Nazismen och medelklassen

Patrik Engellau

Om man jämför nazismens uppgång i mellankrigstidens Tyskland med militärkuppen mot president Allende så tror jag man kan dra slutsatser för dagens Sverige, i varje fall om man gör en del kanske halsbrytande förenklingar.

I alla tre fallen står medelklassen i mitten. Medelklassen i alla länder är milt konservativ i bemärkelsen att den ogillar sociala experiment som eventuellt hotar dess tillvaro (se där en första halsbrytande förenkling).

I det chilenska fallet hade medelklassen under president Allende en regering som genom en vänligt sinnad med huvudlös välfärdspolitik – i serien halsbrytande förenklingar kan man jämföra med Hugo Chaves Venezuela – som hotade den chilenska medelklassen med ekonomiskt kaos i kombination med hot om kommunistiskt maktövertagande. När jag själv var där några dagar före kuppen stod allt och darrade i väntan på Pinochets stridsvagnar. Armén gick in och räddade medelklassen (samtidigt som den gav prov på våldsamheter och grymheter som upprörde en hel värld).

Man ska vara klar över att våldets intåg inte berodde så mycket på arméns maktlystnad som på medelklassens skrämda nödrop.

Ett liknande schema hade tidigare etablerats i Tyskland. Medelklassen hade under tjugotalet drabbats av svåra besvär, till exempel hyperinflation, depression, hög arbetslöshet och ständiga kravaller som undergrävde dess existens. Den kunde inte lita på sina vacklande regeringar under Weimarrepubliken. Det fanns reella hot om en socialistisk revolution som slutgiltigt skulle krossa medelklassen.

Nazismen blev den våldsrörelse som räddade medelklassen undan de akuta riskerna för svält och socialism. Jag säger inte att nazisterna var medelklassens marionetter, långt därifrån, ty nazismen hade en egen inneboende och ond drivkraft, men utan medelklassens i alla fall till en början entusiastiska stöd hade den inte kunnat blomstra. Det räcker med att se propagandafilmen Triumf des Willens för att begripa detta.

I värsta fall – en del skulle säga sannolikt – står vi i Sverige idag på tröskeln till ett liknande scenario. Oron och pessimismen inför framtiden börjar sprida sig bland medelklassen. Den litar allt mindre på sina ledare som tycks oförmögna att ta sig an nationens problem, vars kanske mest plågsamma symtom, ehuru knappast orsak, är konsekvenserna av migrationen. Medelklassen börjar fråga sig på vilken sida regeringen, politikerna och därmed den statliga våldsapparaten står. Står de på medelklassens sida eller på någon annans?

På samma sätt som nazisterna fick ett uppsving efter börskraschen 1929 finns en uppenbar risk att en ny rörelse presenterar sig i Sverige för att fylla den uppgift som Pinochet gjorde i Chile och Hitler i Tyskland, nämligen att skapa trygghet för medelklassen. (Observera att Pinochet, men inte Hitler, drog sig tillbaka när jobbet var gjort.)

Inför denna möjlighet grips makthavare och andra av fasa över den öppet nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens existens. En del tror att ett upphävande av NMRs medborgerliga rättigheter, till exempel yttrandefriheten, skulle lösa problemen. Det tror inte jag, för den eventuella nazismen är inte sin egen orsak, utan en funktion av medelklassens oro. Det är bättre att se till att medelklassen slipper oroa sig.

52 reaktioner på ”Nazismen och medelklassen

 1. Lilla fröken PK skriver:

  I ett samhälle, som tidigare varit en oas av trygghet och samförstånd har de naiva politikerna fört en politik som steg för steg eroderat sahällets bas. Svaret på alla försämringar, som är uppenbara för alla, består blott av meningslösa floskler av typen ”det är in OK”. Det är inte att förvåna, att extrema rörelser sm NMR växer, om än i begränsad omfattning. NMR och ”Etablissemanget” har kommunicerande kärl och närs av varandra. Den stora (?) konfrontationen i morgon kommer att stärka båda sidor i respektive uppfattning. Elefanten i rummet är som ofta SD, som är den (proxy-)motståndare etablissemanget avskyr, för att de har haft rätt om migrationspolitikens negativa följder hela tiden.

