Det sannolika

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Det sannolika, om man bara bedömer efter dagens situation, är att migrantvolymen i år kommer att vara i samma storleksordning som förra året. Årstakten just nu ligger på 40 000 nyankomna. Med vårvärmen blir det lättare att färdas över Medelhavet och genom Europa. Det skulle nästan förvåna om inte volymerna då ökar tre, fyra gånger på årsbasis. Migrationsverkets prognos för 2016 från oktober förra året låg i intervallet 140 000 till 190 000 asylsökande.

Det talas om att svensk migrationspolitik gjort en tvärvändning. Visst, det sägs saker som aldrig hade kunnat sägas för ett halvår sedan, men har det hänt något i verkligheten? ID-kontroller? Hur lång tid tar det innan varenda migrant har ett förfalskat syriskt studentleg som han kan lura en dansk buss- eller taxichaufför med?

Den sannolika följden blir att den svenska mottagningsapparaten kraschar av trycket. Det kommer att saknas asylanläggningar och många migranter kommer oregistrerade att försvinna ut i den ljusa nordiska natten. Bråken på anläggningarna ökar, dels för att många migranter blir tokiga av att sitta och vänta och inte tar initiativ att göra något nyttigt, dels för att en antisvensk och fientlig kultur utvecklas på anläggningarna, inte minst för att svenska myndighetspersoner inte törs sätta gränser.

Sannolikt kommer polisen inte att räcka till för att upprätthålla ordningen, varken på boendena eller i samhället i övrigt. Visserligen pratas det om några tusen fler poliser, men hur snabbt kan de stampas fram ur marken? Med lite politisk beslutsamhet och handlingskraft skulle en del av försvarsmaktens personal snabbt kunna vidareutbildas till beredskapspoliser – vilket Johan Westerholm föreslagit – varmed Sverige skulle få ytterligare kanske 7 – 8 000 ordningspersonal. Antalet poliser i yttre tjänst skulle därigenom fördubblas. Det finns emellertid, vad jag kan se, inga politiker med den behövliga tågan. Politikernas åtgärder är valhänta och trevande, kommer för sent och är mest munväder. Det är som om de inte riktigt ville göra det som de möjligen begriper behöver göras.

Det sannolika är därför att utvecklingen fortsätter i tangentens riktning. Socialtjänsten pajar och tand- och sjukvården dignar under trycket av nya, vårdbehövande och prioriterade patienter. Åtskilliga glesbygdskommuner får ny majoritetsbefolkning vilket ställer deras välfärdssystem inför oöverkomliga påfrestningar.

På många ställen upphör skolan i praktiken att fungera. Det är tråkigt för lärarna, som inte kan utöva sitt yrke, och det är tråkigt för skolbarnen, som inte får lära sig något, men därtill kommer en annan sannolik effekt, nämligen att de en gång så beslutsamma och stränga skolmyndigheterna tappar all auktoritet. Vad ska de göra? De kan sitta i Stockholm och fatta hur många skarpa beslut som helst, men de rår inte på verkligheten. I förlängningen leder det sannolikt till att driftiga, dugliga svenskar övergår till att strunta i myndigheterna. Till exempel startas det sannolikt fler friskolor som vägrar ta emot elever som inte talar svenska. Om kommuner inte beviljar skolpeng börjar de finansiera sig med avgifter och blir därigenom dubbelt skyddade mot migrantbarn. När myndigheterna inte längre kan göra sitt jobb slutar folk bry sig om dem och försöker lösa sina problem på egen hand så gott det går.

Motsvarande gäller den allmänna ordningen. De tiotusentals oregistrerade migranter som inte får bidrag och inte hittar arbete måste försörja sig. Det är bara att räkna med att kriminaliteten ökar, särskilt som det inte finns poliser till mycket mer än gränskontroller. När vanliga skattebetalande förortssvenskar upptäcker att ungdomsligor genomför stöldturnéer i deras villakvarter och hotar våldta deras döttrar så kommer dovare toner att mullra i nationens sinnesstämning. Om ordningsmakten förlorar kontrollen inte bara över vissa avgränsade områden som idag, utan mer generellt i det allmänna Medelklassverige utvecklas nationen gradvis till en ”failed state”.

När staten tappat förmågan att värna sitt våldsmonopol behöver medborgarna alternativa våldsapparater till sitt beskydd. I ett normalt latinamerikanskt land hade militären gjort statskupp och återupprättat ordningen, men Sverige har ingen sådan militär. Vad sker i stället? Mellankrigstidens tyskar vände sig till Hitler. En svala som kanske förebådar en tyvärr begriplig och rentav sannolik utveckling – som jag i andanom våndats över – kom häromdagen, när författaren Katerina Janouch enligt uppgift solidariserade sig med våldsamma fotbollshuliganer som slogs mot marockanska gatubarn på T-Centralen.

En handlingsförlamad regering bjuder monstret på bal.

61 reaktioner på ”Det sannolika

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Nu tycker jag att vi tillsammans skall sjunga;
  ” We shall overcome ”.
  Då löser det sig nog med brist på bostäder, brist på insikt, brist på arbetstillfällen, osv.
  Jag föreslår att Åsa Romson tillfrågas om att leda allsången.

  Där efter vore önskvärt att Tage Danielsson uppstår från vilan och delade med sig om sina insiktsfulla tankar om sannolikhet.

  På så vis kanske vi kan mota ondskan i farstun, och leva lyckliga i alla våra dagar.

  Kanske en aning NAIVT eller……………..

  Gillad av 3 personer

  • Janne skriver:

   Numera påstår etablissemanget att de nya svenska reglerna är strängast i Europa. det är inte sant. Varför kommer det fortfarande massa ”ensamkommande” hit då? Vi bör ha samma villkor för barn över 15 år som för vuxna. För det andra borde man inte släppas in i Sverige utan papper. Det finns fortfarande massa alternativa väga in, med falska pass, med tappade svenska passe, etc.
   Systemet är fortfarande mycket generöst med rektoaktiv föräldraledighet för invandrare med stora barn, etc….

