Våga lämna de vanliga trygghetszonerna

bert stålhammar

Bert Stålhammar

År 1985 köpte jag min första dator. Det var en enkel Macintosh utan hårddisk. Framgångssagan om Steve Jobs och Apple är numera ett väl känt exempel som bekräftar organisationsteorins tes om att de personer som bäst skulle behövas för att utveckla den egna organisationen stöts ut på grund av sitt nytänkande. De epokgörande uppfinningarna görs ofta i de enkla ”garagen”. Trots starkt motstånd mot idén fanns den där helt plötsligt, mobiltelefonen som snart blev Smart Phone som fullständigt tack vare internet revolutionerade inte bara kommunikationsområdet utan i stort sett hela världen.

Organisationer skapas för att lösa en eller flera uppgifter i den värld och i det kontext man verkar. När ledningen av en organisation märker att tiden har förändrats och att de produkter, tjänster eller ideologier man erbjuder inte längre efterfrågas så startar en intensiv aktivitet med syftet att bevara organisationen.

En annan metod att bibehålla en organisation på nedgång intakt är att slå ihop sig med en annan organisation. På så vis ger man åtminstone ett sken av framgång samtidigt som mervärden som ökad slagkraft, möjligheter till besparingar och effektiviseringar marknadsförs. I det läget har de utstötta nytänkarna ofta startat eget och är på stark uppgång.

Politiska partier, ideella organisationer liksom kyrkor och samfund lyder under samma organisationslagar som de varuproducerande företagen. Fenomenen är likartade. Våra traditionella politiska partier befinner sig samtliga nu i en svacka som gör att frågan kan ställas om C, L och Kd kommer att klara riksdagsspärren vid nästa val. Fusionen Alliansen blev den kortsiktiga räddningen som till och med gav regeringsmakten i åtta år. Frågan är om namnbyte och allianssamarbete räddar dessa partier i framtiden.

Socialdemokraterna som i mer än 60 år haft regeringsmakten märker nu att deras tidigare förmåga att attrahera stora väljargrupper ständigt minskar. Äktenskapet med det unga omogna Miljöpartiet har mest skapat interna strider. Något måste nu göras. Därför har partiet utsett åtta arbetsgrupper med uppgift att försöka ta reda på vad väljarna anser behövas av socialdemokratin inför 2018 års val.

Våra frikyrkor som har sina rötter i 1800-talets folkrörelser har stora svårigheter att orientera sig i dagens samhälle. Under väckelsetiden handlade budskapet om en kommande befrielse. Himlen var målet. De som i Fattigsverige trampade jordgolv i kök och kammare hade lätt att känna eufori inför kolportörernas predikningar om att livsmålet var en himmel där man skulle vandra på gator av guld. Den nya människa som steg fram efter ett Gudsmöte slutade supa, tog ansvar för både familj och samhälle och blev därmed en stark kraft när välfärdssamhället skapades och Fattigsverige gick till historien.

Men idag när själen bildligt talat halvdöd stampar omkring på sitt eget jordgolv medan gymmen och galleriorna fylls av alla dem som söker mening med livet och frid inombords, så har kyrkornas budskap hamnat i marginalen. Det är dags att följa Kirkegaards råd. ”Hämta upp dem du vill hjälpa där de befinner sig. För dem sedan framåt så långt som du själv har kommit”. Eller som K. G. Hammar sa i aftonandakten på TV i lördags apropå söndagens text:

Tro är mod och tillit att våga lämna de vanliga trygghetszonerna.

23 reaktioner på ”Våga lämna de vanliga trygghetszonerna

 1. 77711n skriver:

  Förklaringen torde ligga i att de politiska partierna och kyrkan inte fyller olika gruppers behov och övergett sina ursprungliga ideologier och intressegrupper.
  Socialdemoraterna är inget arbetarparti.
  Vänstern är obegripligt på så sätt att kommunism samlar väljare, som tydligen vill ha överstatlighet.
  Kristdemokraterna täcker inte behoven för de religiösa väljarna.
  Miljöpartiet arbetar inte för en hållbar, realistisk och samtidigt ekonomisk miljö och framtid.
  Liberalerna har tappat sin genuina ideologi om individens frihet och minskning av överstatlighet.
  Centerparitet är inget parti för landsbygdens intressen och väljare.
  Moderaterna försöker vara ett arbetarparti och värnar inte näringslivet.
  Svenska kyrkan står inte upp för de kristna värdena utan försöker påstå att islam är mest samma sak som den protestantiska tron.

