Se vis pacem para bellum

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Det där är latin och betyder ”Om du vill ha fred, så förbered dig för krig”. Vi är många som inom oss sagt ”så klokt och välformulerat” och tänkt att ett sådant citat är bra att memorera för den händelse man behöver verka lite bildad någon gång. Sedan har vi skitit i vad sentensen egentligen velat säga oss.

Nu menar jag inte att det är bekymmersamt att Sverige knappt har något militärt försvar. Alla säger att just detta är bekymmersamt och då får jag väl tro dem även om jag inte har någon stark försvarsgen som manar mig till kamp för försvarsbudgeten.

(Var för övrigt tacksam att jag inte har uppfattningar om allting. Den schweiziske litteraturforskaren och teologen Alexandre Vinet sa att ”en av politikens grundsatser är att inte styra för mycket”. Det är en av de klokaste paroller jag läst och därtill en uppmaning som svenska politiker stundligen bryter mot. Om man inte ska styra för mycket är det bra om man inte har för mycket uppfattningar. Med detta menar jag att min genuppsättning möjligen skulle göra mig till en lämplig statsminister.)

Ursäkta utvikningen. Det krig jag trots de romerska varningarna struntat i är den ideologiska kamp som pågått sedan decennier och som nu verkar ha avgjorts till fiendens förmån utan att jag ens lyft en hand till försvar. Jag menar striden om tänkandet.

Du kanske tycker att det där låter filosofiskt och avancerat. Det är det inte. Det handlar om att fullständigt nippriga tankefigurer tagit kommandot över verkligheten, till exempel att Uppsala Universitet i våras öppnade en ”hen-toalett” eller att vissa sjukhus nu tillåter folk att ”köna”, vilket betyder könsbestämma, sig själva genom att i blanketter fylla i ”man”, ”kvinna” alternativt ”annat”.

Observera att det tänkande som ligger bakom sådant inte kommit som en blixt från en klar himmel. Vi har sett det under många decennier. Att jag personligen inte brytt mig så särskilt har berott på att jag ansett dessa alltför korkade. Det kan inte hända, har jag tänkt. Så jävla dum är ingen. Men jag hade fel. Det hände.

Eller de svenska muséerna som ska bli mångkulturella och inte bara handla om sina svenska samlingar, utan även om andra kulturers historia. Eller projektet ”Trumpeten som genussymbol”. Snälla, har jag tänkt, det kan inte finnas, det måste existera något slags hård gräns, typ föräldrar som säger till barnen att sluta tramsa nu och gå och lägg er och släck direkt. Så!

Nej, det visar att det inte fanns någon sådan hård gräns, något slags förnuftets barriär som slutgiltigt skyddar oss för dumheterna.

Så slår mig den mest isande insikten av alla: den där gränsen, den där barriären som jag utan att tänka så särskilt satte min lite till, vem var det, vem borde det ha varit? Den barriären borde ju ha varit jag. Romarna hade varnat mig. Om jag ville ha fred skulle jag förbereda mig för krig. Om jag vill att Sveriges historia ska handla om Sveriges historia, inte om andra länders historia, så måste jag bekämpa dem som menar att Sveriges historia ska handla om, exempelvis, Mellanösterns historia. Men jag har inte bekämpat dem. Jag har skrattat åt dem och utgått från att sådana idioter inte skulle kunna få något inflytande. Men de fick de. Det mobiliserades ju aldrig någon sorts motstånd. Vad har jag rätt att räkna med?

Du är inte bättre. Du har inte heller bekämpat dårskapen. Tillsammans skördar vi frukterna av vår undfallenhet.

45 thoughts on “Se vis pacem para bellum

 1. cmmk10 skriver:

  ”Det kan inte hända, har jag tänkt. Så jävla dum är ingen. Men jag hade fel. Det hände.”

  Insikten om vansinnets gränslöshet har dock funnits länge.

  ”Bara två saker är oändliga, universum och den mänskliga dumheten. Men när det gäller universum är jag ännu inte absolut säker.” Citat Albert Einstein.

  Teorin om ”energiska idioter” och deras organisatoriska påverkan var väl etablerad inom bl. a. den tyska armén.

  Av ren snällhet har vi låtit div. rödgardister och feminister få genomdriva små ”projekt”. T ex sådana konstigheter som införandet av ”hen” borde naturligtvis ha hamnat i papperskorgen direkt. Så istället för att stämma i bäcken har vi nu fått en översvämmad å.

  Liked by 4 people

 2. Gösta Svensson skriver:

  ”Genustrumpeten”! Den hade jag glömt/bortträngt/missat, jag vet inte vilket. Tanja Berqvist hade jag däremot helt säkert glömt. Konstigt, hon är ju kul!

  Det är synd när extrema människor förstör något som i grunden kan vara bra och användbart, som tex genusmedvetenhet. Själv försöker jag uppfostra en pojke och en flicka, och jag vågar påstå att medvetenheten om att jag ibland lätt kan halka in i kulturbetingat slentrianbeteende som får mig att helt i onödan, och förmodligen på ett begränsande sätt, behandla dem olika, är en sund form av genusmedvetenhet. Det behövs dock ingen genustrumpetforskning för att utveckla och hålla den medvetenheten vid liv. Sarare är är det nog så att den slags aprilskämtliknande företeelse som genustrumpeten är, riskerar att skada det som är sunt tänkande i frågan.