   Gillad av 6 personer

 2. Lars Lind skriver:

  Problemet har funnits i 30 år , alla som försökt ringa i varningsklockan har stigmatiserats ,uteslutits ,överfallits ,fått hem & bilar vandaliserade ,avskedats från jobb , vräkts från bostad…..Eva Berqvist läkaren i Kolbäck var väl först ut…sedan har vi Sven-Olle i Sjöbo som försökte med folkomröstning ,otaliga små lokala partier (ofta i Skåne) har försökt.
  I Karlskrona försökte några unga pojkar slå larm sedan de ideligen misshandlats av invandrarkillar…osv.
  I inget fall tog ansvariga politiker upp tråden och sa :” Vi lyssnar ! Vi förstår ! Vi tar en andhämtningspaus tills vi kommit tillrätta med dom stora problem vi har !”

  Istället öste man pengar över all sköns våldsamma ” antirasistiska” sekter ,ökade invandringen ,och lät lokalpressen demonisera den lilla tappra skara som önskade sans och måtta .

  Gillad av 13 personer

 3. Winston Fredriksson skriver:

  Det kommer bli kaotiskt i Europa i vår.

  Enligt denna sajt – http://data.unhcr.org/mediterranean/regional.php – har redan över 65,000 migranter korsat Medelhavet i januari 2016.

  2015 kom 5,000 under samma månad. Det rör sig hittills alltså om en TRETTONDUBBLING så här långt!

  Det är en invasion vi talar om.

  Och Tyskland är fullt. Och Sverige är fullt. Inget annat land vill ha muslimerna innanför sina gränser. Det går rimligtvis inte att köra ”flyktingkris”-bluffen från medias sida igen, med tanke på att Ygeman häromdagen aviserade att 60,000-80,000 av de asylsökande som kom förra året ska avisas. Vilket betyder att närmare hälften av de ”flyktingar” som anlände 2015 inte alls är flyktingar, utan välfärdsmigranter. Dessutom är det nästa bara unga, välnärda män i vapenför ålder som kommer – vilket vi redan sett skapar enorma spänningar. Det finns inte en chans att Sverige kan hantera ett inflöde liknande fjolårets. Vi måste ha ett invandringsstopp, som sträcker sig minst tio år framåt – och samtidigt omedelbart börja verkställa repatrieringar av de asylanter som saknar skyddsskäl. De andra får stanna tills det är säkert för dem att återvända.

  Det här är på allvar. Europa är snart under belägring. Om den här kontinenten har någon självbevarelsedrift så måste Medelhavet stängas för migranter – med våld om så krävs – och massiva hjälpinsatser riktas till de riktiga flyktingarna i närområdena. Det finns inga alternativ, och tiden är knapp.

  Jag råder alla medelålders svenskar att tänka tillbaka på de fina och trygga land som ni fick ärva av era föräldrar, och sedan fundera över vad det är för splittrat, våldshärjat land, som ni ger i arv till barn och barnbarn.

  Ni har främst en moralisk skyldighet att värna Sveriges välstånd. Allt annat är sekundärt.

  Gillad av 14 personer

 4. Göran Fredriksson skriver:

  Boken Anarki, stat och utopia av Robert Nozick handlar om politisk filosofi som rör statens uppgifter och människors rättigheter och förväntningar på en stat vad gäller den fysiska trygg- och säkerheten.

  Den inre säkerheten och även den yttre är sådant som inte kan misskötas en längre tid om staten skall finnas kvar. Allt annat kan misskötas. I Sverige har man tänkt tvärtom sedan 68-vänsterns härjningar och nu kommer notan.

  Fotbollshuliganernas medborgargarde är en reaktion på att de inre säkerheten eroderar när polisen inte ges förutsättningar av statsmakterna att upprätthålla sitt monopol på att utöva fysiskt våld. Om inte polisen tar full kontroll även i invandrartäta områden så kommer det mer av det slaget.

  Gillad av 5 personer

  • Alexander Zetterberg skriver:

   Läste Anarki, stat och utopi av Nozick på 80-talet och efter att initialmotståndet övervunnits insåg jag vilken positiv och människovänlig grundsyn den nyliberala är. Med tiden har min världsbild blivit mer renodlat konservativ med ökad respekt för de seder, traditioner etc som under otaliga generationer prövats och utvecklats i vår nation.

   Vad vår tid behöver är en återgång till en konservativ grundsyn, något som inte något av våra nuvarande riksdagspartier representerar.

   Den främste företrädaren för denna konservatism idag är Roger Scruton och att läsa hans bok ”How to Be a Conservative” från 2014 är som att dricka det renaste källvatten. Resonemangen är ett under av klarhet och språket så vackert att jag ofta läser meningarna högt bara för att njuta av dom.

   Men i väntan på att den beställda boken skall anlända varför inte lyssna på honom, det finns ett otal utmärkta föredrag på Youtube.

   Kanske kan ni börja med den här: https://www.youtube.com/watch?v=WMz3clGp_MY

   Gillad av 1 person

   • Johan skriver:

    Undrar om vi kommer till ett läge där vi har ett konservativt block, bestående av M+SD+KD+L och ett visionärsblock, bestående av MP+V+C. Undrar var svetsarn positionerar sig?

    Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Även polisen bor i förorter och har döttrar som kan våldtas. När slutar polisen att låta marockanska ungdomar göra stadsbilden osäker och lägga all kraft på att förhindra folk som försöker bryta upp polisens våldsmonopol?

   Då även poliser är en del av samhället, och är beroende av den inre säkerheten, kan vi kanske förvänta oss ett ”uppror” från det hållet?

   Gillad av 5 personer

 5. BjörnS skriver:

  En tyvärr inte alltför orealistisk prognos. Utvecklingen under de senaste månaderna har snabbt gått i den riktningen. Senaste dagarnas nyheter: Skenande kostnader för väktare på boenden, sextrakasserier, stölder, arbetslöshet på 21,8% bland utlandsfödda… Medborgargarden i Finland.
  Q.E.D

  Gillad av 1 person

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Denna regering är nog oförmögen att lösa situationen!

  Syriska förfalskade pass lär stiga i pris,
  till IS o flyktingsmugglarnas oförfalskade glädje skulle man kunna tillägga)))

  Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Alldeles uppenbart att SD:s klarsyn måste påverka en ny regering!

