Sammanbrott?

Patrik Engellau

Det är möjligt att jag är paranoid, men jag oroar mig för ett sammanbrott i Sverige. Vi svenskar vet inte vad som menas med samhälleligt sammanbrott och hur det känns – eller ens ser ut – för Sverige har inte haft något sammanbrott sedan det karolinska enväldet förintades år 1718.

Jag sa till en kompis att vi kanske kan studera sammanbrotten i Sovjetunionen, DDR och Nazityskland för att få lite vägledning. Hitler satt i sin bunker och lovade att stampa fram nya arméer ur marken bara ryssarna kom ännu lite närmare Berlin. Det första som ryker när katastrofer närmar sig är troligtvis sanningen. Man känner att man inte kan lite på någonting.

Vad menar du egentligen? sa kompisen misstroget. Till skillnad från de där exemplen du nämner har Sverige ett ganska stabilt civilt samhälle vid sidan av den politik och den offentliga sektor som kanske känns lite skakiga. Vad skulle ett sammanbrott betyda?

Jag svarade att jag inte vet. Det är bara en förnimmelse, men det är genom förnimmelser man skönjer stundande förändringar. Man anar kommande oväder av himlens färg och begynnande vindilar.

Vad jag märker på mig själv är hur tilliten undergrävs, framför allt tilliten till den information som presenteras för mig. Det gäller både vad media uppger och de anekdoter som andra berättar för mig inklusive påstått självupplevda händelser. Det finns ett TV-program med en intervju med en polis som förklarar att myndigheten inte har tid att hantera ett våldtäktsfall med ett tolvårigt offer och en identifierad gärningsman. Jaha. Kusinen vågade inte gå in en ICA-butik i centrala Göteborg eftersom det stod en liga med hotfulla afghanska unga män vid entrén. Jaså? Ett antal sjuksköterskor har lovat varandra att vaka om någon av dem blir sjuk eftersom det är så farligt att ligga på sjukhus. Är det så illa? En ensamkommande skar en polis i nacken på Medborgarplatsen utan påföljder. Jo, det har stått i flera tidningar, så det kan vara sant.

I hela mitt liv har jag varit van att tro att man genom att läsa tidningen, hålla sig allmänt informerad och tänka lite själv kan skaffa sig en hygglig bild av verkligheten. Så är det inte längre. Jag litar allt mindre på påstådda fakta. Jag föreställer mig att det var ungefär samma sak i Sovjetunionen, DDR och Nazityskland, i varje fall mot slutet.

Jag tror att två krafter verkar. Den ena är Pravdasyndromet, alltså att myndigheter och media som befinner sig i maktens närhet eller av andra skäl solidariserar sig med makten lägger sanningen till rätta eller helt och hållet ignorerar känsliga frågor. Typexempel från myndighetsvärlden kan vara Brottsförebyggande rådets ovilja att uppdatera 2005 års undersökning av migranters brottslighet. Om Brå inte vill göra en sådan studie – eller kanske fått förbud – hur ska man då kunna lita på andra myndigheter? Finns det någon anledning att tro att de skulle göra sitt jobb på det sätt som ansågs självklart för bara tio år sedan? Transportstyrelsen och rikspolischefen visar att myndigheter rätt fritt kan strunta i lagar. Det är klart att medborgarnas misstänksamhet gradvis ökar.

Tendentiösa tillrättalägganden är legio inom media. En uppmärksam läsare kan dock ana en sanning bakom smålögnerna. Det är kanske värre med allt som journalistiken avhåller sig från att rapportera om. Är Öresundsbron öppen eller stängd? Varför har antalet migranter minskat? Beror det på ungerska taggtrådsstängsel eller på att italienska flottan patrullerar Libyens kust? Vilka är de senaste bedömningarna av migranternas utbildningsnivå? Hur gestaltar sig situationen för asyldemonstranterna på Norra Bantorget, tidigare Medborgarplatsen? Vem levererar och betalar maten? Vem ställer fram bajamajor? Hur reagerar de kringboende?

Den andra faktor som skapar osäkerhet om sakläget i nationen är, åtminstone delvis, ett resultat av Pravdasyndromet. När etablerade informationskanaler faller ifrån så lämnas utrymmet fritt för spekulationer och till och med påhittade historier. Berättelser vandrar från mun till mun, det blir hönor av fjädrar. Inte bara Putin, utan var och en av oss kan skapa fake news och sprida med hjälp av sociala medier. Kanske vet vi inte ens om att vi langar skrönor till vår nästa. Vi berättar historier som vi vill berätta för att de stärker vår uppfattning.

Det slutar med att man inte kan tro på någonting. När det inte längre finns någon tillförlitlig sanning ryker snart resten av tilliten och då är sammanbrottet nära även om tunnelbanan fortfarande går.

87 reaktioner på ”Sammanbrott?

 1. Anders Svensson skriver:

  Visst har Du rätt … man kan lära av historien eller blunda. När pensionssystemet bryter samman och miljoner pensionärer tvingas ut på gatorna … som i Ryssland under Jeltsin … då är sammanbrottet ett faktum och det är närmare i tid än vi vill inse. Har flera miljoner på ”mitt pensionskonto” … men får vara såå nöjd om jag får en ”fattigpension” … allt avlägsnare i takt med att pensionsåldern höjs …

  Med en investeringsbudget på 30 miljarder kan Sverige bli självförsörjande på drivmedel till 50% … och dessutom ger det tio tusen välbetalda arbeten och skatter till samhället att fördela. Det rullar på i en positiv spiral …

  Kost och logi och passning av trettiotusen ”ensamkommande barn” kostar också 30 miljarder … varje år och utan hopp om någon positiv förändring.

  Die Dumme Schweden …

  Liked by 12 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Uttrycket ”Die dummen Schweden” är förstås i högsta grad träffande. Så är det också svenskt. Det motsvarande tyska uttrycket kommer kanske från F. Nietzsche: ”Übermensch”.

   Det är när man betraktar sig själv som en över skeendet stående ”ovanmänniska” som man inte reagerar på de hela tiden kraftigare sinnevärldsliga impulserna. Den kokta grodan var en ovangroda. Ovan vid hett vatten som den var och förblev. För en överskådlig framställning av ovanmänniskor och deras små problem rekommenderas filmen The Party av Sally Potter. Även om det antagligen var oavsiktligt. Ovanmänniskan känner inte själv till heller sin ovana.

   Liked by 2 people

  • Camilla skriver:

   Anders..
   Försöker trycka på Like, men det går liksom inte.. Ofta så just här, vet inte varför. Kan dock logga in och svara, men inte logga in och trycka på stjärnan.. Undra vad som är fel..
   Hur som helst, en stjärna från mig!

   Liked by 1 person

 2. A skriver:

  Korthuset är nog mer uthålligt än vi föreställer oss, men det kommer att falla. Ungefär när vi börjar tänka att det verkar klara sig trotts allt, då är det dags.

  Mvh A

  Liked by 1 person

  • Verdandi skriver:

   Ur SVD näringsliv:
   ‘Bostadsbubblan hade kanske kunnat hållas intakt i ett par veckor till, eller en månad eller två, om det inte varit för en osedvanlig handlingskraft hos några norrmän. Efter börsens stängning en onsdagskväll i slutet på augusti vräkte det norska bolaget Obos, tillika en av Nordens största fastighetsutvecklare, ut aktier för drygt en miljard i bostadsbyggaren JM
   En till synes riktigt dålig affär – om inte alternativet att stanna kvar som ägare hade varit sämre, vill säga.

   Obos började köpa på sig aktier i JM så sent som våren 2016, vilket bolaget då beskrev som en långsiktig finansiell placering. Reträtten kom därmed som en total överraskning och kalldusch för övriga ägare i JM. Obos kovändning är svår att avfärda som en norsk nyck. Obos kan nämligen mycket väl vara de första som, utan att reflektera över konsekvenserna, konstaterar att kejsaren är naken. Till Nyhetsbyrån Direkt säger norrmännen nämligen att man sålt rubbet i JM för att skaffa sig en ordentlig krigskassa. Den behöver man när den rådande överetableringen av bostadsbyggare i Sverige leder till blodbad.’

   Obos kan ju ha gjort en felbedömning. Liksom Nordea…eller inte.