  Man blir beklämd, men svaret på frågan om varför detta hände är nog tyvärr ”Därför att det gick och för att någon annan betalar”.

  Liked by 1 person

 3. tomas skriver:

  “Doublethink means the power of holding two contradictory beliefs in one’s mind simultaneously, and accepting both of them.”
  “War is peace. Freedom is slavery. Ignorance is strength.”
  George Orwell

  Liked by 1 person

 4. sten lindgren dy skriver:

  Jo, för att återknyta till gårdagen så har jag ju tvingats till att lära mig en helt förljugen historia, kungarna man skulle lära sig var alla svenska, men mina anfäder har under flera hundra år levt under danska kungar i skåne, var är deras historia?

  Nej, ingen höll denna gräns mot vansinnet, jag tror att tidigare fanns det många som mig och Patrik, är Ulf Adelson den siste inom politiken? Kan vi härleda detta till Palme? Inte hade Gösta Bohman stillatigade sett på denna migrationspolitik eller omklädningsrum för hen som jag läste om, det är som om en stor del av befolkningen är hermafroditer. Intressant blir det när muslimska migranter vill byta om inne hos hen, målkonflikt? Men var finns till exempel Carl Bildt i detta, han är en intressant figur, han har ju ett ben i Bohman men verkar helt ha tagits över av utopin om en global värld och sitt eget rymliga ego? Rymmer Carl Bildt inom sig denna gräns som tagits bort? Tidigare var det ju så att vi hade en reell höger med ett rejält fäste inom näringslivet och bland forskare och ingenjörer och andra som höll ställningarna mot vänstervansinnet, sakta med säkert så vann dock vänsterideerna mark och genidraget var att de långsamt lyckades monopolisera vad som var gott, och är något gott så är det rätt. Detta vansinne kulminerade under Reinfeldts tid som väl kan beskrivas som den period när man kunde göra något åt det men istället påskyndade förfallet, Sverige är nu förstört och splittrat för ansenlig tid (alltid?) framåt. Vi har börjat hata varandra, eftersom alla samhällsproblem ställs upp som en kamp mellan gott och ont. Nå jag tycker nu också att det till sist handlar om gott och ont, det har gått så långt. En paroll med vänsterns retorik: Antingen är man för fler våldtäkter eller så röstar man SD.

  Sen måste jag säga att Alexandre Vinet tydligen formulerat något jag skrivit många gånger, politik handlar först om att inte göra skada och ändra så lite som möjligt, att sitta på händerna är en underskattad kvalitet, förstör inget som fungerar. Istället lägger de nu hela dagen på,att övertrumfa varann i goda reformer som alla har den egenskapen att de har konsekvenser man inte tänkt igenom och de som reformen INTE riktar sig mot kommer i kläm, likt den som blir mördad av en hemvändande IS-krigare i ett jobbpolitiskt program med nytt körkort i högsta hugg. Eller den pensionär som får köttet indraget på boendet för att pengarna gick till körkortet.

  Liked by 3 people

  • Hovs_Hallar skriver:

   ”…Antingen är man för fler våldtäkter eller så röstar man SD….”

   Ja, du sa det själv. Och så är det. Allt annat är bara undanflykter.

   Liked by 1 person

  • Bengt skriver:

   sten lindgren dy 21 oktober, 2016 at 07:38

   ”….politik handlar först om att inte göra skada och ändra så lite som möjligt, att sitta på händerna är en underskattad kvalitet, förstör inget som fungerar”.
   Citatet påminner om: ”Innan du tar bort ett staket – tag reda på varför det sattes upp!” (John Kennedy, tror jag)

   Gilla

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Fel Patrik, vi är många som sedan länge försökt bekämpa den socialistiska dårskapen som har som ledstjärna att det är fullt acceptabelt att stjäla varandras liv, egendom och övriga rättigheter.
  Det behövs inga djupare filosofiska analyser för att konstatera detta faktum!

  Liked by 1 person

  • Bengt skriver:

   Samuel af Ugglas 21 oktober, 2016 at 07:54

   Jag instämmer. Vi är många som gjort vad som stått i vår makt – att vid sidan av ett krävande yrkesliv, som fordrat fullt engagemang, väcka opinion mot den galna utvecklingen. Det sorgliga är ju att inte fler av de med större makt att påverka ansträngt sig lika mycket!

   Nu tror jag dock, och hoppas – att likt en snöboll som kommit i rullning – opinionen som Patrik m.fl. ger näring åt ska växa med accelererande hastighet!

   Gilla

 6. Hasse skriver:

  Ja, Patrik, det är helt rätt som du skriver. Vi har varit blåögda och bara skrattat åt tilltagen. Men på senare tid har man fått välja med vem man kan skratta åt idiotierna. Det har börjat bli PK att hänga med på tramset.
  Det gamla auktoritära samhället (skolan, lumpen etc) kunna förhindra uppkomsten av sådana idiotier som du nämner. Min fråga är: Vem (vilka) vågar ta tag situationen idag? (Sätta ner foten, slå näven i bordet, tala klarspråk)

  Liked by 3 people

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Om man vill hitta något urbota dumt i världshistorien så är det svårt att hitta något värre än dagens svenska samhälle. Ibland tror man inte längre att det man läser verkligen kan vara sant. Det värsta av allt är att dumheterna kommer ”uppifrån” varför det finns anledning att tro att det är ett medvetet sabotage/ alternativt en ”smittsam” mental förvirring.
  68-ornas galenskap var något liknande med dagens dårskap är faktiskt ännu värre.