  Gillad av 12 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Inte var det den judiska medelklassen som låg bakom, inte. Och bara för att arbetarna räknas som medelklass i dagens Sverige, så var det inte så för hundra år sedan, ens i Tyskland. National-socialismen var en ungdomsrevolt som 68-rörelsen. Den var ideologiskt, inte materiellt driven. Att den uttnyttjade junkerklassens, som inte var någon medelklass, girighet vid själva maktövertagandet ändrar inte på detta. Pinochets kupp var däremot materiellt driven. Paramilitära band — de hade kunnat heta AFA eller SA — drev omkring och avrättade chefer och ägare på fabrikerna och tvingade personalen till ‘revolution’. Den materiella bakgrunden förklarar att Pinochet införde riktig demokrati i Chile. Den ideologiska att Hitler lät Tyskland förstöras i grunden, en process som pågår än och nu drivs i botten av Angela Merkel.

  Gilla

 3. D'où venons-nous ? Que sommes-nous ? Où allons-nous ? skriver:

  Jag avskyr nazism men vill ha rätten att säga följande: Annie Lööf är en landsförrädare. Hon är dessutom en del av orsaken till att nazismen växer (om den nu gör det). Vad skulle annars vara bränslet?

  Gillad av 16 personer

 4. Carl G. skriver:

  Här tycker jag att vi måste blicka ut och tänka stort. Sedan andra världskriget har USA aldrig vunnit ett krig mot civilbefolkningen i Vietnam, Afghanistan, Syrien eller Irak. Oavsett antalet bomber så har civilbefolkningen alltid vunnit till sist. För att förstå Patrik Engallaus budskap i krönikan så måste man först avkoda den genom att använda associationsförmågan.

  NMR = ombud för svenskarna (nationalisterna)
  AFA/gatuvåldsvänstern/Nato/EU = ombud för DN/Expressen/SvD/Aftonbladet/SD/KD/C/S(globalisterna)

  Är ni redo? För nu blir det åka av :-))) Det som jag tror kommer hända på gatorna i Göteborg imorgon, lördag, är den svenska civilbefolkningens allra första krig mot ockupationsmakten i form av corporate media och den politiska makten.Allt sker genom ombud – populärt kallat för ”proxyarméer”. Den svenska civilbefolkningen har Nordiska Motståndsrörelsen som proxyarmé medan MSM/etablissemanget har kallat in stridande förband från AFA och gatuvåldsvänstern.

  Nu har makten förstås ordnat så att det finns omkring 200 etniska/religiösa folkgrupper i Sverige – men den största gruppen under lång tid kommer förbli svenskarna. Så jag kan tänka mig att när AFA och gatuvåldsvänstern gjort sitt så kommer de våldsammaste invandrargrupperna förses med vapen utifrån. Om några år så har motståndet hos den svenska civilbefolkningen växt så pass mycket att man från etablissemangets sida blir tvungna att kalla på hjälp från Nato och EU. Men det spelar ingen roll. För ju större bomber som fälls desto fler från den svenska civilbefolkningen kommer att ansluta sig till motståndet.

  På sikt kommer ockupanterna förlora stort. Alltså Åkesson, Busch Thor, Löfvén, Lööf och media medan vinnarna blir den svenska civilbefolkningen som imorgon alltså representeras på gatorna i Göteborg av NMR.

  Om ingen tror på mig att civilbefolkningen alltid vinner krig mot ockupationsmakten så är det bara att fråga de ensamkommande barnen från Afghanistan – de vet hur allt detta kommer att sluta när kriget står mellan folket och makten. Det är nästan ödesbestämt.

