”Dårarna säger i sina hjärtan att det inte finns någon Gud” (Psaltaren 14.1)

bert stålhammar

Bert Stålhammar

Nu inleds den tid då alla vårens gigantiska skaparkrafter krafter släpps lösa. I luften hörs lockropen från hundratusentals flyttfåglar som är på väg till sina gamla häckningsplatser i Sverige. Autostyrda av magnetfält eller vintergatsljus med en precision som får våra satellitsystem att påminna om indianernas rökpuffarmorse hittar de fram till målet. Förklara hur det går till den som kan.

I myrstackarna kryllar det av liv och det som ser ut som kaos är i stället en exemplarisk uppvisning i effektivitet, organisation och måluppfyllelse. Utanför bikuporna dansar drönarna sina orienteringsdanser för att demonstrera för sina arbetskamrater var den bästa nektaren kan hämtas. Plötsligt en dag har träden nya lövkronor utan att Miljöpartiet på minsta vis har bidragit till denna allt omfattande grönska.

Under de nyutspruckna björkarna rullas oändliga vitsippsmattor ut med oräkneligt antal blommor i väven. De bara finns där. Föräldrar med sina små barn betraktar förundrat hur änder och svanar kommer simmande med sina ungar i långa led i en sorts flytande dagis.

Allt detta fascinerande och livgivande som sker nu runt oss kan vi tacka vår Skapare för. Inga socionomer, ekonomer, kommunalråd eller riksdagsledamöter har varit iblandade.  Vår sköra planet Tellus roterar alltjämt på i sin en gång fastställda bana. Solen rör sig över himlavalvet och ger oss sommar och så småningom höst. Då skördas rågen från rågsådden och äpplen från äppleträden. Ingen ungliberal eller annan vänsterflummare har ännu fått för sig att försöka bryta denna lagbundenhet. Det sägs att Linné sagt att ”se på skapelsen är som att se Gud på ryggen”.

Parallellt med att vi upplever vårens lagbundna skönhet skräms vi alltmer  av hur laglösheten breder ut sig i vårt land. Ingen svensk toppolitiker vågar i dag nämna Guds namn eller tala om Sverige som ett kristet land. I stället har man i sin gemensamma dårarnas fest kommit en bra bit på väg att skapa det normlösa samhälle som man drömmer om. Resultatet talar för sig själv. Utan Gud finns heller ingen moral. Vägen till total anarki ligger öppen. De flesta av dagens politiska ledare tycks inte ens kunna se Gud på ryggen.

49 reaktioner på ””Dårarna säger i sina hjärtan att det inte finns någon Gud” (Psaltaren 14.1)

 1. arne f jaderfa skriver:

  Jag är själv uppvuxen sekulärt utan pekpinnar men även utan en religiös uppfostran. Det är uppenbart att Kristendomens explicita försvinnande har lämnat ett vacuum efter sig. Detta vacuum har dels lämnat ett hål i folks hjärtan och dels i samhället. Detta hål har nu blivit fyllt med allsköns skit.

  Jag tror att vi fortfarande lever i sviterna efter kommunismen och Marx, jag hade inte fullt ut insett hur många intellektuella som varit och är gripna av denna ideologi, en sorts livsfarlig hybrid mellan utopisk religion och praktisk tillämpning men utan gud i mitten, i mitten, i hjärtat av kommunismen finns bara hyckleriet, man ser sin utopi och den ursäktar allt. Jag tror islam nu har hamnat under samma princip, man ursäktar allt för att syftet är vad man menar är gott, en våldtäkt, förneka den så har dem inte hänt.

  En bok som hjälpt mig att förstå är ”Fools, fraus and firebrands, thinkers of the new left” av Scruton. Det han skriver om att Sartre försökte hela Marxismen var mycket upplysande, man ser här början på den identitetspolitik vi har nu och hyckleriet då man ser bort från de praktiska effekterna av den utopi man förespråkar, för dagen multikulturalism med sidoeffekter som ett samhälle i sönderfall och vardagens gängvåldtäkter.

  Jag tror de flesta går runt med en tom plats där gud fanns och beroende på ens uppfostran och uppväxt så är man ett hålrum som riskerar att fyllas med allsköns skit.

