En farlig propagandist

Patrik Engellau

Jag är en ganska hämmad människa såtillvida som att min mammas beslutsamma uppfostran i kombination med ett vekt sinnelag har ingivit mig avsevärd ovilja att såra eller nedvärdera andra människor. Jag drar mig för att kritisera folk, framför allt inför offentligheten såsom till exempel på den här bloggen.

Men när jag läser en krönika av Britta Svensson i Expressen släpper hämningarna. Det är inte så att jag blir känslosamt upprörd mot kvinnan. Jag blir snarare iskall. Jag läser hennes text och säger mig att där står huvudmotståndaren eller kanske snarare huvudmotståndarens språkrör. Hon artikulerar huvudmotståndarens egenintressen.

Hon säger att hon är ”fruktansvärt rädd för att det redan är för sent”:

Det är lätt att bli helt förtvivlad när man läser polisens rapport ”Utsatta områden”. Den beskriver samhällen med en alternativ social ordning där de boende inte finner något större värde i att blanda sig med det övriga samhället.

Britta Svensson har upptäckt ”uppväxtvillkor som liknar dem i Sverige i början av 1900-talet. Extrem trångboddhet, som gör att unga växer upp på gatan. Barnmisshandel. Ont om mat, hunger. Social misär. Missbruk”.

Sedan kommer Britta Svenssons analys och förslag, som ger mig kalla kårar efter ryggraden:

Alla är vi lika, och har samma värde. Vi måste börja om från början i de utsatta områdena, sätta in sociala insatser likt dem som lyfte Sverige ur fattigdom för 100 år sedan. Det behövs mat, frihet från stryk, en egen säng, rena kläder, studiero. Det behövs hjälp att lyfta duktiga elever, och särskilda insatser för dem som inte klarar skolan.

Detta är det välfärdsindustriella komplexets syn på tillvaron. Ett politikervälde med bas i detta komplex styr i Sverige och har styrt i snart femtio år. Denna maktapparat bygger sin makt på föreställningen att den själv har kunskapen, instrumenten och förmågan att lösa alla samhällets problem.

I själva verket är det maktapparaten själv som har skapat de flesta av de problem som Sverige lider av. Migrationen och skolan är bara de tydligaste exemplen.

Hela tanken att det skulle vara välfärdsapparaten som sedan hundra år tillbaka har skapat Sveriges välstånd är så monstruös och självgod att man tappar andan. Vad med driftiga företagare, ambitiösa och ansvarstagande anställda, ett pliktskyldigt civilt samhälle som med goda värderingar betedde sig både medkännande solidariskt och uppfordrande kravfullt? Att påstå att det skulle vara ”sociala insatser” som löst Sveriges problem under de senaste hundra åren är så bedrägligt och propagandistiskt som det bara går.

Fler bidrag och fler terapeuter och socialsekreterare för att lösa problemen med utanförskapsområdena? Kan Britta Svensson tro på allvar att om bara välfärdsstaten presterar mer mat och studiero, fler egna sängar och renare kläder eller vad som helst som den kan komma på så kommer problemen att lösas?

Detta är, enligt min uppfattning hjärnsläpp i världsklass. Nej, det är det inte. Det är den mest skamlösa propaganda för Sveriges makthavare. När politikerväldet och det välfärdsindustriella komplexet så uppenbart misslyckats ska de få mer pengar och ytterligare förtroende.

Det är ungefär som om någon i Paris år 1789 hade argumenterat för att kung Louis XVI borde få mer makt för att kunna åtgärda landets besvärliga situation.

50 reaktioner på ”En farlig propagandist

 1. Christer Carlstedt skriver:

  Se det litet positivt Patrik!

  Makten, eller dess hantlangare har vid i det närmaste vägs ände äntligen fattat att något tydligen inte gick så väl.

  Det är väl ungefär där som det positiva tar slut.

  Faktum är ju att det är maktens tankefigurer sedan Palmes tid vid rodret som har orsakat det som man nu inte tycker är så väldigt bra.
  Att då fortsätta att ordinera dubbla doser av den dekokt som orsakat problemen verkar inte så klyftigt.

  Intelligens är att i förväg försöka klura ut vad som skulle kunna gå fel om man gör det ena eller andra och justera så att det kanske inte går fel.

  Om storebror, kaxig som han ibland är, klättrar upp i körsbärsträdet och trillar ner och bryter armen, så funderar en normalintelligent lillebror på om det är en så bra ide med klättrandet i alla fall. Särskilt som storebrorsan skrek alldeles förfärligt.

  Då är ju frågan hur man skall beskriva de som nu till varje pris skall upp ett par grenar högre?

