Ålder är bara en social konstruktion

Jan-Olof Sandgren

När Hanif Bali för ett tag sedan hävdade att Mohammed var pedofil, väckte det upprörda känslor hos bla a Andreas Magnusson på webtidningen Paragraf. Och säkert också bland en del muslimer. Så låt oss granska Hanifs uttalande lite närmare:

Jag tror alla muslimer (däribland sådana som vet betydligt mer om islam än Hanif Bali), kan intyga att Mohammed inte var pedofil. Ingen imam tror jag skulle finna stöd för ett sådant påstående – och då har man ändå åtskilliga år av koranstudier bakom sig. Samtidigt är det ett svårfrånkomligt faktum att Mohammed enligt samma källor, hade sex med en nioårig flicka. Hur ska man tolka denna motsägelse?

Vad Hanif menar med ”pedofili” är helt enkelt någon som har sex med barn. Punkt! Det spelar ingen roll vem det är, eller i vilket sammanhang, blotta handlingen gör en människa till pedofil. Denna definition torde vara allmänt accepterad och svår att ifrågasätta.

Så vad är då svagheten i Hanifs resonemang? Kanske att han utgår ifrån att alla nioåringar, är barn. Jag har i varje fall hört en imam argumentera för att Aisha (som Mohammeds 9-åriga hustru hette) faktiskt var vuxen redan som nioåring. Visserligen lekte hon med dockor, men kanske gjorde kvinnor det på den tiden.

I Sverige tenderar vi att dra alla 9-åringar över en kam. Varför skulle inte ålder, i likhet med kön, kunna vara en social konstruktion? Att uppleva sig som vuxen, borde ges samma juridiska status som att faktiskt vara över 18. Det skulle även fungera åt andra hållet. Vi har trots allt en växande grupp barn i Sverige, som känner sig fångade i en vuxen mans kropp. En mer flexibel vuxenålder skulle ge dessa barn upprättelse. Samtidigt skulle det lösa en rad samhällsproblem:

· Sexuella övergrepp mot barn skulle minska dramatiskt. En utveckling som jag tror många i Sverige skulle välkomna.

· Antalet våldtäkter skulle också gå ner, eftersom sexuella handlingar mot barn alltid klassas som våldtäkt (även när det finns samtycke). Vår mindre smickrande statistik på det området skulle förbättras.

· Frågan om barnäktenskap i Sverige blir en icke-fråga och kan avföras från dagordningen.

· Vi slipper den infekterade debatten om ålderstester. Med en individuellt anpassad vuxenålder kan migranter som idag upplever sig som minderåriga, direkt etablera sig i Sverige.

· Kostnaden för utbildning minskar, eftersom flickor (som generellt mognar fortare än pojkar) behöver spendera färre år i grundskola.

· Demokratin vitaliseras, då medborgare som upplever sig mogna att fatta politiska beslut också får rösta i allmänna val. Den politiska debatten kommer sannolikt att bli mera ”vuxen”.

· Det demografiska underskottet av kvinnor torde minska eller helt försvinna. Samtidigt blir fler kvinnor tillgängliga för valbara poster och jämställdhetsmålet uppnås snabbare.

· Och naturligtvis skulle såväl islamofobi som främlingsfientlighet minska – eftersom debattörer som Hanif Bali (och hans gelikar) förlorar ett av sina viktigaste argument.

Därför har jag ett tips till Andreas Magnusson och redaktionen på Paragraf. Lansera förslaget om ”flexibel vuxenålder” (jag bjuder på idén). Förankra konceptet hos företrädare för Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, och arbeta för att man gör det till sin viktigaste valfråga 2018.

Det tror jag skulle få en stor grupp väljare runt om i Sverige, att resa sig från sofflocket och rusa till valurnorna.

55 reaktioner på ”Ålder är bara en social konstruktion

 1. Ulla L skriver:

  Sverige är på god väg mot flexibel ålder, hitta-på-identitet och goda möjligheter till ”all inclusive”. Men bara för utlänningar och det särskilt om man tillhör gruppen fuskare.

  Gillad av 3 people

 2. moab skriver:

  Det borde vara på skämt men de har har nu gett amnesti åt vuxna män med i allra högsta grad flexibel ålder. Sverige har blivit ett skämt men det är svårt att skratta. Hur blev det så att man tvingas älta vad Muhammed gjorde i tid och otid? Andra, som Elon Musk, oroar sig för vad en superintelligens kan ställa till med men det har vi inte tid med, vi måste tala om muslimer hela tiden. Det som sker är sjukt och förtjänar hat, vi lever i hycklarnas tid, alla Anders Lindströms, Peter Wolodarskis, Gustav Fridolins, Reinfeldts och Åsa Romsons och Annie Lööfs har tagit över, mästerhycklarna.