    Bara de har lyckats göra rätt analys!

    Dagens INVASION skrämmer bort alla de INVANDRARE vi vill ha o behöver!

    Komma hit, till ett land utan bostäder!
    Med skola o vård i kaos, mm…
    I don’t think so!

    Vi får glatt? hålla till godo med det,
    som ALLAh andra vill slippa få…
    Med mindre undantag!

    Ser inte bra ut, varken på kort e lång sikt!!!

    Gillad av 3 personer

  • Johan skriver:

   Alliansen klarar det inte heller. De har dessutom delvis varit med om att starta det. Jag tvivlar på att de ännu har rest sig ur dvalan och inser vad som står på spel. I så fall borde de kommunicera det ut till folket

   Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   Om AKB menar allvar med att det gått för långt och att hon är beredd att fälla regeringen måste hon nog för trovärdighetens skull visa att hon verkligen bryr sig och är beredd att etablera en majoritetsregering för att räta upp slagsidan på landet. Vet inte om lösningen vore koalition med svetsarn eller med SD och möjligen KD/L och undvika extrempartierna som bromsar. Fram tills hon visat att hon menar allvar med att ta ansvar för Sverige kommer iaf jag att se det som politisk positionering

   Gillad av 2 personer

 7. Robert skriver:

  Snart börjar det dödas på allvar – kan inte se någon annan rimlig utveckling.

  Varför är de egentligen så våldsamma på flyktingförläggningarna? Tror inte ett dugg på medias förklaringar om trångboddhet och lång väntan. Min bedömning är att immigranterna börjar förstå att Sverige inte kommer att ha något att erbjuda dem. Tror de har de bästa känselspröten och de inser att Sverige omöjligen kan hantera dessa volymer. Guldet blev till sand och de blir frustrerade och förbannade.

  Gillad av 4 personer

 8. arne f jaderfa skriver:

  Detta är huvudskälet till att jag stöder SD, för mig så är de foten på bromsen som krävs. Kommer inte deras fot på bromsen så får vi, förutom allt det Patrik pekar på, ett mera handfast parti som kanske också börjar på 2-3% men som snabbt kan påräkna sig många av ungdomarnas röster. Vi ser fröet i avknoppningen av SDs ungdomsförbund, om de finner en allians med SvP etc så har vi istället för SD på 30%, ett nytt nationaldemokratiskt parti på 10% och SD på 20%, samt otaliga kriminella invandrare. Då finns ingen återvändo om det inte är för sent redan.

  Tryck på bromsen nu.

  Gillad av 6 personer

  • Gaijin skriver:

   Dagens SD är i stort sett impotent. Vi har en partiledning där Åkesson numera i princip är en marionett och där främst Mattias Karlsson och Richard Jomshof styr och där de premierar de som de gillar och försöker få bort de som de ogillar. SD:s partilednings agerande påminner mest om intrigerna i en maffia eller ett fackförbund (inte så stor skillnad).

   Det är tyvärr lite naivt att sätta tilltro till dem när partiledningen aktivt motarbetar sina gräsrötter och kastar fascistanklagelser mot alla som inte böjer sig för partilinjen. Vi har ju Mattias Karlsson som verkar vilja ställa in sig hos Expo när han kritiserar Folkets demonstration för att de tillåtit SMR och andra högerextrema vara med. Samtidigt blundar han för att när Kent Ekeroth höll tal i Trelleborg under en SD-demonstration under våren 2015 så fanns ett flertal SVP:are där. Inte kördes de iväg.
   Och förresten så ska inte personer med förkastliga åsikter köras iväg från demonstrationer på allmän plats.

   SDU har inget gemensamt med SVP utan mer med SD ca 2005. Det är bara att kolla upp SD:s politiska dokument från den tiden och idag. SDU ville vända tillbaka till en mer kaxig och konfrontativ stil och det ogillades av partiledningen. De försökte få bort SDU:s partiledning och det slutade i något som påminner om rättegångar i Stalins Sovjet och uteslutningar. När man ÄNDÅ inte lyckades få kontroll över SDU fimpade man hela förbundet.

   Jag ser i princip SD som förlorade på grund av hur interndemokratin strypts av den nuvarande partiledningen.

   Om SDU kunde få till ett parti som påminner mer om gamla tiders Högerparti kombinerat med SD ca 2005 skulle jag inte protestera men det tror jag inte kommer ske

   Gillad av 1 person

  • Hedvig skriver:

   Delar din uppfattning. Jag föreslog i ett inlägg nedan, att alla kloka och framsynta DTG-skribenter och läsare, inte längre borde tveka, utan göra slag i saken och börja arbeta för SD. Inte så roligt kanske, men nödvändigt!

   Gilla

 9. Folke Lidén skriver:

  ”Den nya tuffa flyktingpolitiken” som politiker i vissa av 7-partiet sägs stå för är till allra största delen luft. Svårare har man att vidta praktiska åtgärder (mot brottslighet relaterad till massinvandringen).
  Ett bra exempel är ”de marockanska gatubarnen”.
  Notera nyspråksordet ”gatubarn” som används i syfte att släta över. Vi ska förledas att associera till personer i 15-års åldern.
  Enskilda poliser klagar, med all rätt, att man inget kan göra. De misstänkta brottslingarna är ”barn”.
  Folk blir mer och mer förbannade. Det är trots allt många som rör sig i trakterna kring Stockholms Centralstation. Liknande problem i Göteborg.
  När en mobb av bråkstakar, helt förkastligt, tar saken i egna händer plötsligt något.
  Nu ska minsann problemet omedelbart åtgärdas. En insatsstyrka ska inrättas. Ministrar uttalar sig upprört i TV och tidningar. Vänstermobben skriker rasism och nazism.
  Låt oss anta att man lyckas stoppa alla angrepp på ”barnen”.
  Då kan ”barnen” fortsätta som förut. Då är det Business as usual i Den Humanitära Stormakten.

  Gillad av 5 personer

 10. Elisabeth Henriksson skriver:

  Vad gör vi när det bildas ett muslimskt parti som tar sig in i riksdag och, ve och fasa , i regeringen med sitt troligtvis stora väljarantal? Det finns ju ett betydande sntal muslimer i landet så det skulle nog inte bli så svårt om de kan ena sig.