  Gillad av 3 personer

  • Sture skriver:

   @ Arne F Jaderfa
   Jag är också precis som du uppvuxen ”i ett sekulärt hem utan pekpinnar” – men vissa saker i min utbildning och mina livserfarenheter ledde till Gud. Jag har i vuxen ålder blivit kristen på rent vetenskaplig grund, av rent intellektuella skäl. Jodå, det finns hur mycket bevis som helst. Problemet med ateismen, som är en ren trosuppfattning till 100%, är att ateisterna blundar, håller för öronen eller stoppar huvudet i sanden. De är så självsäkra i sin ateism att de inte ens bryr sig om att undersöka. Jag säger detta, inte för att jag vill övertyga någon, utan för att jag tror att stoltheten för att tillhöra en kristen kultursfär och stoltheten för att vara kristen måste återvinnas om en så tillbakasträvande religion som Islam skall kunna övervinnas. Ateismen kan inte besegra Islam. Eller som Dostojievski sade: ”Utan Gud är allting tillåtet”. Så sant. Jag upplevde detta när jag besökte ”The Killing Fields” i Kambodja för några år sedan.

   Gillad av 2 personer

   • arne f jaderfa skriver:

    jag tror du har rätt, ateismen kan inte besegra islam, man använder bara halva vapenarsenalen, därför är USA mycket mera robust. Man talar om rätt och fel, gott och ont innanför hemmets väggar , utan religion så saknar man ett språk att uppforstra sina barn med, man gör så gott man kan men i den perfekta storm av idioti och politisk korrekthet så är det svårt, det gäller att börja i tid annars kanske de växer upp och tycker att det är normalt att man tafsar på småpojkar som jag precis läste om på friatider. Bara en multukulturell sedvänja som vi också måste vänja oss vid.

    Gillad av 3 personer

   • arne f jaderfa skriver:

    Tyvärr är det ju så att svenska kyrkan även den har kidnappats av gudlösa utopister som deltar i sveriges förfall. jag gissar at man inte kan gå på en enda gudstjänst utan att bli fullproppad av flyktingfloskeri.

    Gillad av 1 person

  • Aha skriver:

   Låt mig extemporera (i korsord var synonymsvaret ”spåna”) i stundens ingivelse och utifrån, det måste medges, en nedsättande syn;
   PK- och vänstermänniskor tillber en allomfattande godhet som är ett substitut för en Gud. Inte ärligt, många har starka drag av ateism, men som sköra individer och osäkra individer känner de ett starkt behov av att tillhöra ett sammanhang, att bli bekräftade. Godheten i PK-ismen bekräftar dem och blir ett okay-mål att samlas kring. Deras trohet är inte äkta, vilket bl.a. belyses av att de är snåla att med egna medel praktisera godhet. Nej andra ska fås att betala för deras godhet.
   Några sticker ut med stark integritet och inre övertygelse, övriga följer flocken.

   Idag tillbes flyktingmottagandet, i morgon något annat.

   Gillad av 2 personer

 2. jaxel skriver:

  Ja, det är en intressant fråga om det finns någon moral utan Gud. Eller som någon av bröderna Karamazov säger i romanen – om Gud inte finns är allt tillåtet.

  Samtidigt är jag mycket rädd för ett samhälle och en politik som styrs av vad Gud ”vill”. Det är så många som anser sig veta säkert vad Gud vill och om man lyssnar på alla dem som (nu och då) anser (ansett) sig veta detta så tycks också enligt Guds vilja i princip allt vara tillåtet.

  Problemet med ett samhälle som styrs av Guds ”vilja” är att den högste uttolkaren av densamma blir en diktator och alla diskussion och kompromissvilja förpassas till sophögen emedan man självklart inte kan ifrågasätta eller kompromissa med Guds vilja. I praktiken blir det uttolkarna som sätter sig i Guds ställe och omvandlar sina önskningar och fördomar till Guds vilja. Personligen tror jag Gud tycker mycket illa om dem som sätter sig i hans (hens?) ställe

  En religiositet kan (väl?j också innebära att meningen med livet är just art försöka förstå vad Gud vill med våra liv. Urkunder kan vara viktig en viktig inspiration i denna strävan, men dessa är trots allt författade av människor. Alla människor är i slutändan (när de står inför Gud) ansvariga för sina handlingar. Det går inte att frisvära sig från ansvaret för dessa med motiveringen att någon påstått att Gud påbjudit ett visst handlande.