   Liked by 4 people

 3. Lilla fröken PK skriver:

  Jag delar Peters pessimism i stor utsträckning, men tycker mig också se vissa sprickor i PK-fasaden. Även MSM rapporterar nu, om än motvilligt, om de negativa konsekvenserna av invandrings-tsunamin. Man lär sig, som i en diktatur, att läsa och lyssna mellan raderna. Jag tror, eller hoppas, att vi snart når en kritisk massa i form av problem och hot mot vårt tidigare så välordnade samhälle, som gör att dammvallen brister, och sanningen ligger i öppen dag. Ansvar utkrävs då får man hoppas. Hoppet står till valet 2018, vår kanske sista (?) demokratiska chans att undvika sammanbrottet.

  Liked by 4 people

 4. filanpuman skriver:

  Den ” humanistiska stormakten” generositet när det gäller asylsökande och permanenta uppehållstillstånd kändes i mitten av 10-talet som i första han ett ekonomiskt hot mot landet. Dessvärre har det visat sig att det inte bara är ekonomin som drabbas när alltför stora volymer människor med oklar identitet tillåts komma in och fritt uppehålla sig i vårt land. Vår trygghet, vår säkerhet, vår tillit till samhället har gått om intet i spåren av de eskalerande skjutningarna, gruppvåldtäkterna, assistansbedrägerierna, inkompetensen och att korruptionen på våra myndigheter tilltar. Inte mycket talar för att detta inte kommer att sluta med ett sammanbrott. Och det största sveket är att våra politiker fortsätter att sälja ut vårt land. Något dina och mina barnbarn får betala priset för. 😦

  Liked by 7 people

 5. bengtakewennberg2017 skriver:

  Jag delar helt Din observation även om jag inte delar Din frustration. Jag blir snarare sorgsen, rädd och djupt deprimerad. Så som jag ser det står mänskligheten och människan i dag inför en enorm utmaning som rubbar hela vår tillvaro. Vi lever alla i samma värld men vi vet i dag med stor säkerhet att var och en av oss ”konstruerar den” på sitt sätt. Den ”sanning” vi lutat oss emot i vår kultur försvinner allt mer. Den finns helt enkelt inte.
  Detta innebär två saker. Dels att vi, var och en av oss, måste formulera vår egen sannig och dels att vi måste finna sätt att komma överens med varandra om vad som kan göras gemensamt i den värld vi delar, men som vi ser så olika på.
  Det är en ganska svår – och kanske omöjlig uppgift – i en värld där vi vant oss vid en hierarkisk och paternalistisk ordnng i vilken de som hamnat i toppen har stora fördelar gentemot de som hamnat i botten. Alla ekonomiska indikatorer visar nämligen numera att alla inte får det bättre när ekonomin förbättras så som det var förr. Vad som händer istället är att klyftorna mellan rika och fattiga ökar.

  Liked by 4 people

  • Hovs_hällar skriver:

   Det är bland annat sådana åsikter som torgförs av kommenteraren ovan, som har lett till dagens situation.
   En utbredd nihilism i samhället där en gemensam verklighet förnekas, leder till samhällets sammanbrott.

   För att ett mänskligt samhälle ska kunna fungera måste det finnas en uppsättning gemensamma värderingar, baserade på vår faktiskt gemensamma fysiska verklighet.

   Den akuta faran just nu är att en vänsterextrem sekt har tagit makten. Denna sekt sprider bland annat nihilistiska idéer om att det inte finns någon gemensam verklighet — och att därför alla som inte håller med om SEKTENS tolkning av verkligheten har fel!

   En logisk kullerbytta som många tyvärr inte lyckas genomskåda.

   Ta bara exemplet rekrytering till arbetet som brandman. Enligt den traditionella, ”hierarkiska och paternalistiska ordningen” ska den som är bäst lämpad, dvs. är skickligast på att hantera de förekommande arbetsuppgifterna, ha jobbet.

   Nu kommer PK-sektens hejdukar och hävdar att sådana värderingar — att den som t.ex. är fysiskt stark är mer lämpad än den som är klen — är passé. Nej, nu ska vi titta på annat. Det viktigaste är att få ”MÅNGFALD” hos brandpersonalen! Och den som invänder är en otäck sexist som borde utrotas!

   Ett samhälle där man inte ens kan enas om fysiska självklarheter kommer att falla samman.

   Liked by 9 people

   • Fredrik Östman skriver:

    Gad Saad: Parasitiskt strutssyndrom
    Bezmenov/Lenin: Nyttig idioti
    Nietzsche: Ovanmänniskan
    Nassim Taleb, Schumpeter: Intellektuella som likväl är idioter
    Sjafarevitj: Kiliastisk socialism
    Dante: Svekfull ondska
    Burke: Idealism, radikalism
    Isabella: Kätteri
    Sokrates: Hybris

    Vad vi än kallar det, så kommer det att döda oss. Sjukdomen har uppnått kritisk styrka.

    Liked by 3 people

  • Fredrik Östman skriver:

   En Nietzscheansk ovanmänniska uttalar sig. Ett offer för socialistisk memetisk krigsföring och infektion med idéviruset parasitiskt strutsfenomen. Hela den politiska korrektheten är till för att ovanmänniskor skall kunna fortsätta att låtsas att de är frikopplade från sinnevärlden och dess paternalistiska sanning och hierarkiska ordning.

   Liked by 1 person

  • sune larsson skriver:

   Vet inte om det är motsägelser men jag läser att du anser att man måste komma överens. Men det är ju ingen sanning det är en utopi. Du kommer inte alltid överens med dem du har närmast så gör inte heller jag. Så tror jag du får revidera lite. Att alla kan få det bättre kan visst ske, dock är det de super rika som blivit mångfalt rikare, däri ligger en del utav kärnan,. OM man tar alla pengar, om man nu anser att det är det som gör allt bättre så finns det i dagsläget mer än 1 miljon dollar till alla på hela jorden, och mat finns även det. Det vi saknar i totalten är långsiktighet och det du nämner men som fås ses som utopi.Fördelningen kan synas skev, och jorden om man hjälper där folk bor kan födda miljarder fler, men inte för att jag vill eller tror vi kommer dit

   Gilla

 6. Christer L skriver:

  Två faktorer alltså. Låt oss då kalla dem vid deras rätta namn! Inte så mycket ”Pravdasyndromet” som etablerade media, och inte så mycket ”hönor av fjädrar” som alternativa media.

  Vem kan man lita på? Det är varje vuxen persons ansvar och skyldighet att välja vem man litar på, och att stå för detta. Vart fjärde år måste jag som demokrat vara klar med den saken, vad gäller politiken. Det är nu det fjärde året. Det är nu som fler och fler kommer till klarhet, och många försöker påverka andra till samma klarhet. Men även oklarheten gör sig hörd.

  Jag kan hos flera röster höra ett urskuldande och undvikande. Detta urskuldande och undvikande är enligt min uppfattning det centrala i vårt allt sjukare svenska samhället: det förbannade urskuldandet och undvikandet.

  Människor sprider sina ouppklarade trauman omkring sig, påverkar omgivningen att delta i symtombeteenden. Andra världskriget var ett trauma, som för Sveriges del blev en stor ekonomisk framgång, men därtill en moralisk faux pas och en militär demonstration av velighet. Det var länge sedan nu, och frid över våra fäders och mödrars minne. Men den på sätt och vis skamliga svenska framgången genom ”fredlighet” i kriget ledde till illusionsbygget om den fredliga stormakten, den illusion som nu krossas.

  En annan yttring av samma svenska ”fredsmentalitet” är oviljan och oförmågan att rikta sin vrede uppåt mot dem som bestämmer och styr och ställer. Överallt nu i det svenska samhället tigs det inför överheten om problemen, och överheten förnekar. Förnekelsen och fegheten har blivit ett slags dygd. Det smarta sättet att leva vidare, trots allt. Man förnekar även vreden mot jämbördiga och underordnade, snobbar istället med mer eller mindre intrikata mobbningsbeteenden, elakt skitsnack bakom ryggen, medvetna missförstånd, och inte minst det här med åsiktsförföljelser, som blivit så urskuldat att det till vänster i politiken framstår som en akt av ren godhet att ägna sig åt osv.

  De kriser som allt fler statliga organistationer sjunker allt djupare i,
  Migrationsverket
  Polisen
  Skolan
  Sjukvården
  Arbetsförmedlingen
  Försäkringskassan
  Kommunerna etc.
  förnekas totalt på generaldirektörsnivå. Men på ”verkstadsgolvet” har de trogna medarbetarna ett helvete – enligt alternativa media (Merit Wager m. fl.). Och framtidens löfte är att det bara kan bli värre – under samma regim.