  Gillad av 1 person

  • gmiksche skriver:

   Det vore faktiskt bra. För det skulle öppna ögonen på folk och samtidigt tvinga sjuklövern till reträtt. Eftersom bildningen ett muslimskt partiet skulle knapra ytterligare på sjuklöverns röstandel. Nu tror jag inte att det kommer att ske. Eller rättare sagt, de kommer först att ske – om det sker – om tio, tjugo år när andelen muslimer i landets befolkning växt till sig ordentligt.

   Gilla

 11. Johan skriver:

  Patrik, det är ett mycket alarmerande scenario du beskriver och dessvärre tror jag att det stämmer. Och visst är Europa under belägring, det råder ingen tvekan om det. Det är inte frågan om tillfälligheter utan ett regisserat händelsförlopp. De politiker, svenska eller Europeiska, som inte inser vad det är som håller på att hända kvalar inte in på de poster de har tillskansat sig. Alternativt är de medvetna om det och förmår inte/kan inte/vågar inte agera tillräckligt kraftfullt för att värna Europas framtid. Det är lika illa som att inte begripa.
  Det är allvar nu. Och det har det varit under en längre tid.

  Gillad av 3 personer

 12. Hortensia skriver:

  Hur sannolikt är det att ens EU:s vildaste käpphästar kan samlas ihop och förmås att dra åt samma håll i ett sista försök att hejda det allt snabbare snurrande, helt enkelriktade migrationsvändkorset vid entrén till Tivoli Sverige?

  Den bakbundna och munkavleförsedda svenska publiken har börjat oroas av slängkappeförsedda missnöjesfältsdirektör Löfvens ”feministiska” clowner, trollkarlar, sibyllor och skäggiga ”barn” och blir livrädd när skickliga knivkastare i polisuniform, till missljudet av Bad Boo Bands ”Kn***a” i Bangkok”, lyckas nagla fast alla män med nordiskt utseende vid golvet, medan kvinnor och barn själva får delta i repertoarens höjdpunkt – Multikultisexshowen – tillsammans med speciellt inbjudna exotiska män, som inte behövde betala inträde.

  Paniken sprider sig, men hoppet står till de pariastämplade svenska demokraterna, som trots giltiga biljetter portades av en enig tivolistyrelse. Kan de lyckas ta sig in i cirkustältet, rädda publiken och laga det trasiga vändkorset i entrén?

  Gillad av 5 personer

 13. Jan Andersson skriver:

  Kan vi i Europa ta emot de 40 miljoner som vill hit, så är det bara att fortsätta som hittills.
  Eller stänga gränserna. Eller stoppa redan innan de hinner (långt) ut på Medelhavet. Vid svensk gräns gäller godkänd ID-handling eller annan leg som visar ursprungland, ålder och eventuell utbildning. Samt skanning av alla tio fingertopparna, som vid inresa till Japan.
  Samt att upprätthålla de lagar som faktiskt gäller inom EU.
  Eller att som UK, hota med Brexit och lockas med att stanna kvar om man slipper ytterligare migranter…

  Gillad av 1 person

  • Hortensia skriver:

   Den svenska regeringen agerar i praktiken FÖR en fortsatt massmigration av ”flyktingar” – och vi får fortsätta öppna våra hjärtan och plånböcker till det bittra slutet.

   ”FLYKTINGAR. Den svenska närvaron på Medelhavet utökas från och med april. Kustbevakningens pågående insats i Grekland förlängs till den 30 september och utökas samtidigt till att omfatta två patrullbåtar. Dessutom kommer ett spaningsplan från Kustbevakningen att vara stationerat i Italien i april.
   Insatsen ingår i EU:s gränsbevakningsorgan Frontex uppdrag. Uppdraget är både gränskontroll och att rädda liv.
   ”Våra besättningar, fartyg och flygplan gör skillnad. Under 2015 räddade Kustbevakningen 8 140 liv, och behovet kommer att vara fortsatt stort i Grekland och Italien i år”, säger Kustbevakningens överdirektör Anders Kjaersgaard till myndighetens webbplats.”

   http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article22198170.ab

   Gillad av 1 person

 14. gmiksche skriver:

  Jag håller både med och inte. För att strömmen mot Sverige ska kunna fortsätta krävs numera en forcering av åtskilliga gränser från Balkan och upp. Och det är ju den vägen de flesta kommer. Det är osannolikt att EU morskar upp sig, så det blir de mest drabbade länderna som kommer att fortsätta med att göra det. Min hypotes är att flyktingströmmen kommer att stoppas i huvudsak i Grekland, det kommer att leda till olidliga förhållanden där, både för flyktingarna och grekerna. Vad som händer sen beror på EU och Nato. Både Grekland och Turkiet är medlemmar av Nato, fast som hund och katt. Turkiet skulle lätt kunna stävja flyktingströmmen. Att man inte gör det, snarare tvärtom. Därmed skadar man en partner inom Nato samtidigt som de andra Natoländerna tittar på. Hittills har ventilen upp mot Mellaneuropa lättat på trycket. När den är stängd fungera i längden. Läget är explosivt på grund av Rysslands och på sistone USAs ingripande i Syrien. Det kan händer vad som helst. Och något kommer att hända, i vart fall kommer det inte att fortsätta som hittills.

  Gilla

 15. Lennart Bengtsson skriver:

  Antalet ”failed states” är många på jorden och de människor som kan, ger sig av till länder som fortfarande fungerar. Antalet migranter som gör detta ökar också genom förbättrad privatekonomi och möjligheter till transport. När antalet migranter ökar över en viss gräns förvandlas också mottagarlandet gradvis till en ”failed state”.

  Det är svårt att föreställa sig att Sverige i längden kan ta emot mer än 100 tusen migranter/år, dvs mer än en miljon/10 år utan allvarliga sociala och ekonomiska konsekvenser. Sannolikt ligger ett stabilt tillstånd på ca 1/4 av detta. Det praktiska problemet att återsända så där 60-80 tusen människor som inte uppfyller asylkriterierna, som inrikesministern förordat, är sannolikt inte genomförbart eftersom man i flera fall inte ens vet till vilket land de skall återsändas eller om ens detta land vill ha tillbaka sina medborgare? Inte heller kommer det att råda brist på empati mot alla olyckliga som mot sin vilja skall sändas tillbaka!