  Kanske är det nödvändigt att Sverige drabbas av en större katastrof av någon form för att rensa ut alla dumheter och stolligheter.

  Liked by 4 people

  • bomarkusson skriver:

   Det enda som kan vända utvecklingen är möjligen att det fullständigt går åt helvete. Ännu mera åt helvete. Det är bara att hoppas att profetens folk inte tar makten först. ”Profetens folk” var en omskrivning för att klara gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”. (Är denna paragraf verkligen förenlig med ett rättssamhälle? Knappast. Paragrafen har PK fått från vänsterdiktatoriska stater och är därför ”demokratisk”. Tala om avskyvärda rötter!)

   Men jag har tänkt. Det händer inte så ofta men nu har det skett.
   De finns troligen följare av DGS, som skrivit insändare (och förmodligen fått dessa refuserade. Det krävs troligen panegyrik för att få komma in i åsiktskorridåren. Det bör stavas så!)
   Min tanke är att man på dessa sidor skapar ett arkiv av insändare, som sedan kan användas i vars och ens lokalpress.

   Vi måste upplysa alla om gökungarna vi tagit in i boet. Särskilt ömmar jag för många pensionärer som får dra det relativt värsta lasset. Tänk på alla snälla, omtänksamma damer, som aldrig får reda på att Alan Kurdis far sitter inne för dråp och människosmuggling i Turkiet. De får aldrig veta att andra, från utlandet komna pensionärer, som inte jobbat en dag i Sverige har upp till 65% högre disponibel inkomst.

   Titta på hycklaren och gycklaren Clownen Steffe, nu på väg till en av världens värsta skurkstater. Vill inte sätta etiketter!!!! Vad är då ”nazistparti”? Ressällskap? Storkapitalet, som inte annars är betrott att bedriva skola och hälsovård. Den feministiska utrikesnötet. Hoppsan, blev fel,det ska vara utrikesmötet förstås. I alla fall, den feministiska ”den där” vägrar att svara på frågor om vad en diktatur är.

   Jag har ofta tänkt: ”Det där är så stolligt, så det kan aldrig ske”. Men det kan det!

   Jag fick lära mig hemifrån att inte sitta på höga hästar. Snälla mamma och pappa där uppe, förlåt mig, men jag måste säga de här: Vår överhet kan inte ha särskilt mycket mellan öronen.

   Gilla

 8. Staffan Persson skriver:

  Ja det är detta att man inte vill ha bråk om något som man tycker är en liten förändring. Man ser inte att de små förändringarna steg för steg växer till något stort. Man vill inte ha ”skin in the game”, dvs man vill inte offra nåt. Men den lilla fanatiska minoriteten har verkligen skin in the game, därför tvingar de majoriteten att anpassa sig till deras åsikter. Gör tankeexperiment att alla ”antirasister” i Sverige plötsligt skulle ta ett sabbatsår och tystna. Det skulle inte vara så många, men alla andra skulle plötsligt upptäcka att det går att prata fritt om asylinvandringen.Motsvarande för genus-och identitetstänket, till exempel. Vi tyranniseras och anpassar tankemönstren efter en högmotiverad minoritet.

  Liked by 6 people

 9. Höga kusten skriver:

  Den värld som Patrik inte tagit på riktigt allvar, blottas och synliggörs lätt via olika sökningar på internet. Börja med ord och ordkombinationer som innehåller sökorden;

  Normkritik, strukturellt, genusvetare, genusinriktning, genus, intersektionalitet, könsneutral, likabehandlingsplan, exkluderande, könsidentitet, antidiskriminering, inkluderande, maktanalys, normmedvetenhet och könsöverskridande.

  Para sedan dessa med mer vanliga ord som; Trakasserier, kön, jämlikhet, etnisk, jämställdhet, värdegrund och diskriminering.

  För den ovane öppnar sig då en Pandoras ask.

  Man hamnar sökmässigt då, i hög utsträckning, bland olika utbildare och utbildningar – från förskola, skola och upp på universitetsnivå, inklusive forskning. Men också ut i ett större myndighetssverige och bland företag. Men även bland många ideologiskt övertygade som ivrigt knackar på förändringens dörr.

  Man synliggör i praktiken ett gigantiskt omskolningsprojekt för en hel befolkning. Ganska fantastiskt…

  Att gå in och läsa i de olika träfflistornas dokument ger ibland, rentav, en surrealistisk upplevelse – för den ovane. Jag lovar … håll i hatten.

  Liked by 1 person

 10. Christer Carlstedt skriver:

  Sent skall syndaren vakna.

  För att undvika missförstånd, så avsåg jag inte Patrik, utan snarare mig själv.
  När jag tänker på saken så kommer jag på mig med att tänka på ”en massa” anledningar till varför jag inte hojtat i himlens sky.

  Nu skall jag väl tillstå att jag protesterat mot ”hen”. Oftast med motivet att mänskligheten klarat sig alldeles förträffligt med fyra genus i tusentals år och att ingen lyckats påvisa någon mutation som rättfärdigar ett omtänkande på den punkten. Dessutom – vill man referera till någon utan att ange kön, så går det alldeles utmärkt med ”personen”.
  Icke desto mindre känner man sig ibland som en ropandes röst i öknen.