  Jag finner mycket att tänka över i människans gamla myter och i sagorna. Trots all teknologi så har vi samma urgamla uppsättning egenskaper. Jag tycker MartinA på denna blogg genomgående är mest intressant, han visar inte alla sina kort men jag uppfattar honom som företalare för en gemenskap som kommit ur en gemensam historia och detta kommer ur en gemensam kultur över lång tid och är svårt att skilja från blod om man approximerar. Jag känner att det ligger något i det, jag är också väldigt kategorisk när jag delar upp folk men på ett annat sätt och jag är inte ensam. Jag tror att vi alla är sändare som skickar ut vad vi är för något, och en dimension är god och ond, en annan, ledare eller följare, en tredje hjälte eller feg, en fjärde pålitlig eller en lögnare, ärlig eller hycklare osv. Allt detta kan man avläsa ir folks ansikte, röst och tal och lika dras till lika. Jag känner om jag får säga, vämjelse, gentemot de flesta som styr och är i offentligheten i Sverige idag, jag tror vi har fått en situation där de som har, vad jag uppfattar, alla negativa egenskaper har funnit varandra, och nu styr oss. Jag är i moralisk ofas med hela Sveriges offentlighet. I myterna finner man dem bland de onda, oärliga och fega, de känner ingen gemenskap med hederligt folk, för sådana är de inte själva, däremot har de upptäckt att det finns många som de utomlands och de försöker därför byta ut oss som de uppfattar som hederliga och goda, mot de som uppenbart är onda. Sverige är som en sändare till alla onda, kom hit, kom hit! De vill ha det så här, det är detta års viktigaste politiska insikt för mig,

  Gillad av 14 people

   • Björn skriver:

    Det tror jag inte, ”de” får säkert BÅDE ÄFS och ”förlängt barnbidrag”, eftersom ”åldern inte med säkerhet kan fastställas”! C, S och MP vill ju inte riskera att bli kritiserade av sina egna, för att nån ”stackare” hamnat ”mellan stolarna”!

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Inte som svensk. Som invandrare går det dock bra. Du känner kanske till att de människor som är världens äldsta nu levande finns i Sverige? När de kom hit uppgav de en ålder strax under pensionsåldern. Troligen var de minst 30 år yngre men var lite skrynkliga. Nu är de långt över hundra. De här var folk som kom i små antal från sydamerika. Nu kommer de i horder, som anhöriga. Givetvis funderar några inom skatteverket på det här men ingen åtgärd vidtages.

   Gilla

 3. svenne skriver:

  ”Vi har trots allt en växande grupp barn i Sverige, som känner sig fångade i en vuxen mans kropp. En mer flexibel vuxenålder skulle ge dessa barn upprättelse”.

  Detta är en mycket problematisk fråga med tanke på de stora olikheter som råder mellan oss och människor med icke ickeeuropeéisk bakgrund beträffande kultur och uppfostran. Åtminstone bland oss ”pursvenskar” finns det sätt att bedöma fysisk ålder kontra mental utveckling och detta är till stor del kopplat till vårt sätt att uppfostra barn och vårt utbildningssystem. Vi har vissa förväntningar då det gäller kroppens tillväxt och den mentala mognaden under uppväxttiden.

  Jag tror inte att jag har helt fel då jag misstänker att våra sociala institutioner har mycket svårt att hitta rätt då de försöker kartlägga de preferenser som styr personer, i olika åldrar, från kulturer som är helt väsenskilda från vår.

  Polisen beskriver ibland att deltagare i ”ungdomsgäng”, som kastar sten mot nästan alla personer som gör en samhällsinsats i ett område, inte enbart består av förvirrade tonåringar utan även av vuxna män. Detta är, såvitt jag förstår, ett uppträdande som kan betecknas som ganska ”osvenskt”. På vilken mental nivå befinner sig dessa vuxna? Är det ”barn i en vuxen mans kropp”?

  Vi ser även att personer i mycket ung ålder begår våldtäkter och det är väl ett fenomen som tidigare inte var vanligt i den omfattning som nu sker. Även detta kan väl klassas som ganska ”osvenskt”. Är detta testosteronstinna män i barnkroppar?