  En tro på Gud i enlighet med det i stycket ovan sagda går att förena med ett demokratiskt samtal. Om religiositet däremot innebär fundamentalism (bokstavstroende) och orubbliga påståenden om vad Gud vill så är det bättre om Gud hålls utanför politiken.

  Gilla

 3. Anders skriver:

  Religionen är bara ett halmstrå för den okunnige som inte kan eller vill förstå omvärlden. Gudsbegreppet har dessutom föga med etik och förhållningssätt att göra. Våra germanska grundvärden – arbetsamhet/flit och hjälpsamhet – genomsyrade norra europai lååångt före Luther.

  Gillad av 5 personer

 4. Lars Wetterström skriver:

  Avsaknaden av Gud är en delkomponent i det moras Sverige nu hamnat i. Människan har gjort sig själv till Gud och tror sig vara tillvarons herre. Ett feltänk som många av de klassiska myterna och dramerna handlar om. Där straffet så småningom drabbar den högmodige. Som Daidalos som trodde sig kunna flyga nå upp till solen på sina egenkonstruerade vingar. Men han kom för högt och för nära solen, vaxet i vingarna smälte och han föll mot sin död. Betänk även bibelberättelsen om Babels torn, ett enormt flerkulturellt byggnadsprojekt som gick om intet på grund av språkförbistring. Nej vi måste åter till de gamla dygderna som byggt Sverige. Åter även till de gamla könsrollerna. För även feminismen är problematisk och en form av högmod/hybris. Låt könsrollerna vara olika och komplettera varandra. Ett land som hyllar normkritik och ställer kvinnor mot män, barn mot föräldrar, unga mot gamla, rasifierade mot vita och så vidare måste räkna med att kittet som håller ihop samhället vittrar bort. Till slut lever alla i vårt land med en diffus känsla av förlust. Jag undrar om vi inte är där nu. Befolkningen ser storögt på. Sekularismen och moderniteten blir landets öde.

  Gillad av 1 person

  • Hortensia skriver:

   Tänk, jag trodde det var Ikaros, Daidalos son, som störtade och dog – och att det är islamismen som hotar att besegla vårt lands öde, men så är jag ju också bara en (högst sekulär, men måttligt feminin) kvinna.

   Gillad av 1 person

   • Lars Wetterström skriver:

    Du har rätt om Ikaros. Men du tycker uppenbarligen inte som jag utan märker ord. Skyll heller inte landets problem på islamismen. Du gör det för enkelt för dig. Tack.

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Ursäkta mig, Lars, men jag skyller landets problem på fartblinda och maktfullkomliga politiker, som har jämnat vägen för en religiositet som hotar att utplåna, inte bara den urartade feminismen, utan alla svenska kvinnors frihet och jämlikhet – i evighet.

    Gillad av 1 person

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Tack Bert Stålhammar för inlägget som förhoppningsvis kan ge miljöterrorister som Romson och stöldbenägna socialister en tankeställare! Vi njuter av att dessa inte rubbar naturen utan livskraften i våren fortfarande återkommer.

  Gillad av 1 person

  • arne f jaderfa skriver:

   Jag tror den religiösa bildningen i Sverige är på infantil nivå, man kan inte gå på vatten, det finns ett mytologiskt djup som det som kommit efter inte förmått återskapa och vi driver därför runt ensamma.

   Gilla

 6. Hortensia skriver:

  Våren är verkligen i antågande, precis så förunderligt härligt som Bert Stålhammar beskriver, men jag börjar sakna snötäcket, som dolde den oerhörda mängd fimpar, burkar, skräp och exkrementer (varav vissa definitivt inte har lämnat någon fyrbent varelse) som nu kommer i dagen och skämmer på gator och torg, såväl som i skog och mark.

  Uppvuxen med ”Håll Sverige Rent”-kampanjer i skolan och en självklar vördnad för, och omsorg om, den rena, svenska naturen, känner jag inte längre igen mig när omgivningarna snabbt förändras och börjar likna vilket ”skitland” som helst. Hur är det möjligt med Miljöpartiet i regeringen?

  Gillad av 1 person

   • Hortensia skriver:

    Usch ja, det är ju inget vidare, men jag måste motvilligt imponeras av hur grundligt etablissemanget går in för att, bokstavligen, brunsmeta alla svenskar som inte tillräckligt snabbt har hunnit anpassa sig till den exotiska berikningen.