  Vad gäller utrikespolitik är propagandan fullkomligt öronbedövande övertydlig, och därför ytterligt skrämmande för alla de i höga positioner som vet men inte vågar säga ifrån.

  Liked by 7 people

  • Per Albin skriver:

   Sveriges agerande under andra världskriget hör absolut inte hemma i det här sammanhanget. Sverige var rustat till tänderna under senare delen av kriget p g a en målmedveten upprustning till priset av enorma kostnader och uppoffringar. Känner du till Operation Rädda Norge och Rädda Danmark – som var på vippen att sättas igång – och som var motsatsen till en demonstration av militär velighet? Anser du att det bör vara förbjudet för en liten stat att vara neutral i ett stormaktskrig? Åtta europeiska stater förklarade sig neutrala när andra världskriget bröt ut, två av dem var det även vid krigsslutet – borde detta förbjudas? Försök att förstå att alla tjänade på Sveriges neutralitet – finländare, norrmän, danskar, balter, judar, tyska antinazister som Willy Brandt, de krigförande, särskilt segrarmakterna. Där ligger inget ouppklarat trauma, bortsett från att du och en del andra p g a historisk okunnighet och grundlöst självhat vill skambelägga ett skickligt politiskt, diplomatiskt och militärt agerande i en mycket svår situation.

   Liked by 3 people

   • Aha skriver:

    Detta är väl inget forum för diskussion kring andra världskriget men icke desto mindre såg åtminstone en av krigförarna ned på Sveriges neutralitet och det var Churchill.
    Sverige hade kunnat sabotera järnmalmsframställningen och därmed den mycket viktiga järnmalmsexporten till Tyskland. Sverige hade också kunnat, när man väl var starka -44, deltagit i kriget och därmed påskyndat tyskarnas sammanbrott.

    Gilla

   • Christer L skriver:

    ”På vippen” är ju alltid något. Sverige lät tyskarna transportera trupper till Nordnorge och på så vis skydda dem från faror på havet. Sverige tillverkade kullager åt de allierade och sålde järnmalm till tyskarna. Den sortens neutrala balans genom att göra sig nyttigt tjänade Sverige bra på. Neutralitet är en sak, integritet en annan fråga. Sedan tycker jag att du för in en personlig aspekt. Låt bli med det, vi känner inte varandra.

    Gilla

   • Petter skriver:

    Så de länder som deltog i kriget mot ondskan var inte lika diplomatiskt ”skickliga” i sina beslut?!
    Du har ej koll på kompassen.

    Gilla

 7. Mitt vykort på en strand skriver:

  De kan tvinga mig att betala för statsmedia men de kan inte tvinga mig att titta eller lyssna, inte än iallafall. Igår på P1, vänsternisse Lamotte som sett våldtäkter på nära håll, genusvetare som också hon säger att antalet anmälningar gått upp, indoktrineringsfuntionären (journalisten på P1) försöker få in att anmälningsbenägenheten fått upp, men de lyckas inte tysta vänsternisse Lamotte och genusvetare och utredaren på BRå som samstämmigt säger att antalet våldtäkter helt enkelt gått upp. Så till och med inom vänstern, till och med inom genusvetenskapen finns nu dissidenter.

  Det mest Sanna idag är uppenbarligen alternativmedia eftersom systemmedia ligger och bevakar alla felsteg, och det finns skattefinansierade organisationer som gör samma sak, som Expo och professor Mattias Gardell med anhang. När Samhällsnytt skriver att Muhammed Xxx eller Abdul yyy har dömts för våldtäkt så är det väl sant tänker jag. Jag tänker efter att ha följt detta i över 10år att minst 90% av alla våldtäkter begås av utomeuropéer, kanske 9% av andra invandrare och 1% av etniska svenskar. Förmente så länge sedan anmäldes bara ett par hundra.

  Jag blir regelmässigt censurerad så håller mig kort, jag tar det som en uppmaning att göra något annat. Detta har blivit tvångsmässigt, kanske man kan skriva en bok istället, en sida om dagen?

  Liked by 9 people

  • U_S.. skriver:

   ”Jag blir regelmässigt censurerad så håller mig kort, jag tar det som en uppmaning att göra något annat.”

   Jag har debatterat på många olika bloggar genom åren och censuren här på DGS förefaller vara av en helt egen art. Mitt intryck är att det inte primärt är en medveten och avsiktlig censur, utan snarare något automatiskt system. Jag förstår inte riktigt hur det fungerar, men helt klart styrs det inte enbart, eller i huvudsak, av vad man skriver.

   Man kan notera att flera skribenter ofta modifierar, eller byter signatur. Detta förefaller vara en praktisk lösning, men är samtidigt väldigt udda. Jag kan inte minnas att jag har sett något liknande på andra forum.

   Likväl försvinner kommentarer även om man byter signatur. Cirka hälften av de inlägg jag har skrivit den senaste månaden gick inte igenom och jag har väldigt svårt att se att det var något i innehållet i dessa som gick över någon gräns. Men visst, säker kan man inte vara.

   Som jag ser saken, får man bara gilla läget. Om jag skriver här, är det cirka 50% sannolikhet att kommentaren försvinner. Jag får ta hänsyn till detta och i praktiken innebär det främst att det inte blir meningsfullt att skriva genomarbetade kommentarer med referenser och länkar. Det kan ta timmar att göra en sådan och det är inte vettigt om det finns en påtaglig risk för att den inte går igenom.

   Men samtidigt vill jag betona att min uppfattning är att bloggägare gör som de vill och det jag skriver ovan ska inte tolkas som att jag klagar. DGS är en utmärkt blogg, med väldig många bra inlägg och hög klass på kommentarerna. Jag tackar för detta och läser med uppskattning!

   En annan bra blogg är Fristad.eu. Debatten där påminner en hel del om den här på DGS, men där är det en annan policy för kommentarerna och i princip allt går igenom.

   Utlandssvensk

   Gilla

   • BjörnS skriver:

    Känner inte igen mig i din beskrivning. Har fått inlägg refuserade men då har jag också fått ett mail med motivering. Andra fora tycks mig mycket mindre transparanta.

    Gilla

 8. Martin skriver:

  Jag blir fullständigt vansinnig när jag hör att vårdpersonal hotas och våldförs i Malmö och att vakterna snart väntar skottlossning i väntrummen. Naturligtvis hade SVT pliktskyldigt bara pratat med de få vakter som självmant hört av sig till redaktionen efter att cheferna gått och sagt att ”här är allt bra”, inte själva följt upp det hela med ett storrepotage om vården i hela Malmö. Läsaren kanske då tror att: ”Det kanske inte är så farligt, det är ju bara på en mottagning. Eller?”. Jag vill att SVT SKA göra sin plikt och presentera en heltäckande bild. Och jag vill att militären ska vara där och skydda sina medborgare mot dessa farliga och våldsamma migrantgäng. Nu.

  Liked by 5 people

  • Walfrid skriver:

   Det är väl så att vi inte ska ha statsmedia överhuvudtaget, eller presstöd.
   Nu har vi haft bådadera rätt länge och se hur det har gått. Alla utom alternativmedia skriver statens eller regeringens propaganda, antingen rätt upp och ner eller genom urvalet av nyheter.
   Stats- och gammelmedia fyller inte längre någon funktion för den vanlige medborgaren.

   Liked by 1 person

 9. Kent Forssgren skriver:

  NÅGRA TANKAR KRING VARFÖR EN VISS FÖRÄNDRING HAR SKETT,
  gentemot hur mottaglig den vanlige svensken nu är för sanningen om Sveriges tillstånd.

  Några av oss har under år observerat och förfärats över det som har pågått och som en stor del av politikerna och gammelmedia envist försökt dölja.
  Men vi har fått mothugg och blivit kallade för både det ena och det andra.

  Gammelmedias makt är mycket stor.
  Människor tror i hög grad på vad som där påstås.
  Om man själv bor och arbetar i en trygg omgivning och umgås med släkt och vänner i samma situation, varför skall man då misstro.
  De som påstår något annat är ju, enligt etablissemanget, knäppskallar och nazister.

  Men nu har verkligheten drabbat gemene man, kvinna och barn.
  Vårt välfärdssystem brakar ihop.
  Tryggheten som vi trott oss ha och som vi med världens högsta skattetryck har betalt för,
  den finns inte lägre på plats när vi behöver den.