  Det finns många likheter med den europeiska migrationen till USA på 1800-talet. Skillnaden är dock att dagens Europa inte är 1800-talets USA som var ett land i ett tidigt dynamisk utvecklingsstadium och lätt kunde assimilera invandrarna . De avancerade nordeuropeiska välfärdsstaterna kan inte klara dagens invandringsström utan migrationen måste regleras på europeisk nivå, något som också USA tidigt tvingades införa. Om inte EU kan klara detta måste varje land reglera sin egen invandring. Om inte detta görs är det knappast svårt att föreställa sig konsekvenserna.

  Gillad av 2 personer

  • Reza skriver:

   Menar du inte 10.000? Herregud, 100.000 per år är minst 20 ggr för mycket. Det föds 100.000 barn per år så det skulle innebära att varannan ny invånare är flykting. Det är helt omöjligt. Motståndarna mot flyktingpolitiken måste inse att vi måste ha NOLL de närmaste 10-20 åren. Rimligt mottagande kan sen vara max 5.000. Bara det är mycket, tänk er att vi ska bygga en ny stad för 5.000 personer varje år. Det blir samma uppoffring oavsett om det byggs en ny stad eller om de fördelas över landet. Allt måste byggas ut för de nya invånarna.

   Gillad av 5 personer

 16. Agneta Berglöw skriver:

  All oro o alla incidenter som utspelar sig på asylboende tror jag inte beror på trångboddhet.De asylsökande tar med sig konflikter från sina hemländer o fortsätter här.
  Dessutom verkar många av de ensamkommande baarna vara betydligt äldre(varför inleddes inte åldersbestämning direkt under massinvasionen 2015??Inom idrotten mäter man handledsskelett på fotbollsspelare så de hamnar ”rätt”)
  Varför skall inte de som byggt Sverige dvs få en dräglig pension att leva på.Varför finns det inte äldreboenden o demensboenden för de äldre som lever i misär i sina hem?(P1 repotage idag 3/2-16)

  Gillad av 6 personer

 17. Rune Nilsson skriver:

  ”När staten tappat förmågan att värna sitt våldsmonopol behöver medborgarna alternativa våldsapparater till sitt beskydd. I ett normalt latinamerikanskt land hade militären gjort statskupp och återupprättat ordningen, men Sverige har ingen sådan militär. Vad sker i stället? ”
  ————————————
  Förmodligen kommer våra grannländer att dra öronen åt sig? Sveriges sammanbrott är ju ett hot även mot dem. Man kan ju tänka sig att de gemensamt tar befälet över Sverige. Med trupp, med polis. Och sedan tillsätter en förmyndarregering för landet. Nuvarande politiker och politiska partier förbjuds rakt av att ens syssla med politik.

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Ja, det vore något att drömma om. Inte för att jag skulle motsätta mig om Finland och Norge fick ordning på Sverige, men enligt NATO-vurmarna så är det tydligen Ryssland som vill ta hand om Sverige.

   Gillad av 2 personer

 18. Aha skriver:

  En sak som oroar är Ygemans, Sahlins och polisledningens reaktion på medborgardet som sprang runt på gatorna; man fräste och fördömde å det grövsta. Det visar att deras upprördhet i grund och botten gäller mot högerextrema, samma energi uppvisas inte mot de verkliga, volymiösa och därmed farliga problemen; 55 no go zones där polisens våldsmonopol utmanas. Medborgargardet utmanar inte polisens våldsmonopol, de ser sig som ett komplement för polisens/samhällets bristande förmåga att utöva sitt våldsmonopol.

  Denna undfallenhet mot de värsta problemområdena, djupt styrd av en PK-anda, borgar inte gott för framtiden. I detta avseende kan vänsterns relativisering/urskuldrande av de mobbliknande sextrakasserierna ses som en varningsklocka för verkligt stora problem framöver.

  Så länge högerextrema är längst ut på kräkskalan kan vi räkna med valhänta insatser för att motverka den anarki som massinvandringen medför.

  Gillad av 6 personer

  • Hortensia skriver:

   Ingen av proffstyckarna tycks bekymra sig för att de aktivt har bidragit till att orsaka sådana här situationer:

   ”Det påverkar ändå en skola när balansen mellan pojkar och flickor förändras så snabbt som det har skett under hösten, säger Anders Öhlin, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Burlöv”

   ”De äldsta eleverna som går på skolans skolintroduktion är i tjugoårsåldern och Anders Öhlin, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Burlöv, berättar för Sydsvenskan att en del av de yngsta flickorna tycker att det är jobbigt med mycket främmande män på skolan”

   http://www.expressen.se/kvallsposten/flera-hogstadieflickor-trakasserade-pa-skola/

   Gillad av 3 personer

 19. Janne skriver:

  Ganska trolig scenario som Patrik beskriver. En del har redan blivit verklighet, och det kan bli ännu sämre. Nu löser polisen inga brott, alla resurser skall gå till bråk på flyktingförläggningar och hem för de överåriga ensamkommane ”barnen. Ett stort problem är att Centerpartiet ingår i Alliansen och hela tiden bromsar nödvändiga åtgärder. Man måste ändå börja med att stoppa (kanske tillfälligt) det mesta av nyinvandringen. Centerpartiet är ett orealistisk borgerligt svar på Miljöpartiet.

  Gillad av 2 personer

 20. Sixten Johansson skriver:

  Två viktiga kompletteringar: Observera att den länk som Patrik ger angående Janouch går till en extremvänstersajt. Våldsvänstern är större och farligare än de farliga högerextrema grupperna, men behandlas ändå med silkesvantar av både polis och media. Katerina Janouch har bett om ursäkt för sina första Twitter-inlägg och skrivit ett öppet brev på Facebook. Tidvis har hennes FB-sida varit blockerad och nedsläckt, men nyss kom jag genom att söka på ”Katerina Janouch Facebook” fram till sidan ”Öppet brev till er som inte tycker det är rätt att mobba”. (12000 gilla, 2100 kommentarer). Läs hennes mycket starka text! Mycket material kring de här händelserna hittar ni på toklandet.wordpress.com, särskilt i blogginlägget ”Expressen ställer en fråga!” + 106 kommentarer.