  Gillad av 8 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vår Ärkebiskop får närmast ses som en övervintrad (DDR) agent,
   som som subversivt främjar konkurrerande verksamhet!

   I vilket annat företag som helst,
   hade styrelsen vecklat ut vingarna för länge sen!

   Men ”Brödraskapsrörelsen” T&S håller kyrkan i ett järngrepp,
   man har för rösters skull sålt sin själ till…

   Då återstår det lätta valet!
   Men först krävs kanske en period av ”in denial”

   Innan man tar steget slutgiltigt.
   En sak har M ännu inte stulit…
   En sund skepsis mot Islams avvikande kulturella värderingar!

   Gillad av 1 person

  • Aha skriver:

   Endast 20% av de som röstar på Socialdemokraterna lär vara arbetande. Med det som antaget fakta kan det noteras att Sossarna fick drygt 1,9 milj röster i valet. Det betyder att något mindre än 400 000 arbetande röstade på partiet. I Sverige jobbar ca 5 miljoner. Det gamla ärovördiga arbetarpartiet Socialdemokraterna lockar alltså mindre än 10% av de som arbetar. Detta kan inte annat än betraktas som katastrof.

   Betänk nu vilken svansföring som sossarna ger uttryck för, inte minst dess allierade LO, när det gäller ansvar för Sveriges ekonomi.

   Sossarna är ett bidragsparti.

   Gillad av 4 personer

 2. BjörnS skriver:

  Partiernas affärsmodeller (ideologierna) hackar betydligt. Erfarenheten tycker jag också visar arr när ett parti försöker gå tillbaka till sina ideologiska rötter är det mest konstigheter som kommer ut ur processen; frågor som ofta står långt borta från folks vardag och som ”det gamla partiet” antagligen inte skulle ha känt igen och ställt sig frågande till. Ett praktexempel är centerns förnyelseförslag för ett eller två år sedan.
  Jag tror väljarna vill ha pragmatiska och verklighetsförankrade politiker som sätter landets vångsiktiga välfärd främst och som inte slösar med skattepengar. Det blir då trångt i det politiska mittfältet. För väljarna är det kanske lite långtråkigt inte det sämsta eftersom många dumheter skulle undvikas. För politikerna själva vore pragmatism däremot inte så bra eftersom de skulle bli ganska lika varandra och snabbt kunna förlora väljarstöd till en konkurrent. Kanske är det därför vi ser hur man desperat försöker klamra sig fast vid gamla ”affärsmodeller”.

  Gilla

 3. Lars Lind skriver:

  Jag har ibland funderat på varför alliansen inte går till val med gemensam lista. Man hade ju då enkelt kunnat kryssa den partiledare/parti man önskar stödja.
  Men partiorganisationerna är nog viktigare än Sverige..
  Frikyrkorna är inte mycket liv i längre , till och med Pingst som på Lewi Pethrus tid sysslade med omvändelse av ”hedningar” t.ex muhammedaner verkar mer inriktade på att inte förarga
  dom invandrade muhammedanerna. Man har olika insamlingar av kläder och annat för ”flyktingar” i Sverige. ( i Karlskrona åkte man iväg med massa kläder till Hotell Siesta som mig.verket hyrt , men ”flyktingarna” var inte imponerade..dom ville inte ha plagg som andra burit tidigare , dessutom ville männen ha vissa varumärken….) Man skall ju inte vara skadeglad …men..fniss..fniss…

  Gillad av 3 personer

 4. arne f jaderfa skriver:

  Det är uppenbart att religionens död har en del i vilsenheten som gör att så många söker en högre sanning som skall ge livet mening, om det så är alla människors lika värde till vänster eller liberal utopism till ”höger”. Den svenska kyrkan är det bästa beviset av alla, man har intagit en rent masochistisk position gentemot islam, man vänder andra kinden till så att huvudet spinner ett varv.

  Jag brottas själv med mina trygghetszoner, att skriva på denna blogg är mer terapi än handling. Det som krävs är handling, det demokratiska systemet är kapat av extremister och nu får vi alla skörda. Det kommer närmare nu när de tvingar på ensamkommande och andra muslimer på varenda grundskola i Sverige. Det är fler och fler som försöker sig på opinionsbildning på nätet men många, de flesta, hittar inte fram till dessa webbsidor så det går inte fort nog. Jag anser verkligen att etablissemanget har genomfört förändringar som är värda att gå i krig emot. De 87% är mer eller mindre omedvetna marionetter i detta.