  Nu börjar allt fler uttrycka sig uppskattande till de av oss som har envisats med att motsäga etablissemangets utsagor.
  Nu kan politiker och gammelmedia inte längre trovärdigt dölja nationens tillstånd.
  Men de slingrar sig och vill inte erkänna sig skyldiga.

  Dock!
  Jag har fått frågan hur det kan komma sig att gammelmedia nu börjar förmedla text och bilder från verkligheten.
  Mitt svar är att syftet är uppnått.
  Det som har skett och som fortfarande sker, sker inte av en slump.
  Det är organiserat och koordinerat av en viss makt: med säte i Bryssel, men med utomeuropeisk bakgrund.
  Och, det handlar inte om Putins Ryssland!

  Syftet har varit och är, att avveckla Sverige,
  som den nation som Tage Erlander en gång beskrev med följande ord:
  ”Sverige är svenskarnas land. Det är vårt gemensamma samhällsprojekt som tidigare gick ut på att skapa ett gott och sammanhållet folkhem för den svenska befolkningen och de relativt få och skötsamma invandrare som kommit från våra grannländer. Få länder i världen har utvecklats till ett så bra land som vi hade i början av 1960-talet. Vi var ett etniskt homogent folk med goda kvaliteter som imponerade på övriga världen.”

  Nu använder ledande politiker, av en annan makt köpta, andra ord i beskrivningen av vårt land och vårt folk:
  Birgitta Ohlsson – före detta, håll i er – Demokrati- och EU-minister.
  Kombinera EU med begreppet demokrati – suck! Detta indikerar starkt ett för Sverige och svenskar fientligt uppsåt.

  Nedanstående är ett utdrag ur en text som Sveriges före detta EU-och demokratiminister Birgitta Ohlsson i låtit publicera i Expressen 2001-06-06

  AVSKAFFA SVERIGE!
  ”Blågula fanor, rojalistiskt fjäskeri och fosterländsk glädjeyra. I dag på den svenska nationaldagen förväntas vi som goda medborgare att uppmärksamma vår nation. De mest entusiastiska vallfärdar till hembygdsgårdar, sjunger nationalsången och firar som om det vore en nära släkting som fyllde 50. Men vad firas egentligen? Demokrati och öppenhet som präglar denna del av världen?
  Ingalunda. Snarare ser vi en automatpatriotism och konservativt vurmande av nationalstaten. Trots att slumpen avgör var en människa föds, att nationalstaten sällan är den perfekta beslutsnivån och att världen blir mer globaliserad håller mänskligheten krampaktigt fast i nationen.”

  Skall denna ondskans makt tillåtas att segra?
  Eller!
  Skall Sverige som en nation för svenskar, gammelsvenskar och nysvenskar, få finnas kvar?
  Skall svensk laga gälla?
  Skall svensk kultur och svenska traditioner få brukas?
  Skall Svenska Kyrkan värna om vårt kristna arv och svenska sedvänjor?

  Jag är politiskt obunden, vetenskapsman som är min utbildnings bakgrund, men eller tack vare denna min bakgrund, så har jag granskat våra olika partiers manifest.
  Bland de etablerade parterna synes det mig – i dag – endast finnas ett som värnar Sverige,
  som det Sverige vilket jag är övertygad om att merparten av oss i landet boende vill leva i.

  När Sverigedemokraternas ledare Jimmy Åkesson, talar till oss medborgare tilltalar han oss med ordet ”sverigevänner”.

  ÄR VI SVERIGEVÄNNER?
  Jag vill tro det.
  Och, man bemöts allt oftare med respekt, när man i samtal uttrycker så.

  Liked by 9 people

  • Hovs_hällar skriver:

   Tack, Kent Forssgren.
   Det enda våra motståndare har att komma med är en slags toxisk nihilism, av den sort som uttrycks av Birgitta Ohlsson i citatet ovan.

   I bakgrunden anar man de tankar som framförs i Kommunistiska manifestet — ”Proletärer i alla länder….”

   Problemet är att vi svenskar aldrig röstat för att kommunismen ska införas i vårt land.
   Men då kan man ju smygvägen införa någon mer nihilistisk variant av samma samhälle, där en fanatiskt egalitär sekt härskar och förnuftet hånas.

   ”Mångfald ska råda — alltså sätter vi nån klen liten kvinna att arbeta som brandsoldat! Det blir alltför ENSIDIGT med bara stora starka MÄN!

   Själv skulle jag uttrycka det som att VANSINNET numera härskar här i landet.

   Liked by 1 person

  • Kuckeliku skriver:

   Sanslöst att det finns människor som är så dumma att de tror att det är en slump var de föds. Än mer obegripligt att människor som inte kan tänka får någon som helst position i politiken.

   Gilla

   • Gert B. skriver:

    Ja du, KUCKELIKU. Det kanske var en slump att mina föräldrar träffades på dansbanan, men det var minsann ingen slump att de sedan fick till det!
    Tack, morsan o farsan!

    Gilla

 10. Jennifer skriver:

  Ständigt dessa domedagsprofetior. Ja, domedagen kommer men det kommer att dröja. Problemet med prematura domedagsscenarier är att när väl katastrofen väl kommer, är ingen beredd. Då är det bättre att diskutera sakläget utan övertoner, så är analysen klar när katastrofen verkligen är i antågande. Sverige är ett robust samhälle och så länge de gamla svenskarna(minus vänster och miljö extremister) har den den överväldigande maktpositionen, kommer Sverige inte att falla sönder totalt. Min egen definition av sammanbrott är anarki och näst intill total laglöshet, svält och plundring dvs ett krigsliknande tillstånd. Vi är inte på väg dit så fort som vissa vill göra gällande.

  Gilla

  • Verdandi skriver:

   Vi andra tycker att sammanbrott är när man är rädd för att som kvinna gå ut ensam när det är mörkt och när man är rädd för att besöka akuten eftersom en ny gängskjutning sannolikt sker rätt snart igen.

   Din definition delas inte av mina vänner och bekanta. Det du beskriver är krig och anarki, vilket inte diskuteras här.

   Liked by 7 people

   • Jennifer skriver:

    Enligt din definition har sammanbrottet varit ett faktum i många år. Den definitionen delas inte av mina vänner, bekanta, arbetskollegor, mm.

    Gilla

   • Hexe skriver:

    Jennifer@
    Nä PK doktrinen backas forfarande upp av flertalet. Enl. Opinionsmätningarna. Så jag tror dig.

    Men en stilla fråga ser du dig inte över axeln när du tar kvällspromenaden, eller är promenaden inställd?
    Är du övertygad om att du tryggt kan få din vård ….om frågorna inte besvaras med ja, i vilket tillstånd befinner sig fosterlandet då enl. din terminologi?

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Den kommentaren blev omöjlig att förstå sedan den kommentar den syftar på blivit censurerad. Tesen i fråga är alltså den om den s.k. Übermensch, på svenska kanske bäst kallad ovanmänniskan. Många har missuppfattat detta som något slags komplimang eller en människa med bättre, starkare egenskaper. Men ovanmänniskan är grodan i kastrullen. Ovanmänniskan har färre, sämre och svagare egenskaper. Så omedveten om sitt beroende av det omgivande samhället och dess traditioner och strukturer är hon att hon är dömd att gå under utan att ens märka av det. Paradoxalt nog var det Sovjetunionen och dess realsocialism som länge stod i vägen för ovanmänniskans entré på bred front i de västerländska samhällena. Men sedan dess undergång driver ovanmänniskan i mycket rask takt systematiskt fram Västerlandets undergång. Den politiska korrektheten är hennes rustning som skyddar henne mot varje kontakt med verklighetet, sanning och konsekvens.

    Nietzsches tes besannas.

    En liten grupp atavistiska dissidenter (som Trump) i ett hav av ovanmänniskor (som hans regering) kan inte vända utvecklingen.

    Nietzsches tes besannas.

    Det här ser ut som dvärgarnas sista dagboksanteckning i Moria. De kommer in. Doom. Vi kan inte komma ut. Doom Vi grävde för djupt. Doom Vi öppnade Pandoras ask. Vår egen skapelses monster, den sinnesslöa ovanmänniskan, ett gigantiskt bergatroll med en enkel knölpåk, kommer att besegra oss.