    Berikning, förresten, borde det inte hellre kallas befattning när vi blir fattigare? 😉

    Gilla

 7. John Nilsson skriver:

  ”Utan Gud finns heller ingen moral”

  Det stämmer ju inte. Men att västerlandet håller på att tappa kontakten med sina rötter i kristendomen (och upplysningen), verkar väl mera korrekt.

  Påminner om René Girard och CBC:s intervjuserie med honom, där kristendomen och västerlandets utveckling kommer i ett nytt ljus. Girard har mycket att säga om vår tids fokusering på offer, och hur detta i grunden positiva förhållande också har blivit en värdefull politisk valuta, som kan användas för att få ”one up on a rival”:

  (Del 1 av 5)

  (Tyvärr nu med reklam i inledningen).

  Gillad av 1 person

 8. Björn skriver:

  Låt oss skrota demokratin som givit oss detta helvete.
  Låt oss återvända till naturen och ett samarbete mellan individerna istället för materialismen och gudlösheten som numera regerar Sverige.
  Och tack för texten!
  Jag fick tårar i ögonen…

  Gillad av 1 person

 9. Lars Hallén skriver:

  Hålet i människornas och samhällets hjärta kan fyllas ut av Dawkins anförande på länken nedan: ”We are going to die and that makes us the lucky ones”.

  Gillad av 3 personer

   • Lars Hallén skriver:

    Dawkins formulerar sig som alltid väl, liksom när han bemött kreationisters argument om att moral är omöjlig utan Gud med att etiken utformats genom samtal och reflektion människor emellan. Muntert benämner han denna mångtusenåriga mänskliga process med en term tagen från kreationisternas egen begreppsapparat: intelligent design. Men han skulle nog inte vilja bli avgudad i ordets bokstavliga betydelse.

    Gilla

 10. Gert B. skriver:

  Ett vackert, fint inlägg som visar en härlig humor. Jag är uppvuxen i en tid och på en plats där det var naturligt att besöka söndagens gudstjänst. Visst var det pest ibland med den obligatoriska söndagsskoletimmen, men vi lärde oss både ett och annat . Inte minst lärde vi oss att vara tålmodiga och knäpptysta i kyrkan, utan att vi kände oss förtryckta. Vi barn accepterade att det var så det skulle vara. Gränssättning kallas det visst. Som väl var slapp vi högmässan, om vi hade besökt morgonens söndagsskola. Vad jag minns så gick nog 80-90 % av socknens ungar i söndagsskolan, om inte fler. Är jag religiös? Nej, men visst är naturen förunderligt ordnad? Man kan inte annat än fyllas av vördnad och beundran inför jordelivets komplexitet.

  Gillad av 2 personer

 11. hemmnet2014 skriver:

  Visst har även den gudlöse en uppfattning om rätt och fel – en moral ! Ateisten känner kärlek, vet att älska, precis som den starkt troende. Däremot så finns inte efterlivets bestraffningar för den som gjort fel med i föreställningsvärlden. Jag (ateist) uppfylls också av vördnad inför våren och spirandet.

  Religion utan reflektion, och ibland tvekan, är död och totalt ointressant även som filosofiskt tidsfördriv. Den är tom ofta farlig för samhällen såväl som individ.
  Däremot om man livfullt behandlar de eviga frågorna. Om man omtolkar och är öppen. Om man vågar visa felbarhet och skugga.
  Jag respekterar (högt) den religiöse som frågar, tvekar och tvivlar. Tvivlet är nästan min definition på en ärlig kristen människa. Precis som när Jesus, enligt sägnen, brottades med tvivel och visade sig vara mänsklig och ‘svag’.
  Så vill jag också vara – fast ateist.

  Att vi bör följa gemensamt satta lagar är en sekulär självklarhet.
  Men ”lagbundenhet” kan inte vara det högre målet. Vare sig för den kristne eller för ateisten. Vad som var rätt då är inte samma som nu och kommer inte att vara samma imorgon. Jesus hade också en del att säga om de föråldrade (?) lagarna…