  Gillad av 2 personer

 5. Gunnar Å. skriver:

  Skrämmande perspektiv. Själv vaknar jag ibland upp svettig av oro, och faktiskt mer än det. Som man lätt gör när vargatimmen dröjer kvar. Jag tänker – vad händer om pensionen inte kommer? Att inga pengar sätts in på kontot varje månad. Att jag inte har några medel till att betala hyran, uppvärmning och maten med, vad gör jag då?

  En fjärdedel av Sveriges befolkning utgörs av pensionärer. De går knappast själva ut på gatorna för att ta strid om samhällsekonomin imploderar. Majoritet tvingas nog enbart lägga sig ned och vänta på det ofrånkomliga.

  Men samma sak sker nog inte för de mer unga. För de friska och starka, som är socioekonomiskt beroende av att bidragsmedel flyter in på olika konton – och som står utanför arbetslivet – men likväl är fyllda av initiativkraft. Vad vad händer med dem om även deras konton en dag står tomma?

  Ingen människa vill svälta, men Sverige saknar idag buffring av matvaror. Endast det som råkar finnas ute i mataffären, och som rullar på våra vägar, utgör dagens buffring. Förutom det du själv råkar ha i kylskåp och i frysen.

  Och man till scenariet adderar att elströmmen slutar komma i januari och februari månad, blir man inte bara kallsvettig, man rentav fryser fast i fasa. Som vattnet i frysta kranar. Ett skrämmande scenario, som rätt nyligen ansågs extremt överdrivet, men som jag numera finner sannolikt, om samhällsekonomin rasar samman, och även löner börjar utebli för de större arbetskollektiven.

  Det brukar heta att ”som man bäddar får man ligga”. Men jag har inte bäddat. Det gör andra. Och det är dessa jag alltmer räds. Kan ingen se till att de åtminstone slutar fylla på häxbrygden. Se till att kranen vrids av till spisen, så det inte kokar över.

  I scenariot ovan dras alla med, inte bara medelklassen. Det handlar om ett samhälle i anarki, och detta i ett land med ett strängt och oförlåtligt klimat.

  Hoppas det tänkta får stanna kvar mellan varma lakan och klinga av som enbart en kvardröjande mardröm. Men om detta tvivlar jag ibland. Jag får allt svårare att avskärma mig från faktiska faror. Ser mer realism där jag förut enbart såg fantasi och stora överdrifter.

  Dagens PE-text är viktig. Den handlar om effekter. Om hur orsak och verkan interagerar inom ett samhälle. Att verkligheten kan ta små, små oskyldiga steg in i verkligt elände. Och faktiskt mer än så.

  Gillad av 4 personer

 6. Aha skriver:

  Jag hängde uppriktigt sagt inte med när det gäller slutsatserna kring NMR. NMR ett Pinochet i vardande, en medelklassens räddare?

  Nä, etablissemangets fokus på NMR är en diversionsmanöver som lyfter bort blickarna från Islams och vänsterns antisemitism, en manöver som också berättigar vänsterns odemokratiska metoder mot SD, en diversionsmanöver som även sätter Islams högerextremism i skuggan. Framför allt gör NMR migranterna till offer vilket kompenserar för migranternas bristande arbetsförmåga och kriminalitet. Kort sagt; NMR tar bort fokus på mångkulturens allvarliga tillkortakommanden.

  Gillad av 4 personer

 7. omarkn skriver:

  När man vill veta varifrån (den politiska) vinden blåsar ska man kolla de spelarna som inte nämns.
  Mycket om ’medelklassens oro,’ ingenting om de besuttnas, de rikas oro, ingenting om det internationella finanskapitalets (CocoCola-landets ~) oro.

  Vi vet idag vem som stödde militärkuppen i Chile: USA, Kissinger, för att de var oroliga för sina profiter. USA gjorde – som vanligt allt – för att skjuta den Chilenska ekonomin i sank.