    Liked by 3 people

  • Janne skriver:

   Det ser olika ut på olika ställen. Allt går stegvisst, inget akut, ingen märker något. Tycker du att vår asylpolitik är välordnat och rättviss? Nu kommer det fortfarande fler asylmigranter till Sverige än till något annat land per capita. Vi skulle ju ha ”Europas lägstanivå” eller hur?
   På vilket sätt är Sverige rubust? Polisen löser mycket få brott, skjutningar varje dag, etc.
   Nya medborgare tillkommer och bildar nya partier med en annan agenda. Hur länge kommer ”de gamla” svenskarna kunna påverka?
   Sammanbrott kommer smygande, du märket inget från dag till dag.

   Liked by 1 person

 11. Martin skriver:

  Jag blir fullständigt vansinnig när jag hör att vårdpersonal hotas och våldförs i Malmö och att vakterna snart väntar skottlossning i väntrummen. Naturligtvis hade SVT pliktskyldigt bara pratat med de få vakter som självmant hört av sig till redaktionen efter att cheferna gått och sagt att ”här är allt bra”. Inte själva följt upp det hela med ett storrepotage om vården i hela Malmö. Läsaren kanske då tror att: ”Det kanske inte är så farligt, det är ju bara på en mottagning. Eller?”. Jag vill att SVT SKA göra sin plikt och presentera en heltäckande bild. Nu. Och jag vill att militären ska vara där och skydda sina medborgare mot dessa farliga migrantgäng. Nu.

  Liked by 2 people

 12. BjörnS skriver:

  Jag måste medge att följande frågor kring demonstrationen på Norra Bantorget, tidigare Medborgarplatsen, tidigare utanför slottet är högst relevanta och ger nog mer information än man anar: ”Vem levererar och betalar maten? Vem ställer fram bajamajor?”. Follow the money…

  Liked by 5 people

 13. Sture skriver:

  Patrik,
  jag tror också att sammanbrottet kan vara nära. Och det första som då händer är att alla matvaror snabbt försvinner från butikshyllorna. Vi kommer kanske att få svårt med vattnet och elektriciteten. Då utbryter hungerkravaller – ”hunger games” som det heter i den nu kända filmen. Vårt arma folk är inte alls berett på detta och jag känner mig orolig.
  Men – det behöver inte gå så. Jag tror att USA och Trump kommer att staka ut vägen. Om Trump lyckas vinna kampen mot de hemliga maktcentra i USA, som styr världens öden idag, kan detta leda till en tillnyktring av våra politiker i Europa och att man vänder på sitt synsätt idag. Detta är möjligt – men den enda möjligheten, som jag ser det. Utan denna tillnyktring är det politisk korrekthet som gäller. Hur rätt hade inte George Orwell?

  Liked by 4 people

 14. Håkan skriver:

  När spricker en ballong? Ingen vet. Men så länge vi fortsätter pumpa närmar vi oss gränsen. Och samhället fortsätter pumpa. Tar inte tag i migrationen. Vrider inte av kranen. Kan inte av humanitära skäl göra det. Trycket ökar. Och det leder till allt fler följdeffekter. Vad som påverkar vad och i vilken ordning kan vara svårt att veta. Och i vilken omfattning. Men effekter blir det. Både samhällsekonomiskt och i människors själar.

  Och så finns den politiska ångesten och jakten på de som blottar dåliga företeelse. Som är allt för öppna, raka och ärliga, i andras tycke. Där avslöjanden hotar att dra undan trygghetens tunna slöja från verkligheten. Jakten på budbärare pågår hela tiden. En jakt som funnits i alla tider, men som nu intensifierats. Men i längden aldrig har den jakten aldrig varit framgångsrik.

  I förnekelsen söker människan trygghet men kramar samtidigt lögnen. Att inte vilja veta är att krypa undan sanningen. Många väljer lögnens mer trygga famn. Under tiden växer ballongen.

  Så har vi den mänskliga mekanismen att vi vänjer oss. Vi blir vana vid det nya. Det nya blir även det gammalt. Även den mer råa och nakna. Nyhetsvärdet dör undan. Förvandlas till vardag utanför den egna dörren.

  Och så finns där alla agendor. Mer eller mindre öppet redovisade. Många agendor behöver hjälp från skohor. Och i många fall hjälper inte ens det. Fötter och skor skiljer sig för mycket åt. Vision och verklighet passar inte ihop.

  Och så finns dom som skall beskriva denna verklighet, och som själva är en del av den. Objektivitet, vad är det? Ingen kommer undan att välja och vraka i stora informationsmängder. Och söka orden. Och det öppnar rum för att påverka.
  I valen att berätta och blotta kan vi även dölja.

  Visst har tillvaron blivit svårare att hantera i en mer turbulent tid. Man får dagligen lägga sitt eget pussel, med de bitar man har. Och hjälpen från pressen saknas påfallande ofta. Den kan även missleda i långa stycken. Men övar samtidigt upp vårt kritiska sinnelag, på ett sätt som kanske inte avsågs. Vi lär oss källkritik. Vi tvingas själva lägger ut korsande koordinater, för att hitta rätt i informationsdjungeln. Vi har kommit långt från egen barnatro. Källkritik tillhör nu var mans vardag.

  Och vi fortsätter pumpa ballongen. Fortsätter att vänja oss. Och agendorna löper på. Fler och fler överraskningar måste hanteras. Ofta på myndighetsnivå – som allt mer färgas av politiken och olika typer av agendor.

  Under tiden skall vi gå till arbetet som vanligt. Sköta oss och vara goda medborgare. Och tro på andra än oss själva. Natta barnen med pedagogiskt utformade god-natt-sagor. Och helst inte tro på våra egna, om vi vill ha kontakt med verkligheten. Men likväl tvingas alla att söka skydd inom egna allt tunnare trygghetsskal. Annars skulle vi inte få ihop vardagspusslet.

  Och de skyddande skalen finns även inom politiken, i media, hos myndigheter, och inom arbetslivet. En del saker förnekar vi, men mest vänder vi bara bort blicken. Livet måste ju gå vidare, tills ballongen en dag spricker. Och vi alla väcks av den stora knallen.

  Först då inser vi nog vart resan fört oss. Och den verkligheten vi då står inför. Humanitetens vägval har tagit slut. Och då finns inget rum för pedagogiska god-natt-sagor. Inte heller av floskler om en gemensam värdegrund. I den värld vi då vakna upp till blottas människans mer mörka sidor. Dom vi så länge försökt hålla tillbaka. Men i vår aningslöshet inte förmått hålla stången.

  Liked by 2 people

 15. JAN BENGTSSON skriver:

  Men Löfvén sitter (S)äker i sin bunker!

  Klammrar sig kvar vid makten, till varje pris!

  Har vi mer än ETT PARTI, som bryr sig om Sveriges framtid???

  En ”öppen arbetslöshet” på 3,9 % bland infödda är ett statistiskt skämt!

  Beroende på massiva dekorativa ÅTGÄRDER garanterat!

  I jobb är man i alla fall INTE!!!

  Liked by 1 person

  • Janne skriver:

   Ja, du kan själv se hur arbetslöshet räknas och vilka åtgärder vidtas för att minska arbetslöshetssiffrorna. Diverse utbildningar t.ex. Allt finns hos SCB…. bara att granska.
   men sysselsättningen är hög, det behövs en timme arbete per vecka för att räckas som sysselsatt.

   Gilla

 16. oppti skriver:

  Följer och är relativt insatt i klimatfrågan.
  Där ser man hur media och myndigheter samarbetar för att få igenom en verklighetsbild som inte stämmer.
  Endast SD har vågat ifrågasätta detta. Med en tydlig bild där vattenståndets utveckling i Kalmar visar vad som förutspås och hur utvecklingen ser ut.
  Varför är det så tyst i media om Grönlands snötäcke och Arktis is och vår kalla sommar?
  Samt varför är antalet soltimmar inget man talar om.

  Liked by 2 people

 17. Kafka skriver:

  Den process du beskriver är vare sig en chimär eller tillfällighet utan ett resultat av ett medvetet angrepp på oss och vårt land. Det är ett utnötningskrig där fienden sakta men säkert bit för bit överbelastar system för system. Genom att slå sönder vår verklighetsuppfattning m.h.a. s.k. psykologisk krigföring slås så också vår vilja och förmåga till samordnat motstånd ut.

  Det läskigaste med de hela är att de myndigheter och system som är satta att upptäcka och avvärja detta angrepp – dit räknar jag bl.a. Försvarsmakten inklusive MUST, MSB, Säkerhetspolisen – uppenbarligen saknar intresse att göra detta (tro mig, ”moteld” från deras sida hade märkts).