  Liked by 3 people

 2. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Du blir iskall Patrik, jag blir heligt förbannad.
  Översätt paternalism till ideologisk term och du får socialism, det kvittar sedan att man kallar sig liberal, socialliberal eller något ännu mer sofistikerat, globalist, antirasist, mänskligarättighets-kampförbundare, identitets- och jämlikhetssträvare.
  De politiskt korrekta ser svensken, allmänheten som barn medan de själva utnämner sig till föräldrar eller värdegrundsbärare och barnen är de som ännu inte förstått men skall övertygas med lock o pock och ett tag i skamvrån.
  Vad heliga Britta borde läsa är naturligtvis ”Markens grödor”, Knut Hamsun.
  Från pärm till pärm och gärna flera gånger.

  Liked by 2 people

 3. EvaBritt Ström Dahlberg skriver:

  Inte bara du får kalla kårar utefter ryggraden, här är en till! Jag tror hon missat en hel del, framförallt var skattepengarna i kistan kommer ifrån!

  Liked by 7 people

 4. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jo jag reagerade också men samtidigt är man tyvärr avtrubbad, den här typen av budskap ser och hör man ofta. Det kan vara svårt att avgöra om vederbörande är aktivist eller bara saknar elementär analys- och tankeförmåga.

  En enda detalj: ”Barn får bo på gatan”: Inte är det så att den stränga sociallagstiftningen placerar barn på gatan. Snarare är det troligen så att de som redan fått bostadsbidrag och annat hyr ut till illegala eller legala inom klanen och det är i så fall därför att det blir trångbott.

  Liked by 5 people

  • rudmark skriver:

   Märsta på 80-talet, delat i två delar, en inhemsk och en av nyare inslag. När det blev mörkt gick de svenska barnen in, läste läxor kanske, vad vet jag? I den andra delen var det mörkt i två bemärkelser. Barnen ute på gatan, inga vuxna. Knappast ngn trångboddhet då.

   Liked by 1 person

 5. malmobon skriver:

  I Sverige har vi tidigare bott trångbodda, i takt med miljonprogrammen byggdes var dessa till folk som arbetade. På den tiden var det ovanligt med försörjningsstöd. Italienare och ungrare kom. Direkt ut i arbete. Fanns inga SFI. Fick lära sig svenska genom att dem var tvungna kunna för att få arbete. Mycket ovanligt söka socialbidrag.
  Har pratat med många av dåtidens invandrare som idag har egna villor. Hört deras berättelser.
  Dessa kan inte fatta hur det går till idag.

  Expressen är en del av skulden. Politiker är mycket känslig för kritik.
  Tycker Britta Svensson skall ro in till sin egen fålla, och stanna där. Hos mig kommer Britta inte få några sympatier.

  Den dagen hon sett och varit ute själv i verkligheten, och upplevt vad som händer, kan hon ro ut och öppna ögonen. Så länge Britta jobbar på Expressen lär detta aldrig hända.

  Liked by 8 people

 6. Bo Svensson skriver:

  Lek med tanken att man kanske skulle göra tvärt om: Göra som moder natur och gynna det friska och lyckade istället för det svaga, sjuka och misslyckade – alltså med skattemedel. – Sedan skulle det vara fritt för de starka, friska och lyckade att gynna vem och vad de ville med sina pengar.

  Då skulle inga skattemedel gå till sjukvård utan man belönades istället i proportion till sin hälsonivå. – Pengar till undervisning skulle delas ut efter hand som man kunde dokumentera inhämtat kunnande. – (Har jag visst sagt förut) – Och de globala reglerna för migration skulle resultera i att de fredliga och framstående folkslagen bredde ut sig på de mindre lyckades bekostnad.

  Liked by 2 people

 7. Alexander Zetterberg skriver:

  I Britta Svenssons artikel ser vi den rena ondskans representant lägga ut texten. Hur skall vi kunna besegra antikrist när han uppträder under den banala godhetens täckmantel?

  Liked by 4 people

 8. Björn skriver:

  Likheterna mellan politikerna och den ohämmade invandringen och Frankenstein och hans monster, är slående! Han blev också rädd och förfärad över det groteska han skapat, fast han EGENTLIGEN hela tiden visste vad han gjorde!

  Liked by 2 people

 9. MartinA skriver:

  Väl rutet! Är inte den här historieskrivningen väldigt spridd i sverige? Det är väl snarast gospel bland organiserade socialdemokrater? Jag har fått den uppfattningen i vart fall, utan att känna några organiserade socialdemokrater.

  Liked by 2 people

 10. ramonafransson skriver:

  Jag hoppas du är medveten om att ju populärare sidan Det Goda Samhället blir, vilket den kommer att bli, desto större är risken att du och flera med dig kommer att bli uthängda av msm, och det kommer att bli schavottering på alla sätt. Alla som blir en konkurrent till deras skrivande och propaganda måste förstöras. Jag klickade inte till hennes text då jag undviker att ge dem klick, som jag anser att de inte förtjänar. Mitt förtroende för deras ”uppvaknande” är ett skämt och det som de föreslår är också löjeväckande. So keep up the good work you all do!