  Av någon märklig anledning så får de som förespråkar stolligheter ett oproportionerligt stort medialt utrymme för att framföra sina tankemissfoster.

  När man läser i ”bladet” får man till exempel lätt för sig att en väldigt stor del av befolkningen skulle vara homosexuella, transpersoner eller något annat avvikande.
  Det är ju inte sant. Det handlar om storleksordningen 5-10%. Vadan då det mediala utrymmet?
  För mig personligen är andras samlevnadsböjelser helt ointressanta så länge jag inte utsätts för dem.

  På Södertörn lär det finnas en gök som forskar om rasism. Vissa ”forskare” anser att det inte finns några mänskliga raser. Huruvida det är sanning eller ej torde väl bero på definitionen av begreppet ras i så fall. Under alla omständigheter måste man då fråga sig hur man kan forska på något man anser inte finns?
  Det finns de som forskar om parapsykologi. Men de hävdar ju i vart fall att det finns.

  Feminism är ett annat gravt missbrukat ord. Fast jädrigt bra är det har jag ju förstått.
  Vi har ju till och med en feministisk regering.(Även om jag i just det fallet har litet problem med att se det bra i saken).
  Jag vet inte om det bara är jag som har varit ouppmärksam, men jag har aldrig sett, vad jag kan minnas, någon berättelse om vad feminism egentligen betyder.
  Är det möjligen en annan av de här färggranna luftballongerna som inte betyder något? Ungefär som rasism?

  I likhet med Patrik, så har jag väl levt i förhoppningen att stolligheter av denna kaliber måste få puspunka och falla platt till marken tämligen snart.

  Liked by 6 people

  • Johan skriver:

   Bra synpunkter. Det finns i övrigt anledning att efterlysa klargörande en gång för alla vad som egentligen menas med följande begrepp:

   – Feminism
   – Den svenska modellen
   – Rasism
   – Allas lika värde
   – Multikulturellt samhälle vs multietniskt (som USA)

   Jag börjar tröttna på ett etablissemang som slänger sig med en lång rad odefinierade icke-ord och kastar dem i ansiktet på meningsmotståndare i syfte att kväsa en demokratisk dialog

   Liked by 3 people

 11. Lasse W skriver:

  Man kan väl säga ett de här stolligheterna är det pris vi får betala för ett fritt näringsliv. Det materiella vi har runt omkring oss – som går att ta på – påverkas egentligen inte av feministisk utrikespolitik eller normkritiska museer. Det går att stänga av mediabruset. Sätta på en cellosonat av Beethoven och klappa hunden eller barnbarnen, Och bara kallt konstatera att kapitalismen sitter ohotad och att det privata näringslivet – den viktigaste spelaren i samhället – tuffar på i bra fart. Den som vill kan avstå från att konsumera knäppigheterna. Visst det är jobbigt att leva utan radio, TV och dagstidningar men det går och det finns några lufthål på nätet där man kan andas. Som denna sida. Men visst, känslan av olust är betydande. Politiken larmar och gör sig till men är varmluft mest och går att ignorera.

  Gilla

  • Hovs_Hallar skriver:

   @Lasse W:
   Tyvärr går den inte alls att ignorera när den börjar styra DITT liv! Alltför många människor har gått och tänkt som du: ”Det drabbar ju inte MIG”…!

   Kanske du tänker om den dag då ditt privatliv drabbas, hårt och skoningslöst, av någon konsekvens av dagens vanvett.

   Många människor har redan drabbats, och då tänker jag tex. på alla kvinnor som blivit sex-trakasserade, gruppvåldtagna eller tom. sexmördade, av ”nya svenskar”.
   Eller pensionären som blev svårt misshandlad av ett gäng invandrare, och fick men för livet, sedan han varit ofin nog att säga åt dem att sluta trakassera hans hund.

   Förövarna satt och skrattade åt honom i rätten, och de fick symboliska straff — några timmars samhällstjänst.

   Så fungerar rättvisan i det ”nya Sverige”. Som de flesta svenskar har godkänt via röstsedeln.

   Liked by 4 people

 12. Johan skriver:

  Visst är det så. Samma här. Jag har också skrattat och viftat bort och tänkt att ”det måste vara ett skämt, det kan inte vara seriöst” och räknat med att den kompetens vi betalar för ska styra nationen verkligen finns, känner ett ansvar gemtemot sitt land och väljare och ser till att vi håller oss på spåret. Jag har jobbat på, utfört mitt entreprenadarbete, levererat skattemedel och utgått ifrån att de som har fått uppdraget att företräda oss väljare gör vad de ska.
  Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi föreställa mig att de tossigheter vi bevittnar skulle kunna få fäste och omsättas i praktiken. Jag har trott på sunt förnuft och logik.
  Men jag hade fel. Det finns tydligen inga gränser för vilka idéer som kan få fäste och sättas i verket. Eller hur en amerikansk presidentvalskampanj skulle kunna liknas vid en sandlåda. Hade detta beskrivits för 10-15 år sedan i en science-fiction roman hade det blivit en bästsäljare.
  Vad finns det kvar i form av nyktert tänkande att mobilisera?
  Och när det gäller försvaret av landet tillhör jag dem som minns när Sverige hade ett seriöst menat försvar och när man ser turerna runt framtida försvar av landet känns det i ärlighetens namn tveksamt om man menar allvar med att vi ska bygga upp ett fungerande försvar eller om det är med vänster hand för att hålla opinionen på mattan.
  Å andra sidan är det globalisterna som styr Sverige och om avsikten är att upplösa nationalstaterna blir kanske ett försvar en onödig utgift.