  Beredskapspolisen är en organisation som upprättades 1986 och las ner 2012 på uppmaning av Rikspolisstyrelsen, som inte ansåg att fler poliser än de ordinarie behövdes! Flera riksdagsmotioner under 2015 har krävt ett återupprättande, men regeringen har inte sett till att få fram den lag som behövs. För närvarande finns ca 1000 utbildade beredskapspoliser. Beredskapspolisföreningen har i november 2015 öppnat hemsidan beredskapspolisen.se som ger bra information.

  Gillad av 4 personer

 21. Nils Nilsson skriver:

  Nu är det allvar, men inte värre än vad många av oss har varnat för under en längre tid. Oavsett om man i analysen lägger grundproblemet på politikernas bristande handlag eller på kriminella gatugäng utan uppehållstillstånd eller på våldsamma medborgargarden så kan situationen aldrig klaras utan ett fungerande Polisväsen.
  Dagens Polis har inte det ledarskap, ej heller de nödvändiga personella resurser eller den uppbackning från medborgare och lagutrymme som krävs för klara situationen. Det krävs omedelbar förstärkning på dessa tre områden och säkerligen ett par till.
  Därför bör följande omgående göras:
  1. Avsätt nuvarande Rikspolischef och tillsätt en erfaren polis och duktig ledare på denna stol – avgörande att han har medarbetarnas förtroende medan hans politiska färdigheter är underordnade.
  2. Lägg stora delar av de militära resurserna under polisens operativa kommando och snabb utbilda erfarna ordningsvakter, som därefter kan arbeta tillsammans med och inkorporeras i polisens insatsgrupper.
  3. Rena bevakningsuppdrag på asyl boenden etc bör kunna tas över av hemvärnet, som har många medlemmar runt om i landet där asyl boenden är lokaliserade.
  4. Pass och ID kontroller vid landets gränser tas över av tullmyndigheten som utbildas och utrustas (med vapen) för uppgiften.
  5. Återanställ/nyanställ civilanställda inom Polisen – utbildade poliser skall kunna fokusera 100 % på polisarbete och inget annat.
  6. Ändra lagar och praxis så att alla brott lagföres och straff utmålas svarande till allmänhetens krav.
  7. Inför likhet inför lagen – acceptera inga våldsamma gatuaktivister oavsett om de räknas till höger eller vänster.
  8. Försök få media till att sluta omhulda det ”goda våldet”, lägga av med att kritisera Polisen för att de gör sitt jobb och uppmana media istället till att rapportera objektivt och verklighetstroget.

  Inget mindre än en total omläggning av nuvarande politik och polisiär verksamhet kan skydda oss medborgare för en verklig katastrof.

  Gillad av 6 personer

 22. Gunhild skriver:

  Patriks ämne idag är vad politiker borde ägna hela sin vakna tid åt. Ämnet borde också få medias företrädare att ligga sömnlösa. För så allvarligt är det. Det handlar inte bara om oss själva, utan om våra barns liv i ett framtida samhälle.

  Vad vi bevittnar idag är inte bara att lagar och regler blir allt svårare att upprätthålla för samhället och olika myndigheter. Det vi ser är också en begynnande upplösning av sociala återhållande normer mellan enskilda människor. Människors trygghet i vardagslivet är helt beroende av att sociala normer är intakta. Att de fungerar i vardagen.

  För något tusen år sedan låg tryggheten i släktskapet. Vi kallar det för klansamhälle. De sociala normerna knöt an till börd. Vår närhet i släktskap, syster- och broderskap, var då helt avgörande. Gränsen mellan ”vi och dom” bestämdes av blodsband.

  Sedan dess har Sverige valt en annan väg för att skapa samhällelig trygghet. Bevakande över trygghet har lagts på lagar och hierarkiska maktstrukturer av olika slag. Samhället har organiserats mer efter praktiska och funktionella principer. Duglighet, kunskap och organisationsförmåga har fått stå i förgrunden. Släktskap har rentav förvandlats till något destruktivt, och fått beteckningen nepotism.

  Men den här utvecklingen från blodsband till en mer övergripande maktordning, har ändå inte tagit bort behovet av social gemenskap och mänsklig närhet. Den lever naturligtvis vidare. Även idag är det sociala strukturer som håller kaos och våld borta från vardagen. I vardagen styrs vi fortfarande av oskrivna reglerna och sociala koder. Polis och militär, som bärare av makt, är då enbart att betrakta som en sista utväg.

  Ett samhälle som övergett klansamhällets struktur har lagt över sin trygghet till en överhet. Släktskapets trygghet har då minskat drastiskt. Det gör samhället extra sårbart för sociala förändringar. De samhällen som fortfarande håller fast vid klanstrukturer, har i alla fall något att falla tillbaka på. Om de som saknar släktskapets trygghet plötligt saknar samhällsskydd, så hemfaller även de till närhetsprincipen. Övrig mänsklig närhet tar då över och blir viktig för tryggheten, i den mån mänsklig närhet finns att tillgå.

  Att tro att brister, hål och revor i ett socialt nätverket inte kommer att fyllas med ett nytt innehåll, är enbart naivt. Det som sker är enbart att nya spelregler etableras. Upplevd släktskap skapar lätt grund för nya typer av sociala samband. Klansamhället i ny skepnad kan få en renässans. I dagarna har vi sett hur något så osvenskt som en mobb uppstått. Det kan delvis ses som ett uttryck för ett samhälleligt misslyckande. Ett hål har fyllts ut. Ett tecken i tiden.

  Själv oroar jag mig över vad som komma skall. Faktorer som leder till social upplösning, släpper lätt loss våld och maktspel. Spänningar utlösta av minskade resurser och upplöst trygghet utgör i förlängningen en häxbrygd för mänskligt lidande. Det visar oss historien. Verklig humanism är ytterst ett försvar för att inte låta detta ske. Det mjuka samhället vilar på att normer och regler följs. Att sociala koder kan upprätthållas.