  Ibland sker även olika typer av rån som genomförs av en person, som kan betraktas som vuxen, i samarbete med en tonåring. Då jag läser om sådana händelser så kopplar jag detta – rätt eller fel – till en invandrarhändelse. Är detta ett barn, i en vuxen mans kropp, som samarbetar med ett barn i en barnkropp?

  Gillad av 1 person

 4. Petrus skriver:

  Det kan i och för sig tyckas självklart att man aktivt bör ta ställning mot en religion vars grundare hade vaginalt samlag med en 9-åring (och innan dessa sprutade sperma på henne, vilket Mohamed Omar upplyst om i ett inlägg här på DGS). Speciellt då detta innebär att samma beteende är tillåtet idag enligt muslimer, utom för liberala muslimer som Nalin Pekgul.

  Vi kan dock notera att inte en enda ledande, svensk genus-feminist tagit ställning mot islam. Inte heller de riksdagspartier som normalt låter ungefär likadant.

  De nästan enda som tagit ställning mot profetens beteende och försökt locka svenska folket mot detta inslag i islam och islam generellt är counter-jihadisterna (dit räknar jag inte Mohamed Omar).

  Vad skall man dra för slutsats av detta?

  Gynnar det oss (vita, europeiska invandringsmotståndare) att gapa om de uppenbart osympatiska inslagen i islam? Jag tror faktiskt inte det. Counter-jihadister typ Pamela Geller har inte som yttersta syfte att vara snälla mot sådana som oss. Noterar i det här sammanhanget hur hon skämtat(?) om Samson-planen. Counter-jihadismen syftar enbart till att göra kvarvarande, vita svenskar extra osams även med icke-assmilerade muslimer. Att ingen fullblodsmuslim än tagit ihjäl någon skinnskalle eller dylik är i deras ögon ett problem. ”Halv-muslimer” har dock åtminstone dödsmisshandlat skinnhuvudena Daniel Wretström och Ronny Öhman. Tanken verkar vara att skapa samma animositet visavi nationalister även bland ”hel-muslimer”.

  Gilla

 5. Lars skriver:

  Om jag då känner mig som 40 när jag är 67 så har jag rätt att arbeta 27 år till innan jag blir utsparkad. Rheinfeldt borde värvas som agitator för en flexibel vuxenålder.

  Gilla

 6. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Regeringen är på god väg att omsätta detta synsätt i praktisk handling, i det nu aktuella beslutet om afghanerna. De som ljugit, egentligen fel ord, mera korrekt: de som förbehållit sig rätten att själva avgöra sin ålder får stanna.

  Nu väntar jag bara på att denna princip ska stadfästas som en generell princip i Sverige, t ex att den hastighet jag körde var den jag ansåg att jag körde och den beskattningsbara inkomst jag haft bestämmer jag.

  Gillad av 8 people

 7. Mattias skriver:

  Skulle man kunna se Bibelns heliga ande som en våldtäktsande eftersom denne befruktade Maria utan hennes medgivande? Hon var väl inte ens medveten om att hon blev tagen förrän graviditeten började synas?

  Gillad av 1 person

 8. uppstigersolen skriver:

  Nu har vi ju normalt sett ett högt valdeltagande. Mellan 80 och 90 %. Så inte skulle det påverka antalet röstande i någon högre grad. Däremot skulle det nog vara en utmärkt vattendelare på vilka som lever i verkligheten och vilka som lever i en parallell värld.

  Gilla

 9. Aha skriver:

  Synd att vänstern dominerar teater- och kulturlivet, annars skulle det vara roligt med satir som driver med tokvänstern. Vad kan man då göra för tokvänstersatir förutom artikelns satir över flexibel ålder (och flexibel könstillhörighet som redan är en verklighet)?
  – Trump. Tvs USA korrespondent och f.d. Aftonbladetjournalisten, Carina Bergfeld kräks i en hink varje gång hon rapporterar om Trump.
  – #metoo-happenings. Samlingar med hämningslöst tafsande.
  – Skrika högst. En teater som består i att ensemblen skriker. I två akter.
  – Floskelutställning. Gilla olika, inte ställa grupper mot varandra, vi har råd, de är baaarn.
  – ”Bygga broar som ramlar ihop”-performance på Sergels torg för att synliggöra konsekvenserna av tokvänsterns logik.
  – Demonstrationsträning. Stenkastning mot pappfigurer föreställande poliser.

