Den leende terroristen

mohamed omar

Mohamed Omar

En misstänkt irakisk, jihadistisk terrorist jagades under några dagar i Sverige. Han greps i torsdags kväll. Han heter Mutar Muthanna Majid och ska ha varit i Syrien och stridit för Islamiska staten (IS). En bild som ska föreställa Majid spreds medan jakten pågick. På det gryniga fotot syns en leende man i profil. Ett glatt leende.

Det kan vara en slump att den misstänkte jihadisten ler på just detta foto. Det kan också vara så att han inte är skyldig. Men det kan ändå tjäna som utgångspunkt för att säga några ord om hur att le hänger ihop med terrorism.

Mannen som pekas ut som hjärnan bakom terrorattackerna i Paris, den 27-årige Abdelhamid Abaaoud, ses ofta med ett leende på sina läppar. Det finns ett videoklipp på nätet som är lätt att hitta där man kan se Abdelhamid Abaaoud tillsammans med sina vapenbröder släpa lemlästade kroppar bakom en bil. Både han och bröderna ler glada leenden när de skryter om sina gärningar.

I ett annat videoklipp, som nyligen fått spridning, kan man se en grupp svenska jihadister i Syrien fira en islamisk högtid. Bilderna är sannolikt tagna 2013. En av de unga männen håller på att slakta får till festmåltiden. Han har en blodig kniv i sin hand. Filmaren och slaktaren skämtar om att de minsann inte bara slaktar djur utan även människor. Just denna skojfriskhet, värme och kamratskap genomsyrar hela klippet.

Denna kamratliga, eller som de själva skulle säga, broderliga anda, återkommer i åtskilliga, om inte de flesta av Islamiska statens propagandavideor. Detta är religiöst hängivna män och de tar Koranen på största allvar när den anbefaller de troende att vara som bröder mot varandra. De är bröder och de håller ihop mot fienden. Som Koranen säger: ”Muhammed är Guds sändebud. De som följer honom är stränga mot de otrogna, men vänliga sinsemellan.” (48:29)

Vi tänker oss att en terrorist ska se arg och bister ut. Men dessa unga män ser sig inte som skurkar eller mördare eller terrorister. De ser sig som ädla riddare som strider för Gud, ja, för det goda. Det är bara det att deras uppfattning om det goda skiljer sig från vår i väst. De anser inte att det är ondskefullt att slakta Guds fiender. De anser att det är gott.

De unga muslimer som reser till Syrien och Irak för att delta i jihad, vare sig de ansluter sig till IS eller Jabhat an-Nusra eller Ahrar ash-Sham, har profeten Muhammed som sin förebild. De säger det hela tiden. Och i Koranen läser vi att de troende i Muhammed har ”ett gott föredöme” (33:21). I flera berättelser talas det om Muhammeds vackra leende.

I samma böcker, de som innehåller berättelser om Muhammeds leende, kan man också läsa om hur Muhammed ledde arméer ut i det heliga kriget, lät halshugga människor och tog slavar. Vi kanske ser detta som två sidor som inte hör ihop, men båda finns där. Och Muhammed är ett föredöme; inte halva Muhammed utan hela. Inte bara jihad och inte bara leendet. Både jihad och leendet.

De moderna jihadisterna ser sig själva som arvtagare till Muhammeds följeslagare. De som med svärd i hand störtade Persien och Bysans och spred islams ljus i en mörk värld. De läser berättelserna om Muhammed och hans följeslagare som en manual som ska följas till punkt och pricka.

Men man ler inte bara mot varandra. Man kan även le mot dem som inte tillhör den utvalda gruppen av rättrogna. Det kan handla om att i stunder av svaghet dölja sina verkliga avsikter. Enligt en hadith, det vill säga en berättelse om vad Muhammed ska ha sagt, heter det: ”Vi ler mot vissa människor fast vi förbannar dem i våra hjärtan”.

Det kan också handla om att missionera. Att le, att vara mjuk och generös kan alltså vara ett sätt att dra till sig människor till det man uppfattar vara islam, att ansluta sig till den egna gruppen. Även i detta har man ett föredöme i profeten Muhammed. I Koranen (3:159) säger Gud till Muhammed att han begåvat honom med ”mildhet” för att dra människor till honom. Det finns alltså tid för mjukhet och det finns tid för hårdhet.

Ibland hör man vissa muslimer försöka sätta Muhammeds goda karaktär i motsättning till jihadisternas skrämmande handlingar. De säger: ”Så där skulle inte Muhammed ha gjort. Han hade ju en god karaktär och ständigt ett leende på sina läppar”.

Ja, och i samma källor, det vill säga Koranen och hadith, som det talas om Muhammeds goda karaktär och hans leende, talas det också om hans krig. Hans krig har traditionellt setts som en del av hans goda karaktär eftersom hans krig var goda. Han stred för Guds sak.