  Liked by 3 people

  • gmiksche skriver:

   Jag tror att vi kan ta lätt på den risken. Det vore farligt för MSM att hänga ut Det Goda Samhället. Det kommer nämligen att uppmärksamma fler om bloggen. Och när de hamnat här finns det stor risk att en hel del av dem gillar det som skrivs här.

   Ge dem en klick. Det spelar ingen roll. Varje gång du läser det trams som skrivs där blir du bestyrkt i uppfattningen att det är just – trams. För att du har lärt dig läsa mellan raderna.

   Liked by 4 people

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Så blev det när MSM varnade för Avpixlat…

    Läsektretsen ökade dramatiskt, då fler blev nyfikna på sajten,
    och med egna ögon såg att det inte var ondskan själv)

    Tvärtom!

    Liked by 2 people

 11. Kuckeliku skriver:

  Visst är det för sent. Sverige torde ha ganska obefintliga förutsättningar att hävda sig tillräckligt väl i den internationella ekonomiska konkurrensen för att kunna ordna arbeten mm åt en väldig massa människor med dåliga språkkunskaper, dåliga omvärldskunskaper och dåliga värderingar. Det här är inte sextiotalet, då behovet av arbetskraft var väldigt, konkurrensen från låglöneländer var ganska begränsad och oljan och andra resurser var nästan gratis. Våra politiker har helt och hållet misslyckats att ta in alla väsentliga aspekter på verkligheten och borde därför beläggas med yrkesförbud. Eller bara röstas ut ur riksdagen. Det får oss dock tyvärr inte ut ur det moras som politikerna och deras stödtrupper inom media försatt oss i.

  Liked by 5 people

 12. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  De förargelseväckande expektorationer som denna provokativa profetissa och paskillskribent tillhandahåller ger ett lika oseriöst som tragikomiskt intryck och bör utan vidare dröjsmål förpassas till radikalfeminismens och proglobalismens obeboeliga mentala träskmarker.
  Hur innerligt väl förstår vi icke Engellau och den berättigade vrede denne dådkraftige dissident erfarit vid genomläsningen av en dylik drapa till parallellsamhällets bidragsåtnjutande olycksbarns förmodade fromma!
  Gott är att man via de utomordentliga alternativa diskussions- och nyhetsplattformarnas försorg bringas insikt i den politiskt korrekta pressekvilibristikens estetik – något man eljest gått miste om, ty vem fan vill bli ertappad med att införskaffa ett exemplar av Expressen?
  Såväl stoltheten som självbevarelsedriften förbjuder mig.
  Vad ovan anförda debattinläggs skriftställare Engellau beträffar, kan avslutningsvis anföras:
  Väl varsebliven – aldrig förgäten!
  Andreas 🙂

  Liked by 3 people

 13. Martin skriver:

  Grundproblemet är trefalt enligt mig:
  1) Finns goda belägg för att det faktiskt finns rasskillnader i intelligens. Gör detta mig till rasist? Nej, det är ett konstaterande av fakta. De vi tagit hit ligger runt 70-90 i medel-IQ, varav många alltså under den gräns USAs milltär sätter som undre gräns, 83 (botten 15%). Det kan delvis bero på undernäring.
  2) Dålig utbildning, analfabetism. Självförklarande.
  3) islam (använder medvetet liten bokstav för jag tycker inte om Muhammed och hans lära och måste inte göra det heller). En farlig och reaktionär lära, passande just svagbegåvade, med medeltida anknytning.
  4) Segregation.

  Sammantaget så illa att ingen politiker kommer kunna lösa det inom överskådlig tid.

  Liked by 6 people

  • Peter M skriver:

   Det här är svåra frågor och de blir ännu svårare när den fulla vidden av frågan om intelligensens ojämlika distribution mellan regioner och länder blir klar.

   – Om en skillnad i IQ om 30 gör det lika svårt för en medelafrikan att förstå mig som för mig att förstå Einsteins fysik eller för den delen afrikanen – hur ska vi kunna förstå varandra i dagligt liv i ett komplicerat samhälle som är byggt för medel IQ om 100?

   – Om en person med IQ under 90 har mycket svårt att läsa en instruktion och omsätta den i praktisk handling. Hur ska denne kunna fungera på svensk arbetsmarknad?

   – Om det stämmer att ett lands välstånd är direkt kopplat till medel IQ – kommer vår BNP att kunna upprätthållas?

   – Om fungerande demokrati kräver medel IQ över 90 hos befolkningen – hur väl kommer den svenska demokratin att fungera om en generation?

   Många frågor och tyvärr ger de flesta tänkbara svaren en mörk bild.