  Liked by 6 people

  • Anne-Hedvig skriver:

   Anna –
   Ja, det kan man trygt si! For å sitere Cicero videre: ”Hvor lenge skal dere da misbruke vår tålmodighet?!” (Quousque abutere patientia nostra).
   Dette til dårene som styrer. De er virkelig en prøvelse.

   Liked by 1 person

   • gmiksche skriver:

    Icke att förglömma att Cicero i sitt tal mot Catilina fortsatte med följande utrop, som även synes ha bärighet på dagens samhälle:

    ”O di immortales! Ubinam gentium sumus? Quam rem publicam habemus? In qua urbe vivimus?”

    Eller, fritt översatt och överfört till dagens värld: Herregud! Var hör vi hemma? Vad är det för slags författning vi har? Vad är det för land vi lever i?

    Cicero kände sig inte längre hemma. Den här gången lyckades han väcka den romerska eliten, d v s den styrande senaten, ur sin törnrosasömn. För sista gången, för två decennier senare var det kört för gott, både för Cicero som person och Rom som republik.

    Liked by 3 people

   • Anne-Hedvig skriver:

    GMiksche –
    Strålende! Cicero-sitatet ditt er midt i prikk 🙂

    (Uhu – når jeg endrer mitt nevnte sitat til ‘vil dere misbruke vår tålmodighet’ -ikke du, Catilina, i 2. person entall – må det selvsagt hete ‘abutemini’. Og rytmen endres.. Beklager, mea culpa.)

    Liked by 1 person

 13. VX skriver:

  Samma utveckling i hela Västeuropa …
  Allt fler tyskar överger sina barndomskvarter, och en del lämnar till och med Tyskland för gott, i takt med att massinvandringen förvandlar landet till oigenkännlighet.
  Statistik från den tyska statistikbyrån Destatis visar att 138 000 tyskar lämnade Tyskland 2015. Ännu fler väntas emigrera 2016. I en artikel med rubriken ”Drösvis med tysk kompetens lämnar landet” rapporterade tidningen Die Welt att över 1,5 miljoner tyskar, varav många högutbildade, har lämnat landet de senaste tio åren.
  Statistiken avslöjar inte varför tyskarna emigrerar, men det finns en hel del indikationer på att många nu fått upp ögonen för den verkliga kostnaden – ekonomiskt, socialt och kulturellt – för Angela Merkels beslut att släppa in över en miljon, till största delen muslimska, migranter i landet 2015. Ytterligare minst 300 000 migranter väntas komma till Tyskland 2016 enligt Frank-Jürgen Weise, chef för den tyska motsvarigheten till Migrationsverket, BAMF.
  https://sv.gatestoneinstitute….

  Liked by 4 people

 14. Hovs_Hallar skriver:

  Mycket kloka ord. Och man kan som vanligt skylla sin passivitet på omständigheterna — att de krafter som gått i spetsen för allt detta vanvett — allt från könskvotering av fysiskt krävande yrken som brandmannens, utan hänsyn till fysiska förutsättningar, och till skuldsanering för återvändande krigsförbrytare som deltagit i folkmord — att dessa krafter verkar ha hela statsapparaten bakom sig.

  Och det krävs civilkurage för att sätta sig upp mot överheten. Denna överhet använder en kombination av morot och piska för att tysta ner allt motstånd. Personer som vågar sticka ut kan råka ut för mycket obehagliga saker; medan den som ställer sig på överhetens sida, mot förnuftet, blir belönad.

  Propagandan, läs hjärntvätten, spelar den viktigaste rollen. Här på DGS, som ändå är ett forum för dissidenter, ser man hur även skeptiska personer är infekterade av makthavarnas hjärntvätt. När makthavarnas springpojkar, journalisterna, skandaliserar en oppositionell politiker för att denne påstås ha skrattat på ”fel” ställe, faller folk in i det drevet.

  Man tycks inte ha förmåga att genomskåda vad det egentligen handlar om: att på klassiskt totalitärt manér försöka oskadliggöra en mot makten kritisk röst.

  Någon har sagt att demokrati inte är genomförbar i ett land med en genomsnitts- IQ lägre än 100, eftersom folk med lägre IQ är alltför enkla att manipulera. Jag tror att demokrati kanske kräver en högre genomsnitts-IQ än 100 för att stå sig i längden, att döma av hur lättlurade svenskarna verkar vara i allmänhet.

  Liked by 2 people

 15. Borjön skriver:

  Det är riktigt att vi nu skördar frukterna av vår undfallenhet. Det är helt enkelt det svenska lynnet, visserligen att klaga på allt mellan himmel och jord, men att inte riktigt ta saker och ting på allvar. ”Det ordnar sig”, verkar vara mottot. Verkligheten talar dock sitt eget språk och viker inte för önsketänkande.
  För att åter dra upp en av mina käpphästar så vill jag påstå att den stora utvandringen till Amerika dränerade landet på vissa essentiella egenskaper, främst mod. Vi vågar inte sätta oss emot. Vi vågar knappt ha en egen åsikt (som inte är sanktionerad av kollektivet). Det märkliga är att vi inte ens vågar säga ifrån när det gäller rena dårskaper. Det är som att ”förnuftets röst” gått förlorad i Sverige.
  Till mitt försvar måste jag dock säga att jag alltid gått mot strömmen och ofta haft en åsikt som varit i minoritet. Problemet som jag upplevt är dock vanmakt. Man slår sig trött mot en till synes oövervinnerlig motståndare och till sist ger man upp. Dårskapen segrar.
  Nu börjar dock landet att alltmer befolkas av människor där många har väldigt fasta föreställningar och åsikter samt inte heller drar sig för att hävda dessa. Ofta är dessa föreställningar diametralt motsatta de som vi vant oss vid. Man behöver knappast vara överbegåvad i matematik för att räkna ut hur detta kan komma att sluta.