  Gillad av 4 personer

 12. Jan Andersson skriver:

  Om man säger sig bli religiös av intellektuella orsaker så måste man nog fundera på hur stor del av en typisk människas medvetande som styrs av känslor och hur mycket som styrs av intellektet. Jag tror nog att intellektet har en mycket undanskymd plats hos de flesta. Varför är det så svårt att sluta röka att endast en av fem lyckas med det? Av våra politiker och journalister finns många aldrig uppvisar något intellekt alls offentligt, men det kanske finns någonstans mitt inne omgivet på alla håll av känslor för olika saker åt olika håll. Inget i reklamsammanhang vädjar till intellektet, för då skulle man inte sälja någonting. Öppna en av våra vanligaste damtidningar, hittar ni något annat än känsloteman? Ny bil köper man för att bräcka grannen – eller? Varför köper man överhuvudtaget en ny bil när man har en som fungerar? Var i Bibeln talar man till intellektet?
  Man kan fungera på naturens ordning, men glömmer att vi inte är utomstående åskådare utan en oskiljbar del av den. Av jord är du kommen, jord skall du åter varda.

  Gillad av 3 personer

 13. istappar skriver:

  Visst finns det mycket underbart i naturen om våren. Men om det nu är designat av en Skapare så förstår jag inte varför han också skapade så många sjukdomar. Det är inte rimligt att skapa en sån otrolig mångfald av sjukdomar som straffskala för olika begågna brott. Se t.ex. på virus, de lever inte. De är inte ens till glädje för sig själva, och trots detta orsakar det massvis med död och lidande omkring sig.

  Gillad av 2 personer

 14. Hovs--hallar skriver:

  Vackert skrivet (fast drönarna samlar inte nektar; deras enda funktion är att befrukta drottningen under parningsflykten — sedan dör de eller dödas av arbetsbina).

  Själv är jag inte troende, utan ser mig närmast som ateist eller agnostiker. Håller däremot starkt med Arne F Jaderfa ovan om att avkristnandet av Sverige har haft MYCKET farliga konsekvenser, då det lämnat ett tomrum efter sig hos många människor som de ofta fyller med en massa jävulskap!

  Dagens kommunistiskt inspirerade ”kulturvänster” eller ”nyvänster”, som är den ideologiska drivkraften bakom den asylrelaterade massinvandringen, tror jag INTE skulle ha lyckats förgifta vårt samhälle så mycket om detta ännu varit genomsyrat av traditionell kristendom!

  Men som det ser ut nu, så har tom. Svenska Kyrkan infekterats av denna nyvänsters ideologi, och blivit en del av Problemet.

  De flesta människor verkar ha ett inneboende behov av att tillbe något ”högre”, både av sociala skäl och i viss mån av en andlig strävan efter Mening. Numera fyller ”mångkulturalismen” detta sociala behov hos väldigt många svenskar.

  Fördelar: Man vinner social uppskattning och får känna sig som en ”god” människa, en som gör det Rätta. Med andra ord — man beter sig som en bekännande kristen förväntas göra, fast utan att blanda in någon Gud.

  Förr samlades det in pengar till den ”Yttre missionen”, och skickades missionärer till icke-kristna länder (har själv sådana i släkten) — nu har denna verksamhet muterat så att de människor som ska undfå Nåden istället kommer HIT!
  Och de undfägnas inte med Nattvarden, utan med Socialbidrag.

  Gilla

 15. Sixten Johansson skriver:

  Två samlande krafter som skulle behövas är nationalism och en andlig rörelse lika stark som en religion. Men båda måste hitta nya former som passar just vår egen tid. För de vanekristna är det inget större problem. De kan försöka återuppväcka den snart likstela Svenska Kyrkan eller söka sig till en frikyrka eller någon annan kristen trosriktning – det finns tusentals (under sökordet ”Kristendom” i Wikipedia finns ett släktträd som gör en fullständigt matt).

  Men de flesta kan inte gå tillbaka till den traditionella kristendomen, därför att traditionsbrottet har blivit för långvarigt och klyftan för bred. Det finns ingen klangbotten hos nutidsmänniskan för gammal- och nytestamentliga föreställningar om Gud, Skaparen, Herren, eller om allmakt, offer, försoning och nåd, eller Jesus som frälsare. Frälsa från vad? Synd – vad är det? Treenighet, hur då? Jungfrufödsel, underverk och uppståndelse? Evigt liv? Nutidsmänniskan står som ett levande frågetecken. Det handlar inte bara om tvivel, utan om att 2000-talets västerländska medvetande inte kan svälja vad som helst bara för att det är gammalt och ses som vördnadsbjudande.