   Liked by 3 people

   • Martin Holmlund skriver:

    Ja, i ett kunskapssamhälle som Sverige är detta katastrof och det är vad jag menar. Även om skillnaderna i intelligens i slutänden till största delen beror på undernäring eller dålig mental stimulans i ursprungslandet och inte genetisk predisposition (även om vissa hävdar att så är fallet) så kommer det i vilket fall ändå ta generationer att lyfta dessa människor. Vi vet ju att det inte går så mycket bättre för barnen heller (de växer ju upp med extremt obildade människor). Jag hämtade siffrorna från:

    https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country

    Ni kan själva läsa och undersöka siffrorna. Jag tycker mig även ha sett ett samband mellan IQ-värdena i kartan och sysselsättningsgraderna för de olika grupperna. Det går exempelvis sämre för afrikanerna än de från mellanöstern, vilket avspeglas i kartan.

    Liked by 1 person

  • gubbeligo5 skriver:

   IQ är ett dåligt och otillräckligt mätinstrument. Det säger väldigt lite om den faktiska intelligensen hos en individ bara, att denna är bra på att göra IQ-tester. Intelligens handlar om problemlösning och framförhållning, abstraktion, planering och förståelse för varje ny situation.

   IQ-testet är framtaget i västvärlden och fungerar bäst att mäta här. Om man ska mäta alls vill säga. En smart människa avslöjar alltid sig själv ; )

   Gilla

   • Martin skriver:

    Ja, det är ju sådär de flesta brukar resonera. Ofta för att de själva inte är så smarta, vilket de flesta inte är. De flesta är per definition medelmåttiga eller under medel.

    Jag tror (vet) att IQ bra reflekterar arv + miljö. Det spelar egentligen ingen roll för mitt argumenterande ovan vilken grundorsaken till invandrarnas svaga prestationsförmåga är. Det är ändå ett stort problem. Naturligtvis kommer det att bli bättre med utbildning.

    Jag håller med om att IQ kanske inte är det bästa måttet man har att tillgå på individnivå. Meriter är bättre. Men på grupppnivå ökar relevansen och slutsatserna man kan dra för gruppen som helhet.

    Om du önskar lite mer auktoritet än vad jag kan uppbringa, titta på denna ledande psykolog som säger att IQ visst är viktigt:

    För att blir ingenjör och klara jobbet krävs enligt honom över 115 t.ex..

    Hanif Bali sa under intervju att de utrikesföddas problemlösningsförmåga ligger i nivå med vad botten 10% av inrikes födda presterar. Det motsvarar ungefär IQ 80. Jag tror med andra ord att det ligger mycket i de data jag presenterar här oavsett vad grundorsaken till dem är.

    Jag har dessutom personlig erfarenhet av två personer som båda på håret klarat ingenjörsutbildningen efter många omtentor och med lägsta betyg i nästan alla kurser. Ingen av dem klarade senare sitt jobb utan gör annat idag.

    Gilla

 14. Sixten Johansson skriver:

  Britta Svensson är född 1955 och har ibland skrivit förhållandevis nyktert om sociala vardagsfrågor, curling och annat. Men den citerade texten visar precis hur djupt indoktrineringen har trängt in, särskilt i det polito-mediala skiktet, men faktiskt i hela samhället. Den talande eller skrivande behöver aldrig tänka efter, för tolkningsramarna och värderingarna är så självklara och så fast ingjutna i den egna optiken att andra synsätt inte kan finnas eller möjligen bara förfäktas av suspekta individer.

  Apropå denna optik hittar ni nu på morklaggning.wordpress.com en mycket intressant text av Pelle Johansson: ”Populism och näthat – en tänkbar förklaring”. Han återger och bygger vidare på Jonathan Haidts teori om att vänstermänniskor (hela sjuklövern i Sverige) bara kan se moralfrågor i tre dimensioner, medan konservativa (finns knappast ännu i Sverige) ser dem i sex dimensioner. Alltså samhällelig enögdhet kontra normal tvåögdhet.

  Gå efter läsningen tillbaka till figuren i början, som betecknar tre respektive sex dimensioner. Jag vill komplettera med att vänstra fältet (liberal) står för en horisontell / platt / lateral / likriktande / egalitär människo- och samhällssyn, så där kan vi tänka oss en vågrät linje. På högra sidan är människo- och samhällssynen snarare vertikal, hierarkisk, kvalitativt ”uppåtsträvande”. Där kan vi dra en lodrät linje. Det vågräta och det lodräta verkar för närvarande mötas mitt i SD, som ju också kallar sig socialkonservativt. Närmast måste partiet arbeta intensivt med de akuta konkreta migrationsfrågorna, men dess ledare och väljare behöver samtidigt förstå de stora optiska skillnaderna och den idéhistoriska skärningspunkten i det egna partiet. På längre sikt kan en levande idépolitisk debatt göra människo- och samhällssynen i Sverige mindre utopisk och mer realistisk.