  Det är därför svårförståeligt att dagens politiker för en politik som leder bort från allmän trygghet. Som leder till växande social oro och ökande spänningar. Och att de som brinner för humanismen, inte tycks inse var den verkliga faran för ett humant samhälle ligger.

  Revor och hål i sociala strukturer och upplösning av myndighetsutövning utgör en stor samhällsfara. Ökade sociala spänningar, oavsett om de är knutna till resurser eller krockar mellan olika värdegrunder, skapar mycket dystra framtidsutsikter. Dagens politiker har mycket att ta tag i, och det här och nu. Snart är det kanske för sent.

  Gillad av 1 person

 23. Hans Kindstrand skriver:

  Dessvärre tror jag att Patrik har rätt. Detta mycket obehagliga är nog det mest sannolika. Visst har tonläget i den allmänna debatten förändrats, men det som händer är mest bara munväder om något som ska till någon gång långt in i framtiden.

  Gillad av 3 personer

 24. Hovs--hallar skriver:

  Katerina Janouch baserade sitt uttalande på ett flygblad hon fått, inte på vad som faktiskt hände. Flygbladets text är enligt min åsikt en korrekt beskrivning av läget, nämligen att samhället inte fullgör sina skyldigheter att trygga allmän ordning och att samhällskontraktet därmed är uppsagt. Jag ställer mig helt bakom detta flygblad.

  Vad som sedan egentligen hände har jag inte fått full klarhet i, men självklart ska man inte urskillningslöst börja ge sig på oskyldiga personer.

  Det är förövrigt märkligt hur polisen, som säger sig gå ”på knäna”, och som inte har förmåga att en gång för alla sätta stopp för dessa marockanska huligangäng trots att problemet funnits länge, omedelbart inrättar en specialstyrka för att sättas in mot ”medborgargarden”. Då finns det plötsligt resurser i myckenhet!

  Gillad av 7 personer

 25. Martin Hedlund skriver:

  Precis, det är den sannolika utvecklingen! Åtgärderna som vidtagits hittills har, med stor sannolikhet, inte haft någon effekt. Numera räcker det inte längre med signalpolitik heller, trycket som byggts upp är alldeles för stort. Dessutom skulle andra länder direkt lägga sig under Sverige om de märkte att våra strömmar började styras om till deras land, titta bara på Danmark. Det naiva och handlingsförlamade Sverige är dömt till att sitta med Svarte Petter. Det ända som verkligen skulle få effekt är om man helt enkelt stänger gränsen helt och hållet. I den mån folk ska söka asyl kan det göras på ambassader utifrån förutbestämda kvoter som är anpassade till samhällets absorptionskapacitet.

  Gillad av 1 person

 26. Hovs--hallar skriver:

  PS: Vad gäller ”huliganattacken” mot ”ensamkommande”, som valsat runt i media, så verkar den vara ett påhitt av någon journalist på Aftonbladet:

  http://newobserveronline.com/stockholm-attack-invented-by-controlled-media/

  The alleged “mass attack on migrants” by “neo-Nazis” at the Stockholm railway station last Friday never happened, and is a complete fiction invented by one far left Swedish newspaper which was then syndicated through the rest of the controlled media as “fact.”

  — Viket inte hindrat polisen från att GENAST inrätta en specialstyrka mot ”medborgargarden”!

  Gillad av 9 personer

  • gmiksche skriver:

   Intressant info på bloggen. I polisrapporten står det faktiskt ingenting om våld mot ensamkommande. Det står att de flygblad som delats ut uppmanade till våld, vilket är illa nog, men den sortens våld som rapporterats över hela klotet tycks vara en uppfinning av några svenska journalister. Som meningsfränder och godtroende hjälpt till att sprida.

   Gillad av 2 personer

 27. Gösta Svensson skriver:

  Hörde alldeles nyss på sr nyheterna att MSB nu skall sluta att regelbundet raportera till regeringen om läget i landet. Detta eftersom vi enligt dem nu har gått in i en ny fas där läget är ansträngt men under kontroll.

  Tyvärr tror jag sommaren kommer att bli våldsam och blodig. Alla svenskar bör upprätta en nödplan nu. Hotet från IS att genomföra en storoffensiv i europa under 2016 ligger dessutom som ett stort svart moln i horisonten.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Jag kan förklara det för dig, men det kräver tid och utrymme. Men man kan koka ner det till ett par faktorer.
   a) den enorma befolkningsökningen i de flesta områden migranterna kommer från. Grovt tre- till femdubbling sedan 1950;
   b) missväxt under flera år på senare tid i delar av Mellanöstern;
   c) direkt invasion genom USA och/eller allierade eller stöd till ena sidan i pågående eller genom stödet förorsakade inbördeskrig: Afghanistan, Irak, Syrien, Jemen, Somalia, Libyen;
   d) inbjudan genom ledande politiker i EU-länderna Sverige, Tyskland och Österrike underblåst genom stödet från mainstreammedia, hjälporganisationer av alla sorter samt kristna samfund;
   e) EUs oförmåga eller ovilja att säkra Schengen-områdets yttre gräns.

   Punkterna a), b, c) avser de faktorer som skapat förutsättningarna, punkterna d) och e) de faktorer som möjliggjort detta.

   Gillad av 4 personer

 28. Sixten Johansson skriver:

  Ja, det sannolika är högst sannolikt, även om ingen kan förutsäga själva händelserna. Om en stor majoritet av befolkningen skulle ha ungefär samma bild av verkligheten och samma inställning skulle vi under en tydlig politisk ledning kunna mobilisera alla krafter och idéer och bemästra även det omöjliga – som inför ett krigshot. Men nu är
  a) befolkningen delad i olika läger
  b) alla de otaliga svåra problem som måste lösas är antingen tröstlösa (skolan) eller innebär val mellan pest och kolera (t ex bostadsbyggandet, arbetsmarknaden, massavvisningsåtgärderna).
  c) samtliga politiska partier riskerar både att sprängas inifrån och tvingas hantera svåra motreaktioner oavsett vilken ny, verkningsfull linje ledningen än skulle välja.