  För den som vill veta mer om sådana angrepp kan jag rekommendera Yuri Bezmenovs föredrag från tidigt 80-tal.

  Liked by 3 people

  • Björn skriver:

   Precis så! Rubrikerna om dödsskjutningar, våldtäkter, bilbränder, överfall på blåljus-personal m.m m.m trycks med all mindre text, och hamnar allt längre ner på sidorna! Snart sammanfattas de väl bara som siffror i statistiken över ”månadens händelser?! Sjukvårdens och skolans förfall sker också så där ”steglöst”, att man ”mest rycker på axlarna” åt eländet! Men till slut når vi ju förstås nån slags gräns där allt bara rasar ihop!

   Liked by 5 people

 18. Erik2 skriver:

  Allt sammantaget så är det onekligen en mörk horisont som tornar upp sig. Jag instämmer och har både egna upplevelser och uppgifter som övertygar mig.

  Tysklands 1930-tal kastar en mörk skugga över vår tid och jag tycker den skuggan dessutom har mörknat. Det var ett riktigt rövarpack som trädde till där och då, i kölvattnet av ett kaotiskt 1920-tal. Man kan inte nog ta avstånd från det gänget. Varför kunde man leda detta kulturfolk så länge och så rakt in i fördärvet? Objektivt, för enskilde medborgaren hände första åren dock detta. Arbetslösheten utrotades på runt nio månader. Samhället började byggas upp med vägar och stöd till familjer. I efterhand syns varningstecknen tydligt. Frivilligorganisationer t ex lades ner och slogs ihop till en ”av varje”. Det totalitära draget är i efterhand mer än övertydligt. Statsbudgeten var darrig och man jagade helt enkelt pengar år från år och tog där det fanns. Ändå accepterades det, troligen för att allt till det yttre såg ut att bli bättre och allt dåligt var ju hm-hms fel. Statsbudgeten hemligstämplades efter några år.

  Veckans anekdot i nutid är för mig ISK-skattehöjningarna. Det är samma totalitära tankefigur nu som då. Man konfiskerar det man vill ha till det offentliga och för mig möts galenskapen från två håll i det som var och det som är. Det är obehagligt och det som kommer att titta fram under och efter en djup kris i Sverige är jag djupt orolig inför. Framförallt denna totala förnekelse inför faktum, vi har enorma problem och de accelererar.

  Liked by 5 people

 19. Christer Carlstedt skriver:

  .Det finns nog alla skäl i världen att fundera kring framtiden. Det är ju trots allt där vi skall leva om hälsan står oss bi.

  Vi vet att staten såväl som kommunerna behöver låna pengar för att verksamheten skall gå runt.
  Detta trots att vi har världens högsta skattetryck (har jag läst). Vi är visserligen inte så högt belånade i förhållande till våra inkomster som vissa andra länder, så det finns fortfarande lånemöjligheter.
  Långivare tittar självfallet på återbetalningsförmågan när ett lån beviljas. Samtidigt konstaterar man givetvis att vårt lånebehov ökar trots att skatteskruven dras åt allt mer.
  Någonstans finns, jag tror ingen vet riktigt var, en gräns när ett ökat skatteuttag resulterar i en åtstramning i ekonomin, det vill säga att den slutar att generera den tänkta inkomstförstärkningen.
  Låna får man nog fortfarande göra ett tag till, men lånen börjar snart kosta mera i ränta.
  Om detta tillåts ske så har vi en typisk U-landsekonomi att se fram emot, som dock inte grundar sig i bristande produktionsförmåga, men väl i ett överskattetryck. Det är jättesvårt att krama vatten ur en sten, innebärande att ökade skattepålagor får den negativa spiralen att snurra fortare.
  Deflation är inget bra argument om man vill låna pengar till hygglig ränta.

  Vad gör man om pengarna inte räcker till?
  Jo, man sparkar folk.
  Man kanske börjar med att senarelägga utbetalningar av löner och pensioner.
  De som sköter el- och värmeleveranserna blir inte glada. Inte hyresvärden heller. Eller banken om Du sitter i eget boende. Deras åtaganden mot sina leverantörer blir svåra att uppfylla.
  Kan kraftvärmeverket få anstånd med att betala åkerierna som kör flis till anläggningarna?
  Eller skall vinterns innetemperatur sänkas till +16 grader?

  Men nu målar väl han Christer fan på väggen i alla fall!
  Jag vet inte det just?

  Självklart kan man ta lån i form av kortsiktiga krediter för utjämning av tillfälliga toppar och dalar i inkomster och utgifter.
  Man kan ta lån till investeringar som inom överskådlig tid kommer att betala lånet och ge ett positivt netto över investeringens livslängd.
  Problemet uppstår när man måste låna till driften av sin anläggning. Även detta kan till nöds vara OK så länge man är medveten om att det blir svettigt en begränsad tid,
  Men om man inte kan se att avslut av lånebehovet till driften?
  En drift som av alla tecken att tyda tycks bli kostsammare för varje dag som går.
  Då ligger man pyrt till.

  Du bör kanske tänka på att lägga undan en slant till en ny vintertröja och varmare täcken?
  De behövs nog inte denna vinter och kanske inte ens nästa, men om inget görs åt landets bidragsekonomi och man låter kostnaderna skena, så kommer Du att behöva dem.

  Liked by 3 people

 20. Johan skriver:

  Jag delar din oro för ett sammanbrott och förnimmer samma signaler. Det faktum att man upplever att samhället av vilka skäl det vara må sviktar i sitt fundament är en ny och omskakande erfarenhet, egentligen surrealistisk. Ovanpå detta upplever jag, med tiden i det militära i minne, att samhället uppvisar klassiska indikationer på att vara under attack: misshandel, våldtäkter, attacker mot polis, ambulans och vårdpersonal, desinformation och känslan av en infekterad statsapparat. Att det inte är frågan om en naturkatastrof, otur, depression, misslyckade beslut utan för att någon vill det. Men kanske är det en illusion, svårt att avgöra.

  Liked by 3 people

 21. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Emellanåt blir ändå kedjan av obehagliga händelser särskilt tydlig.
  I förrgår meddelade fromt Lagrådet hur regeringen bör avstå från att skärpa vapenlagarna.
  Nuvarande vapenlagar är tandlösa.
  Tandlösa vapenlagar tillåter kriminella att bära illegala vapen utan större risker.
  Kriminellas skjutningar belastar sjukvården och utredande poliser hårt.
  Sjukvårdsköer växer, ex. canceroperationer ställs in, personalen knäar.
  I går meddelade Studio Ett hur Joakim Lamotte skrivit krönika i GP om outredda våldtäkter, t.o.m. nedlagda anmälningar redovisades.
  Polisrepresentanter förklarade att gängskjutningarna stjäl alla resurser f.n.
  I en riktig demokrati kunde vi medborgare ha ställt ansvariga politiker och ansvariga polischefer och ansvariga domare till svars.
  Kedjan jag just har beskrivit är ett strypkoppel applicerat på vårt samhälle.
  Demokratin har andnöd.
  Andnöd leder småningom till syrebrist.

  Liked by 5 people

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Jag menar att du har fel.
    Exempelvis danskarna – inte lika vidbrända av PK-ismen – har just tuffare vapenlagar och deras gängkriminalitet är en viskning jämfört med vad vi dignar under i Sverige.

    Liked by 1 person

  • Leif skriver:

   Vi har fullt tillräckliga lagar, men vad hjälper det när polisen inte upprätthåller dem? Eller när domstolarna inte använder dem?

   För några år sedan gjorde man stor sak av att förbjuda användning av mobiltelefon under bilkörning, trots att vårdslöshet i trafik funnits i lagboken sedan hedenhös. Och häromåret tävlade våra politiker i att vilja förbjuda stenkastning mot räddningspersonal, vilket dock inte ledde till någon ny lagstiftning. Lika bra, det. Varje ny lag som inte efterlevs urholkar respekten för såväl lagstiftningen som för rättsapparaten. Stifta lagar är dock det enda våra politiker kan göra. De kan inte – får inte – lägga sig i polisens eller domstolarnas arbete, men de måste ge sken av att ”göra något”.

   Gilla

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Men nu råkar det vara så att just vapenlagarna i dag inte tillåter åklagarna att häkta den misstänkte blott för att han bär ett illegalt vapen, såsom man gör i Danmark i dag.
    Om det kostar 2 år för ovannämnda brott ja då har myndigheterna rätt att häkta och sedan döma utan frisläppande däremellan.
    Det skulle förmodligen dämpa det värsta mördandet i landet.