  ”När Herren har gett Sevach och Salmunna i mitt våld skall jag sannerligen tröska er tillsammans med ökentörnen och tistlar.”
  – Dom 8:7

  Liked by 2 people

 16. Hannu skriver:

  Den som angriper vill fred, det kan man förstå, men lite konstigt är det att det är försvararans sak att stoppa angriparen med att även starta ett krig om mot honom (hm, henem?) om inte andra medel stoppar honom (henem) och så förvandla honom (henem) till en fiende!

  En av Carl von Clausewitz modifierade teser.

  Hoppas ni hittar en väg ut av denna röra vilken vi här i Finland har först på sistone börjat förstå och få del av! Våra regeringar syns vara precis lika lättsinniga och ansvarslösa som die era där väster om Bottenviken är. Även vår familj har fått sin del av dystopin och på samma sätt börjar människorna lite med lite förstå vad det är fråga om. Så Courage, saken är inte avgjord ännu!

  Liked by 1 person

 17. Anders skriver:

  Riktig beskrivning, men det går att göra bättring. Om Patrik Engellau och andra namnkunniga personer i ekonomiskt oberoende ställning anslöt sig till SD och verkade för partiet, skulle det ha stor betydelse för den allmänna opinionen. När den nu avlidne officeren och militärhistorikern Stellan Bojerud gick med SD kom det i hög grad att legitimera partiet och hjälpa det till att ta säte i riksdagen. Men man kanske inte vill smutsa ned händerna…?

  Liked by 2 people

 18. Hortensia skriver:

  Potius sero quam numquam! ”Bättre sent än aldrig” (Titus Livius)

  Du skulle bli en förträfflig statsminister, Patrik, och med Johan Westerholm som utrikesminister i min drömregering kunde svenska folket besparas ytterligare förödmjukelse inför världens allt häpnare – och sannolikt ilsknare – blickar.

  http://ledarsidorna.se/2016/10/statsministern-i-saudiarabien-mer-eller-mindre-av-feministisk-utrikespolitik/

  Alea iacta est! ”Tärningen är kastad!” (Julius Caesar)

  Liked by 3 people

 19. Sixten Johansson skriver:

  På välvalda ställen skriver jag ”hön” i stället för ”hen” och ”feminiserad” i stället för ”feministisk”. Jag fick en enkät från SOM-institutet. Fråga 48 Är du: Kvinna Man Annat:………….. Jag funderade på om jag var Annat och i så fall vad. Men jag nöjde mig med att i utrymmet för synpunkter klistra in min beska kritik mot samhällsvetarna och andra akademiker knutna till SOM-institutet för den delskuld de bär till samhällsvansinnet, bl a genom att ständigt fråga om inställningen till ”flyktingar” i stället för till ”migranter” eller till ”invandring” – lämpligen uppdelat i ”arbetskraftsinvandring” och ”probleminvandring”.

  Det går knappast längre att avgöra vad som är satir, framtidsvision eller verklighet. Gå till toklandet.wordpress.com och läs ”Nästa naturliga steg efter Feministisk Logistik: Feministiska Lastbilar!” Vi vuxna kan möjligen tycka att allt det här bara är knäppt och går att ignorera, som Lasse W föreslog (09:54). Men det har skadat och fortsätter att skada barnens och de ungas identitetsutveckling. Vi vuxna får skylla oss själva, men allt vansinne som barnen utsätts för är massiv, medveten psykisk och fysisk misshandel i ett halvtotalitärt, infantiliserat, feminiserat ”välfärds”-samhälle, där de vuxna sågar djupa hack i den stam från vilken framtidens grenar ska växa.

  Hela ideologiseringen de senaste 50 åren hade nog inte varit möjlig utan den starka kollektivistiska och konformistiska samhällsanda som av tradition fanns i Sverige. Det socialdemokratiska statsstyret förstärkte målmedvetet det kollektivistiska tänkandet, men klippte av de sammanhållande banden, och resultatet blev att befolkningen numera mest verkar bestå av atomiserade individualister, som ibland kan samlas och skräna i liktyckande skockar, men saknar uthållig solidaritet och samarbetsvana. När otryggheten ökar i alla avseenden måste det så småningom påverka även arbetsplatserna, solidariteten, kvaliteten, förtroendet, konkurrenskraften. Svårt att se någon enda sektor i samhället, där det inte är bäddat för krascher. Även om ett vuxet ledarskap skulle framträda kan den förödande upplösningen och polariseringen redan ha gått så långt att det inte hjälper. En ny, friskare sorts kollektiv samarbetsanda och sammanhållning måste nog växa fram på gräsrotsnivå och bryta sig igenom det vissna, ruttnande fjolårsgräset.