  Men de dagliga vidunderliga mirakel som Bert berättar om finns ju hela tiden utanför och inom oss själva. Den som så önskar kan kalla det Gud, men det är enklare att kalla det Livet. En gudstjänst kunde hellre kallas livstjänst. Många tackar gärna livet. Med dagens kunskap och medvetenhet, med allt vårt vetande, vår musik och vårt sinne för skönhet skulle vi kunna utforma sammankomster så gripande, skakande och väckande att människor kan uppleva att deras inre tomhet börjar fyllas.

  Många vill ha Gud som en yttersta slutpunkt, men medvetandet kan mycket väl försöka nå bortom livet eller bortom Gud. Det är förstås lättare och tryggare att stanna i rollen som barn inför en Fader än att ta in det alltför stora och skrämmande i sitt medvetande. Ingen kan i sitt psyke ta in den fulla medvetenheten om sitt eget liv, sin biologiska existens och sitt mikrokosmos i ett möjligen oändligt universum. Men om vi inte vågar börja göra det i små doser – och gärna tillsammans – vad är det då för mening med att söka vidare och samla mer vetande eller världsliga rikedomar? Mycket mer vetande och rikedomar än vi kan greppa finns ju redan här, rakt framför ögonen och innanför pannbenet hos var och en.

  Gillad av 2 personer

 16. Jörgen Mattsson skriver:

  Kristna ska alltid demonisera dem som ser annorlunda på verkligheten. Men finns det verkligen belägg för att alla brott begås av ateister? Är dessa överrepresenterade på fängelserna? Statistik, tack!

  Gillad av 1 person

 17. Jan Andersson skriver:

  Statskyrka är ren maktutövning och var mycket effektiv eftersom medborgarna inte tordes bortse från vidskepelsen att det kanske ändå finns en högre makt som ser dig, fattig syndare på jorden, och du kommer att brinna i helvetet på den yttersta domens dag om du inte gör som prästen säger. Brinna kommer du nog att göra strax efter att din klocka klämtat för sista gången, men du märker inte det för du är faktiskt död och känner inte något. Sedan blir du jord igen inom några månader och då skall klockarns ko Rölinna som behöver mjölk i juvern komma lunkande och mumsa på före detta gamle spjuvern. En mycket trösterik tanke, och man kanske dessutom gör någon glad som fortfarande är i livet och som nu drar en lättnadens suck över ditt efterskrift. Gud kan man inte rösta bort i allmänna val. Men med tanke på alla vansinnesdåd som utförts i Guds namn under århundradena utan att någon av de stridande parterna lyckats fastställa vilken Gud som är bäst, så kan man nog inte rekommendera en allmän sinnesuppluckrande återgång till den allmänna kristendomsundervisningen, annat än i historieämnena.
  För den som tycker att osäkerheten fortfarande är ett intressant tema, och vill samla alla sina svåraste funderingar till ett förklarande samlingsbegrepp, vill jag rekommendera att man håller sin religion privat, och utövar sin andakt ute i naturen, där Gud håller till, om han nu finns. Passa på att fiska, jaga, plocka svamp och bär, vandra i fjällen, segla, helst ensam. Eller passa på att beundra de vackra stadsmiljöer hans barn byggde förr i tiden. Ett ställe där Gud absolut inte trivs är i kyrkan. Den som vill tillhöra en viss församling kallas öppet religiös, men den privatreligiöse kallar man mystiker. Alternativ till kyrkan är väl golfklubben, hembygdsföreningen eller idrottsföreningen.
  Viljan att hitta en mening med livet och låta sina båda hjärnhalvor arbeta gör man nog bäst utanför allt religiöst grubbel, eftersom du aldrig kommer att få något svar. Chansen att du får mycket fler givande svar om du ägnar dig åt mänskliga problem är mångdubbelt större och mycket mer samhällsnyttigt. Längtan är vår arvedel, men längta helst efter något som går att uppfylla.

  Gilla

 18. Lennart Göranson skriver:

  När det gäller trosfrågor känns det inte särskilt meningsfullt att debattera. Vi lär inte kunna ”omvända” varandra. Men vad man möjligen kan hoppas på är att genom samtal bibringa varandra en djupare insikt i vad den som företräder en annan uppfattning egentligen står för.

