeringar av den rådande migrationspolitiken. Integrationsprocessen ska ”påskyndas” genom att asylsökande ”inom två veckor från ankomst sluta ett kontrakt med Sverige om att delta i ett asylprogram”. Vidare ska flera av insatserna inom etableringsuppdraget utföras ”tidigare”. Dessutom behövs en ny anställningsform, ”introduktionsanställningar”.

Socialdemokraterna beskriver sina dubier så här: ”Migration är därför i grunden positivt. Men i dess spår finns också negativa sidor.” Partiet anser sammanfattningsvis att deras egen politik fungerat väl – ”Vi ser nu att de åtgärder regeringens hittills vidtagit fungerar” – men att de övriga EU-länderna nu måste hjälpa till. För övrigt bör ”utbildningsplikt” införas.

Moderaterna tycks mena att migrationen är bra bara migranterna försörjer sig själva. Därför ska permanent uppehållstillstånd bara beviljas den som kan försörja sig. Anhöriga ska ha försörjningsgaranti och de som saknar uppehållstillstånd ska utvisas.

Efter denna grupp tvivlande partier finns ett parti som inte har några dubier utan vet precis vad det tycker, nämligen Sverigedemokraterna: ”den sammanlagda nettoeffekten av massinvandringen från avlägsna länder [är] starkt negativ, såväl ekonomiskt som socialt”. Vad denna uppfattning skulle innebära för den praktiska politiken får man inte reda på annat än att ”Sverigedemokraterna värnar om asylrätten” samt att ”flyktingpolitiken
annars primärt skall vara inriktad på att hjälpa flyktingar på plats, i krisområdenas närhet”.

Återstår Medborgerlig samling. Partiet presenterar ett elvasidigt migrationspolitiskt program med allmänna resonemang och 48 åtgärdspunkter av vilka de flesta är långt mer konkreta än något som något annat parti har lagt fram. Jag har läst promemorian tre gånger och inte kommit på något brunråttebetonat. Däremot andas texten djup oro över de ”förvärrade” svårigheter som Sverige nu står inför. ”Huvudskälet [till dessa svårigheter] är att vi underlåtit att analysera effekterna av ett generöst asylmottagande från icke-västliga regioner med ofta annorlunda kultur, utbildningsnivå och värderingar.” Men nu krävs skarpa åtgärder för att börja lösa problem. Här är några av de 48 punkterna:

· Efter många års omfattande asylmottagning bör Sverige – till dess att vi kommit till rätta med de strukturella problemen runt integrationen – införa asylstopp.
· Indraget uppehållstillstånd till personer som reser till områden kontrollerade av terrororganisationer.
· Rapporteringsskyldighet för myndigheter angående avvisade asylsökande och illegala migranter, så att deras vistelse i landet kan avslutas effektivare.
· Möjligheterna till överklagande av asylrelaterade beslut ska begränsas.
· Vid anhöriginvandring ska strikt krav på egen försörjning (ej bidragsrelaterad) hos den härvarande ställas.
· Avskaffa lagstiftning och andra regler som tvingar kommuner att ta emot nyanlända.
· Inled en omfattande granskning av ärenden där uppehållstillstånd beviljats utifrån uppgifter som vid gott handläggningsförfarande borde misstänkts vara falska.
· Riv upp all lagstiftning som specifikt ger illegalt vistande stöd av det offentliga.
· Systematiskt tiggeri förbjuds alternativt försvåras. Utländska medborgare som ägnar sig åt systematiskt tiggeri skall dessutom avvisas från landet.

Migrationsfrågan är en av de viktigaste, kanske den viktigaste frågan inför höstens allmänna val. Man önskar att partierna besvärade sig med att närmare specificera vad de vill.