  Hitler – där är han igen – installerades av storborgerligheten och junkrarna (Hindenburg), hans parti stöddes även av medelklassen, men också av arbetarklassen. Det här tjänar dock inte som förklarning till vad som sker i Sverige 2017, Gud ske lov!

  Det som spelar roll är att 800 millioner (11%) människor på jorden är hungriga!
  Det som spelar roll är att 8 av de rikastge människor på jorden äger samma som de fattigasate 50%.

  Tills vi lyckas att ändra det internationella, giriga finanskapitalets omänskliga system kommer de ekonomiska, sociala ’problemen’ att bli värre.

  Gillad av 1 person

  • Hovs--hällar skriver:

   Tror du ens själv på det där? Sanningen är att fattigdomen minskar globalt sett, tack vare den av dig så hatade ”kapitalismen”

   Den väg du underförstått förespråkar har prövats på flera håll, och vad den lett till ids jag faktiskt inte upprepa en gång till. Dina idéer är farliga och destruktiva, och leder till ett samhälle i kaos. Det är märkligt att någon ännu tror på detta.

   Gillad av 2 personer

  • Elöd Szanto skriver:

   @Omarkn
   Jag fattar inte på vilket sätt är din kommentar relaterat till de PE har skrivit om.
   Det hela låter som om jag kommenterade ditt inlägg mred:
   ”Jag tycker inte om ostron för att de är slemmiga och bara snobber äter det”.
   Hör detta hit?

   Gillad av 1 person

 8. Lars-Erik Eriksson skriver:

  NMR är en vårta på den stora samhällshemorojden.
  I Sverige debatterar etablissemanget undantagslöst blott det alla är överens om är oönskat men man vägrar beröra orsakerna till det lilla problemet som skulle försvinna om huvudproblemet i stället fokuserades och bekämpades.

  Gillad av 2 personer

 9. oppti skriver:

  Regeringen vill samla demokratiskt valda partier för att förbjuda Nazistiska demonstrationer.
  Bra !
  Men när den gör det så får inte SD delta.
  Då kommer beslutet i en annan dager!

  Gillad av 3 personer

 10. Kent Forssgren skriver:

  Så snart en person inte accepterar maktens dogmer, så använder makten uttryck som kopplar person till nazism.
  När jag försöker förklara att detta med klimatlarmet är en bluff; det är politik, då får höra att jag är klimatförnekare
  SD får ständigt höra att de är nazister, och givetvis NMR.
  Hur många har de som slänger sig med begreppet nazism, har läst dessa partier program och där funnit belägg för nazistiska värderingar?
  Ingen misstänker jag.

  Gillad av 2 personer

  • PerH skriver:

   Helt kort:
   En mygga gör ingen sommar.
   MSM- media och politiker skapar nu sommar av en mygga.
   Ser ut som sekten MNR är en skänk från ovan till att flytta focus, resan mot överstatlighet där Europas demokratiska småstater måste nedmonteras.
   En resa på ett sluttande plan, förbjuda MNR, därefter öppnas för ge sig på kritiker av utstakade spåret globalismen.

   Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   NMR är ortodoxa Nationalsocialister. Istället för att ägna oändlig tid och energi på ideutveckling och intellektuella diskussioner har de helt enkelt anpassat NSDAPs partiprogram efter nordiska förhållanden på 2000-talet så gott det går. Och kan därmed lägga all sin tid på organisation, aktivism och propaganda.

   Gillad av 1 person

 11. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det finns säkert objektiva experter någonstans i världen, förmodligen dock inte bland historiker i Sverige, som kan förklara uppkomsten av nazismen.

