Journalistkårens sektanda

mohamed omar

Mohamed Omar

Historien är numera välkänd. Dagens Nyheters mörkläggning av sexövergreppen på festivalen We are Stockholm i augusti förra året. När tidningen avslöjades bad man inte om ursäkt och lovade bot och bättring. Det höll man sig för god för. Särskilt eftersom avslöjandet kom från en konkurrent bland de så kallade alternativmedierna – Nyheter Idag.

På Twitter framförde journalisten Isobel Hadley-Kamptz teorin att kritiken mot DN i själva verket var en konspiration iscensatt av Rysslands president Vladimir Putin för att öka allmänhetens misstro mot de svenska etablissemangsmedierna.

Man skulle kunna tro att en så pass bisarr konspirationsteori bara skulle bemötas med pinsam tystnad. Icke! Teorin fick stöd av DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som kommenterade: ”bra skrivet…” Hellre sätta på sig en foliehatt än en dumstrut, kan han ha resonerat.

Att DN faktiskt mörkat sexövergreppen bekräftades senare av det norska journalistförbundets tidning Journalisten. Konspirationen växer! Om man får tro Isobel Hadley-Kamptz och Peter Wolodarski borde ju nu även norska journalistförbundet jobba åt Putin.

Nu har även Fredrik Virtanen uttalat sig i frågan. Den 23 januari skriver han på Twitter att han är ”illa berörd”. ”Å, äntligen en journalist som har en gnutta heder i kroppen”, kanske du tänker. Virtanen är nog illa berörd över att DN mörkat sexövergreppen. Även han har en gräns. Nej, där har du fel. Virtanen är illa berörd av ”drevet” mot journalistkåren! Sedan länge vet vi ju att kritik mot etablissemangsmedierna kallas ”drev” eller ”hat” och att kritikerna kallas ”troll”.

Fredrik Virtanens tweet är inte märkvärdig. Den bara bekräftar det många av oss vet, nämligen att vad som skulle kunna ha varit en sund kåranda bland journalister på sina håll övergått i en sjuklig sektanda. De egna kan aldrig ha fel. Inte ens när bevisen är uppenbara.

Här inne i redaktionsvärmen sitter vi upplysta och rättfärdiga och myser. Vi är så goda att vi har rätt även när vi har fel. Där utanför finns de otäcka trollen som är så otäcka att de har fel även när de har rätt. Troll kan ju inte ha rätt. När trollen kommer för nära så att vi hör deras snörvlande, då låser vi dörrar och fönster och så kramar vi om varandra och berättar för varandra hur goda vi är.

Så unket! Inte undra på att folk söker sig till alternativmedierna på nätet.