  Liked by 1 person

 20. Lennart Göranson skriver:

  Jo, det kan nog stämma att jag och många andra inte har varit tillräckligt militanta när det gäller ”fullständigt nippriga tankefigurer (som) tagit kommandot över verkligheten”. Så får vi väl nu, likt Fritiof Nilsson Piraten, bättra oss på det yttersta.

  Men om jag tolkar inlägget rätt handlar det i första hand om de s.k. postmoderna teorierna. Den som berömmer sig själv över att alltid ha tagit strid mot det han eller hon tycker illa om tycker jag inte har mycket att komma med. Det gör vi alla, hela tiden, vare sig det handlar om socialism, nazism eller blodpudding.

  Till mitt försvar vill jag ändå anföra att den postmoderna teoribildningen inte är helt lätt att tränga in i om man inte är specialist på filosofi eller socialvetenskap eller vilken vetenskaplig disciplin det nu kan handla om. Termer som intersektionalitet, postkolonialism, rasifiering och kritisk teori snurrar runt i debatten och förvandlas lätt från analytiska verktyg till mordiska tillhyggen.

  En av dessa teorier som det har gått att förhålla sig till för ”verklighetens folk” är feminismen. Och i det fallet tycker jag mig ändå ha följt uppmaningen ”para bellum”. Jag har aldrig ansett att jag bör ta på mig ett personligt ansvar för brott och kränkningar mot kvinnor som några andra män har begått, enbart på den grunden att jag har fötts till man och dessutom är ”vit” och före detta medelålders. Var och en får svara för sig. Däremot tar jag gärna ansvar för de tillfällen då jag själv har burit mig illa åt.

  Det förefaller mig som om föreställningen att alla män bär ansvar för några mäns handlingar är nära besläktad med läran om arvssynden. Arvssynden har jag sluppit, eftersom jag inte längre bekänner mig till den tron. Och lika bestämt avvisar jag påståendena att min y-kromosom gör mig ansvarig för strukturellt våld. Också här gäller principen att döma människor för vad de gör, inte för vad de är.

  Liked by 2 people

  • Anne-Hedvig skriver:

   Arvesynden, ja… Under all galskapen hos tokvänstern ligger ofte en fanatisk-puritansk religiøs glød. Ersatzreligion!

   Da jeg holdt ‘Sirene’ på 70-tallet, et ganske radikalt feministisk blad, var det intet av meningsløst mannehat. Ei heller et primitivt hat mot alle ‘hvite’. Tvert i mot var det viktig å få med seg menn ‘av god vilje’.
   Ting som ble tatt opp, var jo konkrete problemer og urettviser, man hadde bakkekontakt.
   Leste i noen av de gamle bladene for ikke lenge siden, og det slo meg at man språklig henvendte seg til voksne, fornuftige mennesker.

   Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @Anne-Hedvig
    Den sorts feminism som du beskriver har jag aldrig varit negativ till. Tvärtom är jag starkt emot varje form av diskriminering och negativ särbehandling (och även positiv). Jag hoppas att jag har lyckats vara en man ”av god vilje” som har sett till individen och inte grupptillhörighet. Jag kanske inte alltid har lyckats, det finns ett motstånd i form av normer och föreställningar som både män och kvinnor bidrar till att upprätthålla, men det viktiga är ambitionen. Så man kan bara beklaga att det som ”Sirene” stod för utvecklades till något helt annat.

    Gilla

 21. Hans L skriver:

  Häromdagen kunde man i P Korrekta Sydsvenskan läsa att man i Lund (vänsterstyre) planerar för mottagande av ”IS-krigare” från Irak, nu när en offensiv sats in i Mosul. Man kan tänka sig bostäder, utbildning, samtalsterapi och körkort mer mera för dessa återvändare.
  Dessa återvändare är mördare och våldtäktsmän som bedrivet ett ”heligt krig”. För att kunna utföra sina bestialiska brott finns det mycket starka belägg för att de utförts i narkotiskt påverkade tillstånd.
  Och dessa menar man i Lund ska få ”hjälp”(alltså inte ställas till ansvar). Man tar sig för pannan! Det är dags för ett citat från en gammal statsminister som 1981 sa, när vi kände oss hotade, ”Håll gränsen!”
  Var finns den eller de som känner sig kallade att hoppa upp på barrikaderna för att få slut på tossigheterna i det svenska samhället idag?
  Om så inte sker, så ARMA SVENSKA FOLK!

  Gilla

 22. Hans L skriver:

  I natt låg jag och vände mig fram och tillbaka i sängen med en hemsk mardröm. Jag såg hur mitt gamla Sverige var på väg att brytas sönder. Allt det som var självklart för mig tidigare höll på att raseras.
  Jag är född på 40-talet och minns mitt femtiotal, mitt sextiotal (med student och lump), mitt sjuttiotal (med familjebildning och barn, och arbete) och ”karriär” under åttio-nittiotal. De senaste kanske 10-15 åren har det hänt något i Sverige. Vart har det hederliga och sympatiska Sverige tagit vägen? Vad är det för (underliggande) krafter som verkar idag?
  Så plötsligt övergick mardrömmen till en skön dröm. Jag såg ett folk som bestämt sig. Nu får det vara nog.
  Vi bildar ett eget rike! Skåne blir bra. OK, Halland och Blekinge kan ansluta sig (gamla Skåneland) om de vill. Ett fredligt utträde ur Konungariket Sverige. De som vill bo här har våra gamla svenska värderingar och är beredda att stå upp för dessa. En konstitution likt den schweiziska kanske vore användbar (folkomröstningar och ”närdemokrati”). Drömmen utvecklade inte det här. Ej heller om övriga riket motsätter sig våra planer, men vi kommer nog att finna på råd!
  En revolution alltså! I Sverige? Det börjar bli dags………..