  Personligen tror jag om man ska förenkla att det främst fanns två viktiga faktorer bakom:

  • De hårda fredsvillkoren efter 1:a världskriget och där det senare kom fram krafter som pekade på vilka (utomstående) aktörer man skulle skylla eländet på
  • En fascination över en rörelse som skapade ett modernt välordnat samhälle, en rörelse som inte låg så långt från folkhemstanken i Sverige

  Ingenting av detta är aktuellt idag så nazismen är för evigt förpassad till historiens skräphög.

  Dessutom ska man komma ihåg att om mot förmodan något slags ny kraftfull politisk rörelse skulle uppstå så inte blir det i Sverige. För att få fotfäste och kraft måste den uppstå i något av de större länderna i västvärlden.

  För Sveriges del handlar det om att lösgöra sig från den svenska ankdammen. Denna har tidigare sannolikt varit positiv för landets utveckling genom att skapa en viss konformitet. Nu utgör konformiteten dock ett allvarligt handikapp som stoppar varje tendens till kreativ problemlösning.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs--hällar skriver:

   ”Den svenska ankdammen” lämnar mig oförstående. Gissar att du troligen inte menar att vi alla fysiskt ska lämna den genom att emigrera?

   Den samling destruktiva idéer som nu plågar oss kommer inte från Sverige, utan är ett internationellt fenomen. Idéerna råkade bara finna en speciellt gynnsam grogrund i Sverige.

   I Sverige har sossarna regerat oerhört länge, bland annat, och skapat ett säreget samhällsklimat.
   Immuniteten mot vansinniga idéer var kort sagt särskilt nedsatt här i landet, därför kunde de på ett särskilt elakartat sätt få fotfäste här.

   Gillad av 3 personer

   • Sten Lindgren den äldre skriver:

    Det slog mig att man faktiskt skulle kunna se åsiktskorridoren som en efterföljare till ankdammen. Samma grundfunktion, att hindra oliktänkande, men med ett nytt innehåll/budskap givetvis.

    Det är väl exempelvis ganska uppenbart att diskussionen om mångkulturen i Sverige kvävts på ett sätt som inte har någon motsvarighet någonstans i Europa.

    Gilla

 12. Elisabeth skriver:

  Håller med alla här. Sammanslutningar som NMR är symptomet, inte problemet. Jag hörde i morse statsministern tala bekymrat om ”hotet mot demokratin”, att man måste samarbeta för att få bort sådant som NMR. ”Hotet mot demokratin” ? Det är snarare sådant som anvisningslagen som tvingar kommunerna att ta hand om statens huvudlösa migrationspolitik. Helt över huvudet på kommuninnevånarna. Plötsligt bor man granne med baracker på mark som var planerad som park, plötligt finns inga tider på folktandvården, plötsligt är skolan och sjukvården överbefolkad av elever/patienter osv osv. Allt detta bidrar förstås till medelklassens oro och pessimism. Jag tror också att sådant som NMR är ett slags identitetspolitik, en motarbetad grupps ( ”vita”, yngre, arbetslösa mäns) behov att hävda sig vid sidan om alla andra grupper som viftar med flaggor och paraderar. Förespråkar de våld ? Ligger de bakom terror och attentat ? Ja, då ser jag annorlunda på det. Men i Sverige huserar redan sådana organisationer på vänster- och islamistkanten som media och politiker inte tycks bekymra sig särskilt mycket för.

  Gillad av 8 personer

  • Johan skriver:

   Hotet mot demokratin? Det är den linje som 7-klövern och hela EU globalist etablissemanget driver som är hotet mot demokratin. Och det är därför de lägger sån energi på att flytta fokus till SD, NMR, Putin osv för att folk inte ska börja fundera över etablissemangets färdväg och legitimitet. Som sagt – NMR är ett symptom på någonting man inte vill diskutera.