  Så där kan man hålla på. Tokvänstern är ett tacksamt område för satir, det ligger i själva begreppet.

  Gillad av 2 people

 10. Hortensia skriver:

  Ja, Jan-Olof, ålder är ju bara en siffra – och siffror kan naturligtvis manipuleras på många fiffiga sätt av ”våra folkvalda” nollor.

  Jag hoppas också på rusning till valurnorna och på ett resultat av folkviljan som gör Sjuklöverpartiets företrädare långa i niorna.

  Gilla

 11. Mats R skriver:

  Ett utmärkt förslag! Än bättre blir det om man inför ett liknande resonemang när det gäller kunskap. Kunskap är ju, om man tänker efter lite, också en social konstruktion, där vissa diskrimineras och andra premieras. Egentligen vet ju var och en bäst själv vad den kan och vet, så därför bör alla betyg och examina avskaffas, eftersom de ju bara är någon annans subjektiva bedömning av en individs kunskaper och förmågor. Därför bör vi till exempel låta elever sätta betyg på sig själva, eftersom de ju bäst vet vad de kan och inte kan. En lärare kan ju bara komma med subjektivt tyckande, som ofta baseras på dolda maktstrukturer.

  Samma sak gäller naturligtvis i arbetslivet: Om jag anser att jag kan jobba som t.ex. läkare, så ska jag också få göra det, utan att behöva kasta bort tid och pengar på en utbildning som egentligen bara är till för att tvinga in mig i en förtryckande maktstruktur.

  Förresten så har ju det här konceptet redan införts inom en del av samhället, nämligen politiken. Titta bara på vår nuvarande regering, så ser ni att det räcker med att själv anse sig ha kompetensen att styra ett land för att kunna göra det. Inget trams om utbildning eller examina där inte!

  Här är alltså ännu ett område där Sverige kan gå före och visa vägen för resten av mänskligheten.

  Gillad av 8 people

 12. Eva Danielsson skriver:

  Rolig tankelek.
  Synd att verkligheten har hårdare kanter än att den går att mjuka upp med att vända upp och ner på begrepp.
  Sår och blåmärken känns även om omgivningen skulle tycka att det är den nya make up-trenden.
  Åldrandet är också rätt påtagligt och verkligt när krämporna sätter stopp för aktiviteter.
  Sociala konstruktioner må gynna politiska ideologier men hjälper inte i vardagen.
  Stackars Aisha.

  Gillad av 2 people

 13. Sidonie Jansson skriver:

  Vad gäller skatter anser jag mig vara i trotsåldern. Jag vill inte betala. Nej nej!
  Våra skatter höjs mer och mer och vi kan inte påverka vart en stor del av dem går.
  Men om jag ska bli gift vill jag vara vuxen och själv välja min partner.

  Gilla

 14. Rikard skriver:

  Hej.

  Bra text. Läs och lär, gott folk. Det är såhär man använder postmoderna resonemang, (post)strukturalistisk teori, och socialkonstruktionistiska tankar och tongångar..

  Till författaren: kanske du skall lägga till en passus om ‘Poe’s Law’?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

 15. Per-Anders skriver:

  Till att börja med är pedofili inte definitionen av att ha sex med barn utan att ha sexuell dragning till barn. Våldtäkt på barn görs av både pedofiler och ickepedofiler.

  Sedan kan vi jämföra kultur där man har en fördömande åsikt om pedofili eller inte. Helt klart har vi i Sverige en mer fördömande syn på det än vad muslimsk kultur har.

  Bortsett från handlingen innebär sex mot ett barn, låt säga 10 år gammal, att flickan faktiskt riskerar att dö. Dels kan själva våldtäkten innebära skador på flickans underliv som gör att hon avlider av skadorna. Dels innebär en graviditet i den ålder att flickans kropp inte är utvecklad för en graviditet och riskerar att dö på grund av det.

  Bara i Yemen dör varje år 3.000 flickor av vad som nämns i föregående stycke.

  Även om Mohammed inte skulle anses vara en pedofil är Mohammed en ansvarslös typ som utsatte ett barn för risken att dö. Ska det vara en förebild, både som person eller handling?

  Gillad av 1 person

 16. ramonafransson skriver:

  Och tänk så kul om nioåringar skulle köra bussar i lokaltrafik, kanske med kuddar som hjälper dem att se över ratten och också en nioåring till som håller koll på pedalerna. Fullkomligt lysande!