  Om vi antar att dissidenterna nu utgör 30 procent och ”vanligt folk” (opåverkat / omedvetet / oroat / förvirrat) 40 procent, så har vi kanske 30 procent som antingen är inlåsta i systemet eller tjänar på det eller av ideologiska skäl ingår i skaran extrem-godhets-feminist-vänster-utopister. De farliga högerextrema grupperna utgör inte ens en promille, men på grund av utvecklingen kan de få mer stöd av vanliga medborgare. Men våldsvänstern är redan nu ännu farligare och i den ingår långt fler. Dessutom kan den mobilisera ett mycket stort antal yngre, som saknar samhällsinsikter och som villigt och snabbt bildar hat- och lynchmobbar både på nätet och ute på gatorna. Här finns också en fanatisk, anarkistisk, revolutionsromantisk, systemfientlig anda och ett större polishat än t ex bland de få nazisterna. Ovanpå allt detta tillkommer de olika kriminella gängen, maffiastrukturerna och motsättningarna bland asylsökarna och de tidigare invandrarna.

  Min gissning är att migrantströmmarna i år kommer att strypas mycket kraftigt i hela Europa, men det blir nästan omöjligt att helt stänga gränserna. Våren och sommaren kommer i Sverige att bli fulla av konflikter och kriminalitet och alla deras följdverkningar. Senast i höst kan situationen liknas vid ett lågskaligt krig på otaliga fronter och platser, en långvarigt frusen konflikt. Den politiska ledningen tvingas gradvis bli allt hårdare och strama åt absolut allt, men kan egentligen inte göra något verkningsfullt, bara vänta och hoppas att tillräckligt många av de asylsökande självmant lämnar landet. Men det blir en väntan på en knivsegg, för bostadsbubblan kan spricka när som helst, eurosamarbetet och hela EU likaså.

  Jag tror att man inom samtliga partier nu gör ett stort misstag, om man tror att framtiden kommer att gynna dem själva taktiskt och att någonting kommer att bli lättare. Om jag vore ledare för moderaterna skulle jag fälla regeringen och sedan faktiskt också utlysa extraval, köra hårt och klart deklarera ett regeringssamarbete med SD och eventuellt KD om man tillsammans får över 50 procent av rösterna.

  Gillad av 8 personer

  • gmiksche skriver:

   Sannolikt, ja. Men inte givet. Jag tror att det är i första hand de ekonomiska problemen som kommer att torna upp sig under 2016.

   Gilla

 29. Gunilla skriver:

  En högst sannolik framtidsbild med tanke på att myndigheter, socialtjänst, ordningamakt (polisen) och sjukvård idag håller på att braka ihop med anställda och ansvariga som desperat ropar på ansvariga politiker. Intressant att läsa i ljuset av Oisin Cantwells krönika i Aftonbladet 1 februari där han bl.a skriver att ‘den som hävdar att staten har kollapsat är antingen en lögnare eller en person som lider av en gravt snedvriden verklighetsuppfattning’.

  Gillad av 1 person

  • gmiksche skriver:

   Jaså, Gunilla läser också Oisin Cantwell. Varje gång lag läser honom tar jag mig för pannan. Jag frågar mig, hur kan man skriva sådant trams och hur kan en tidning som åberopar stolta traditioner publicera tramset.

   Gillad av 1 person

 30. Sixten Johansson skriver:

  Hur dystra utsikterna än ter sig, så bär vi ju inte samhället på våra späda axlar, tvärtom gör det gott i både kropp och själ att understundom bara rycka på dem. Sverige får den framtid som dess befolkning förtjänar och det som man inte har i huvudet får väl bankas in i kroppen – detta är mer realism än cynism. Om det faktiskt inte hjälper att hänga läpp tills man kan skura golvet med den, så är det inte alls dumt att praktisera såväl Biggles filosofi som nynnandet exempelvis av ”Jag vill tacka livet” med ditt absolut egna, personliga textinnehåll – varje dag!
  Avslutningsvis vill jag tipsa om att du hittar många godbitar om du går till Inzoomat.se för där kan du t ex läsa artikeln ”Hon vill förbjuda Patrik”.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Inzoomat.se, är den där om mansnamn på riktigt?

   Ibland är det svårt att veta om det är ironi eller verklighet, något som formulerats i ”Poe’s law”.

   Som Arne Anka sa: ”Ibland undrar man om man lever i ett land eller i ett skämt.”

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Mitt grundtips är att hela sajten bygger på ironi, som hela tiden balanserar på gränsen till verkligheten. Subtilt och mediakunnigt, imponerande. Många fina detaljer, titta t ex på klockorna. (Jag har inte hunnit analysera på djupet).

    I går kväll var det så extradeppigt här och i övriga nätdjungeln att jag försökte både gaska upp mig och kanske trösta någon en aning. Hemma kör vi hela tiden med galghumor, men det är svårt att hitta rätta tonen på ett sånt här kommentarsfält.

    För att återgå till tillvarons svarta aspekter så finns hela Katerina Janouchs text på Dag Öhrluns förnämliga blogg (ohrlund.se) och han har själv skrivit en lika stark komplettering där: ”Landet jag inte känner igen, del 50”. Kommentarerna är ockå läsvärda. Dags återhållna raseri delar jag, men det svåra är att kanalisera sina känslor och uttryck så att de inte blir destruktiva för en själv och andra.

    Gillad av 1 person

 31. Rikard skriver:

  Hej.

  Skaffa utrustning för självförsvar, sjukvård, matförsörjning och vattenrening. Ni som bor i svenska samhällen eller stadsdelar bör hjälpas åt om ni vet vilka ni kan lita på att täcka ryggen på er.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

 32. Hedvig skriver:

  Patric Engellau, din dystopi ter sig som en alltmer sannolik och närliggande framtidsvision.
  Vad kan vi medborgare göra för att försöka styra in nuvarande politiska kurs i en för medborgarna mer positiv riktning?
  Min uppfattning är att det idag bara finns ett enda realistiskt alternativ: ta tjuren vid hornen och gå med i SD. Inte roligt, men nödvändigt!
  Där kan du och många andra kapabla och erfarna medborgare bidra till att både höja såväl SD:s kompetensnivå, dess etisk svansföring som ge SD det välbehövliga goda renommé som det idag saknar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.