   Gilla

 13. Nina Möller skriver:

  Bäste Patrik, för en gångs skull känner jag mig böjd att käfta emot. Jag förstår och håller med dig i huvuddragen och den egentliga kontentan av denna krönika. Men du tycks i sista stycket antyda att medelklassen skulle vara benägen att ta till sig NMR. Det tror inte jag. Vi – medelklassen, dvs vanligt folk – är med rätta helvaccinerade mot nazism, och jag tror att det är en försvinnande liten andel av den svenska delen av befolkningen som tilltalas av dessa marscherande gaphalsar. Kanske missförstår jag dig, men jag tycker sista stycket är oklart formulerat. Däremot tycker jag att SD passar rätt väl in i scenariot – en frustrerad medelklass som proteströstar på ett parti som man egentligen inte litar på eller attraheras av, men som tyvärr visat sig vara ensamt om att offentligt dra vissa uppenbara slutsatser.

  Gillad av 2 personer

   • Nina Möller skriver:

    Jo. Men hotet från andra håll, som den yngre generationen redan tagit till sig – islam och den ständigt romantiserade kommunismen – är större. Bl a för att de inte får stigmatiseras och redan etablerat sig. Nazismen har en lång väg att vandra för att nå in i folkhemmet. Men visst – jag förstår din poäng, och jag vill på intet sätt bagatellisera nazismen som sådan. Och den har nog redan ett större stöd i vissa andra länder i Europa.

    Gilla

 14. uppstigersolen skriver:

  Nu vevar Aftonbladet och systertidningen SvD artiklar om NMR. De verkar inte fatta att NMR inte kommer att åstadkomma annat än att vara hatobjekt för vänsterpacket. Experterna AB och SvD använt är väl Expo (svenska Stasi) vilket gör att man använder dömda brottslingar från ena sidan till att misskreditera den andra. Nu skriver man att Tyrrunan är en värre symbol än Hakkorset. Detta eftersom Tyrrunan sågs på de som ägnade sig åt rasprofileringar. Hur var det nu? Vad gjorde Socialdemokraterna och Bondeförbundet på 20-talet och många år framåt? Rasprofileringar, tvångssteriliseringar m.m. Bruna rötter någon?

  Gillad av 4 personer

 15. Björn skriver:

  Det lilla gänget ärthjärnor, som här i Sverige, kallar sig ”nazister” har inget med nazism eller ens politik att göra, och är inte på sikt nån fara för vårt samhälle! Det finns helt enkelt ingen grogrund! De här misslyckade huliganfigurerna, tycker bara det är häftigt att provocera och ställa till med oreda och bråk! Bästa sättet att knäcka de här töntarna, och få dem att tappa fattningen och inspirationen, är att ABSOLUT INTE gå i polemik med dem, utan bara behandla dem ”som luft”!! De som däremot är reellt farliga för landet är våra allt mer trängda DÖ-politiker, som med allt fler oövertänkta och desperata beslut, försöker komma till rätta med de problem(som de innerst inne vet att de själva skapat, genom sin totala brist på strategi angående invandringen!), UTAN att det, med förkrossande och förnedrande tydlighet, framkommer att SD:s politik varit den rätta hela tiden!

  Gillad av 2 personer

 16. Lennart Bengtsson skriver:

  Det nymornade mediala intresset för ” nazism” i Sverige har något av löjets skimmer över sig efter att en diminutiv grupp inga män har klätt ut sig och springer omkring på gatorna. De andra stollarna inom Expo utgör sannolikt ett än värre hot då de har en del av etablissemanget bakom sig. Detta är definitivt inte fallet med ”nazisterna”. Om inte okunnigheten om den tyska nazismen var så stor skulle man naturligtvis ta detta med en axelryckning. De är inget annat än odågor jämfört med tyska paramilitära som marscherade taktfast och sjöng Horst Wessel Lied. Den svenska ” nazismen” av idag kommer aldrig att kunna få något stöd av någon som helst ”medelklass” och det är helt uteslutet att den skulle kunna få ett ”kulturellt” stöd som var fallet i Tyskland under de svåra åren under 1920-talet. Det nationalsocialistiska partiet fick ju oftast ett kraftigt stöd i de flesta val under mellankrigstiden. Likaså hade rasideologin ett brett vetenskapligt och politiskt stöd inte minst i Sverige som var först med ett rasbiologiskt institut. Rasbiologin under denna tid var lika inne som dagens klimatpolitik.