  Gilla

 17. Lassekniven skriver:

  Om Profeten hade samlag med Aisha måste han ha haft en riktigt liten snopp. Eller också led Aisha av pubertas praecox på grund av en tumör i hypofys-hypothalamus-regionen eller någon annan hormonproducerande tumör utanför skallhålan. En man med normal eller stor penis kommer att åstadkomma stora och bestående vaginala skador vid samlag med en nioårig flicka. Jag tror uppriktigt sagt att Profeten inte hade lust till något sådant hur än illa jag som kristen tycker om den kategoriska religion som han startade och vars utövare mellan skål och vägg hatar mig och min religion. Många muslimer deklarerar ju det för övrigt också helt öppet.

  Gillad av 1 person

 18. Sixten Johansson skriver:

  Inbäddade i verkligheten finns socialt konstruerade låtsasverkligheter. Den låtsasverkliga bubbelvärld som hålls uppe av Sveriges etablissemang med medhjälpare utövar makt över alla i landet. Men bara lokalt, särskilt i storstäderna och i sociala media, är den så psykiskt förnimbar och socialt tvingande att hundratusentals individer mentalt lever i den under delar av dygnet eller alltid.

  Verklighetens folk bedömer varandras funktionella ålder genom att väga ihop både gissad eller känd biologisk ålder och gissad eller känd psykisk mognad. Nästan alltid är mognaden praktiskt viktigare: Den som talar eller handlar som en tok bedöms vara en tok, oavsett biologisk ålder.

  I maktbubblans socialt konstruerade verklighet kan åldersbedömningen baseras på allt som antas gynna fortsatt tillgång till makt, pengar och prestige. Denna mentala låtsasverklighet präglas av total opportunism, från botten och upp, i varje tolkning av det förflutna, av nuet och av framtiden. Egoismen döljs bakom förljugenhet och självbedrägeri.

  Låtsasverklighetens folk väljer och gillar t ex en partiledare som Annie Lööf på basis av att hennes yttre ”går fram” i TV-rutan och hennes IQ antas motsvara den biologiska åldern. Den psykiska mognaden är nivåsänkt hos alla som mentalt lever i denna bubbelvärld, som har makt över alla i Sverige och även påverkar omvärlden. Annie Lööf talar och handlar som en toka med en mental mognad mellan 1 och 14 år. Det är alltså hennes funktionella ålder i den verkliga verkligheten.

  Gillad av 2 people

 19. Lars skriver:

  Jag blir mer och mer förtjust i min idee om burka för män med tanke på #metoo
  Man bör naturligtvis ha en lämplig öppningsbar lucka för att kunna uträtta sina behov och klädseln är strikt anpassad även för tredje könet med en lucka därbak. Man kan tom säga den är könsneutral!

  Det var bättre förr!

  Gilla

 20. O.T. skriver:

  Än en gång har socialdemokraterna i regeringen vikt sig för det lilla ständigt pubertetsupproriska miljöpartiet. Regeringen lägger sig platt för asylaktivister i och utanför mp, ger amnesti för illegala afghaner utan asylskäl, går emot sina egna lagar (utlänningslagen och EBO-lagen) och desavouerar migrationsverkets och migrationsdomstolarnas beslut. Samt visar hur mycket blanka fan de ger i konsekvenserna för svenska folket (edit: vi som råkar bo och vara födda i det här landet). En praktvurpa som kommer att stå både ansvariga socialdemokrater och svenska folket dyrt.
  https://juliacaesar.blog/2017/11/28/utpressningspolitik/

  Gillad av 1 person

 21. Christer Hanefalk skriver:

  Tack! Skickligt skriven ironisk text. Får mig att tänka på berättelser från de fruktansvärda koncentrationslägren under nazi-tiden i Tyskland. När man frågar överlevare hur de kunde hantera vad som pågick och vad de utsattes för, så svarade många att det var humorn som hjälpte dem att överleva. Jag vill på inget sätt jämföra det vi idag upplever med vad som hände i Tyskland under 1930- och 1940-talen, men visst hjälper humorn även oss i vardagen när vi får nyheter om bilbränder, handgranater, polisstationsattacker, gängskjutningar, våldtäkter, pedofilnätverk, med mera. Humorn hjälper oss till och med att hantera såpoperan Donald Trump och hans side-kick Kim Jung Un.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.