    Gilla

 22. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jag var på vippen att skriva att om en större oväntad katastrof skulle infinna sig i Sverige så skulle verkligheten visa sig, att landet inte förmår att agera. Men så tänkte jag till en gång till och kom fram till motsatsen. Om en större katastrof inträffar kommer det att bli ett gyllene tillfälle för nuvarande etablissemang att införa en light-variant av diktatur. Mera behövs inte tror jag för att landet ska gå från demokrati till diktatur.

  Liked by 3 people

 23. asiktenmin skriver:

  Ett eventuellt sammanbrott för Sverige som land ligger i en avlägsen framtid. Risken för sammanbrott av verksamheter och sektorer finns i närtid. Efter att ha hört ett inslag I Studio Ett gällande polisens utredningar (eller brist på) av anmälda våldtäkter, verkar det vara ett pågående sammanbrott inom polis myndigheten.Journalisten Joakim Lamotte beskrev olika fall, bla hur en flicka 12 år anmäler en våldtäkt, och kan peka ut gärningsman, en månad efter anmälan har polisen inte öppnat ärendet!

  Liked by 5 people

 24. Bo Svensson skriver:

  Tänk positivt, gilla läget.

  Målet för rådande mordbrännarpolitik kan väl inte vara annat än ett sammanbrott. – De som styr skeendet via massmediamegafonerna, vill oss inte väl och deras knähundar är infiltrerade i partiledningar, domstolar och myndigheter. – Om ni upptäcker något som motsäger denna bild, varsko mig.

  Förhoppningsvis räcker det med mindre än en statskupp för att röja i skiten men vad som skall hända sen, är den intressanta frågan.

  Mina rekommendationer är att vi som individuella skattebetalare får den direkta makten över våra pengars fördelning över skattefinansierade ändamål, – att ekonomisk garant blir ett villkor för rörelsefrihet utanför bevakade enklaver, – att utvisade-avvisade förpassas till bevakade enklaver intill flygplats varifrån de är fria att ta sig till avlägsen destination, – att vi säger upp en del konventioner som vi insett ger orimliga konsekvenser, – att svensk lag tills vidare trumfar eu-direktiv och vad eu-domstolar tycker och att asylverksamheten överlåts till UNHCR som vi förser med de medel vi är beredda att ägna ändamålet.

  Utförligare recept för en hållbar ordning:

  http://www.alternativ.nu/index.php?topic=161643.0
  http://www.alternativ.nu/index.php?topic=5417.0
  https://www.flashback.org/t407579

  Liked by 3 people

 25. Kirurgen skriver:

  Ett fundamentalt problem hittas inom legislaturen. Var står egentligen domarkåren?

  När det gäller det rent praktiska vore det önskvärt om Sverige kunde lämna Schengenavtalet. Detta ger större möjlighet till kontroll. Jag står gärna i kö framför passkontrollerna i EU.

  Nästan varenda människa med svenskt ursprung är medveten om situationen i landet och kommer förhoppningsvis att rösta därefter 2018. Låt sossarna styra som ensamt parti med 30 % av röstunderlaget men med inflyttande av SD:s 20 procent på deras 4 huvudfrågor. Give and take. SD kommer inte att svansa för något parti längre, det lär de övriga partierna bli varse.

  Afganska och andra invandrargäng utanför ICA och Coop och sjukhusen skall behandlas av Odins soldater utan att polisen lägger sig i.
  Patrik skrev för en tid sedan om hur brasilianska staten lät polis och militär rensa upp i favelorna i Rio. På motsvarande sätt skall no-go-zonerna här hemma rensas. Den första åtgärden skall vara att få bort vapnen ur samhället. Därefter tar man hand om vapenbärarna på mycket omilt sätt.
  Sverige behöver också en, under inrikesministeriet lydande, organiserad paramilitär polisstyrka med vattenkanoner, gummikulor och host-och tårgas.
  När det gäller medias (MSM) lögner skall man läsa Fria Tider, Nya Tider och andra alternativa källor för att få tillgång till verkligheten.
  Nazism och fascism skall vi inte ha men någon djävla ordning får det vara. Gammaldags svenskhet med vidhängande värderingar skall vi ha. Nu tar vi tillbaka vårt land med djävlar anamma och sisu. De fem nordiska länderna måste utarbeta ett mycket tight och starkt nät gentemot EU.
  Så ser jag lösningen på problemen. Låt oss vara positiva till att vi klarar skivan.

  Liked by 5 people

 26. Peter M skriver:

  Sammanbrott i bemärkelsen allmän anarki kommer inte att inträffa.

  Däremot kommer det Sverige vi känner att förändras så kraftigt att vi om 20 år inte kommer att känna igen oss längre, utom i reservat/områden som inte marinerats av mångkulturen. De kommuner som inte svarat på regimens påtryckningar kommer att vara lyckligt lottade då.

  Statsvetaren Robert Putnam som gjorde för ett antal år sedan en mycket omfattande studie av mångkulturens inverkan på det amerikanska samhället. Studiens resultat visar att ett klart och entydigt samband finns mellan minskad tillit, samhällsengagemang, deltagande i val, mm och mångkultur. Han gjorde enligt rykten studien för att visa hur bra det var med mångfald, men undertryckte i förtvivlan utfallet.Det var först när information började läcka ut som resultatet släpptes.

  Citat om studien
  ———————————-:
  But a massive new study, based on detailed interviews of nearly 30,000 people across America, has concluded just the opposite. Harvard political scientist Robert Putnam — famous for ”Bowling Alone,” his 2000 book on declining civic engagement — has found that the greater the diversity in a community, the fewer people vote and the less they volunteer, the less they give to charity and work on community projects. In the most diverse communities, neighbors trust one another about half as much as they do in the most homogenous settings. The study, the largest ever on civic engagement in America, found that virtually all measures of civic health are lower in more diverse settings.
  ————————————

  Det samhälle vi växt upp i kommer att förändras ohjälpligt om inte politiken radikalt förändras 2018.

  Liked by 4 people

 27. Carl-Eric Bohlin skriver:

  Situationen i USA på 70-talet, då jag arbetade där, liknar dagens Sverige med ett stort antal ”no go areas”. Man fick se upp så man inte körde fel. Skillnaden mot Sverige är att man i USA har mycket fler poliser som kan skydda befolkningen. Man har dessutom ett nationalgarde, som under guvernörens befäl kan kallas in i samband med katastrofsituationer. Får vi inte en ordentlig ökning av antalet poliser, samtidigt som antalet okontrollerade områden ökar, kan vi få en situation där folk slutar att arbeta. Man är rädd både för att ta sig till arbetet och vad som kan hända på arbetsplatsen. Se bara på situationen i Malmö på läkarmottagningarna.

  En annan sak som inte diskuteras är riskerna med ekonomin. Vi lever i en lånebaserad tillväxt som gillas starkt av finansministern. En vacker dag tar det slut och vi kan mycket väl se en fallande BNP, För att inte tala om BNP per kapita. För ett ömtåligt samhälle, som Sverige är idag, kan konsekvenserna bli mycket negativa.

  Liked by 2 people

 28. Carl-Eric Bohlin skriver:

  Situationen i USA på 70-talet, då jag arbetade där, liknar dagens Sverige med ett stort antal ”no go areas”. Man fick se upp så man inte körde fel. Skillnaden mot Sverige är att man i USA har mycket fler poliser som kan skydda befolkningen. Man har dessutom ett nationalgarde, som under guvernörens befäl kan kallas in i samband med katastrofsituationer. Får vi inte en ordentlig ökning av antalet poliser, samtidigt som antalet okontrollerade områden ökar, kan vi få en situation där folk slutar att arbeta. Man är rädd både för att ta sig till arbetet och vad som kan hända på arbetsplatsen. Se bara på situationen i Malmö på läkarmottagningarna.

  En annan sak som inte diskuteras är riskerna med ekonomin. Vi lever i en lånebaserad tillväxt som gillas starkt av finansministern. En vacker dag tar det slut och vi kan mycket väl se en fallande BNP, För att inte tala om BNP per kapita. För ett ömtåligt samhälle, som Sverige är idag, kan konsekvenserna bli mycket negativa.