  I själva verket är dagens nymornade nazistintresse sannolikt ett medialt orkestrerat sätt att försöka komma SD som mer och mer oroar de övriga partierna nu när nästa riksdagsval kommer alltmer i förgrunden. Vad landet och media borde ägna sin energi åt är att försöka assimilera den väldiga migrationen och se till att alla dessa får utbildning och arbete eller helt enkelt sänts tillbaka till de länder som de lämnat och där de faktiskt behövs för att bygga upp ett land som Syrien som nu har de flesta stridigheter bakom sig i stället för att bli svenska socialvårdsmottagare.

  Gillad av 8 personer

 17. Petrus skriver:

  Det var inte medelklassen som initierade vare sig kuppen i Chile 1973 eller det nazistiska maktövertagandet i Tyskland 1933.

  I Chiles fall var det fråga om en CIA-orkestrerad kupp ungefär som i Iran 1953 och Guatemala 1954. Kuppen i Grekland 1967 verkar dock mer ha varit en inhemsk produkt även om ovilligheten hos USA att släppa dokument kan tyda på en viss inblandning i kuppen.

  I Tyskland var det fråga om att stålbaronerna var rädda för att sossarna och kommunisterna skulle konfiskera deras företag mot ingen eller symbolisk ersättning på botten av Depressionen. Delar av storfinansen och storgodsägarna med liknande hotscenarios framför sig tänkte likadant och sade därför åt de borgerliga partierna och Hindenburg att sy ihop en regering med nazisterna.

  I Sverige idag skulle storfinansen aldrig i livet stödja en nazistisk kupp. De skulle inte ens ge en spänn till att stödja vanliga, invandringskritiska partier. De har sitt på det torra och kan när som helst sälja sina tillgångar i Sverige och flytta till Schweiz eller Singapore. En del av dem har också rätt att bosätta sig i Israel.

  Däremot skulle väl den svenska medelklassen kunna drabbas av att ekonomin försämras och kriminaliteten ökar. Worst case-scenariot där myndigheterna helt tappar kontrollen skulle väl också drabba medelklassen. Men medelklassen har i regel väldigt dimmiga föreställningar om vad problemen beror på. Säger Annie Lööf eller moderaterna att ”fler enkla jobb” är lösningen så går de på detta.

  Gillad av 3 personer

  • cmmk10 skriver:

   Är inte Uruguay ett bra exempel på hur en förtvivlad medelklass försökte stoppa förfallet av en välfärdsstat?.

   Stadsguerillan Tupamaros, med påstådd vänsterinriktning, hade väl sitt fundament i borgerlig medelklass? Har för mig att de återkom efter militären – nu som mer vänster (sossar) – och vann valet.

   Gillad av 1 person

 18. B skriver:

  Jag tror att vanliga, hederliga människor hatar nazismen lika mycket som andra djävulska ”ismer”. Tycker ärligt talat det är konstigt att nazistdemonstrationen får så mycket uppmärksamhet, men antar att det beror på att media som slår upp den så stort vill få möjlighet att koppla samman nazismen med Sverigedemokraterna. Tror det är väldigt få människor i Sverige som stödjer nazismen och att de inte kommer att bli så värst många fler. Nazisterna gör ju inget för att stoppa identitetspolitiken, rättsstatens nedmontering, sjukvårdens kollaps osv utan ägnar sig istället åt avskydd identitetspolitik från sin horisont.