  Det är skrämmande men om jag lägger bort min analytiska sida så känner jag ett hat växa, och denna del av mig börjar få större och större förståelse för våldsamma metoder. Jag är nog inte ensam. Flera kommunmöten där politikerna som velat öppna migrantboenden invid skolor har omprövat sina beslut när de mött, inte medborgarnas rädsla, utan deras aggressivitet. Vi sitter alla och knyter näven i fickan i hemmets trygga vrå, jag tror det kokar ute i samhället.

  Dr Jekyll börjar få svårt att kontrollera Mr Hyde.

  Gillad av 8 personer

  • Winette Söderkvist skriver:

   Ja du ARNE F. J.: Du är verkligen inte ensam om att känna hur frustrationen ökar /snart sagt för var dag som går/- och hur långt det är till min egen kokpunkt är svårt att säga. För min del har det i alla fall gått så långt att jag inte precis känner sorg över att en och annan byggnad som planerats för asylboende stuckits i brand…..
   Som medborgare och skattebetalare känner man sig totalt överkörd av munväderspolitiker som inte agerar, utan som fortsätter sitt ”prat” -för det händer ju ingenting -i verkligheten.
   Prat som att 80.000 asylsökande kan komma att utvisas -av de som sökte sig hit förra året. (Men det tar väl 1-2 år innan man behandlat deras ansökningar)?
   Hur blir det med de ca 10.000 som bor kvar på Migrationsverkets anläggningar – trots att de fått avslag på sina asylansökningar…(????).
   Och efter 2 år har kommunerna hela det fulla ekonomiska ansvaret för de kommunplacerade
   migranterna. Hur 17 skall hederliga skattebetalare i kommunerna kunna klara av d e n ekonomiska bördan??
   FOLKUPPROR, men hur??
   (jag misstänker också att många av de politiker som ”ställt till det” -naiva eller inte- kan komma att behöva 24-timmars livvaktsskydd framöver).
   WinSo

   Gillad av 3 personer

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Livvaktsbranschen lär bli en expansiv lukrativ företeelse,
    där beställaren knappast försöker pruta på priset!

    Säljarens marknad, helt klart!

    Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Ja, nu börjar kostnaderna landa i knät på kommunerna och sedan är det snart hushållens problem

   http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.3006803-kostnaden-for-flyktingar-steg

   Personligen tror jag inte att rädsla hos medborgarna är någonting som politikerna tar på allvar. De anser nog att det bara är ”rasism” och sådan man man i deras värld informera bort. Däremot kommer genuint ursinne och aggressivitet att påverka dem kraftigt – börjar de känna oro för egen och närståendes trygghet så är kanske inte värdet av arbetsfri och välavlönad tillvaro så lockande längre. Att sitta som en fånge, inlåst i skyddade bostadsområde är nog rätt trist i längden.

   Gilla

   • arne f jaderfa skriver:

    Detta tror jag är precis rätt, politikerna tar endast sin egen rädsla på allvar. De skiter i oss medborgare, därför är det så helt uppenbart att de inte bryr sig om migranterna egentligen heller, det är bara posering för att kunna vara en humanitär stormakt. Jag minns ett klipp med Reinfeldt där han inför kamerorna skulle möta mågra invandrarkillar, Reinfeldts instinktiva motvilja var tydlig, han är nog inte den som tar in 2 afghanska bröder i sitt hem och äter frukost med dem varenda dag. Ibland delar jag in människor i två typer, insekter eller av kött och blod, Reinfeldt tillsammans med så många av våra politiker är insekter, karriärmänniskor som endast kan bry sig om sig själva, allt annat är inlärt.

    Men det jag tycker vi borde prata mer om det är just att det endast är medborgarnas aggressivitet som kommer att hjälpa. Det har uppenbarligen hjälpt vid flera föreslagna boenden när politiker som bor i närheten av människor som vrålar ut sin ilska blir rädda själva. De skall trots att bo i kommunen i kanske 40 år till, det hinner hamna rätt mycket i brevlådan på 40 år. Det hade varit intressant att fundera mer över detta här, politikerna har skapat en situtation där endast aggressivitet hjälper. De har kopplat ut alla demokratiska feedbackmekanismer så det är endast våld och aggression som återstår? Är det detta vi kommer att se nu?

    Gillad av 1 person

 5. Per-Olof Persson skriver:

  I Sverige har Gud ersatts av Staten. Det anses vara möjligt för Staten (politikerna) att lösa alla problem. En politisk förändring kan först uppkomma när en majoritet av människorna inte tror att Staten är Gud.