  Jag uppfattar mig inte som kristen, och lämnade statskyrkan för länge sedan. Men det hindrar mig inte från att glädjas och förundras över det som Bert beskriver inledningsvis. Jag kan vara tacksam över den kraft som åstadkommer detta, vare sig den kallas ”vår Skapare” eller ”Gud” eller något annat. Men jag kan inte se det som ett verk av Jesus från Nasaret.

  Jag motsätter mig också bestämt påståendet att ”utan Gud finns ingen moral”. Om Bert med ”Gud” menar den kristna Guden så är det ett oerhört förmätet påstående som i sak innebär att alla de människor på jorden som inte är kristna skulle sakna moral. En alternativ tolkning skulle vara att andra religioners Gud också skulle vara en garant för moral, men jag tror knappast att det är så Bert menar.

  Jag har nyligen sett en serie om tre program på Kunskapskanalen med rubriken Jesus och kristendomens martyrer. En tes som framfördes i programmet var att den romerska staten under de två första århundradena i princip var lika tillåtande mot den kristna tron som mot alla de andra religioner som förekom inom riket. Men när det kom till konflikt berodde det på att kristendomen utmärkte sig genom sin intolerans gentemot oliktänkande.

  Gilla

 19. Lasse Forss skriver:

  Det viktigaste med religionen är frihet att välja religion och att välja bort religionen. Och att visa respekt vilken ståndpunkt man än tar. Själv är jag ateist sedan konfirmationen. Och det beror på att jag inte kan hitta ett enda sakligt argument. Det var det som gjorde att jag tog ställning vid 14 års ålder. Konfirmationsundervisningen gick i stor utsträckning ut på att vi läste bibeln högt. Och det slog mig att allt är ju rena sagoberättelserna. Och jag kom fram till att det var mindre konstigt, eller mera troligt eller sannolikt, att universums uppkomst, och livets uppkomst har skett enligt de teorier som vetenskapen framlägger. Inte en enda punkt i bibeln är vad jag kan se ett bevis för existensen av Gud. Bara insikten att det finns hur många gudar som helst, visar ju på omöjligheten av ett gudsbegrepp.
  När det gäller vårens ankomst, så ser jag den som en utveckling från jordens uppkomst för 4,3 miljarder år sedan. De första miljarderna år formades klotet, vatten tillfördes via kometer (rådande teori), syrebildande alger bildades som skapade vår atmosfär. Men ännu för 1 miljard år sedan, hade inga växter eller djur utvecklats. Dessa har tillkommit successivt och anpassats till rådande omständigheter. Det var här som Darwin kom fram till att utvecklingen skedde via anpassning och inte var något som Gud skapat.
  Darwin var själv prästutbildad. Varför han fick medfölja skeppet Beagle på den långa resan var att han skulle vara samtalspartner med skepparen, som var strängt religiös. Darwins undersökning av växt- och djurliv gjorde dock att han började tvivla på Guds existens. Och när han upptäckte att det fanns djur som lade ägg i andra djur, och hur mycket lidande det fanns, kunde han konstatera att det inte stämde överens med den gode guden som ville allas väl. Han blev ateist på grund av sin upptäckt att det inte fanns någon god gud och då fann han för gott att inte tro på någon gud över huvud taget. Hans fru behöll dock sin tro och hon respekterade sin man för vad han hade kommit fram till. Efter Darwins död påstod många religiösa att han återgått till sin ursprungliga religiositet. Men hans änka vidhöll att så inte var fallet.
  Jag förstår givetvis, och respekterar verkligen att man tror på Gud. Det ger troligen en trygghet. Men jag tror själv att jag känner större trygghet utan religion. Jag talade med en religionssociolog och hon berättade att det finns mer psykiska besvär hos troende än icke-troende. Och det förstå jag. Om man ber till Gud, och ingenting händer, så kan jag förstå att man kan bli deprimerad.
  Men det viktigaste är att vi kan samsas, vad vi än tror. Jag har många vänner som regelbundet tar nattvarden, och vi trivs verkligen med varandra, trots skillnaden i trosfrågan.

  Gilla

 20. MartinA skriver:

  Er religion förstörde en gång i tiden den uråldriga kultur som fanns här. Och nu när vi utsätts för tryck utifrån, vad gör ni då? Ni gör gemensam sak med dem. Ni är ingenting att ha. Ni har aldrig varit någonting att ha. Er gud är falsk och era gärningar är monstruösa. Och jag förstår er religons filosofiska kärna bättre än ni gör själva.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.