  Liked by 1 person

 15. Stefan Sewall skriver:

  Men de har ju bostad utan granathål, med centralvärme, el, varmt och kallt vatten i moderna badrum, moderna kök med kyl och frys och elspis. De har tvättstugor och tvättmaskiner.
  Detta finns i husen i Rinkeby och Rosengård och Husby och överallt.
  De har socialbidrag till mat och kläder och möbler, såsom sängar.
  De har skolor med skatteavlönade lärare som kämpar.
  De har arbetslöshetsbidrag o. gratis svenskundervisning.
  De har tillgång till gratis universitetsutbildning och kan med studiemotivation bli advokater och ingenjörer och läkare utan föräldrahjälp. De har VÄRLDENS MEST FÖRSPÄNDA SAMHÄLLSSYTEM. DET ÄR BARA ATT TA FÖR SIG. Ingenstans i något annat land är det så bra ordnat för en nyhitkommen medellös människa oavsett ursprung.

  Ingen behöver frysa eller hungra ihjäl eller leva i smuts.
  (Om de slår eller plågar varann eller bokstavstroget slavar under 1400 år gamla krigshetsande sagoböcker, trots samhällets penningsatsningar, är inte relaterat till bristande skattemedelresurser)

  Detta har jag betalat till i hela mitt liv som skattebetalare.

  Liked by 5 people

 16. Gösta Johnsson skriver:

  Britta Svensson förordar alltså mer av den medicin som inte fungerat hittills och som drar ned Sverige allt djupare i dyn! Inte klokt! Trodde hon var en förnuftig människa/journalist…men tyvärr ..ännu en i raden av urbota enfaldiga!

  Liked by 3 people

 17. OT skriver:

  Om man bortser från en och anan ledare är Expressen fyllt med dravel.
  Här ett exempel läst bakom kulisserna:Hundratals svenskar slogs för IS.

  Nej, det är inga svenskar. Bara sluta med sånt trams eftersom folk bara blir provocerade av det!
  Man tror inte sina ögon när man läser!
  Då poserade de öppet på Facebook som oövervinnerliga krigare, ofta med dödade fienders skändade kroppar.
  I dag lever de som skuggor och gör allt för att undvika att bli igenkända.
  Expressen har kartlagt återvändarna, de 150 svenska misstänkta IS-terrorister som i tysthet återvänt till Sverige.
  – Vi har tillräckligt med problem, säger en av dem – och vägrar mötas.
  Så de har tillräckligt med problem. Stackarna…
  – Min son försöker förtränga det han har varit med om. Han vill inte öppna upp gamla sår. Han har gått genom ett helvete och vi försöker hjälpa honom att gå vidare, säger mamman.
  Vilken tur att han har gamla sår som kan öppnas och han har gått igenom ett helvete…! Stackaren! Offren har inte ens gamla sår som kan öppnas eftersom de är döda…
  Men sen kommer det absolut jävla sjukaste av allt
  Andra har bett om samhällets hjälp och fått skyddade personuppgifter. Skälen kan vara många, men ett par av dem har haft kontakt med svensk Säkerhetspolisen efter hemkomsten.
  De har fått skyddade personuppgifter! Så otroligt makabert!
  VAD I HELVETE HÅLLER PÅ ATT SKE I DET HÄR LANDET?
   
  Skälen kan inte alls vara många för att få skyddade uppgifter eftersom det inte finns ett enda skäl till att terrorister ska ha skyddade personuppgifter i Sverige! INTE ETT ENDA SKÄL! Vad fan, består svenska myndigheter enbart av folk som är totalt dumma i huvudet?

  Vad i helvete är det frågan om? VEM har beslutat att terrorister och massmördare ska ha skyddad identitet i Sverige? Den människan ska ha sparken på stående fot!

  Liked by 3 people

  • Stefan Sewall skriver:

   OT, jag delar din upprördhet till fullo, inklusive starka ord som är på sin plats.

   Jag har genom hela mitt liv hört historiebeskrivningen av nazityskland och dess judeutrotning och med rätta aldrig, aldrig, aldrig hört något förmildrande sägas om någon av de inblandade från Hitler, Himmler och nedåt. Aldrig skulle någon under ett halvsekel ha kunnat med att ömka Auschwitzbödlarna eller deras hejdukar. Aldrig i närheten av ursäkter.
   Uttalandet ”jag lydde bara order” som många tyska soldater och underbefäl försvarade sig med har aldrig mött någon sympati i efterdebatterna under 50-60 år av historisk analys.