19 reaktioner på ”Den leende terroristen

 1. tomas skriver:

  Barnäktenskap…
  Aisha var en av Muhammeds många fruar, men i högsta grad unik. Han gifte sig med henne när hon var 6 år gammal..

  Gilla

  • Alex. skriver:

   Fast han väntade tills Aisha var 9 år innan han hade sex med henne.
   Andra märkligheter : Khadidja (kristen från Syrien) var Muhammeds enda hustru medan hon levde (24 år). Tillsammans med konkubinen Maria (kristen kopt från Egypten) var hon den enda som gav Muhammed några barn.

   Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Det finns ett fotografi från en glad personalfest vid ett nazistiskt utrotningsläger. Bilden visar glada och leende människor,män och kvinnor, som kopplat av med mat och dryck efter dagens krävande arbete. Det är liknande leenden som hos de islamska mördarna och ett återsken av en inre tillfredsställelse att man gör det Rätta. Den förenade vänstern menar dock att vad dessa leende mördare håller på med är inte på något sätt deras egen skuld utan är bara en följd av det västerländska samhällets perfiditet.

  Gillad av 1 person

 3. Lisa Svensson skriver:

  Ja, varför befarar man inte s.k. copyright när man väljer att exponera terrorister leende. Det var ju diskussioner om det när Bredvik publicerades på det sättet.

  Gilla

 4. Hortensia skriver:

  Välskrivet och informativt, men jag invänder mot att jihadister i Syrien, eller någon annanstans i världen, skulle kunna kallas ”svenska”.

  Dessa illa fostrade, föraktfulla och empatilösa ynglingar som, med eller utan SVENSKT MEDBORGARSKAP och pass, självmant har valt att resa ut ur Sverige för att begå skändliga handlingar i Allahs namn, har bränt alla broar till det svenska samhället.

  Måtte de aldrig kunna återvända för att omslutas av våra ”naiva” beslutsfattares rosa PK-fluff.

  Gillad av 5 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   ETT förlorat Medborgarskap borde komma som ett brev på posten!

   Liksom en livstids utvisning, för ALLAh terrorister som flytt hit!
   Norge har lite problem med MULLA Krekar…
   Ett sånt krek, borde bara utvisas!!!
   Permanent…
   Nu skall han BÅDE försörjas, och bevakas!

   Gilla

 5. Fredrik Östman skriver:

  Den glade terroristen som bor i vår banlieue,
  ja, om ni träffar honom, skulle ni bli död.
  Han skjuter framför barnen med AK47
  så stolt som om han vore en Jihad John just nu.

  Den glada mördarn dödar varhelst han kommer åt
  det mördas inte värre ej ens i Sobibór.
  Han sjunger när han dödar, och arbetar med fröjd
  Det ökar videons värde och klickaren blir nöjd.

  Gilla

 6. Fråga skriver:

  Tack för artikeln!

  Jag jag gör ett arbete om islam och vill gärna veta hur du ser på hadither. Hur trovärdiga är haditherna? Jag uppskattar ett svar från dig.

  Gilla

 7. Maria M skriver:

  Enligt uppgift var Mutar Muthanna Majid inte in.skriven hos migrationsverket men verkade bo på en flyktingförläggning i Boliden. Frågan äri vilket namn han sökte asyl, om han verkligen gjorde det och hur många andra på asylboenden håller på IS

  Gillad av 1 person

 8. Hovshallar skriver:

  Tack för en insiktsfull analys av jihadisternas inre liv…
  Och Lennart Bengtssons kommentar ovan om nazisternas personalfest är helt på kornet. Nazisterna var troligen lika övertygade som dagens jihadister om att de gjorde Det Rätta.

  Men bara Mona Sahlin får ge jihadisterna lite terapi och förtur till bostad+jobb, så ändrar de sig säkert…

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Ärligt talat tror jag att personalen i utrotningslägret trodde att de gjorde det rätta mer på samma sätt som svenska och andre européiska politiker och mediatyckare gör nu. Lite förvånade över att karta och verklighet ser så olika ut, men fantasilösa nog att hålla fast vid kartan. Den måste ju stämma.

   ”Oj, kommer det så många? Tur att vi är så duktiga organisatörer. Det skall vi fira!”

   Daesh-typerna fanns på annat håll i den national-socialistiska staten. Men nu som då behöver de olika typerna varandra för att deras gemensamma vision skall bli sann.

   Gilla

 9. Thorsten Schütte skriver:

  ”Den misstänkt irakisk, jihadistiske terroristen” visade sig vara en helt oskyldig stackare, vilket ju punkterar hela inledningen till blogginlägget. För SÄPO gäller: Herre hjälp mig mot mina vänner, mina fiender klarar jag själv…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.