  Gilla

 19. Walfrid skriver:

  En viktig orsak till Hitlers popularitet tror jag var att många tyskar kände att deras land höll på att tas över av ett annat folkslag. Kultur, underhållning, vetenskap, ja snart sagt alla högre discipliner hade en stor andel icke-germaner, om uttrycket tillåts. Den vanlige tysken kände nog att han gav igen från ett underläge när raslagarna infördes.
  Liknande känslor finns hos många svenskar idag, men föremålet för oviljan är inte ett, utan många folkslag. Sannolikt alla som kommer hit på tveksamma grunder.
  Jag tror att NMR skulle, om de utnyttjade detta, kunna växa sig ganska stora. Vilket vore ett steg tillbaka i utvecklingen.
  Det enklaste och effektivaste är nog att i stället se till att underlaget för dessa sentiment inte finns, dvs utvisa alla kriminella invandrare, sedan alla sådana på bidrag. Så gott det nu låter sig göras.
  Den mänskliga naturen rår ingen på i längden.

  Gilla

  • Gert B. skriver:

   Har du information som visar att de unga männen i NMR är tokar? Jag har inte en susning. Inget ärligt och vettigt kommer fram i Gammelmedia, så då återstår väl deras hemsida.
   Har du läst på den? Jag har det inte så jag vet ej deras vilja. Annars är det samma smutskastning som oppositionella partier drabbas av. Vänligen.

   Gilla

  • Gert B. skriver:

   Hmm! Får ge dig rätt efter lite studier. De som går med i NMR-tåget får nog ses som tokar.
   Väldigt frustrerade tokar. De metoder som förespråkas har noll chans att få genomslag.

   Gilla

   • Arthur skriver:

    Jag trodde ett bra tag att deras hemsida var en mörk och inte särskilt lusting parodi. Det är den emellertid inte. Även om det är oklokt polemiskt att dra varje dumhet till sin spets så framgår någorlunda vad de är för slags tomtar.

    Emellertid är det viktigt att komma ihåg att halva radiohuset och andra redaktioner är fulla med samma slags dårar, fast på vänsterkan och därtill med verklig makt, utan att hammaren och skäran vajar över riksdagshuset.

    Måla inte en ko på isen.

    Gilla

 20. Per Brorsson skriver:

  Under Alliendes styrelse gick det som vanligt med socialism. Våld, fattigdom och svält. Det var ur det perspektivet Pinochet ingrep, Och var inte Pinochets våld mindre än Alliendes våld!

  Gilla

 21. Stefan skriver:

  Kraft och motkraft, det är vad det hela handlar om. När en rörelse växer sig för stark så skapas en motkraft. Desto mer fanatisk kraften är desto mer fanatisk kommer motkraften vara.

  Människans värld går i cykler. Den tar bara olika vägar för att upprepa sig själv. Vi är trots allt djur med instinkter och inte så svårlästa som vi vill tro. Den som kan sin historia kan därför lättare förutspå sin samtid och framtid. De flesta som pratar om Hitler och andra världskriget har inte en aning om vad de pratar om. Den används bara för att tysta sin meningsmotståndare. En historiker utan objukivitet är ingen historiker.

  SA bildades trots allt av exsoldater som kände sig huggna i ryggen av eliten. En perfekt rekruteringsplattform för Hitler. På 20-talet var det kommunisterna som ägde gatan. Nationslisterna som senare fanatiserades till Nazister användes för att ta upp kampen med kommunisterna på gatan eftersom de var rädda och trötta på art åka på stryk.. Imorgon ska kommunisterna och nazisterna slåss igen, precis som förut.

  Media älskar detta. De har så mycket att gotta sig i nu att de inte vet var de ska börja. Längst inne känner och tänker de.”äntligen”. En totalt ovässentlug marsch har blivit en världsnyheter tack vare våra narcissistiska journalister. De har lyckas blåsa liv i fighten och imorgon kommer de äntligen få gotta sig i det kaos och föredelse de har skapat.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.