   Tänk om de här fantasibefriade näslängdstänkande tokskribenterna hade varit med själva när helt oskyldiga människor alldeles nyss brändes levande i metallburar, små flickor såldes som sexslavar i förrgår, 4-åringar sattes att avrätta fångar för några månader sedan, och så vidare i all oändlighet av besinningslös ofattbar djävulsk ondska. Alldeles nyligen, -inte för 1000 år sedan.
   Då hade de varit logiskt konsekvent fördömande av allt vad IS heter, liksom hela efterkrigshistoriens samfällda eftermäle varit enhälligt i totalt förbehållslöst fördömande av nazistmonstren utan minsta knyst om misskund eller relativisering.

   Liked by 2 people

  • gubbeligo5 skriver:

   Ja, precis. Fullständigt medvetet har de framavlat ett systemberoende lallande kollektiv som sväljer precis vad som helst bara man får se Allsång på Skansen. Och allt började med Olof Palme. Mannen var lika genial som demonisk.

   Gilla

 18. Erik skriver:

  Jag håller med. BS krönika (?) är verkligen ett aktstycke som inverterar verkligheten. Jag vet inte vad jag känner? Kanske maktlöshet och uppgivenhet? Slavarbetare för de som vet bäst? Vad finns kvar med mitt liv? Andra har tydligen tagit sig rätten att ta mina livsmöjligheter ifrån mig. För så blir det sett från andra hållet. Så känner jag. Det är faktiskt hemskt!

  Sedan handlar ju allt om den fantastiska produktivitetshöjningen som vi har haft i ekonomin. Varje man (dvs människa i klassisk svenska) gör så mycket mer idag än innan den instruiella revolutionen. Det är ju det som ger vårt överflöd. Det enkla sambandet verkar helt borttappat. Enkla jobb är f ö i det perspektivet en väg bakåt för ekonomin totalt sett, även om det nog behövs som det nu blivit.

  VIK var ett relevant sätt att organisera sjukförsäkring mm då det först började linjeras upp. Därför att då, på den tiden, med den produktiviteten man då hade så hade inte alla råd med både mat, hyra, skolpeng och försäkringar. En fördelning av resurser via skatt till detta måste definitivt ses som lyckat. Då. Idag kan vi alla betala detta. Alla som har ett jobb. Idag tar VIK istället vårt liv och vår frihet från oss.

  Hela den offentliga sektorn måste bara läggas ner. Sjukvårdsförsäkringen kan helprivatiseras och 10 procent skatt på alla inkomster skulle kunna få räcka till polis och kommun mm. Resten får vi köpa själva. Staten kan bidra med t ex lag som säger att inga försäkringsbolag får fråga efter hälsodeklaration vid ansökan om sjukförsäkring. Staten akulle kunna sätta upp enkla regler för vad som får styra premier. Kanske ålder? Men inget annat. Sedan stränga straff och enkelt att få rätt i domstol för privatpersonet om bolagen försöker jiddra med någon. Skolplikten kan tas bort. Staten anger stället kunskapskrav via standardsprov för 7 åringar, 10 åringar, 13 åringar osv. Staten tillhandahåller provinspektörer så att vem som helst alltid kan tentera fram ett resultat. Öppnar för hemskolning, att komma från annat land och hamna på rätt nivå direkt osv. Alla skolor tar in på intagsprov som dramaten ju får göra. Osv.

  Totalt omtag med allt är enda chansen framåt. BS recept är ett recept för inbördeskrig.

  Liked by 1 person

 19. Jaxel skriver:

  Ja, det var ett häftigt påstående att sociala insatser lyfte landet ur fattigdom.

  Vore intressant att veta storleken på den nota hon tänker sig att skicka till skattebetalarna för att åstadkomma det hon önskar.

  Liked by 2 people

 20. Hanna skriver:

  Hur rädda blir inte makthavarna när det går upp för dem att – 1) majoriteten av de ömkansvärda vill inte jobba med lågavlönat servicearbete åt svenskarna, 2) majoriteten av svenskarna vill inte / vågar inte ha en lågavlönad muslimsk man eller kvinna att ta hand om enklare sysslor i hemmet.

  Liked by 3 people

 21. Lars Åhlin skriver:

  Jag tycker att både Patrik och nästan alla kommentatorer här hamnat helt fel. OK, Britta Svenssons formulering om att ”vi måste … sätta in sociala insatser likt dem som lyfte Sverige ur fattigdom för 100 år sedan” är naturligtvis naiv och olycksbådande för dem som inser att ”lyftet” avses utföras av oss andra, inte – som för 100 år sedan – av dem som berörs.

  Men det viktiga i hennes artikel är ju beskrivningen över situationen i Norrby och andra utsatta områden, och hettan i denna beskrivning. Ge henne credit för detta!

  Liked by 1 person

  • gmiksche skriver:

   Hettan i beskrivningen förtjänar credit? Sannerligen ett dåligt urvalskriterium. Då borde Robespierre, Rosa Luxemburg, Göbbels, Mussolini och Lenin, för att ta några exempel, gjort sig förtjänta av credit också de. De hade förmågan att elda upp massorna. Att de tog till giljotinen, arkebusering, koncentrationsläger m m för att understryka allvaret i sin retorik blir då till en bisak. Väl drastiskt uttryckt, men helt i konsekvens med din argumentering.