  Liked by 1 person

 29. Lars skriver:

  Mitt i prick. Feedback om hur det ser ut i samhället fallerar både till makthavare och till styrda. Det skapar alienation men det gör vad jag förstår också det omöjligt styra och att ändra kurs. Ljuger man under årtionden så blir det svårt att börja tala sanning med trovärdighet.

  Liked by 2 people

 30. 77711n skriver:

  Först och främst borde man se till att myndigheter och offentliga organisationer följer lagstiftningen.
  Det är det mest primära för att skapa ordning.

  Det andra är att anpassa lagstiftningen efter det nya slag av individer som tagits emot. Vår lagstiftning och bidragskarusell utgår från att folk uppger sanningsenliga uppgifter. Det ingår inte som en regel i de kulturer som invandrare för med sig. Det är något man ovillkorligen måste beakta.

  Det tredje men samtidigt med övriga krav ovan är att ställa krav på bidrag med egna resurser för att få tillgång till samhället, bl a med att göra sig anställningsbar och kräva solidaritet med de värderingar som råder i samhället. I kravet måste ingå att medborgarskap kan mistas vid misskötsel.

  Stefan Löfven hade inga förslag på åtgärder mot de enorma problem vi har andra än att pytsa ut lite mer pengar i framtiden till polisen. Det hjälper inte alla dem som utsatts för gängkriminalitet, gängvåldtäkter eller dem som inskränkt sin rörelsefrihet och inte längre tar del av de möjligheter och utbud som finansieras med skatter, ss gym, simhallar, teater, restauranger, muséer m m p g a riskerna med att ta sig hem.

  Liked by 2 people

 31. O.T skriver:

  Brukar som vanligt resa ifrån ”fostervattnet” under en längre tid, för att få andas ”lite frisk luft”, men blev snabbt påmind om det nya Sverige vid ankomst till Arlanda. Flygplatsen påminde mer om min tidigare tillvaro i mellersta östern och Afrika. ”Huckle-kärringar” i tält, med barnvagnar och resväskor, redan på väg från Sverige, på semester, till sitt gamla hemland och resan givetvis betald av skattebetalarna. Bråk mellan taxi gubbarna bestående av diverse folk från Afrika och mellersta östern. Inne på flygplatsen drällde det omkring folk från mellersta östern snurrande sina radband blandade med tjattrande ”nybyggare” från Somalia. Inte någon verkade vara aktiv på den svenska arbetsmarknaden. Några förskrämda svenskar irrade förbi med stirrande blick och med dokumentportföljen i högsta hugg. En turistgrupp från Japan stod med öppna munnar och en svensk turistbroschyr i händerna, med blonda och blåögda människor dansande runt en midsommarstång, och undrade om man hamnat i Beirut eller Mogadishu i stället för turistbroschyrens glättiga bild på Sverige. Några bilder i den förljugna svenska turistbroschyren på svenska nerbrända förorter med människor från Afrika och mellersta östern fanns inte att skåda.
  Under de senaste åren så har det tillkommit diverse tiggare från Bulgarien och Rumänien vilka man alltid snubblar över.
  En av mina första tankar är, vad fort förfallet har gått i mitt hemland en gång i tiden, år 1970 ett av världens tre rikaste länder. När jag studerar FN:s HDI – index och finner Sverige på plats #45, år 2030 tillsammans med ett antal andra ”Bong_Bongo_länder” så faller allting på plats.
  Min tanke går till mina barn och barnbarn vilka lyckligtvis har utvandrat från Sverige och slipper se detta totala förfall av det ”gamla landet”.
  Stackars Sverige, stackars svenskar är dock min första tanke! Samnytt..se

  Gilla

 32. Johan Utan Land skriver:

  Det beror väl på vad man menar med sammanbrott. Vi startade från ett urstarkt länge. Förfallet har pågått länge med små steg och varje dag är ungefär likadan som gårdagen. Jag tror att det finns mycket fallhöjd kvar innan det brakar ihop helt. Säg att nedgångsfasen pågått ett halvsekel. Argentina lär ha varit på dekis i ett sekel nu och det finns fortfarande kvar. Vi har nog också minst 50 år av nedgång framför oss, dock utan militärjuntor eftersom vi inte har någon militär att tala om längre.

  Gilla

 33. Sixten Johansson skriver:

  Ja, vuxna nyckelpersoner kan börja förstöra ett helt land och livet för miljoner människor även utan krig, helt enkelt genom att välja att stanna i växten. Några tusen individer i Sverige har handplockats eller armbågat sig fram till inflytande och makt, men av bekvämlighet, feghet och girighet blir de kvar på en infantiliserad nivå, där varken omdöme eller ansvar behöver utvecklas.

  Så gör barn som inte har någon fostrare. Och precis så har vi under de här åren sett maktens män och kvinnor göra, när de saknat mogna och psykiskt friska ledare. Den enklaste och viktigaste grundregel som vi tidigare försökte lära våra barn var ju: ”Håll dig till sanningen!” Utan denna oundgängliga ledstjärna avstannar all mänsklig mognad och utveckling. Sanningen är den nödvändiga grunden för tillit, förtroende, relationer, verklighetskontakt, vetenskap. Med sann kunskap om verkligheten kan vi ta oss igenom de svåraste kriser, men utan sanning finns ingenting fast att bygga på, vare sig i en familj eller i nationen.

  Utan sanningssökande och sanningslidelse växer och vinner falskheten, lögnen, hyckleriet, verklighetsflykten, sveket, förräderiet. Maktens män och kvinnor kan föda eller adoptera barn, men utan mental mognad och ryggrad nog att stå för sanningen kan de varken fostra sina egna barn eller inspirera andra vuxna till att bli något annat än lika föraktliga lögnare och svikare som de själva är. Maktens män och kvinnor levandegör verkligen i sina led, ja, fullkomnar: ”Allas lika värdelöshet!”

  Gilla

 34. Christer Holm skriver:

  Sant! Det finns inte mycket att lita på idag, tyvärr. Det blir som en normaliserad verklighetsparanoia där vardagsreferenserna snävas in. Men, i en kovänding till det positiva så kanske det sunda förnuftet och det kritiska tänkandet utvecklas än mer, för vissa … medans andra kanske väljer att se än fler program på Platons grottväggar, i förhoppning om att kunna utestänga den verklighet som de ej vill se.

  Jag vill dock ännu lite försiktigt hoppas att flera successivt tröttnar på programmen, synar dem, vaknar, tänker fattar mod. Kanske är det en process som börjar närma sig sitt slut och samtidigt sin nya början.

  Gilla

 35. MartinA skriver:

  Jag har inget att tillägga till texten. Men jag kan gnälla på språkbruket. Nationen är svenskrana, staten är sverige. Det skulle alltså vara neutralare att tala om staten eller sverige snarare än nationen.

  Gilla

 36. Walfrid skriver:

  Jag tror att en tidsresenär från 80- eller till och med 90- talet skulle utan vidare klassa detta som ett sammanbrott.
  Inget försvar, kaos i skolan, kaos i sjukvården, polisen hinner inte utreda ens våldtäkter eftersom de dagliga skjutningarna tar alla resurser.
  Tiggare på gatorna, rån och misshandel vardagsmat, äldre ses som lätta offer och blir rånade, en allt större del av de som bor i landet lever på bidrag, skatterna höjs och infrastrukturen förfaller.
  Yttrandefriheten kvävs av självutnämnda värdegrundsprofeter och fredliga demonstrationer angrips fysiskt och kallas rasistiska i media.
  Våra eliter har inte gjort ett bra jobb, om man vill uttrycka sig diplomatiskt.

  Gilla

 37. Jonas Nilsson skriver:

  Tre steg i eftertanken om hur verkligheten är beskaffad kan beskrivas:
  1) intrycket beror av den form den ges dig
  2) formen som den ges i har valts för särskilda mer eller mindre medvetna syften, här sker samtidigt en bearbetning av den info som saken bygger på. Det är omöjligt att direkt avgöra om saken är fejk eller inte. Det enda sättet att få klarhet är att pröva källan och den som bearbetat densamma. Håller de?
  3) Källstudiet kommer ingen ifrån. Att förvänta sig att media presenterar saker som de är är helt enkelt barnsligt.
  Detta borde ge och ger bestämt olika uppfattningar om hur saker och ting förhåller sig. Att leva med den dissonansen är livsluft i ett ansvarstagande samhälle.
  Ingen kan anklagas för fejk med mindre än att källorna kollats. Alla kan beundras för att man lyckas få med sig si eller så många troende.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.