  Det är trots allt en logisk självklarhet att alla problem inte kan lösas av Svenska Staten (exempelvis världsfattigdomen, alla flyktingkriser, förtryck). Det borde vara en självklarhet att man inte ska bedriva utrikespolitik (avskaffar UD, utrikesminister, ambassader) och enbart handlar med andra länder (och stänger gränserna för de vi inte har någon nytta av).

  Gillad av 2 personer

 6. Mikael Steinwall skriver:

  I Norge planerar man att stänga gränsen mot Sverige om Sverige kollapsar. I Ungern är redan taggtråden på plats. Och i Sverige tjatar Moderaterna om ”flyktingpaus”, vilket i praktiken innebär att de allra flesta får vända vid gränsen.
  Ja, läget i landet är och kommer framledes att vara mycket allvarligt.
  Det parti som vågar säga rakt ut ”stäng gränsen nu” kommer förmodligen rusa som en raket i opinionen.

  Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Paus säger M…

   Men ingenting om hur lång den behöver vara…

   Att skicka tillbaka hälften av förra årets skörd lär vara en ren utopi…

   Får man ut 10 000 då kunde man möjligen tro på det…

   80 000 är en ren skämtsiffra, för att visa handlingskraft!

   Minst 100 000 nya lär begära asyl, eller långt fler!

   Får Erdogan hållas, kan det bli en miljon Kurder till Sverige…

   Gilla

 7. 77711n skriver:

  Jag är inte socialdemokrat, men kan ändå inte låta bli att undra hur Palme hade agerat. Oaktat vad man tycka om Palme som politiker och vissa beslut som han genomdrev hade han ett klart intellekt, dessutom inbillar jag mig att han, trots att han var utåtriktad och engagerad i omvärlden, ändå var nationalist. Med det menar jag att han hade god förståelse för att Sverige hade ett gott försvar och såg till att bevilja försvaret de medel som behövdes. Dessutom stöttade han Fälldins regering (trots att han annars var direkt elak om Fälldin) att agera skarpt mot U-båten i Blekinge skärgård som direkt och provocerande kränkte landets gränser. Så jag undrar vad hade Palme med sin omvärldskompetens gjort, kanske redan för två -tre år sedan? Jag är säker på att han som analytiker hade bedömt konsekvenserna för en ohållbar invandringspolitik, dessutom lyssnade omvärlden på vad Palme hade att säga.

  Gilla

 8. Fredrik Östman skriver:

  Noterade att sexuellt gängvåld mot kvinnor på gator och torg är ett växande problem i Egypten. Nya lagar stiftas och befogenheter utdelas. Det komplicerar onekligen bilden något.

  Trygghetszonerna tenderar snarast att krympa när vi inte längre kan lita på okända som förr.

  Hobbes hälsar. Medeltiden vinkar.

  Gilla

 9. Jasa skriver:

  Jag tycker ni ska vända er frustation mot politikerna som har skapat denna situation istället för att demonisera dessa stakars invandrare och flyktingar. Hade ni varit i deras kläder hade ni gjort precis likadant. Sluta hetsa mot folk !!

  Gilla

 10. 77711n skriver:

  OBS att framföra synpunkter på en vettlös invandringspolitik som inte vågar diskutera volymer och bedöma dessa mot konsekvenser för landets resurser och dess befolkning är inte att ”demonisera” de s k flyktingarna. Dessa utgörs åtminstone till 70 procent av ekonomiska invandrare, varav en hel del som begått brott och vissa aktiva både i människosmuggling och i ISIS. Dessutom uppträder alltför många av dem respektlöst mot sitt värdland och dess befolkning; de kommer inte att kunna försörja sig här på grund av dålig skolunderbyggnad, ljuger om sin ålder och härkomst, består av välnärda,starka unga män, som övergett sina familjer, som bekänner sig till islam, som inte är förenlig med västerländsk demokrati och som på ett skrämmande och farligt sätt snedvrider könsfördelning i befolkningen. Det är fakta som genom att inte diskuteras, analyseras och bedömas utifrån sina konsekvenser för landet medför avståndstaganden och polariseringar av samhället som inte har och inte kommer att gynna integrering och samförstånd. Det har politikerna redan kunskap om genom att dra slutsatser av vad som hänt i samhället sedan mitten av 70-talet när invandringen från de afrikanska länderna påbörjades. En förfärande stor mängd av dessa människor som kommit hit under hela 40 år kan fortfarande inte svenska, är till 70 -80 procent arbetslösa och har en brottslighet som mångdubbelt överskrider den övriga befolkningens. Varje förnuftig person inser att detta problem inte blir bättre av en invandring utan tak och andra åtgärder än försörjningsstöd. Nu finns inte ens bostäder.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.