   Liked by 2 people

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Prat. ”Vi” har inget ansvar för hur dessa individer väljer att organisera sina liv. De borde alls inte släppts in i vårt land och felet är att de
   1) släpptes in i Sverige och
   2) att de fått lära sig att här i Sverige kommer allt flygande till en utan ansträngning om man gör sig riktigt hjälplös. Man kan i lugn och ro sitta på ändan och hata Sverige samtidigt som man lever på svenska skattebetalares pengar.
   För min del kan de här klienterna gärna sitta på ändan och hata vårt land — men INTE inom Sveriges gränser och inte tänker jag vara med och bidra till vanvettet!

   Liked by 1 person

 22. 77711n skriver:

  Tyvärr, Britta Svenssons analys vilar på felaktiga förutsättningar. Personer som dessa har fortfarande inte förstått att skilja på kulturer och folk. Afrikaners mentalitet går inte att jämföra med européernas om vad som är rätt och fel. Hon tror att dessa afrikaner utan utbildning tänker som hon själv om rätt och fel, arbeta och inte arbeta, sant och falskt.

  Många afrikaner sätter en särskild ära i att lura både sig själva och andra och alldeles särskilt västerlänningar som de anser ha skapat sina samhällen på afrikanska länders naturresurser, vilket i mångt och mycket också är sant. Européer har en skuld till dem o därför är det särskilt hedervärt att lura dessa. Sedan glömmer hon att de som kommer hit är inte vana att slita hårt o är inte så målmedvetna utan gillar mer att leva o njuta för stunden. Undantag finns men inte inte bland dessa som inte gått i skolor och inte lärt sig att planera.

  Det går aldrig att bortse från bakgrund, kultur och uppfostran. Det går aldrig att tillämpa de metoder som använts för andra kynnen på de som med smarthet, kriminalitet och även mord lyckats ta sig hit hundratals mil från sina egna länder. Särskilt inte när de ser hur lätt det går att lura våra system, afrikaner har lurendrejeri som ett slags konst, något beundransvärt i sig – i allt, vill jag påstå. De har inte vår känsla för samvete, rätt och fel. Det är det första man måste inse och därför måste alltid krav ställas där de först och främst måste lära sig att anstränga sig o jobba för ett mål. När det gäller denna grundläggande precis är det enklast att tänka på hur man lär sina egna barn i två-tre-årsåldern samma sak.

  Dessa utgångspunkter grundar jag på mina 60-talet afrikanska vänner och studenter vid universiteten och de var ändå utvalda som de smartaste och mest begåvade från olika länder i Västafrika och mellersta Afrika OCH märk väl de var mycket framgångsrika i sina studier och roliga – men mentaliteten som en skillnad fanns där ändå.

  Liked by 2 people

 23. Johan skriver:

  Nej, fru Svensson, vi är inte alla lika och alla som kommer hit när inte en högsta dröm att bli integrerade och bli en liten svensk. Ja, vi föds alla med lika värde, självklart, men redan från dag ett programmeras vi olika, beroende på var vi råkar växa upp och våra handlingar genom livet kan både upphöja och belasta oss. De som kommer hit gör det av en rad olika skäl men tro inte att allt vi behöver göra är att ordna bostad och skriva in vederbörande i Det Välfärdsindustriella Komplexet och slutligen trycka på Ctrl Alt Del så har du en färdigintegrerad svensk. Idag borde vi (och faktiskt för länge sedan) veta bättre. Är denna Expressen artikel upptakten till ”vi kunde ju inte veta…”?

  Liked by 2 people

 24. annagustin2@gmail.com skriver:

  Men är de inte dags att vi alla börjar leta efter konstruktiva lösningar på våra samhällsproblem, vi pratar mest om problemen utan att se några lösningar. Ismer hit och dit….vad spelar de för roll. Alla människor vill ha ett gott liv. Vi behöver system som möjliggör det för oss alla.

  Om vi krävde strukturer som satte upp morötter för människan, så att människan blir upptagen med att bygga något för sig själv och sin familj och de sina. Då blir det en konstruktiv handling. Då kommer människor att börja arbeta på att själva lyfta sig själv ur rännstenen. Många av dem kommer att också sätta andra i arbete då. Ju fler som lockas av morötterna ju bättre blir det för hela samhället. Genom att människor skapar jobb själva. Jag anser att det är helt åt pipsvängen att partipolitiker ska stå i TV-rutan och lova att de ska ”skapa” jobb åt alla (oftast med våra skattepengar då). Det är FEL. Det enda de skall göra är att ge oss alla förutsättningar att dra fördel av vårt eget arbete….så att vi kan bygga upp någonting i våra liv.