  Liked by 1 person

  • Nisse skriver:

   Jag är född på 50-talet och upplever samma sak som du beskriver. Vi har haft förmånen att växa upp under efterkrigstiden i ett Sverige som var förskonat från krigshärjningar med en intakt industri och möjligheter att bygga upp ett välstånd. Eftersom man fötts under de tiderna har man tagit detta för givet som ett normaltillstånd och jag har nu insett att det varit en parentes i Sveriges historia snarare. Men jag är tacksam och ödmjuk över att ha fått uppleva det.
   Skapandet av en fristat är ett spännande koncept men det skulle nog bli en blodig historia.

   Gilla

 23. Egon skriver:

  Det är beklämmande att åse hur mitt Sverige förvandlas.
  Från en homogen stat där välfärden är sunt finansierad.
  Till en stat liknande Albanien.
  En stat där gangster styr.
  Det är inte en vacker framtid vi går tillmötes…….

  Gilla

 24. Jonas Nilsson skriver:

  Den gränslösa visionen har det väl byggts på åtminstone sedan ingången av 1900-talet då hela världen skulle bli och vara en och ett (inga gränser)? Det är en av huvudtrådarna i det moderna (obs INTE postmoderna (det postmoderna insåg illusionen)) projektet. 68-rörelsen avsåg förverkliga den fulländade världen om än utan absoluta ambitioner. Är detta inte en av drivkrafterna i Obama/Clintons värld ihop med ett p-korrekt Europa? Postmässiga folkhemssverige har också drivits av en sådan hemlig vision? Vi fostrades till mer eller mindre androgyna idealfigurer som samtidigt lyckades lösa upp den grund vi ställts på?
  En rejäl chock blev det när inte Ryssland ville/fick vara med. Problemet var att det var den världen som de hade siktat på sedan revolutionen.
  Även om alla blir överens om att vi ska hålla ihop vår påse så blir ändå frågan – vad fyller vi vår påse med? Ännu mer precist: vad är/ska vara fokus i morgondagens Sverige – vad ska vi vara beredda att försvara? Ett visst antal kvadratkilometer av jordens yta?
  Värdegrunden 1994 var en indikation om att vi behöver börja stava på någon form av innehållsbestämning. Men vi kom knappast längre (naturligtvis?) än regeringsformen med folkdemokratri som enda(?) rättesnöre. Att absolut demokrati är sanningen (förutsatt majoritetsbeslut i val där enskild medborgare har en röst) håller inte (begreppet sanning accepteras i princip inte). Att det inte är sant bevisades redan i Weimar, belagt i Sovjet och Nazi-tyskland. Det håller som samhällsverktyg, men inte som grund. Det finns högre lagar.
  En värdegrund som inte i någon mening vilar på en absolut grund håller inte. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna är en starkare grund, kopplat till en absolut mänsklig värdighet.
  Det finns en ansats i värdegrunden att knyta an till: ”I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande. Undervisningen ska vara icke-konfessionell”. Problemet är nog den sista meningen. Vad ett sådant försök till innehålls bestämning handlar om är just snarare tro än något annat.
  Lärare och elever får ”bekänna” (confess) sig till dessa riktlinjer. Kanske beror vår nuvarande förvirring på vår fullständiga oförmåga att hantera ett begrepp som tro? En tro gör ingen idiot. Tvärtom, en tro knyter samman i någon mening. Utan tro blir vi idioter (idios=egen på grekiska), dvs ensamvargar (som är något onaturligt). Stava på något av vad du tror på så syns vad du är beredd att försvara. En minimal trosbekännelse är att vi ska tala svenska i detta land så att vi åtminstone förstår det mest basala av vad grannen vill säga. Vill man inte lära sig det språket så är det diskutabelt om man kan kalla sig svensk.

  Gilla

 25. Folke Lidén skriver:

  Oroa dig inte Patrik! Ett intensivt arbete i syfte att förbättra Sveriges situation pågår. Vinnova, Sveriges Innovationsmyndighet, har ett antal kioskvältarprojekt på gång.
  – Lastbilar för alla: utveckling av normkritisk innovation på Volvo
  – Normkritisk innovation i bankers kreditbedömning
  – FIRe – Future Inclusive Rescue Service,
  – Normmedvetna rum för lek och lärande i förskolan
  – Normkreativ visualisering i stadsutveckling
  – Equalizer – ett redskap för jämställda och inkluderande aktivitetsplatser
  – Vänta barn på arabiska och svenska! Normkritisk, innovativ design för interaktiv mödrahälsovård

  Allt detta till det facila priset av 16 miljoner.
  Måhända är inte projektet ”Normkritisk innovation i bankers kreditbedömning” inte av så stor betydelse för just Vinnova. Tillgången på statliga skattepengar är sannolikt obegränsad!

  Liked by 1 person

 26. Hannu skriver:

  Kanhända jag var lite för sträng emot vår regering i Finland där ovan? Den dåvarande inrikesministern hade bara just börjat i sina ärenden då invandringen började, liksom hela regeringen. Sakerna går lite bättre nu!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.