  Liked by 1 person

 25. Strix skriver:

  Socialisterna har med hjälp av utplundringen av skatter tagit ifrån medborgarna rätten till sitt liv och sin egendom. Begränsa möjligheter till det och Sverige räddas.
  ”De flesta förstår att det är fel att stjäla andras pengar. Men om man ber staten att göra det, och kallar det för skatt, så tycker många helt plötsligt att det är OK att stjäla pengar”. (Förf. okänd)
  Budskapet tål att upprepas!!!

  Liked by 1 person

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   JAPP….
   Politikerna stjäl våra pengar ifrån oss via skattesystemet
   Bankerna stjäl våra pengar ifrån oss via räntesystemet
   och eftersom dessa pengar är vår sammantagna arbetade TID…
   så kan man säga att de stjäl våra LIV ifrån oss!

   Gilla

 26. malinkim skriver:

  Britta Svensson är säkert en förnuftig och hederlig människa. Problemet är att hon varje kväll tittar på Aktuellt och bor i ett område där hon inte konfronteras med samhällsproblemen. Ingen i bekantskapskretsen diskuterar politik på ett djupare plan och alternativ media är ett okänt begrepp. Hon vill väl, men hamnar fel för att hon inte har tillgång till en annan verklighetsbeskrivning än den officiella. Hon vet inget om de utsatta områdenas framväxt och heller inget om alla de insatser som gjorts och misslyckats. Det finns många Britta Svensson i Sverige.

  Liked by 1 person

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Ditt resonemang lajvar bra med Karl-Olov Arnstberg’s senaste alster på ”Invandring och Mörkläggning” om hur begränsade socialisterna är i sin omvärldsförståelse.
   De ser 3 dimensioner eller vinklar/perspektiv, vi sanna liberaler/konservativa ser 6 stycken.

   Gilla

 27. Anonym skriver:

  Jag reagerade på en ledare i Expressen häromdagen (minns inte namnet på den manliga ledarskribenten) som skrev att problemen i områden som Rinkeby/Tensta handlar om klass-skillnader. Ledarskribenten skrev att ”alla har inte möjlighet att flytta från Tensta”, och så menade han att eftersom de måste bo kvar där så är det förklaringen till att de blir kriminella. Det känns som om det är något fel på det resonemanget . Jag råkar nämligen känna personer som är uppväxta i dessa områden och som inte är det minsta kriminella utan väldigt skötsamma – så det går inte bara att skylla på områdena. Skulle lösningen vara att alla invånare i Rinkeby/Tensta flyttade någon annanstans? Vart då? Skulle alla som är med i kriminella gäng där sluta att vara det om de förflyttas till ett annat område? Ledarskribenten tycktes mena det.

  Liked by 1 person

  • gmiksche skriver:

   En gång i tiden, för inte så länge sedan, var Södermalm ett fattigt område. Där det fanns gott om folk som svalt tidvis, som hade en uppsättning kläder, som arbetade 10 timmar om dagen sex dagar per vecka och där barnfamiljer bodde i enrumslägenheter med dass på gården. Jag har inte läst någonstans att området skulle då varit utsatt för liknande kriminalitet som utanförskapsområdena där dagens materiella livsförhållanden är betydligt bättre än på Södermalm i slutet av 1800-talet. Med klasskillnader av minst samma storlek som idag och dessutom fast etablerade. PKs resonemang är så fel och samtidigt så genomskinligt att man tycker att folk borde fatta det.

   Gilla

 28. lasse4u skriver:

  Hon verkar precis som Löfven utgå från att alla egentligen har samma grundläggande värderingar. Olika sorters sociala stigman gör skillnaden. Ändras bara förutsättningarna så blir alla ”svenskar”, det är vad alla i grund och botten ”är”. Människan som ”legobit” och är fritt utbytbar även om de kan ha lite olika färg. Allt utom det mentala kan ha ärftlig predisposition.
  Vårt självpåtagna problem handlar helt och hållet om volymer. Även om där nu är olika ärftliga mentala predispositioner så är lokala variationer så stora att alla kan integreras eller som man i praktiken verkar mena assimileras. Men det förutsätter att volymerna inte är för stora.
  Varför skulle stora grupper ge upp sina olika kulturer århundraden eller årtusenden ”nedärvda” kulturer om de inte är tvungna till det? Den egna är ju alltid den ”bästa”. Folk kom hit därför att de flydde från det ena eller andra inte för att byta kultur. Hade de varit ett fåtal hade de tvingats av omständigheterna att mer eller mindre assimilera sig.

  Vi kommer att få än mer parallellsamhällen med egen ekonomi, jurisdiktion osv. så är det redan i Malmö. Bidragssystemen med subventionerade jobb mm håller detta under armarna. Att återskapa ett samhälle som liknar det som var är troligen redan försent.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.